教育王國

標題: 中大環球醫學收生成績最高 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 17-10-18 10:04     標題: 中大環球醫學收生成績最高

明年9月入學的大學聯招(JUPAS)程序早前已開始,各所大學近日相繼舉行收生資訊日,向學生及家長介紹課程及入學資料。而中文大學亦於網上公佈2017年度的聯招收生成績,以最佳5科計,該校醫科課程的環球醫學領袖培訓專修組別,收生中位數達35分,即5科全為5**級的滿分成績,為全校最高,其次則為環球商業學的34分。

根據大學聯招網頁資料,中大環球醫學領袖培訓專修2017年共經聯招取錄12人,人數較少下令其收生成績數字高企,最佳5科的中位數及下四分三位數(Lower Quartile)同樣為35分,如計算4核心科加2最佳選修科,成績更達40分。

數學物理精研躋身「神科」

除環球醫學專修外,中大其他收生成績亮麗的科目包括34分的環球商業學、33分的計量金融學及風險管理科學,以及32分的一般醫科課程。值得留意的事,該校兩個科學研究課程,數學精研及理論物理精研亦成功吸納大量尖子,最佳5科成績中位數達31分,即平均有1科5**4科5*,與同樣31分的國際貿易與中國企業,及藥劑學一同躋身「神科」行列。

至於收生中位數較低的課程則包括工程學(21分)、通識教育(22分)及宗教研究(22分),前者的下四分三位數更只得20分,即平均5科4級亦有一定機會獲取錄。

作者: jessimm    時間: 17-10-18 10:45

中大將M1/M2 列入計算best 5 及 4C + 2E之內, 更正之前某些科目收生的錯配, 提升番收生的入學條件. 但始終並未统一計best 6 subjects, 要知道計best 5 跟 計4C+2E是有分別
作者: winniesiu    時間: 17-10-18 13:07     標題: 回覆樓主

作者: mansdom    時間: 17-10-18 13:26

winniesiu 發表於 17-10-18 13:07
知有好多夠分入環球醫學都去普通醫科
Why

作者: ANChan59    時間: 17-10-18 13:45

winniesiu 發表於 17-10-18 13:07
知有好多夠分入環球醫學都去普通醫科

不過,這個課程只是給學生多一個選擇,不少學生夠分,但不選擇醫科!

作者: leschelems    時間: 17-10-18 17:42

回覆 mansdom 的帖子

今年夠分的考生很多,面試表現不夠好便不獲取錄.你說的是不是主動選讀普通醫科?還是去了港大的醫科?
作者: winniesiu    時間: 17-10-18 20:35

作者: winniesiu    時間: 17-10-18 20:37

作者: leschelems    時間: 17-10-18 20:51

回覆 winniesiu 的帖子

咁我就未聽過係中大要讀醫而有GPS特登唔讀,請問你所知幾多個學生咁做?
作者: winniesiu    時間: 17-10-18 21:15

作者: 1773    時間: 17-10-18 22:01

winniesiu 發表於 17-10-18 20:35
據說要做好多program,訓練成為leader,有function又要出席,煩喎。

其實就算有部份人可以讀少一年,都揀 ...

是經jupas有12人,有學生不是經jupas入讀的。

作者: ANChan59    時間: 17-10-18 23:18

NJ more than JUPAS.
作者: leschelems    時間: 17-10-18 23:21

"over 46分"聽起嚟有啲摱車邊感覺,我估佢哋有衡量考得入GPS的機會相對較低,所以唔放GPS係第一組別.想再請教多一事,46分以上點解唔去港大讀醫?
作者: winniesiu    時間: 17-10-19 07:26     標題: 回覆樓主

作者: winniesiu    時間: 17-10-19 08:03

作者: ypmummy    時間: 17-10-19 12:28

winniesiu 發表於 17-10-19 07:26
我唔覺得 over 46分 掹車邊,夠分想入會入到,只係佢哋唔報。

另外,至於唔入港大,因為兩間根本唔同,而 ...

