教育王國

標題: 囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校?? [打印本頁]

作者: pcchobby    時間: 17-12-3 17:17     標題: 囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校??

囡囡平時考試都仲有B, 但頭兩次考試數學跌到緊緊合格同唔合格...中文就爭一分先去到B....十分灰心....
而家係兩科B,一科C...數學就衰左....
因為囡囡英文能力一向都唔差,老師話係可以band 2頭....老師都覺得佢適合去英中讀...
但今次咁攪法....真係驚跌到落band 3....咁就入唔到英中....
想知係咪已經註定唔會有英中收架啦?
同埋九龍城網可以有邊d選擇呢?
謝謝各位比意見~

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-3 17:26

pcchobby 發表於 17-12-3 17:17
囡囡平時考試都仲有B, 但頭兩次考試數學跌到緊緊合格同唔合格...中文就爭一分先去到B....十分灰心....
而家 ...
問清楚班主任先,唔好咁快下結論。
作者: 大件仔    時間: 17-12-3 17:28

努力考好呈三吧
作者: mkgerry    時間: 17-12-3 18:25

B2, 鐘唔鐘意女校?  九真唔錯
作者: mcl203    時間: 17-12-3 20:10

而家 ...

報吓直資保留可以選擇既機會,盡力爭取任何機會,加油!!

作者: Ikymama    時間: 17-12-3 20:53

而家 ...
𣎴用氣餒,還有呈三,上年阿女的數學呈一僅僅合格,呈二唔合格,唯有加強補習,最終在呈三追回B,最後大抽獎入了B2A的英中女校,所以要好好努力考好呈三
作者: Arabellahk    時間: 17-12-3 22:29

Ikymama 發表於 17-12-3 20:53
𣎴用氣餒,還有呈三,上年阿女的數學呈一僅僅合格,呈二唔合格,唯有加強補習,最終在呈三追回B,最 ...
太幸運了

作者: leafun    時間: 17-12-4 09:29

1) 問問班主任呈分試排名,同埋舊年成績相約同學仔報啲乜嘢學校,可作參考。

2) 唔好失望,考好呈三,有機會谷底反彈。

3) 有無諗過考顏寶鈴?

4) 如果呈三keep到band 1/2邊緣,聽聞舊年有BAND 2生偷雞入到丘中,另仲有三間女校(聖家﹑九真﹑培道)可以揀。
作者: 1234554321    時間: 17-12-6 13:29

作者: wongkaka    時間: 17-12-6 19:13

問清楚班主任先,唔好咁快下結論X2
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-8 13:59

而家 ...

你小朋友同我女情況一樣,中英都B, 數學呈二考衰左(emoji)(emoji)
但數學c 都仲係b2a?

作者: sang@yee...    時間: 17-12-8 19:27

kwankwanchun 發表於 17-12-8 13:59
你小朋友同我女情況一樣,中英都B, 數學呈二考衰左(emoji)(emoji)
...

我仔仔都差唔多,中A數B英D

宜家都唔知點簡好.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-12-8 22:35

呈分試個個都博到盡,就算呈分成績跟平日一樣拎B,可能名次都有機會跌後,不進則退,由其數學科分數更是最容易大上大落,平時不穩定嘅同學要更小心。

樓主女兒若已考完呈二,咁自行banding 大局機乎已定,若想入英中,或者試試band 2 直資,今年升中學童多番,競爭將會更激烈,唯有努力追追考好呈三啦。
作者: happy105    時間: 17-12-9 11:56

leafun 發表於 17-12-4 09:29
1) 問問班主任呈分試排名,同埋舊年成績相約同學仔報啲乜嘢學校,可作參考。

2) 唔好失望,考好呈三,有機 ...

但我女班主任話比你呈三考前十幾名除返三次都係前幾名,佢話個banding 唔差幾遠!攪到我宜家無晒心機!都唔知點揀好! 如果真係band 2我揀晒band 1咪死得

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-10 23:32

sang@yee... 發表於 17-12-8 19:27
我仔仔都差唔多,中A數B英D

宜家都唔知點簡好.

