教育王國

標題: ——- [打印本頁]

作者: Qqbb2015    時間: 18-3-3 08:33     標題: ——-

Thanks

作者: realchantaiman    時間: 18-3-3 11:19     標題: 回覆樓主

好明白你煩惱,因為我個小朋友性格都係咁。我哋只有TSL同一間地區一綫津小,決定咗去TSL,希望幫到佢。不過...唔知佢在一班活躍小朋友中會否顯得更隱形....

將來性格變成點好難估,不如考慮其他因素 (e.g. 升中成績可能APS睇高一綫?)

作者: Qqbb2015    時間: 18-3-3 11:36

realchantaiman 發表於 18-3-3 11:19
好明白你煩惱,因為我個小朋友性格都係咁。我哋只有TSL同一間地區一綫津小,決定咗去TSL,希望幫到佢。不過 ...

Thanks

作者: button822    時間: 18-3-3 11:44

realchantaiman 發表於 18-3-3 11:19
好明白你煩惱,因為我個小朋友性格都係咁。我哋只有TSL同一間地區一綫津小,決定咗去TSL,希望幫到佢。不過 ...

小女幼稚園時都是睇定d先開口個類,讀了tsl一個學期已經好明顯外向多野講左好多,好有主見,也是當日見楊校長是提及TSL 學生的特質,小一是分組坐的,同學之間要合作學習及匯報,特別英文科分組比賽及活動最多,數學有時都有分組,其他科相對傳統學習,雖然如此,但老師會管秩序,同一般津校冇分別。

由於全校師生在課堂內外必須英語溝通,英說會明顯地進步。學校閱讀風氣超好,小女都學高小同學睇厚小說,這氛圍是家長迫不到的。

當然樓主提及的學校都是好學校,視乎那間最適合你的小朋友。

作者: assado    時間: 18-3-3 11:48     標題: 回覆樓主:

TSL, 需然APS 升中較好, 但TSL勝各樣平均, 小朋友如音樂興趣不大, TSL 會合適。

作者: FlowerFamily    時間: 18-3-3 12:14     標題: 回覆樓主

Vote for TSL

作者: 小Monkey    時間: 18-3-3 13:53

建議樓主看一看關於宣小的課程、老師的關愛、學習模式參考
作者: holam2222    時間: 18-3-3 15:55

我投APS,校網及派位好,而且較合適你仔性格,TSL很多外向主動型,怕你仔仔會成隱形人,我認識一對姊妹讀APS, 家姐文靜觀察形,在校成績優秀且考到全級5名內,妹妹性格外向活潑,成績一般般。
作者: babeggma    時間: 18-3-3 17:14     標題: 回覆樓主

Class size 42 vs 33
School fee 50k vs 20k
Aps有的,tsl都有, tsl有的(泳池),aps未必有,升學情況相近,tsl抵讀很多!

作者: novelle    時間: 18-3-3 17:34

babeggma 發表於 18-3-3 17:14
Aps有的,tsl都有, tsl有的(泳池),aps未必有,升學情況相近 ...
全中!Vote for TSL.小班的確好好多,儘管不是全天侯活動教學,但小班容許老師在課堂多一些活動。

作者: 阿里媽媽    時間: 18-3-3 17:36

Aps有的,tsl都有, tsl有的(泳池),aps未必有,升學情況相近 ...

Tsl成績真係拍得住aps

作者: Ocean419    時間: 18-3-3 17:43

仲有英文語境,TSL 班小朋友的英文囗語真的很好

作者: assado    時間: 18-3-3 17:56

阿里媽媽 發表於 18-3-3 17:36
Tsl成績真係拍得住aps

APS 升中成績好些, 但42人一班, 太多人了。 我會選33人一班的TSL。

作者: 小Monkey    時間: 18-3-3 18:49

再建議樓主比較一吓兩校的升中表現
作者: magtam0520    時間: 18-3-3 19:46

小Monkey 發表於 18-3-3 18:49
再建議樓主比較一吓兩校的升中表現

你真係客氣!

宣小沒有泳池,卻出了個莫啟迪

作者: francis_chan    時間: 18-3-3 21:02     標題: 回覆樓主

其實TSL個舊泳池都拆左,要等兩三年先重建番!

