教育王國

標題: 伊利沙伯中學 [打印本頁]

作者: e2m    時間: 17-12-2 09:15     標題: 伊利沙伯中學

想請問伊中要求的成績要怎樣才有得面試?

作者: Ktfk    時間: 17-12-2 09:22

回覆 e2m 的帖子

學校呢兩年成績好咗,相信會提高要求。
作者: Ktfk    時間: 17-12-2 09:25

如不是勁旅學校,我估級五內好d...
作者: mw7183    時間: 17-12-2 10:00

Ktfk 發表於 17-12-2 09:25
如不是勁旅學校,我估級五內好d...

點先系勁學校?

作者: kkhon    時間: 17-12-2 10:25

一線小学要级前1X。成绩相约的男女生,女生有得in,男生冇份in,甚至考得比男生后的女生都有得in。個人感觉係自行偏收女生多!
作者: mw7183    時間: 17-12-2 10:41

kkhon 發表於 17-12-2 10:25
一線小学要级前1X。成绩相约的男女生,女生有得in,男生冇份in,甚至考得比男生后的女生都有得in。個人感觉 ...

個校長上次來我仔學校講話想收多啲男仔,
又話有揀佢既男仔會見,話我仔學校啲男仔揀晒對面,
都唔知真定假了

作者: kkhon    時間: 17-12-2 10:44

mw7183 發表於 17-12-2 10:41
都唔知真定 ...
客套说话有其他選擇都免得同d女生爭!我地由自行至抽奖都费事谂這家。
作者: kkhon    時間: 17-12-2 10:46

回覆 mw7183 的帖子

好似只揀200人見
作者: hkpapa852    時間: 17-12-2 10:58

kkhon 發表於 17-12-2 10:25
一線小学要级前1X。成绩相约的男女生,女生有得in,男生冇份in,甚至考得比男生后的女生都有得in。個人感觉 ...

所以我成日覺得呢間係假男女校

作者: kkhon    時間: 17-12-2 11:03

都唔知真定 ...
如果相反收番多d男生,6年后的DSE……校长怎担当?所以都是客套说话啦!
作者: elbar    時間: 17-12-2 11:05

都唔知真定 ...

雖然兩校都有足球場 但對面個間可以係學界D1表演身手

作者: kkhon    時間: 17-12-2 11:20

elbar 發表於 17-12-2 11:05
雖然兩校都有足球場 但對面個間可以係學界D1表演身手
咁人各有志,要成績選她,要玩D1/音樂選對面,最緊要適合!
作者: elbar    時間: 17-12-2 11:28

kkhon 發表於 17-12-2 11:20
咁人各有志,要成績選她,要玩D1/音樂選對面,最緊要適合!

教練都好重要,日前某港島紅色學校就囊括港島籃球D1 A grade 男女冠軍

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:31

hkpapa852 發表於 17-12-2 10:58
所以我成日覺得呢間係假男女校
男仔更加要報,有女校男生既感覺。
作者: kkhon    時間: 17-12-2 11:38

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:31
咁男仔入到去引到d女仔冇心機讀就可以突圍而出!
作者: elbar    時間: 17-12-2 11:39

如果佢自行較喜收女多過男,咁直頭係傻

作者: kkhon    時間: 17-12-2 11:40

elbar 發表於 17-12-2 11:28
教練都好重要,日前某港島紅色學校就囊括港島籃球D1 A grade 男女冠軍
...
加多利山的教練都好嘅
作者: kkhon    時間: 17-12-2 11:42

elbar 發表於 17-12-2 11:39
係呀冇得見的話早知去喇叭見識下,好過掉落咸水海
作者: mw7183    時間: 17-12-2 11:42

但如自一揀左佢又多數唔收好似浪費左一個機會

作者: elbar    時間: 17-12-2 11:43

kkhon 發表於 17-12-2 11:40
加多利山的教練都好嘅

點勁都唔可以同時攞晒男女冠軍

作者: mw7183    時間: 17-12-2 11:43

kkhon 發表於 17-12-2 11:42
係呀冇得見的話早知去喇叭見識下,好過掉落咸水海

有道理反正都一樣不如去神校見識下

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:44

elbar 發表於 17-12-2 11:39
我估佢自行較喜收成績好既學生,不幸地男仔一般成績比女仔差,所以如果你係成績特別好既男仔,絕對係一頭黑馬。
作者: mw7183    時間: 17-12-2 11:45

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:44
我估佢自行較喜收成績好既學生,不幸地男仔一般成績比女仔差,所以如果你係成績特別好既男仔,絕對係一頭黑 ...