我都煩緊。自行係咪多數進取?報d 比自己好嘅banding 中學?例如b2c ,搵b2a 咁?

作者: leafun    時間: 17-12-11 09:18

報自行可以一間進取,另一間同自己banding,不過都要睇小朋友鍾唔鍾意,因為如果學校收咗就唔會去大抽獎。

樓主有無問老師係band 2頭定中?因為如果band 2頭,自行其中一間可以博高一線去啲band 1c學校。雖然好多學校睇成績,但面試都有30-40%(有啲去到50%),面試好而成績唔差太遠其實都有機會收。當然報埋直資就最好啦,多個機會入英中。
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 09:32

leafun 發表於 17-12-11 09:18
報自行可以一間進取,另一間同自己banding,不過都要睇小朋友鍾唔鍾意,因為如果學校收咗就唔會去大抽獎。
...

想問自行係咪未將學生分banding ,學校就睇全港排名,即係小朋友係全港排第幾?

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 09:42

𣎴用氣餒,還有呈三,上年阿女的數學呈一僅僅合格,呈二唔合格,唯有加強補習,最終在呈三追回B,最 ...

邊間女校?
你小朋友自行簡邊間?
我小朋友數學呈一C呈二D 唔合格。

作者: leafun    時間: 17-12-11 09:58

回覆 kwankwanchun 的帖子

自行時學生未出banding,而學校唔係睇全港排名。個玩法係,學校收晒所有申請表後,會畀個名單教育局,教育局會跟學校畀既名單,用成綪排序,然後畀返學校。學校果時唔知學生係band幾,只知成個名單入面佢排第幾。

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 10:07     標題: 回覆樓主

即係話如果間學校多成績比自己小朋友好的話,小朋友會係名單上排到好後?
因為我見有d 學校取錄準則上有50%係教育局提供成績次第。

作者: CheungAA    時間: 17-12-11 10:29

係教育局提供成績次第, 吾係學校比的名單!
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 11:52

CheungAA 發表於 17-12-11 10:29
係教育局提供成績次第, 吾係學校比的名單!

即係中學A 收到50分申請,中學A就問教育局拎喱50個學生成績,教育局就將喱50個學生跟呈一+呈二後成績排名次後俾中學A, 我理解啱唔啱?

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 12:46

mkgerry 發表於 17-12-3 18:25
B2, 鐘唔鐘意女校?  九真唔錯
佢其實比較怕男仔同佢地相處麻麻...我都考慮緊九真同培道...但老師講佢跌左好多名次...
岩岩2B...要好努力先上得返去2A...好灰心同失望😣

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 12:48

mcl203 發表於 17-12-3 20:10
報吓直資保留可以選擇既機會,盡力爭取任何機會,加油!!
直資2b有乜野好選擇呢?
作者: pcchobby    時間: 17-12-11 12:50

恭喜晒,想請教下得返3個月可以點樣補到返B呢?我情況都係一樣咁...
而家搵左個導師一星期補一兩堂...但見冇乜效果?
我可以點樣協助到佢呢?
請幫幫指教一下🙇🏻‍♀️

作者: mcl203    時間: 17-12-11 12:51

pcchobby 發表於 17-12-11 12:48
直資2b有乜野好選擇呢?

九龍新界我一D都唔熟,留意吓其他po,其他網友推介~~~

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 12:55

老師講左落差太大...中文得C...爭一分好唔抵數學肥左...所以只係去到2B lv....除非好用力否則都好難再彈返上去...
聽完之後更加灰心...
所以發緊燒又發冷....好大壓力😔
而家都準備簡培道同九真,但培道高中轉中文擔心會影響之後大學試....
而且我住黃大仙唔知點搭車好....

