教育王國

標題: 點解有d直資可以happy school,官津得唔得? [打印本頁]

作者: Jules_S    時間: 18-2-8 09:13     標題: 點解有d直資可以happy school,官津得唔得?

唔好意思,有個迷思。點解有d直資學校可以做到happy school, 又可以做到ok學術成績?但一般主流官津學校就較多功課,同常操練學生。

有無官津例子又happy(少功課、少測驗)又有成績?

係直資龍校資源較多,較少競爭環境,還有其他原因嗎?

謝謝

作者: 百畝林    時間: 18-2-8 09:24

個人愚見:

津校除扣門外,無得自己揀學生。
亦無百分百直升嘅中學。升中要banding。咁學校係要做啲嘢。

直資龍校,少升中壓力。學生又百分百經過自己挑選。學校壓力當然無咁大。
直資除政府資助,仲有家長支付嘅額外費用,資源定比津校多。

所以,直資先好似可以有happy school嘅條件。
但人人happy school嘅定義都唔同嘅。
作者: 0030    時間: 18-2-8 09:32

回覆 Jules_S 的帖子

有,初小暫時happy school~

作者: mytambb    時間: 18-2-8 09:37

Jules_S 發表於 18-2-8 09:13
唔好意思,有個迷思。點解有d直資學校可以做到happy school, 又可以做到ok學術成績?但一般主流官津學校就 ...

因為直資課程有彈性,學生亦已經有基本能力唔洗太谷。整個氣氛能夠較開心,多元化發展。

作者: lulumelody    時間: 18-2-8 09:43     標題: 回覆樓主:

因為直資你唔谷,學生家長自己會佢谷。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-8 09:47

lulumelody 發表於 18-2-8 09:43

你果間係咁?我果間唔係wor

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-8 09:52     標題: 回覆樓主

我自己咁睇
其實官津都有活動、少功課嘅。不過事實上活動教學係較難同多野準備(在教學層面黎講)。例如,坊間課本唔係依書直說就得,要準備好多校本野,課堂秩序又要維持到。改功課open questions又難改左
傳統學校有包袱,突然轉左而影響教學成效,邊個mer飛?所以未必會唸轉。尤其學校已有一定生源,多一事不如少一事。反正keep住傳統都大把家長揀,跟返現有做法穩穩陣陣

作者: ok3    時間: 18-2-8 10:07

如果樓主只係要求"ok學術成績", 相信大部分官津都已經可以滿足到你. 如果你要做好top嗰 "浸", 一係你天資聰敏, 否則去到邊間學校, 你仍是要下苦功.
作者: Soundervolt    時間: 18-2-8 10:20     標題: 回覆樓主

讀直資或官津Hap唔Happy好睇個人,唔可以一概而論,如果要有好成績,無論傳統或活動教學,官津或直資,學生都要努力付出,好似樓上咁講,如果唔係追求高成績,其實好多學校都可以好happy。CKY用評估代替測考,變相即係日日都正在測考,官津學校定期測考,如果有恆常温習,亦並非一定艱辛,所以好睇個人適唔適合同埋期望。

作者: AndrewHo_FB    時間: 18-2-8 10:24

The direct subsidized schools can select the best students into their Primary 1. And I do think the schools have also consider the parents' background if they are supportive to their kids' study.

For public schools, their students are randomly selected and the variation among them is really big. It is similar for the trucks, sport cars, bus etc all driving in 1 lane. The result is all the vehicles need to slow down, and all drivers need to suffer.
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-8 10:42

Happy 睇你點定義,你小朋友叻,天資夠,咩學校都可以 happy。不過可以解釋嘅就係,直資、私立有佢地自己套評核方法,例如平時分、Project 分,你如果係適合呢套評核方法嘅,就當然可以魚魚得水。因為交學費,所以請嘅老師都可以「高級」d,畀學生嘅資源都會多 d。

有成績,係點有成績?多過 60%/50% 入 Band 1 英中?

如果以我認識了解過嘅官津當中,如果只係談初小課程,不談家長自谷的話,聖彼得、聖母無玷、灣仔 St Joe 都係初小算係輕鬆而升中不錯(高小就不論課程深淺,個個都發力)。
作者: Jules_S    時間: 18-2-8 10:50     標題: 回覆樓主

謝謝回覆。

其實我期望我小朋友成績ok, 有進步就得,長期‘top‘果d,家長同小朋友都會有唔少壓力。
無論初小或高小,我覺得返學都唔應該係苦差。如果係學術之餘,又有機會同時間,係校内外生活作不同活動嘗試,尋找興趣,認識自己,已經不錯。小學加中學12年,如果唔鍾意返學又日日覺得辛苦,都幾慘。

但正如樓上所講,官津學校已存在一定運行模式、甚至包袱。除非決心,否則尋求大突破不容易。欣賞最近聖公會呼籲屬下小學少功課、甚至零家課, 希望真係可以實行到。

作者: MrBeast    時間: 18-2-8 10:57

唔好意思,有個迷思。點解有d直資學校可以做到happy school, 又可以做到ok學術成績?但一般主流官津學校就 ...
邊間直g你覺得happy 呢?仲有p1 n p6 可能happy 程度有別
作者: HYYU    時間: 18-2-8 10:58

官津,  真。Happy School 應該只有天虹
作者: 雲牛    時間: 18-2-8 11:00

有時 happy school 的形象, 都是有賴識接受傳媒訪問的校長及那些"親子"雜誌塑造出來, 佢地一定 sell 學校有好多啟發性活動, 加幾張滿面笑容學生攬住校長的相片.  

