教育王國

標題: 高幼評價 [打印本頁]

作者: Lalaji    時間: 17-11-18 21:28     標題: 高幼評價

唔好意思,係小一版問幼稚園嘢。因為只有你哋先有機會以用家身份評價一下高幼。

想請問有冇爸爸媽媽可以分享吓,因為雖然高幼丸颇出名,但資料真的不多。

1) 看討論區,見到有不少家長話高幼老師green, 因為學校太新,真的嗎。
2) 高小出名谷,但高幼程度深嗎
3) 有冇高幼用家分享下高幼學生出來考小一直資情況如何?

謝謝大家

作者: Terencema7    時間: 17-11-18 21:39

Lalaji 發表於 17-11-18 21:28
唔好意思,係小一版問幼稚園嘢。因為只有你哋先有機會以用家身份評價一下高幼。

想請問有冇爸爸媽媽可以分 ...

睇返今日高小放榜,似乎高幼有絕對優勢,同埋好大機會收返,唔升果d 可能有神校或國際學校著落。

作者: humansky    時間: 17-11-18 22:08

Lalaji 發表於 17-11-18 21:28

想請問有冇爸爸媽媽可以分 ...

1. 老師係green, 但好有愛心,學生好鍾意返學!每日的午會,老師都花心思設計,家長可隨時入去睇,如果無heart,點敢俾家長睇
2. 課程係深,K2已經寫句子,k3要默書
3. 以我小朋友為例,考直資麻麻地,因我小朋友本身慢熱

作者: Lalaji    時間: 17-11-18 23:05

humansky 發表於 17-11-18 22:08
1. 老師係green, 但好有愛心,學生好鍾意返學!每日的午會,老師都花心思設計,家長可隨時入去睇,如果無h ...

好多謝你哋嘅回覆,其一班有多少老師負責?我見網上對老師的評價好壞参半,會唔會係老師質數參差,要撞彩?

英文係咪傳說中咁麻麻地?

家校溝通如何。你說的午會即係幾時,天天可以去看?

作者: rkowsoakna    時間: 17-11-18 23:14

Lalaji 發表於 17-11-18 23:05
好多謝你哋嘅回覆,其一班有多少老師負責?我見網上對老師的評價好壞参半,會唔會係老師質數參差,要撞彩 ...

一班三名老師,雖然每年總有老師走,但師資都唔錯,教到小朋友好乖。
英文net teacher 流失較大。要外補。早會午會基本上可每日在禮堂參與。每日老師都會有主題教育,通過話劇,遊戲教小朋友。

作者: Lalaji    時間: 17-11-18 23:21

rkowsoakna 發表於 17-11-18 23:14
一班三名老師,雖然每年總有老師走,但師資都唔錯,教到小朋友好乖。
英文net teacher 流失較大。要外補。 ...

k1返得幾個鐘,午會幾點呢。

個人認為班老師好緊要,好唔好真係好講彩數。班主任係咪年年換?

作者: humansky    時間: 17-11-18 23:40

Lalaji 發表於 17-11-18 23:21
k1返得幾個鐘,午會幾點呢。

個人認為班老師好緊要,好唔好真係好講彩數。班主任係咪年年換?

如果返上午班係早會,返下午班係午會!
每年都會轉班主任!

作者: Lalaji    時間: 17-11-19 07:46

humansky 發表於 17-11-18 23:40
如果返上午班係早會,返下午班係午會!
每年都會轉班主任!

真係唔該晒你的評語。

我見EK有不少對高幼的負評,所以想揾用家求証吓。

咁睇來你整體滿意高幼?

作者: humansky    時間: 17-11-19 07:51

Lalaji 發表於 17-11-19 07:46
真係唔該晒你的評語。

Yes,好滿意

作者: HMHG    時間: 17-11-19 14:07

Lalaji 發表於 17-11-19 07:46
真係唔該晒你的評語。

高班的老師較有經驗, 我對高幼都滿意, 能涵接的高小的小一的課程。
如果你是心儀高小, 高幼是值得考慮入讀。

作者: suzuki12    時間: 17-11-19 14:26

HMHG 發表於 17-11-19 14:07
高班的老師較有經驗, 我對高幼都滿意, 能涵接的高小的小一的課程。
如果你是心儀高小, 高幼是值得考慮入讀 ...

