教育王國

標題: 觀塘 band 1A [打印本頁]

作者: little12    時間: 17-12-13 21:35     標題: 觀塘 band 1A

請問觀塘網有邊間中學是 band 1A? 謝謝

作者: Arabellahk    時間: 17-12-13 22:24

藍田聖保祿中學
作者: connielamyee    時間: 17-12-14 13:10

聖傑靈
作者: smsiu    時間: 17-12-14 13:43

connielamyee 發表於 17-12-14 13:10
聖傑靈

今年簡介會透露的資料.

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 13:43, 1.28 MB) / 下載次數 13
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTE2fDhjYjc2NzA2fDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 13:44

little12 發表於 17-12-13 21:35
係觀塘區有公開DSE成績既B1中學之中, 我認為無一間達B1A水平

藍田聖祿沒有公開較可用作評估學校水平既成績 (只得3322率), 未能確定.... 個人認為好大機會都只係得B1B水平

作者: smsiu    時間: 17-12-14 13:47

Arabellahk 發表於 17-12-13 22:24
藍田聖保祿中學

St. Paul Lam Tin

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 13:47, 1.45 MB) / 下載次數 14
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTE5fDE1NTUyY2JjfDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

作者: smsiu    時間: 17-12-14 13:50

smsiu 發表於 17-12-14 13:47

Lam Tin St. Paul

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 13:50, 1.46 MB) / 下載次數 13
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTIwfGY4MTAzNjZjfDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 14:19

smsiu 發表於 17-12-14 13:47
請問有冇DSE成績呢?

如各科/平均4+/5+等既資料

作者: smsiu    時間: 17-12-14 14:24

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:19
請問有冇DSE成績呢?

如各科/平均4+/5+等既資料

好似無提供平均4+/5+ 等資料.

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 14:24, 1.49 MB) / 下載次數 13
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTIxfDA4MzE2N2EwfDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 14:24, 1.66 MB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTI5fGJmZDIwNjBlfDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 14:26

smsiu 發表於 17-12-14 14:24
好似無提供平均4+/5+ 等資料.
入U率同3+其實睇唔到學校水平.....

只有4+同5+, 先可以比較準確估計學校既水平

71% degree, 當中幾多Local? 幾多海外?

作者: smsiu    時間: 17-12-14 14:30

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:26

我唔記得係簡介會有無影漏,印象中好似無提及.

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 14:33

smsiu 發表於 17-12-14 14:30
我唔記得係簡介會有無影漏,印象中好似無提及.
所以係無法評估佢既水平.....

71% Degree (Local+Oversea) 其實好普通, 仲要3大只有3X%, 咁一定唔會係B1A中學

作者: rolandbb    時間: 17-12-14 14:37

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:33
所以係無法評估佢既水平.....

71% Degree (Local+Oversea) 其實好普通, 仲要3大只有3X%, 咁一定唔會係B1A ...

咁係咪屬於B1B ? 唔該.

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 14:41

rolandbb 發表於 17-12-14 14:37
咁係咪屬於B1B ? 唔該.

粗略統計:

B1A中學: 45%以上入3大
B1B中學: 25%以上入3大
B1C中學: 15%以上入3大

不過都係用4+同5+成績去衡量會準確D

作者: magtam0520    時間: 17-12-14 14:49

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:41
粗略統計:

咁若果:

1. 4主科 4+平均 約75%
2. 入三大學位課程約50%

接近B1A水平未?

作者: smsiu    時間: 17-12-14 14:49

粗略統計:

2017 可能 比 2016 差咗.

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 14:49, 219.13 KB) / 下載次數 12
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTUxfGU0ZDQ4NmEzfDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 14:49, 212.32 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTU5fGI3MjZlMDE4fDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-12-14 14:49, 214.67 KB) / 下載次數 14
/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyOTY3fGU0MmViYThlfDE3MTY5MTEwMjV8MA%3D%3D

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 14:50

magtam0520 發表於 17-12-14 14:49
咁若果:

如果有呢個水平, 應該係B1A中學

入3大有50%既學校, 近年每年都只有~10間.

