教育王國

標題: SJC [打印本頁]

作者: Jovywong824    時間: 17-12-22 12:31     標題: SJC

請教各位 SJC 家長,
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%

張記近幾年英文 5或以上都不過40%,   

1) 是不是由中一開始, 除中文外, 所有科都是全英語教學 ?

2) 中間哪個足球場, 是不是鋪地毯 ?

3) 全校成千個學生, 除中間哪個場外, 學生會去哪踢球?

4) SJC 有沒話劇玩?

5) 多不多聯校活動 ? 如有, 多跟哪家一起玩?

6) 不是SJPS 上來的, 是不是會編在一班?

謝謝賜教

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 12:37

Jovywong824 發表於 17-12-22 12:31
SJC 其他科在B1A 學校中好像中不太突出, 但英文科長期DSE 5或以上都過50%
如果純睇成績,張記可能適合啲。兩間學校收到既學生其實好唔同,基本上適合一間既一定唔適合另一間。
作者: b3410    時間: 17-12-22 13:17

我估SJC家長,好難答到張記的問題。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 13:25

b3410 發表於 17-12-22 13:17
我估SJC家長,好難答到張記的問題。
當年都做過下研究,不過咁多年,情況可能有變,所以唔想講咁多,費事誤導咗佢。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 13:36

Jovywong824 發表於 17-12-22 12:31
原來嗰六題唔係關於張記。
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史多啲)。
2。中間個足球場唔係真草,應該都唔係地毯,無摸過。
3。中一有自己既「三角足球場」。
4。印象中,初中(唔記得係中二定中三)英語話劇好似一定要參加。中三好似無,當然你鍾意話劇,參加學會又唔同。話劇係中四美學課既其中一個選項(唔揀話劇可以改揀音樂或者攝影)。
5。聯校活動同邊間一齊玩,其實基本上係學生主導,當屆學會EXCO一齊決定。另外,開放日賣啲嘜,點樣運作,賺幾多錢,都係學會既同學自己計惦數。
6。我估(純粹係估)SJPS 上來既唔會被刻意編喺同一班,但係因為有啲按成績分班既成份,所以 SJPS 既 B2 生,多數都係同一班(好似係1D)。

作者: Jovywong824    時間: 17-12-22 13:45

DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔讀男校 , 不過個仔唔介意, 可能有幾個同學一起報SJC

但SJC 跟張都系10/3 IN, 自行要了SJC就不敢要張 , 所以想了解多點SJC

想問問, SJC 是否由中一開始, 己是全英語上課, 不會說廣東話?

作者: Jovywong824    時間: 17-12-22 13:47

謝謝王家爸爸 , 清楚了
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 13:58

Jovywong824 發表於 17-12-22 13:45
DSE 年代開始 , 感覺學術上 SJC 跟張差不多, 只是英文科, SJC 明顯更勝張, 男校來說好難得
只是不太想個仔 ...
睇你入邊班,如果係1C班,因為有外籍學生,無可能用廣東話,而E班係精英班,所以呢兩班既同學,即使係互相打電話,都習慣用英文溝通。其他班雖然都係用英文教,上堂外都係用中文。如果有唔明,你落堂或者放學之後可以用中文問老師。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 13:59

Jovywong824 發表於 17-12-22 13:45
只是不太想個仔 ...
另外,你最好了解下自己小朋友既性格,因為兩間學校好唔同。
作者: b3410    時間: 17-12-22 14:00

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:36
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史 ...
唔好意思,原來我睇錯
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 14:01

b3410 發表於 17-12-22 14:00
唔好意思,原來我睇錯
我開頭都睇錯
作者: b3410    時間: 17-12-22 14:41

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:36
1。除中文外,中史、普通話都係用中文教(雖然可能部分小朋友可能鍾意英文教中史 ...
見到足球,都想問多d.
其實男校是否間間都有足球場,籃球場等等?如果小朋友好鐘意玩,不過技術麻麻,非校隊冇train過,是否都可以join埋一起?

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 14:48

b3410 發表於 17-12-22 14:41
見到足球,都想問多d.
其實男校是否間間都有足球場,籃球場等等?如果小朋友好鐘意玩,不過技術麻麻,非校 ...
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。
作者: b3410    時間: 17-12-22 15:07

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:48
男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。 ...

