教育王國

標題: 協恩 2018-2019 [打印本頁]

作者: os_ecu    時間: 17-10-9 11:37     標題: 協恩 2018-2019

簡介會第三場都就快爆了 , 想去但未 book 既要快 ....

作者: seavl    時間: 17-10-9 17:23     標題: 回覆樓主

Website邊到有?唔見

作者: os_ecu    時間: 17-10-9 17:29

seavl 發表於 17-10-9 17:23
Website邊到有?唔見
首頁左下,

跟住嗰頁既下方

作者: seavl    時間: 17-10-9 20:05

os_ecu 發表於 17-10-9 17:29
首頁左下,

Thx,原來之前我去左他們舊Website

作者: rba93    時間: 17-10-11 09:51

請問幾時開始報名呢
作者: lovecupid    時間: 17-10-11 12:31

中一簡介會都係吹水會。聽唔聽分別不大....
上年第一round用ipad考試...
特異功能組別就比賽或教練推薦....
仲有小學校長推薦....
無咩特異功能...考頭一二,考入機會都好微
作者: hkpapa852    時間: 17-10-11 12:40

lovecupid 發表於 17-10-11 12:31
特異功能組別就比賽或教練推薦.... ...
今年唔同, 起碼可以知道, 協恩多咗幾多位 (收少幾多小學部學生).... 唔知會唔會好似GH咁公開呢?

作者: b3410    時間: 17-10-11 12:47

家長聽書,小朋友可以跟著HY姐姐們一起參觀校園,有活動。都可以增加瞭解,比小朋友自己體會一下是否想讀。
作者: os_ecu    時間: 17-10-11 13:55

rba93 發表於 17-10-11 09:51
請問幾時開始報名呢
已經開始咗好一段時間了

作者: os_ecu    時間: 17-10-11 14:04

好好利用答問環節會得到更多資料.

要知道一間學校啱唔啱你小朋友, 家長不能懶惰要親力親為 親身去實地了解. 去 簡介會/開放日 總好過靠嚮啲 forum / wtsapp group 度道聽途說.

作者: Arabellahk    時間: 17-10-11 14:18

去年確有學校band2A-band1C的學生憑出色的運動成績被錄取,而級一、級二都拿不到offer。

作者: joeyxlma    時間: 17-10-12 16:32

今日已經FULL 晒
作者: os_ecu    時間: 17-10-12 16:39

Arabellahk 發表於 17-10-11 14:18
去年確有學校band2A-band1C的學生憑出色的運動成績被錄取,而級一、級二都拿不到offer。

...
睇下係邊間小學啦, 某啲出名既 (有 track record) 級五內都試過有Offer

作者: Arabellahk    時間: 17-10-12 17:55

os_ecu 發表於 17-10-12 16:39
睇下係邊間小學啦, 某啲出名既 (有 track record) 級五內都試過有Offer
應該是不錯的小學,級一、級二都拿到spcc等港島名校的Offer.

作者: Bravewoman2011    時間: 17-10-29 00:01

even if full house, if accepts walk in. do try.
作者: christy2011    時間: 17-10-29 06:47

回覆 Arabellahk 的帖子

有咩運動協恩暫時未夠運動員?
作者: Bluegene    時間: 17-10-29 20:42

christy2011 發表於 17-10-29 06:47
回覆 Arabellahk 的帖子

有咩運動協恩暫時未夠運動員?

女子足球及體操

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1617%20bauhiniabowl_girls.pdf

作者: peggy    時間: 17-10-29 20:58

Bluegene 發表於 17-10-29 20:42
女子足球及體操

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1617%20bauhiniabow ...
HY冇足球隊及體操喎!
作者: os_ecu    時間: 17-11-10 11:16

明天中午截止交表,有興趣既把握機會.

