教育王國

標題: 瑪利諾修院學校 [打印本頁]

作者: mirandayeung    時間: 17-12-8 15:06     標題: 瑪利諾修院學校

請問瑪利諾修院學校自行大多數收回直屬小學? 誇區生入機會高嗎?

作者: MC1128    時間: 17-12-8 17:18

mirandayeung 發表於 17-12-8 15:06
請問瑪利諾修院學校自行大多數收回直屬小學? 誇區生入機會高嗎?

Mcsps 今年小六唔夠150人,直屬中學中一學額180人,估計不需要用(或不需要用好多)自行收小學部學生。

就我所見,不少他區女生自行揀mcs, 大埔沙田特別多,可能因為佢哋出九龍塘方便

作者: mirandayeung    時間: 17-12-8 17:50

咁即係誇區自行應該都機會大呢!
作者: elbar    時間: 17-12-8 18:08

mirandayeung 發表於 17-12-8 17:50
咁即係誇區自行應該都機會大呢!

Don't give up

作者: thy0176    時間: 17-12-8 19:10

作者: MC1128    時間: 17-12-8 19:35

thy0176 發表於 17-12-8 19:10
好似有58個自行位

Should be 54 places

作者: thy0176    時間: 17-12-8 19:36

作者: POWAHBB    時間: 17-12-8 21:12     標題: 回覆樓主

是否一定要級十名才有機會面試?

作者: b3410    時間: 17-12-8 21:24

POWAHBB 發表於 17-12-8 21:12
應該是全部都見
作者: thy0176    時間: 17-12-9 02:22

作者: Banyan1212    時間: 17-12-9 08:40

POWAHBB 發表於 17-12-8 21:12

去年是全in 的

作者: thy0176    時間: 17-12-9 12:25

作者: POWAHBB    時間: 17-12-11 17:28

thy0176 發表於 17-12-9 12:25
無錯全in

如果是全in,阿女成績不是級二十前,不知道機會大不太?因為去到大抽獎,只有很少位

作者: joeyxlma    時間: 17-12-11 17:50

有沒有人知今年3月那天面試?
因為我知去年撞了YWG, 兩個自行機會等於一個, 好慘!!!
作者: bettyay    時間: 17-12-11 17:56

joeyxlma 發表於 17-12-11 17:50
有沒有人知今年3月那天面試?
因為我知去年撞了YWG, 兩個自行機會等於一個, 好慘!!! ...
上年YWG同MCS無撞!MCS係撞SPCS
作者: thy0176    時間: 17-12-11 18:24

作者: joeyxlma    時間: 17-12-11 19:18

無論撞邊間都唔好... 想問下有沒有人知道她那一天INTERVIEW?
作者: Hoba15    時間: 17-12-11 22:46

joeyxlma 發表於 17-12-11 19:18
無論撞邊間都唔好... 想問下有沒有人知道她那一天INTERVIEW?
其實 MSC 應付撞期係比較靈活, 因為除了 interview 正日, 只要預早通知學校, 係可以安排另一日面試.

作者: truthmr99    時間: 17-12-11 22:51

bettyay 發表於 17-12-11 17:56
上年YWG同MCS無撞!MCS係撞SPCS

上年是那日?谢你

作者: Hoba15    時間: 17-12-11 23:00

truthmr99 發表於 17-12-11 22:51
上年是那日?谢你
18-3-2017

作者: truthmr99    時間: 17-12-11 23:05

Hoba15 發表於 17-12-11 23:00
18-3-2017

thanks a lot

作者: Hoba15    時間: 17-12-11 23:12

POWAHBB 發表於 17-12-11 17:28
如果是全in,阿女成績不是級二十前,不知道機會大不太?因為去到大抽獎,只有很少位
...
去到大抽獎,只要係 Band 1 就有機會
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-11 23:34

Hoba15 發表於 17-12-11 22:46
其實 MSC 應付撞期係比較靈活, 因為除了 interview 正日, 只要預早通知學校, 係可以安排另一日面試.
...

作者: bettyay    時間: 17-12-12 08:50

joeyxlma 發表於 17-12-11 19:18
MCS會係面試前約一個月,才寄信通知面試確實日期,現在應該未有人知!
作者: bettyay    時間: 17-12-12 08:52

truthmr99 發表於 17-12-11 22:51
上年是那日?谢你
上年18 March
作者: bettyay    時間: 17-12-12 08:53

...
級20+,如果是KTS, 英文好!有機會的
作者: thy0176    時間: 17-12-12 09:51

作者: thy0176    時間: 17-12-12 09:53

作者: POWAHBB    時間: 17-12-12 09:59     標題: 回覆樓主

多謝各位的意見,都知道機會不是太大。唯有向較大機會的學校著手

作者: mirandayeung    時間: 17-12-13 09:44

請問MCS本身是傳統式教學還是活動式教學? 還有入U有幾多?
作者: single_debbie    時間: 17-12-13 11:12

回覆 thy0176 的帖子

乜唔係 MCS 應該有18個位係大抽獎?

