教育王國

標題: 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝 [打印本頁]

作者: cameo    時間: 18-2-5 02:28     標題: 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝

本身住緊ssp但完全唔了解呢區小學,升中就知道男仔喺深水埗網麻麻。
因可以考慮搬去34網近外家,小學都係冇邊間特別鍾意,但呢區升中校網應該比深水埗好。

我大女已經歷曬升小升中,所以我都會考慮到升中咁遠。男仔實在比女仔更難揀咁。想聽多d近年升小升中意見(我大女已dse了,我所知資料已過時),希望有家長可分享吓,謝謝

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-5 05:02

不論男女,都係九龍城網升中比深水埗網好。不過 34 網唔中乙一就預派跨區,二線放乙一都未必中,冇私立/直資 offer 就唔好去 34 。

唯一兩個玩法就係:
手持 offer 搏 34/
派 40 ,到小五小六先搬去九龍城網(預左要辛苦 d 谷成績,SSP Band 1 尾生轉九龍城有機會跌 Band)。
作者: cameo    時間: 18-2-5 06:43

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 05:02
不論男女,都係九龍城網升中比深水埗網好。不過 34 網唔中乙一就預派跨區,二線放乙一都未必中,冇私立/直 ...

謝謝意見。
我都係最近上番ek先知34會派左去黃大仙?我望住34、40堆學校,暫時都冇一間真正心儀。始終我亦未有途徑去更了解各小學(期待小學可以有簡介會?)
大女升中時,就反而由34轉番去深水埗,本身srl可直升的(校內成績理想的),但因心儀ssp上智、olr,兩校作風冇srl咁傳統,所以轉網,最終派olr。
男仔真係唔識揀,完全冇方向。除了寶校,間間都話放乙一先有機,就算揀到乙一,填乙二亦難落筆。再講,34網女仔都重有hy、srl做大目標,到底男仔有冇邊間真係可以心目中可定為dream school呢?(女仔我會絕對心儀hy)⋯⋯
唉,感覺好似填一張要負責任的六合彩

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-5 07:21

回覆 cameo 的帖子

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、聖匠都接受到。所以入呢區一定要手持 offer,EK 已經有不少史例。
40 網的話,愛德係不少男仔首選,仲有瑪神、荔天、協和,但呢幾間近年已經乙一入唔曬 。放聖安德烈做乙一中嘅機會率頗高。旅小都 OK,但係乙二中嘅機會率應該都係唔多高?乙二可以用基愛止蝕。宣道同聖紀文都或者可以放乙二但係預左功課測驗多。

如果堅持讀津小/官小的話就考慮升小二插班去比較好嘅區/學校。

都係果句,攞左 offer 先去玩,否則 6 月大飛霜。

作者: cameo    時間: 18-2-5 07:53

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 07:21

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、 ...

唉⋯話我歧視我認,其實點解我會考慮34而放棄40呢?有好大原因係我住緊呢區,見到新移民比例係重點。
你建議嘅「遲d」插班、高小轉網嘅機會就應該不會了,以大女經驗下,已經讀得好就唔敢改變,讀得差就冇資格轉校。
而且,我都勁怕升中嗰part,深水埗小學網男仔升中,就等如34升小選校咁,好似想早d搏定遲d搏?
謝謝你提供近年派位資訊又想請教,34男仔都係csk算最多男仔心儀嗎?我睇番csk嗰版,又有用家負評(雖則可能打手),只係有感男仔連揀一間dream school都難合一堂又如何?只知乙一都未必收。謝謝

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-5 08:17

CSK 當然多男仔心儀!合一堂乙二呢幾年中獎機會已經變為零。
另外會否考慮牧愛?雖然新移民係多 d,但係學生出黎質素好好,尤其中文成績。我母校係 Band 1 英中,有好幾個牧愛自行入,成績一直 keep 到好好,中文科係數一數二。班牧愛有幾個係內地出世,但係佢地都好好相處(依家唔咁保證),而且都話老師好好人。可惜位少,同樣要搏。