正確。46分絕對唔係掹車邊,況且考到46分不一定會讀醫。

作者: ypmummy    時間: 17-10-19 12:32

leschelems 發表於 17-10-18 20:51

咁我就未聽過係中大要讀醫而有GPS特登唔讀,請問你所知幾多個學生咁做? ...

我女很多同學夠分都唔揀環球醫學

作者: leschelems    時間: 17-10-19 13:30

或者我從新再思考一次46分或以上的選擇,
(1)  唔選擇讀醫
當然係個人的取向,但係我一直係到講緊點解係中大讀醫而唔讀GPS,冇講過夠46分就應該要讀

(2) 唔去港大讀醫
我真係想知到唔去港大的原因,小朋友做出呢個決定一定有我地大人唔知地方,所以如果我識得呢啲小朋友,我絶對會尊重佢哋決定,只不過我會做多一步,想知道佢哋既思維

(3) 摱車邊
GPS只得20個位到,而且唔係咁多俾DSE考生,今年都仍然有好多人考到46分或以上,如果唔報我認為有現實考慮,始終第一組別選擇有限

提出討論的時候係問既係baby kingdom各位家長/用戶既觀點,我跟著以家長/用戶的觀點討論.試問大家都唔係小朋友,邊個可以話自己觀點代表到小朋友?所以我一直都請教唔選GPS那些小朋友他們自己的觀點.

作者: nanadog    時間: 17-10-19 13:44

ypmummy 發表於 17-10-19 12:32
想請問,呢啲咁高分嘅同學揀咗啲乜嘢科目呀 ?
作者: nanadog    時間: 17-10-19 13:48

據知MBChB-GPS 除咗多啲exchange機會,仲會安排每個同學都有一個Mentor professor 跟(包括做研究項目)
from cuhk
http://gps.med.cuhk.edu.hk/gps-personal-mentorship-scheme

作者: crystalcbh    時間: 17-10-20 12:40

ypmummy 發表於 17-10-19 12:32

你個女間學校ㄧ定係名校。有咁多人考倒7科46分?

作者: ypmummy    時間: 17-10-20 12:46

crystalcbh 發表於 17-10-20 12:40
你個女間學校ㄧ定係名校。有咁多人考倒7科46分?

係大學普通醫科同學,所以知道好多夠分都唔揀環球醫學,

作者: winniesiu    時間: 17-10-20 13:51

作者: 明心道    時間: 17-10-20 14:01

回覆 ypmummy 的帖子

咁高分連HKU MBBS都唔去?
作者: ypmummy    時間: 17-10-20 14:04

winniesiu 發表於 17-10-20 13:51
我仔可能同你女係同學喎,佢都係咁講。
佢有2個組仔讀緊GPS,其中一個有點後悔入GPS,因擔心將來太忙冇時 ...

我女Year 3喇,你仔Year ?

讀醫已好chur, 再讀GPS 唔係夠分就有能力讀到咁簡單

作者: ypmummy    時間: 17-10-20 14:09

明心道 發表於 17-10-20 14:01

咁高分連HKU MBBS都唔去?

絕大部份人都會咁問,我都有同女分折過, 分數只係一個入場卷,唔係高分就要讀港大,結論係讀既係佢,佢自己决定啦。

港大,中大都好,兩間教學,文化各有不同,佢地自己會選擇,最緊要讀得開心。

作者: sumyuetma    時間: 17-10-20 14:17

Hi, Does the admission score for CU medicine count all 7 subjects this year?
作者: 明心道    時間: 17-10-20 14:22

如果連HKU MBBS都唔報,諗諗吓我又可以理解,我都聽過有唔少人三個醫科課程淨係報中大MBChB
作者: nanadog    時間: 17-10-20 14:26

winniesiu 發表於 17-10-20 13:51
我仔可能同你女係同學喎,佢都係咁講。
佢有2個組仔讀緊GPS,其中一個有點後悔入GPS,因擔心將來太忙冇時 ...