如果要俾錢讀, 都係同傳統學校一樣, 搵鬼肯俾幾千蚊學費.
作者: punlik    時間: 18-2-8 11:20

作者: woyj    時間: 18-2-8 11:27

mytambb 發表於 18-2-8 09:37
因為直資課程有彈性,學生亦已經有基本能力唔洗太谷。整個氣氛能夠較開心,多元化發展。
...

全中!
另外,直資收學費,通常net 較多,係語文學習上有一定幫助

作者: tommyxsarah    時間: 18-2-8 11:29     標題: 回覆樓主

有。我小朋友果間津小都算happy school .
校長以學生為本, 會聽家長意見。
課程富啟發性

功課量初小 半個鐘搞掂

但4 評估2 考 (4 評估 是將2 評估拆開 ,小朋友溫得輕鬆好多,聽落就好似量多)

升中成績都ok

但始終官津行呢條路唔易 , 真心讚學校上下

作者: woyj    時間: 18-2-8 11:40

Soundervolt 發表於 18-2-8 10:20
讀直資或官津Hap唔Happy好睇個人,唔可以一概而論,如果要有好成績,無論傳統或活動教學,官津或直資,學生 ...

CKY 是私校,不是直資。
校長說是愉快學習,想營造學習環境有趣D,老師用好多方法提高學習興趣,但學生仍要專注學習。在我來說,平常默書測驗沒指定日期非常好,家長們不用迫孩子操練。通常他們自己會在高小時意適到自己温習。另期終考有明確日期
雖然我不清楚樓主說happy school 定義,不過普遍家長都知冇免費午餐。

作者: tkinwong    時間: 18-2-8 11:49

lulumelody 發表於 18-2-8 09:43

不能同意更多。

作者: tkinwong    時間: 18-2-8 11:53

HYYU 發表於 18-2-8 10:58
官津,  真。Happy School 應該只有天虹

但校長這幾年的措施,是否提高升中派位成績,由弱校變強校,或中上學校,是未知之數

作者: Jules_S    時間: 18-2-8 12:15     標題: 回覆樓主

我對happy school 定義:小朋友鍾學返學,放左學,小朋友做完功課,除左學術,仲有d時間做自己喜歡做嘅野。
係而家呢個社會,咁要求睇嚟好似好理想,但係其實點解唔係基本野。返左8個鐘頭學,學術之餘,淨係想比少少時間佢地自己玩下,抖下氣。

我自己認識happy嘅直資唔多,只係知道港同、St. Margaret, 小學一、二年班都係冇考試, 學校活動比較多元化, 功課量需時較少。

作者: Soundervolt    時間: 18-2-8 12:18

woyj 發表於 18-2-8 11:40
CKY 是私校,不是直資。
校長說是愉快學習,想營造學習環境有趣D,老師用好多方法提高學習興趣,但學生仍 ...

我點會唔知CKY係私校,我只係解釋活動教學要期望好成績唔係一定等於輕鬆,只係是否適合同期望嘅問題。您嘅仔女適合而又有效果就真心恭喜您,我仔讀津校,定期測驗考試亦未見苦口苦面,兩種教學模式並無抵觸。

作者: woyj    時間: 18-2-8 12:27

Soundervolt 發表於 18-2-8 12:18
我點會唔知CKY係私校,我只係解釋活動教學要期望好成績唔係一定等於輕鬆,只係是否適合同期望嘅問題。您嘅 ...

同意,每個孩子也不同,在某類形學校發展比較好。
反過來看,沒有孩子嘗試過2種教學方法。就算轉校生,初小跟高小教法亦頗不同,基本上不能比較。所以永不知道另一種教法會否更合適,孩子學習態度會否更積極

作者: haihaimom    時間: 18-2-8 12:46

課堂要諗噤多花臣去引發學生興趣,工作紙又要設計過曬,仲有嗰啲跨學科活動,比坐定定聽書然後做功課花多好多心力,所以官津校行活動教學,真心欣賞和佩服,例如天虹。

作者: tommyxsarah    時間: 18-2-8 13:00

haihaimom 發表於 18-2-8 12:46
課堂要諗噤多花臣去引發學生興趣,工作紙又要設計過曬,仲有嗰啲跨學科活動,比坐定定聽書然後做功課花多 ...