我依家真係心大心細,又想搵一間仔仔玩的開心啲的男校,又想DSE成績好,兩樣都好的又覺得考唔到
好貪心

作者: bobbob    時間: 17-12-22 15:13

b3410 發表於 17-12-22 15:07
我依家真係心大心細,又想搵一間仔仔玩的開心啲的男校,又想DSE成績好,兩樣都好的又覺得考唔到
...
la salle啱你喎

作者: Jovywong824    時間: 17-12-22 15:18

男校間間都有足球場、籃球場,始終男仔無論玩得好唔好,都鍾意呢啲。男仔打波,通常都係鍾意玩就隨時加入。 ...
但感覺個場好細, 成千人點排隊玩, 不過細場氣氛特別好
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好 , 特別系英語環境及地點, 基本上都沒"飛仔", 等放學

自行有54位, 算好多, 不過SJPS 可能己佔一半, 加上聖方濟各小學佔10個, 及外籍學生, 其實剩下來的, 又不是想像中多位給外人

作者: Jovywong824    時間: 17-12-22 15:29

回覆 b3410 的帖子

中一才玩足球確係遲, 不過如喜歡跑, 好快就適應
作者: b3410    時間: 17-12-22 17:30

bobbob 發表於 17-12-22 15:13
la salle啱你喎
喇沙就係知道好,不過擔心考唔到要努力努力再努力

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 23:53

b3410 發表於 17-12-22 15:07
...
首先需要考得到!
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 23:55

Jovywong824 發表於 17-12-22 15:18
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好  ...
SJPS 點可能佔一半?
作者: HM168    時間: 17-12-23 01:03

Jovywong824 發表於 17-12-22 15:18
SJC 除了唔喜歡佢男校, 及校園細外, 其他其實都好好  ...

SFA 點止10個,係15-16

作者: Soundervolt    時間: 17-12-23 10:25

球場係用Synthetic turf ,真草極難保養,基本上如果有學校係真草球場,其實只會係沙地或泥地球場。男仔容易融入大伙兒活動,不過如果太屎波,自己亦未必好意思行入球場,因為球場始終都係學校嘅英雄地。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-23 10:43

Soundervolt 發表於 17-12-23 10:25
球場係用Synthetic turf ,真草極難保養,基本上如果有學校係真草球場,其實只會係沙地或泥地球場。男仔容 ...
唔少學校都有班際足球賽,通常都唔多夠人參加(始終一隊足球隊需要好多人),所以其實只要想,一定有得參加。
作者: Soundervolt    時間: 17-12-23 11:01

王家爸爸 發表於 17-12-23 10:43
唔少學校都有班際足球賽,通常都唔多夠人參加(始終一隊足球隊需要好多人),所以其實只要想,一定有得參加 ...

呢點當然啦,學校搞嘅活動多的是,想參加實可以參與到。我意思喺平時上課前或lunch時間,通常好波既同學都會打哂躉,高手如雲,等閑之輩都未必敢行埋去。

作者: Jovywong824    時間: 17-12-23 23:38

王家爸爸 發表於 17-12-22 23:55
SJPS 點可能佔一半?
王家爸爸,請問SJC自行會收多少個SJPS仔呢?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-24 09:23

Jovywong824 發表於 17-12-23 23:38
王家爸爸,請問SJC自行會收多少個SJPS仔呢?
E班大約一半係外校生,C班都係大約一半,其他班都多少有外校生(數量唔太清楚)。從外校生數量估計,我估自行應該收唔多SJPS學生。

作者: KikiDaddy    時間: 17-12-24 09:55

王家爸爸 發表於 17-12-24 09:23
E班大約一半係外校生,C班都係大約一半,其他班都多少有外校生(數量唔太清楚)。從外校生數量估計,我估自 ...
About 110 SJPS students promoted to SJC in recent years. 99 students were from the reserved place at Central Allocation. Hence, around 10 SJPS students were accepted at Discretionary Stage.
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-24 11:10

KikiDaddy 發表於 17-12-24 09:55
About 110 SJPS students promoted to SJC in recent years. 99 students were from the reserved place at ...
A reasonable guess
作者: Jovywong824    時間: 17-12-24 15:47

SJPS         110中西區        180X0.7X0.15=19
聖方濟        16
陳守仁         3
田灣始南     4

以上都152 個,

剩下180 - 152 = 28 個位

這 28個位,

不知大抽獎甲部佔幾多個位

又不知分多少給精英足球員及游水叻的人

聖方濟有16人去SJC , 估計SJC應好積極招好學生,

不知 APS 及KTS 又被SJC吸走多少, .....