你個仔個GPS组仔係晒命啫。
另外,讀得醫科都知係chur㗎啦!
得閒,去Medic secrets 面書睇下吖

面書裏面,經常有山區普通科學生投訴GPS同學,攞晒大學啲資源。大學大細超

作者: winniesiu    時間: 17-10-20 14:32

作者: winniesiu    時間: 17-10-20 14:45

作者: nanadog    時間: 17-10-20 14:49

winniesiu 發表於 17-10-20 14:45
唔相信 Freshman 會同 joba 哂命。而且,入得去已不理出處,大把學霸,唔會哂命啦
...

唔係正面晒,係側面晒

作者: ypmummy    時間: 17-10-20 14:49

nanadog 發表於 17-10-20 14:26

呢個回應跟夠分都唔揀環球醫學有咩關係? 真心講,唔係人人都想讀GPS架

作者: ypmummy    時間: 17-10-20 14:58

winniesiu 發表於 17-10-20 14:32
Year 2 咋!
佢仲未開始chur,仲成日玩,乜都參加
佢好like 今年d嘢,可能初接觸...無言老師... ...

讀到仲有時間玩,時間分配好得
大家都要努力

作者: nanadog    時間: 17-10-20 14:59

ypmummy 發表於 17-10-20 14:49
呢個回應跟夠分都唔揀環球醫學有咩關係? 真心講,唔係人人都想讀GPS架
...

咁又係,都可能或者相信估計會有人有BBA (LAW) &LLB 唔讀,特登讀齋BBA 嘅。

作者: jessimm    時間: 17-10-20 15:17

讀醫係要humble, 無得晒野. 課程分開3年pre-clinical 及 3年clinical. 由pre-clinical 階段進入clinical yesrs會更chur. 比professor 鬧, 邊學邊嘗試, 再唔係高分與否, dropout念頭亦隨之而來. 要take gap year 後再入clinical year更不是易事.
作者: winniesiu    時間: 17-10-20 16:27

作者: DKmum    時間: 17-10-22 10:39

leschelems 發表於 17-10-19 13:30

或者我從新再思考一次46分或以上的選擇,

以下是我仔兩年前不選擇中大GPS的心聲
1)較喜歡循序漸進學習, 不急於早一年畢業
2)  有多啲時間享受大學生活及參與其他課外活動
3)不喜歡被標籤,喜歡與同屆的同學仔一齊學習及畢業

雖然我覺得GPS很吸引, 我仔最後選讀港大醫,我們很尊重他的決定!

作者: nanadog    時間: 17-10-22 11:54

DKmum 發表於 17-10-22 10:39
2)  有多啲時間享受大學 ...

我個女都係咁樣講。

選擇正確  

作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 12:30

事實係中大會係入學之後,看同學的表現,再邀請同學參與GPS嘅發展平台,至於獎學金,係吸引嘅。

近幾年,中大醫學院開放日,都感覺好著重presentation...

對於gap year/enrichment year 好少有家長提問,主力都係要瞭解點可以大啲機會取得入場券。
如何可善用嗰一年,真係好耐人尋味,畢竟如果選擇完全/部份離開Medic嘅嘢,再從投clinical training, 那所醫學院如果能提出有說服力嘅 backup, 同學嘅心會傾斜去那一方可能不問可知。有實力進入醫學院嘅同學/家長,對生涯規劃相對關心嘅,相信已經主動向師兄姐打聽。

