教育王國

標題: band 1c選校煩惱 [打印本頁]

作者: Wingleung    時間: 17-10-17 14:16     標題: band 1c選校煩惱

小囡成績是band 1c的邊緣人,現煩惱中自行選校時,選一間band 1c 和 band 2a 的好,還是選2間band 1c 好,因為本區的band 1學位唔夠滿足本區的band 1小朋友,想保險少少,但又怕未大抽獎就入咗band 2a ,有d唔抵....

因阿囡比較怕羞,面試的表現應該唔會太好,而一直又沒有抽奬運,怕大抽奬號碼偏後就連band 2a 的心儀學校也入不了,煩惱中應該點好...

作者: 王家爸爸    時間: 17-10-17 14:30

Wingleung 發表於 17-10-17 14:16
小囡成績是band 1c的邊緣人,現煩惱中自行選校時,選一間band 1c 和 band 2a 的好,還是選2間band 1c 好, ...
邊區?每區情況唔同。
小朋友既強弱項係嘜?

作者: Wingleung    時間: 17-10-17 14:43

王家爸爸 發表於 17-10-17 14:30
邊區?每區情況唔同。
小朋友既強弱項係嘜?

將軍澳區,本身冇乜强項(emoji)

作者: BBKDWLAM    時間: 17-10-17 14:56     標題: 回覆樓主:

我估關鍵係英中定中中,唔係1C定2A。小朋友適合邊間要優先考慮。

作者: Wingleung    時間: 17-10-17 15:03

BBKDWLAM 發表於 17-10-17 14:56
我估關鍵係英中定中中,唔係1C定2A。小朋友適合邊間要優先考慮。

小朋友英文成績介乎85分左右,那尚算可以嗎?入英中會否辛苦..

因為學校過往派位是沒有顯示多少學生入那間中學的,只會顯示中學名稱,而阿囡過住成績都是全級頭30名內的,故故計是band 1c 學生

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 15:07

Wingleung 發表於 17-10-17 14:43
將軍澳區,本身冇乜强項(emoji)

可以自行1選1c,自2王華湘

作者: Wingleung    時間: 17-10-17 15:13

bb鼠 發表於 17-10-17 15:07

如果㨂2b的話,我都係會㨂王華湘,只係有少少怕自行王華湘收了,就沒機會大抽獎了,所以個心7上8落,㨂唔定

作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 15:17

bb鼠 發表於 17-10-17 15:07
唔駛自行階段就投降

區內自行點都係選將官/景嶺, 觀塘區就可考慮蒙民偉/梁式芝

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 15:18

hkpapa852 發表於 17-10-17 15:17
唔駛自行階段就投降

區內自行點都係選將官/景嶺, 觀塘區就可考慮蒙民偉/梁式芝

係呀將官、景嶺比較少d人揀
我以為樓主一心入2a添

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 15:20

Wingleung 發表於 17-10-17 15:03
小朋友英文成績介乎85分左右,那尚算可以嗎?入英中會否辛苦..

因為學校過往派位是沒有顯示多少學生入那 ...

咁知唔知道過往大慨幾多人入b1中學?

作者: Wingleung    時間: 17-10-17 15:23

bb鼠 發表於 17-10-17 15:20
咁知唔知道過往大慨幾多人入b1中學?

實際數字唔知,只聽聞這2年有10幾人入了迦密,只得幾人入了宣基,其他的就不知道了

作者: oiyau2005    時間: 17-10-17 15:33

Wingleung 發表於 17-10-17 15:13

如果㨂2b的話,我都係會㨂王華湘,只係有少少怕自行王華 ...

我諗自行選2間b1, 大抽獎先no唔好都係派王華湘.

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 15:37

Wingleung 發表於 17-10-17 15:23
實際數字唔知,只聽聞這2年有10幾人入了迦密,只得幾人入了宣基,其他的就不知道了
...

其實如果你是b1生,大抽獎選王華湘係會選你先過b2生
自行可以進取d 2間b1

作者: cmchang0927    時間: 17-10-17 15:51

Wingleung 發表於 17-10-17 15:03

因為學校過往派位是沒有顯示多少學生入那 ...