所以自行SJC雖然有54個位, 但感覺難度比想像中更高

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-24 17:07

Jovywong824 發表於 17-12-24 15:47
SJPS         110中西區        180X0.7X0.15=19
我反而覺得唔係難入,問題係啲家長以為難,所以唔太敢報。加上學校比較低調,無嘜宣傳。
作者: Jovywong824    時間: 17-12-24 17:47

王家爸爸 發表於 17-12-24 17:07
我反而覺得唔係難入,問題係啲家長以為難,所以唔太敢報。加上學校比較低調,無嘜宣傳。 ...
我同意好多家長怕難唔选SJC,見佢54個自行位,才三百多人申請,比人感覺有機偷鷄
但系聖彼德同 SJC同系中西區,聖彼德開到6班嘅小學都系入3個去SJC,基恩3班入4人,聖安多尼3班入1人
反而唔同區既九龍聖方濟收16人,給人感覺在某些目標小學不低調

其實又唔收錢,又成績好,又運動好,男校中只有LS跟SJC有得比,亦感受到SJC及LS在找好學生上所花的心思

作者: Yanamami    時間: 17-12-24 21:04

Jovywong824 發表於 17-12-24 15:47
KTS無人入SJC. 多入LS。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-24 21:15

Jovywong824 發表於 17-12-24 17:47
我同意好多家長怕難唔选SJC,見佢54個自行位,才三百多人申請,比人感覺有機偷鷄
但系聖彼德同 SJC同系中西 ...
其實我大仔嗰年小學得三個揀SJC,其中一個仲係自行一KC入咗KC,所以其實機會係一半。我細仔嗰年六個自行一SJC,四個入咗(其中一個自行無揀SJC,所以應該係乙二入),機會都係二分之一。所以唔太明點解啲人話難入。

作者: Soundervolt    時間: 17-12-24 21:28

Jovywong824 發表於 17-12-24 17:47
但系聖彼德同 SJC同系中西 ...

唔收錢,又成績好,又運動好,男校中九華宜家都OK。

作者: 2隻臭豬    時間: 17-12-24 22:43

請問SJC係咪全in ? 讀書型啱唔啱讀SJC?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-24 22:48

2隻臭豬 發表於 17-12-24 22:43
請問SJC係咪全in ? 讀書型啱唔啱讀SJC?
SJC係全in。讀書型需要成績好先適合。
作者: 2隻臭豬    時間: 17-12-24 22:52

回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆!  
作者: yuenkw    時間: 17-12-25 02:41

王家爸爸 發表於 17-12-24 22:48
SJC係全in。讀書型需要成績好先適合。

請問點為之好成績?
私小,兩次呈分Band 1 頭、操行長期A至A+、多services 及ECA,但零比賽及零獎項,有無機?

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-12-25 10:20

又不知分多少給精英足球員及游水叻的人

聖方濟有16人去SJC , 估計SJC應好積極招好學生,
單是敝小學去年已有2位籃球員用特異功能身份去了SJC,而且有一位並不是主力,更主力的去了更神的神校..
再加上一位敝小學中學部插班生,看來SJC籃球隊將會重振雄風,回歸D1指日可待! .

作者: HM168    時間: 17-12-25 11:11

yuenkw 發表於 17-12-25 02:41

請問點為之好成績?

這2年SFA 入的全部成绩,名次你亦應該知是否可以,如數叻更加有優勢。

作者: HM168    時間: 17-12-25 11:12

運動已一早收,9月有運動測試

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-25 11:29

yuenkw 發表於 17-12-25 02:41

請問點為之好成績?
我估成績、面試應該係重要既決定因素,你小朋友成績好已經有優勢,如果面試都好,機會應該高。
作者: 小鹿揀學校    時間: 17-12-25 11:42

王家爸爸 發表於 17-12-24 21:15
四個入咗(其中一個自行無揀SJC,所以應該係乙二入),
嘩! 乙二入SJC,今天看來匪夷所思!!!.
那屆中西區男仔真係幸福到一個點.....

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-25 11:43

小鹿揀學校 發表於 17-12-25 11:42
三年前升中人數最少。
作者: Band5    時間: 17-12-25 16:26

中西區B1生乙一絕大多數揀KC,乙二抽到SJC一啲都唔出奇!

灣仔區乙部得3個位,更少人會用乙一嚟抽,乙二抽到好合理!

