教育王國

標題: 孩子番港煲什麽湯水及食品好? [打印本頁]

作者: brother4    時間: 17-10-22 12:33     標題: 孩子番港煲什麽湯水及食品好?

見佢地皮膚差及亁咗,同上大家有什麽好介绍?

作者: Candice1128    時間: 17-10-22 13:08     標題: 回覆樓主:

我剛煲了一次花膠,又煲過羅漢果無花果茶。仲有其他湯包,如: 雪梨雪耳川貝、日月魚湯、鱷魚肉核桃……

作者: Ruby1219    時間: 17-10-22 14:20

Candice1128 發表於 17-10-22 13:08
我剛煲了一次花膠,又煲過羅漢果無花果茶。仲有其他湯包,如: 雪梨雪耳川貝、日月魚湯、鱷魚肉核桃……:ilo ...

我因應佢口味煲普通老火湯,上星期係蘋果紅蘿蔔粟米響螺豬脊骨湯(發育飲豬脊骨好),而家煲緊番茄紅蘿蔔粟米薯仔魚(頭and 尾)湯,因為一家都鍾意飲。
另外煲咗洛神花茶、蘋果山楂茶(不過阿仔麻麻哋like山楂), 仲有整咗冰糖燉檸檬每朝沖水佢飲,打算燉多啲俾佢拎返英國自己沖嚟飲,嗰邊天氣乾飲呢個潤下,又有vitamin c 增強抵抗力。

作者: DKmum    時間: 17-10-22 14:34

Ruby1219 發表於 17-10-22 14:20
我因應佢口味煲普通老火湯,上星期係蘋果紅蘿蔔粟米響螺豬脊骨湯(發育飲豬脊骨好),而家煲緊番茄紅蘿蔔 ...

你啲食物同湯水真係好吸引,隔住版面都聞到!

作者: brother4    時間: 17-10-22 14:40

我因應佢口味煲普通老火湯,上星期係蘋果紅蘿蔔粟米響螺豬脊骨湯(發育飲豬脊骨好),而家煲緊番茄紅蘿蔔 ...

冰糖檸檬(好新奇)昰什麽味?很多維他命C,燉昰連皮一起?時間要幾耐?

作者: brother4    時間: 17-10-22 14:48

Candice1128 發表於 17-10-22 13:08
我剛煲了一次花膠,又煲過羅漢果無花果茶。仲有其他湯包,如: 雪梨雪耳川貝、日月魚湯、鱷魚肉核桃……:ilo ...

很多靚湯

作者: Candice1128    時間: 17-10-22 14:56

冰糖果皮燉檸檬,我上網訂,平日自己飲,等我試下比阿仔試下先。

作者: Ruby1219    時間: 17-10-22 15:45

brother4 發表於 17-10-22 14:40

冰糖檸檬(好新奇)昰什麽味?很多維他命C,燉 ...

lemon 連皮切細最緊要去核,否則會苦。加冰糖同陳皮唔加水,隔水燉十個鐘以上。
網上好易搵食譜。

作者: Ruby1219    時間: 17-10-22 15:55

DKmum 發表於 17-10-22 14:34
你啲食物同湯水真係好吸引,隔住版面都聞到!

haha thanks. 今日起身到而家又整咗幾個鐘無停過

作者: DKmum    時間: 17-10-22 16:28

Ruby1219 發表於 17-10-22 15:45
lemon 連皮切細最緊要去核,否則會苦。加冰糖同陳皮唔加水,隔水燉十個鐘以上。
網上好易搵食譜。
...

OMG10小時?!你真系好好耐性再加母愛爆棚!

作者: papaof2    時間: 17-10-22 16:54     標題: 回覆樓主

作者: papaof2    時間: 17-10-22 16:56

作者: Ruby1219    時間: 17-10-22 17:45

DKmum 發表於 17-10-22 16:28
OMG10小時?!你真系好好耐性再加母愛爆棚!