Portfolio 最後都無縮到好細,同埋無排到版.......
作者: carol716    時間: 17-11-10 11:40

唔知現在入紙排到幾點面試呢。。。
作者: FancyNancy    時間: 17-11-10 11:45

早兩日仲見人話已排到下午3點,但有家長昨天去交表說又排返轉頭去早上9點
作者: carol716    時間: 17-11-10 12:22

今早派到11點幾。。。想睇下有無現在去交表的時間。。。
作者: os_ecu    時間: 17-11-10 12:28

carol716 發表於 17-11-10 12:22
我諗佢派 time slot 唔係順住咁 fill, 可能係 Round Robin,  

all in all, 但最後都要睇友校俾乜嘢時間先,佢個 time 先作得準...

作者: zitaeric    時間: 17-11-10 12:28

carol716 發表於 17-11-10 12:22

昨午又返去10:00. 900幾

作者: os_ecu    時間: 17-11-10 12:43

zitaeric 發表於 17-11-10 12:28
昨午又返去10:00. 900幾

中午有人去交表,好似排 11點

作者: os_ecu    時間: 17-11-16 10:38

有入表既家長, 記住填嗰張 electronic form, 仲有兩日到 deadline了.

佢呢招都幾好,自己書記又唔使打一次啲資料入機.
但係點解要堅持全 in 呢 ? 好似神校咁唔好咩 揀咗一轉先,唔使浪費大家時間.
作者: mackmcak    時間: 17-11-16 12:53

作者: os_ecu    時間: 17-11-16 14:13

mackmcak 發表於 17-11-16 12:53
同意,全In其實好晒家長同學生、學校時間,其實學校已經有幾百個目標學生😅 ...
佢係咁, Convent 又係咁;  可能係 tradition 又可能學校唔想有漏網之魚 [係好嘢但成績睇唔出], 又或者佢真係 treasure 每一個 applicant.  

作者: bettyay    時間: 17-11-16 16:20

回覆 os_ecu 的帖子

Convent 要交四個books report作為「報名費」!其實已經「西」走一部分人
HY有千六人報名,SPCS唔多過800

作者: os_ecu    時間: 17-11-17 09:09

bettyay 發表於 17-11-16 16:20
回覆 os_ecu 的帖子

Convent 要交四個books report作為「報名費」!其實已經「西」走一部分人
HY有千六人報名,SPCS唔多過800
的確, Convent 用 book report 嚟 screen 一啲佢既目標人選真係一絕.

可能佢心目中既"好學生"係應該成日睇唔同既書, 叫起手即做四份讀書報告係無乜難度.

作者: Junjun7    時間: 17-11-19 22:01

刪...
作者: os_ecu    時間: 18-1-4 09:28

第一輪 2nd In, 既面試會今日開始通知了 : 4Jan ~ 7Jan , 面試日期 : 9Jan ~ 24Jan

第二輪 2nd In, 既面試會於 : 3Mar ~ 6Mar , 面試日期 : 11Mar ~ 18Mar

各位家長 留意 email / 信箱.

作者: oralb    時間: 18-1-4 12:22

os_ecu 發表於 18-1-4 09:28
第一輪 2nd In, 既面試會今日開始通知了 : 4Jan ~ 7Jan , 面試日期 : 9Jan ~ 24Jan

第二輪 2nd In, 既面試 ...

無電話通知?

作者: FancyNancy    時間: 18-1-4 12:26

請問邊度睇到此公佈?你已收到2bd in信?

作者: 方小敏    時間: 18-1-4 12:57

真係好折磨.... 心知機會不大但總是忐忑不安

作者: bettyay    時間: 18-1-4 13:01

oralb 發表於 18-1-4 12:22
無電話通知?
上年是先收電話有2nd in, 後出email confirm日期時間!今年未知有無更改!祝快收到好消息
作者: mark2006    時間: 18-1-4 13:06

方小敏 發表於 18-1-4 12:57
真係好折磨.... 心知機會不大但總是忐忑不安
take it easy! Relax :)
作者: kimberlybaby    時間: 18-1-4 14:20     標題: 回覆樓主:

有協恩offer,大家仲會吾會報自行呢??