分數不是問題,學校深淺程度而相應得到的排名才是主要考慮因素。

作者: mcl203    時間: 17-10-17 17:48

又係果句...點解自行一定要諗本區?...可以諗吓渡江去東區~~~
作者: bb鼠    時間: 17-10-17 17:54

mcl203 發表於 17-10-17 17:48
又係果句...點解自行一定要諗本區?...可以諗吓渡江去東區~~~

咁1c東區有乜好建議?

作者: mcl203    時間: 17-10-17 17:58

bb鼠 發表於 17-10-17 17:54
咁1c東區有乜好建議?
我估你應該熟左東區啦 ~~~

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 18:32

mcl203 發表於 17-10-17 17:58
我估你應該熟左東區啦 ~~~

我都想知1c有乜選擇㗎

作者: cmchang0927    時間: 17-10-17 18:43

bb鼠 發表於 17-10-17 18:32
我都想知1c有乜選擇㗎

1a 張記 bps 中婦
1b 中婦 st Mark's 民生 箕官
1c canossa 民生 箕官

以上是很多東區人士的想法

作者: mcl203    時間: 17-10-17 18:45

cmchang0927 發表於 17-10-17 18:43

有網友幫手,搞掂~~~✌️

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 20:02

cmchang0927 發表於 17-10-17 18:43

為什麼中婦1a1b也可以

作者: christy2011    時間: 17-10-17 20:22

回覆 mcl203 的帖子

如九龍城區,1c又可點揀?
作者: cmchang0927    時間: 17-10-17 20:33

回覆 bb鼠 的帖子

可以博吓
因為band 1a 大部分like 張記
校名好聽D, 區外人都識

作者: mcl203    時間: 17-10-17 20:57

cmchang0927 發表於 17-10-17 20:33
回覆 bb鼠 的帖子

可以博吓

1A 女生唔係庇記咩~~~

作者: mcl203    時間: 17-10-17 20:57

christy2011 發表於 17-10-17 20:22

抱歉,九龍城唔敢估呀~

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 21:11

mcl203 發表於 17-10-17 20:57

Bps咪庇記囉

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 21:12

cmchang0927 發表於 17-10-17 20:33
回覆 bb鼠 的帖子

可以博吓

咁民生同筲官呢?為什麼又1b同1c都可以

作者: mcl203    時間: 17-10-17 21:15

bb鼠 發表於 17-10-17 21:11
Bps咪庇記囉

張記=/=庇記喎,雖然無關重要,兩間都係好野~~~

作者: mcl203    時間: 17-10-17 21:18

bb鼠 發表於 17-10-17 21:12

女仔可以試埋坑真,雖然坑真有用自行位收坑真小生,B1尾生,我覺得可以搏吓嘉諾撒,筲官,再高D就係民生,坑真~~~

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 21:45

mcl203 發表於 17-10-17 21:18
女仔可以試埋坑真,雖然坑真有用自行位收坑真小生,B1尾生,我覺得可以搏吓嘉諾撒,筲官,再高D就係民生, ...

其實將軍澳可以選自行1間港東1間自己區,我自己係打算咁揀

作者: anthony8899    時間: 17-10-17 21:49

Wingleung 發表於 17-10-17 15:13

如果㨂2b的話,我都係會㨂王華湘,只係有少少怕自行王華 ...

大抽獎B2生都入到王華湘,證明B1生把王華湘放在4、5位都能入。如小朋友能有信心,還是先挑B1校。

作者: cmchang0927    時間: 17-10-17 22:26

bb鼠 發表於 17-10-17 21:12

睇吓嗰年咁啱多D人邊間多D。。有時好多人傾吓傾吓又擁去民生,有時傾傾吓又話民生谷擁去箕官。。1B1C較難介定。。

作者: cmchang0927    時間: 17-10-17 22:29

mcl203 發表於 17-10-17 20:57

而家D女仔好有主見的,之前識有D東區媽媽話個女唔like bps校服、唔like女校etc..so 1st choice是張記

作者: mcl203    時間: 17-10-17 22:30

cmchang0927 發表於 17-10-17 22:29
而家D女仔好有主見的,之前識有D東區媽媽話個女唔like bps校服、唔like女校etc..so 1st choice是張記:waha ...

