教育王國

標題: HY or MCS? [打印本頁]

作者: Bellmom    時間: 18-2-19 10:04     標題: HY or MCS?

從公開試成績(尤其理科,因囡囡將來想讀醫療相關的科目)、校風、英語學習環境等考慮,大家點睇?註:HY 已註冊,考慮去唔去MCS面試

作者: dannyczx    時間: 18-2-19 10:28

Bellmom 發表於 18-2-19 10:04
從公開試成績(尤其理科,因囡囡將來想讀醫療相關的科目)、校風、英語學習環境等考慮,大家點睇?註:HY 已 ...

MCS面試照去,留下面試紀錄及讓學校對你女多點認識,叩不叩門掌握在我手。

作者: Bellmom    時間: 18-2-19 10:45

有冇熟悉HY & MCS的家長可以俾下意見?
作者: e2m    時間: 18-2-19 11:23     標題: 回覆樓主:

去面個試啫,唔駛要考慮咁多嘛?

作者: b3410    時間: 18-2-19 11:30

去面試,放榜後叩門。
MCS成績好,校園靚,校服都靚,又可以長頭發扮靚,好吸引。
作者: Banyan1212    時間: 18-2-19 11:35

dannyczx 發表於 18-2-19 10:28
MCS面試照去,留下面試紀錄及讓學校對你女多點認識,叩不叩門掌握在我手。
...

十分明智! MCS 是-間十分好的學校,着重培養學生自律自主

作者: Yanamami    時間: 18-2-19 12:18

有唔少人心儀直資收左就头也不回,簽番去然後开开心心过埋餘下高小日子。你个心+五+六咪即係有遲疑囉,禁点解唔去in? 無損失~自己心意都晤明?
作者: bettyay    時間: 18-2-19 12:25

Yanamami 發表於 18-2-19 12:18
有唔少人心儀直資收左就头也不回,簽番去然後开开心心过埋餘下高小日子。你个心+五+六咪即係有遲疑囉,禁 ...

同意不用心思思左諗右想的日子!爽呀
作者: e2m    時間: 18-2-19 13:00

Yanamami 發表於 18-2-19 12:18
有唔少人心儀直資收左就头也不回,簽番去然後开开心心过埋餘下高小日子。你个心+五+六咪即係有遲疑囉,禁 ...

非常同意!

作者: lingcheung3    時間: 18-2-19 13:53     標題: 回覆樓主

一定自行照面試先,亞女同學當初都是協恩收了及已註冊,她都是自行照in, 到7月再扣門!最終MCS 收了,到協恩取回學生資訊表,到MCS註冊了!

作者: dannyczx    時間: 18-2-19 14:05

lingcheung3 發表於 18-2-19 13:53
一定自行照面試先,亞女同學當初都是協恩收了及已註冊,她都是自行照in, 到7月再扣門!最終MCS 收了,到協 ...

你當年是怎樣在MCS HY間比較和取捨?

作者: bettyay    時間: 18-2-19 15:40

dannyczx 發表於 18-2-19 14:05
如何取捨其實好個人,人家的原因,又不一定和自己相同
作者: lingcheung3    時間: 18-2-19 16:26

dannyczx 發表於 18-2-19 14:05

個人認為兩間都是好學校!一間直資,一間政府,亞女在MCS 讀得好開心。

作者: dannyczx    時間: 18-2-19 16:29

lingcheung3 發表於 18-2-19 16:26
個人認為兩間都是好學校!一間直資,一間政府,亞女在MCS 讀得好開心。
...

阿女入到去同親生女比排到咩名次?

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-2-19 17:04

當然照去啦,nothing to lose,當係多見識,睇下隔離學校會吸引咩類型嘅學生,學校環境都好靚。

到時候想扣門入返 MCS 都可以吖嘛,話唔定去完女女覺得 MCS 好 d 呢!冇就當係人生經驗之一,一生冇幾多機會係完全冇壓力去面試。
作者: Bellmom    時間: 18-2-19 17:28

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 17:04
當然照去啦,nothing to lose,當係多見識,睇下隔離學校會吸引咩類型嘅學生,學校環境都好靚。

到時候想 ...
本身覺得要親自去交參與面試回覆,又要請假去面試好麻煩,所以想放棄。你都講得啱,反正阿囡未入過去間學校,去感受下都好
作者: dannyczx    時間: 18-2-19 19:04

Bellmom 發表於 18-2-19 17:28
本身覺得要親自去交參與面試回覆,又要請假去面試好麻煩,所以想放棄。你都講得啱,反正阿囡未入過去間學校 ...

never say never.