今年高幼考直私小成績ok 嗎?

作者: HMHG    時間: 17-11-19 17:26

回覆 suzuki12 的帖子

考小一成績都不錯, 有些本身有高小offer, 但他們會去一些認為更好的學校:如男拔、st Paul boy、英華
作者: Lalaji    時間: 17-11-19 18:49

HMHG 發表於 17-11-19 17:26
回覆 suzuki12 的帖子

考小一成績都不錯, 有些本身有高小offer, 但他們會去一些認為更好的學校:如男拔、st ...

啲小朋友咁叻係因爲老師教得好定係家長外補?

知道佢哋中文好,但英文程度係咪真係咁弱?

作者: lcyesther    時間: 17-11-19 20:00

Lalaji 發表於 17-11-19 18:49
啲小朋友咁叻係因爲老師教得好定係家長外補?

知道佢哋中文好,但英文程度係咪真係咁弱?

高幼用家,班中差不多百份之百有外補,很多也有考證書。有些家長更用心栽培,K2已考mover ,gapsk 高級的大有人在,因為大家也知高小只收約50-60%,所以人人也全力考外面直私。

小朋友返學愉快,但課程真不算深,比起玫幼可能仲淺。不過無乜人只靠學校教吧!我從不用和小朋友溫習校內課程,評估也常滿分,可見真的不深。

英文和英普校不能相比。不過找英文外補十分容易,所以不用太擔心。

可能有人覺得俾三年錢,非教最深學術不值。但高幼品德教及紀律極好。而且有一半機會上高小真係好大。今年間間幾千人考,我小朋友有幾間只做到入second in 果頭700-800人,做唔到有offer 果100-200人,但高小收。二份一機會對比幾十份一機會。當然高小非top school, 班中有幾個同學手持港同third in,tsl third in, 又有不少有救恩, 真道offer, 優才1 waiting.但對於我小朋友這些平庸之輩入高小已心足。

作者: Lalaji    時間: 17-11-19 20:52

lcyesther 發表於 17-11-19 20:00
高幼用家,班中差不多百份之百有外補,很多也有考證書。有些家長更用心栽培,K2已考mover ,gapsk 高級的大 ...

其實想問下多唔多高幼生想上高小但真係入唔到的呢。 其實都可能有十零廿個percent嘅學生考到更心儀的小學或國際。 淨番真心想入高小嗰啲升到高小的百分比其實唔低?

其實高幼升高小係睇校內表現多啲定係面試表現多啲。

見你提到好多家長都會外補,peers pressure係咪好大

作者: lcyesther    時間: 17-11-19 21:15

Lalaji 發表於 17-11-19 20:52
其實想問下多唔多高幼生想上高小但真係入唔到的呢。 其實都可能有十零廿個percent嘅學生考到更心儀的小學 ...

暫時約六成人有offer.應該call waiting call 到七、八月。上年八月尾有聽聞call 一個12月出生的女孩子。但年末公佈升小成績,有人去慈幼,漢華,玫瑰崗,又有十來個人不知去了什麼學校,不排除沒有收到call

作者: Lalaji    時間: 17-11-19 21:18

lcyesther 發表於 17-11-19 21:15
暫時約六成人有offer.應該call waiting call 到七、八月。上年八月尾有聽聞call 一個12月出生的女孩子。但 ...

收高幼生的準則係平日表現定為主定係面試?

作者: wrongmary    時間: 17-11-19 21:53

Lalaji 發表於 17-11-19 21:18

小學校長講係主要睇面試表現

作者: icebbs    時間: 17-11-19 23:06     標題: 回覆樓主

我小朋友本身係一間英普幼稚園轉過去插今年k2,但可以講絕對冇後悔轉黎高幼!各方面都比我想像好好!
品德教育同老師都好好!千萬不要覺得老師年輕就唔識教!翻學一星期已打電話比家長話比我地知小朋友點,仲要可講出小朋友性格,我真心覺得老師用心,好明顯見到小女對學校既熱愛,其實佢中文一D都唔淺,當然英文冇得同英普學校比,我小朋友都有外補英文!

