教育王國

標題: 數學和英文好? [打印本頁]

作者: andywmama    時間: 18-1-24 18:14     標題: 數學和英文好?

問??

作者: Acatmom    時間: 18-1-26 18:58     標題: 回覆樓主

我都想知

作者: Vanessatyl    時間: 18-2-5 02:50

英文一係私補,一係補kris lau,佢最教到學生點考試,但只適合程度高嘅同學
作者: 232    時間: 18-2-5 17:08

Vanessatyl 發表於 18-2-5 02:50
英文一係私補,一係補kris lau,佢最教到學生點考試,但只適合程度高嘅同學 ...

私補有冇介紹?

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-8 07:14

我之前補間小型數學補習社,教好多 Band 1A 學生,個導師都好有心機。佢話過,只要肯做齊曬佢 d 練習,最差都有 4。雖然真係好多份練習,做到殘殘地,不斷加堂返去操卷,但係結果如佢所言,連平日經常唔合格嘅同學都攞到 4。我學校好多勁人都係佢教。小型補習社好處就係有唔識可以即刻問,唔明問到明,而且練習一定會被督促完成,冇得偷懶漏做/抄答案。
所以我覺得搵小型補習社補數學可以提升到成績。

作者: Acatmom    時間: 18-2-8 18:51

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 07:14
我之前補間小型數學補習社,教好多 Band 1A 學生,個導師都好有心機。佢話過,只要肯做齊曬佢 d 練習,最差 ...

咁英文呢?目標5以上

作者: Acatmom    時間: 18-2-8 18:56

Acatmom 發表於 18-2-8 18:51
咁英文呢?目標5以上

補充:想靠自己唔補,想知道除做pp 因為一定會做,之外有乜書或練習可以更有幫助

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-8 19:24

回覆 Acatmom 的帖子

睇你係本身英文勁,定係你係操練靠 grammar 果種「叻」。
如果係英文本身好好,嘗試認識多 d 同義詞(例如:唔用 say,可以用 blurt out、point out、mumble),同埋試下同一個句子用唔同方法表達,例如 There is not enough space for children to play and run around-> The space for children to play and run around is not enough. 如果係鍾意寫 short story 嘅,可以試下全篇文章唔用 adjectives 或者對話,用動作/reported speech 去描寫。

如果係本身英文唔太叻,係靠努力背書、背金句果種。卷二記得操好 letter format,果 d standard 句子例如 "I am writing to you with regard to..." 要夠熟。文法唔好錯。同樣要認識多 d 同義詞,但係要搞清楚係咪一樣用法。例如 rash、impulsive,兩者有輕微分別。

卷三 listening 就係「見好就收」,人地話寫就寫,唔洗就真係唔洗寫。如果佢字數提議係 150 字,寫 200-250 左右其實已經係夠曬字數去列出所有 points。

作者: Acatmom    時間: 18-2-9 20:19

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 19:24

睇你係本身英文勁,定係你係操練靠 grammar 果種「叻」。

Thank you so much !!

作者: rosenok    時間: 18-3-4 13:45

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Yanamami    時間: 18-3-4 15:54

中六学生,如果紧張自己成績,自然会自己周圍问同学自己尋名師,唔洗家表係度问……禁被动就算揾埋老師俾佢,佢亦未必有心机補……又变成:其实係阿媽要我補。如果心态係禁,補習效果未必好理想。
作者: 王家爸爸    時間: 18-3-5 11:32

Vanessatyl 發表於 18-2-5 02:50
英文一係私補,一係補kris lau,佢最教到學生點考試,但只適合程度高嘅同學 ...
睇下小朋友鍾意留言既xxforum、X登等討論區,就知道報佢係超級中伏。
作者: 王家爸爸    時間: 18-3-5 11:35

Yanamami 發表於 18-3-4 15:54
中六学生,如果紧張自己成績,自然会自己周圍问同学自己尋名師,唔洗家表係度问……禁被动就算揾埋老師俾佢 ...
講得啱,小朋友唔自己主動點可能會得。
作者: helenchl    時間: 18-4-1 22:22

作者: freespeech    時間: 18-4-2 09:58

andywmama 發表於 18-1-24 18:14
問??
以數學而言,前問過细路究竟有冇做齊課本練習和pp 先啦。不是做一次,錯左就算。是真的明白,多做一遍,已好好!

作者: 平均    時間: 18-4-7 18:03

作者: baseball    時間: 19-1-20 14:33

作者: MandM    時間: 19-1-22 11:56

作者: howman38    時間: 19-1-28 13:51

作者: Tokugawa    時間: 19-1-29 07:46

作者: baby1211    時間: 19-1-31 23:01

作者: yintung100    時間: 19-2-25 15:21

作者: little_yolky    時間: 19-2-25 15:59

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 19:24

同義詞真係有用? 我剛剛請咗位NET, 佢就係叫我哋要用thesaurus字典, 話可以查一個字, 引申好多字學到, 但阿妹盲字唔識一個............................好似急進咗D咁.................
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-2-25 16:08

little_yolky 發表於 19-2-25 15:59
同義詞真係有用? 我剛剛請咗位NET, 佢就係叫我哋要用thesaurus字典, 話可以查一個字, 引申好多字學到, 但阿 ...

同義詞尤其到中學好重要,老師睇你篇作文用黎用去都係果幾隻字,真係唔想睇....
就比如初小寫 I am happy, he said they said 冇問題,但到高小仲只係識用 happy 用 said 就真係唔多得,作文冇分加。
但記得你細女好似唔止認字不足,行文通順嗎?唔同順我就唔建議咁快要學同義詞,搞掂句子先。
不如叫你個 NET 作文果陣俾 4-5 個新字佢揀 (例如 overjoyed, whisper, giggle),用兩三次,就會入腦。我都係用呢個方法幫小朋友同 BB 字 say goodbye

作者: little_yolky    時間: 19-2-25 16:22

1998Ruby1998 發表於 19-2-25 16:08

同義詞尤其到中學好重要,老師睇你篇作文用黎用去都係 ...
唔好話英文, 佢連中文都咁衰, 睇到老師把火, 圈住個相同既詞, 叫佢唔好重覆用咁多。阿妹我真係唔知點算, 佢連基本既字都仲未識。
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-2-25 17:24

little_yolky 發表於 19-2-25 16:22
唔好話英文, 佢連中文都咁衰, 睇到老師把火, 圈住個相同既詞, 叫佢唔好重覆用咁多。阿妹我真係唔知 ...

莫生氣,慢慢黎。供詞供多兩三次就會識用。

作者: marywong030617    時間: 19-2-25 18:08

回覆 Vanessatyl 的帖子

Kris Lau不好,學生成績好只因學生本身全是名校生,資質較好。補calvin sun最好

作者: 香香    時間: 19-2-26 13:33

作者: Wonderful100    時間: 19-3-2 22:45

作者: Kky2014    時間: 19-3-9 16:34     標題: 回覆樓主

作者: ericbobo    時間: 19-3-10 00:19

作者: Monkeyching    時間: 19-3-29 13:51

作者: RachelChoww    時間: 19-6-9 21:17

沙田致臻!我是過來人,以前數學不好,初中開始補,dse考到5,中學考過九十幾分
作者: miriam    時間: 19-6-9 23:33

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5