但如果成績好好既男仔唔洗揀佢好多選擇
最top 既男仔揀晒神校

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:46

kkhon 發表於 17-12-2 11:38
咁男仔入到去引到d女仔冇心機讀就可以突圍而出!
但係最終既戰場係喺校外。

作者: elbar    時間: 17-12-2 11:46

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:44
我估佢自行較喜收成績好既學生,不幸地男仔一般成績比女仔差,所以如果你係成績特別好既男仔,絕對係一頭黑 ...

又…估

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:47

mw7183 發表於 17-12-2 11:45
但如果成績好好既男仔唔洗揀佢好多選擇
最top 既男仔揀晒神校
呢句真!
作者: mw7183    時間: 17-12-2 11:49

elbar 發表於 17-12-2 11:46
又…估

其實都系數睇
Qe 校長講左佢校系4個女得一個男
所以系女多多男小小

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:50

elbar 發表於 17-12-2 11:46
又…估
呢啲只有 God knows 既野,連EDB有晒資料都要估,難道你唔駛估?
作者: elbar    時間: 17-12-2 11:51

mw7183 發表於 17-12-2 11:49
其實都系數睇
所以系女多多男小小

所以咪話佢…

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:55

mw7183 發表於 17-12-2 11:49
其實都系數睇
所以系女多多男小小
需要將收既比例同報既比例做比較先知道真實情況。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 11:56

elbar 發表於 17-12-2 11:51
所以咪話佢…
升中遊戲基本上係 game theory、behavioral sciences,個個都係估既,話唔駛估既得兩個可能:一係係神,一係係神棍。
作者: mw7183    時間: 17-12-2 11:59

王家爸爸 發表於 17-12-2 11:55
需要將收既比例同報既比例做比較先知道真實情況。

下星期既簡介會多數會又人問
我唔記得果校長意思系揀佢校四個女一個男定而家讀緊系咁,其實上次佢來我仔學校時啲人都問校長點解多數收女仔,所以大家都知qe 喜女不喜男

作者: Ben2004    時間: 17-12-2 12:00

回覆 kkhon 的帖子

從2016-17學校年報資料上, 可看到男生的比例真的按年上升, 校長是話不一定是客套說話.

男生的比例:   S3 是 32%, S2 是 39%, S1 是 40%.  按年持續上升.

在一般 Band 1 中學, 男生比例 約40%是很普遍. 不明為何大家會有女校男生 feel?

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 12:07

Ben2004 發表於 17-12-2 12:00
回覆 kkhon 的帖子

從2016-17學校年報資料上, 可看到男生的比例真的按年上升, 校長是話不一定是客套說話.
Band 1 男女校中學,男生比例40%其實唔算低,所以我都唔太明點解啲男仔唔敢報。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 12:11

mw7183 發表於 17-12-2 11:59
下星期既簡介會多數會又人問
我唔記得果校長意思系揀佢校四個女一個男定而家讀緊系咁,其實上次佢來我仔學 ...
會唔會校長既意思係自行報既男女比率係四個女一個男?如果係其實男仔被收既機會大好多。
作者: mw7183    時間: 17-12-2 12:17

王家爸爸 發表於 17-12-2 12:11
會唔會校長既意思係自行報既男女比率係四個女一個男?如果係其實男仔被收既機會大好多。 ...

我下星期六簡介會再聽清楚
上次佢來學校時系10月,重點講我仔學校同佢學校,佢話我仔學校男仔去晒對面,我記得就好似意思系4女一男讀緊,仲叫啲男同學揀佢地學校,話都想收多啲男仔咁..
油尖旺如放佢乙二都應該無機會入到.

作者: kkhon    時間: 17-12-2 12:28

mw7183 發表於 17-12-2 12:17
上次佢來學校時系10月,重點講我仔學校同佢學校,佢話我仔學校男仔去晒對面,我 ...
咪傻啦乙二一定冇
作者: gracelam    時間: 17-12-2 12:31

王家爸爸 發表於 17-12-2 12:07
Band 1 男女校中學,男生比例40%其實唔算低,所以我都唔太明點解啲男仔唔敢報。 ...

油尖旺有2間名男校, 為增加機會率, 自行及大抽獎男校都易D。

作者: elbar    時間: 17-12-2 12:41

上次佢來學校時系10月,重點講我仔學校同佢學校,佢話我仔學校男仔去晒對面,我 ...