但之前係英普幼稚園就要補中文,其實每間學校都有優缺點!各取所需。

我知上年考到好既學校都唔少人,男拔,St Paul boy etc...

作者: Lalaji    時間: 17-11-20 09:26

icebbs 發表於 17-11-19 23:06
我小朋友本身係一間英普幼稚園轉過去插今年k2,但可以講絕對冇後悔轉黎高幼!各方面都比我想像好好!
品德 ...

聽到你的分享真好。

我小朋友現在都係語境不錯的幼稚園讀。心儀高主教,但怕為咗大啲機會入高小而trade off咗良好的語境,最怕日後入唔番高小會後悔。

你係過來人,一定知我擔心啲乜。

其實所謂外補英文,即係一星期幾多次?幼稚園就補習會唔會太chur小朋友?

作者: icebbs    時間: 17-11-20 11:50

Lalaji 發表於 17-11-20 09:26
聽到你的分享真好。

我小朋友現在都係語境不錯的幼稚園讀。心儀高主教,但怕為咗大啲機會入高小而trade o ...

我囡本身係英文語境超好既幼稚園讀,考到插班後我地都有諗過呢個問題,最後都係決定高幼。本身有同事囝囡讀緊,高度贊揚。

小女到而家真係非常愛學校,同埋學到既德育比之前多。我覺得英文其實易學過中文,所以我冇後悔比佢讀高幼。
其實睇自己小朋友需要去學英文,我囡一星期翻兩堂每堂一個鐘,我知道就算之前英文語境好既學校都有家長補英文,所以真係depend on 你想小朋友點。

但真心覺得高幼係好好既幼稚園!雖然我地翻左只係3個月,但同班其他同學都係好愛學校。係之前我地讀既幼稚園,係唔會感受到!

作者: icebbs    時間: 17-11-20 11:59     標題: 回覆樓主:

呢個係上年高幼考到既直私!希望幫到你!(emoji)

作者: Lalaji    時間: 17-11-20 12:56

icebbs 發表於 17-11-20 11:59
呢個係上年高幼考到既直私!希望幫到你!(emoji)

真係好亮麗的升小成績。

介唔介意分享吓當初點解要轉。

作者: Cartim    時間: 17-11-20 22:56     標題: 回覆樓主:

留番D錢外補谷學術谷面試好過

作者: Lalaji    時間: 17-11-20 23:02

Cartim 發表於 17-11-20 22:56
有其他選擇絕不會㨂佢!
留番D錢外補谷學術谷面試好過!

點解呢

作者: Cartim    時間: 17-11-20 23:03

Lalaji 發表於 17-11-20 23:02
點解呢

PM u

作者: healthno1    時間: 17-11-21 01:09

Cartim 發表於 17-11-20 23:03
PM u

可否也pm我,高幼也在考慮中..

作者: KARST    時間: 17-11-21 11:14

回覆 Cartim 的帖子

各區很多屋苑內的細幼稚園仍有學額, 如不滿可考慮轉間更合適的。

作者: Cartim    時間: 17-11-21 11:31

KARST 發表於 17-11-21 11:14

各區很多屋苑內的細幼稚園仍有學額, 如不滿可考慮轉間更合適的。

讀左三年轉乜鬼

作者: sasklee    時間: 17-11-21 12:44

PM u

Pls pm me too

作者: booboozi    時間: 17-11-21 13:06

PM u

可否pm我?謝謝。

作者: jazzcf    時間: 17-11-21 14:16

PM u
can you pm me as well? Thx

作者: 劉仔仔    時間: 17-11-21 14:58     標題: 回覆樓主:

(emoji)

作者: Lalaji    時間: 17-11-21 15:38

劉仔仔 發表於 17-11-21 14:58
只是路過,高幼性價比低。不推

利申:一仔一女都是高幼畢業生

點解呢,可否分享吓

作者: 劉仔仔    時間: 17-11-21 15:53     標題: 回覆樓主

Pm了

作者: jazzcf    時間: 17-11-21 15:55

劉仔仔 發表於 17-11-21 14:58
只是路過,高幼性價比低。不推

利申:一仔一女都是高幼畢業生
Hi, 我都想知點解呀...