任何機會都不應放棄,或者form2想去mcs未定,或者7月突然想去mcs又未定,或者還有其他或者......

作者: greentea000    時間: 18-2-19 19:09     標題: 回覆樓主:

去到hys同mcs級數,個人努力更重要,無學校保證入醫療相關科目。

作者: scyauchris    時間: 18-2-19 20:01

回覆 Banyan1212 的帖子

現在好多學校都是培養小孩自主,自律同自學,由小學已開始培養的!
作者: mark2006    時間: 18-2-19 21:06

樓主希望囡囡醫療科發展並不只要開心、怎麼知MCS理科表現?
作者: siden    時間: 18-2-19 21:15

greentea000 發表於 18-2-19 19:09
去到hys同mcs級數,個人努力更重要,無學校保證入醫療相關科目。

作者: os_ecu    時間: 18-2-20 08:41

從公開試成績(尤其理科,因囡囡將來想讀醫療相關的科目)、校風、英語學習環境等考慮,大家點睇?註:HY 已註冊,考慮去唔去MCS面試
俾我就面試一定好好準備照去, 再問清楚女兒意願, 因為係佢讀唔係你讀.

睇嚟你自己都俾咗答案了, 次序都好清晰.  如果女兒不致可否 , 咁就到時叩門吧.

作者: oldgamesman    時間: 18-2-20 12:52

由用家喜歡程度去排,真係咁難選擇?如果兩間都咁鍾意,即係讀是旦一間都冇所謂喇
作者: Ahbepapa    時間: 18-2-20 13:53     標題: 回覆樓主

最緊要都係問吓個女,如果佢係冇所謂嘅,梗係去啦,2間都係好學校,到時MCS收咗,都係happy trouble, 我由收到信,前後問咗個女超過5次,佢自己都話唔去in,迫佢去都冇用,佢去到都係hea in

作者: os_ecu    時間: 18-2-20 14:34

Ahbepapa 發表於 18-2-20 13:53
最緊要都係問吓個女,如果佢係冇所謂嘅,梗係去啦,2間都係好學校,到時MCS收咗,都係happy trouble, 我由收到信,前後問咗個女超過5次,佢自己都話唔去in,迫佢去都冇用,佢去到都係hea in
叻女 hea 唔嚟, 入到去自然進入狀態.

把口話 hea, 其實係放鬆咁表現, 隨時有驚喜. (親身經歷)

作者: Banyan1212    時間: 18-2-20 18:46

scyauchris 發表於 18-2-19 20:01
回覆 Banyan1212 的帖子

現在好多學校都是培養小孩自主,自律同自學,由小學已開始培養的! ...

成功培養出自主自律的學生,那就是好學校!

作者: mark2006    時間: 18-2-20 22:52

可否分享下叩門MCS 有甚麼特異功能?
作者: 王家爸爸    時間: 18-2-21 09:06

oldgamesman 發表於 18-2-20 12:52
由用家喜歡程度去排,真係咁難選擇?如果兩間都咁鍾意,即係讀是旦一間都冇所謂喇 ...
我都覺得應該按用家喜歡程度去排

作者: Sophie0804    時間: 18-2-21 09:10

王家爸爸 發表於 18-2-21 09:06
我都覺得應該按用家喜歡程度去排

絕對正確!當年我亦是給她選擇,她覺得恊恩的文化、風氣比較適合,加上幾個好朋友一齊,現在十分享受校園生活。

作者: dannyczx    時間: 18-2-21 11:26

mark2006 發表於 18-2-20 22:52

學術夠top行先,學術未夠,其他功能無用

作者: oldgamesman    時間: 18-2-21 12:58

特異功能不是人人都有,成績先行吧
作者: Bellmom    時間: 18-2-22 11:57

其實我覺得兩間都係好學校,亦會將決定權交俾阿囡。只係想收集多些資料、意見,俾佢做考慮。始終讀緊嘅朋友會比較了解間學校,而且對外公開既DSE成績並不全面
作者: mark2006    時間: 18-2-22 12:29

