教育王國

標題: 培道中學 [打印本頁]

作者: mybryan    時間: 17-11-11 16:06     標題: 培道中學

點解咁少培小生入培中?一七年只有8個

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-11 18:56     標題: 回覆樓主

好明顯培中都想收好成績學生

作者: Arabellahk    時間: 17-11-12 00:14

培道中學是不是band2中學?
作者: Bubu0526    時間: 17-11-12 13:45

回覆 Arabellahk 的帖子

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三個,眼見都辛苦,一個中一已要repeat
作者: YmOra    時間: 17-11-13 09:21

mybryan 發表於 17-11-11 16:06

咁啱只得這年少人嗎?!有無多兩三年的數據嗎?thx.thx.

作者: hkpapa852    時間: 17-11-13 09:32

Bubu0526 發表於 17-11-12 13:45

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三 ...
同B1仲有一段距離
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 12:44

你是不是培小的?年年都咁上下的。
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 12:46

kwankwanchun 發表於 17-11-11 18:56
好明顯培中都想收好成績學生
無關係, 佢想收好成績, 就只有自行收, 培小係聯繫, B2女仔想入佢一定要收, 數據反映唔係咁多B2女報聯繫位而已。
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 12:48

Bubu0526 發表於 17-11-12 13:45

校長有心谷banding,應該已谷番上b1尾,但呢幾年都有b2女執雞雞入到,我身邊已有三 ...
這是不可能的, 培中仲有中文班, 小朋友勤力唔可能去到留班既地步。B2生入讀應該無問題, 係B2尾如果底唔好, 就要努力D。
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 12:52

hkpapa852 發表於 17-11-13 09:32
同B1仲有一段距離
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。而且, 如果學校大部份收B1生而DSE成績咁, 校長真係要撞頭埋牆至得。我相信, 大抽奬抽入既B1生, 都係唔好彩乙三學校叫填B2既同學, 或是邊緣人, 保守乙二乙三填佢入咗果批。如果佢响北區, 我會相信, 但响九龍城區, 正常唔會咁多B1同學揀佢, 你諗下, 連自己聯繫小朋友都唔揀佢就知。

作者: 2隻臭豬    時間: 17-11-13 13:13

我女今年中六, 我無記錯當年曾校長講過聯絡位唔多, 真係10個8個, 我女果年都係得8個, 可能培小係男女校, 剩底叻果D又唔會揀培中, 所以最後都唔會有太多人揀
作者: 2隻臭豬    時間: 17-11-13 13:22

回覆 little_yolky 的帖子

坦白講, 自行有B1尾嘅人揀佢真係唔出奇, 我女當年都係沙田B1尾揀佢 , 但係入到去讀都唔容易 ,真係好睇你本身咩區嘅人入去讀, 我女當年有D同學係油尖旺區九龍城區, 班同學都好叻
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 13:30

2隻臭豬 發表於 17-11-13 13:13
我女今年中六, 我無記錯當年曾校長講過聯絡位唔多, 真係10個8個, 我女果年都係得8個, 可能培小係男女校, 剩 ...

聯繫位係中學學額乙部既25%, 有乜理由得10個8個? 起碼都有20個。聯繫位年年都用唔晒, 因為前幾年學童少, 係今年小五開始一級有100人。
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 13:39

2隻臭豬 發表於 17-11-13 13:22

坦白講, 自行有B1尾嘅人揀佢真係唔出奇, 我女當年都係沙田B1尾揀佢 , 但係入到 ...
沙田區看似好好景, 其實B1尾都無乜好揀, 油尖晒女仔更甚, 女仔位唔多, 男仔就好景, 不過, 都難為你長途跋涉由沙田返學。終於有得B1, 响九龍城區都會先考慮英中, 培道雖然有英文班, 但去到高中變返晒中文教學, 英文真係蝕D, DSE英文成績亦反映到。你睇培中中文成績咁好, 英文成績合格率好高, 但去到4+或5+個百份比就跌晒。所以九龍城區B1同學仔會有考慮。

外區都只可以爭自行果3X-40個位, 所以學校一定會儘量揀B1同學仔, 我相信佢同九真情況好接近。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-13 13:50

little_yolky 發表於 17-11-13 12:52
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。 ...
大家標準唔同啫.... 反正學校Banding, 從來無標準

作者: little_yolky    時間: 17-11-13 13:54

hkpapa852 發表於 17-11-13 13:50
大家標準唔同啫.... 反正學校Banding, 從來無標準
但校長話收既大部份係B1同學仔, 只有小部份B2, 咁就有標準掛。
作者: hkpapa852    時間: 17-11-13 13:57

little_yolky 發表於 17-11-13 13:54
但校長話收既大部份係B1同學仔, 只有小部份B2, 咁就有標準掛。
咁佢似乎係以Input計......

