教育王國

標題: 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 [打印本頁]

作者: ATMW227    時間: 18-1-18 19:42     標題: 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學

一間傳統龍校(中學又BAND 1B - 1A)
一間學術好升中叩門入BAND 1又高的祌級小學
大家會怎樣選擇,可否分享一下
THX
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-18 20:20

聖保羅書院
作者: dolphin.wedding    時間: 18-1-18 22:03     標題: 回覆樓主:

睇下你(同小朋友)呢六年想一直衝,定係循序漸進地學習。

你個人重視什麼、邊種學習模式、咩生活適合自己和家庭,只有你知道如何選一間適合的。

作者: SillyU    時間: 18-1-18 22:51

Paul Boys
作者: HM168    時間: 18-1-18 23:12

Paul Boys
作者: mcl203    時間: 18-1-18 23:14

SFA 6年後升中可能都係入 SPC ~~~
作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 08:23

保羅男, 計埋中學預交12年學費, 中學Band 1B

SFA, 交6年學費, 有機會讀band 1A名津
SFA入SPC, 近年都係5隻手指數得哂.

同埋睇住址, 如住九龍, 過海車費/時間

作者: MrBeast    時間: 18-1-19 08:29

mcl203 發表於 18-1-18 23:14
SFA 6年後升中可能都係入 SPC ~~~
sjc 貼切d
作者: hkpapa852    時間: 18-1-19 08:34

ATMW227 發表於 18-1-18 19:42
大家會怎樣選擇,可否分享一 ...
自己諗諗, 搏鬥6年後有幾大信心可以入得番和SPC同級或更好既中學

作者: siden    時間: 18-1-19 08:35     標題: 回覆樓主

SPC整體比較好,有中學

但要計埋交通因素先可決定

作者: mcl203    時間: 18-1-19 08:36

MrBeast 發表於 18-1-19 08:29
sjc 貼切d

論中學水平啫~~~

讀住SPCPS, 可以近乎印印腳直升中學部,睇吓自己求穩陣定想搏了~~~

作者: mcl203    時間: 18-1-19 08:42

hkpapa852 發表於 18-1-19 08:34
自己諗諗, 搏鬥6年後有幾大信心可以入得番和SPC同級或更好既中學

我好友囝仔原來係小數民族,一早接左SPC offer印印腳,唔知佢有無力入1A名津呢~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-1-19 08:45

mcl203 發表於 18-1-19 08:42
我好友囝仔原來係小數民族,一早接左SPC offer印印腳,唔知佢有無力入1A名津呢~~~
...
如果我有錢D, 我都會咁做.

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 08:48

中學使費大好多

好多SFA家長預中學唔再交學費, 所以入直資人數未必有其他私校咁多, 係近年入男神直資DBS多左

作者: mcl203    時間: 18-1-19 08:53

hkpapa852 發表於 18-1-19 08:45
如果我有錢D, 我都會咁做.

咪係,論直資,有幾多間直資學術水平明顯跑贏SPC,除左要俾水~~~

作者: MrBeast    時間: 18-1-19 08:56

mcl203 發表於 18-1-19 08:36

論中學水平啫~~~
哦,我都是以人數作比較,sfa 上sjc 多d
作者: mcl203    時間: 18-1-19 09:03

MrBeast 發表於 18-1-19 08:56

明白,人生交义點既選擇~~~

正正係所講,睇吓6年後小朋友既成績lu,到時使唔使考SPC,又考唔考到,考到又放唔放棄去搏1A官津了~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 09:04

MrBeast 發表於 18-1-19 08:56

如SFA Top 既男仔
Plan A:SJC(16/17-16)/DBS(16/17-10)26人, 估計全級考頭40左右已十分安全

未計九華(7)/LS(4)/保羅男女(1)

咁如果係Plan B, 想俾學費, SPC

作者: tiffany168168    時間: 18-1-19 09:06     標題: 回覆樓主

Paul Boys 正路d, 想搏喺邊間都搏得。

作者: 小曳人    時間: 18-1-19 09:42

仲想有得抽獎,or 覺得小朋友可以更上一層樓 ==> SFA
唔駛抽,想12年就咁算 ,小朋友乖巧==> Paul boys

其實唔同嘅小朋友,可以作唔同決定
唔應該只考慮"學校",要考慮埋讀嗰位!
for 我兩個,如果只有呢兩個選擇,阿大一定係SFA,阿細會係St Paul Boys

作者: MiuMiu2004    時間: 18-1-19 09:45

...