作者: kid2love    時間: 17-11-21 16:12

PM u

可否pm埋我?thxx

作者: kid2love    時間: 17-11-21 16:13

劉仔仔 發表於 17-11-21 15:53
Pm了

PM me pls. Thxx

作者: milky_peko12    時間: 17-11-21 16:16

Cartim 發表於 17-11-21 11:31
讀左三年轉乜鬼

如方便 可否私下告知原因
謝謝

作者: wccl    時間: 17-11-21 16:20

Cartim 發表於 17-11-21 11:31
讀左三年轉乜鬼

Would you pls pm me too, many thx

作者: hippoo    時間: 17-11-21 16:23

劉仔仔 發表於 17-11-21 15:53
Pm了

Pls pm thanks so much

作者: Dawnmama    時間: 17-11-21 17:56

有其他選擇絕不會㨂佢!

Can pm me as well ? Thanks

作者: ycmcns    時間: 17-11-21 23:32

Can PM me?
作者: boboaa2012    時間: 17-11-28 01:00

有其他選擇絕不會㨂佢!

Can pm pls ? Thanks

作者: babyarvo    時間: 17-11-28 08:21     標題: 回覆樓主

可以 pm 我嗎

作者: rkowsoakna    時間: 17-11-28 09:28

有其他選擇絕不會㨂佢!

Pls pm me thx

作者: ChocoMilk33    時間: 17-11-28 09:35

Can you pm pls ? Thanks
作者: Happyhappy@    時間: 17-11-28 10:04

有其他選擇絕不會㨂佢!

Can pm pls ? Thanks

作者: Buggyjai    時間: 17-11-28 10:06

有其他選擇絕不會㨂佢!

Can u pm me as well thanks !

作者: Kabbkabb    時間: 17-11-28 10:23

有其他選擇絕不會㨂佢!

Pls pm me, too! Thanks

作者: florence.lau    時間: 17-11-28 14:34     標題: 回覆樓主

我兩個小朋友都是高幼畢業的,都沒選擇升高小。

高幼考小學成績亮麗,相信是家長自己的付出。

你不難發現在學校得到讚揚的,往往考小學都觸礁;反而學校認為不怎樣的學生,考小學成績亮麗的大有人在。

相信是因為高幼課程是為了銜接高小,所以看法跟外面的直私小學有出入。

作者: Lalaji    時間: 17-11-28 14:39

florence.lau 發表於 17-11-28 14:34
我兩個小朋友都是高幼畢業的,都沒選擇升高小。

高幼考小學成績亮麗,相信是家長自己的付出。

校內成績和升高小有關嗎。

我知高小一收便不能抽獎,但參加自行可以嗎

作者: florence.lau    時間: 17-11-28 14:43     標題: 回覆樓主:

考高小只看面試。有小朋友在高幼拿「學業成績優異獎」,但卻沒有高小offer,現正讀大抽獎的津校。

可以參加自行,因為自行是在高小出offer 前的。

作者: Lalaji    時間: 17-11-28 14:56

florence.lau 發表於 17-11-28 14:43
考高小只看面試。有小朋友在高幼拿「學業成績優異獎」,但卻沒有高小offer,現正讀大抽獎的津校。

可以參 ...

給你重選,你會再揀高幼嗎

作者: florence.lau    時間: 17-11-28 14:58     標題: 回覆樓主

不會

作者: Lalaji    時間: 17-11-28 15:14

florence.lau 發表於 17-11-28 14:58
不會

是因為學校教教得唔好,定係因為冇直升優勢

作者: kashiwo    時間: 17-11-28 15:37

有其他選擇絕不會㨂佢!