從油尖旺BAND 1派位分析可見端倪:

男生多數 乙部 1.九龍華仁/伊利沙伯 (有機會入到)

女生多數 乙部 1.伊利沙伯 2.真光女書院  (有機會入到)

作者: mw7183    時間: 17-12-2 12:53

elbar 發表於 17-12-2 12:41
從油尖旺BAND 1派位分析可見端倪:

我仔自行2想揀qe

作者: elbar    時間: 17-12-2 12:54

delete

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-2 13:43

佢地想收多啲男仔,高記想收多啲女仔,平衡啲。
作者: Arabellahk    時間: 17-12-2 15:29

Band 1 男女校中學,男生比例40%其實唔算低,所以我都唔太明點解啲男仔唔敢報。 ...
不是男仔唔敢報,是因為在自行時,男仔競爭不過女仔,很多學校級十內只有2-3名男仔,伊中在自行只按成績,不考慮男女比例,自然女仔比男仔多。

作者: vckchoy    時間: 17-12-3 00:48

無級3不用諗
作者: 232    時間: 17-12-3 01:16

王家爸爸 發表於 17-12-2 12:11
會唔會校長既意思係自行報既男女比率係四個女一個男?如果係其實男仔被收既機會大好多。 ...

我之前去過簡介會
校長講明喜歡收女仔

作者: bbforever    時間: 17-12-3 02:04

其他B1男女中學係點我無研究,但QES在油尖旺區有兩間男校係到,男仔真係寧願揀返男校都唔冒風險揀QES。
作者: mega_yi1    時間: 17-12-3 08:47

Arabellahk 發表於 17-12-2 15:29
不是男仔唔敢報,是因為在自行時,男仔競爭不過女仔,很多學校級十內只有2-3名男仔,伊中在自行只按成績, ...
我仔油尖旺小六棵年, 男仔比女仔 6比4 頭30名都是男仔多,佢地都揀九華,不揀揀Qes.最後全級只得女仔二三個入QES, 我覺得因為兩間男校, 心態上機會容易多了,連阿仔我報男校,反而家姐是報qes ,棵年有4個女仔入了。

作者: Ktfk    時間: 17-12-3 09:32

上年小學的升中講座,我問過學校主任,點解呢兩年少咗同學入QES,  佢答話主要係自行同抽獎乙ㄧ都少咗人選。
作者: bbforever    時間: 17-12-3 11:58

Ktfk 發表於 17-12-3 09:32
上年小學的升中講座,我問過學校主任,點解呢兩年少咗同學入QES,  佢答話主要係自行同抽獎乙ㄧ都少咗人選。 ...

我間小學就同你校正相反,這兩年各年入13、14個去QES,之前3、4年都係得6至7個,我都好奇怪點解D學兄學姊咁進取…
PS. 我地唔係官小無聯繫位

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-3 12:18

232 發表於 17-12-3 01:16
我之前去過簡介會
校長講明喜歡收女仔
如果校長講明喜歡收女仔,結果係女仔多,校長會唔會事後一身蟻?公務員怕被人話違反條例,所以可能更加需要收多啲男仔,以免自己被螞蟻搬走。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-3 12:18

bbforever 發表於 17-12-3 02:04
其他B1男女中學係點我無研究,但QES在油尖旺區有兩間男校係到,男仔真係寧願揀返男校都唔冒風險揀QES。 ...
呢個可能係主要因素。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-3 12:23

mega_yi1 發表於 17-12-3 08:47
我仔油尖旺小六棵年, 男仔比女仔 6比4 頭30名都是男仔多,佢地都揀九華,不揀揀Qes.最後全級只得女仔二三 ...
其實都係 perception 問題,perception 影響取態,取態影響決定。
作者: mirandayeung    時間: 17-12-4 11:05

請問誇區位多唔多嗎?
作者: fionacat    時間: 17-12-4 11:30

e2m 發表於 17-12-2 09:15
想請問伊中要求的成績要怎樣才有得面試?

我仔級十三左右,沙田一線小學,老師話自行可試。不過我都驚唔得。

作者: e2m    時間: 17-12-4 14:51

vckchoy 發表於 17-12-3 00:48
無級3不用諗

有冇用家係級十以後的,但都有自行interview?