Paul boys 未出offer 喎,仲second in 緊

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 09:48

...
極之同意前輩所言"印印腳"

如果一早唔想辛苦, 千奇唔好搏!

作者: mcl203    時間: 18-1-19 09:51

MiuMiu2004 發表於 18-1-19 09:45
Paul boys 未出offer 喎,仲second in 緊

佢中學啦喎~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 10:04

好多阿媽在出生率高的年份
揀幼稚園-->睇小學
揀小學-->鋪路入中學-->大學

見保羅男大學多人出國, 一心想兒子留港入三大啲家長要留意.
朋輩影響在中學好大.

作者: retriever    時間: 18-1-19 10:18

mimi222shi 發表於 18-1-19 08:23
保羅男, 計埋中學預交12年學費, 中學Band 1B

SFA, 交6年學費, 有機會讀band 1A名津

雖然我鍾意SFA,呢兩間我揀 PAUL BOY 啦。

PAUL BOY 係真男校。 讀得好一樣可以去B1A。

不過以前有因為不想斷兄弟情而不願離校昇中去其他1A 學校。

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 10:25

睇自己條數點計啦!

中學未知, 但小學我唔會考慮一間唔係有Band 1A中學(加上當年揀小學時,中學成績係最差時期), 而又要長途跋涉的小學.

而且, 眼見入到呢間小學既學生, 識到既都係無其他OFFER, 成績又一般, 由K1開始補足全科...

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 10:33

retriever 發表於 18-1-19 10:18
雖然我鍾意SFA,呢兩間我揀 PAUL BOY 啦。

PAUL BOY 係真男校。 讀得好一樣可以去B1A。
我小朋友唔係因為咩情而唔肯轉走他校, 家家有本難唸的經!

不過, 你仔仔在中學實有機會入SPC.

作者: manmonster    時間: 18-1-19 10:35

個人意見,每間學校總有其可取和不可取之處,家長要小心考慮何為適合。
事實上,小一同學中,有家長仍念念不忘已放棄的 SFA,認為在 SFA 可以長期保持「作戰」狀態,力爭上遊,在有中學部的小學讀,未夠拼勁。

所以,真係睇家長自己取向,沒有一面倒的答案。

作者: mcl203    時間: 18-1-19 10:41

mimi222shi 發表於 18-1-19 10:25
睇自己條數點計啦!

中學未知, 但小學我唔會考慮一間唔係有Band 1A中學(加上當年揀小學時,中學成績係最差時 ...

當真?我朋友囝仔正正係SFA生,入左SPC成績表現平平,但我唔覺得有乜代表性~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 10:48

mcl203 發表於 18-1-19 10:41
當真?我朋友囝仔正正係SFA生,入左SPC成績表現平平,但我覺得有乜代表性~~~
...
我只係聽你講"朋友", 但我事實唔識你朋友, 唔識答你!

其實, 近年得2個入SPC

究竟,係SPC難考(聽聞可吃回頭草)/ 非SFA生目標中學?

家長自行判斷!

SPC個人感覺係好學校, 睇下想唔想再俾多6年Band 1B中學的學費

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 10:51

如果在SFA考唔到頭40/50名, 咁俾多6年學費, 我覺得值得!
作者: mcl203    時間: 18-1-19 10:51

mimi222shi 發表於 18-1-19 10:48

見你真係好維護SFA~~~

你唔使識我朋友,我講事實就得㗎啦~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 10:55

我曾經有安排轉校, 點會維護??

呢度啲人好喜歡睇數據, 如果考唔到頭40/50

SPC真係一個好選擇, 唯一缺點, 係要俾學費, 同埋睇地點.

作者: ppmmbb    時間: 18-1-19 10:59

mcl203 發表於 18-1-19 10:51

見你真係好維護SFA~~~

咁你朋友知不知中學部欺凌啲嘢?
作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:00

ppmmbb 發表於 18-1-19 10:59
咁你朋友知不知中學部欺凌啲嘢?

中學部全部人都互相欺凌,咁大穫~~~

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:02

mimi222shi 發表於 18-1-19 10:55
我曾經有安排轉校, 點會維護??