作者: babeggma    時間: 18-3-4 08:04

magtam0520 發表於 18-3-3 19:46
你真係客氣!

其實我做的比較都係反影在設施和學生人數上,出唔出到游泳健將學校係幫唔到好多,這些游泳健將都是靠外面泳會訓練返來,有潛質的在那(emoji)讀書都會發光,學校就提供硬件軟件協助,所以綜合來看tsl的cp值會高些...
這個純屬個人意見,做父母的只想小朋友開心,建議樓主也問一問aps和tsl的老師家長學生的朋友學校的實況!

作者: siden    時間: 18-3-4 09:18

True

作者: babieblue    時間: 18-3-4 09:52     標題: 回覆樓主

身邊朋友有同樣的選擇煩惱
佢揀aps 因想繼續抽奬

作者: waymon    時間: 18-3-4 09:53     標題: 回覆樓主:

論全港小學排名宣小應該是十多內,陳守就二十名之外,英華不入十名

作者: Heihomami    時間: 18-3-4 10:38

回覆 Qqbb2015 的帖子

其實你形容囝性格也是很多小朋友的共同情況(包括我細嗰個),並不少見。好多人覚得APS 學生會比較文靜或者比較唔出聲的小朋友會適合,但其實初小已常常要做project 和presentation, 樂團同校隊訓練其實主要係幫助小朋友練膽量同團隊精神,只是大部分家長俾「音樂」兩字嚇親,又或者覺得成績比較理想就等於一定谷。

當然你要考慮學費(真的係幾大分別)、地點,仲博唔搏抽獎等。最後只有你自己知道乜最適合囝。

利申:兩個小朋友都係APS, 當年有其他學校但冇TSL offer. 到今天,我仍然很慶幸自己為他們㨂的選擇。

作者: hohochichi    時間: 18-3-4 10:56

waymon 發表於 18-3-4 09:53
論全港小學排名宣小應該是十多內,陳守就二十名之外,英華不入十名

咩source? 排名既野唔好信太十足

作者: francis_chan    時間: 18-3-4 11:51

Heihomami 發表於 18-3-4 10:38
回覆 Qqbb2015 的帖子

其實你形容囝性格也是很多小朋友的共同情況(包括我細嗰個),並不少見。好多人覚得 ...

咁妳兩位小朋友升中未?

作者: assado    時間: 18-3-4 11:56

APS 排名是高TSL, 但論學費/升中成績, TSL 效益就好高。 TSL 開放日/小一面試日, 學校俾好多机㑹學生發揮, 其他校少見。

另外, 我都是認為, 细班33人TSL 比大班42人APS 在學生教學層面好.

作者: waymon    時間: 18-3-4 12:38     標題: 回覆樓主:

校網APS已經無敵,41校網

作者: waymon    時間: 18-3-4 12:39     標題: 回覆樓主:

PPS加上使命

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22章 6節)

作者: mcl203    時間: 18-3-4 13:38

何來既全港小學掛名?

作者: Heihomami    時間: 18-3-4 14:08

回覆 francis_chan 的帖子

大的今年將升中
作者: francis_chan    時間: 18-3-4 14:17

Heihomami 發表於 18-3-4 14:08

大的今年將升中

因為我見APS升中派位超好,所以有此問題!

作者: b3410    時間: 18-3-4 14:29

派位成績APS略優。如果將來中學目標係男拔女拔,APS

不過TSL相差不遠,兩間都好好。
不如從地點,朋友,學費,音樂方面的興趣等來考慮。小朋友性格變數大,聽識聽教讀邊都冇問題。

作者: Heihomami    時間: 18-3-4 14:52

我小朋友暫時有幾間不錯的直資offer, 不過我地相信可以再好一些,所以沒註冊,會繼續等其他學校
作者: waymon    時間: 18-3-4 18:01     標題: 回覆樓主:

APS,學也已經有60年曆史了,經驗豐富,學額得160位,收了自己幼園60名,外來共收100名,50男仔,50女仔,事實上會比TSL更難入

作者: francis_chan    時間: 18-3-4 18:29

waymon 發表於 18-3-4 18:01
APS,學也已經有60年曆史了,經驗豐富,學額得160位,收了自己幼園60名,外來共收100名,50男仔,50女仔,事 ...