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 13:00

leafun 發表於 17-12-11 09:18
...
五年級係2A...但六年級反而跌左落2b....傷心中....其實有邊d直資好呢?但家景唔係咁好太貴負擔唔起...
即是自行直資可以報幾間再加正常兩間嗎?

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 13:02

kwankwanchun 發表於 17-12-8 13:59
...
佢係仲衰直情唔合格....老師講左已經跌落2b 了....傷心到病左了😔

作者: sang@yee...    時間: 17-12-11 13:07

pcchobby 發表於 17-12-11 13:02
佢係仲衰直情唔合格....老師講左已經跌落2b 了....傷心到病左了😔

有一科唔合格都係b2?

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 13:09

sang@yee... 發表於 17-12-11 13:07
有一科唔合格都係b2?
係...2b 想死了

作者: Ikymama    時間: 17-12-11 13:42

kwankwanchun 發表於 17-12-11 09:42
邊間女校?
你小朋友自行簡邊間?
我小朋友數學呈一C呈二D 唔合格。
自行全軍覆沒, 在大抽獎派第一志願梁式芝

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 13:47

pcchobby 發表於 17-12-11 13:02

你女係邊間小學?全級第幾?
我女成績我覺得係b2c(中英常b,數c) 呈二數唔合格直情跌落b3啦。點解你女仲係b2b?

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 13:51

Ikymama 發表於 17-12-11 13:42
自行全軍覆沒, 在大抽獎派第一志願梁式芝

你女真係好好彩。而家讀成點?
自行都有in 梁?

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 13:53

sang@yee... 發表於 17-12-11 13:07
有一科唔合格都係b2?

係咪呈一加呈二拉平就合格?

作者: 大件仔    時間: 17-12-11 13:55

亞仔呈一,中,英B,數,常A b2頭
呈二,中,英,數,B,常A,已經b2尾,老師話係兩次加埋平均喎,其實,係咪間間學校合格分不同?定係一律60分是合格?
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 13:57

pcchobby 發表於 17-12-11 12:50
恭喜晒,想請教下得返3個月可以點樣補到返B呢?我情況都係一樣咁...
而家搵左個導師一星期補一兩堂...但見 ...

補習完全無用,我都放棄唔再補。
數學真係要多做數。日日操數,計多d 希望有幫助

作者: anitawong21    時間: 17-12-11 13:57

大件仔 發表於 17-12-11 13:55
呈二,中,英,數,B,常A,已經b2尾,老師話係兩次加埋平均喎,其實,係 ...

咁一級幾多人?

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 14:01

大件仔 發表於 17-12-11 13:55
呈二,中,英,數,B,常A,已經b2尾,老師話係兩次加埋平均喎,其實,係 ...

都係60合格
就係囉!b2a 應該4科一定係b。有科c 左好難仲係b2b

作者: Ikymama    時間: 17-12-11 14:09

pcchobby 發表於 17-12-11 12:50
而家搵左個導師一星期補一兩堂...但見 ...
平日放學後,返補習社跟功課, 星期六及日分別單對單專補數每次二小時, 幸好小朋友肯接受及用心, 在最後呈分名次提升14名, 由B2A升至B2A-B1尾, 呈一數學C, 呈二數學D, 呈三數學剛剛去到A, 老師也掉眼鏡, 小朋友自信也返來, 在最後呈分, 我沒有參予她温習, 完全交給補習老師, 沒有給她壓力, 只要求她盡力, 反而成績好過我跟她温書, 當然暗中有跟補習老師了解進度, 才完全放手,   所以現不要灰心, 努力追回分數, 得與唔得, 起碼已盡力

作者: CheungAA    時間: 17-12-11 14:12

幾多A, 幾多B係無意思. 最緊要排名! 全A可以考第一也可以考尾. 4A也可以是B2. 如果科目多人吾合格, 亦也未必跌到底. 所以你地網上問係咩Banding係無意思. 問下老師, 或者睇番上年和前兩年畢業生派去邊, 有個參考.
作者: leafun    時間: 17-12-11 14:12