確實搞甘多花臣,唔係間間學校願意做 。
官津做又36 ,唔做又36。
做左唔一定好,唔做一定唔錯。
所以行真.happy school 既官津,係好值得讚揚。要推得郁學校入面d 老c 忽,配合學校既政策改革,確實有一定難度。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-8 13:02

tommyxsarah 發表於 18-2-8 13:00
確實搞甘多花臣,唔係間間學校願意做 。
官津做又36 ,唔做又36。
做左唔一定好,唔做一定唔錯。

完全贊同,要改革唔容易。管理層有心做都要全民配合

作者: mcl203    時間: 18-2-8 14:31

Jules_S 發表於 18-2-8 12:15
我對happy school 定義:小朋友鍾學返學,放左學,小朋友做完功課,除左學術,仲有d時間做自己喜歡做嘅野。 ...

你既期望要求唔係高喎,津校點會無~~~

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-8 16:34

回覆 haihaimom 的帖子

教育局派人黎就即刻上演活動教學
不過以前真係有一兩個老師會額外付出去令到上堂冇咁苦悶,會設計工作紙、遊戲。不過通常都係非常資深/剛剛入黎打工果 d 先夠膽做。萬一 touch wood 轉左學生成績跌就死得,唔轉反而只會覺得係個學生問題。

作者: novelle    時間: 18-2-8 16:36

mytambb 發表於 18-2-8 09:37
...
非常合理的分析!
作者: haihaimom    時間: 18-2-8 16:55

1998Ruby1998 發表於 18-2-8 16:34

教育局派人黎就即刻上演活動教學

學校噤多持份者,老師、家長、校監、真係好難做到上下一心去求變,如果唔係去到就黎被殺校,真係好難做課程改革,尤其係背負幾十年老校嗰啲,老師年紀大啲(當然教學經驗多啲),但接受新事物又慢啲,亦唔會所有家長支持,阻力唔少。

作者: Funtoread    時間: 18-2-9 00:27     標題: 回覆樓主:

作者: haihaimom    時間: 18-2-9 12:54

haihaimom 發表於 18-2-8 16:55
學校噤多持份者,老師、家長、校監、真係好難做到上下一心去求變,如果唔係去到就黎被殺校,真係好難做課 ...

香港集會思會對愉快學習做既硏究,值得一看,當中有提及津校如瑪利曼、天虹、直資港同等㸃推行愉快學習。
http://www.ideascentre.hk/wordpress/wp-content/uploads/2009/02/Report-on-Happy-Learning_20170224_Final.pdf

作者: Soundervolt    時間: 18-2-9 13:10

haihaimom 發表於 18-2-9 12:54

香港集會思會對愉快學習做既硏究,值得一看,當中有提及津 ...

教育制度只係一部份原因,香港宜家乜嘢都競爭激烈,就算學校實行愉快學習,但家長都可能覺得多出尼嘅時間可以去補習,谷到仔女盡哂先至安樂。我地當年經歴填鴨式教育,但我又唔覺當年好似宜家尐小朋友咁辛苦,因為當年社會風氣,家長普遍冇咁着緊仔女嘅成績,讀到繼續,讀唔到出社會工作。韓國係補習最瘋狂嘅亞洲國家之一,未必值得參考。

作者: hkpapa852    時間: 18-2-9 13:33

Soundervolt 發表於 18-2-9 13:10
教育制度只係一部份原因,香港宜家乜嘢都競爭激烈,就算學校實行愉快學習,但家長都可能覺得多出尼嘅時間 ...

真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

作者: Soundervolt    時間: 18-2-9 13:58

hkpapa852 發表於 18-2-9 13:33
真係唔明點解到今時今日不少家長仲盲目以為直資/私立學校都可以係happy school。

我相信直資或私校有簡介會,學校可透過presentation,集中講學校美好同快樂嘅一面,聽到唔少家長如痴如醉,覺得只有呢尐學校可以又輕鬆,又快樂,又冇壓力,但又有好成績。但係好多津校都冇呢尐presentation嘅機會。

作者: hkpapa852    時間: 18-2-9 14:00

Soundervolt 發表於 18-2-9 13:58
我相信直資或私校有簡介會,學校可透過presentation,集中講學校美好同快樂嘅一面,聽到唔少家長如痴如醉 ...
基督教既津校, 比較鍾意攪簡介會

作者: heisonmama    時間: 18-2-9 14:17

我覺得小朋友能否愉快成長, 父母的價值觀影響比學校大。 如果父母一分都不能少, 小朋友去哪間學校都一樣。 當然, 如果學校的功課量適量, 都能給予父母空間去做他們想做的教育。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-9 14:19

haihaimom 發表於 18-2-9 12:54

香港集會思會對愉快學習做既硏究,值得一看,當中有提及津 ...

有意思的研究,不過
咩事啊,港大同學會校長、路德會沙崙任竹嬌、黃錦輝校長林克忠、李兆基校長謝煒珞,全部都係港同人/ex港同人
有其他例子的,如佛教康山、瑪利曼、閩僑等等,如果sample size可以廣闊一點,份報告會更更大參考價值

作者: hkpapa852    時間: 18-2-9 14:36

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 14:19
有意思的研究,不過
咩事啊,港大同學會校長、 ...
個人認為, 小朋友能否愉快學習, 學校當然有影響, 但最大既影響, 係家長自己

作者: mcl203    時間: 18-2-9 14:39

Funtoread 發表於 18-2-9 00:27
個人愚見,真正happy school, 只能home school 1對1服務發生。 要提升學習興趣, 自由度,實在太花資源時 ...