我用慢煮棒,佢煮十個鐘又唔係我煮

作者: katrinafu    時間: 17-10-22 22:37

Ruby1219 發表於 17-10-22 17:45

慢煮棒真係好好用!

你令我想整 檸檬燉冰糖添

作者: katrinafu    時間: 17-10-22 22:43

brother4 發表於 17-10-22 12:33
見佢地皮膚差及亁咗,同上大家有什麽好介绍?

我女很鍾意
霸王花紅蘿蔔粟米煲唐排
青紅蘋果南北杏水(加冰糖)
杏汁白果豬肺瘦肉湯
青紅蘿蔔煲魚湯
印度椰子雞雪耳湯
杏仁茶

作者: Ruby1219    時間: 17-10-22 23:30

katrinafu 發表於 17-10-22 22:37
慢煮棒真係好好用!

你令我想整 檸檬燉冰糖添

整啦。我啱啱都整咗。我同事飲咗都話有用

作者: katrinafu    時間: 17-10-22 23:42

Ruby1219 發表於 17-10-22 23:30
整啦。我啱啱都整咗。我同事飲咗都話有用

盡量, 呢幾日 日日都要外出 , 睇下星期二去買靚檸檬先, 現在新奇士檸檬很難買呀!

作者: Ruby1219    時間: 17-10-22 23:54

katrinafu 發表於 17-10-22 23:42
盡量, 呢幾日 日日都要外出 , 睇下星期二去買靚檸檬先, 現在新奇士檸檬很難買呀!
...

唔一定要新奇士㗎。有靚陳皮緊要啲

作者: katrinafu    時間: 17-10-23 00:37

Ruby1219 發表於 17-10-22 23:54
唔一定要新奇士㗎。有靚陳皮緊要啲

但沖開檸茶,新奇士香D ,其他得個酸字,所以咪想要新奇士。
陳皮冇問題,我有自家曬靚陳皮 !

作者: Ruby1219    時間: 17-10-23 00:50

katrinafu 發表於 17-10-23 00:37
但沖開檸茶,新奇士香D ,其他得個酸字,所以咪想要新奇士。
陳皮冇問題,我有自家曬靚陳皮 !
...

作者: katrinafu    時間: 17-10-26 01:05

Ruby1219 發表於 17-10-23 00:50

今晚開工 整啦 !

圖片附件: myimage.jpg (17-10-26 01:05, 1.4 MB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTgyNDYzfGY0MWI3MzEyfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: brother4    時間: 17-10-27 00:13

Ruby1219 發表於 17-10-22 15:45
網上好易搵食譜。
...

東張西X,之前2日在介紹燉檸檬可能看咗你的貼還要去臘看火要十幾個鐘;好母親

作者: Ruby1219    時間: 17-10-27 00:18

brother4 發表於 17-10-27 00:13
東張西X,之前2日在介紹燉檸檬可能看咗你的貼還要去臘看火要十幾個鐘;好母親
...

really? 前日又燉咗幾樽,俾兩樽阿仔星期六拎返英國飲

作者: katrinafu    時間: 17-10-27 01:00

brother4 發表於 17-10-27 00:13
...

我都剛剛分兩次燉 ,燉了共 15小時

作者: Ruby1219    時間: 17-10-27 08:34

katrinafu 發表於 17-10-27 01:00
我都剛剛分兩次燉 ,燉了共 15小時

成功嗎?
我嗰啲比出面買嘅淡色同稀啲

圖片附件: myimage.jpg (17-10-27 08:34, 954.46 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTgyNzk5fGFjZmU4N2VkfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: katrinafu    時間: 17-10-27 09:04

Ruby1219 發表於 17-10-27 08:34
成功嗎?