回覆 pcchobby 的帖子

直資你報幾多都得,但一有offer就要放棄抽獎。

可以試培基,雖然我知培基有講話要盡收band 1生,不過有朋友女係band 2都入咗。黃大仙入去唔難,一程82X就可以到學校門口。

作者: Ikymama    時間: 17-12-11 14:16

kwankwanchun 發表於 17-12-11 13:51
你女真係好好彩。而家讀成點?
自行都有in 梁?
自行選B1尾, 沒有in粱, , 從呈三後, 她有回自信,在分班試上, 還入了英文精英班

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-11 14:37

Ikymama 發表於 17-12-11 14:16
自行選B1尾, 沒有in粱, , 從呈三後, 她有回自信,在分班試上, 還入了英文精英班
...

你小朋友完全係實力。
我都希望我女經今次後會努力

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 18:12

Ikymama 發表於 17-12-11 14:09
平日放學後,返補習社跟功課, 星期六及日分別單對單專補數每次二小時, 幸好小朋友肯接受及用心, 在最後呈分 ...
你星期一至五都去補習係補全科嗎??你真好彩小朋友肯接受...我個個又貪玩又懶....
我都單對單補...但一星期補兩堂好似幫忙不大....
你好勁...跳到上A好跨張下....
我但求有個b都好好彩....

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 18:14

...
咁你囡囡本身應該其實讀書唔差~我個囡到而家都仲未知有幾大穫...天真到喊左出黎....

作者: Ikymama    時間: 17-12-11 18:38

pcchobby 發表於 17-12-11 18:12
你星期一至五都去補習係補全科嗎??你真好彩小朋友肯接受...我個個又貪玩又懶....
我都單對單補...但一星 ...
是的,她補足一星期,回家做數學練習,她讀書不叻,只是她肯聽從我安排,之前我跟她温書方法不對,呈一及二沒進反退,在呈二失分後,幸好老師跟我說ㄧ翮說話,就昰我給她壓力太大,我唯有用另ㄧ個方法就是完全放手給她,又加上她受不合格影响,激發她而開竅,所以你不要灰心,只要找到適合她讀書方法,她是可以做到的

作者: pcchobby    時間: 17-12-11 22:31

Ikymama 發表於 17-12-11 18:38
是的,她補足一星期,回家做數學練習,她讀書不叻,只是她肯聽從我安排,之前我跟她温書方法不對,呈一及二 ...

整係補數嗎??你個囡好乖肯聽你話~但我囡極度貪玩,一做數就話頭痛叫救命~
佢份人好活躍又易分心...去補習社應該好難專心
所以選擇一對一,但子彈有限一星期只可以補到2日
我身邊都有人話我比左無形壓力佢...但我已經好開放比佢玩機個d...但就係咁...佢每次都係臨考試個個禮拜先走去溫書...暈
要好似你囡囡咁我諗要有奇蹟出現....唉

作者: Ikymama    時間: 17-12-12 09:21

pcchobby 發表於 17-12-11 22:31
整係補數嗎??你個囡好乖肯聽你話~但我囡極度貪玩,一做數就話頭痛叫救命~
佢份人好活躍又易分心...去 ...
我在5年級時才發現她數學根基差,此二年追得很辛苦,數學是要了解變通及多做練習,嘗試跟學校老師及補習老師了解阿女做數學失分的地方及弱點,再針對問題,我女的數學由二年級開始就很差,只陪回在60-70分,她最後都做到,妳阿女都可以,給她多鼓勵,另外此段時間要停止打機,考好呈三及畢業試,加油!!
作者: little_yolky    時間: 17-12-12 10:38

pcchobby 發表於 17-12-11 22:31
佢份人好活躍又易分心...去 ...
其實你女女都叫易搞, 因為係衰數學, 好過衰中英, 數學可以短時間操返上去。中文就寫少幾隻錯字都上返B了。B2A又好B2B又好, 大抽奬都係一樣, 只靠運氣。現在係要努力操返好數, 要穩坐B2或以上, 咁大抽奬仲多D選擇。如果係KLN3網, 可乙一試丘中或九真, 會有成功例子。聖家程度比較高, 驚小朋友入到去好難追。要小朋友自己知道問題响邊, 要佢自發努力。
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-12 11:10

...