呢度啲人好喜歡睇數據, 如果考唔到頭40/50

似乎你假設左佢唔係頭40/50 ~~~

作者: retriever    時間: 18-1-19 11:05

mimi222shi 發表於 18-1-19 10:33
我小朋友唔係因為咩情而唔肯轉走他校, 家家有本難唸的經!

不過, 你仔仔在中學實有機會入SPC.

兄弟情係講 PAUL BOY。

男女校SFA 有無兄弟情呀?!

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:10

男校普遍有呢樣, 相信唔係得一間有
我親戚LS仔,3X歲, 個個星期約班舊同學踢波.

SFA係男多女少(只有約3分1女仔), 要friend都唔係無.
分組活動, 見佢都係男/女分開

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:12

mcl203 發表於 18-1-19 11:02
似乎你假設左佢唔係頭40/50 ~~~
如果係頭40/50, 可以有好多選擇...除非對某校情有獨鍾, 特別係想交多6年學費

作者: ppmmbb    時間: 18-1-19 11:17

mcl203 發表於 18-1-19 11:00
中學部全部人都互相欺凌,咁大穫~~~

你仲乜講全部人?邊個講啊?

條問題係問你朋友知唔知?唔知就唔知!

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:18

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:12
如果係頭40/50, 可以有好多選擇...除非對某校情有獨鍾, 特別係想交多6年學費

你又否定左我朋友既選擇?佢諗過㗎喎,佢認知升中度認真過我同你,亦唔係無經驗~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-1-19 11:18

mimi222shi 發表於 18-1-19 10:48

暫時香港沒有一間DSE成績達B1A水平既直資男校,男女校亦只有SPCC一間。

計埋官津中學,DSE成績好得過SPC既男校,近年恐怕只得3間。

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:19

ppmmbb 發表於 18-1-19 11:17
你仲乜講全部人?邊個講啊?

條問題係問你朋友知唔知?唔知就唔知!

無,好奇啫,好大件事㗎?我為乜要問佢? ~~~

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:20

hkpapa852 發表於 18-1-19 11:18
暫時香港沒有一間DSE成績達B1A水平既直資男校,男女校亦只有SPCC一間。

計埋官津中學,DSE成績好得過SPC ...

,一次過講晒出黎~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:23

近年多左人入既DBS, 雖然成績未達1A水平, 但始終係神校級.

16個人入ST JO, 呢間一定好過SPC, 而且免費.

所以, 都係要家長自己計數!

作者: coach_LO    時間: 18-1-19 11:27

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:23
近年多左人入既DBS, 雖然成績未達1A水平, 但始終係神校級.
St Jo 好過SPC ? 可以說明一下嗎? 謝謝

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:30

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:23

其實你講緊小學定中學?

樓上都似乎有網友提左,讀SPCPS 若升中想轉他校係不可能? SPCPS 頭 40-50 考唔到SJC ?  我理解兩間都係好小學,機會係一樣既~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:30

我睇重成績

ST JO Band 1A
SPC Band 1B

ST JO免費
作者: rabbitmingming    時間: 18-1-19 11:31     標題: 回覆樓主:

我想問下SPCPS同民生小學應該點選?謝謝。

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:36

入得SPCPS, 預左入SPC, 前文講左預交12年學費

學你朋友, 印印腳等入SPC, 簡直令人羨慕!
作者: Ryan_baba    時間: 18-1-19 11:38

全力拼搏6年之後有機會入一間B1A中學,同輕鬆一點讀6年,而絕大機會升上自己的B1B中學,我會㨂後者。
作者: coach_LO    時間: 18-1-19 11:39

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:30
我睇重成績

Oic, thanks

作者: JKR    時間: 18-1-19 11:42

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:36

學你朋友, 印印腳等入SPC, 簡直令人羨慕! ...

SPCPS 有好多獎學金, 讀得好可以唔駛交學費(包括SPC 學費), 仲可以享受學校豐富既資源
作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:44

我睇重成績

你講學校定學生? 1A學校=1A學生? ~~~

作者: taxibird    時間: 18-1-19 11:45

那三間DSE成績好過SPC男校係SJC, QC, LSC?

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:48

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:36

學你朋友, 印印腳等入SPC, 簡直令人羨慕! ...