作者: sukitelfold    時間: 18-1-4 14:34

kimberlybaby 發表於 18-1-4 14:20

照報⋯⋯自己權利、又唔使錢、合規則!

可能幾個月後亞女會變,用作扣門也好。

作者: pattoby    時間: 18-1-4 14:41

12月第一輪已經IN, 已經有人有OFFER
作者: 少奶奶    時間: 18-1-4 17:33

多謝提醒即睇e-mail收到2nd日期

作者: os_ecu    時間: 18-1-4 20:08

點解唔報 ? HY 唔係神校喎

作者: 29XX86    時間: 18-1-4 20:51

少奶奶 發表於 18-1-4 17:33
多謝提醒即睇e-mail收到2nd日期

我未有呀, 介唔介意講小朋友係咪名校? 成績如何??

作者: 少奶奶    時間: 18-1-4 21:15

29XX86 發表於 18-1-4 20:51
我未有呀, 介唔介意講小朋友係咪名校? 成績如何??

普通邨校冇名氣,成績中等咋 只係運動較出色

作者: Yanamami    時間: 18-1-4 21:20

你禁问好奇怪~如果HY係心儀中学,收左就bingo, 开心去庆祝,即簽~仲+五+六,即唔係最心儀,自然in埋自行希望放榜後去叩门~
作者: gigayan    時間: 18-1-4 21:57

Yanamami 發表於 18-1-4 21:20
你禁问好奇怪~如果HY係心儀中学,收左就bingo, 开心去庆祝,即簽~仲+五+六,即唔係最心儀,自然in埋自行 ...

想請教,如直資收咗,自行照報名照去in都可以?

作者: kimberlybaby    時間: 18-1-4 21:59

Yanamami 發表於 18-1-4 21:20
你禁问好奇怪~如果HY係心儀中学,收左就bingo, 开心去庆祝,即簽~仲+五+六,即唔係最心儀,自然in埋自行 ...

咁自行到其他心儀學校,當然走啦, 起碼唔使交學費 ,否則吾中,起碼有e間墊底

作者: b3410    時間: 18-1-4 22:05

kimberlybaby 發表於 18-1-4 21:59
咁自行到其他心儀學校,當然走啦, 起碼唔使交學費 ,否則吾中,起碼有e間墊底
...
自行之後都唔知是否收,要夠膽放棄e間,再等到7月。或者唔放,7月之後再扣門。

作者: mark2006    時間: 18-1-4 22:24

回覆 b3410 的帖子

好多学校聲稱冇叩門,佢地係自行in過當中補上
作者: Yanamami    時間: 18-1-4 22:28

gigayan 發表於 18-1-4 21:57
想請教,如直資收咗,自行照報名照去in都可以?
直資收左,都要你簽番先得㗎你夠胆搏或者果间直資唔係好心儀,咪唔簽去自行囉。
-般果幾间傳統直资收得早,应該只能either or, 無乜可以搏大霧,但ek上講有d二線直資,收得遲或有两輪收生,真係有机会in埋津校~

作者: Yanamami    時間: 18-1-4 22:31

kimberlybaby 發表於 18-1-4 21:59
...
想得美!胆搏胆,無得俾你騎牛揾馬~
作者: kimberlybaby    時間: 18-1-4 22:39     標題: 回覆樓主:

吾洗放棄,聽過可自行但吾可以大抽獎,最後知道自行收左才放棄直資

作者: JOJA    時間: 18-1-4 22:57

kimberlybaby 發表於 18-1-4 22:39
吾洗放棄,聽過可自行但吾可以大抽獎,最後知道自行收左才放棄直資

自行中左,都是七月初才知。其實結果只會説派左那間學校,如果乙一也放自行同一間,真係唔知自行中定抽獎中。

你現在選的方法是take HY offer, 照自行博有得in , 留個record, 叩門博學校記得個女而考慮番。應該是這樣。

作者: gigayan    時間: 18-1-4 23:39

Yanamami 發表於 18-1-4 22:28
直資收左,都要你簽番先得㗎你夠胆搏或者果间直資唔係好心儀,咪唔簽去自行囉。
-般果幾间傳統直 ...