Bellmom 發表於 18-2-22 11:57
其實我覺得兩間都係好學校,亦會將決定權交俾阿囡。只係想收集多些資料、意見,俾佢做考慮。始終讀緊嘅朋友 ...
你指DSE 對外成績不全面是HY 定MCS,我不明你意思。
作者: Bellmom    時間: 18-2-22 13:01

mark2006 發表於 18-2-22 12:29
你指DSE 對外成績不全面是HY 定MCS,我不明你意思。
因為有去協恩簡介會,所以有佢DSE主要科目考獲5或以上的%,但就冇MCS的。只知MCS英國文很出色,但其他就唔知。
作者: joeyxlma    時間: 18-2-22 13:27

mark2006 發表於 18-2-20 22:52
MCS 叩門只知有筆試,要面試嗎?
作者: mark2006    時間: 18-2-22 14:02

Bellmom 發表於 18-2-22 13:01
因為有去協恩簡介會,所以有佢DSE主要科目考獲5或以上的%,但就冇MCS的。只知MCS英國文很出色,但其他就唔 ...
OIC 其實HY好公開自己活動report 同development plan令你放心!
作者: nobody2018    時間: 18-2-23 16:03

Bellmom 發表於 18-2-22 13:01
因為有去協恩簡介會,所以有佢DSE主要科目考獲5或以上的%,但就冇MCS的。只知MCS英國文很出色,但其他就唔 ...

HY 2017  DSE Eng  5**   around 16  (no of student)                                                                                                              5*     around 30
                                 5       around 50

據說這是6屆DSE 以來不太好成績的一年, 能夠每4個學生有一個5*以上, HY英文成績算是非常出色了

2018是HY第一屆直資考DSE, 且拭目以待

作者: Png    時間: 18-2-23 17:10

好多人只睇英文科,
留意 HY 中文 DSE成績,
亦係非常出色
可知而家呢科先係死亡之卷
作者: Sophie0804    時間: 18-2-23 18:53

Png 發表於 18-2-23 17:10
好多人只睇英文科,
留意 HY 中文 DSE成績,
亦係非常出色

有沒有detail 的數字。我覺得平均可能會差過MCS,因為每年都有些運動健將會拖後腿

作者: bettyay    時間: 18-2-23 22:15

Sophie0804 發表於 18-2-23 18:53
有沒有detail 的數字。我覺得平均可能會差過MCS,因為每年都有些運動健將會拖後腿
...
其實有無實際數字一定是「運動員」拖低成績嗎?
作者: goodmama2003    時間: 18-2-24 07:25

作者: Png    時間: 18-2-24 11:03

...

我係睇過此網頁作參考
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1457568&target=2

2016 DSE 中文3 達85% (獲得U入場券),  佢地5** %比全港水平亦好高
英文科優秀同時又保持中文科出色係幾難得, 尤其中文真係難讀得精, 要浸

不過就冇MCS資料.

當然, 一定有人話某某神校先係最top既, 咁可能係。

作者: os_ecu    時間: 18-2-24 11:37

...

如果真的是因為某啲運動精英成績差所以拖低 overall 咁仲更加無問題,即係表示其他人成績根本係好好嘅。

作者: Sophie0804    時間: 18-2-24 14:08

os_ecu 發表於 18-2-24 11:37
如果真的是因為某啲運動精英成績差所以拖低 overall 咁仲更加無問題,即係表示其他人成績根本係好好嘅。
: ...

您囡囡最后讀邊間

作者: Bluegene    時間: 18-2-24 19:07

bettyay 發表於 18-2-23 22:15
其實有無實際數字一定是「運動員」拖低成績嗎?

我覺得 HY 唔再多願意收只得運動叻但讀書唔掂的,我朋友個囡因運動比DG收了,但 HY冇得 2nd in.

作者: bettyay    時間: 18-2-24 20:05

Bluegene 發表於 18-2-24 19:07
我覺得 HY 唔再多願意收只得運動叻但讀書唔掂的,我朋友個囡因運動比DG收了,但 HY冇得 2nd in.
...
我覺得唔止協恩,隨著升中人口上升,文武雙全的同學越來越多,所有直津都係咁揀!
作者: kitmay    時間: 18-2-24 20:11

回覆 bettyay 的帖子

好認同
作者: peggy    時間: 18-2-24 20:17

...
用運動入HY一向有限額,知田徑就得两個位

作者: bettyay    時間: 18-2-24 20:37

peggy 發表於 18-2-24 20:17
如果田徑個位,收返來的讀得跑得又擲得,咁就慳返個位,收多一個成績勁的!我覺得大方向係咁唉!又想起細女的命途

作者: 野良犬    時間: 18-2-24 21:08

peggy 發表於 18-2-24 20:17

今年田徑多收左一個,12月HY田徑測試時’教練林Sir話上年2個‘今年就有3個田徑位(不過都好難入, 30個女仔測試,收得3個,當然啦,佢話如果你係排第四第五嘅,而成績好嘅,佢都考慮收)
作者: Sophie0804    時間: 18-2-24 22:16

bettyay 發表於 18-2-24 20:37
如果田徑個位,收返來的讀得跑得又擲得,咁就慳返個位,收多一個成績勁的!我覺得大方向係咁唉!又 ...