張記男女校,可以完勝BPS ~~~

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 23:07     標題: 回覆樓主

其實將軍澳1c去咗東區會不會降grade

作者: bb鼠    時間: 17-10-17 23:08

mcl203 發表於 17-10-17 22:30
張記男女校,可以完勝BPS ~~~

我都鐘意男女校多

作者: christy2011    時間: 17-10-18 06:20

1b~c都可試博坑真?
作者: kkhon    時間: 17-10-18 08:45

christy2011 發表於 17-10-17 20:22

1C聖家/丘佐榮
作者: mcl203    時間: 17-10-18 09:56

christy2011 發表於 17-10-18 06:20

1b~c都可試博坑真?

坑真始終受制於港島區比較多名氣較佳既女英中,所以係有一定既值搏率,當然要自行評估風險,始終自行得2個位~

作者: koala_emily    時間: 17-10-24 20:22

kkhon 發表於 17-10-18 08:45
1C聖家/丘佐榮

土瓜灣女校,名排中游搏港島官津有咩選擇?

作者: mcl203    時間: 17-10-24 20:59

koala_emily 發表於 17-10-24 20:22
HXX ?.....可以試下MSS...SSGC....又或 YWGS...SPSS ~~~

作者: koala_emily    時間: 17-10-24 21:06

mcl203 發表於 17-10-24 20:59
HXX ?.....可以試下MSS...SSGC....又或 YWGS...SPSS ~~~

HXX中游咋喎,呢堆band 1A喎,會不會好渺茫?不過有冇邊間全in呢?

作者: mcl203    時間: 17-10-24 21:11

koala_emily 發表於 17-10-24 21:06
HXX中游咋喎,呢堆band 1A喎,會不會好渺茫?不過有冇邊間全in呢?

頭2間我估係存在機會既,但當然要自行評估風險~~~

作者: mcl203    時間: 17-10-24 21:16

mcl203 發表於 17-10-24 21:11
頭2間我估係存在機會既,但當然要自行評估風險~~~

另外,仲有坑真或聖嘉勒,聖嘉勒係摩星嶺,九龍人要考慮下交通~

作者: koala_emily    時間: 17-10-24 21:35

mcl203 發表於 17-10-24 21:16
另外,仲有坑真或聖嘉勒,聖嘉勒係摩星嶺,九龍人要考慮下交通~

如果摩星嶺讀書,我們考慮搬屋。另外嘉諾撒機會大嗎?

作者: mcl203    時間: 17-10-24 21:42

koala_emily 發表於 17-10-24 21:35
如果摩星嶺讀書,我們考慮搬屋。另外嘉諾撒機會大嗎?

坊間評估,YWGS,MSS, 1A, SPSS,SSGC,SCGS,TLMSHK,1B,CC,1C

我見過既例子,英文好既,可以試之前所指果兩間,似乎自行收生未必係成績優先,但當然都會有一定要求。

作者: koala_emily    時間: 17-10-24 22:20

mcl203 發表於 17-10-24 21:42
坊間評估,YWGS,MSS, 1A, SPSS,SSGC,SCGS,TLMSHK,1B,CC,1C

我見過既例子,英文好既,可以試之前所 ...

頭二兩間高攀不起,其餘都是校風和成績俱佳的學校,不過自行入到這批學校,自家九龍城校網也入到band 1吧!

作者: nobody2018    時間: 17-10-25 09:15

回覆 koala_emily 的帖子

有無問老師阿女成績B頭、B中定B尾?
作者: hkpapa852    時間: 17-10-25 09:27

koala_emily 發表於 17-10-24 20:22
如果排名中游.... 而又仲係B1, 九龍城大把選擇, 何需渡江呢?

只要係B1學生, 乙1放聖羅撒(街外人)/聖家(街外人)/銀禧/丘佐榮呢堆B1中學都近乎必入.......

如果唔肯定係B1定B2, 更加應該留係九龍城區, 用保守策略填表 (乙1一間B1尾中學, 之後放B2)

九龍城區既B2女校, 係近乎全港最高水平既B2中學

作者: koala_emily    時間: 17-10-25 10:20

nobody2018 發表於 17-10-25 09:15

有無問老師阿女成績B頭、B中定B尾?

現在小四,總分C,排名41-60

作者: koala_emily    時間: 17-10-25 10:25

hkpapa852 發表於 17-10-25 09:27
如果排名中游.... 而又仲係B1, 九龍城大把選擇, 何需渡江呢?

只要係B1學生, 乙1放聖羅撒(街外人)/聖家(街 ...