作者: oldgamesman    時間: 17-12-13 12:51

single_debbie 發表於 17-12-13 11:12
回覆 thy0176 的帖子

乜唔係 MCS 應該有18個位係大抽獎?

大抽獎九龍城11個位,黃大仙4個位
作者: single_debbie    時間: 17-12-13 14:19

回覆 oldgamesman 的帖子

請問係點樣計出黎, 以我所知, 180位扣35%自行 (180-63), 餘下既85%留給小一 MCSPS, 最後有18位大抽獎.

作者: oldgamesman    時間: 17-12-13 15:44

single_debbie 發表於 17-12-13 14:19

請問係點樣計出黎, 以我所知, 180位扣35%自行 (180-63), 餘下既85%留給小一 MCSP ...

https://www.schooland.hk/ss/mcs
作者: single_debbie    時間: 17-12-13 15:57

thank you

作者: Hoba15    時間: 17-12-13 22:58

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

填寫 Form A 時註明, 就會被安排另一日.

作者: Hoba15    時間: 17-12-13 23:05

thy0176 發表於 17-12-12 09:51
大抽獎得九龍城11個位加黃大仙4個位,總共15個位!機會依然不高
機會大唔大, 除了睇有幾多位, 仲要睇有幾多人去抽.

作者: mirandayeung    時間: 17-12-14 16:45

學位所剩無幾, 留比小學直上都佔左大比數, 咁即係誇區中機會都好微囉!
作者: jli008    時間: 17-12-14 16:59

作者: bettyay    時間: 17-12-14 17:10

回覆 Hoba15 的帖子

那是如撞考試就改得啫!撞面試都得咩?
作者: bettyay    時間: 17-12-14 17:11

jli008 發表於 17-12-14 16:59
看到瑪利諾修院學校那個3000元費用是什麼??每月嗎???
應該是堂費!全年計的
作者: Flowers123    時間: 17-12-14 20:30

回覆 joeyxlma 的帖子

分幾天面試的。好似三天或以上。
作者: bettyay    時間: 17-12-14 21:34

Flowers123 發表於 17-12-14 20:30
回覆 joeyxlma 的帖子

分幾天面試的。好似三天或以上。

咦!你講起又好似係有其他面試日子, 因為我小學全部女仔同日18/3上午見!所以印象係得嗰日面試!你好好記性
作者: truthmr99    時間: 17-12-14 23:14

Hoba15 發表於 17-12-13 22:58
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

填寫 Form A 時註明, 就會被安排另一日.

怎樣註明?寫與另一校撞期?

作者: Hoba15    時間: 17-12-14 23:35

thy0176 發表於 17-12-12 09:51
大抽獎得九龍城11個位加黃大仙4個位,總共15個位!機會依然不高
今年大抽獎有多少位就不清楚了, 但即使是十多個, Band 1 又心儀此校的可以一試.  當然可能有其他學校的大抽獎位較多, 但與同級學校相比, MCS 的位不算少了.  

作者: Hoba15    時間: 17-12-14 23:38

bettyay 發表於 17-12-14 17:10
回覆 Hoba15 的帖子

那是如撞考試就改得啫!撞面試都得咩?
填寫 Form A 時註明
作者: Hoba15    時間: 17-12-14 23:40

回覆 truthmr99 的帖子

請先看清楚 Form A.

作者: bettyay    時間: 17-12-15 06:17

Hoba15 發表於 17-12-14 23:40

作者: bettyay    時間: 17-12-15 06:24

已經看清楚!我真係搵唔到!請問位置在哪?

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/1819f1formA.doc

作者: ftmhappy    時間: 17-12-15 07:56

bettyay 發表於 17-12-15 06:24

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/1819f1formA.doc

只可因撞测考期而填寫(emoji)

作者: bettyay    時間: 17-12-15 09:19

ftmhappy 發表於 17-12-15 07:56
只可因撞测考期而填寫(emoji)
係呀!但網友答撞其他學校面試都可改!仲叫我睇淸楚!可惜我真係搵唔到!所以要請教下
作者: ftmhappy    時間: 17-12-15 11:05

bettyay 發表於 17-12-15 09:19
係呀!但網友答撞其他學校面試都可改!仲叫我睇淸楚!可惜我真係搵唔到!所以要請教下 ...