咁你要問下小朋友是否意願24小時對住父母,又或日日係屋企上堂~~~

依我小朋友及同學仔當年2次停學經驗,個個都想繼續返學㗎~~~

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-9 14:39

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:36
個人認為, 小朋友能否愉快學習, 學校當然有影響, 但最大既影響, 係家長自己

咁好明顯,家長唔信/唔認同,根本唔會揀呢類學校
識人曾在文中其中中間擔任開荒牛工作,講到學校點好點好誇啦啦,最後為自己孩子揀嘅,係出名傳統嘅宗教背景女校
連辦學果個都無信心,講咩啫

作者: hkpapa852    時間: 18-2-9 14:43

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 14:39
咁好明顯,家長唔信/唔認同,根本唔會揀呢類學校
識人曾在文中其中中間擔任開荒牛工作,講到學校點好點好 ...

其實最可怕既係, 家長認同學校部份方式, 但又不完全接受

如果唔係, 點解今時今日有家長會要求國際學校加多D功課同測考

部份津小初小無測考, 但妳估有幾多個家長真係會係初小階段任得個小朋友跟住學校課程自由發揮, 唔會出去十全大補呢?

又例如, 家長口裡說十分支持/愛戴學校, 但又叫小朋友個個學校去隔離區間名校考插班

作者: mcl203    時間: 18-2-9 14:52

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:43
其實最可怕既係, 家長認同學校部份方式, 但又不完全接受

如果唔係, 點解今時今日有家長會要求國際學校加 ...

有,我~~~

作者: Jules_S    時間: 18-2-9 14:55

我諗唔一定,依家啲家長咁醒目,考甚至決定讀直資/私校前,都會做資料蒐集,真係讀過真係唔適合自己小朋友或唔合預期嘅話,可能都會轉校,但人數應該唔會好多。

況且呢個題目都係討論‘有啲’直資學校,而唔係泛指全部。

作者: Soundervolt    時間: 18-2-9 15:12

hkpapa852 發表於 18-2-9 14:00
基督教既津校, 比較鍾意攪簡介會

咁又因為好多基督教學校都係直資嘛。當年我參加過某校簡介會。校長喺presentation用大量時間講佢地有幾了解學生,學校有大量課外活動,彷彿返學天天都只係遊戲中學習,直情係神級dream school,家長聽到十分神往,當簡介會臨近結束,校長問大家有乜野問題,我舉手發問有關課程及測考問題,其他家長嘅眼神好似話俾我知「您有冇搞錯呀」!

作者: wongtw    時間: 18-2-9 15:14     標題: 回覆樓主:

如果是IB學校,小學輕鬆好正常,只是英語要保持進步,但IB高中對某的學生來講,是辛苦過傳統高中,到時至知乜野叫做辛苦。

作者: kwunpa    時間: 18-2-9 18:06

有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就算地區一綫,大部分家長也十分緊張孩子的學業。反過來想,如果家長不發功,學校就成績差,那麽要學校來干什麽?不如不返學。
有人話系因爲資源比官津校多。但其實政府津貼官津學校并不少,政府每年投放在小學生的資源是每名學生約五萬元。救恩系私校,無政府資助,每年的學費也是五萬元。救恩能做到 愉快學習,升中成績好,爲什麽官津不能呢?資源不夠衹是教育官僚的遮羞布。

大部分官津學校學生辛苦,成績又不及直私,實情是兩大原因:

1. 教學方法錯誤: 小學中英數好成績就會好,可惜大部分小學的中英文教學是失敗。大家都知道閲讀是王道,但從小一開始,大部分學校仍以做練習、操卷、文法分析爲主,學生又辛苦又學得不好。直、私很多真正强調閲讀,初小未必贏其他學校,高小優勢就明顯。

2. 官津學校老師水平低落,八九十年代入職的大部分是會考失敗生。其中又多老 seafood, 懶惰又因循,除了用三十年前的教法外,根本唔識其他野!

作者: haihaimom    時間: 18-2-9 22:29

回覆 kwunpa 的帖子

其實即使大學學額增加了,也只有20%適齡學生能夠進入大學。對於這些學生在再傳統也受得了。至於餘下的80%學生就變成犧牲品陪葬品。大家唔想被標籤失敗,想盡辦法令自己的學生/子女可以擠入去。我哋仲行緊60年代嘅精英教育,淨係target嗰20%學生,普及教育唔應該係咁,點樣教育嗰80%學生,令到佢哋可以在唔同既範疇上獲得成功,這才應該是真正的教育。

作者: Funtoread    時間: 18-2-9 23:41

mcl203 發表於 18-2-9 14:39
咁你要問下小朋友是否意願24小時對住父母,又或日日係屋企上堂~~~

依我小朋友及同學仔當年2次停學經驗 ...

作者: mcl203    時間: 18-2-10 00:30

Funtoread 發表於 18-2-9 23:41
我知你講笑的

願意home school既父母, 多數同仔女關係好, 未必會唔想見父母。 小朋友既成長,  ...