梁是b2a? 唔係b1 學校?

作者: Ikymama    時間: 17-12-12 11:43

kwankwanchun 發表於 17-12-12 11:10
梁是b2a? 唔係b1 學校?
上次見王家爸爸post出來是B1C-B2A
作者: pcchobby    時間: 17-12-14 19:44

Ikymama 發表於 17-12-12 09:21
我在5年級時才發現她數學根基差,此二年追得很辛苦,數學是要了解變通及多做練習,嘗試跟學校老師及補習老 ...
唉....我覺得我太遲發覺了,我自問數學好差所以五年級開始就教唔到佢了我地個個都知佢最大問題就係超唔小心,佢抄錯數....對錯位....簡單加減乘除都計錯....
份卷有10分都係無辜錯....
岩岩呈二老師都話佢本應點都合格....但佢錯埋晒d唔小心同已知既知識....
但佢而家仲係咁懶....又怕數學複雜....
你囡囡就乖啦,識得重視返去補救

作者: pcchobby    時間: 17-12-14 19:56

little_yolky 發表於 17-12-12 10:38
其實你女女都叫易搞, 因為係衰數學, 好過衰中英, 數學可以短時間操返上去。中文就寫少幾隻錯字都上返B了。B ...
數學一d都唔易攪啊....我擔心追唔返呀....拎返合格都偷笑但又死得係,唯有要保持住唔跌落去....
我本來都簡左培道同九真,第一志願培道,我囡都好鐘意只係煩緊點搭車......
而九真係第二志願但早兩日睇到新聞九真原來非常之嚴
仲攪到好似監獄咁,我個囡係活躍派入左去應該會死得
丘中係多數收band 2,3 會唔會易d入?
而家希望自行唔收,但希望大抽獎入到啦

唉....佢知問題係懶同貪玩...但一見到電就想玩
我係出面食飯咪比佢玩下囉,返屋企就機會微啦

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-14 22:39

pcchobby 發表於 17-12-14 19:44
唉....我覺得我太遲發覺了,我自問數學好差所以五年級開始就教唔到佢了我地個個都知佢最大問題就係超唔小心 ...

你女同我小朋友同一類人。佢份數學卷唔好話合格要有80分都唔難。文字題全部式列啱晒但就計錯晒。個到十幾分。常識扣錯字都4、5分。
我而家晚晚捉佢睇數學功課教佢做(我之前無理佢)功課起碼識做先。

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-14 22:43

pcchobby 發表於 17-12-14 19:56
數學一d都唔易攪啊....我擔心追唔返呀....拎返合格都偷笑但又死得係,唯有要保持住唔跌落去....
我本來都 ...

作者: little_yolky    時間: 17-12-15 09:03

我本來都 ...
丘佐榮主要係收B1的, 只係大抽奬時可以有B2生偷到雞。
其實九真同培中自己都會先睇成績, 佢哋要有好成績學生開英文班, 所以唔可能唔先睇成績, 不過B2學生表現好都係有機會的。

不過, 真係要勸下小朋友, 如果懶+貪玩, 入到培中都係死得, 真係會留班的, 要佢自己識諗。

作者: little_yolky    時間: 17-12-15 09:19

leafun 發表於 17-12-11 14:12

直資你報幾多都得,但一有offer就要放棄抽獎。
樓主小朋友成績咁, 培基都好mug喎。四科主科2B中文C數學肥咗, 佢可能係呈一較好所以先拉埋有B2B, 或者份卷太深數學太多人肥所以拉到。但考直資直接望住張成績表, 真係............不過, 報咗又好過無報。
作者: little_yolky    時間: 17-12-15 09:20