系,我都想請教下佢,唔通照寫撞某校面试糸嗰欄?

作者: TABOHEBE    時間: 17-12-15 12:20

MC1128 發表於 17-12-8 19:35
Should be 54 places
想問問, 咁54個位包唔包埋收自己小學部?

作者: MC1128    時間: 17-12-15 12:32

TABOHEBE 發表於 17-12-15 12:20
想問問, 咁54個位包唔包埋收自己小學部?

直屬中學會否用/用幾多自行位收直小學生,只有中學自己知。

但有些結果可推算,以Mcs每年中一5班180學額,最後開學約一班半非直小學生,自然是用了好多自行位收外校生

作者: truthmr99    時間: 17-12-15 23:41

有睇!正如樓下家長真無位寫!賜教

作者: Hoba15    時間: 17-12-31 18:40

bettyay 發表於 17-12-15 06:24

去年我們就在 "Dates of tests/ examinations in March: " 填寫了不能出席的日期, 並 specify 了時間, 結果被安排到正日以外的另一天面試.  當然這可能是巧合, 但似乎不是.  因另一同學以同一方式填寫結果也被安排到正日以外的另一天面試.
作者: Hoba15    時間: 17-12-31 18:41

truthmr99 發表於 17-12-15 23:41
有睇!正如樓下家長真無位寫!賜教
請看 #56

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-31 22:58

Hoba15 發表於 17-12-31 18:40
去年我們就在 "Dates of tests/ examinations in March: " 填寫了不能出席的日期, 並 specify 了時間, 結果 ...
問題是當你填form A的時候其他學校有些是未出2nd in時間,又或者自行另一間學校也未知時間,那請問又怎能預知未來呢?
作者: Hoba15    時間: 17-12-31 23:34

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-31 22:58
問題是當你填form A的時候其他學校有些是未出2nd in時間,又或者自行另一間學校也未知時間,那請問又怎能預 ...
預知未來當然沒可能, 但我們報的學校 interview 時間係知道, 因此可以.

作者: os_ecu    時間: 18-1-1 09:47

...

級二十外就汶水啲

作者: Manwingtak    時間: 18-1-1 11:09

This is copied from MCS website:

Admission Criteria and Weighting

• Academic Performance        35%       
•        Conduct        10%
•        Extra-curricular Activities & Services        25%
•        Performance at Interview        30%

Academic Performance may not be as important when compared to other schools.  
作者: bettyay    時間: 18-1-1 15:32

os_ecu 發表於 18-1-1 09:47
級二十外就汶水啲
睇下你來自什麼學校的級20+!我校級30+一樣得!
作者: sukitelfold    時間: 18-1-1 15:40

bettyay 發表於 18-1-1 15:32

KTS⋯強

是否要加其他課外活動➕英普把口要得?!

作者: bettyay    時間: 18-1-1 15:53

sukitelfold 發表於 18-1-1 15:40
KTS⋯強
據聞英文好,有乒乓球!但乒乓球應該沒大關係吧!因不是同屆,所以沒有深入了解!我們同屆就算有去自行的都沒有人等到MCS,有直資的都等唔到她了
作者: sukitelfold    時間: 18-1-1 15:59

bettyay 發表於 18-1-1 15:53
據聞英文好,有乒乓球!但乒乓球應該沒大關係吧!因不是同屆,所以沒有深入了解!我們同屆就算有去自行的都 ...

也是現實,那有咁大膽等到7月。

欣賞在這不利收生情況之下,DSE也可保持到咁好成績,簡直是神奇。。。

作者: trenycebaby    時間: 18-1-1 16:36     標題: 回覆樓主:

如果自己揀MCS,但跨區同大抽獎唔揀,可以嗎?

作者: trenycebaby    時間: 18-1-1 16:36

trenycebaby 發表於 18-1-1 16:36
如果自己揀MCS,但跨區同大抽獎唔揀,可以嗎?

同面試形式係點?