作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 15:10

王家爸爸 發表於 17-12-3 12:23
其實都係 perception 問題,perception 影響取態,取態影響決定。
其實唔只Perception問題, 過往QES選修科中, 文商科: Econ, Geo, History比理科好 (文商科4+起碼有70%, Phy/Chem/Bio 4+只有5X%-6X%)..... 咁男仔入咗去點算?

不過唔知關唔關新校長事, 近兩年理科成績都提升不少 (文理商全部過70%)

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-4 17:23

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:10
其實唔只Perception問題, 過往QES選修科中, 文商科: Econ, Geo, History比理科好 (文商科4+起碼有70%, Phy/ ...
有道理,不過我認為選修科成績比率既參考價值其實唔大,有無得選先係重要。原因係有啲學校鼓勵小朋友多修,有啲學校鼓勵小朋友少修,基數唔同,所以我覺得分析選修科既成績,應該睇絕對值,而唔係比例。
作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 17:27

王家爸爸 發表於 17-12-4 17:23
有道理,不過我認為選修科成績比率既參考價值其實唔大,有無得選先係重要。原因係有啲學校鼓勵小朋友多修, ...
今年QES公佈既數據比較詳盡, 計埋M1/M2, 人均只係選修6.77科

只有Econ一科選修人數比例多過50% (都只係5X%), 其餘選修科最多只有3X%-4X%選修

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-4 17:41

hkpapa852 發表於 17-12-4 17:27
今年QES公佈既數據比較詳盡, 計埋M1/M2, 人均只係選修6.77科

只有Econ一科選修人數比例多過50% (都只係5X% ...
似乎選修Econ係趨勢。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-4 17:42

hkpapa852 發表於 17-12-4 17:27

只有Econ一科選修人數比例多過50% (都只係5X% ...
只有6.77科?我以為會係7左右。
作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 17:44

王家爸爸 發表於 17-12-4 17:42
只有6.77科?我以為會係7左右。

我最初都以為有7左右, 但計落只有6.77.

以盡收B1學生既學校嚟講, 人均選修得6.77真係算低

作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 17:48

王家爸爸 發表於 17-12-4 17:41
似乎選修Econ係趨勢。
其實以QES各選修科比例都咁低嚟睇, 好大機會大部份科目都係揀人讀

作者: Ktfk    時間: 17-12-4 18:17

校方可 Boost 下%?

還是只是隨學生意願?
作者: Ktfk    時間: 17-12-4 18:22

想問下 ...作參考

ㄧ般 有名氣 band 1 school 人均選修科數目應達咩高低range?

7 or..? ?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-4 22:08

hkpapa852 發表於 17-12-4 17:48
其實以QES各選修科比例都咁低嚟睇, 好大機會大部份科目都係揀人讀
我都係咁估
作者: YmOra    時間: 17-12-6 09:40

Ktfk 發表於 17-12-4 18:22
想問下 ...作參考

ㄧ般 有名氣 band 1 school 人均選修科數目應達咩高低range?

"7",真的有可能嗎?是偶然發生咋呱?!是零聲個案咋呱?!我估人均有("6.75科/每人")已經相當高的呢!

作者: hkpapa852    時間: 17-12-6 10:17

Ktfk 發表於 17-12-4 18:22
想問下 ...作參考

原來, 有7既學校, 的確唔多......

今年初步睇過

中學

人均選修科目數 (只計甲部課程)

MSS

6.73

SPCS

6.75

QES

6.77

民生

6.6

華英

6.96

旅港

6.84

聖言

7.55

荃官

6.57

沙官

6.46

暫時睇, 過去幾年人均選修7科既學校, 原來真係好少吓, 只肯定以下兩間:

考DSE年度

人均選修科目數 (只計甲部課程)

QC

聖言

2013-2014

7.27

7.52

2014-2015

7.2

7.47

2015-2016

7.2

7.45

作者: Ktfk    時間: 17-12-6 11:23

回覆 hkpapa852 的帖子

又知多瓣...
Many thanks!!!!!!

