教育王國

標題: 葵青區2尾3頭中學 [打印本頁]

作者: mebebe    時間: 17-12-29 11:25     標題: 葵青區2尾3頭中學

請問葵青區2尾3頭中學比較好?thanks!!

作者: 熊大    時間: 17-12-29 11:38     標題: 回覆樓主:

迦密,李賢堯,石天,燕京,循道

如果2尾3頭,我會睇校風,李賢堯久唔久有jm話好,你可以再硏究吓。

迦密位置自成一角,也可考慮一下。

作者: himhim0502    時間: 17-12-29 13:22

熊大 發表於 17-12-29 11:38

如果2尾3頭,我會睇校風,李賢堯久唔久有jm話好,你可以再硏究吓。
李賢堯不會是2尾卦 ?
作者: mebebe    時間: 17-12-29 15:23

熊大 發表於 17-12-29 11:38

如果呢5間排序,你會點排?請指教,thx!

作者: 熊大    時間: 17-12-29 15:56

mebebe 發表於 17-12-29 15:23

我會咁排
李賢堯→迦密→石天→燕京→循道

作者: chun媽    時間: 17-12-29 17:54

熊大 發表於 17-12-29 15:56
我會咁排
李賢堯→迦密→石天→燕京→循道

How about顧超文?都係差唔多級數吧

作者: 熊大    時間: 17-12-29 18:01

chun媽 發表於 17-12-29 17:54
How about顧超文?都係差唔多級數吧

我覺得是2b啦,你可以問多d人意見!
我今年叩門,也收了我女。

作者: chun媽    時間: 17-12-29 18:04

熊大 發表於 17-12-29 18:01
我覺得是2b啦,你可以問多d人意見!
我今年叩門,也收了我女。

請問最後你女女讀哪一間?你女女小學時是band幾?

作者: 熊大    時間: 17-12-29 18:07

chun媽 發表於 17-12-29 18:04
請問最後你女女讀哪一間?你女女小學時是band幾?

最後叩到伍若瑜,小學時話band 1生,但相信學校估錯,同預計錯咗。我當band 1填,所以派入青衣皇仁。

作者: chun媽    時間: 17-12-29 18:09

熊大 發表於 17-12-29 18:07
最後叩到伍若瑜,小學時話band 1生,但相信學校估錯,同預計錯咗。我當band 1填,所以派入青衣皇仁。
...

伍若瑜都唔錯

作者: chun媽    時間: 17-12-29 18:11

熊大 發表於 17-12-29 18:07
...

派去青衣皇仁真係好驚

作者: 熊大    時間: 17-12-29 18:11

chun媽 發表於 17-12-29 18:09
伍若瑜都唔錯

係,我都滿意啦。女女也讀得開心

作者: 熊大    時間: 17-12-29 18:13

chun媽 發表於 17-12-29 18:11
派去青衣皇仁真係好驚

但有人話其實也幾好,只不過我連位置響邊也不知。

作者: chun媽    時間: 17-12-29 18:15

熊大 發表於 17-12-29 18:13
但有人話其實也幾好,只不過我連位置響邊也不知。

但青衣皇仁是band 3 嘛,我聽到反而係唔多好

作者: 熊大    時間: 17-12-29 18:23

chun媽 發表於 17-12-29 18:15

係呀?我女小學評佢2c。
當我地不停叩門時,d人話其實不是咁差。

作者: chun媽    時間: 17-12-29 18:31     標題: 回覆樓主:

我只知普遍的comments係葵涌區,上葵的中學普遍比下葵好D

作者: 紫蘿蘭    時間: 17-12-29 18:51

chun媽 發表於 17-12-29 18:15

驚哪方面?校風? 我仔今年剛入讀緊皇仁舊生會,小學評band 2C, 有人話band 3。

其實入面校風唔差。我仔band 2頭,佢衣家讀緊,我又覺得其實都啱佢,唔會太chur, 佢最近考試未派但有某科成績不錯老師讚佢,另外又有其他表現得認同,佢係入面都讀得開心。調返轉諗,佢若入到band 2頭或者會小咗機會發揮自己。

作者: chun媽    時間: 17-12-29 19:02     標題: 回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3385305

作者: 紫蘿蘭    時間: 17-12-29 19:25

chun媽 發表於 17-12-29 19:02
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3385305

這帖我也有睇過。見你focus嗰幾間,我只知李好看重操行,叩門要操行A的。燕京聽說也不錯,在進步中。顧都是多band 2學生揀的。到大抽獎,無分band 頭中尾, 伍係band 2頭,是葵青很好的選擇。若只講青衣區較多人會選吳。

作者: oiyau2005    時間: 17-12-30 14:06

我咁排。

燕京→李賢堯→迦密→石天→循道

作者: oiyau2005    時間: 17-12-30 14:07

紫蘿蘭 發表於 17-12-29 19:25
這帖我也有睇過。見你focus嗰幾間,我只知李好看重操行,叩門要操行A的。燕京聽說也不錯,在進步中。顧都 ...

李叩門要求定到好高。

作者: 紫蘿蘭    時間: 17-12-30 14:25

oiyau2005 發表於 17-12-30 14:07
李叩門要求定到好高。

門檻係首先操行A. 好多都係B就可以。

作者: chun媽    時間: 17-12-30 16:25

oiyau2005 發表於 17-12-30 14:07
李叩門要求定到好高。

其實,到最後,操行B+,李會否收呢?
之前,有朋友女兒叩門st. Margaret, st. Margaret操行話明要B+,朋友女兒只得B,我叫她姑且一試, 但最後都成功叩門!