成績一定行先,有家姊、應該有分加。

作者: emibaby    時間: 18-2-25 00:36

Sophie0804 發表於 18-2-24 22:16
成績一定行先,有家姊、應該有分加。

上年EK都有位特異功能入HY ,成績不是太標青,但可以幫學校贏DG

作者: b3410    時間: 18-2-25 07:18

emibaby 發表於 18-2-25 00:36
上年EK都有位特異功能入HY ,成績不是太標青,但可以幫學校贏DG
我都記得,不過佢又真係幾叻,唔單止全港比賽嗰種,outside香港的比賽都贏到
作者: bettyay    時間: 18-2-25 08:44

b3410 發表於 18-2-25 07:18
我都記得,不過佢又真係幾叻,唔單止全港比賽嗰種,outside香港的比賽都贏到 ...

我都記得!希望係不單幫HYS 贏到DGS, 同時係HYS 幫到同學提高成績,才是雙贏!我一直希望係學校收人運動才能,都會同時幫人提升學術成績
作者: Sophie0804    時間: 18-2-25 11:29

bettyay 發表於 18-2-25 08:44
我都記得!希望係不單幫HYS 贏到DGS, 同時係HYS 幫到同學提高成績,才是雙贏!我一直希望係學校收人運動才 ...

是不是重劍?

作者: bettyay    時間: 18-2-25 11:37

Sophie0804 發表於 18-2-25 11:29
是不是重劍?
只記得係劍擊!唔知花劍定重劍!
作者: emibaby    時間: 18-2-25 14:45

b3410 發表於 18-2-25 07:18
我都記得,不過佢又真係幾叻,唔單止全港比賽嗰種,outside香港的比賽都贏到 ...

有贏overseas獎項,真係好叻叻呀

作者: Ahbepapa    時間: 18-2-25 14:52

...

唔係喎,我識一個田徑叻,普通津校,聖誕前已有HY offer, 另一個游水叻,成績唔好的,1月中都有2nd in

作者: e2m    時間: 18-2-25 14:54

Ahbepapa 發表於 18-2-25 14:52
唔係喎,我識一個田徑叻,普通津校,聖誕前已有HY offer, 另一個游水叻,成績唔好的,1月中都有2nd in
...

咁有冇offer?

作者: Ahbepapa    時間: 18-2-25 14:58

e2m 發表於 18-2-25 14:54
咁有冇offer?

暫時係冇,但HY一日未收reject信,一日仲有希望,我校有師姐上年1月in完,3月先有offer

作者: joeyxlma    時間: 18-2-25 15:56

...
有個游水勁,女拔12月收左,協恩叫佢去2nd in 時已經話會收。 好似最後去協恩。
作者: Bluegene    時間: 18-2-25 17:02

...
咁田徑個個一定係精英,另一個都想考慮,因為游水唔夠人,爭唔赢DG。朋友個女已註冊,HY再有 2nd in 也不會去。
作者: Bluegene    時間: 18-2-25 17:11

bettyay 發表於 18-2-24 20:05
我覺得唔止協恩,隨著升中人口上升,文武雙全的同學越來越多,所有直津都係咁揀! ...
幾年前,任老師已講話藍球成績會下滑,但今年又再攞精英賽冠軍。我覺得 HY有能力提升學生能力,唔一定要最頂尖的。
作者: bettyay    時間: 18-2-25 18:59

Bluegene 發表於 18-2-25 17:11
幾年前,任老師已講話藍球成績會下滑,但今年又再攞精英賽冠軍。我覺得 HY有能力提升學生能力,唔一定要最 ...
所以都要懂得找有potentials 的人
作者: Yanamami    時間: 18-2-25 19:32

joeyxlma 發表於 18-2-25 15:56
有個游水勁,女拔12月收左,協恩叫佢去2nd in 時已經話會收。 好似最後去協恩。 ...
明年学屆DG-定断欖,青黄不接~
作者: buffetlover    時間: 18-2-25 20:34

...
有冇參加水試?
作者: buffetlover    時間: 18-2-25 20:39

Bluegene 發表於 18-2-25 17:11
幾年前,任老師已講話藍球成績會下滑,但今年又再攞精英賽冠軍。我覺得 HY有能力提升學生能力,唔一定要最 ...
佢全港學界睇晒咁劑
作者: shunlee    時間: 18-2-26 07:20     標題: 回覆樓主:

HY應該優先收游水,田徑,籃球同學,之後有位再收其他特異功能?