作者: HM168    時間: 18-1-1 17:14

bettyay 發表於 18-1-1 15:32

某校级3x-4x都有成功

作者: sandy903    時間: 18-1-2 00:29

如是地區B1小學,級十以內,有活動但冇獎,中英良好,資優學苑成員,報自行有冇機會?諗緊搏唔搏自行+抽獎,因要放棄B1聯繫中學。請前輩指點一下迷津
作者: siden    時間: 18-1-2 07:24

sandy903 發表於 18-1-2 00:29
如是地區B1小學,級十以內,有活動但冇獎,中英良好,資優學苑成員,報自行有冇機會?諗緊搏唔搏自行+抽獎 ...

自行冇所謂

但抽獎放棄band1聯繫中學?MCS拎得出黎抽有幾多個位?你咁勇?

作者: b3410    時間: 18-1-2 08:08

如是地區B1小學,級十以內,有活動但冇獎,中英良好,資優學苑成員,報自行有冇機會?諗緊搏唔搏自行+抽獎 ...
抽獎好搏,除非對叩門好有信心。
作者: os_ecu    時間: 18-1-2 09:07

自行可以因為佢比較多位 (5x), 但抽獎真係汶水, 得嗰 1x (九龍城), 要好好彩先至得.

作者: like_travel    時間: 18-1-2 13:45

英文低子要極好,口音純正 Royal British accents最好
作者: sandy903    時間: 18-1-2 13:46

請問自行54個位係咪大約一半收番MCS小學部B1生?因抽奬只有99個位,如要收百幾人,咁咪自行只有二十幾個位留俾外來生?有錯請指教
作者: sukitelfold    時間: 18-1-2 13:53

like_travel 發表於 18-1-2 13:45
英文低子要極好,口音純正 Royal British accents最好

百中無一!!!

作者: oldgamesman    時間: 18-1-2 14:01

sandy903 發表於 18-1-2 13:46
請問自行54個位係咪大約一半收番MCS小學部B1生?因抽奬只有99個位,如要收百幾人,咁咪自行只有二十幾個位 ...

我囡話上年大約有50個外校生(自行+叩門)
作者: sandy903    時間: 18-1-2 14:23

咁穏陣起見係咪應自行揀咗聯繫中學先,到時放榜去MCS叩門?其實自行我最concern嗰25%ECA+服務,冇獎覺得會低分好多,唔夠人爭
作者: MC1128    時間: 18-1-2 14:27

sandy903 發表於 18-1-2 13:46
請問自行54個位係咪大約一半收番MCS小學部B1生?因抽奬只有99個位,如要收百幾人,咁咪自行只有二十幾個位 ...

從中一新生分布情況看來,自行位大部分用於收外校生

作者: MC1128    時間: 18-1-2 14:30

自行有兩個選擇,可以一個聯繫中學、一個MCS,邊個是第一選擇才是最大考慮

作者: sandy903    時間: 18-1-2 14:35

回覆 MC1128 的帖子

謝謝回覆。其實係煩緊自行二放MCS定聯繫中學,後者好大機會收,MCS自行擔心25%ECA+服務唔夠人高分,所以諗緊搏唔搏,請教一下大家意見。
作者: like_travel    時間: 18-1-2 14:39

回覆 sukitelfold 的帖子

當年席間跟校長淺談,十分敬佩校長的教育熱誠,每朝7點多就開始工作,也有提及喜愛學生英文要良好云云。當然唔係個個都可以做到啦,咪揀D叻既囡囡囉
作者: MC1128    時間: 18-1-2 14:47

sandy903 發表於 18-1-2 14:35

謝謝回覆。其實係煩緊自行二放MCS定聯繫中學,後者好大機會收,MCS自行擔心25%ECA+ ...

如果看評選準則,面試表現及學業成績最重要。

MCS沒有專收特異功能的名額,不必太介懷ECA。社會服務方面,小學部校長話,幾多小時攞金章、銀章不是最重要,即使學生賣旗一次,同學的感受如何在面試中表達才重要

作者: sandy903    時間: 18-1-2 14:57

謝謝各位的意見!
作者: sandy903    時間: 18-1-2 15:04

請問MCS如面試撞其他學校是否一定不會改期?同日改時間得唔得?因見到有JM話舊年撞SPCS
作者: siden    時間: 18-1-2 16:35

sandy903 發表於 18-1-2 14:35

謝謝回覆。其實係煩緊自行二放MCS定聯繫中學,後者好大機會收,MCS自行擔心25%ECA+ ...

Why not 自行1 MCS 自行2 聯繫中學?

作者: sandy903    時間: 18-1-2 17:08

回覆 siden 的帖子

因自行一揀跨區學校,小學校網屬九龍城
作者: sukitelfold    時間: 18-1-2 23:50

sandy903 發表於 18-1-2 17:08
回覆 siden 的帖子

因自行一揀跨區學校,小學校網屬九龍城

其實唔明白你的考慮因素,顧慮是什麼?