難唔難入相信兩間都各有千秋!唔好處係學費較高及大班!但相對就派位好像較TSL優勝少許!

作者: waymon    時間: 18-3-4 19:26     標題: 回覆樓主:

APS只需考一次,TSL要三次,寧願考一次,好過第三次先failed

作者: 猴子爸    時間: 18-3-4 20:10

Qqbb2015 發表於 18-3-3 08:33
小朋友性格內斂,被動,欠信心,需鼓勵
專注,觀察形,在校自律守規,在家比較懶散,雖不停提點
老師眼中文 ...

如果只有兩間幼稚園揀:SC and KV, 你會揀邊間?如選SC, then go to TSL;  if KV, then APS.

作者: assado    時間: 18-3-4 20:54

猴子爸 發表於 18-3-4 20:10
如果只有兩間幼稚園揀:SC and KV, 你會揀邊間?如選SC, then go to TSL;  if KV, then APS.
...

真係喎!

作者: Heihomami    時間: 18-3-4 21:05

回覆 猴子爸 的帖子

我家的真實個案係 : SC --> APS 其實乜都有機會

作者: waymon    時間: 18-3-4 21:07     標題: 回覆樓主:

我親友也是SC中Aps

作者: waymon    時間: 18-3-4 21:07     標題: 回覆樓主:

SC,不中TSL

作者: 猴子爸    時間: 18-3-4 21:09

Heihomami 發表於 18-3-4 21:05
回覆 猴子爸 的帖子

我家的真實個案係 : SC --> APS 其實乜都有機會

我的意思並非話讀SC就不適合去APS, 而是若果家長比較認同SC, 應該會比較認同TSL. 反之亦然。

我不肯定TSL是否收SC最多,但APS應該收KV最多

作者: Heihomami    時間: 18-3-4 21:16

回覆 猴子爸 的帖子

應該冇見好KV 主流
作者: 猴子爸    時間: 18-3-4 22:47

Heihomami 發表於 18-3-4 21:16
回覆 猴子爸 的帖子

應該冇見好KV 主流

Aps家長whatsapp報到,所有學生來自何校都列出,哪間幼稚園最多人入讀一目了然。此乃現役家長報料。

作者: Heihomami    時間: 18-3-4 23:05

回覆 猴子爸 的帖子

你小朋友都係APS?
作者: 猴子爸    時間: 18-3-4 23:11

Heihomami 發表於 18-3-4 23:05
回覆 猴子爸 的帖子

你小朋友都係APS?

非也,但識人,我信佢

最多者,意指宣幼以外之學校

作者: assado    時間: 18-3-4 23:16

猴子爸 發表於 18-3-4 22:47
Aps家長whatsapp報到,所有學生來自何校都列出,哪間幼稚園最多人入讀一目了然。此乃現役家長報料。
...

如有看過直/私 offer whatsapp group, 會了解到, 大大部份小朋友都是來自私幼,
來自村幼好小。

作者: MELODY430    時間: 18-3-4 23:49

猴子爸 發表於 18-3-4 23:11

非也,但識人,我信佢

確實今年KV考入aps 較sc , LH多, 不過數年後可能有變

作者: 猴子爸    時間: 18-3-4 23:52

MELODY430 發表於 18-3-4 23:49
確實今年KV考入aps 較sc , LH多, 不過數年後可能有變

好似話呢幾年都係。朋友的經驗話,讀過就明白點解

作者: babeggma    時間: 18-3-5 08:01

waymon 發表於 18-3-4 19:26
APS只需考一次,TSL要三次,寧願考一次,好過第三次先failed

In 3 round 咁透徹,唔係好D咩?至少可以幫助screen走一些怪獸家長...

作者: 猴子爸    時間: 18-3-5 08:12

babeggma 發表於 18-3-5 08:01
In 3 round 咁透徹,唔係好D咩?至少可以幫助screen走一些怪獸家長...

有份量嘅怪獸家長咁易被 screen走㗎咩?