咁SJC, LS都有唔少B2學生, 應該都只係B1C

作者: little_yolky    時間: 17-11-13 14:04

hkpapa852 發表於 17-11-13 13:57
咁佢似乎係以Input計......

咁SJC, LS都有唔少B2學生, 應該都只係B1C
我係懷疑點解有咁多B1生input, 而又如果有咁多B1生input, 點解個output會咁? 如果係事實, 高層應該要檢討個教學質素。但相反, 如果input以B2為主, output現在既成績, 就要開香檳慶祝兼加人工。
作者: 2隻臭豬    時間: 17-11-13 14:53

我諗佢講嘅B1 , 可能係自行B1 , 仲要係B1尾
作者: hkpapa852    時間: 17-11-13 15:00

little_yolky 發表於 17-11-13 14:04
我係懷疑點解有咁多B1生input, 而又如果有咁多B1生input, 點解個output會咁? 如果係事實, 高層應該要檢討個 ...
我都認為無乜可能係S1收大部份B1學生.....

九真較受歡迎, 但近年收生都可能只有一半左右B1學生......

作者: leafun    時間: 17-11-13 15:05

又路過搭咀,校長呢句說話,同九真校長所講一模一樣,又係話自己只有少數B2生。不過,其實我有懷疑,因為以我阿女小學做例子,因為聯繫關係,所以B1/B2都差不多入晒(最頂的就跳咗船)九真中。考完PRE-S1分班試後,學校用英文分入ABCD,另中文係用成綪分細組上堂。我見小學部上既起碼都去到第二勁果班,無人入中文班。如果用我間學校B2生做分界,九真中其實收好多B2生。

我估培道情況應該近似。

作者: wongkaka    時間: 17-11-13 15:21

我朋友個女上年是培道學生, 佢成績當然不是名列前矛, 但都全科合格, 老師話佢女係B3, 明言叫佢地唔好選培中, 所以亦有可能學校用呢個策略, 讓自己多D位收出面的B1或B2頭學生

作者: little_yolky    時間: 17-11-13 15:56

wongkaka 發表於 17-11-13 15:21
我朋友個女上年是培道學生, 佢成績當然不是名列前矛, 但都全科合格, 老師話佢女係B3, 明言叫佢地唔好選培中 ...
不是的, 學校老師很好, 不會這樣。因為聯繫位只for B1 & B2學生抽, B3是無份的, 小朋友全科合格是B3在培小是十分有可能的, 如果明知小朋友是B3而不明確告訴她, 浪費了寶貴的乙一, 派不到好一點的B2尾或B3頭, 就更是大鑊了。
作者: little_yolky    時間: 17-11-13 16:05

hkpapa852 發表於 17-11-13 15:00
我都認為無乜可能係S1收大部份B1學生.....

九真較受歡迎, 但近年收生都可能只有一半左右B1學生......
家長會時好多小五同學家長, 因為佢哋唔多明白, 聽到校長咁講, 嚇到個個面都青埋, 問校長點解收咁少。但校長又無講清楚聯繫位收唔晒, 只係係咁耍太極。仲有家長有趣到問自行收幾多培小生。其實培小生有聯繫位, 聯繫位用唔晒, 仲點解要問自行位, 如果係B3生當然唔駛諗, 但如果係B1/B2生應該係好定當。所以, 家長其實去到小五都好唔熟個玩法。

不過, 到阿妹果年, 學童超咁多, 我都有D擔心了, 因為B2女生數量已經大大超過聯繫學額, 到時咁多人, 肯定會多咗人用聯繫位, 僧多粥少。

作者: wongkaka    時間: 17-11-13 16:10

little_yolky 發表於 17-11-13 15:56
不是的, 學校老師很好, 不會這樣。因為聯繫位只for B1 & B2學生抽, B3是無份的, 小朋友全科合格是B3在培小 ...
不過叫家長自行選要B3, 我覺得.......最後小朋友考到一間不錯的直資, 依家讀得好好

作者: little_yolky    時間: 17-11-13 16:17

wongkaka 發表於 17-11-13 16:10
不過叫家長自行選要B3, 我覺得.......最後小朋友考到一間不錯的直資, 依家讀得好好

...
這樣太好了。其實如果培小B3生, 第一時間應該去考直資, 尤其迦南, 因為培小年年都有入幾個, 即學校對學生滿意至會繼續收, 咁機會都大D, 無謂去搏自行或大抽獎。但如果考慮經濟問題就無法了。