作者: mebebe    時間: 17-12-30 17:01

oiyau2005 發表於 17-12-30 14:06
我咁排。

燕京→李賢堯→迦密→石天→循道

呢5間,我只去左燕京個升中講座,感覺都唔錯,另外4間無去,所以就唔太清楚

作者: oiyau2005    時間: 17-12-30 17:53

chun媽 發表於 17-12-30 16:25
其實,到最後,操行B+,李會否收呢?
之前,有朋友女兒叩門st. Margaret, st. Margaret操行話明要B+,朋友女 ...

其實我覺得操行好死

作者: 熊大    時間: 17-12-30 19:54

oiyau2005 發表於 17-12-30 17:53
其實我覺得操行好死

聽說李,操行不達標,叩門不派form.

我見行過也入去叩吓,但過了時段,也不派form.

作者: oiyau2005    時間: 17-12-30 19:56

熊大 發表於 17-12-30 19:54
聽說李,操行不達標,叩門不派form.

我見行過也入去叩吓,但過了時段,也不派form.

咁係,佢可以揀

作者: easonkinki    時間: 18-1-6 14:45     標題: 回覆樓主:

如小朋友係b2尾/b3頭,
你地大抽獎分別點排?
迦密/燕京排乙二,三仲有無位?

作者: Doublefour    時間: 18-1-6 20:53     標題: 回覆樓主

作者: oiyau2005    時間: 18-1-7 01:02

Doublefour 發表於 18-1-6 20:53
今天聽校長講吾收band 3生,我小朋友係邊緣人,諗住吾搏佢

唔使校長講,冇一間band 2學校會收band 3生,幾百份form㨂幾十個學生一定揀到最好。

但邊緣人自行一定博b2, 唔係一下入咗b3,呈3追返想大抽獎都冇機會

作者: Doublefour    時間: 18-1-7 10:47

作者: oiyau2005    時間: 18-1-7 11:54

Doublefour 發表於 18-1-7 10:47
你意思係照搏?

係呀,B2/b3邊緣人一定要博,自行唔會因爲博而派到間差嘅,最多冇咗個機會,冇理由呢個時候填b3

乙部就考埋呈3再決定。

作者: miclui    時間: 18-1-7 23:55

荔天 和荃灣聖芳濟你會點排呢? 有沒有多d關於這兩間資料分享下?
作者: oiyau2005    時間: 18-1-8 09:04

miclui 發表於 18-1-7 23:55
荔天 和荃灣聖芳濟你會點排呢? 有沒有多d關於這兩間資料分享下?

如已選2間自行,就睇自己心儀,互相唔會影響收生機會,個人會排聖芳濟乙一。

作者: kkwy719    時間: 18-1-9 23:32

mebebe 發表於 17-12-29 11:25
請問葵青區2尾3頭中學比較好?thanks!!

其實燕京啲老師好有愛❤而且用心教, 每逢測驗/考試前夕老師會幫学生補課, 有主科mook卷可print比子女做...英文堂在ㄧ班之中會分兩组不同程度的学生上堂提升佢地英文, 有很多課外活動, 中ㄧ至中四在校午膳, 学校好嚴, 但学校都有寬鬆的時候...此校進步中有興趣也是不錯的選擇。

作者: anniekwok    時間: 18-1-10 11:50

回覆 紫蘿蘭 的帖子

老師叫我仔試李賢堯,操行唔需要A咁高,應該係傳聞來的
作者: 紫蘿蘭    時間: 18-1-10 12:35

anniekwok 發表於 18-1-10 11:50
回覆 紫蘿蘭 的帖子

老師叫我仔試李賢堯,操行唔需要A咁高,應該係傳聞來的 ...

可能我講得唔清楚,我指叩門時,上年表格係咁寫,我打去話我仔係班長兼風紀,有優點,操行B+,都話唔得。由此可見,學校都幾注重學生操行,係好事。

作者: 熊大    時間: 18-1-10 12:36

anniekwok 發表於 18-1-10 11:50
回覆 紫蘿蘭 的帖子

老師叫我仔試李賢堯,操行唔需要A咁高,應該係傳聞來的 ...

jm講叩門時,真係㗎!

圖片附件: Screenshot_2018-01-10-12-36-16.JPEG (18-1-10 12:36, 142.93 KB) / 下載次數 19
/forum.php?mod=attachment&aid=MTk2NzA0fDdiYTRiYTgzfDE3MTY0OTU3OTl8MA%3D%3D

作者: kkwy719    時間: 18-1-10 14:44

我會加嶺南鍾榮光在葵循之前, 因嶺南女校長好關愛, 此校老師都不錯, 成績進步中!

作者: kkwy719    時間: 18-1-10 14:52

easonkinki 發表於 18-1-6 14:45
如小朋友係b2尾/b3頭,
你地大抽獎分別點排?
迦密/燕京排乙二,三仲有無位?

燕京放乙1稳陣D, 有些人直頭甲1/2都填燕京,我囡乙1都派不到靠叩門入, 當時有200人爭4個位, 咁你話攪珠点填好, 我只知成績差過我女好多既甲1和乙1都填佢入左。我女成績小五, 小六冇唔合格主科有些散卷是A和B很只有数学C都派得唔好所以隨機号碼好死再加上上兩屆畢業生Pre-S1考得差咁就死得。至於迦密同样甲1.乙1.都要填佢,因好多哥哥姐姐向度讀緊啲妹妹弟弟自行實揀到攪珠大抽獎又係靠好彩填最前才可搏到。

作者: kkwy719    時間: 18-1-10 15:09

熊大 發表於 18-1-10 12:36
jm講叩門時,真係㗎!

我就係见到李X堯咁高要求所以冇去叩門, 除非老師識人可幫你就可以又或者你有特異功能(列如:篮球校隊或公開賽拿冠軍)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5