我本來都 ...
基崇截咗止未呀, 你去試下啦, 報多幾間直資啦。
作者: koller    時間: 17-12-15 10:57

Ikymama 發表於 17-12-11 18:38
是的,她補足一星期,回家做數學練習,她讀書不叻,只是她肯聽從我安排,之前我跟她温書方法不對,呈一及二 ...
完全放手既意思係小朋友自己做練習溫書?  佢會吾會覺得媽咪吾幫佢?   我叫我女自己溫, 佢就話我吾幫佢...    想問你之前用咩方法同小朋友溫習?  我驚自己都係用左呢個方法, 教錯左小朋友...事倍功半
作者: Ikymama    時間: 17-12-15 18:59

koller 發表於 17-12-15 10:57
完全放手既意思係小朋友自己做練習溫書?  佢會吾會覺得媽咪吾幫佢?   我叫我女自己溫, 佢就話我吾幫佢...   ...
完全放手是我不參予她的溫習及補習,由補習老師跟她補數及給她回家做練習,因呈一及二,我也有跟她溫數,但沒用,因我較火爆,教了多次,都是重覆錯誤,我會發火及出手,所以她只有壓力及不會入腦,可能我教數方法有問題,而補習老師明白用何種方法令她明白,當然背後我有跟補習老師了解進度及在家提醒小朋友做練習,但我小朋友知道我仍很緊張她成績

作者: koller    時間: 17-12-15 19:05     標題: 回覆樓主:

咁我同你差吾多,又係火爆兼急躁……
可能咁樣俾左壓力佢

作者: pcchobby    時間: 17-12-16 15:17

kwankwanchun 發表於 17-12-14 22:39
你女同我小朋友同一類人。佢份數學卷唔好話合格要有80分都唔難。文字題全部式列啱晒但就計錯晒。個到十幾 ...
就係咁先慘囉....你話佢能力唔及就話唧.... 其實佢英文同常識係可以拎A...中文就最多B啦....數學唔大意就C,B都可以
但佢懶又貪玩攪到成績好似玩跳樓機咁....唉

作者: pcchobby    時間: 17-12-16 15:19

little_yolky 發表於 17-12-15 09:03
丘佐榮主要係收B1的, 只係大抽奬時可以有B2生偷到雞。
其實九真同培中自己都會先睇成績, 佢哋要有好成績學 ...
其實可能大抽獎先會去簡啦而家唯有希望佢醒醒目目老師到時對佢有好印象啦

作者: pcchobby    時間: 17-12-16 15:20

little_yolky 發表於 17-12-15 09:19
樓主小朋友成績咁, 培基都好mug喎。四科主科2B中文C數學肥咗, 佢可能係呈一較好所以先拉埋有B2B, 或者份卷 ...
我應該未必會去報直資了,家景未必offer到....同埋直資學校通常都好遠下

作者: pcchobby    時間: 17-12-16 15:22

little_yolky 發表於 17-12-15 09:20
基崇截咗止未呀, 你去試下啦, 報多幾間直資啦。
聖道咖南我睇過佢profile都好似唔錯,但遠囉~唔知報唔報好....