如果我係家長, 小朋友係B3頭, 我會自行選兩間校風好既B2尾, 或一間校風好既B3, 一間B2。

作者: Bubu0526    時間: 17-11-13 16:52

我有朋友小學係衣車升上去,確實係比較吃力,舊年須要repeat F.1,亦有朋友係MCPS升上去,中學部收唔番去,入到去讀得好開心,今年唔選擇係香港考dse 出左去讀,呢個校長好似接手左幾年,佢好似以前係GHS ,至於banding說法我都同意係無標準既 ,我估佢都係屬於B1尾
作者: kwankwanchun    時間: 17-11-13 22:26

little_yolky 發表於 17-11-13 12:52
剛去完家長會, 我實在好懷疑校長話學校係B1C。佢同家長講, 大部份收既係B1, 有小量B2生, 這點我非常懷疑。 ...

現任校長都係2年前上任,係咪喱2年自行收b1... ?佢話自行收左2個培小,另外個6個即統一派入。咁個6個應該自行都會簡培中,一係無機會in, 一係in 左唔收, 但統一入左。
培中係去年考得好,好難一年就上b1. 無錯係b1 生未必會簡培中,亦好多一講拎培中做止蝕。想問如果培中真係b1c, 咁培小生b2 都仲有機會入?定都要係b1先收?

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-13 22:35

你小朋友讀培小?

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-13 22:44

我朋友個女上年是培道學生, 佢成績當然不是名列前矛, 但都全科合格, 老師話佢女係B3, 明言叫佢地唔好選培中 ...

B2尾入到培中會好辛苦?

作者: little_yolky    時間: 17-11-14 10:54

kwankwanchun 發表於 17-11-13 22:26
現任校長都係2年前上任,係咪喱2年自行收b1... ?佢話自行收左2個培小,另外個6個即統一派入。咁個6個應該 ...
聯繫位係收B1 & B2, 所以培小生只要係B2女仔, 就基本上可以入到。

唔能夠質疑有個別例子培小B1會自行揀培中, 但過去因為B1/B2乙部乙一揀就100%入, 所以培小B1生自行用一個寶貴的機會揀培中, 真係難以理解。

至於係咪新校長這兩年自行收B1, 我覺得曾校長時代自行也是有收B1的, 否則佢點開到咁多英文班, 隔離區好多唔夠B1位, 邊緣人入培中其實好合適, 只係我哋九龍城B1女選擇多, 所以乙部大抽奬一般唔會揀而已。九龍城B1止蝕位仲有英中, 所以除非鐘意佢校舎, 唔係都唔駛揀佢做止蝕。

作者: little_yolky    時間: 17-11-14 10:54

kwankwanchun 發表於 17-11-13 22:44

努力D囉, 俾D心機一定得既。
作者: 王家爸爸    時間: 17-11-14 11:01

little_yolky 發表於 17-11-14 10:54
聯繫位係收B1 & B2, 所以培小生只要係B2女仔, 就基本上可以入到。

唔能夠質疑有個別例子培小B1會自行揀培 ...
我估校長(新舊都好)一定想自行收多啲B1,維持英文班數目,問題係B1女仔選擇多,有無咁多B1女仔會揀佢哋?
作者: little_yolky    時間: 17-11-14 11:01

kwankwanchun 發表於 17-11-13 22:44
B2尾要注意另一樣嘢, 係自行時培中一定唔收, 到大抽獎時, 係咪仲係B2尾? 定去咗B3頭? 因為係一個天一個地既分別, 始終banding係斷估無痛苦, 差一名已經可以唔同band, 所以B2尾女仔要考慮自己係咪真係B2。因為用咗乙一唔入, 表示小朋友一定係B3(依過去數字), B3生大圍亦唔會抽到培中, 所以乙二入唔入到, 家長有無乙二揀B3中學或較冷門B2中學補底, 策略上要充份考慮。新校長既感覺, 我覺得佢唔會再賣面子俾小學, 叩門都係要睇成績。
作者: little_yolky    時間: 17-11-14 11:04

王家爸爸 發表於 17-11-14 11:01
我估校長(新舊都好)一定想自行收多啲B1,維持英文班數目,問題係B1女仔選擇多,有無咁多B1女仔會揀佢哋? ...
隔離區B1位唔夠, 只要交通方便, 我估邊緣人會試。因為聽聞自行都有收B2小朋友的。我依家勁愁阿妹, 佢小三都仲係咁peah, 點搞呀。
作者: 王家爸爸    時間: 17-11-14 11:06

little_yolky 發表於 17-11-14 11:04
隔離區B1位唔夠, 只要交通方便, 我估邊緣人會試。因為聽聞自行都有收B2小朋友的。我依家勁愁阿妹, 佢小三都 ...
試聖家、九真既人會唔會多啲?