不過有埋5+會更準確

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 14:59

smsiu 發表於 17-12-14 14:49
2017 可能 比 2016 差咗.
2016年主科4+既平均係 67%.... 通常整體4+同主科4+平均相差2%-3%

即係最高只有70%..... 只能話4+表現係接近B1A既水平

作者: magtam0520    時間: 17-12-14 15:03

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:50
如果有呢個水平, 應該係B1A中學

入3大有50%既學校, 近年每年都只有~10間.
若四主科5+平均約35%

請問夠資料未呢?

作者: hkpapa852    時間: 17-12-14 15:08

magtam0520 發表於 17-12-14 15:03
若四主科5+平均約35%

請問夠資料未呢?
4主科5+有35%, 加埋4主科4+有75%

單憑呢兩點都可以話呢間學校係B1A水平 (不過要恒常地維持到先得)

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-14 16:13

little12 發表於 17-12-13 21:35
觀塘區B1上游中學唔多,男校得聖言,女校得藍田聖保祿、聖傑靈。可以話係區內既 Band 1A,但係無其他選擇之下,係唔係全港既 Band 1A,其實唔重要。
作者: ALARMCLOCK    時間: 17-12-14 16:26

作者: little12    時間: 17-12-14 22:46

粗略統計:

多謝 hkpapa 資料 、分析及其他家長的資訊,真是十分有用

作者: little12    時間: 17-12-14 22:54

王家爸爸 發表於 17-12-14 16:13
觀塘區B1上游中學唔多,男校得聖言,女校得藍田聖保祿、聖傑靈。可以話係區內既 Band 1A,但係無其他選擇之 ...

我在想如果小朋友有能力去band 1A/1B,第日條路大概應該點行. 是否該轉區。努力了解遊戲及觀塘區情況,謝謝!

作者: cherrieshum    時間: 17-12-15 08:27

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:26

如果是這個成績又真的不是band 1A水平。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-15 09:06

little12 發表於 17-12-14 22:54
我在想如果小朋友有能力去band 1A/1B,第日條路大概應該點行. 是否該轉區。努力了解遊戲及觀塘區情況,謝謝 ...
其實觀塘區B1A學生,自行階段入到聖言、藍田聖保祿、聖傑靈都唔差,又未必需要諗其他區。原因係,相比起傳統名校,區內學校始終吸引力少啲,所以競爭反而少啲,有可能反而容易啲。
作者: little12    時間: 17-12-15 09:15

王家爸爸 發表於 17-12-15 09:06
其實觀塘區B1A學生,自行階段入到聖言、藍田聖保祿、聖傑靈都唔差,又未必需要諗其他區。原因係,相比起傳 ...

所言甚是!同意
如果有3x%入3大已很不錯

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-15 09:24

little12 發表於 17-12-15 09:15
所言甚是!同意
如果有3x%入3大已很不錯
同一個小朋友係區內名校爬上前3x%一般都會比係傳統名校爬上前5x%容易。所以唔好純粹睇學校既數字,更需要睇返自己同區內既情況。
作者: hkpapa852    時間: 17-12-15 09:41

magtam0520 發表於 17-12-14 14:49
咁若果:

有一點要補充....

除咗睇主科, 其實最好睇埋整體4+同5+, 但其中幾科大路科目既4+同5+

要呢堆數字都符合妳講既百份比, 就更肯定

因為有部份名校, 近年係主科強, 選修科弱, 只睇主科會容易出現誤判

大路可參考既選修科目, 包括: Phy, Chem, Bio, Econ

其餘可參考成績既科目: Geo, BAFS

作者: magtam0520    時間: 17-12-15 09:48

hkpapa852 發表於 17-12-15 09:41
有一點要補充....

除咗睇主科, 其實最好睇埋整體4+同5+, 但其中幾科大路科目既4+同5+

謝謝補充!

最重要係能保持這水平,偶然曇花一現仍未足夠...

作者: hkpapa852    時間: 17-12-15 09:49

magtam0520 發表於 17-12-15 09:48
謝謝補充!