作者: pcchobby    時間: 17-12-16 15:28

Ikymama 發表於 17-12-15 18:59
完全放手是我不參予她的溫習及補習,由補習老師跟她補數及給她回家做練習,因呈一及二,我也有跟她溫數, ...
我就反而太柔手。出去食飯佢一定要求玩手機....唔得就發脾4到返屋企佢做dd練習又同我地講數....
我搵左補數老師但感覺成效不大,而且佢冇練習要佢做,但我屋企本身都有練習既
佢一有時間就爭取時間去玩同睇電視....
到而家都仲係唔緊張.....
我反而緊張到又發燒又發冷病鬼左....
鬧佢又試過點都試過...佢係完全唔當一回事
但夜晚就發惡夢或者訓得差
就快比佢激癲

作者: pcchobby    時間: 17-12-16 15:31

koller 發表於 17-12-15 19:05
咁我同你差吾多,又係火爆兼急躁……
可能咁樣俾左壓力佢
我本來唔燥...但眼見佢咁既成績仲咁樣成日叫唔好比到壓力佢....但我完全感覺唔到我除左叫佢考返上B之外仲有比乜野壓力佢
佢連做練習同溫書都同我講數.....

作者: little_yolky    時間: 17-12-18 08:42

pcchobby 發表於 17-12-16 15:28
我就反而太柔手。出去食飯佢一定要求玩手機....唔得就發脾4到返屋企佢做dd練習又同我地講數....
我搵左補數 ...
如果小朋友自己唔緊張, 你是徒勞無功的, 咁不如慳返口氣, 唔好做到皇帝唔急太監急。我屋企兩個從來無試過同我講數的, 讀書是她們的事, 講什麼數。無得玩手機而發脾四也是不可能發生的事。

你做一切嘢成效不彰都只因為佢唔覺得重要。

作者: Ikymama    時間: 17-12-18 11:34

pcchobby 發表於 17-12-16 15:28
我搵左補數 ...
Little_yolky講得啱,小朋友唔緊張,你如何努力也沒用,我女當天呈二不合格,她大喊ㄧ場,我知道她在乎成績,而補數是堂上做練習,再講解她錯的地方,多跟補習老師了解阿女上堂表現,因時間問題,我會集中於考試範圍的題目,而考試期間,禁電視及打機,另我女也從不會跟我講數,讀書是她的責任,我只可背後幫她及督促她
作者: 哈利媽    時間: 17-12-19 12:12

回覆 Ikymama 的帖子

想問响邊度搵數學1對1嘅補習老師?
作者: 哈利媽    時間: 17-12-19 12:13

同我嗰個情況相似
作者: kwankwanchun    時間: 17-12-20 03:04

哈利媽 發表於 17-12-19 12:12

平時多做返練習,我女一對一都無進步上完堂就算,補習姐姐俾練習又唔做。我無再補,自己教,日日睇數學功課,唔識教到識。
平時功課都唔識做測驗考試先溫係搞唔掂。

作者: 哈利媽    時間: 17-12-20 17:49

kwankwanchun 發表於 17-12-20 03:04
平時多做返練習,我女一對一都無進步上完堂就算,補習姐姐俾練習又唔做。我無再補,自己教,日日睇數學功 ...

你講得啱,嚟緊都要轉方法

作者: Ikymama    時間: 17-12-20 23:19

哈利媽 發表於 17-12-19 12:12

我是在補習社揾補習老師,我把對老師的要求及阿女的問題與中心負責人商量應該要找一個怎樣的老師,老師一定不可太'林善',否則被學生食住,她不會乖乖聽老師說話及回家做練習
作者: pcchobby    時間: 17-12-26 22:24

kwankwanchun 發表於 17-12-20 03:04
平時多做返練習,我女一對一都無進步上完堂就算,補習姐姐俾練習又唔做。我無再補,自己教,日日睇數學功 ...
最慘我全課教晒...除左數學呢😣我自己就係教唔到啊....

作者: kwankwanchun    時間: 17-12-28 15:46

Ikymama 發表於 17-12-20 23:19
我是在補習社揾補習老師,我把對老師的要求及阿女的問題與中心負責人商量應該要找一個怎樣的老師,老師一定 ...

我想問梁式芝如何?老師好唔好?學校谷唔谷?

作者: pcchobby    時間: 18-1-7 18:41

想問下各位Portfolio要點準備架??
我擔心到病左仲未開始填表🙁
又驚準備唔夠....