作者: little_yolky    時間: 17-11-14 11:08

王家爸爸 發表於 17-11-14 11:06
試聖家、九真既人會唔會多啲?
I think so.
作者: 王家爸爸    時間: 17-11-14 11:10

little_yolky 發表於 17-11-14 11:08
I think so.
所以我估邊緣人去讀既機會大啲。如果係咁,其實學校既增值唔低,讀得過。
作者: little_yolky    時間: 17-11-14 11:14

王家爸爸 發表於 17-11-14 11:10
所以我估邊緣人去讀既機會大啲。如果係咁,其實學校既增值唔低,讀得過。 ...
所以我唔明點解學校成日要話自己主收B1生, 只有小部份B2生。如果實情真係咁, 佢真係大鑊, DSE成績咁。佢哋應該對自己幫學生增值感到驕傲, 今年仲衰到收收埋埋, 發表數據又唔清唔楚, 連最基本既3322都無。所以, 我唔多鐘意新校長作風。
作者: kwankwanchun    時間: 17-11-14 11:56

little_yolky 發表於 17-11-14 11:01
B2尾要注意另一樣嘢, 係自行時培中一定唔收, 到大抽獎時, 係咪仲係B2尾? 定去咗B3頭? 因為係一個天一個地既 ...

無錯,新校長真係未必賣人情俾培小。除非培小都要谷返上一線小學。如果唔係喱個聯繫真係有名無實

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-14 12:02

little_yolky 發表於 17-11-14 11:14
所以我唔明點解學校成日要話自己主收B1生, 只有小部份B2生。如果實情真係咁, 佢真係大鑊, DSE成績咁。佢哋 ...

佢上星期個簡介會仲係講緊80%, 應該仲係拎舊年資料。現任校長太看重個成績,唔係話唔好,但令培道嘅本質有少少變左。

作者: 2隻臭豬    時間: 17-11-14 12:04

其實上個月開升學講座, DSE真係唔係好差, 當然以一間b2水平嘅學校我覺得係好好添, 其實1個小學甚麼Banding學生都好, 去到咩中學已經有好多因素影響你讀書, 讀得好與唔好, 再講band 都係無意思, 但係我女今年畢業了, 我女雖然唔係讀書好叻果班, 但係呢6年佢向培道學到嘅野係一生受用, 培道老師好好有愛心, 同學好乖好團結讀書氣氛好, 雖然我女唔叻, 但係佢好盡力好比心機, 同學之間好亙相幫忙, 講真佢地呢一代嘅細路, 佢地嘅學歷將來真係唔會相差得太遠嘅, 好多人都會讀到大學, 反而我希望比到仔女有好嘅性格品德或者特質 , 呢d野會重要d , 所以當年我揀培道的原因就係咁,今日事實話比我知都係無揀錯學校 , 今年到我仔揀學校 , 細路讀書比家姐好, 而且我地向沙田有聯繫B1A中學, 但係我都唔會睇DSE成績選擇中學, 反而我諗緊揀D咩學校, 係對佢成長有幫助, 純粹個人分享!     
作者: little_yolky    時間: 17-11-14 12:21

2隻臭豬 發表於 17-11-14 12:04

其實上個月開升學講座, DSE真係唔係好差, 當然以一間b2水平嘅學校我覺得係好好 ...
成績當然是升中選校考慮因素之一, 因為直接反映學校的文化。我也十分認同培中對B1邊緣人同B2同學係非常理想既中學, 各方面都好合適, 校舎一流, 程度適中, 教師團隊熱心關受, 但是, 校長今年卻沒有一如過去清楚公布DSE成績, 反而予人不好觀感。正如剛過去既簡介會, 只顯示4C各自3322的百份比, 亦沒有顯示各科4+或5+的成績, 這種做法, 只會給人成績不好的印象, 卻沒有將自己優點顯現出來。
作者: little_yolky    時間: 17-11-14 12:25

kwankwanchun 發表於 17-11-14 11:56
無錯,新校長真係未必賣人情俾培小。除非培小都要谷返上一線小學。如果唔係喱個聯繫真係有名無實
...
只要佢一日成績上唔到B1, 培中培小的聯繫關係仲係好穩陣, 呢2X個聯繫位, 始終係培小女仔好好既防護網。如果培小要谷成績, 那麼培小就不是培小了, 培小校長清清楚楚知道自己既定位, 所以一間學校最緊要係校長, 知道自己特色係乜, 而加以發揮。
作者: kimberlybaby    時間: 17-11-14 14:39

kwankwanchun 發表於 17-11-14 12:02
佢上星期個簡介會仲係講緊80%, 應該仲係拎舊年資料。現任校長太看重個成績,唔係話唔好,但令培道嘅本質 ...