估計全港排名比本區排名好,打算自行搏下外區高半線學校,反正位不多搏到就讀,搏不到就唯有半區派位也有機會去band 1

作者: koala_emily    時間: 17-10-25 10:30

如果肯定band 1點解仲要放聖羅撒/聖家/銀/丘佐榮呢?點解不放華英/迦密/黃笏南呢?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-25 10:41

koala_emily 發表於 17-10-25 10:30
如果肯定band 1點解仲要放聖羅撒/聖家/銀/丘佐榮呢?點解不放華英/迦密/黃笏南呢?
...
乙1必入, 同乙1有機會唔入既分別

而且, 如果係HYS, 學校應該唔會話你知係乜Banding (只會話你知係校內A/B/C組別), 只能靠自己去斷估

雖然有會員話HYS校長講過HYS有8成全港B1, 6成本區B1, 但係咪真呢?

如果有咁既B1比例, 我好難相信中學部要同小學部脫龍

作者: nobody2018    時間: 17-10-25 10:45

如是都重有兩年加油吧! 策略是提升能力為主, 選校為副

我不信協小有 80% band 1及餘下的就是band 3學生,

所以如hkpapa852所言, 港島競爭一樣激烈, 為何不捨遠取近?

九龍城band 1位多過band 1生, 到你女果屆已經有前兩屆派位結果參考,

因此淡定有錢剩, 還是果句, 和女兒一起努力吧! 祝好運.........

作者: hkpapa852    時間: 17-10-25 10:52

koala_emily 發表於 17-10-25 10:30
...
還有, B1中游學生, 入到去華英/迦密未必係好事.

黃笏南...... 多人追捧, 不過成績有待觀察...... 始終之前幾年下跌得太多, 未知是否真的已谷底反彈

作者: metrochung    時間: 17-10-25 15:11

小囡成績是band 1c的邊緣人,現煩惱中自行選校時,選一間band 1c 和 band 2a 的好,還是選2間band 1c 好, ...

自行選返自己心水+合適的,大抽獎保險D填

作者: little_yolky    時間: 17-10-25 15:34

只要係B1學生, 乙1放聖羅撒(街外人)/聖家(街外人)/銀禧/丘佐榮呢堆B1中學都近乎必入....... <========拿, 你唔好下巴輕輕呀, 過兩年唔得我攞返出嚟同你算帳架。
作者: little_yolky    時間: 17-10-25 15:39

hkpapa852 發表於 17-10-25 10:41

而且, 如果係HYS, 學校應該唔會話你知係乜Banding (只會話你知係校內A/B/ ...
可能, 要稱霸武林, 唔可以只收B1, 而係要儘收B1A呢。
作者: koala_emily    時間: 17-10-25 19:37

hkpapa852 發表於 17-10-25 10:41

而且, 如果係HYS, 學校應該唔會話你知係乜Banding (只會話你知係校內A/B/ ...

校長話80%全港band1, 60%本區band 1, 全部九折,我信離事實不遠。

即使如此,點解仍要轉直資?
收學費又有政府津貼賺到盡。
全港收生,任何優異成績特異功能任選,我做校長為何收績排名40~60欠特異功能妹妹仔,不收街外級10或有特異功能叻女幫學校比賽衝金牌

作者: 永不悔    時間: 17-10-25 22:42     標題: 回覆樓主

Band 2B 學生揀王華湘有機會嗎?聽聞王華湘程度都深,同嚴的。教出學生都比較乖。

作者: artroboy    時間: 17-11-3 12:41

聖馬可屬於邊個 band ?

作者: bb鼠    時間: 17-11-3 13:17

永不悔 發表於 17-10-25 22:42
Band 2B 學生揀王華湘有機會嗎?聽聞王華湘程度都深,同嚴的。教出學生都比較乖。
...

王華湘係b2但有開英文班的,b2同學可以試下啊

作者: miclui    時間: 17-11-5 14:44

同一情況,男仔band 1c, band 2頭。邊緣人。中西區,又應該點擺位好呢?請指教!
作者: artroboy    時間: 17-11-5 14:57

miclui 發表於 17-11-5 14:44
同一情況,男仔band 1c, band 2頭。邊緣人。中西區,又應該點擺位好呢?請指教! ...
St.louis
作者: christy2011    時間: 17-12-1 12:34

1C自行 鄧肇堅入機會大不大?
作者: IloveJJ    時間: 17-12-1 13:52

作者: christy2011    時間: 17-12-1 13:54

回覆 IloveJJ 的帖子

即都算有機會

作者: Ahbee02    時間: 17-12-1 14:03

你所講的保守策略,假如阿女係b2a,乙1丘中,乙二培道或九真,乙1抽吾中,甘乙2係吾係其實都冇機?因其他b2生可能乙1已報滿了。

作者: mcl203    時間: 17-12-1 14:03

christy2011 發表於 17-12-1 12:34
1C自行 鄧肇堅入機會大不大?