作者: jessimm    時間: 17-10-22 12:45

ABC-DAD 發表於 17-10-22 12:30
事實係中大會係入學之後,看同學的表現,再邀請同學參與GPS嘅發展平台,至於獎學金,係吸引嘅。

近幾年, ...
gap year/enrichment year 放在 出clinical/junior clerkship 之前一年就要特別小心, 要有充份心理準備.
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 12:47

jessimm 發表於 17-10-22 12:45
gap year/enrichment year 放在 出clinical/junior clerkship 之前一年就要特別小心, 要有充份心理準備. ...
請教有咩要注意下?
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 12:59

幾好奇,有幾多個醫學生自己有享用過公營醫院嘅急症或住院經驗?
#進入醫學院前

作者: freespeech    時間: 17-10-22 13:56

ABC-DAD 發表於 17-10-22 12:59
幾好奇,有幾多個醫學生自己有享用過公營醫院嘅急症或住院經驗?
點解冇用過?由细到大唔會病?
作者: MC1128    時間: 17-10-22 14:54

ABC-DAD 發表於 17-10-22 12:59
初期, 可能幾離地

唔怕, 實習時, 做到你傻, 唔洗使用過都可以快速累積民間經驗

作者: nanadog    時間: 17-10-22 15:54

MC1128 發表於 17-10-22 14:54
初期, 可能幾離地

唔怕, 實習時, 做到你傻, 唔洗使用過都可以快速累積民間經驗
為何有這樣說法?
閣下也是醫科生 / 醫生嗎?
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 16:51

nanadog 發表於 17-10-22 15:54
為何有這樣說法?
閣下也是醫科生 / 醫生嗎?

我想諗下面試會唔會問啫,"你有無親身體驗過,。。。。"
作者: nanadog    時間: 17-10-22 17:00

ABC-DAD 發表於 17-10-22 16:51
我想諗下面試會唔會問啫,"你有無親新體驗過,。。。。"

無聽過。
但係我係想問MC1128大大 "初期, 可能幾離地"

作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 17:23

nanadog 發表於 17-10-22 17:00
無聽過。
但係我係想問MC1128大大 "初期, 可能幾離地" 喔
我㩒錯隔離。
作者: leschelems    時間: 17-10-22 17:48

回覆 nanadog 的帖子

揾到自己最適合的環境就最好不過,只是有一點,以我所知,跳讀第二年只係一個選擇,GPS唔一定要跳,而且中大其他醫科生都可以申請跳讀,不限於GPS
作者: nanadog    時間: 17-10-22 17:54

ABC-DAD 發表於 17-10-22 16:51
我想諗下面試會唔會問啫,"你有無親身體驗過,。。。。"
你不是已經係 MBBS 的嗎 ?
作者: jessimm    時間: 17-10-22 18:12

ABC-DAD 發表於 17-10-22 12:47
請教有咩要注意下?

已是醫科生 嗎?
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 18:35

nanadog 發表於 17-10-22 17:54
你不是已經係 MBBS 的嗎 ?
見賢思齊,,我兩間都好欣賞。
MBBS 係讀嗰個嘅選擇嚟。

作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 18:46

jessimm 發表於 17-10-22 18:12
已是醫科生 嗎?

有個男仔係。
(我哩個阿伯唔係

作者: nanadog    時間: 17-10-22 18:58

ABC-DAD 發表於 17-10-22 18:46
有個男仔係。
即是你有個女仔都就快係

作者: jessimm    時間: 17-10-22 18:58

ABC-DAD 發表於 17-10-22 18:46
有個男仔係。
同性別沒有直接關係, 如你所言, 是模式轉變及適應, 因人而已.
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 19:09

nanadog 發表於 17-10-22 18:58
即是你有個女仔都就快係
係都唔錯嘅,多謝你貼金
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 19:54

jessimm 發表於 17-10-22 18:58
同性別沒有直接關係, 如你所言, 是模式轉變及適應, 因人而已.
好睇個人性格喜好。
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 19:56

呢幾個鐘,好似畀醫生會診問症咁

EK都幾多兩大教職員家長會員,多多提點。
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-22 20:06