如果要係新移民同跨區之間做選擇,我願意入新移民多 d 嘅學校。跨區 d 學校好極有限,而且跨區個區份升中都唔夠位分畀 Band 1 生。

你唔考慮轉校的話,唯有自谷成才等升中。

作者: Bobo1210    時間: 18-2-5 09:24

Net 40好多新移民,男仔升中差,band 1得長天同銘賢。

作者: Duffy727    時間: 18-2-5 09:51     標題: 回覆樓主

住左34多年,多左好多b6搬入,又有人借地址,學位不夠,借位多數都是黃大仙觀塘band3,又有兩間女校,男仔選擇好少,真心,要搬可以搬就搬去41抽啦。

作者: hkpapa852    時間: 18-2-5 14:01

cameo 發表於 18-2-5 02:28
本身住緊ssp但完全唔了解呢區小學,升中就知道男仔喺深水埗網麻麻。
因可以考慮搬去34網近外家,小學都係冇 ...
為咗個仔, 要搬就搬去41網, 31網或32網

作者: elbar    時間: 18-2-5 14:34

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:01

不是12網嗎

作者: hkpapa852    時間: 18-2-5 14:36

elbar 發表於 18-2-5 14:34
不是12網嗎
如果18區36個小學網任揀, 我唔會建議人搬去12網, 因為升中無選擇, 亦有太多不明朗因素, 尤其係男仔

作者: cameo    時間: 18-2-5 14:37

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:01

謝謝你們對搬屋的建議。
在我而言,即使由40搬到34,當中原因都是近外家才考慮,子女升學係重要,但我亦絕不能只考慮佢一個升學而作為搬址因素。
始終一家幾口,各人一樣要返工返學方便,租金亦係重點,考慮搬近外家,係更可與年紀漸大嘅雙親有更多照應。所以41或者是大部分家長心儀校網,但在於我處境就不適合、不會考慮了。再謝各位對搬去41的意見。
希望可以有更多34、40的不同意見給我好好消化、作考慮。謝謝

作者: hkpapa852    時間: 18-2-5 14:39

cameo 發表於 18-2-5 14:37
謝謝你們對搬屋的建議。
在我而言,即使由40搬到34,當中原因都是近外家才考慮,子女升學係重要,但我亦絕 ...
41網本身係34網隔離, 其實唔遠

除非你一定要搬去同外家住係同一座大廈/屋苑

作者: cameo    時間: 18-2-5 14:52

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:39
41網本身係34網隔離, 其實唔遠

除非你一定要搬去同外家住係同一座大廈/屋苑

再謝謝你的建議,暫時只想知更多有關34、40校網為主。

作者: hkpapa852    時間: 18-2-5 14:55

cameo 發表於 18-2-5 14:52
再謝謝你的建議,暫時只想知更多有關34、40校網為主。
34網選小學既問題, 睇吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3595904&extra=page%3D3

作者: cameo    時間: 18-2-5 15:08

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:55
34網選小學既問題, 睇吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3595904&extr ...

之前都有睇過。謝謝
暫時只比較34、40。 小學34網難揀,但升中就比40好得多。

作者: hkpapa852    時間: 18-2-5 16:00

cameo 發表於 18-2-5 15:08
之前都有睇過。謝謝
暫時只比較34、40。 小學34網難揀,但升中就比40好得多。

係SSP升中男仔有幾差, 可以睇吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3598547

如果再唔加番B1中學學額, 相信會有至少30%B1男生入唔到B1中學

作者: 2mi2    時間: 18-2-5 23:12

hkpapa852 發表於 18-2-5 14:36
如果18區36個小學網任揀, 我唔會建議人搬去12網, 因為升中無選擇, 亦有太多不明朗因素, 尤其係男仔
...

HK papa, 如果係女仔,你會建議搬去邊個網?41?

作者: zebrabb    時間: 18-2-5 23:21     標題: 回覆樓主

有冇想住考定私校幫補下呢⋯⋯

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-5 23:47

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 07:21

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、 ...

旅小放乙二一定入唔到呢, 去年乙一入唔曬。應該一向都是乙一入唔曬,因為叩門戰有分兩場: 放榜即日玩111叩玩試。 如果乙一入曬, 就不用搞這一場了。

樓主小朋友邊年升小一?。2015 年後出生率少好多, 中奬機會會大啲呢。
不過40 網勁多新樓新屋村相繼落成........

作者: cameo    時間: 18-2-5 23:58

zebrabb 發表於 18-2-5 23:21
有冇想住考定私校幫補下呢⋯⋯

暫時冇認真諗呢part,我完全冇谷個仔,喺考直私、叩門都唔會有咩驚喜,所以懶得諗

作者: cameo    時間: 18-2-6 00:03

貓頭雀 發表於 18-2-5 23:47
旅小放乙二一定入唔到呢, 去年乙一入唔曬。應該一向都是乙一入唔曬,因為叩門戰有分兩場: 放榜即日玩111 ...