簡介會吾係9/12咩??

作者: YmOra    時間: 17-11-14 14:43

王家爸爸 發表於 17-11-14 11:10
所以我估邊緣人去讀既機會大啲。如果係咁,其實學校既增值唔低,讀得過。 ...

我估"區內區外"有較多屬(全港B1c-B2a)學生喜歡揀""培道"",這批學生又同時居於全港Top40%學生,只是各人回到自己本區就好大機會跌咗落嚟成為B2a學生,培道又是B2a中學又是擁有三班英文班的中學又是40%以上入U%,全港响第二組別嚟講都算TopTop嗰批中學的呢!所以,吸引到(全港B1c-B2a)囡囡係絕對有可能的呢!曾經因為這想法,响培道簡介會找來多名學生問過,最驚訝的其中一個話佢嗰班有10人左右是屬外區生或是住外區.

作者: YmOra    時間: 17-11-14 15:00

kwankwanchun 發表於 17-11-14 11:56
...

"有名無實",我又咁睇喎!"培道"响大抽獎如不填响""乙1"",基本上無機會响乙2或以後被抽中,培道响Band2級別仍屬熱門學校,乙1的聯繫位仍然有優勢呢!除非有一日乙2變做有機會被抽入培道才可以話乙1之聯繫位之優勢可有可無的呢!我反而認為"聖家"响Band1組別就是出現乙2或以後仍可被抽入才屬於""直屬位之有名無實"".

作者: little_yolky    時間: 17-11-14 15:07

YmOra 發表於 17-11-14 15:00
"有名無實",我又咁睇喎!"培道"响大抽獎如不填响""乙1"",基本上無機會响乙2或以後被抽中,培道响Band2級別仍 ...
我諗聖家過多一兩年就無呢枝歌仔唱了, 之前學童少先有咁既情況。
作者: YmOra    時間: 17-11-14 15:17

little_yolky 發表於 17-11-14 15:07
我諗聖家過多一兩年就無呢枝歌仔唱了, 之前學童少先有咁既情況。

認同呢!"出生率"上升連帶著""聯繫和直屬位""的"""價值"""也同樣地上升呢!

作者: little_yolky    時間: 17-11-14 15:26

YmOra 發表於 17-11-14 15:17
認同呢!"出生率"上升連帶著""聯繫和直屬位""的"""價值"""也同樣地上升呢!

...
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。
作者: YmOra    時間: 17-11-14 15:50

little_yolky 發表於 17-11-14 15:26
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。 ...

係,"出生率高與低"真係好影響升中""佈署"",就當係早DD知早DD作準備囉!我身邊的jm們啲細路仔都早早就開始裝備,佢哋唔想成為出生率回升後第一批受害者,佢哋成日話我哋係出生率下跌的受惠者,jm們留意到出生率上升除咗多人爭咗,無論Band1或Band2中學也是,還有一樣好重要嘅嘢!就係每所學校之整體質素會大大提升,換言之,好彩抽入B1a英中與B2a中中的幸運兒會讀得比現在更加更加辛苦的呢!因為比自己強嘅人多咗嘛!所以,這裡所講嘅"""裝備"""係指更深度的預備呢!

作者: 王家爸爸    時間: 17-11-14 16:02

YmOra 發表於 17-11-14 14:43
我估"區內區外"有較多屬(全港B1c-B2a)學生喜歡揀""培道"",這批學生又同時居於全港Top40%學生,只是各人回到 ...
可能性好高!
作者: 2隻臭豬    時間: 17-11-14 16:53

回覆 YmOra 的帖子

絕對係, 有同學住元朗, 東涌, 粉嶺, 真係好多住外區
作者: YmOra    時間: 17-11-14 17:06

2隻臭豬 發表於 17-11-14 16:53
回覆 YmOra 的帖子

絕對係, 有同學住元朗, 東涌, 粉嶺, 真係好多住外區

我知近年住"將軍澳"嘅都多咗人心儀如"培道"般屬B2a中""龍頭""之一的中中,所以我估只會越來越難入"""培道"""的呢!

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-15 11:29

YmOra 發表於 17-11-14 14:43
我估"區內區外"有較多屬(全港B1c-B2a)學生喜歡揀""培道"",這批學生又同時居於全港Top40%學生,只是各人回到 ...