回覆 MC1128 的帖子

同意,週六聽教授講中大私院嘅獨立發展都好引人入勝,惹來一定嘅憧憬,教授話會係一個巿民可負擔嘅私營醫療體系,唔知有無錯漏,只聽左個大概。
我唔知會否受惠,人總會老會病。

申利:實在明年未有家人會參與大學學位競技。

作者: ypmummy    時間: 17-10-23 11:26

回覆 DKmum 的帖子

作者: ypmummy    時間: 17-10-23 11:37

jessimm 發表於 17-10-20 15:17
讀醫係要humble, 無得晒野. 課程分開3年pre-clinical 及 3年clinical. 由pre-clinical 階段進入clinical ye ...
認同

作者: ANChan59    時間: 17-10-30 10:52

DKmum 發表於 17-10-22 10:39
2)  有多啲時間享受大學 ...

我想你搞錯第一點,GPS不是早一年畢業,我知不少人被某些教授及院长误導了!是因為語文及個別成績好,可以豁免部分非核心閒科。多出一年跟教授做研究,或者出外著名大学医学院作交流生。

话得說回来,为什么要读医,如果想入息高及穩定?救急济世?研究医学及技术?跳出香港的框架?不同人有不同目的,最重要的是无忘初心!

又要赚大钱,又想做研究,只会裏外不是人!

作者: ABC-DAD    時間: 17-10-30 22:42

有興趣可以入去睇下

不妨參考一下學生同教授們兩條片。
作者: crystalcbh    時間: 17-10-30 23:46

ANChan59 發表於 17-10-30 10:52
我想你搞錯第一點,GPS不是早一年畢業,我知不少人被某些教授及院长误導了!是因為語文及個別成績好,可以 ...
係呀!  GPS 同 DY2 (direct year) 係兩回事.
作者: ABC-DAD    時間: 17-10-31 12:05

進入中大醫學院網,search Direct second year。。。

出現:

About 50 results
Page12345
Global Physician-Leadership Stream
Oct 11, 2013 ... GPS students are usually eligible for a large number of course exemptions, thus
enabling them to have the option of direct admission to Year 2 ...

(The Best For The Best Course Overview
Adsia’s First Undergraduate Medical Leadership
Programme
As the first of its kind, the programme goes beyond professional
training in medical knowledge, skills and attitudes. It will develop
students to become future leaders in the medical and healthcare
profession in Hong Kong and in international communities, fulfilling
their ambition to pursue a clinical or academic career, or to serve
in the public, private or humanitarian sectors. GPS offers medical
leadership workshops, supervised projects and internships which are
complementary to the core curriculum of the MBChB programme.
Early Career Development
GPS students are usually eligible for a large number of course exemptions, thus enabling them to have the option of direct
admission to Year 2 of the MBChB programme. Students then have the flexibility to choose their future career path. They
can start graduate studies (Master’s or PhD degree) in various specialties at CUHK or an overseas institution one year earlier
than usual. Students who complete all the normal MBChB and University requirements can even apply to graduate early.
International Experience
Outstanding GPS students can gain international exposure through funded overseas exchange, internship and graduate
studies in top overseas institutions including the University of Oxford and the University of Cambridge.
One-to-One Academic Mentorship
We have a large pool of leaders and researchers to educate and nurture our GPS students. Under the one-to-one mentorship
scheme, each student will be assigned a dedicated academic advisor to assist him/her throughout the study period.
Structured 6-year Course
Year 1*
Sem-1 Sem-2
Year 2
Sem-1 Sem-2
Year 3
Sem-1 Sem-2
A** Year 4
Sem-1 Sem-2 Summer
Year 5
Year 6
start a
12-month
internship
training at
approved HA
Hospitals
from 1 July
Internship I
(Optional) Internship II
* Option of direct admission to Year 2 if extended criteria are fulfilled
** Option of the following graduate studies:
A = 1 year of Master of Research Medicine at CUHK
B = 1 year of Master of Public Health at CUHK or an overseas institution
C = Within 2 years of conferment of MBChB, pursue Master or PhD part-time at CUHK or full-time at an overseas institution。。。)
作者: DKmum    時間: 17-10-31 22:38