我細仔2013,嗰年好似剛cut左雙非。
其實我大女已中學S6,當年小學就34,乙二都入到聖羅撒,到升中心儀上智olr,所以就轉番住址ssp,乙二都中OLR。亦因爲都經歷過2次大抽獎,其實升中壓力比升小更大,所以我考慮細仔時,好在意考慮40小學網升中問題,到升中可能更慘烈

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-6 00:35

cameo 發表於 18-2-6 00:03
我細仔2013,嗰年好似剛cut左雙非。
其實我大女已中學S6,當年小學就34,乙二都入到聖羅撒,到升中心儀上 ...

係喎, 不是2014 年
但40 網好多新樓,未來幾年一樣爭到傻。
我自己覺得40網的小學唔錯, 中學就無研究....
唔好意思,比唔到咩野意見了,但如果想知多啲小學資料, 我看看幫唔幫到手

作者: cameo    時間: 18-2-6 02:34

貓頭雀 發表於 18-2-6 00:35
係喎, 不是2014 年
但40 網好多新樓,未來幾年一樣爭到傻。
我自己覺得40網的小學唔錯,  ...

絕對幫到手,先謝。
雖然我而家住ssp,不過大女係34網小學,而家對ssp小學了解好少,只知某d係新校舍,但我比較著重教學作風(包括教職作風),校舍絕對非重要因素。
近日都有留意40網嘅留言,先唔討論抽獎排位,以band 1生比例較多嘅學校,有荔天?馬神?其次旅港而家同中學有關係嗎?我只知旅港中學而家就好好,小學就唔了解。再謝

作者: zebrabb    時間: 18-2-6 10:05

cameo 發表於 18-2-5 23:58
暫時冇認真諗呢part,我完全冇谷個仔,喺考直私、叩門都唔會有咩驚喜,所以懶得諗
...

你冇谷仔,又冇backup,去34網=⋯⋯你懂嘅。就算cut左雙非,教育學者都講,龍年實際數字係少左人抽獎,其中好有可能會做超大B去蛇年,未必一定甘穩算。你堅持34網,一係超好運,中獎,二你要甘心一個唔覺意,入左跨區學校,到時比起你40網的情況,未必有著數,另外如派中跨區,實際你咪又係遠左上學,脫離了近34網的原則。

作者: cameo    時間: 18-2-6 11:13

zebrabb 發表於 18-2-6 10:05
你冇谷仔,又冇backup,去34網=⋯⋯你懂嘅。就算cut左雙非,教育學者都講,龍年實際數字係少左人抽獎,其 ...

其實,我係知34、40都非理想校網的,但現實環境只可2選1時,都希望大家明白,我暫時係想比較2者更多利弊,並非搵緊其他校網。謝謝你的意見

作者: elbar    時間: 18-2-6 15:15

cameo 發表於 18-2-6 11:13
其實,我係知34、40都非理想校網的,但現實環境只可2選1時,都希望大家明白,我暫時係想比較2者更多利弊, ...
只講一句;九龍城網升中相對深水埗網冇得輸

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-6 17:06     標題: 回覆樓主:

我唔熟34, 但感覺上40網不錯。

旅小和旅中有聯繫的,20-25個位? 數字我忘了。

一線學校: 瑪神,荔天,協和
瑪神:好谷,教快半學期(一開學教下學期的書), 升小一的暑假註冊後,會派暑期功課比新生

荔天: 好谷,升中好靚,但小朋友好忙,教學進度好趕,比其他小學快左3-4week 左右。 但起步點是一樣的。  題外話,聞說喜歡收twins , 和宗教立場有關。

協和: 我果年只識兩人入左去… 詳情不了解,但幾肯定重學術無愛的。 我無惡意,但入協和也不會在意有無“愛”了。 對SeN 可謂無乜包容…  

三大,我知的是咁多了。  如果小朋友係好happy 的happy 幼稚園,未必銜接到--不論學術和心理, 父母要出點力幫下手。

仲有無哪一間想了解 知無不言。

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-6 17:08

cameo 發表於 18-2-6 02:34
絕對幫到手,先謝。
雖然我而家住ssp,不過大女係34網小學,而家對ssp小學了解好少,只知某d係新校舍,但 ...