May I know too?

作者: florence.lau    時間: 17-11-28 15:48     標題: 回覆樓主

各人有各人的感受與看法,不詳列了。

最實際的考慮:如果高小是你的target, 那就選高幼吧,的確比街外人有優勢的。

作者: Cartim    時間: 17-11-28 15:51

florence.lau 發表於 17-11-28 14:58
不會

我都唔會

作者: Lalaji    時間: 17-11-28 15:52

florence.lau 發表於 17-11-28 15:48
各人有各人的感受與看法,不詳列了。

最實際的考慮:如果高小是你的target, 那就選高幼吧,的確比街外人有 ...

想不到暫時收到的都是負評較多

作者: winy629    時間: 17-11-29 08:49

lcyesther 發表於 17-11-19 21:15
暫時約六成人有offer.應該call waiting call 到七、八月。上年八月尾有聽聞call 一個12月出生的女孩子。但 ...

無註明那些是因為家長無交回問卷。

作者: winy629    時間: 17-11-29 08:50

Lalaji 發表於 17-11-19 21:18

高小看當天面試表現。
高幼平日表現無作用。

作者: Lalaji    時間: 17-11-29 08:59

winy629 發表於 17-11-29 08:50
高小看當天面試表現。
高幼平日表現無作用。

其實這是一般半龍校的正常做法嗎

作者: winy629    時間: 17-11-29 09:01

Lalaji 發表於 17-11-29 08:59
其實這是一般半龍校的正常做法嗎

聽聞 St Paul, 真光唔係

作者: Lalaji    時間: 17-11-29 09:09

winy629 發表於 17-11-29 09:01
聽聞 St Paul, 真光唔係

其實真係唔明咁做對學校有乜好處。反正已預留六成位給高幼生,何不利用過去三年親身評估揀選更適合高小的學生,而去相信區區二三十分鐘的臨場發揮。真係自己揾自己笨

作者: wcm125    時間: 17-11-29 09:33

florence.lau 發表於 17-11-28 14:43

可以參 ...

但是剛打去高小,學校答只能二選一即高小或自行。高小是私校,選了不可參加大抽獎明白的,但為何連自行均要放棄?如有錯請各位指點 。謝謝。

作者: winy629    時間: 17-11-29 09:36

Lalaji 發表於 17-11-29 09:09
其實真係唔明咁做對學校有乜好處。反正已預留六成位給高幼生,何不利用過去三年親身評估揀選更適合高小的 ...

可能外補和面班的功力,不會在平日表現出來吧。

作者: florence.lau    時間: 17-11-29 09:43

wcm125 發表於 17-11-29 09:33
但是剛打去高小,學校答只能二選一即高小或自行。高小是私校,選了不可參加大抽獎明白的,但為何連自行均 ...

自行入紙的時候是在高小出offer 前,可以照入紙。學校會在自行出result 的日期前後出offer, 到時只可二選一做註冊。我大仔那年就有同學自行中了華仁,註冊了華仁就不能再註冊高小了。

作者: winy629    時間: 17-11-29 09:44

可以參 ...

係幾諷刺。
攞獎又如何?

作者: Lalaji    時間: 17-11-29 09:48

florence.lau 發表於 17-11-29 09:43
自行入紙的時候是在高小出offer 前,可以照入紙。學校會在自行出result 的日期前後出offer, 到時只可二選 ...

八卦下當年你哋幾分入華仁?

作者: florence.lau    時間: 17-11-29 09:52

Lalaji 發表於 17-11-29 09:48
八卦下當年你哋幾分入華仁?

不是我仔,我仔讀另一間直資男校。沒有問那同學幾分入呀。

作者: wcm125    時間: 17-11-29 09:57

florence.lau 發表於 17-11-29 09:43
自行入紙的時候是在高小出offer 前,可以照入紙。學校會在自行出result 的日期前後出offer, 到時只可二選 ...

