教育王國

標題: 在英國考車牌 [打印本頁]

作者: wjkcrystal    時間: 18-2-27 11:28     標題: 在英國考車牌

呀囝在英國讀sixth form,昨天討論起考車牌問題,請問大家囝囝囡囡有無考車牌,是否在英國考?
作者: brother4    時間: 18-2-27 13:20     標題: 回覆樓主:

香港考因英筆試難看片,但本地多筆試一take ok,英知名駕駛學校平均1350鎊起〈英國考車牌,回港可用嗎)

作者: wjkcrystal    時間: 18-2-27 14:30

brother4 發表於 18-2-27 13:20
香港考因英筆試難看片,但本地多筆試一take ok,英知名駕駛學校平均1350鎊起〈英國考車牌,回港可用嗎)
...

英國考車牌回港可以用!

作者: manning2014    時間: 18-2-27 15:28

回覆 wjkcrystal 的帖子

No. HK resident living HK permanently need to take HK driving test to get a full HK license and drive in HK.
作者: Ruby1219    時間: 18-2-27 15:47

wjkcrystal 發表於 18-2-27 11:28
呀囝在英國讀sixth form,昨天討論起考車牌問題,請問大家囝囝囡囡有無考車牌,是否在英國考? ...

阿仔今年18歲,同佢傾好,響香港考車牌,因為香港筆試易啲,路面我想佢響香港操好手車,響英國就易揸啲。同埋佢響英國時候專心讀書,返香港先學同考車好似好啲。
香港考筆試都要滿18歲㗎。

作者: wjkcrystal    時間: 18-2-27 18:24

manning2014 發表於 18-2-27 15:28

No. HK resident living HK permanently need to take HK driving test to get a  ...

謝謝提醒,因我之前唔知!

作者: wjkcrystal    時間: 18-2-27 18:25

Ruby1219 發表於 18-2-27 15:47
阿仔今年18歲,同佢傾好,響香港考車牌,因為香港筆試易啲,路面我想佢響香港操好手車,響英國就易揸啲。 ...

我都要同呀囝再傾傾先!多數都會仿效大家的做法!

作者: Ruby1219    時間: 18-2-27 19:26

wjkcrystal 發表於 18-2-27 18:25
我都要同呀囝再傾傾先!多數都會仿效大家的做法!

如果你仔讀緊中六,應該未夠歲數考車?

作者: wjkcrystal    時間: 18-2-27 20:26

Ruby1219 發表於 18-2-27 19:26
如果你仔讀緊中六,應該未夠歲數考車?

如在香港考,下年便可開始排期考筆試!

作者: Jenng    時間: 18-2-27 23:11

manning2014 發表於 18-2-27 15:28

No. HK resident living HK permanently need to take HK driving test to get a  ...

阿囝上年九月係英國考車牌,佢筆試同路試都一take過pass. 英國driving licence 唔需要renew,用到70歲為止。佢12月返香港運輸署免考試攞十年証。佢話英國考車牌都係用咗唔使£900。

p.s. 佢考牌我都唔知

作者: 武航    時間: 18-2-27 23:39

小兒前年英國考,回港後去左運輸處可以Convert 簽發了香港車牌. 
英國考的好處:排期快
英國考的難處:好難考(路試要成本個鐘,要上公路,要考planning), 貴
因此,我還是建議香港考
作者: wjkcrystal    時間: 18-2-28 00:00

多謝各位寶貴意見, 我會將所有建議和呀囝一起分析,現在的年青人真喺要同他們慢慢傾先得!
作者: 亮燈    時間: 18-2-28 07:05

Jenng 發表於 18-2-27 23:11
阿囝上年九月係英國考車牌,佢筆試同路試都一take過pass. 英國driving licence 唔需要renew,用到70歲為止 ...

好叻仔

作者: db7mu23    時間: 18-2-28 10:53

阿囝上年九月係英國考車牌,佢筆試同路試都一take過pass. 英國driving licence 唔需要renew,用到70歲為止 ...

請問 :
回港取香港駕駛執照
給1號 ?
還是
給1號 和 2號 ?

作者: manning2014    時間: 18-2-28 11:03

Very good. I main point was that HK residents have to process a full HK license to drive in HK (cannot use UK license as an alternative). And  the eligibility has been amended on cause 2.1 from previous version. Thank you for your information.

作者: Jenng    時間: 18-2-28 13:36

db7mu23 發表於 18-2-28 10:53
請問 :
回港取香港駕駛執照
給1號 ?

只給1號牌

作者: Jenng    時間: 18-2-28 13:40

亮燈 發表於 18-2-28 07:05
好叻仔

佢只係對有興趣係嘢上心。
佢之前話想學車,我就同佢講不如考好個試,讀完書返香港考。結果佢自己搞掂先至話比我哋知

作者: 亮燈    時間: 18-2-28 13:47

Jenng 發表於 18-2-28 13:40
佢只係對有興趣係嘢上心。
佢之前話想學車,我就同佢講不如考好個試,讀完書返香港考。結果佢自己搞掂先至 ...

我覺得冇問題,只要佢對某方面有興趣,就可以向呢方面下苦功及發展!

作者: db7mu23    時間: 18-2-28 13:56

Jenng 發表於 18-2-28 13:36
只給1號牌

Thanks !

作者: db7mu23    時間: 18-2-28 19:09

武航 發表於 18-2-27 23:39
小兒前年英國考,回港後去左運輸處可以Convert 簽發了香港車牌. 
英國考的好處:排期快
英國考的難處:好 ...