我同意校舍並非主要考慮因素。 因為小朋友在升小學換環境,太新鮮了,不太懂得比較 ,不會覺得有大分別。

而且,才五六歲的 小朋友,他們會在意老師的態度 ,是否愉快,小息食乜好,多於校舍

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-6 17:15

回覆 貓頭雀 的帖子

瑪神所有科目都用下學期書?!
愛德你點睇?中學有好多愛德入我間中學,個個都好讀得書。唔知有冇教快呢?(佢地話冇,不過可能依家唔係)

作者: hkpapa852    時間: 18-2-6 17:55

貓頭雀 發表於 18-2-6 17:06
我唔熟34, 但感覺上40網不錯。

旅小和旅中有聯繫的,20-25個位? 數字我忘了。
旅小和旅中沒有聯繫位, 只係旅小每年會推薦一批學生俾旅中, 旅中通常極大機會係自行階段取錄呢批學生

作者: cameo    時間: 18-2-6 17:58

elbar 發表於 18-2-6 15:15
只講一句;九龍城網升中相對深水埗網冇得輸

謝謝你,呢點就係令我想離開40網嘅主因,升中band 1男生絕對唔夠學位,我仔呢屆重好似男多女少!

作者: kuri_ma    時間: 18-2-6 18:06     標題: 回覆樓主

我自己都係40網人,囝囝上年叩到34。
我建議你抽返40,首選旅港,派彩後再叩34,萬一叩唔到都有一間幾好既學校,叩到咪走囉

作者: cameo    時間: 18-2-6 18:07

貓頭雀 發表於 18-2-6 17:08
我同意校舍並非主要考慮因素。 因為小朋友在升小學換環境,太新鮮了,不太懂得比較 ,不會覺得有大分別。
...

非常感謝您嘅資料,我都有入40網嗰邊睇你地傾呀
我同意你所講,學生係非常在意老師嘅態度,我大女係聖羅撒小學畢業,我明白老師真係忙到好難付出愛心,但現實絕對有影響深遠嘅「刻意冷漠態度」存在,我係好反感呢一種態度。
我自己係旅港中學old girl,所以都會在意旅港呀,我當年個班主任重教緊,當年唧同學就入番中學部教書。
如果學術深嘅學校,我都會在意佢「點教?」,佢哋真係有本事教?還是俾壓力家長搞掂?又會唔會只顧拔尖、對相關學生補底不足⋯⋯呢d深層問題,好需要用家分享資訊

作者: cameo    時間: 18-2-6 18:15

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:06
我自己都係40網人,囝囝上年叩到34。
我建議你抽返40,首選旅港,派彩後再叩34,萬一叩唔到都有一間幾好既 ...

謝謝你的意見,請問介意講叩到邊間嗎?我如果34抽獎,首選都有邊間特別鍾意,如果叩門,csk預左冇份,可能叩合一堂

作者: cameo    時間: 18-2-6 18:17

hkpapa852 發表於 18-2-6 17:55
旅小和旅中沒有聯繫位, 只係旅小每年會推薦一批學生俾旅中, 旅中通常極大機會係自行階段取錄呢批學生
...

謝謝你的資訊,對我好有用

作者: kuri_ma    時間: 18-2-6 18:22

cameo 發表於 18-2-6 18:15
謝謝你的意見,請問介意講叩到邊間嗎?我如果34抽獎,首選都有邊間特別鍾意,如果叩門,csk預左冇份,可能 ...

囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要同佢操下卷。另外,34都好多新移民。

作者: cameo    時間: 18-2-6 18:30

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:22
囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要 ...

我仔係性格派,所以我係隨佢自願去教,操卷對佢應該暫時未可行。佢現K2,會每日自己做功課,而家KG算係學術幾好的happy school,每日有net,佢校內外自理能力ok的(即係返學會扮乖嗰種,佢好在意校內形象)
你小朋友好叻,要一間區內hit嘅學校,真心係難㗎!

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-6 19:19

hkpapa852 發表於 18-2-6 17:55
...

多謝指正。 我以為這就是聯繫呢,唔好意思

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-6 19:37

1998Ruby1998 發表於 18-2-6 17:15
回覆 貓頭雀 的帖子

瑪神所有科目都用下學期書?!

瑪神啲功課相比我del 晒   
否則就可以大家研究下了。

十一月左右吧,英文教到內容:  三隻大象站在水池邊
要自己作句:  there are three elephant next to the pond .