我昨晚燉完 , 深色 呀 , 估計是陳皮 色有影響 。 不過未入樽 。 一陣打完波回家煮一煮 再入樽趁熱入樽 ,好似果醬咁 。

作者: brother4    時間: 17-10-27 09:51

katrinafu 發表於 17-10-27 09:04
我昨晚燉完 , 深色 呀 , 估計是陳皮 色有影響 。 不過未入樽 。 一陣打完波回家煮一煮 再入樽趁熱入樽  ...

作者: mummy911    時間: 17-11-3 22:54

Ruby1219 發表於 17-10-22 17:45
幾多度煮十個鐘?
作者: Ruby1219    時間: 17-11-3 23:00

mummy911 發表於 17-11-3 22:54
幾多度煮十個鐘?

80度

作者: jy1230    時間: 17-11-4 01:17

Ruby1219 發表於 17-10-27 00:18
really? 前日又燉咗幾樽,俾兩樽阿仔星期六拎返英國飲
請問放入如何包裝放入寄艙行李?
作者: Ruby1219    時間: 17-11-4 01:44

jy1230 發表於 17-11-4 01:17
請問放入如何包裝放入寄艙行李?

我倒入玻璃樽,用bubble 紙包住再放膠袋。

作者: jy1230    時間: 17-11-4 02:21

Ruby1219 發表於 17-11-4 01:44
我倒入玻璃樽,用bubble 紙包住再放膠袋。
明白。一於跟你包,我之前怕會打翻會攪到污糟曬。thanks
作者: Ruby1219    時間: 17-11-4 02:37

jy1230 發表於 17-11-4 02:21
明白。一於跟你包,我之前怕會打翻會攪到污糟曬。thanks

阿仔send 俾我,仲話thanks!

圖片附件: myimage.jpg (17-11-4 02:37, 631 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTgzOTY5fDUyY2I4NGY4fDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: jy1230    時間: 17-11-4 11:17

👍🏻👍🏻👍🏻
作者: jy1230    時間: 17-11-4 11:18

作者: lamsuetwai    時間: 17-11-15 13:23

想問如果慢煮捧是抽真空袋燉10hrs>?
作者: Ruby1219    時間: 17-11-15 20:01

lamsuetwai 發表於 17-11-15 13:23
想問如果慢煮捧是抽真空袋燉10hrs>?

用玻璃樽

作者: katrinafu    時間: 17-11-15 23:10

Ruby1219 發表於 17-10-27 08:34
成功嗎?

早兩日和朋友一齊試吃 研究 燉檸檬, 研究顏色和杰度 , 包拾有一瓶是街買 Ms Kwan 那瓶 。

顏色我覺得與 溫度 和 陳皮 都有關 , 但杰度 就 檸檬與 冰糖 1:2 都唔會 有街外買到咁杰囉 , 點解呢? 係咪真係全冰糖? 要諗諗了 !

相片中 , 兩煲都是 蒸爐 燉 12小時 , 淺色檸檬較黃是 85度 左右 , 深色的那煲是 100度 ,而且有少少苦澀味 。

圖片附件: myimage.jpg (17-11-15 23:10, 932.75 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg3ODA3fGI1ZDM4ODMyfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-11-15 23:10, 1.06 MB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg3ODE1fDJhMThkMjQ5fDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-11-15 23:10, 1003.52 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg3ODIzfDQzODdiMDNmfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: shanna852    時間: 17-11-16 09:23

katrinafu 發表於 17-11-15 23:10
早兩日和朋友一齊試吃 研究 燉檸檬, 研究顏色和杰度 , 包拾有一瓶是街買 Ms Kwan 那瓶 。

顏色我覺得 …
哇,好靚,充滿媽媽的愛。請問製成品可以存放幾耐?
作者: 3b    時間: 17-11-16 11:05

katrinafu 發表於 17-11-15 23:10

顏色我覺得 ...

我在網上搵到冰糖燉檸檬的方法, 但沒有分量. 請問你的配方是幾多個檸檬配幾多的冰糖和陳皮?