我係話我朋友考左SPC之後印印腳喎,你唔係又否定左佢係SFA學生? ~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:49

mcl203 發表於 18-1-19 11:44
你講學校定學生? 1A學校=1A學生? ~~~
成績

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:50

mcl203 發表於 18-1-19 11:48
我係話我朋友考左SPC之後印印腳喎,你唔係又否定左佢係SFA學生? ~~~
...
你咁關心朋友子女, 我欣賞你!

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:51

rabbitmingming 發表於 18-1-19 11:31
我想問下SPCPS同民生小學應該點選?謝謝。

SPCPS 輕鬆D, 民生谷D,民生中學係津貼,升中有規限,SPCPS 符合校內升中要求即可,昜搞D~~|

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 11:51

JKR 發表於 18-1-19 11:42
SPCPS 有好多獎學金, 讀得好可以唔駛交學費(包括SPC 學費), 仲可以享受學校豐富既資源 ...
入小學前, 相信無人會知能否取獎學金!?

一定係要預交足學費.

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:53

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:50
你咁關心朋友子女, 我欣賞你!

我唔關心佢㗎喎,只係佢肯講D,我又聽D,係知DD情況下,又分享DD ~~~

作者: mcl203    時間: 18-1-19 11:55

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:49
成績

1A學校 一定出 1A學生, 1A官方評級何來? ~~~

作者: dreamdream081    時間: 18-1-19 11:56

St Paul Boy
作者: JKR    時間: 18-1-19 11:59

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:51
入小學前, 相信無人會知能否取獎學金!?

一定係要預交足學費.

同樣地, 入讀SFA 前都無人知能否考前40/50, 能否6年家長小朋友持續作戰.
兩間學校都係好學校, 無話一定邊間好, 家長選擇之前真係要根據家庭同小朋友情況作出最適合既選擇. 人地話好唔一定係最適合自已小朋友同家庭.

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 12:01

mcl203 發表於 18-1-19 11:55
1A學校 一定出 1A學生, 1A官方評級何來? ~~~

呢方面, 我都係睇專家資料

你經常去升中版, 唔會睇唔到掛...

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 12:04

JKR 發表於 18-1-19 11:59
同樣地, 入讀SFA 前都無人知能否考前40/50, 能否6年家長小朋友持續作戰.
兩間學校都係好學校, 無話一定邊 ...
同意, 所以重覆了幾次, 家長要自己計數!  

最重要係預俾幾多年學費!

現在連幼稚園都有免費, 越來越多家長關心究竟學校是否值得俾學費??

作者: mcl203    時間: 18-1-19 12:09

mimi222shi 發表於 18-1-19 12:01
呢方面, 我都係睇專家資料

你經常去升中版, 唔會睇唔到掛...

就係睇唔明官方有介定1A中學係邊D,明左唔使問了~~~

作者: mimi222shi    時間: 18-1-19 12:17

mcl203 發表於 18-1-19 12:09
就係睇唔明官方有介定1A中學係邊D,明左唔使問了~~~
我唔係專家
人地數據睇DSE成績
你可以請專家出來解釋

作者: Lindytiger    時間: 18-1-19 12:33     標題: 回覆樓主

嘩!又有機會見識好大口氣的家長啊!

作者: CMFun    時間: 18-1-19 12:47

回覆 mimi222shi 的帖子

通常呢 d vs post 都唔會 comment,因為確實係唔熟另一間學校。
尤其對住 d 自稱識人入讀某學校個 d。

通常都係佢講曬,認真您便輸。

作者: 千語mami    時間: 18-1-19 12:53     標題: 回覆樓主

論難入程度,名氣,一條龍,好似都係Paul Boy 稍勝呀

作者: siden    時間: 18-1-19 13:17

Ryan_baba 發表於 18-1-19 11:38
全力拼搏6年之後有機會入一間B1A中學,同輕鬆一點讀6年,而絕大機會升上自己的B1B中學,我會㨂後者。 ...

x 2

作者: mcl203    時間: 18-1-19 13:23

siden 發表於 18-1-19 13:17
x 2

x3 ~~~

作者: miffy-mi    時間: 18-1-19 13:50

mcl203 發表於 18-1-19 13:23
x3 ~~~

X 4

作者: siden    時間: 18-1-19 13:50

我睇重成績

其實我想講

SFA有幾多個入St Joe? 十幾個好未?