王家爸爸好似係灣仔區。

作者: Jovywong824    時間: 17-12-25 16:41

Band5 發表於 17-12-25 16:26
中西區B1生乙一絕大多數揀KC,乙二抽到SJC一啲都唔出奇!

灣仔區乙部得3個位,更少人會用乙一嚟抽,乙二 ...
請問中西區Band1男 , 大抽獎系咪最差都有st louis?
作者: Band5    時間: 17-12-25 16:56

Jovywong824 發表於 17-12-25 16:41
請問中西區Band1男 , 大抽獎系咪最差都有st louis?

年年都有B2生抽到入聖類斯,B1冇可能抽唔到!

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-25 18:12

Band5 發表於 17-12-25 16:26

灣仔區乙部得3個位,更少人會用乙一嚟抽,乙二 ...
灣仔區係乙一QC,乙二就邊間都有。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-25 18:15

Band5 發表於 17-12-25 16:56
年年都有B2生抽到入聖類斯,B1冇可能抽唔到!
從DSE成績睇,我估聖類斯既B2比例唔低。不過隨著升中人數上升,B1比例應該都會上升。

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-12-25 22:57

王家爸爸 發表於 17-12-25 18:12
灣仔區係乙一QC,乙二就邊間都有。
諗諗下...........
灣仔 band 1 仔揀乙一,如果眾人皆QC我獨SJC,都有相當機會偷到雞喎...

作者: 小鹿揀學校    時間: 18-1-5 00:41

Jovywong824,
搵番個舊po
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3407193&extra=&highlight=sjc&page=2
23 樓

作者: BallBallMaMa    時間: 18-1-5 02:04

仲有9個觀塘st jo 小喎

作者: silvia_ng    時間: 18-1-10 07:52     標題: 回覆樓主:

想當日我鼓勵個陳守仁既去考SJC,佢都驚自己唔得,但最終都有入表。另一間叫佢去QC,佢更加唔敢去。最後比佢排名後既入到QC, 佢仔就入左SJC, 其實真係有人係唔敢高攀而唔敢去馬架!我就覺得一攻一守,唔試唔知時運高呀!

作者: TLHE    時間: 18-1-10 08:25

silvia_ng 發表於 18-1-10 07:52
想當日我鼓勵個陳守仁既去考SJC,佢都驚自己唔得,但最終都有入表。另一間叫佢去QC,佢更加唔敢去。最後比佢 ...
後过佢的同學仔可能抽入QC都唔定?若果同學仔唔敢博自行入,可能自覺级排名不夠高,自行机会不大,所以博都要有大勝算先穩陣嘛!

作者: silvia_ng    時間: 18-1-10 09:49

TLHE 發表於 18-1-10 08:25
後过佢的同學仔可能抽入QC都唔定?若果同學仔唔敢博自行入,可能自覺级排名不夠高,自行机会不大,所以博都 ...
以我所知同學仔唔係QC那區,亦係自行入的。唔敢博那個,係級頭五名內....如果佢都唔敢博,我都唔知邊個敢博了。
作者: TLHE    時間: 18-1-10 10:18

回覆 silvia_ng 的帖子

如果是级五內,自然可大胆D的
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-10 10:46

silvia_ng 發表於 18-1-10 07:52
想當日我鼓勵個陳守仁既去考SJC,佢都驚自己唔得,但最終都有入表。另一間叫佢去QC,佢更加唔敢去。最後比佢 ...
唔少家長一係嚴重低估自己小朋友,一係嚴重高估。
作者: silvia_ng    時間: 18-1-11 20:32

王家爸爸 發表於 18-1-10 10:46
唔少家長一係嚴重低估自己小朋友,一係嚴重高估。

曾經聽聞過考尾20的TSL學生,放榜日問老師可唔可以去叩喇沙

作者: artroboy    時間: 18-1-11 20:36

silvia_ng 發表於 18-1-10 09:49
以我所知同學仔唔係QC那區,亦係自行入的。唔敢博那個,係級頭五名內....如果佢都唔敢博,我都唔知邊個敢博 ...

可能運動、音樂取勝
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-12 00:14

silvia_ng 發表於 18-1-11 20:32
曾經聽聞過考尾20的TSL學生,放榜日問老師可唔可以去叩喇沙
講真,叩喇沙或者SJC唔係無可能,只要係B1學生,去考筆試,得就得,唔得無損失。
作者: bb623623    時間: 18-1-13 11:05

王家爸爸, 請問你知唔知道SJC自行interview時, 如收會唔會有暗示?? 因為揀得SJC都係叻仔, 好多時DBS, SPC都會揀呢類學生, 如冇暗示, 三四月時都會註冊左直資
作者: Soundervolt    時間: 18-1-13 12:41

silvia_ng 發表於 18-1-11 20:32

咁TSL確實厲害,考級尾20都屬於B1a學生.....