咁可唔可以直資簽咗,自行照報照去in,咁自行一定收唔到,不過有紀錄,到7月去叩門呢?

因為我以爲簽咗直資,就唔可以交表自行,又或者去in,但睇返前輩們嘅post,以上做法又好似可行,謝指教!

作者: sukitelfold    時間: 18-1-4 23:40

JOJA 發表於 18-1-4 22:57
自行中左,都是七月初才知。其實結果只會説派左那間學校,如果乙一也放自行同一間,真係唔知自行中定抽獎 ...

正是

作者: Yanamami    時間: 18-1-5 00:08

gigayan 發表於 18-1-4 23:39
咁可唔可以直資簽咗,自行照報照去in,咁自行一定收唔到,不過有紀錄,到7月去叩門呢?

因為我以爲簽咗直 ...
可以~~我果时係1月中簽直資,自行in都係三、四月?(忘了)我係收到面試信後打去話簽左直資唔去in.
作者: RITALUNG    時間: 18-1-5 08:37

Yanamami 發表於 18-1-4 22:28
-般果幾间傳統直 ...

Deleted

作者: os_ecu    時間: 18-1-5 08:47

少奶奶 發表於 18-1-4 21:15
普通邨校冇名氣,成績中等咋 只係運動較出色
睇嚟係 in 咗 運動精英先喎 , 佢仲幾日公報, 大家細心等待.

作者: os_ecu    時間: 18-1-5 08:49

RITALUNG 發表於 18-1-5 08:37
請問大家,如果直資簽了份undertaking form,上面註明4/19才遞交上教育局,是否可以去完自行兩間學校面試,然後4/19之前向直資取回小六學生資料表,便可繼續參與自行和統一派位?
睇返呢度啲舊 post, 的確有人係咁做. 有啲大抽獎失利仲叩返轉頭添.

兵行險著, 要睇下自己小朋友係咪有好好既成績可以叩返轉頭先.

作者: RITALUNG    時間: 18-1-5 08:51

os_ecu 發表於 18-1-5 08:49
睇返呢度啲舊 post, 的確有人係咁做. 有啲大抽獎失利仲叩返轉頭添.

兵行險著, 要睇下自己小朋友係咪有好好 ...

謝謝

作者: nobody2018    時間: 18-1-5 09:55

JOJA 發表於 18-1-4 22:57
自行中左,都是七月初才知。其實結果只會説派左那間學校,如果乙一也放自行同一間,真係唔知自行中定抽獎 ...
這樣前提是成績優異的才可以咁博
作者: gigayan    時間: 18-1-5 10:09

Yanamami 發表於 18-1-5 00:08
可以~~我果时係1月中簽直資,自行in都係三、四月?(忘了)我係收到面試信後打去話簽左直資唔去in. ...

謝謝!

作者: JOJA    時間: 18-1-5 12:31

nobody2018 發表於 18-1-5 09:55
這樣前提是成績優異的才可以咁博
當然, 真心話, 如果成績非特別優異, 而HY 又有OFFER.  通常都不會咁博啦.  

作者: little_yolky    時間: 18-1-5 13:15

JOJA 發表於 18-1-5 12:31
當然, 真心話, 如果成績非特別優異, 而HY 又有OFFER.  通常都不會咁博啦.
正常唔係特別優異, HY都唔會有offer既.........
作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 15:32

little_yolky 發表於 18-1-5 13:15
正常唔係特別優異, HY都唔會有offer既.........