我認真㗎~~~

我無否定home school唔好,只係講返學未必子女唔中意啫~~~

返學可以有home school無既野,可以有群體生活,現實係例如佔中一開始,我家小朋友及同學仔已經在多途徑表達不滿,令佢地停學~~~

教學模式有好多不同,直私做到既,官津亦一樣可以做到,並非直私專利~~~

作者: mcl203    時間: 18-2-10 00:39

kwunpa 發表於 18-2-9 18:06
有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就 ...

你既1和2都似乎幾以偏蓋全,早幾個po已有網友列舉例子,當中已有一線小學用上愉快學習,強調閲讀既重要性,成績亦似乎不下於救恩,似乎你要多了解下某些津校,情況未必如你所想,満佈劣質師資,30年前教學方法,亦只懂用測考谷成績~~~

作者: kwunpa    時間: 18-2-10 01:41

mcl203 發表於 18-2-10 00:39
你既1和2都似乎幾以偏蓋全,早幾個po已有網友列舉例子,當中已有一線小學用上愉快學習,強調閲讀既重要性 ...

我說大部分官津,沒有說全部。

事實上,我有孩子讀傳統官津,亦有孩子讀新派直私。我敢說,傳統官津間間口講都話注重閲讀,實際上系咪呢回事呢?每天有無閲讀堂?閲讀記錄冊系咪形式上過場?英文閲讀有無如國際學校、某些新派直資,就算同一級,老師會根據學生不同程度,分配不同 level 的 readers? 放學后在家有無時間給孩子隨便閲讀?而唔系口講重視閲讀,但每天給學生十樣、八樣功課?

國際學校、港同、救恩真的令學生喜愛閲讀,唔叫自己都欏本書出來睇。官津有幾多間做到?而唔駛家長自己培養孩子閲讀?

香港四百多家官津小學,我估做到的唔夠十間,百分之二都無!

作者: mcl203    時間: 18-2-10 01:52

kwunpa 發表於 18-2-10 01:41
我說大部分官津,沒有說全部。

事實上,我有孩子讀傳統官津,亦有孩子讀新派直私。我敢說,傳統官津間間 ...

咁咪叫你多了解一下津校教學模式,每天早上等上堂鼓勵閲讀,每天有自修堂,我小朋友當年每日帶2本書返學校,一年睇過百本,亦唔少學生閒時手執書本。近年參與閲讀比賽,對手大部分係國際學校,亦成績係好既,現實係有噃,只係多與少既問題~~~

當年校長面試真心話,我地無得揀學生,可能係位置好既原因。或許,這就是官津面對既問題,要照顧來自不同背景既學生~~~

愉快學習只存在於直私,似乎太神化直私既優勢~~~

作者: artroboy    時間: 18-2-10 08:09

Charlotte_mom 發表於 18-2-9 14:19
有意思的研究,不過
咩事啊,港大同學會校長、 ...
黃錦輝校長以前教港小?
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-10 08:52

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同一級都有分唔同 level 嘅 readers,老師如果睇得出你係超班/落後,會調你入唔同組,果陣我一個學期調左 4 次。好多人都鍾意睇書,圖書館老師更加因為學生要求而買 Harry Potter(講緊係十年前)。一線津校程度未必不及直資/私立(除非你係同 St Paul Co-ed 比,咁樣就真係冇野好講
認識幾間津校,作業或者係比直資/私立多少少,但係唔係唔合理,正常速度+上堂有聽書的話,一個半小時內一定做得曬,有頗多時間去閱讀,不過家長屋企點樣分配時間係另一回事(溫書、閱讀、玩耍)。

作者: Soundervolt    時間: 18-2-10 10:28

1998Ruby1998 發表於 18-2-10 08:52

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同 ...

好多時睇學校嘅圖書館規模同藏書內容,已經唔多唔少知道嗰間學校嘅水準。

作者: kwunpa    時間: 18-2-10 11:21

1998Ruby1998 發表於 18-2-10 08:52

唔敢包其他學校,我自己果間雖然係好傳統,但係都鼓勵閱讀,每朝有閱讀時間,就算係同 ...

所以你個間系香港頂尖女校。以我所知,你個間系少數官津真系英文教得好。九成官津系不停做練習、操卷。就算一個半小時,功課都系太多。全日制小學返到屋企計佢四點,九點睡覺(若要有充足睡眠),中間五小時。一個小時食飯、梳洗,已經系好快。一個半小時做功課,如果有默書測驗,再多一個半小時溫習。剩返一個小時,做運動、去公園好啦?玩好啦?親子時間好啦?練琴好啦?定閲讀呢?根本就系唔夠時間。仲未計好多高小起碼做兩個鐘頭功課。

所以,全日制小學已經要返全日,根本就唔應該有家課,功課應該上堂時要做灑。回家就有時間閲讀。好多國際學校都系甘。點解官津學校唔得?行佐幾十年都系甘唔系藉口。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-10 12:21

artroboy 發表於 18-2-10 08:09
黃錦輝校長以前教港小?