最重要係能保持這水平,偶然曇花一現仍未足夠...
對..... 一間學校屬於那個水平, 還要看到底是霎眼嬌, 還是長期俏

作者: christy2011    時間: 17-12-16 13:35

順利天主教,觀塘官立,如1c自行大家點擇
作者: BebeeYY    時間: 17-12-16 17:16

christy2011 發表於 17-12-16 13:35
順利天主教,觀塘官立,瑪利諾,如1c自行大家點擇

前年我個女派到順利天主教中學,我填自行甲一官中,甲二順天,而大抽獎就甲一順天,甲二無填,乙一官中,乙二蒙民偉,我估佢係自利入到順天。  男女校來講順天應該係觀塘區首選,佢自行吾係全in

作者: christy2011    時間: 17-12-16 17:20

回覆 BebeeYY 的帖子

1c有機會自行in.嗎?
作者: 山海兒女    時間: 17-12-16 21:57

王家爸爸 發表於 17-12-15 09:06
其實觀塘區B1A學生,自行階段入到聖言、藍田聖保祿、聖傑靈都唔差,又未必需要諗其他區。原因係,相比起傳 ...
想請教一下,如果級1x,老師說是B1B偏頭,自行聖傑靈還是上智,機會會大D?上年師姐級十內可成功YWG, BPS,SSGC和藍田聖保祿。

作者: winniezhong    時間: 17-12-16 22:56

BebeeYY 發表於 17-12-16 17:16
前年我個女派到順利天主教中學,我填自行甲一官中,甲二順天,而大抽獎就甲一順天,甲二無填,乙一官中, ...
點解大抽獎甲二不填??
作者: ucw    時間: 17-12-16 23:54

藍田聖保祿各科成績

中文(五級或以上/四級或以上)
2017:15.72% / 52.83%
2016:28.48% / 65.19%
2015:24.18% / 54.84%
2014:20.00% / 56.57%
2013:18.78% / 58.88%
2012:22.91% / 61.45%

英文(五級或以上/四級或以上)
2017:29.63% / 75.31%
2016:37.74% / 87.42%
2015:34.04% / 77.13%
2014:33.33% / 81.36%
2013:37.56% / 82.33%
2012:30.73% / 80.45%

數學必修部分(五級或以上/四級或以上)
2017:15.43% / 60.49%
2016:25.79% / 73.58%
2015:16.49% / 62.33%
2014:19.77% / 61.02%
2013:18.27% / 70.05%
2012:26.26% / 64.25%

通識教育(五級或以上/四級或以上)
2017:25.93% / 75.31%
2016:33.33% / 81.13%
2015:39.89% / 76.60%
2014:31.07% / 72.32%
2013:19.29% / 68.02%
2012:17.88% / 67.60%

所有科目(不包括數學延伸部份)(五級或以上/四級或以上)
2017: 23.16% / 67.32%
2016: 28.61% / 71.68%
2015: 28.35% / 64.55%
2014: 28.22% / 66.64%
2013: 22.75% / 67.64%
2012: 29.53% / 66.20%
作者: little12    時間: 17-12-17 12:21

王家爸爸 發表於 17-12-15 09:24
同一個小朋友係區內名校爬上前3x%一般都會比係傳統名校爬上前5x%容易。所以唔好純粹睇學校既數字,更需要睇 ...

請問是因為地區校內競爭少些嗎?即同學仔一般沒有傳統名校咁進取同勁。
我成日諗傳統名校,讀書氣氛、師資、教學模式都該比較好,所以上U也較容易。如果小朋友性格受到傳統名校的壓力

作者: Ktfk    時間: 17-12-17 13:13

回覆 ucw 的帖子

照咁計,藍田聖保祿 band 1B成績一定有!
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-17 21:06

little12 發表於 17-12-17 12:21
請問是因為地區校內競爭少些嗎?即同學仔一般沒有傳統名校咁進取同勁。
我成日諗傳統名校,讀書氣氛、師資 ...
唔只係地區校內競爭一般比較少啲,而且係地區校(尤其係B1C學校)一般比較谷。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-17 21:07