如果只有一間HY offer,十個冇一、二個會放棄,走去自行及抽獎,要等到7月,人都癲。。。

技術性報自行,等到7月去扣門就有機會。。。

作者: handh    時間: 18-1-5 15:38

有協恩 offer 仲想報自行?  好奇一問,仲想搏邊間呢?
作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 15:45

handh 發表於 18-1-5 15:38
有協恩 offer 仲想報自行?  好奇一問,仲想搏邊間呢?

只能夠估計,有些對自己成績有信心、津校取得祝福明明示那些及不想交學費的。

作者: PUIPUI2000    時間: 18-1-5 15:54

即4月Easter 可以去旅行?因3月已in哂?

作者: bettyay    時間: 18-1-5 15:54

sukitelfold 發表於 18-1-5 15:45
只能夠估計,有些對自己成績有信心、津校取得祝福明明示那些及不想交學費的。
...

官津女校都有祝福嗎?
作者: bettyay    時間: 18-1-5 15:55

女英華因為要等七月電話響
作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 16:01

bettyay 發表於 18-1-5 15:54
官津女校都有祝福嗎?

男校知道好多間,但女校唔知⋯⋯但好想知。。。

作者: handh    時間: 18-1-5 16:01

Yanamami 發表於 18-1-5 00:08
可以~~我果时係1月中簽直資,自行in都係三、四月?(忘了)我係收到面試信後打去話簽左直資唔去in. ...
1 月中就有直資 offer?  勁!  請問是哪間那麼快呢?
作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 16:02

bettyay 發表於 18-1-5 15:55
女英華因為要等七月電話響

紅磚牆⋯⋯也好好好吸引。。。

作者: Sophie0804    時間: 18-1-5 16:03

sukitelfold 發表於 18-1-5 16:01
男校知道好多間,但女校唔知⋯⋯但好想知。。。

真的末聽過

作者: ftmhappy    時間: 18-1-5 16:05

仲有BPS, MCS

作者: b3410    時間: 18-1-5 16:07

os_ecu 發表於 18-1-5 08:49

兵行險著, 要睇下自己小朋友係咪有好好 ...
如果有嗮DG,HY,SPCC 等幾大直資offer, 又心儀官津校,的確可以大膽啲,放棄所有直資,等7月出結果。
作者: HappyYW    時間: 18-1-5 16:11

os_ecu 發表於 18-1-5 08:47
睇嚟係 in 咗 運動精英先喎 , 佢仲幾日公報, 大家細心等待.

朋友女女已收到offer,唔係運動精英

作者: pattoby    時間: 18-1-5 16:11

b3410 發表於 18-1-5 16:07
如果有嗮DG,HY,SPCC 等幾大直資offer, 又心儀官津校,的確可以大膽啲,放棄所有直資,等7月出結果。 ...
萬一放棄晒厘d offer, 7月時唔知去左邊, 咪死火.

作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 16:13

b3410 發表於 18-1-5 16:07
如果有嗮DG,HY,SPCC 等幾大直資offer, 又心儀官津校,的確可以大膽啲,放棄所有直資,等7月出結果。 ...

DGS及SPCC這二間孖寶⋯⋯可能100個唔知有無1個會肯放棄

作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 16:18

pattoby 發表於 18-1-5 16:11
萬一放棄晒厘d offer, 7月時唔知去左邊, 咪死火.

Spcc及DGS都收,人中之龍或鳯,發生你講嘅機會好微卦。。。如果發生還有扣門這道逃生門。

作者: bettyay    時間: 18-1-5 16:20

sukitelfold 發表於 18-1-5 16:02
紅磚牆⋯⋯也好好好吸引。。。
我撞咗另一間interview! 去唔到
作者: bettyay    時間: 18-1-5 16:24

PUIPUI2000 發表於 18-1-5 15:54
即4月Easter 可以去旅行?因3月已in哂?