作者: assado    時間: 18-3-5 08:34

babeggma 發表於 18-3-5 08:01

一些開頭怕羞, 但好頑皮的小朋友, in 3次都睇吾到出來。

作者: assado    時間: 18-3-5 08:41

猴子爸 發表於 18-3-5 08:12

冇怪獸, 今日就冇EK 啦!

作者: MrBeast    時間: 18-3-5 09:22

猴子爸 發表於 18-3-5 08:12
其實校長係中意定抗拒怪獸嘅呢?
作者: hkpapa852    時間: 18-3-5 09:33

MrBeast 發表於 18-3-5 09:22
其實校長係中意定抗拒怪獸嘅呢?
一般校長, 都係口講話唔鍾意怪獸家長, 但心裡喜歡選擇D會自行催谷小朋友既家長

作者: 猴子爸    時間: 18-3-5 09:42

hkpapa852 發表於 18-3-5 09:33
一般校長, 都係口講話唔鍾意怪獸家長, 但心裡喜歡選擇D會自行催谷小朋友既家長
...
加多句: 自行催谷小朋友,却不会烦到学校的家长

作者: pizzafat    時間: 18-3-5 19:39

猴子爸 發表於 18-3-4 23:52
好似話呢幾年都係。朋友的經驗話,讀過就明白點解

Aps要考做卷?所以KV先會優勝d ? 我仔怕羞慢熱,所以想train佢學術,aps係咪算重學術學校?我見有朋友今年讀新界私幼都考到,佢阿媽話無谷開、無外補.....

作者: mknmf    時間: 18-3-5 21:25

回覆 pizzafat 的帖子

"佢話".....
作者: 猴子爸    時間: 18-3-5 21:27

pizzafat 發表於 18-3-5 19:39
Aps要考做卷?所以KV先會優勝d ? 我仔怕羞慢熱,所以想train佢學術,aps係咪算重學術學校?我見有朋友今年 ...

詳細嘅嘢要問番家長。只是我聽聞過一個講法,APS 的課程設計及學術要求,是以接軌DBS and DGS為依歸,若屬實,而根據派位情況也似是事實,APS對學術的要求不會低到哪裡去

作者: Heihomami    時間: 18-3-5 21:52

APS 面試沒有卷,只面見一次決定收與否。On waiting list 的到六、七月才有一次做卷,that's all for APS's interview.

作者: pizzafat    時間: 18-3-5 22:05

Heihomami 發表於 18-3-5 21:52

APS 面試沒有卷,只面見一次決定收與否。On waiting list 的到六、七月才有一次做卷 ...

見一次即口問學術問題?會唔會group in ?

作者: 小Monkey    時間: 18-3-5 22:58

回覆 猴子爸 的帖子

其實APS舊生好愛學校及尊敬關校長, 每年都有許多舊生返APS探關校長及老師, 關校長及老師都會同佢地傾中學生活及適應, 舊生亦會同關校長及老師分享自己的優勢及缺乏, 關校長及老師亦不段改善課程, 令學習更完善, 當然, APS畢業生許多入了DBS, DGS 及其他, 所以令人有聯想, 不過, 相信關校長及老師的目的是提昇APS水準, 為學生打好高學術水平基礎及時間管理, 接軌所有一線水平中學
作者: waymon    時間: 18-3-10 20:28     標題: 回覆樓主:

宣道升,band 1很好,小朋友讀得愉快嗎?

作者: Lycy    時間: 18-3-11 01:37     標題: 回覆樓主

APS可以繼續抽獎,但TSL不可以,如果抽到好的津校,兄弟姊妹就是必收生。其次,APS收兄弟姊妹的機會好似較TSL高,有錯請更正。

作者: assado    時間: 18-3-11 07:58     標題: 回覆樓主:

APS / TSL, 各有特點, 如小朋友有興趣音樂就APS, 升中好。 如家長吾肯定, 就TSL, 相差學费可学其他.

作者: Lycy    時間: 18-3-11 10:06

waymon 發表於 18-3-10 20:28
宣道升,band 1很好,小朋友讀得愉快嗎?