想問聲 :

英國考到駕駛執照,回港後,可交900元,運輸署會給10年牌。

咁在香港考到駕駛執照,回到英國後,好似不能自動續牌。

是否如此 ?

作者: 武航    時間: 18-3-1 08:10

回覆 db7mu23 的帖子

我只知道 英國考完返香港可以領牌但係調返轉香港考完可唔可以於英國領牌 我就唔清楚

作者: db7mu23    時間: 18-3-1 08:19

武航 發表於 18-3-1 08:10

我只知道 英國考完返香港可以領牌但係調返轉香港考完可唔可以於英國領牌 我就唔清楚

Thanks !

作者: jj100c    時間: 18-3-1 08:48

我以前在英國考牌,返到香港換了1字香港駕照,我都想知可否在英國續牌,因為我英國牌都過左期成十年,但九月會去英國住想揸車,如果有英國牌就方便D。
作者: db7mu23    時間: 18-3-1 11:16

jj100c 發表於 18-3-1 08:48

我以前在英國考牌,返到香港換了1字香港駕照,我都想知可否在英國續牌,因為我英國牌 ...

英國成功考到車牌
可以英國/香港用

假設 :
香港成功考到車牌
祗能香港用

回到英國上學
要從新在英國考車牌

咁我叫阿仔係英國考 !

作者: shanna852    時間: 18-3-1 11:46

db7mu23 發表於 18-3-1 11:16
英國成功考到車牌
可以英國/香港用
持有香港駕駛執照,想在英國也可駕駛而又不會重新在英國考牌的話,相信唯一就是在香港領個國際駕駛執照了,不過要每年續領。
作者: db7mu23    時間: 18-3-1 11:50

shanna852 發表於 18-3-1 11:46
持有香港駕駛執照,想在英國也可駕駛而又不會重新在英國考牌的話,相信唯一就是在香港領個國際駕駛執照了, ...

Thanks !

作者: jj100c    時間: 18-3-1 17:53

回覆 shanna852 的帖子

如果喺英國住買車,可以用國際牌買車和保險?
作者: Jenng    時間: 18-3-1 20:53

jj100c 發表於 18-3-1 08:48

我以前在英國考牌,返到香港換了1字香港駕照,我都想知可否在英國續牌,因為我英國牌 ...

英國車牌唔使續牌,個牌係用到70歲架

作者: Belfastmummy    時間: 18-3-2 09:08

Jenng 發表於 18-3-1 20:53
英國車牌唔使續牌,個牌係用到70歲架

有無可能?

作者: noel2010    時間: 18-3-2 09:20

呀仔本來打算下年才買車,今年個香港同學養了車,保養泊車炒牌才知肉痛。我以前羨慕外國就圍任泊,後來才知街頭入標,通街泊可能已經是月租車位。所以對考牌已放慢腳步。
作者: Jenng    時間: 18-3-2 09:21

Belfastmummy 發表於 18-3-2 09:08
有無可能?

有圖有真相

圖片附件: myimage.jpg (18-3-2 09:21, 1.43 MB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjAzOTExfDcwZjcxZmYzfDE3MTgxNTk2OTZ8MA%3D%3D

作者: Belfastmummy    時間: 18-3-2 10:31

Jenng 發表於 18-3-2 09:21
有圖有真相

check 4b expiry date, 個牌係有效至70歲但每10年要更新张咭一次,应該係除非唔係!

作者: shanna852    時間: 18-3-2 17:23

jj100c 發表於 18-3-1 17:53

如果喺英國住買車,可以用國際牌買車和保險?
我找到 skyscanner 以下資料,原來香港駕駛執照可以轉換外地執照,不知是否可信。保險方面不大清楚,但新手車主第一、二年的保費應該很貴。
香港駕照換領海外駕照詳細攻略

近年越來越多朋友喜歡自己租車自駕遊輕輕鬆鬆的去旅行,跟著GPS,想去那裡就到那裡,完全不受交通所束縛。如果只是作短暫停留的話,只要申請國際車牌就可以在全球七十多個國家輕鬆駕駛。可是,如果需要在國外長時間居住又要駕駛的話則要申請該國家的駕照。想知不同國家換領駕照的程序是怎樣?立即閱讀Skyscanner的詳細攻略吧!

3.英國

以香港駕照換領英國駕照的手續相對簡單,只需要填上Order form D1這份表格,連同你個人的香港駕照和申請費用(£43=約HK$480)寄去Driver and Vehicle Licensing Agency(DVLA)的地址,等3個星期就會獲得英國駕照。下載表格和查閱詳細資料按這裡

作者: db7mu23    時間: 18-3-2 20:58

shanna852 發表於 18-3-2 17:23
我找到 skyscanner 以下資料,原來香港駕駛執照可以轉換外地執照,不知是否可信。保險方面不大清楚,但新手 ...

無言感激 !

作者: jj100c    時間: 18-3-2 22:19

如果換左英國駕照,咁香港駕照是否都可以返香港用
作者: wjkcrystal    時間: 18-3-2 23:34

shanna852 發表於 18-3-2 17:23
我找到 skyscanner 以下資料,原來香港駕駛執照可以轉換外地執照,不知是否可信。保險方面不大清楚,但新手 ...

非常有用的資料,感激!

作者: shanna852    時間: 18-3-2 23:43

jj100c 發表於 18-3-2 22:19

如果換左英國駕照,咁香港駕照是否都可以返香港用
道理上,香港駕照當然可以繼續在香港使用。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5