ANChan59 發表於 17-10-30 10:52
我想你搞錯第一點,GPS不是早一年畢業,我知不少人被某些教授及院长误導了!是因為語文及個別成績好,可以 ...
我仔的同學現在中大讀緊GPS, 佢去年係 考完DSE直接入讀year two,佢有option 選擇讀Master或做research,亦有option早一年畢業,亦並非好像你說 “因為語文及個別成績好,可以豁免部份閒科", 他一樣要在DY2時修讀番200小時humanities 嘅課程, 所以我唔明白那裏搞錯呢?
作者: DKmum    時間: 17-10-31 22:43

crystalcbh 發表於 17-10-30 23:46
係呀!  GPS 同 DY2 (direct year) 係兩回事.
真的是這樣嗎?我仔的同學在入學時有option比佢哋選擇: DY1 or DY2!  請不要提供錯誤資料誤導家長及學生!
作者: leschelems    時間: 17-11-1 01:38

問到有幾個唔係GPS既醫科生都直接讀DY2,最常見係non-jupas申請,有啲學生已經有學士學位或者未完成學位的transfer,佢地根本唔使再讀year 1.
至於DSE+non-GPS+DY2呢個組合就未揾到.

作者: DKmum    時間: 17-11-1 07:48

leschelems 發表於 17-11-1 01:38

問到有幾個唔係GPS既醫科生都直接讀DY2,最常見係non-jupas申請,有啲學生已經有學士學位 ...

你當然找不到這個組合, 因為GPS的學生才可選擇DY1 or DY2!

作者: winniesiu    時間: 17-11-1 11:20

作者: DKmum    時間: 17-11-1 12:55

winniesiu 發表於 17-11-1 11:20
No, 我仔話可以(有人)DSE 係non GPS 直入year two架。
佢女友47分當時都掙扎讀過想小一年,因經濟問題( ...

你意思係你仔女友冇報到GPS,  但放榜後被邀請入讀GPS DY2?

另外如果考獲分47分應獲得全額奬學金,而每年考獲GPA某個分數,奬學金便可繼續!

作者: winniesiu    時間: 17-11-1 13:05

作者: leschelems    時間: 17-11-1 14:15

"入讀GPS DY2" vs "直接入普通 medic year two"
作者: nanadog    時間: 17-11-1 17:26

有些 NJ DY2 的同學是非GPS的
作者: nhi    時間: 17-11-1 18:20

IB 44-45 and GCEAL 4* with ums >97 can get directly  in year 2.
But only 25 places for gps, surely there are quite a few high scorers that can get in year 2 but not gps.
CU admitted 10 students with 45 and 25 with 44 in IB this year,   but only 25 places for gps which is the total number available for students from dse IB gce, degree holders..............................

作者: crystalcbh    時間: 17-11-1 19:59

DKmum 發表於 17-10-31 22:43
真的是這樣嗎?我仔的同學在入學時有option比佢哋選擇: DY1 or DY2!  請不要提供錯誤資料誤導家長及學生! ...

你唔好咁緊張,又唔係你或者你個仔讀GPS。你想知清楚啲嘅話,叫佢去直接問吓prof.  WU 吖

作者: wendyw    時間: 17-11-1 21:44

請問今年中大醫收生是計Best5(包括M1或M2或4C+2X(包括M1或M2)嗎,還是只計4C+2X(包括M1或M2)?多謝!

作者: crystalcbh    時間: 17-11-1 22:07

回覆 wendyw 的帖子

admissions notes updated 2017 OCT
from CUHK

http://www.med.cuhk.edu.hk/eng/main/Admissions_Notes_2017.pdf

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5