山海兒女 發表於 17-12-16 21:57
想請教一下,如果級1x,老師說是B1B偏頭,自行聖傑靈還是上智,機會會大D?上年師姐級十內可成功YWG, BPS,S ...
如果聖傑靈都係心儀學校,自行聖傑靈既機會應該大啲,但係上智應該好啲。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-17 21:10

Ktfk 發表於 17-12-17 13:13
回覆 ucw 的帖子
藍田聖保祿一直都係區內既 Band 1A,全港既 Band 1B。入到一定值得開心!
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-17 21:14

christy2011 發表於 17-12-16 13:35
順利天主教,觀塘官立,瑪利諾,如1c自行大家點擇
B1C自行揀順天、觀官、觀瑪,個人覺得合理。

作者: mcl203    時間: 17-12-17 21:15

王家爸爸 發表於 17-12-17 21:10
藍田聖保祿一直都係區內既 Band 1A,全港既 Band 1B。入到一定值得開心!

本區都要分9個grade咁復雜~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-17 21:33

mcl203 發表於 17-12-17 21:15
本區都要分9個grade咁復雜~~~
藍田聖保祿係區內應該係數一數二既。
作者: Ktfk    時間: 17-12-17 21:53

王家爸爸 發表於 17-12-17 21:33
藍田聖保祿係區內應該係數一數二既。

係本區,數一得喇,都唔洗數二咯 .....
作者: NatalieBaby    時間: 17-12-17 22:48

王家爸爸 發表於 17-12-17 21:07
如果聖傑靈都係心儀學校,自行聖傑靈既機會應該大啲,但係上智應該好啲。 ...

剛識個女仔中学 St Cat , 之後大学神科畢業, 文静乖乖果種, 佢话St Cat 的學生也頗乖, 讀得開心.

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-18 06:12

Ktfk 發表於 17-12-17 21:53
係本區,數一得喇,都唔洗數二咯 .....
觀塘區成績同藍田聖保祿有得比既只有佢哋以前既舊鄰居聖言,不過兩間唔會爭學生。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-18 06:17

NatalieBaby 發表於 17-12-17 22:48
剛識個女仔中学 St Cat , 之後大学神科畢業, 文静乖乖果種, 佢话St Cat 的學生也頗乖, 讀得開心.
...
觀塘區三間最勁既中學啲校風都唔會差,所以啲學生乖都好正常。
作者: hkpapa852    時間: 17-12-18 12:32

ucw 發表於 17-12-16 23:54
藍田聖保祿各科成績

中文(五級或以上/四級或以上)
點解2016年主科4+成績, 同#16幅圖差咁遠???

作者: ucw    時間: 17-12-19 00:13

SPSLT 2016 DSE results

作者: hkpapa852    時間: 17-12-19 09:14

ucw 發表於 17-12-19 00:13
SPSLT 2016 DSE results
謝謝!

請問有冇其它年份既資料可分享?

作者: ucw    時間: 17-12-19 14:43

SPSLT 2017 DSE results.

作者: hkpapa852    時間: 17-12-19 15:31

ucw 發表於 17-12-19 14:43
SPSLT 2017 DSE results.
thx

作者: BebeeYY    時間: 18-2-11 18:36

christy2011 發表於 17-12-16 17:20
回覆 BebeeYY 的帖子

1c有機會自行in.嗎?

我個女小學呈分考全級23, 我吾知佢係咪1C成績,佢有學小提琴考到5 級,其他cert.  就無乜。  佢都有得in順mk.

作者: BebeeYY    時間: 18-2-11 18:43

winniezhong 發表於 17-12-16 22:56
點解大抽獎甲二不填??

打錯,應該係甲一順天,甲二官中

作者: BebeeYY    時間: 18-2-11 18:46

王家爸爸 發表於 17-12-18 06:17
觀塘區三間最勁既中學啲校風都唔會差,所以啲學生乖都好正常。

我個女讀緊順天中二,以我眼睇同阿女講,校風好好,學生好乖,阿女話個個老師都好好,校長做左幾十年都無轉過。

作者: christy2011    時間: 18-2-12 07:42

匯基東vs順利,dse成績邊間好d?(因順利只公佈中英文同33222 公開試成績)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5