我都係睇篇稿至知林克忠而家去左黃錦輝。
港同創校校長係陳梁淑貞,即而家救恩校長,當時林克忠係副校
之前兩個都離職,林去左資優學苑,陳去左做service之後做左救恩校長
而接任港同校長就係任竹嬌,三年約滿後任校長返母校做校長,就係路德會沙崙
再之後港同校長就係而家嘅黃桂玲,副校係謝煒珞(再多一個副校),而謝煒珞後來去左天水圍李兆基做校長

作者: artroboy    時間: 18-2-10 12:31

當時林克忠係副校,之前兩個都離職,

因為起頭太難?
作者: haihaimom    時間: 18-2-10 12:59

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Building a happy school culture and nurturing "lively, inquiring, discerning and creative pupils". To achieve this, the school has to cultivate a culture that is caring, happy and supportive so that students are encouraged to inquire, take risks and be responsible for their own actions and learning. This does provide an alternative to some parents who are tired of the keen competition and great pressure in some traditional schools. - Quote from HKUGA Primary School school Journal 2006.學校真的做到了

作者: mcl203    時間: 18-2-10 13:21

kwunpa 發表於 18-2-10 11:21
所以你個間系香港頂尖女校。以我所知,你個間系少數官津真系英文教得好。九成官津系不停做練習、操卷。就 ...

若刻意引用自己既主觀看法,再代入其他標準去滿足自己既看法,確係能令自己信心大好多。9點睡覺先有充足睡眠?1.5小時梳洗食飯已算效率高?再1.5小時做功課?似乎引用呢D咁寬鬆標準確係令自己有確信原因去滿足自己看法~~~

但事實是否如此? 似乎大量官津學生並非活於此模式生活,仍可以課餘活動,看書,溫習,練琴~~~

作者: plastic    時間: 18-2-10 13:44     標題: 回覆樓主

其實谷或唔谷,不全是學校問題,部分亦是家長自己的問題。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-10 15:30

artroboy 發表於 18-2-10 12:31
當時林克忠係副校,之前兩個都離職,

佢地點解離職要問返當事人了。不過萬事起頭難係真嘅。十幾年前攪新思維,唔係咁多人肯接受,團隊要有共識亦唔容易。當初港同老師turnover 高亦係大難題呢

作者: Charlotte_mom    時間: 18-2-10 15:31

haihaimom 發表於 18-2-10 12:59

Building a happy school culture and nurturing "lively, inquiring, discern ...

作者: sweeticandy    時間: 18-2-14 09:50

tommyxsarah 發表於 18-2-8 11:29
有。我小朋友果間津小都算happy school .
校長以學生為本, 會聽家長意見。
課程富啟發性
HIHI~ 我地會唔會係同校同學....學校在北角~
作者: haihaimom    時間: 18-2-14 22:32

原來副校去咗天水圍李兆基做校長,Quote from 校長的話(香港青年協會李兆基小學)

"人們經常存在一種誤解:學習是十分枯燥的,必須不停地操練。其實不然,每一個人天生就有好奇心,只要在學習過程中能夠引發好奇心,就能成為學習的動力;而這種動力,可以讓人們輕鬆、愉快地探索新知,掌握新知,甚至主動拓展所學。   故此,學與教的重點應該是引導孩子掌握學習的方法,培養孩子學習、探究的興趣,而非側重成績和結果。故此,為了讓孩子學得更好,我們把進展性評估滲透在學習過程中,即時回饋學與教,並要求學生要有意識地檢視自己的學習成果,思考改善的方法,以提高自主學習的意識及學習的成效。

大部分紙筆功課學生都能在學校完成,故此課後的紙筆功課並不多,因此我們要求學生必須在課後善用時間完成朗讀、閱讀、自學,並且做適量的運動及遊戲,以此積累學生所學,培養良好的語感及學習習慣。而適量的運動能促進身體的生長,並且舒展身心、消除精神壓力,有助孩子健康成長;遊戲時間則能系統地刺激孩子的大腦運動,促使智力的迅速發育。   對此,有家長誤以為,作業少了就是教得少了,要求低了,甚至以為愉快學習就是不講求學習效能。事實上,我們的要求比以前更高了。孩子大量地朗讀及閱讀,比死讀書、不經消化的操練效果要好得多,因為孩子的語感形成了,便能提高語言能力及溝通能力;孩子的閱讀面廣了,便能拓展思維,積累優美的詞彙。而自主平台的學習,更是要求學生按自己的能力及興趣進行鞏固及拓展學習,學習能力強的孩子可以有大幅度的進步,學習得比較慢的孩子也能夠慢慢掌握所學,這樣,每一個孩子都可以從學習過程中獲得滿足,獲得成功的喜悅。
"

作者: edutm    時間: 18-2-25 08:48     標題: 回覆樓主:

"有家長誤會, 功課少了就是教少了"
依句亦道出左津校同直私的分別, 就係面對不同背景的家長群。我小朋友由津小轉去直資, 津小校長當時同我講, 佢地面對的家長群, 令他不容易減少功課。即使用活動教學, 專題學習, 都需要家長在家庭配合, 才可在小朋友身上看到成效。

作者: b3410    時間: 18-2-25 09:20

正常速度要做1.5 小時功課,我覺得的確算多
不過no pain no gain, 學校好有心機教,小朋友家長配合到,將來可以有好成績。

作者: lovebb2    時間: 18-2-25 09:40

Jules_S 發表於 18-2-8 12:15
我對happy school 定義:小朋友鍾學返學,放左學,小朋友做完功課,除左學術,仲有d時間做自己喜歡做嘅野。 ...