應該唔止培中多區外生,其他九龍城區中學都係。

作者: kwankwanchun    時間: 17-11-15 11:30

little_yolky 發表於 17-11-14 15:26
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。 ...

你小朋友而家都係讀緊培小?

作者: kimberlybaby    時間: 17-11-15 17:50     標題: 回覆樓主:

其實佢校網睇吾到有dse成績既?

作者: YmOra    時間: 17-11-15 17:52

kwankwanchun 發表於 17-11-15 11:29
應該唔止培中多區外生,其他九龍城區中學都係。

個人認為,有少少特別呢!"九龍城區" 嘅 ""B1c-B2a""學生家長們或許會認為身處九龍城區這塊福地且未必人人會以"適合"行先,覺得要選培道慢慢留噃响"大抽獎"也未遲,只剩下少數家長會把培道設於自1或自2,其餘都會响自行搏兩所B1c中學,實在有別於九龍城區B1a/B1b/B1c學生的選擇,這批Band1生都會以自行一間選擇番本區英中,甚至乎自1自2皆是九龍城區英中,因為九龍城區屬強中學區嘛!反而這批Band1生只有好少數人會全數自1自2都選跨區,這現象完全與(九龍城區:B1c-B2a)學生意向剛好相反,只有少數人會响自行揀培道,多數人可能會選本區的B1c英中或跨區選擇其他嘅B1c英中,反而有大量(外區:B1c-B2a)學生冒名而來嘗試自行揀培道中學,由於以上兩種情況中嘅本區生之差異,即{B1本區生:B1外區生}和{(B1c-B2a)本區生:(B1c-B2a)外區生}之分別,可以得知培道响""自行"",甚至乎大抽獎嘅""甲部""都會有較大機會是"""(B1c-B2a)外區生"""被取錄,所以,我才估算"培道"比較多區外人心儀呢!

作者: ICbaby    時間: 17-11-15 23:15

呀,培中不是B1C喎~如果佢系B1C, 九龍城区大把人選佢啦!
不過我女小五個年去佢個talk, 校長仲話培中不是中中,我O唒咀!

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 08:47

kimberlybaby 發表於 17-11-15 17:50
其實佢校網睇吾到有dse成績既?
今年連個link都取消咗, 要睇校務報告, 但校務報告又寫到唔清唔楚。所以, 我成日都話, 乜都要透明, 你寫清楚, 人哋buy你, 你情我願, 乜都收收埋埋, 好既唔敢揀你, 咁咪仲衰, 為乜啫。唉!
作者: little_yolky    時間: 17-11-16 08:48

ICbaby 發表於 17-11-15 23:15
呀,培中不是B1C喎~如果佢系B1C, 九龍城区大把人選佢啦!
不過我女小五個年去佢個talk, 校長仲話培中不是中 ...
我都同意不是B1C。其實就算係B1C, 九龍城區都未必好多人揀, 你睇九真同丘佐榮, B2都可以執雞。
作者: nobody2018    時間: 17-11-16 09:43

little_yolky 發表於 17-11-16 08:48
我都同意不是B1C。其實就算係B1C, 九龍城區都未必好多人揀, 你睇九真同丘佐榮, B2都可以執雞。 ...
同意。參考校務報告,若果PT是B1C, 那麼「衣車」就B1A了, 但街坊流言卻認為「衣車」只有B1C。
作者: little_yolky    時間: 17-11-16 09:46

nobody2018 發表於 17-11-16 09:43
同意。參考校務報告,若果PT是B1C, 那麼「衣車」就B1A了, 但街坊流言卻認為「衣車」只有B1C。 ...
唔好信街坊, 衣車D成績其實唔錯, 都有B1B的。不過唔知點解B2都都執到雞, 可能唔鐘意女校? 唔鐘意校風太嚴? 九龍城有更好選擇? Maybe。如果衣車都係B1C, 咁丘中同九真果D點算?
作者: leafun    時間: 17-11-16 10:29

九龍城區實在太大好選擇,BAND 1我未必會揀衣車﹑九真或培道。BAND 2要偷雞,仔既只可以揀丘中。女女的,雖然可以揀丘中﹑衣車﹑九真﹑培道,但如果女女係活潑好動,同以學位多嚟計,都會揀丘中先。餘下三間,雖然成績係衣車好,但地理位置交通食晏方便的,會揀九真(如果佢呢幾年DSE升大學繼續KEEP到咁勁的話)。

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 10:37

leafun 發表於 17-11-16 10:29

九龍城區實在太大好選擇,BAND 1我未必會揀衣車﹑九真或培道。BAND 2要偷雞,仔 ...
如果揀成績+活潑, 當然係丘中了。其實培道都好活潑的, 不過好多女仔唔鐘意女校。
作者: kimberlybaby    時間: 17-11-16 16:39     標題: 回覆樓主:

邊間叫衣車??