有機會,聖鄧本身都屬1C,本區和港島都多選擇,似乎非1A和B學生首選~~~

作者: christy2011    時間: 18-1-1 13:21

回覆 cmchang0927 的帖子

1c 自行canossa college 機會大不大?
作者: cmchang0927    時間: 18-1-1 13:40

christy2011 發表於 18-1-1 13:21
回覆 cmchang0927 的帖子

1c 自行canossa college 機會大不大?

東區有bps吸很多band 1a and b女學生票,又有其他較熱門的張記、中婦、民生、st mark etc
所以如果make sure係1c,我個人會試吓

作者: yeewaibb    時間: 18-1-4 23:02

little_yolky 發表於 17-10-25 15:34
只要係B1學生, 乙1放聖羅撒(街外人)/聖家(街外人)/銀禧/丘佐榮呢堆B1中學都近乎必入.......  ...
上年ST ROSE D 直屬位比原校用晒, 乙一街外人仲有沒咁易???
作者: anitawong21    時間: 18-1-4 23:52

yeewaibb 發表於 18-1-4 23:02
上年ST ROSE D 直屬位比原校用晒, 乙一街外人仲有沒咁易???

小學有4班,中學有5班,你話外人機會大唔大?

作者: little_yolky    時間: 18-1-5 09:12

但係如果真係B2, 乙1搏咗一間B1, 乙2再搏果兩間高水平女校, 中既機會都低咗好多了, 因為好多B2生會放响乙1。如果乙1搏B1校, 會唔會乙2已經要揀男女校了?
作者: little_yolky    時間: 18-1-5 09:30

聖羅撒P6今年111人, 估80%B1+B2都只得89人, 直屬位有89個, 仲有自行位50個, 中學部自行就算1個小學部學生都唔收, 直屬位用晒? 即係全級無人跳船, 抑或係無B3學生?
作者: qqmeow    時間: 18-1-5 18:30

little_yolky 發表於 18-1-5 09:30
聖羅撒P6今年111人, 估80%B1+B2都只得89人, 直屬位有89個, 仲有自行位50個, 中學部自行就算1個小學部學生都 ...

如果在九龙城区,band 2頭,band 1尾,有咩好選擇?

作者: leafun    時間: 18-1-5 18:41

回覆 qqmeow 的帖子

女: 九真﹑培道,仔: 陳喇。如要進取,可以考慮聖家﹑丘中。

作者: kirstyau    時間: 18-1-5 19:29

請問點知用哂直屬位?

作者: kirstyau    時間: 18-1-5 19:33

聖羅撒P6今年111人, 估80%B1+B2都只得89人, 直屬位有89個, 仲有自行位50個, 中學部自行就算1個小學部學生都 ...

有直屬小學既可能街外人覺得位少唔敢博,變相band2敢填都入到。聖家/聖羅撒,EK爬文時有發生

作者: twobirds    時間: 18-1-6 00:10

Cancelled

作者: little_yolky    時間: 18-1-8 08:40

kirstyau 發表於 18-1-5 19:33

有直屬小學既可能街外人覺得位少唔敢博,變相band2敢填都入 ...
聖羅撒仲有一個問題係中學去咗外區, 所以大抽奬既KLN3同學仔未必想去咁遠讀書。
作者: yeewaibb    時間: 18-1-14 12:35

不好意思,可能我說得不清楚。朋友讀st rose 小學,說上年的89個位用哂比小學生(我當band 1頭去神校或留守九龍城band 1. 但89個已全數用於小學)。若有小學家長知道,請更正。
kln city 想利用有呢D直屬位入會不會難D?因為以前出生率少,band 2(放乙一/二) 或第七志願(我以前爬文看過)都有機會入。

自行50個位,學校當然選band 1自行生。

band 1c或band 2頭,今年不知有幾多機會偷走呢D直屬位??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5