作者: sandy903    時間: 18-1-2 23:57

顧慮自行二太進取搏唔到MCS兼失去B1聯繫中學位,因為評分ECA+service佔25%,有活動冇獎唔夠其他叻囡爭
作者: sukitelfold    時間: 18-1-3 00:09

sandy903 發表於 18-1-2 23:57

顧慮自行二太進取搏唔到MCS兼失去B1聯繫中學位,因為評分ECA+service佔25%,有活 ...

反而覺得,自己要評估自己的英文如何及學姐的往績,重要過看活動那25%⋯⋯老實說,如果課外活動得全港獎、又讀得的女仔,好大部份已被那數間直資私有化了,另外話就話有分項吡分,前輩家長也提及過成績➕面試定了絕大勝負。

作者: sandy903    時間: 18-1-3 00:47

謝謝你的意見,所以都可能會搏,我覺得自主學習較適合小女
作者: Junjun7    時間: 18-1-3 08:05

老師曾提醒我地家長小心選擇,話呢間學校提倡自主學習,所以要真係自己自動自覺讀書先好揀,個女想揀但我又驚佢唔得
作者: bettyay    時間: 18-1-3 09:44

Junjun7 發表於 18-1-3 08:05
老師曾提醒我地家長小心選擇,話呢間學校提倡自主學習,所以要真係自己自動自覺讀書先好揀,個女想揀但我又 ...
其實好多間1A校都倡自主學習的,十分同意在選舉學校的成績、校風等的同時,要睇埋自己小朋友是否適合該校的學習模式
作者: Manwingtak    時間: 18-1-3 09:45

Self-learning is promoted in education in recent years, whether in or outside Hong Kong. I think most secondary schools you believe to be good all stress the importance of self-learning. Whether your daughter is used to self-learning or not, it is important for her to acquire it sooner or later.
作者: single_debbie    時間: 18-1-3 15:48

回覆 sandy903 的帖子

唔知我有無理解錯誤, 當日小學校長叫同學們不論大大小小, 只要做過服務都不要吝嗇地填上自行申請表, 給我既感覺係 - 中學校長覺得前師姐們仍可以多做一點服務, 因我見 25% 比重都幾大.  

如果你覺得本身囡囡服務不太多, 會唔會考慮而家去做下義工.

作者: sandy903    時間: 18-1-3 16:14

回覆 single_debbie 的帖子

其實照牌面睇ECA同服務是有的,只因嗰25%俾我感覺要有公開或學界賽獎,所以猶豫了一陣子,但家長前輩已告知不用太在意。另外想請教各位前輩,54個位包不包埋十幾個乙部抽獎位?如不包括,是否共有54個自行位+15個乙二抽奬位(九龍城+黃大仙)?數字是我爬文所得,但不太明點分佈。

作者: mcl203    時間: 18-1-3 16:51

sandy903 發表於 18-1-3 16:14
回覆 single_debbie 的帖子

其實照牌面睇ECA同服務是有的,只因嗰25%俾我感覺要有公開或學界賽獎,所以猶 ...

你既數字係正確既,54個位係唔包統一抽獎位。但有點要注意既,其實樓上已有網友提咗,MCS好似係有承諾收回12X個原校生,但只有99個直屬位,即係表示MCS會用自行位收原校生~~~

作者: MC1128    時間: 18-1-3 17:15

mcl203 發表於 18-1-3 16:51
你既數字係正確既,54個位係唔包統一抽獎位。但有點要注意既,其實樓上已有網友提咗,MCS好似係有承諾收回 ...
今年小六生只有148人

暫時承諾位是106

作者: wsl05    時間: 18-1-3 19:04

mcl203 發表於 18-1-3 16:51
你既數字係正確既,54個位係唔包統一抽獎位。但有點要注意既,其實樓上已有網友提咗,MCS好似係有承諾收回 ...
仲有留班位呢!所以應該自行收出面,所以如是瑪小既學生,報唔報自行都冇意思,收續費都可以save
作者: MC1128    時間: 18-1-3 21:21

wsl05 發表於 18-1-3 19:04
仲有留班位呢!所以應該自行收出面,所以如是瑪小既學生,報唔報自行都冇意思,收續費都可以save ...

請問閣下是瑪小家長嗎?

作者: wsl05    時間: 18-1-3 21:48

MC1128 發表於 18-1-3 21:21
請問閣下是瑪小家長嗎?
係呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5