作者: hkpapa852    時間: 17-12-6 11:24

Ktfk 發表於 17-12-6 11:23
回覆 hkpapa852 的帖子

又知多瓣...
聽聞SPC都係大部份人可選修3科

作者: IloveJJ    時間: 17-12-6 11:38

作者: gracelam    時間: 17-12-6 11:40

hkpapa852 發表於 17-12-6 11:24
聽聞SPC都係大部份人可選修3科

可選3X, 到考DSE嗰時係咪個個都冇drop科又係另一回事。

作者: hkpapa852    時間: 17-12-6 11:41

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:38
不過,雖然SPC係直資,但佢選科都唔係無限制,見都有家長係因為個仔成績唔好,選唔到科而轉校,呢種情形唔 ...
現實D講, 學校都想省靚招牌的話, 無理由會俾一D佢地讀為係個科攞到唔好成績既學生去讀

作者: mega_yi1    時間: 17-12-6 14:56

其實近年規則未達標只可揀二科. 就算讀7科, 他們只會去考6科, 今年識人在此校讀7科考6科 取得36分
作者: YmOra    時間: 17-12-6 15:19

mega_yi1 發表於 17-12-6 14:56
其實近年規則未達標只可揀二科. 就算讀7科, 他們只會去考6科, 今年識人在此校讀7科考6科 取得36分 ...

除咗用"未達標"理由來減少總科次數目,從而增加4+或5+率之外,朋友分享,有些學校會"遊說"學生如果無乜把握提升最弱一科選修科達至5級,倒不如把""火力""集中响其餘表現比較好嘅兩科選修科之上,並以5或5**為目標,學生因相信老師經驗,有的都願意drop剩2x,我估Band1英中,以2x選修科應考都係學校的"""策略"""呢!

作者: e2m    時間: 17-12-8 13:55     標題: 回覆樓主:

咁即係級4開始,都可以慳番個自行位,唔駛報QES?

作者: YmOra    時間: 17-12-8 16:09

友人傳來訊息,jm們話:

"QC"有修讀4x嘅第四科是M1或M2,即報考8科嘅學生全是因為多修一科M1或M2,而比例相當高,全級四班都有學生修讀M1和M2,比例為:2班每班部份人修M1合共一班總人數讀M1;而其餘兩班全數修讀M2課程,即:全級總數3班學生修讀M1和M2,亦即:1班報考7科;3班報考8科,那麼,好自然("人均科目數")必定大於7呢!

同樣地,"聖言"亦一樣,全級五班都有學生修讀M1和M2,比例為:2班M1和1班M2,即:全級總數3班學生修讀M1和M2,亦即:2班報考7科;3班報考8科,那麼,好自然("人均科目數")必定大於7呢!

小結::@ ("人均科目數")>7的學校之報考8科的比例相當高。
    @ 而第八科多數出現响"M1或M2"身上呢!
作者: jeffzhang    時間: 17-12-9 13:11

e2m 發表於 17-12-8 13:55
咁即係級4開始,都可以慳番個自行位,唔駛報QES?

吾糸咁難入掛,有冇誇張左?

作者: Ktfk    時間: 17-12-9 13:36

回覆 jeffzhang 的帖子

係咪要級4?   視乎咩小學啦...
作者: mw7183    時間: 17-12-9 17:50

jeffzhang 發表於 17-12-9 13:11
吾糸咁難入掛,有冇誇張左?

今日去完簡介會問左啲哥哥系來自官立小學級5
兩個都系

作者: kiki_kittyhk    時間: 17-12-10 11:31

回覆 e2m 的帖子

樓主你好,我女剛上左依間中學我手上的資料可以幫到你,如有興趣就再留言比我
作者: e2m    時間: 17-12-10 17:47

kiki_kittyhk 發表於 17-12-10 11:31
回覆 e2m 的帖子

樓主你好,我女剛上左依間中學我手上的資料可以幫到你,如有興趣就再留言比我 ...

我見個個都級頭幾名先有資格報伊中,我小朋友喺地區名官校考級15-20,即係機會不大?

作者: kiki_kittyhk    時間: 17-12-10 19:30

回覆 e2m 的帖子

如想入讀伊中最低入場可以有機會面試的資格係三次程分試內頭兩次要有全級 5 名以內
作者: e2m    時間: 17-12-10 21:47

kiki_kittyhk 發表於 17-12-10 19:30
回覆 e2m 的帖子

如想入讀伊中最低入場可以有機會面試的資格係三次程分試內頭兩次要有全級 5 名以內 ...

那即是我可以不用揀伊中了.....

作者: kiki_kittyhk    時間: 17-12-10 21:57

回覆 e2m 的帖子

首先要向小六班主任查詢自己的小朋友在校內的成績係 band 幾的學生,跟著就在睇下邊間學校係附合自己的小朋友要求,例如:伊莎中係屬於 Band 1 頭,而油麻地循道中係屬於 band 1 尾等,如真係發覺自己的小朋友所屬的程度唔合附該校的入場要求我本人覺得無謂浪費自選兩間心儀學校的機會

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5