如小朋友 學術根底好, 功課就做得快, 間間都會是happy school

作者: haihaimom    時間: 18-2-25 10:09

lovebb2 發表於 18-2-25 09:40
如小朋友 學術根底好, 功課就做得快, 間間都會是happy school

你講咗個重點,就係大前提要小朋友能力高,適合傳統教學方法既,一定冇問題,他們一定如漁得水,但能力中下的,遇上功課/課程要求高既學校,又可以點。

作者: Soundervolt    時間: 18-2-25 10:24

lovebb2 發表於 18-2-25 09:40

Agree! 做功課嘅速度快慢有不同原因,功課量只係其中原因之一。

作者: Jules_S    時間: 18-2-25 10:38     標題: 回覆樓主

我個人較相信孩子年幼階段應多活動、多生活體驗、多閱讀,但少學術,尤其在K3以前。讓孩子有更多機會鍛練大小肌肉、社交、語言、自理、情緒等發展。

如K3以前不太講究學術的話,初小階段亦不應迫得太緊,應給孩子多點適應時間,培養正面學習態度和習慣。

始終學習是漫長的路,高小以後更需要孩子的自主學習。愉快和喜歡學習是過程,對鞏固學習絕對有幫助。

希望亦樂見香港慢慢有更多學校、和家長容許小孩每天留白,有自己的時間空間,不用過分追趕課程、功課測驗、考試和名次,早睡早起,身心好。

作者: somoon    時間: 18-2-25 10:57

……

作者: assado    時間: 18-2-25 11:11     標題: 回覆樓主:

happy school 每人定義不同。
我理解的happy school 是指小朋友經過努力去學習, 而達到成果的喜悅心情, 有了愉快的心情, 再繼續努力學習。 不是一般的指少功課, 少測驗的學校。

作者: somoon    時間: 18-2-25 11:19

……

作者: assado    時間: 18-2-25 11:22

somoon 發表於 18-2-25 11:19
的確每人對happy learning 定義不同。
作為家長上到band 1 A 就一定happy!

入到B1A, 又會諗三大, 外地升學, 吾會心足。

作者: somoon    時間: 18-2-25 11:30

……

作者: assado    時間: 18-2-25 11:56

haihaimom 發表於 18-2-14 22:32

原來謝副校去咗天水圍李兆基做校長,Quote from 校長的話(香港青年協會李兆基 ...

happy school 定義好認同。

作者: somoon    時間: 18-2-25 12:14

……

作者: edutm    時間: 18-2-25 20:38     標題: 回覆樓主:

幼稚園和小學的專題學習, 不能直接比較吧。

作者: licpd    時間: 18-3-29 01:03

香港的居住環竟和中囯人的價值觀決定了跟本唔會有樓主所講的HAPPY SCHOOL,包括直私。
作者: Terencema7    時間: 18-3-30 01:01

kwunpa 發表於 18-2-9 18:06
有人話,系家長發功。 官津學校的家長不發功嗎?全港一綫官津小學家長的背景及資源絕對不比直私學校差,就 ...

十分贊同第二點

作者: Terencema7    時間: 18-3-30 01:14     標題: 回覆樓主:

其實問題簡單易答:

1. 官津課程受教育局規定限制,變化不能太大,不能自編課程,當然可以愉快,但又要操成績

2. 冇得自己揀學生,學生水平高低分別大,老師教學上要花更多時間教基本野,唔能夠有效利用時間,追課程下,點有心力時間再做學習氣氛

官津當然有Happy 唔Happy, 家長自己選擇吧!

其實官津亦應該要有部分學位公開比學生去考,應該取消必收生,除兄弟姐妹。

作者: Soundervolt    時間: 18-3-30 09:56

Terencema7 發表於 18-3-30 01:14
其實問題簡單易答:

1. 官津課程受教育局規定限制,變化不能太大,不能自編課程,當然可以愉快,但又要操成 ...

您嘅見解(1)不正確,(2)有部份正確。

作者: HaYi    時間: 18-3-31 07:51     標題: 回覆樓主:

不少家長同学生的happy來自分數,学校可以提供教深考浅,教深考深,教淺考淺等不同測考方式去配置,合上的就會覺得happy. 因分數較有形,大部份官津都採用,而家長都buy.