作者: goodmama2003    時間: 18-2-26 12:09

作者: goodmama2003    時間: 18-2-26 12:10

作者: bettyay    時間: 18-2-26 12:14

goodmama2003 發表於 18-2-26 12:10
DG唔去去協恩, 好少有吧.

唔多!但總有!前幾年都識位打羽毛球叻女,有兩間offer, 最後入HYS
作者: Bluegene    時間: 18-2-26 19:16

goodmama2003 發表於 18-2-26 12:10
DG唔去去協恩, 好少有吧.

三年前有一個游泳精英冇去 DG, 去 咗HY。今年 校際游泳 A Grade, HY 集中力量擊敗 DG。
作者: joeyxlma    時間: 18-2-26 19:52

bettyay 發表於 18-2-26 12:14
唔多!但總有!前幾年都識位打羽毛球叻女,有兩間offer, 最後入HYS
這情況今年聽得特別多, 有位今年的也是有DG及HY, 個女一心入HY.
作者: 野良犬    時間: 18-2-26 20:42

今年HY係田徑取錄精英好進取‘近期屈臣士丶公民丶飛達丶呢D公開賽嘅中、短跑3⃣️甲份子常客‘’差不多去哂HY,睇下遲D田徑D1,HY有無機會過dgs同GH頭
作者: mcl203    時間: 18-2-26 22:12

野良犬 發表於 18-2-26 20:42
今年HY係田徑取錄精英好進取‘近期屈臣士丶公民丶飛達丶呢D公開賽嘅中、短跑3⃣️甲份子常客‘’差不多去哂 ...

三個賽事中短跑既前3好手,差不多全部去晒HYS咁利害,咁即係收左幾多個 ? ~~~

作者: 野良犬    時間: 18-2-26 22:22

mcl203 發表於 18-2-26 22:12
三個賽事中短跑既前3好手,差不多全部去晒HYS咁利害,咁即係收左幾多個 ? ~~~
...
協恩收左5-6個’(可能今年協恩轉直資可收多些人‘而Dgs又收少左’得58人,所以dgs收左1-2個短跑好手’我所知‘仲要收唔到最勁幾個)
作者: shunlee    時間: 18-2-26 22:44

野良犬 發表於 18-2-26 22:22
協恩收左5-6個’(可能今年協恩轉直資可收多些人‘而Dgs又收少左’得58人,所以dgs收左1-2個短跑好手’我所 ...

DGS得58位,可能其他運動項目也收不到叻學生

作者: Fan1357fan    時間: 18-2-26 22:57     標題: 回覆樓主

今年的中一都最少有2個有DG offer的游水同學選擇放棄DG而入HY

作者: mark2006    時間: 18-2-26 22:58

好像運動叻都寧願走去HY放棄神校?有因由嗎?
作者: b3410    時間: 18-2-26 23:00

mark2006 發表於 18-2-26 22:58
是否因為HY在學業方面也會幫運動同學提升?

作者: 野良犬    時間: 18-2-26 23:03

協恩今年錄取田徑精英好進取
作者: Fan1357fan    時間: 18-2-26 23:16

mark2006 發表於 18-2-26 22:58

HY 培育學生運動之餘都會好照顧這批運動員的成績。學校會放資源、放老師去幫助這批為運動員讀書。DG着重運動培育,甚至有免費車放學車同學出體院。但成績唔好的運動健將好似冇聽到學校有特別人力、資源照顧他們的學業。不知會否是一些運動員選HY而不選DG之因。

作者: Sophie0804    時間: 18-2-26 23:51

野良犬 發表於 18-2-26 23:03
最高指標屈臣氏周年大賽’60米100米前4去哂HY’,200米亞軍去左dgs’,(200米冠軍本身係女拔小)你話HY幾 ...