作者: leafun    時間: 17-11-16 17:14

回覆 kimberlybaby 的帖子

聖家

作者: kimberlybaby    時間: 17-11-16 17:58

leafun 發表於 17-11-16 17:14
回覆 kimberlybaby 的帖子

聖家

想考e間

作者: tsingyichuyan    時間: 17-11-30 16:36

作者: little_yolky    時間: 17-11-30 16:49

tsingyichuyan 發表於 17-11-30 16:36
中學有老師話培道成績下跌中, 校風好似麻麻咁, 所以都唔多人鐘意啦.
你叫佢撞頭埋牆把啦, 人哋成績一直好穩定, 2016成績仲激升, 2017似乎又回落正常水平而已。而且校風好好, 樸素得嚟活潑, 只要唔介意讀女校好多人鐘意的, 尤其係B2至愛。
作者: tsingyichuyan    時間: 17-11-30 16:57

作者: little_yolky    時間: 17-12-1 12:43

tsingyichuyan 發表於 17-11-30 16:57
真嗎? 可能有唔同覺度睇....
如果對方真係中學老師, 我會覺得好奇怪, 用任何角度睇, 培道都無成績下滑既趨勢, 校風亦是有口皆碑。當然, 如果同學係B1A或B1B, 我都唔會suggest佢揀, 但同成績下滑完全拉唔上任何關係。B1邊緣人同B2生, 係十分合適既選擇。
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-1 16:44     標題: 回覆樓主

培中今年入大學率係48%,同去年比今年真係回落好多。

作者: YmOra    時間: 17-12-1 18:07

kwankwanchun 發表於 17-12-1 16:44

想問問,可以响邊樹找到"培道入U%"是48%.thx.thx.

作者: little_yolky    時間: 17-12-1 18:18

kwankwanchun 發表於 17-12-1 16:44
去年2016係突變, 正常係呢個數字的, 你睇返自DSE以嚟, 除咗第一年3322係59.X%以外, 之後年年都係6X%, 無太大變動。所以, 唔可以話成績下跌緊, 只可以話回覆正常而已。
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-2 12:59

YmOra 發表於 17-12-1 18:07
想問問,可以响邊樹找到"培道入U%"是48%.thx.thx.

升中選校本書

作者: YmOra    時間: 17-12-3 15:28

kwankwanchun 發表於 17-12-2 12:59
升中選校本書

明白.thx.thx.

作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 09:46

kwankwanchun 發表於 17-12-2 12:59
升中選校本書
呢本選校書可以放去垃圾桶了.........

根據培道中學發佈既校務報告, 至少過去3年, 都沒有出現過呢個數字

畢業年度

3322率

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科5+率平均

主科4+率平均

2014-2015

64.46% (33222)

<=45%

45.00%

36.50%

2015-2016

* 80.3% (33222)

47.37%

58.55%

15.00%

46.50%

2016-2017

<=55%

55.00%

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-10 23:35     標題: 回覆樓主

培道自行知唔知係咪all in?

作者: angiehouse    時間: 17-12-11 07:37

好明顯成績好既會跳船

作者: 憫父    時間: 17-12-11 09:51

以下是培道中學公佈的資料:

A. 文憑試主科 3322 比率

年份

中國語文
    (三級或以上 )

英國語文
    (三級或以上 )

數學
    (二級或以上 )

通識
    (二級或以上 )

培中:76.8%
全港:54.4%

培中:87.5%
全港:51.2%

培中:99.1%
全港:80.8%

培中:100%
全港:88.7%

培中:90.1%
全港:53.7%

培中:88.2%
全港:54.2%

培中:98.0%
全港:81.1%

培中:98.7%
全港:88.7%

培中:3322+2 比例是 64.5%
全港:35.1%

B. 3322+2 比率

年份

3322+2 比率

< 76.8%

< 88.2%

64.5%

C. 中六學生升學的資料

年份

學位
    (本地+兩岸+海外)

副學士+高級文憑+文憑

合計

55%

42%

97%

58.55%

36%

94%

45%

53%

98%

D. 其他
- 2017 年學校只列出了各科 L2+ 的比率
- 2016 年學校詳列了各科 L2+ 、 L4+ 及 L5+ 的比率,
- 2015 年學校詳列了各科 L2+ 及 L4+ 的比率,

分析及估計:
- 2016 年是 3 年中,培道中學的公開試表現最好的一年。
- 沒有証據顯示培中的成績表現正在下跌 (不過 2017 年校方公佈的資料是歷年中最少的)。
- 以 3322+2 的數字來說,培中的數字比不少 BAND 2 中學高。

資料來源:
培道的周年校務報告

作者: YmOra    時間: 17-12-11 10:02

憫父 發表於 17-12-11 09:51

"""憫父""",今次重出江湖,唔好再做"快閃黨","""九龍城區和油尖旺區"""需要你呢!