但直私在硬成績外要提供甚麼給家長選擇?於是產生了更多的軟性的特質培養如自学能力,演示能力,創造能力等.   很多直私家長是較期盼此些成績以外的能力,達到的亦是happy school

作者: somoon    時間: 18-3-31 10:40

……

作者: Soundervolt    時間: 18-3-31 11:02     標題: 回覆樓主:

香港有四百多間官津學校,有四十多間直私學校,喺呢四十幾間直私當中又有幾多係真正happy? 四百幾間官津又有幾多係唔happy? 直私學校絕大多數都有簡介會,間間都話自己學校開心快樂同好嘅一面,印象中得一兩間童叟無欺話自己學校唔會輕鬆。阿仔初小時循地區派位入讀一間津校,學校用小班(25人)教學,少功課(多數喺校內導修堂內完成),不少課本以外嘅元素嘅自訂教材及課外活動,雖然校內圖書館規模细,但亦會用讀書報告方式去鼓勵學生到公眾圖書館多閲讀,學校同家長有緊密聯繫溝通,亦有對成績稍遜嘅同學做補底工作,呢尐正正都係大家對happy school嘅期望。香港仍然有唔少呢類好有heart嘅津校,只不過因為校網問題、又唔似直私學校咁有簡介會呢尐機會,俾全香港嘅家長認識佢地好嘅一面而已。

作者: Soundervolt    時間: 18-4-2 14:58     標題: 回覆樓主:

呢尐就係官津學校有見報同冇見報嘅分別。

https://www.hk01.com/社會新聞/172857/啟德重新-起飛-小學推航空專題研習-學生藉模擬飛行衝上雲霄

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1744844&target=2

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160601/mobile/bkn-20160601071502661-0601_00822_001.html

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/157404/%E9%80%80%E5%BD%B9%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E5%8C%96%E8%BA%ABstem%E6%95%99%E5%AE%A4-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%AE%8A%E5%B0%8F%E8%BB%8A%E9%95%B7%E8%87%AA%E5%AD%B8%E7%A7%91%E5%AD%B8%E7%9F%A5%E8%AD%98

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171210/bkn-20171210071504820-1210_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402882b0540d9b3f01545164849d3bbb

作者: picture    時間: 18-5-12 15:34

百畝林 發表於 18-2-8 09:24
個人愚見:

津校除扣門外,無得自己揀學生。

老師質素也有很直接影響。

有教學熱情VS 打一分工總有分別。

好老師不只關心學生學業,也關心情緒,社交,各方面平衡發展。  

有資源去選好老師也是關鍵!

作者: assado    時間: 18-5-12 16:00

Soundervolt 發表於 18-3-31 11:02
香港有四百多間官津學校,有四十多間直私學校,喺呢四十幾間直私當中又有幾多係真正happy? 四百幾間官津又 ...

個別津小都有簡介會在交抽獎表前, 只得一埸。

作者: assado    時間: 18-5-13 07:15

picture 發表於 18-5-12 15:34
老師質素也有很直接影響。

有教學熱情VS 打一分工總有分別。

校長對學校的領導, 教育熱情都非常重要。
另外, 家長群意見, 背境都對學校教學有影響。

作者: maomaofafa    時間: 18-5-13 09:18

Happy school = 學術你返屋企自己搞掂,總之公開試成績好便可,學校上課時不會迫你,家長自己搞掂,返學便好happy

如有錯請指正

作者: assado    時間: 18-5-13 09:51     標題: 回覆樓主:

幼稚園就可選擇 happy school。
小學應該冇啦! 愉快學習小學就有, 學校的教學方法, 有效提高學生對學習興趣, 學生又有好成績。

作者: koalajoey    時間: 18-11-1 23:12     標題: 回覆樓主

作者: little_snow    時間: 18-11-2 03:55     標題: 回覆樓主:

個人不太喜歡happy school這個字眼,因為很容易讓人只想到少功課測驗, 進而直接覺得這間學校「學術淺」丶「不夠兢爭力」等等。

我想很多人給新派直私吸引是因為我們從舊填鴨制度出來,到社會打滾了多年,深深覺得廿一世紀要的人才並不是取決於懂得多少知識,而是取決解難丶創新丶溝通丶與他人協作等能力,新派直私很多都有這些願景,而又有比較多資源,有些又是龍校,不用跑「升中派位」這條數給家長看,變相可更大自由度在教學課程上改革,以啟發丶動手做丶引導學生興趣丶體驗式學習等模式教學。

作者: MelonQueen    時間: 18-11-2 09:25

Can’t agree more! 👍 my son studied half a year in a primary school in Australia, I was very impressed by their method: encouraging kids to inquire and explore, kids actually learn much faster this way.
作者: sangria    時間: 18-11-2 10:14

maomaofafa 發表於 18-5-13 09:18

Happy school = 學術你返屋企自己搞掂,總之公開試成績 ...

呢種Happy School好 總之學校唔需要做咁多無謂嘢,唔好俾太多無謂練習。

作者: wongszehang    時間: 19-5-30 17:39

Terencema7 發表於 18-3-30 01:14
其實問題簡單易答:

1. 官津課程受教育局規定限制,變化不能太大,不能自編課程,當然可以愉快,但又要操成 ...

完全agree point2

作者: adriantai    時間: 19-5-30 18:24     標題: 回覆樓主:

happy吾happy主要睇小朋友能力同埋家長要求

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5