如果提升不到她們的成績,雖然幇學校拿奬但到了DSE 可能大家都辛苦。

作者: Mustrek    時間: 18-2-27 09:03

Sophie0804 發表於 18-2-26 23:51

如果提升不到她們的成績,雖然幇學校拿奬但到了DSE 可能 ...
但暫時看到,HY收成績好方面比DG更進取,大部分只收頭5,反而DG就相對少,可能名額有限,要拿多些特異功能生?(所以聽到有些學生成績不是頭頭的家長話今年入DG比HY順利,可能是個別例子。)

作者: Yanamami    時間: 18-2-27 09:09

Mustrek 發表於 18-2-27 09:03
但暫時看到,HY收成績好方面比DG更進取,大部分只收頭5,反而DG就相對少,可能名額有限,要拿多些特異功能 ...

头五的亦有可能取SPCC捨DGS呢~~头五選擇多的是~又可以唔想俾学費而入津校~
作者: kitmay    時間: 18-2-27 09:18

回覆 Mustrek 的帖子

認同你的分析, 我校的女生情況也是如此, 成績不突出反而入左DGS, 全級頭5名DGS 無OFFER
作者: kitmay    時間: 18-2-27 09:19

回覆 Mustrek 的帖子

我校當中頭5名有個別已註冊HYS
作者: mark2006    時間: 18-2-27 11:54

可否暗示下你校近哪區?你開名更好
作者: JustAParent    時間: 18-2-27 12:18     標題: 回覆樓主:

其實真係好唔明白,明明人哋問MCS or HYS, 無端端又DGS / SPCC 搞乜鬼嘢。

英文成績,MCS比HYS好,理科,HYS一定贏MCS。魚與熊掌,自己揀啦。

作者: Yanamami    時間: 18-2-27 12:23

JustAParent 發表於 18-2-27 12:18
其實真係好唔明白,明明人哋問MCS or HYS, 無端端又DGS / SPCC 搞乜鬼嘢。

英文成績,MCS比HYS好,理科,H ...
好易明,因為学界係HY Vs DGS, 所以講講下就会拉埋-齐講~
作者: os_ecu    時間: 18-2-27 12:46

JustAParent 發表於 18-2-27 12:18

英文成績,MCS比HYS好,理科,H ...

唔提唔提,攪到好似唔同級咁。

機會係咪大啲㗎

作者: Manwingtak    時間: 18-2-27 20:22

回覆 JustAParent 的帖子

As many parents stated before, both schools are elite schools. One should think of which school suit your daughter more instead.
However, some of the comments seems without ground particularly related to DSE results.
The information from both schools are incomplete and indeed difficult to compare fairly.

I try to dig out the data collected by hkpapa.
The following include HYS  2015,2016,2017 and the average figure. I cannot find the data of 2014.
For MCS, I find the data from the MCS website.
Some of the data are from HYS or MCS annual report.
You may judge yourself. (Both schools' DSE performance are clearly top 10 in HK)
However, there is data available for us to compare the performance in various subjects.

5級或以上

4級或以上

33222  (%)

3大聯招

8大聯招

聯招學士

本地大學

Degree  courses**

校名

Year

人均

4主科平均 (%)

所有科目(%)

所有科目(%)

HYS

2.7

39.45

52.84

76.7

(assume  all overseas studies are degree courses)

HYS

54.25

75.16

80.4

85.2

HYS

42.6

50.3

<80%

HYS

Average (2015-17)

2.90

42.02

52.46

84.10

MCS

Average (2014-17)

3.19

45.9

79.6

87.83*

55.15

81.97

85.84

*data from annual report
**HYS data from annual report

作者: chun媽    時間: 18-2-27 20:44

從公開試成績(尤其理科,因囡囡將來想讀醫療相關的科目)、校風、英語學習環境等考慮,大家點睇?註:HY 已 ...

你有無上校網去study下高中分科分班的情況和原則,兩間都係勁校,入理科班多叻女揀,睇下哪一間較「易」讀到chem.

作者: truthmr99    時間: 18-2-27 22:11

Manwingtak 發表於 18-2-27 20:22
回覆 JustAParent 的帖子

As many parents stated before, both schools are elite schools. One should t ...

good analysis. so both school are very similar in terms of performance.  MCS is slightly better.

作者: Bellmom    時間: 18-2-27 22:17

多謝各位!
作者: babyduo    時間: 18-3-1 01:17

回覆 chun媽 的帖子

i also want to know
作者: Manwingtak    時間: 18-3-1 09:38

回覆 babyduo 的帖子

From the website of MCS, it stated there are 3 groups.For HYS, it only shows the combinations of electives but without mentioning the number of groups. There may be 2 groups only. May be you can call the school office to confirm.   

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5