謝謝解答

作者: Lalaji    時間: 17-11-29 10:13

winy629 發表於 17-11-29 09:36
可能外補和面班的功力,不會在平日表現出來吧。

其實有冇聽過有家長問過校長點解唔睇校內成績,好有興趣知佢哋官方答案係點

作者: winy629    時間: 17-11-29 10:17

Lalaji 發表於 17-11-29 10:13
其實有冇聽過有家長問過校長點解唔睇校內成績,好有興趣知佢哋官方答案係點
...

高小收生標準,高幼校長唔會答得到。

作者: Ctswa    時間: 17-11-29 10:36

作者: adrleu    時間: 17-11-29 15:26

作者: kaka1231    時間: 17-11-29 23:38

有其他選擇絕不會㨂佢!

Pls pm

作者: YingYing1111    時間: 17-11-30 00:07

有其他選擇絕不會㨂佢!

請問可唔可以俾多資料我呀?Pls PM, thx

作者: Cartim    時間: 17-11-30 00:25

YingYing1111 發表於 17-11-30 00:07
請問可唔可以俾多資料我呀?Pls PM, thx

以上都有其他留言道出了某幾樣原因了

作者: MMVV    時間: 17-11-30 13:33

可以參 ...

請放心,似终現在決定權在高小,早年有這樣小朋友,但到6月尾尾位小會將位全歸高幼老師自己決定,到時學校必選返佢,好方面你高玩埋大抽獎扣門,比其他人更多選擇

作者: florence.lau    時間: 17-11-30 14:34

MMVV 發表於 17-11-30 13:33

請放心,似终現在決定權在高小,早年有這樣小朋友,但到6月尾 ...

只是上年的事。 那小朋友是今年九月入讀小一的。

作者: monodad    時間: 17-11-30 15:03     標題: 回覆樓主:

聽聞今年已知最少有3個RCKG小朋友攞咗SPCC offer。舊年有6個入咗DB,睇嚟高幼家長同小朋友嘅質素越來越高。

作者: MMVV    時間: 17-11-30 15:17

florence.lau 發表於 17-11-30 14:34
只是上年的事。 那小朋友是今年九月入讀小一的。

他最後無offer? 會不會佢最後有offer 不過簡另一間?

作者: florence.lau    時間: 17-11-30 16:28

回覆 MMVV 的帖子

那小朋友最後沒有offer, 讀大抽獎的津校。

作者: pigpig0604    時間: 17-11-30 17:37

可否也pm我,高幼也在考慮中, THANKS
作者: Annie888    時間: 17-11-30 17:45

作者: icebbs    時間: 17-11-30 23:13     標題: 回覆樓主:

我想講翻自己眼見事實,朋友囝囝都係今年RCKG k3生,我朋友係有做野,但冇點谷個囝,因為佢想等小朋友自由發揮,所以佢只係一星期比一堂phonics 比囝上,冇學其他學術,但佢今年已手執至少3個offers, (其餘2間都唔錯)包括自己高小,仲有兩個second in 冇去。同埋仲有一間等緊third in, 我朋友話全靠學校教!佢只係翻去跟下功課!我只想講每間學校都有人成功有人落魄。讀書好叻既小朋友會唔會因為其他因素而得唔到其他學校垂青?

每間學校都有長處同短處!
祝各位早日搵到自己想讀既學校(emoji)

作者: Jade_BBB    時間: 17-12-1 00:34

我細囝由高幼畢業,今年順利升上高小,課程銜接都可以。如果俾我再揀,三年前我一樣會揀高幼。因為高幼的德育真係做得好好,三年以黎大部分老師都好盡責,就算返學、放學時,企門口當值又唔係班主住老師都會叫得出大部分小朋友的名,可想而知。

但學術上千其唔好同其他私幼谷學術及語境比較,因為呢方面係差一點,好多家長會覺得俾左幾千蚊學位,咁既語境係非常唔抵,但我卻非常欣賞。學校同家長之間是需要有信任,如果冇左,學校做咩都會睇唔眼。

但我非常認同需要因應自己情況同環境選擇適合自己小朋友的學校。如想穩陣上高小,讀高幼確實機會比外校高。(我大囡是讀女校,好彩個囝可以原校升,否則。。。。
作者: Lalaji    時間: 17-12-1 07:46

Jade_BBB 發表於 17-12-1 00:34
我細囝由高幼畢業,今年順利升上高小,課程銜接都可以。如果俾我再揀,三年前我一樣會揀高幼。因為高幼的德 ...