作者: wsl05    時間: 17-12-11 10:12

謝謝你
作者: Q4    時間: 17-12-20 16:07

"""憫父""",
作者: KSK2    時間: 18-2-13 23:50

回覆 2隻臭豬 的帖子

完全同意。
作者: little_yolky    時間: 18-2-14 12:25

憫父你好, 培道2016年33222比率係80.X%, 2015年中英數通既3322係77.7%, 77.1%, 96.4%, 98.2%。
作者: cake05    時間: 18-3-5 08:14

留名,Thanks 分享
作者: pizzapark    時間: 18-4-18 22:21

Lm

作者: kwankwanchun    時間: 18-4-19 08:17

作者: mybryan    時間: 18-9-24 19:56

cake05 發表於 18-3-5 08:14
留名,Thanks 分享

https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

今年9個

作者: olimo    時間: 18-9-27 09:43

mybryan 發表於 18-9-24 19:56
https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

今年9個

小學部升中派位麻麻地

作者: kit1014    時間: 18-11-15 16:18

mybryan 發表於 18-9-24 19:56

今年9個
請問點解係2016-2018年度0既?
作者: baby4mandy    時間: 18-11-29 19:08     標題: 回覆樓主:

小女係區外B1尾/B2頭學生,正考慮自行選培道。係其他舊帖見到話培道好多功課,小朋友要做到午夜先有得訓。係咪真係咁?有無其他家長可以講下而家個情況?唔該哂!

作者: jy0022    時間: 18-12-1 15:13

如果九龍城區小學,b1尾b2頭成績,揀聖羅撒會否太博?培道同聖羅撒邊間機會太啲?

作者: jollyma    時間: 18-12-2 12:57

kit1014 發表於 18-11-15 16:18
請問點解係2016-2018年度0既?

係官方正統寫法, 因呈分係小五同小六成績

作者: 憫父    時間: 18-12-3 13:03

jy0022 發表於 18-12-1 15:13
如果九龍城區小學,b1尾b2頭成績,揀聖羅撒會否太博?培道同聖羅撒邊間機會太啲?
...
其實揀聖羅撒唔算太博。

原因如下:
1. 聖羅撒中學是沙田區中學,留給九龍城區的非保留位表面上只有數個 (上年是 6 個),一般九龍城區的家長都不會放在乙一志願,大部份家長都會視為執雞位。

2. 聖羅撒中學留給聖羅撒小學的保留位 (上年是 89 個) 若用不完的話,便會留給九龍城區作為非保留位。過去幾年,不少聖羅撒小學的學生都會選擇升讀其他九龍城區的中學,故此用不完保留位。

3. 聖羅撒小學的小六學生約有 120 人,假設其中有 90 人是 BAND 1 或 2 的學生,因為有部份 BAND 1 學生選擇其他 BAND 1 學校,89 個保留位基本上是有剩位的。即是說 非保留位 數目實際多於 6 個

4. 培道中學的非保留位只有 49 個,但有許多九龍城的家長選培道作第一志願,選聖羅撒作第一志願的人少,估計成功靠抽獎入讀培道中學的機會低於靠抽獎入聖羅撒

作者: Olympian    時間: 18-12-3 20:49

baby4mandy 發表於 18-11-29 19:08
小女係區外B1尾/B2頭學生,正考慮自行選培道。係其他舊帖見到話培道好多功課,小朋友要做到午夜先有得訓。 ...

有街坊今年中一,說非常多功課,每天做兩、三小時。每個星期都要交閱讀報告。試過今天派幾本書,明天就要交閱讀報告。

作者: jy0022    時間: 18-12-4 18:47

憫父 發表於 18-12-3 13:03
其實揀聖羅撒唔算太博。

原因如下:

多謝憫父解答。。。很詳盡。。

作者: little_yolky    時間: 18-12-7 12:21

jy0022 發表於 18-12-1 15:13
...
如果你係B1尾B2頭, 我只擔心你入聖羅撒可能會追得辛苦, 佢哋學校好重成績, 上次去簡介會, D姐姐個個都黑眼圈。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5