作者: silvia_ng    時間: 18-1-13 13:30

artroboy 發表於 18-1-11 20:36
可能運動、音樂取勝

我個人唔覺QC好睇音樂/運動

作者: silvia_ng    時間: 18-1-13 13:32

王家爸爸 發表於 18-1-12 00:14
講真,叩喇沙或者SJC唔係無可能,只要係B1學生,去考筆試,得就得,唔得無損失。 ...

尾20唔會係band one啦。。。去到呢啲情況仲唔腳踏實地認真為個仔諗,浪費叩門階段既寶貴時間去攪笑,呢啲真係吹漲

作者: silvia_ng    時間: 18-1-13 13:32

Soundervolt 發表於 18-1-13 12:41
咁TSL確實厲害,考級尾20都屬於B1a學生.....

唔係TSL利害,係呢個家長利害

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-13 14:37

bb623623 發表於 18-1-13 11:05
王家爸爸, 請問你知唔知道SJC自行interview時, 如收會唔會有暗示?? 因為揀得SJC都係叻仔, 好多時DBS, SPC都 ...
未聽過有暗示,其實一直都懷疑啲話見完一線名校之後有暗示既小朋友,其實係因為人地客氣咁話希望開學見到你,小朋友就當真。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-13 14:40

silvia_ng 發表於 18-1-13 13:32
尾20唔會係band one啦。。。去到呢啲情況仲唔腳踏實地認真為個仔諗,浪費叩門階段既寶貴時間去攪笑,呢啲 ...
尾20係B1既機會唔大,不過其實試下無壞,反正叩門可以叩無限間。
作者: Hellomimi112    時間: 18-1-13 14:58

silvia_ng 發表於 18-1-13 13:30

其實QC低form已經有不少8级或演奏级樂手,甚至玩兩種樂器同樣有7、8级的高手,反而運動人真的不多。

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-13 15:09

Hellomimi112 發表於 18-1-13 14:58
其實QC低form已經有不少8级或演奏级樂手,甚至玩兩種樂器同樣有7、8级的高手,反而運動人真的不多。
...
其實間間B1都一樣,所以成日叫啲家長唔好對學術以外既野有太大期望。
作者: BallBallMaMa    時間: 18-1-13 15:40

真人真事,我仔同學係灣仔區乙7入SJC嘅。

作者: BallBallMaMa    時間: 18-1-13 15:41

王家爸爸 發表於 18-1-12 00:14
講真,叩喇沙或者SJC唔係無可能,只要係B1學生,去考筆試,得就得,唔得無損失。 ...

SJC 叩門全部有筆試,喇沙要揀人,得4X人有得筆試,尾20又真的浪費時間。
而且兩間學校年年都同一日筆試,一間上午三小時,一間下午三小時,個細路挨得到冇投訴,都應該頒個獎俾佢。

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-13 16:27

BallBallMaMa 發表於 18-1-13 15:41

SJC 叩門全部有筆試,喇沙要揀人,得4X人有得筆試,尾 ...
其實唔係B1,無嘜可能考到。如果係B1,最好兩間一齊叩。
作者: Jovywong824    時間: 18-1-13 16:29

BallBallMaMa 發表於 18-1-13 15:40
請教ballballmama
2016-17 SJC 班F1 有10個法國仔, 10個九龍SJ小, 18個SFA

哪 2017-18 班Form1, 系咪都係有10個法國仔及10個九龍SJ小? 上網看SFA 有16人,

即自行得54-10-10-16 = 18 人, 都未計運動叻哪些........

昨天交FORM, 號碼己350打后了

作者: BallBallMaMa    時間: 18-1-13 17:23

Jovywong824 發表於 18-1-13 16:29
2016-17 SJC 班F1 有10個法國仔, 10個九龍SJ小, 18個SFA

2017-18條實數我唔知,但2015-16都係咁上下,我諗2017-18都差不多幾遠。

作者: 奇奇媽媽    時間: 18-1-13 17:36

Jovywong824 發表於 18-1-13 16:29

請問法國仔是那間?

作者: BallBallMaMa    時間: 18-1-13 22:31

奇奇媽媽 發表於 18-1-13 17:36
請問法國仔是那間?