但係SPC小學起碼8成上SPB

其實我一直都係SFA粉絲。我想善意提醒一下,過份撐學校會影響其他網友對該校印像,適得其反。之前APS已經有一兩位家長惹人反感。暫時尚未見SFA有出位家長,希望你不會朝那方向進發。

我已經講得太多,收聲了。

作者: catcle    時間: 18-1-19 13:57

龍年人多, 6年後又要和同一班人升中, 讀SFA, 係預6年不停作戰, 但成績如何無人知, 仲要呈分試唔好有差池, 先可以去到所謂Band 1A.  如果去唔到Band 1A, 又係入返SPB.  除非你認為SFA好到你唔可放棄, 或係情意結, 真係揀SFA好冒險.  

讀SPB, 可以二手準備, 好過佢的學校, 齋計HK, KLN, 唔計新界, 數埋都係10間咁上下, 如果想去Band 1A, 我會自己谷行6年, 考中學又唔同考小學, 個種壓力父母加小朋友係唔係頂得住?  SPB除咗讀書, 仲有好多野玩, 咁係SFA, 就係不停讀, 咁SPB一定比較all round.

點睇都係SPB會保險D.  
作者: 小曳人    時間: 18-1-19 14:29

千語mami 發表於 18-1-19 12:53
論難入程度,名氣,一條龍,好似都係Paul Boy 稍勝呀
係,直資有幾多位就出幾多offer私小分分鐘出多double offer,預d人抽獎後新棄,所以SFA一定較"易"入

而且,入咗去煩少好多野,如果樓主交通上無乜問題,真係唔好搞自己麻煩!

作者: 小曳人    時間: 18-1-19 14:33

siden 發表於 18-1-19 13:50
暫時尚未見SFA有出位家長
曾幾何時,都有d人好鬼憎我架!

(當我仲係SFA/KM 家長年代)
(可能e+仲有d人好鬼憎我...)

作者: meowloo    時間: 18-1-19 14:48     標題: 回覆樓主

Sfa係好,但有得揀就揀龍啦,
Paul boy 都好好

作者: janelle427    時間: 18-1-19 15:13

mimi222shi 發表於 18-1-19 10:25
睇自己條數點計啦!

中學未知, 但小學我唔會考慮一間唔係有Band 1A中學(加上當年揀小學時,中學成績係最差時 ...

你咁講有以偏概全之嫌,地區因素可以接受,但你話入到嘅小朋友多數都係冇Offer係手嘅情況底下先揀,就唔係好啱。

作者: ok3    時間: 18-1-19 16:50

有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不肖一顧
作者: hkpapa852    時間: 18-1-19 17:05

ok3 發表於 18-1-19 16:50
有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不 ...

唔..... 其實咩叫B1A無官方標準, 任何人都可以自定準則, 亦可以隨時搬籠門

作者: ok3    時間: 18-1-19 17:14

hkpapa852 發表於 18-1-19 17:05
唔..... 其實咩叫B1A無官方標準, 任何人都可以自定準則, 亦可以隨時搬籠門
...
其實我一路都覺得一個banding仲要分ABC已經有D無謂. 見D人宜家仲要玩到b1aa, b1ab......! 真係9品都唔夠, 要玩到27品

作者: mcl203    時間: 18-1-19 17:46

ok3 發表於 18-1-19 17:14
其實我一路都覺得一個banding仲要分ABC已經有D無謂. 見D人宜家仲要玩到b1aa, b1ab......! 真係9品都唔夠,  ...

仲可以學埋D 木液,B保,分前景正/負面,變成54個,用住先~~~

作者: ok3    時間: 18-1-19 17:53

mcl203 發表於 18-1-19 17:46
仲可以學埋D 木液,B保,分前景正/負面,變成54個,用住先~~~
跟住ek會有好多2流分析員湧現

作者: retriever    時間: 18-1-19 19:11

janelle427 發表於 18-1-19 15:13
你咁講有以偏概全之嫌,地區因素可以接受,但你話入到嘅小朋友多數都係冇Offer係手嘅情況底下先揀,就唔係 ...