除非已收到offer!或一心等自行或抽獎!否則係我就唔外遊住!萬一中途電話響
而且今年Easter 係三月尾啊!

作者: mcl203    時間: 18-1-5 16:28

sukitelfold 發表於 18-1-5 16:13
DGS及SPCC這二間孖寶⋯⋯可能100個唔知有無1個會肯放棄

100個入面一定唔只一兩個,SPCC出offer,一定搶走D有DGS offer,到DGS 出番D位,又會有人放棄SPCC既 offer,中間又走D去HYS~~~

作者: sukitelfold    時間: 18-1-5 16:31

mcl203 發表於 18-1-5 16:28
100個入面一定唔只一兩個,SPCC出offer,一定搶走D有DGS offer,到DGS 出番D位,又會有人放棄SPCC既 offer ...

我意思這三間直資唔要,去官津等7月放榜。

作者: PUIPUI2000    時間: 18-1-5 16:41

HappyYW 發表於 18-1-5 16:11

朋友女女已收到offer,唔係運動精英

2nd in not finish....already received offer?

作者: bettyay    時間: 18-1-5 16:44

PUIPUI2000 發表於 18-1-5 16:41
2nd in not finish....already received offer?
HYS 一向一路in 一路見 一路出offer

作者: PUIPUI2000    時間: 18-1-5 16:47

bettyay 發表於 18-1-5 16:44
HYS 一向一路in 一路見 一路出offer

oho....icic

作者: Yanamami    時間: 18-1-5 16:57

mcl203 發表於 18-1-5 16:28
100個入面一定唔只一兩個,SPCC出offer,一定搶走D有DGS offer,到DGS 出番D位,又會有人放棄SPCC既 offer ...
講紧放棄呢两间去搏津校吖~应該唔多吧~
作者: Yanamami    時間: 18-1-5 16:59

handh 發表於 18-1-5 16:01
1 月中就有直資 offer?  勁!  請問是哪間那麼快呢?

當年DGS同SPCC都分别係-月中同尾出offer~
作者: b3410    時間: 18-1-5 17:19

sukitelfold 發表於 18-1-5 16:13
藝高人膽大
作者: b3410    時間: 18-1-5 17:25

Yanamami 發表於 18-1-5 16:57
講紧放棄呢两间去搏津校吖~应該唔多吧~
男仔去QC,LS可能多些,女仔的確好少。
作者: handh    時間: 18-1-5 17:37

Yanamami 發表於 18-1-5 16:59
你的子女好勁啊!
作者: 222magmag    時間: 18-1-6 16:40

今年也參不多,DGS月尾,SPCC二月頭,不過也有尖子已有offer!!
作者: JOJA    時間: 18-1-8 11:48

Yanamami 發表於 18-1-5 16:59
DGS 3 Feb 要考分班試, 好多機會會在1月中開始出OFFER

作者: bettyay    時間: 18-1-8 11:51

JOJA 發表於 18-1-8 11:48
DGS 3 Feb 要考分班試, 好多機會會在1月中開始出OFFER
Website 寫1月下旬會有結果,應該也如往年一樣,online 睇result?
作者: Yanamami    時間: 18-1-8 11:56

bettyay 發表於 18-1-8 11:51
Website 寫1月下旬會有結果,應該也如往年一樣,online 睇result?
Good luck to everyone. Online出result唔洗心掛掛收唔到call. 之後就会收信話考編班試,簽undertaking.....-叠野。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-8 12:41

JOJA 發表於 18-1-8 11:48

咁是否要考多一次pre S1?

作者: Yanamami    時間: 18-1-8 13:04

sukitelfold 發表於 18-1-8 12:41
要呀~
作者: bettyay    時間: 18-1-8 13:31

sukitelfold 發表於 18-1-8 12:41
HYS都要la!
作者: sukitelfold    時間: 18-1-8 14:03

bettyay 發表於 18-1-8 13:31
HYS都要la!

謝謝,即是分班用這個作準。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5