冰糖燉檸檬做法

Step 1. 準備材料:檸檬和冰糖。把新鮮檸檬洗乾淨以後,可用熱水洗一洗表皮,再用鹽去掉表面的蠟質,然後完全擦乾。

Step 2. 把檸檬切成薄片,挑核,連核的話成品會很苦。

Step 3. 準備一個完全沒有水份的燉鍋,把檸檬整齊排放在底層,面層放冰糖粒,一定是要全部無水。

Step 4. 可以燉了!時間需要10小時。

作者: Ruby1219    時間: 17-11-16 11:17

3b 發表於 17-11-16 11:05
我在網上搵到冰糖燉檸檬的方法, 但沒有分量. 請問你的配方是幾多個檸檬配幾多的冰糖和陳皮?

冰糖燉檸檬做 ...

我用8個sunkist lemons 加900g 冰糖,陳皮around 1/3 片, 因為我同仔都唔係好like 陳皮味。 我用slowcook 80度10個鐘有時啲糖溶唔哂,下次試85度 20個鐘,佢哋話會深色啲。

作者: katrinafu    時間: 17-11-16 13:21

Ruby1219 發表於 17-11-16 11:17
我用8個sunkist lemons 加900g 冰糖,陳皮around 1/3 片, 因為我同仔都唔係好like 陳皮味。 我用slowcook ...

1/3片 真係好少,我整1kg 檸檬 用近30g 陳皮, 很有回甘味,喉嚨很舒服。
下次試下用慢煮棒 試下先!

所以你燉出來淺色是因為陳皮少。

作者: katrinafu    時間: 17-11-16 13:32

3b 發表於 17-11-16 11:05

冰糖燉檸檬做 ...

我第一次整是檸檬和冰糖 比例是1:1 ,陳皮30g , 但成品出來是帶酸,不甜,隔水明火燉 ,出來顏色較黑。

第2次是蒸爐90度 (但煲內溫度約83-85度)共燉12小時 ,太約 1kg 檸檬 。
檸檬與糖1 : 1.5 , 陳皮25g  , 檸檬比之前切厚D ,有D口感。  (今次成品出來冇咁黑)

第3次是蒸爐100度 (但煲內溫度約95度)共燉12小時 ,太約 1kg 檸檬 。
檸檬與糖1 : 1.5 , 陳皮25g  ,今次溫度高了 , 成品出來比上一次黑好多, 有DD 苦澀味 。

作者: nintendo    時間: 17-11-16 14:49

網上教,出來成品係好深色好杰。
我是用 8 個 lemon + 900g 冰糖 + 1 個陳皮,蒸爐燉 10 小時

作者: katrinafu    時間: 17-11-16 16:08

nintendo 發表於 17-11-16 14:49
我是用 8 個 lemon + 900g 冰糖 + 1 個陳皮,蒸爐燉 10 小時
...

但我個個朋友燉出來都是稀 ,唔太杰 !

作者: Ruby1219    時間: 17-11-16 17:42

nintendo 發表於 17-11-16 14:49
...

我都有諗過用蒸爐,你用幾多度?10個鐘夠嗎?洗唔洗中途加水?

作者: 3b    時間: 17-11-16 17:43

Ruby1219 發表於 17-11-16 11:17
我用8個sunkist lemons 加900g 冰糖,陳皮around 1/3 片, 因為我同仔都唔係好like 陳皮味。 我用slowcook ...
Ruby1219, katrinafu, nintendo,
多謝分享! 我打算用金樂電子湯煲燉檸檬, 煮起趁熱入樽後, 是否要倒轉個樽?

作者: katrinafu    時間: 17-11-16 18:00

3b 發表於 17-11-16 17:43
Ruby1219, katrinafu, nintendo,
多謝分享! 我打算用金樂電子湯煲燉檸檬, 煮起趁熱入樽後, 是否要倒轉個樽? ...