其實版友講既係有D 岩架。

PAUL BOY 收人唔多,而且傾向揀乖仔。

佢哋收既人唔多其他OFFER,唔係咩野出奇事。

作者: flyda    時間: 18-1-19 19:40

根據我嘅理解其實響 EDB 不論中小學校都係冇分 band 㗎。只係升中嘅學生先有分 Band。

但坊間就會話一間中學如果絕大部分收嘅學生係 band 1 學生,咁佢就係 band 1 中學。間中學嘅成績做得好,升中時就會多 band 1 學生揀,只是如此。如果我有誤解請多多指教,謝謝!
作者: Yanamami    時間: 18-1-19 20:26

flyda 發表於 18-1-19 19:40
根據我嘅理解其實響 EDB 不論中小學校都係冇分 band 㗎。只係升中嘅學生先有分 Band。

但坊間就會話一間中 ...
正確。所以如果升band1中学率高既小学,坊间亦因而評為强小学或所謂band1小学禁解啫~
作者: 甘恩    時間: 18-1-19 20:55

每間小學均有捧場客,大家各有所好,無話邊間一定好過另一間,更加無謂踩另一學校來抬高自己喜歡的學校。甚麼入得SPB多數無其他offer,真的可笑。如果不是認識大半SPB生,下如此武斷的判斷實在是信口雌黃。
作者: Lindytiger    時間: 18-1-19 21:27

ok3 發表於 18-1-19 16:50
有時真係覺得ek啲家長好利害. 小朋友細細個就知佢係人中龍鳳, b1a材料. 有間唔係頂級中學backup嘅小學都不 ...

嗰個勢係勁到好似今期六合彩中二奬但唔要,因為覺得下一期自己一定可以有份中頭獎一樣

作者: elbar    時間: 18-1-19 22:39

ATMW227 發表於 18-1-18 19:42
大家會怎樣選擇,可否分享一 ...

SPC

作者: janelle427    時間: 18-1-19 23:12

retriever 發表於 18-1-19 19:11
其實版友講既係有D 岩架。

PAUL BOY 收人唔多,而且傾向揀乖仔。

我仔當年考6間有5個Offer1個waiting.
咁對比起人哋考20間有8個Offer可能係小offer.

同埋我哋 Paul boys 家長唔會踩低人哋學校去提高自己,所以有呢啲嗜好㗎家長入唔到係好事

作者: b3410    時間: 18-1-19 23:39

catcle 發表於 18-1-19 13:57
龍年人多, 6年後又要和同一班人升中, 讀SFA, 係預6年不停作戰, 但成績如何無人知, 仲要呈分試唔好有差池,  ...
分析的好好
作者: mimibama    時間: 18-1-20 08:19     標題: 回覆樓主:

借位一問, 如果系 Paul boys vs St Stephen 呢? [/smi

作者: retriever    時間: 18-1-20 08:20

janelle427 發表於 18-1-19 23:12
我仔當年考6間有5個Offer1個waiting.
咁對比起人哋考20間有8個Offer可能係小offer.

其實唔駛太介意人地講嘢既。

我個人鍾意PAUL BOY, 不過咁岩標題既兩校亦在我喜歡之列。

保羅男既氣質,並唔係呢代大多數媽媽既心頭好。同樣地,SFA 既課業要求,亦有唔少媽媽聽到都掉頭走。

作者: retriever    時間: 18-1-20 08:30

mimibama 發表於 18-1-20 08:19
借位一問, 如果系 Paul boys vs St Stephen 呢? [/smi

俾我都係揀 PAUL BOY喎。

作者: MrBeast    時間: 18-1-20 08:53

見到你們傾得咁興奮,又參與下,身邊有一例子,有sfa, tsl, yw offer 就是冇spc,咁代表咁,nothing other than 學校覺得唔 match
作者: Ocean419    時間: 18-1-20 09:01     標題: 回覆樓主

當然係SPC, 任何一間band 1 龍校都不會再考慮SFA

作者: MrBeast    時間: 18-1-20 09:33

龍校的好處,一句講哂學生/父母唔洗追數,環境容許父母更全面培養小朋友各方面興趣和發展,for me its a big plus。父母較重視academic excellence 亦無可厚非,人各有志,升中入到名校,身邊亦有成例子,值唔值見仁見智
作者: mcl203    時間: 18-1-20 11:29

mimibama 發表於 18-1-20 08:19

SPC > SSC, 但 SSC 應該讀得仲輕鬆D~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5