作者: pcchobby    時間: 18-1-7 18:44

我情況都係咁,搵左兩個哥哥大學畢業同二年級生同佢補但老師話問題係佢超大意,基本四則都計錯數
唔睇題目,佢每次既進步只有好小....岩岩評估返黎都係一樣唔合格...
我真係好灰心....完全唔知點做好....

作者: kwankwanchun    時間: 18-1-8 04:13

pcchobby 發表於 18-1-7 18:44
我情況都係咁,搵左兩個哥哥大學畢業同二年級生同佢補但老師話問題係佢超大意,基本四則都計錯數
唔睇題目 ...

我女都係成日計錯數,加減都可以錯
所以我無再補,佢同個補習姐姐熟左,補習都唔專心、又唔怕個姐姐。
而家我日日教功課好左好多,起碼叫識做。
你自行二間都九龍城?

作者: 1234554321    時間: 18-1-8 04:47

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-1-8 08:22

睇左樓主咁多回覆,明顯見倒小朋友係學習態度出問題,小六已經 10-11歲,由其女仔早熟,唔會唔知道升中對自己好重要,但佢完全不緊張,做嘢要講數,明顯係家長習慣了督促先做,完全冇主動性,這樣態度比你慶幸入倒一尾或二頭中學,都應該跟唔上,相信升中後問題會更大。
見樓主前面回覆又話怕學校管得嚴。其實自律性低嘅孩子更應該找嚴嘅學校去督促,上到中學家長想督住並不容易,路係孩子行嘅,一定要佢明白讀書是為自己將來而非為父母,必須自己學習承擔。

作者: pcchobby    時間: 18-1-9 20:49

kwankwanchun 發表於 18-1-8 04:13

我女都係成日計錯數,加減都可以錯
係啊~留返係學校區唉....我冇辦法數學我真係超弱....所以局住要搵其他人幫手
其他科就冇問題

作者: pcchobby    時間: 18-1-9 20:52

1234554321 發表於 18-1-8 04:47
那是否應選學校 (第一 (BAND 2C) 和第二(BAND 3A)

還是2間都BAND 2C 的學校好
但老師話佢成績係2B ...又唔冼簡2C/3A啊
作者: kwankwanchun    時間: 18-1-10 10:20

pcchobby 發表於 18-1-9 20:52
但老師話佢成績係2B ...又唔冼簡2C/3A啊

我女都係數學C 左,其他B. 但睇名次老師話b3啦!
你哋間小學係一線小學?

作者: 1234554321    時間: 18-1-10 13:46

作者: vincentyan    時間: 18-4-3 03:46

呈3如何?我同你一樣,分享方法,由平日功課入手,交出去不能错,我查後如錯要佢再找錯處,即改!
改善不小心大意問題,另中英數常每小項先重教原理,明了即操卷,測試分數!
呈3追回成積!

作者: luluhaha    時間: 19-3-25 23:55

數學吾合格,顏寶鈴會收?
作者: demo9112002    時間: 19-3-26 11:00

回覆 luluhaha 的帖子

機會不大

作者: cosyfook    時間: 19-3-26 12:49

luluhaha 發表於 19-3-25 23:55

今年有位同學其中一科主科唔合格,呈分名次係b3, 中基收咗
作者: little_yolky    時間: 19-3-26 12:52

luluhaha 發表於 19-3-25 23:55
呢個帖唔係今年架。前兩年人數少丫嘛。
作者: luluhaha    時間: 19-3-28 18:13

回覆 cosyfook 的帖子

中基系邊間?
作者: mcl203    時間: 19-3-28 18:18

luluhaha 發表於 19-3-28 18:13

中基系邊間?

中華基金中學~~~

www.cfss.edu.hk

作者: cosyfook    時間: 19-3-28 20:05

luluhaha 發表於 19-3-28 18:13

中基系邊間?

中華基金中學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5