題目類似是咁。

數學,skip 曬基本野,已經要研究文字題。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-6 19:41

回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹 )。我冇研究其他科,但係瑪神英文唔算深,同我接觸過嘅其他一線學校接近。親戚話小三先正式英文作文。“there are three elephant next to the pond” 小一作文黎講,算係正常吧?
作者: ying8    時間: 18-2-6 20:43

樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一堂等校。如果小朋友六年後升中,成績不是最Top嘅一群,這一點極需要考慮。
還未到真正選校嘅日子,樓主大可於9月份出席各校嘅簡介會。上年40網學校簡介會分佈喺唔同時間,值得逐間去聽聽。自己去感受下學校係咪重學術、老師有無愛心,總好過聽別人所講。
作者: kuri_ma    時間: 18-2-6 20:43

cameo 發表於 18-2-6 18:30
我仔係性格派,所以我係隨佢自願去教,操卷對佢應該暫時未可行。佢現K2,會每日自己做功課,而家KG算係學 ...

我小朋友唔叻架,我都無諗過佢會叩到架,但如果佢宜家先K2咁就真係太早,K3下學期開始啦

作者: cameo    時間: 18-2-6 21:10

ying8 發表於 18-2-6 20:43
樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一 ...

謝謝你的寶貴分析。
如揀小學,我都相信40網穩陣過34好多,入唔到乙一,有機會去乙二也會不過不失。
我其實係勁勁勁勁怕升中嗰part,我大女係ssp網升中,如果我呢個細嘅都係女,二話不說一定40網。
我而家又再諗,touch wood我34網抽獎衰左,有幾多機會又可以叩番40呢⋯有冇邊間只考慮111(唔洗諗)?有冇邊間甲部填過都可以叩?又有冇邊間出名冇愛心等等等等⋯
多謝你提醒我,我會多留意小學搞嘅簡介會,親身去感受吓,都會繼續喺ek聽聽大家寶貴意見,始終當局者迷,大家分析對我都有用的

作者: cameo    時間: 18-2-6 21:17

1998Ruby1998 發表於 18-2-6 19:41
回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹  )。我冇研究其他科,但係 ...

因為有d happy KG真係好happy,功課好淺,甚至每星期得2堂英文,咁呢類學生可能小一上學期跟英文會吃力d。加上多數年幼小朋友學野以喜好為大前提,語文方面未必中英同時兼顧得好好,我仔已明顯偏向鍾意英文,聽講讀都比我預期理想(佢現讀KG每天有net),但就好明顯對中文興趣弱,寫中文字會反感。再講,就算叩門、考直私,我都覺得反而中文叻可能更實用吧?反正老師面試亦唔會同佢以英文對答,所以對住呢個仔,我暫未有能力迫到佢做到乜,唯有依佢喜好去開心咁教咋

作者: 貓頭雀    時間: 18-2-6 22:10

1998Ruby1998 發表於 18-2-6 19:41
回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹  )。我冇研究其他科,但係 ...

開學兩個月, 其他學校未到這程度呢。
當然,不難的。 好多幼稚園小朋友也做到,特別是私幼小朋友,對他們而言,濕濕碎啦

另外, 小朋友不會覺得自去年學校是深或淺, 因為活在其中,無從比較。
不過呢, 人的小宇宙是強大的,即使開學未追到,小朋友慢慢都會追得上呢。

作者: cameo    時間: 18-2-6 22:16

貓頭雀 發表於 18-2-6 22:10
開學兩個月, 其他學校未到這程度呢。
當然,不難的。 好多幼稚園小朋友也做到,特別是私幼小朋友,對他們 ...

認同,其實一個學期其實可以改變好大。
反而由KG每日玩3小時,突然變左要坐定定全日上堂,加上lunch之後飯氣攻心,呢樣係最辛苦

作者: twlo    時間: 18-2-6 22:38

我的小朋友也是讀happy KG (沒有上任何叩門班),當年有幸叩入瑪神,亦都追得上進度,所以如可入讀,不用擔心。
至於功課,大部分在家一小時內完成,有時在校已完成。
作者: cameo    時間: 18-2-6 22:53

twlo 發表於 18-2-6 22:38
我的小朋友也是讀happy KG (沒有上任何叩門班),當年有幸叩入瑪神,亦都追得上進度,所以如可入讀,不用擔 ...