但聽聞老師成人轉,大家話老師好,但會唔會走晒啦。老師會時常向家長報告小朋友近况嗎

作者: ChocoMilk33    時間: 17-12-1 09:38

不用找Cxxtim PM. 他完全冇回覆。

只是公開講學校的不是,卻沒有理據公開提供。
作者: Jade_BBB    時間: 17-12-1 09:49

回覆 Lalaji 的帖子

我自己的睇法是,每間學校每年都會有老師出入或流失,但高幼資源比較豐富,所以由k1到k3每班都有3個老師,一級6班,共18班,未計專任老師都有54人啦,所以老師離職的數字上一定俾其他學校多。
作者: MMVV    時間: 17-12-1 10:16

florence.lau 發表於 17-11-30 16:28
回覆 MMVV 的帖子

佢個case 是有點奇怪。

作者: Cartim    時間: 17-12-1 10:28

ChocoMilk33 發表於 17-12-1 09:38
不用找Cxxtim PM. 他完全冇回覆。

只是公開講學校的不是,卻沒有理據公開提供。 ...

我巳在此講左有人巳講出論點所以不用pm我了
讀與不讀自己去決定!

作者: Ctswa    時間: 17-12-1 14:17

作者: Lalaji    時間: 17-12-1 15:27

Cartim 發表於 17-12-1 10:28
我巳在此講左有人巳講出論點所以不用pm我了
讀與不讀自己去決定!

無論你的評語是正面負面,也多謝你分享。每個家長要求不同,看法不同是自然的

作者: Lalaji    時間: 17-12-1 15:30

Ctswa 發表於 17-12-1 14:17
你心目中會考慮邊幾間幼稚園?

我正在讀玫幼。考了不多幼稚園。只會考慮高幼及聖公會。因為玫幼都不錯

當然係如果收的話

作者: Jade_BBB    時間: 17-12-1 15:47

樓主,俾多少少上年資訊你,高幼學生升小扣門能力都唔錯。上年有同學已有高小offer,但最後扣到保良局何壽南、德田李兆強、新基灣、聖彼得等,但最終留返起高小。
而我囝因為已有高小打底,所以只扣 灣仔 st Joe,非old boys,自行冇揀st joe係000,因為take 左高小offer唔可以玩搞珠,但都入到second in😊。st Joe 校長讚高幼辦得愈來愈好,學生質素愈來愈高,可惜因為第一輪old boys既小朋友太多入唔到,所以扣門都會係佢地優先😔
作者: Lalaji    時間: 17-12-1 15:54

Jade_BBB 發表於 17-12-1 15:47
樓主,俾多少少上年資訊你,高幼學生升小扣門能力都唔錯。上年有同學已有高小offer,但最後扣到保良局何壽南 ...

唔好意思,我對扣門仲唔係太了解。聽聞叩門唔一定接見,你意思係啲小學校長鍾意高幼學生所以會接見?

叩門位係咪通常得幾個?總覺得有點mission impossible

作者: Jade_BBB    時間: 17-12-1 16:16

回覆 Lalaji 的帖子

其實st joe校長係咪咁既意思,我唔敢講,只係將佢當日同我講既說話如實講返出黎。至於扣門位間間學校都唔同,我都係睇EK知灣仔st joe會從幾百份申請信中揀80個小朋友first in,再從中揀唔知幾多個second in,最終收1x個,但實際數字有冇幾咁多,我都唔知。

作者: winy629    時間: 17-12-1 16:39

MMVV 發表於 17-12-1 10:16
佢個case 是有點奇怪。

唔止一個小朋友係咁。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5