法國仔=French boy, 泛指非華裔學生

作者: 奇奇媽媽    時間: 18-1-13 22:36

BallBallMaMa 發表於 18-1-13 22:31
法國仔=French boy, 泛指非華裔學生

明白了,謝謝

作者: lingling787    時間: 18-4-3 15:17

BallBallMaMa 發表於 18-1-13 15:40
請問是哪年度呢?
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-4 17:40

lingling787 發表於 18-4-3 15:17
請問是哪年度呢?
除非自行已經入咗,否則乙7當然無可能,原因係灣仔區男仔可能揀既B1學校根本無7間咁多,所以一定係入咗前面揀咗既B2學校。

作者: pooh仔    時間: 18-4-4 18:59

灣仔區排第7入,真有所保留!

想知頭6間點排位呢?

作者: 2jkidsfather    時間: 18-4-4 19:26

silvia_ng 發表於 18-1-13 13:30

B1官校收生不太重視音樂/運動,讀書頂瓜瓜行先。

作者: mcl203    時間: 18-4-4 21:19

王家爸爸 發表於 18-4-4 17:40
除非自行已經入咗,否則乙7當然無可能,原因係灣仔區男仔可能揀既B1學校根本無7間咁多,所以一定係入咗前面 ...

咪係,QC,SKHTSK,WYHK, RC,KC 和 SJC,可能係刻意唔想講,套票都係得6間,刻意講放乙7,完全唔合理既套票6+1,除非唔係B1,咁仲有DD可能~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-4 22:55

mcl203 發表於 18-4-4 21:19

咪係,QC,SKHTSK,WYHK, RC,KC 和 SJC,可能係刻意唔想講 ...
講得啱,套票6+1,如果是但一間B1放第七,即係前面要放間B2,所以基本上任何年份都必入間B2。其實灣仔區,RC、TSK一直以來都係必入既(即使舊年多咗唔少學生都係B1學生必入)。
作者: mcl203    時間: 18-4-4 23:06

王家爸爸 發表於 18-4-4 22:55
講得啱,套票6+1,如果是但一間B1放第七,即係前面要放間B2,所以基本上任何年份都必入間B2。其實灣仔區,R ...

只可以估,佢隨機號碼超差,運氣又差,係佢果年近乎B1入梗既shktsk都一早俾人搶晒,條乙6保險線tkp都俾班B1仔搶埋,咁岩又無B1仔吼sjc,咁堆砌就乙7派sjc合理曬~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-4 23:11

mcl203 發表於 18-4-4 23:06
只可以估,佢隨機號碼超差,運氣又差,係佢果年近乎B1入梗既shktsk都一早俾人搶晒,條乙6保險線tkp都俾班B ...
以後人再多啲就唔知道。近呢五、六年都識啲B2仔去TSK同RC,所以應該唔會啦。
作者: 小鹿揀學校    時間: 18-4-4 23:21

mcl203 發表於 18-4-4 21:19

咪係,QC,SKHTSK,WYHK, RC,KC 和 SJC,可能係刻意唔想講 ...
一時瞌眼瞓,填左 BPS/TL/YWGS 係前列,咁乙7咪中SJC 囉,有幾奇?
作者: mcl203    時間: 18-4-4 23:28

小鹿揀學校 發表於 18-4-4 23:21
一時瞌眼瞓,填左 BPS/TL/YWGS 係前列,咁乙7咪中SJC 囉,有幾奇?
可能派左BPS了~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-4 23:28

小鹿揀學校 發表於 18-4-4 23:21
一時瞌眼瞓,填左SJC喺乙一,以為填咗BPS/TL/YWGS既可能性會高啲。

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-4 23:29

mcl203 發表於 18-4-4 23:28
可能派左BPS了~~~
太好了!

作者: BallBallMaMa    時間: 18-4-5 14:10

pooh仔 發表於 18-4-4 18:59
灣仔區排第7入,真有所保留!

想知頭6間點排位呢?

前6間點排唔知呀。係人地阿媽咁講。係沙士BB嗰屆,可能人少先有可能。

作者: pooh仔    時間: 18-4-5 15:36

BallBallMaMa 發表於 18-4-5 14:10
前6間點排唔知呀。係人地阿媽咁講。係沙士BB嗰屆,可能人少先有可能。

都唔駛我再多講,樓上已有人分析晒,如熟灣仔區嘅,一聽你朋友所講結果真喺唔合理㗎!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5