小朋友真叻
請問你填表時,有甲乙部填過瑪神嗎?如果冇填過,都有機會叩嗎?thanks

作者: twlo    時間: 18-2-7 00:26

cameo 發表於 18-2-6 22:53
小朋友真叻
請問你填表時,有甲乙部填過瑪神嗎?如果冇填過,都有機會叩嗎?thanks
...
我是填1-1-1的,可能印象分也加了一些,總之叩入就是幸運。升中可以煩小次。

作者: hkpapa852    時間: 18-2-7 09:10

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:22
囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要 ...

CSK叩門一向只睇portfolio揀人去考嗰個超過1小時既筆試,相信讀happy school唔谷學術係連俾人揀去考既機會都無。

作者: kuri_ma    時間: 18-2-7 09:17

hkpapa852 發表於 18-2-7 09:10
CSK叩門一向只睇portfolio揀人去考嗰個超過1小時既筆試,相信讀happy school唔谷學術係連俾人揀去考既機 ...

我囝囝唔係讀名幼,都可以講係happy school,學術都唔係好,直私第二輪全部入唔到,只係3月開始同佢經常做練習同睇書,其實點解會收佢,我到宜家都係一個迷
不過間間學校收生準則唔同,每個小朋友潛力都唔同,一試無仿

作者: hkpapa852    時間: 18-2-7 10:34

cameo 發表於 18-2-6 21:10
謝謝你的寶貴分析。
如揀小學,我都相信40網穩陣過34好多,入唔到乙一,有機會去乙二也會不過不失。
我其 ...
不要低估叩門的難度, 亦不要高估40網小一派位的情況.

現實係, 熱門學校叩門一般至少都係200-300人選10-15人

40網小一派位只是好過34網一點點, 某些二線放乙1都大機會入, 但放乙2機會都唔高, 只係無34網咁地獄, 可以原區安置, 但一樣係天地網

堅持為自己選校設限制, 有好處也有不好處, 自己衡量.

簡單而言:

40網升小派位較好34網一點點, 但升中呢..... 要有3理準備, 即使係B1學生, 都有30%機會入唔到B1中學

34網升小派位近乎全港最惡劣 (其實幾年前未借位已經連繼至少4年係派獲首三志願最低既一區), 除咗坊區所稱既寶校外, 近乎無學校係可以乙1必入, 而且唔好彩仲要派去外區 (升中派位亦不見得比SSP理想很多既區)

作者: hkpapa852    時間: 18-2-7 10:37

ying8 發表於 18-2-6 20:43
樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一 ...
不同區既學校, B1比例其實無得直接比較.

荔天, 協和, 旅小, 相信如果轉咗去九龍城中學網, 升B1比例都會大跌

要怪只怪九龍城區有太多怪獸級既學校

APS, KTS, LS, MCS, HY, 民生...... 每間都至少有50%既B1學生

作者: elbar    時間: 18-2-7 10:41

cameo 發表於 18-2-6 21:10
謝謝你的寶貴分析。
我其 ...
以今年升小龍年效應計; 40網乙2應該 善導,深水埗官立 機會較高

作者: ericdozo    時間: 18-2-7 11:10

.
作者: ericdozo    時間: 18-2-7 11:11

hkpapa852 發表於 18-2-7 10:37
不同區既學校, B1比例其實無得直接比較.

荔天, 協和, 旅小, 相信如果轉咗去九龍城中學網, 升B1比例都會大 ...
我本身住41網, 但女41網小學抽獎抽吾好 (去到黃大仙), 最後扣門入左40 網一小學。現讀小一。
我都諗住抽中學返九龍城抽,但見好多九龍城一線中學, 都有自己附屬小學,可抽的中學學位不多,二來又怕40網 BAND1 去到九龍城會跌BAND....

現都考慮緊 小二試下插班返九龍城(41網)讀。。。

作者: worldcat    時間: 18-2-7 15:55

ericdozo 發表於 18-2-7 11:11
我本身住41網, 但女41網小學抽獎抽吾好 (去到黃大仙), 最後扣門入左40 網一小學。現讀小一。
我都諗住抽中 ...

女仔,如果唔係中途入返41 ,一心一意kln2升中好過。當然,如果係級一二資質,都可以考慮返kln3。

作者: elbar    時間: 18-2-7 23:18

ericdozo 發表於 18-2-7 11:11
我都諗住抽中 ...

瑪利諾修院,天神 都值得一試

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5