是呀!入滿倒轉,迫走空氣。

圖片附件: myimage.jpg (17-11-16 18:00, 275.26 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg4MDcyfDA1ZGFlZjczfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: katrinafu    時間: 17-11-16 18:03

Ruby1219 發表於 17-11-16 17:42
我都有諗過用蒸爐,你用幾多度?10個鐘夠嗎?洗唔洗中途加水?

要加水呀,每4小時 加一次水 , 部爐會抖 30-45分鐘, 但煲檸檬便會降溫 ,再開蒸爐前,我會先將整煲檸檬 加熱到85-90度再入蒸爐內 。

作者: Ruby1219    時間: 17-11-16 19:34

katrinafu 發表於 17-11-16 18:03
要加水呀,每4小時 加一次水 , 部爐會抖 30-45分鐘, 但煲檸檬便會降溫 ,再開蒸爐前,我會先將整煲檸檬  ...

咁我都係用返慢煮棒啦

作者: katrinafu    時間: 17-11-16 19:45

Ruby1219 發表於 17-11-16 19:34
咁我都係用返慢煮棒啦

我下次會先燉3小時 , 等D糖溶哂,再入 Ball Jar 真空 ,用慢煮棒煮多 7-8小時 。
但都要下個月 尾先再整 。

作者: 3b    時間: 17-11-18 20:19

Ruby1219 發表於 17-11-16 19:34
咁我都係用返慢煮棒啦

如果跟你的份量燉檸檬, 要準備幾多個玻璃樽(幾多ml)?

作者: 3b    時間: 17-11-18 20:19

katrinafu 發表於 17-11-16 18:00
是呀!入滿倒轉,迫走空氣。

Thx!

作者: Ruby1219    時間: 17-11-18 23:25

3b 發表於 17-11-18 20:19
如果跟你的份量燉檸檬, 要準備幾多個玻璃樽(幾多ml)?

好似係 2litre x 2

作者: katrinafu    時間: 17-11-20 00:26

Ruby1219 發表於 17-11-18 23:25
好似係 2litre x 2

都唔諗住呢排再燉檸檬,但朋友前日去果欄見到有西西里檸檬, 立即幫大家買定先 !

圖片附件: myimage.jpg (17-11-20 00:26, 1.12 MB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg4ODE3fDg5YTM3MTNhfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: 3b    時間: 17-11-20 08:03     標題: 回覆樓主:

試做了一次, 成品顏色深, 但質稀及帶酸

作者: 3b    時間: 17-11-20 08:06

3b 發表於 17-11-20 08:03
試做了一次, 成品顏色深, 但質稀及帶酸

檸檬片連汁一齊燉嗎?

圖片附件: Screenshot_20171120-080441.JPEG (17-11-20 08:06, 45.87 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg4ODI1fDhlNjVhODEzfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

作者: katrinafu    時間: 17-11-20 21:31

3b 發表於 17-11-20 08:06
檸檬片連汁一齊燉嗎?

是呀 !

作者: 3b    時間: 17-11-21 13:09

katrinafu 發表於 17-11-20 21:31
是呀 !

我見成品比較稀, 以為整錯了。 西西里檸檬賣幾錢? 我見Kwan小姐好似都用這種。

作者: katrinafu    時間: 17-11-21 17:26

3b 發表於 17-11-21 13:09
我見成品比較稀, 以為整錯了。 西西里檸檬賣幾錢? 我見Kwan小姐好似都用這種。
...

朋友果欄買$55/3個 ,但 呢款好皮光肉滑。 我以前見 1kg 得4個 , 大大個又醜怪 。

昨晚燉呢款 , 慢煮80度 10小時 , 今早試 檸檬仲硬和帶苦,一陣回家要再燉多幾小時先 。

圖片附件: myimage.jpg (17-11-21 17:26, 955.16 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg5MTAwfGIyOTFhNzJhfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-11-21 17:26, 1.11 MB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg5MTA4fGI5OTZiYzRhfDE3MTY0ODg2MDh8MA%3D%3D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5