其實兩間都沒有中學,如果要考到前列位置才能入理想中學,相信都要下一定苦功。如要愉快應該選一條龍小學或國際學校。

作者: Beauty222    時間: 18-3-17 13:48

francis_chan 發表於 18-3-3 21:02
其實TSL個舊泳池都拆左,要等兩三年先重建番!

—-

作者: 大貓媽媽    時間: 18-3-17 21:51

猴子爸 發表於 18-3-5 21:27
詳細嘅嘢要問番家長。只是我聽聞過一個講法,APS 的課程設計及學術要求,是以接軌DBS and DGS為依歸,若屬 ...

APS的課程和要求銜接初中課程,似乎老師設計時有了解過中學的學習情況,如高小中文會教授初中的文言文,科學科以英文教授等,故一般APS學生升中後都應付自如。
至於其課程銜接DB,DG之說,我就不敢苟同。

作者: SCboy    時間: 18-3-17 22:23     標題: 回覆樓主

以前參觀過TSL校園,令我最深刻的是樓梯掛的”英雄照” ,似乎是校內學生明星的海報。給我感覺很強烈。
反之,APS樓梯掛的是畢業生團體照,學校活動照。
好像反映出兩間學校完全不同風格,一間比較新派,一間比較傳統。
其實兩間都係好學校,各取所需吧。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-17 23:16

大貓媽媽 發表於 18-3-17 21:51
APS的課程和要求銜接初中課程,似乎老師設計時有了解過中學的學習情況,如高小中文會教授初中的文言文,科 ...

我估有可能係organically發生的,多些畢業生到那中學,也造成雙方學校多些聯繫,要尋求意見,自然從比較熟絡的學校得到,形成大家更接軌,我估SFA同SJC都是same case.當然,純估純吹水而已

作者: Cly2008    時間: 18-3-18 07:25

其實不論丅SL,APS同KTS升中好的沾一大部分係用特異功能並且只靠成績,所以如果真的希望入神校,找間學校可以早點發掘潛能比成績來得更安全
作者: assado    時間: 18-3-18 07:41     標題: 回覆樓主:

升中主要看成績, 在學習之餘, 多参于活動, 平衡學習生活。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-18 08:25

Cly2008 發表於 18-3-18 07:25
其實不論丅SL,APS同KTS升中好的沾一大部分係用特異功能並且只靠成績,所以如果真的希望入神校,找間學校可 ...

知道今年有個case, 地區名津全級10名內,有玩管樂,英華收了,而幾個考得更前的同學,沒有特別技能傍身,沒有offer

作者: assado    時間: 18-3-18 08:40

assado 發表於 18-3-18 07:41
升中主要看成績, 在學習之餘, 多参于活動, 平衡學習生活。

升大學是睇成績, 小學好好成績, 一定可入B1 津英中。
小朋友將來應該不是用音樂/體操謀生?
所以成績是首要, 但課餘學習其他興趣可平衡生活, 有發揮的就照去做, 都是好事, 但特異功能不是必須。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-18 08:50

assado 發表於 18-3-18 08:40

升大學是睇成績, 小學好好成績, 一定可入B1 津英中。

如果只target地區名中學,這是對的,但若想入讀一衆傳統名校,運動或樂器技能已差不多是必然條件(唔計抽獎入嗰d)

作者: assado    時間: 18-3-18 08:54

猴子爸 發表於 18-3-18 08:50
如果只target地區名中學,這是對的,但若想入讀一衆傳統名校,運動或樂器技能已差不多是必然條件(唔計抽獎 ...

吾好低看地區名中學, 保一, 曾肇添 ......

作者: 猴子爸    時間: 18-3-18 08:59

assado 發表於 18-3-18 08:54
吾好低看地區名中學, 保一, 曾肇添 ......

我係指出兩種學校收生取向不同,點樣睇低地區名校?好似之前我講嗰個case, 可能考得前d嘅同學已經被張祝珊收咗了,雖然要7月至知

作者: assado    時間: 18-3-18 09:03

猴子爸 發表於 18-3-18 08:59
我係指出兩種學校收生取向不同,點樣睇低地區名校?好似之前我講嗰個case, 可能考得前d嘅同學已經被張祝珊 ...

明白, 我是想指出俾其他家長知, 平衡學習生活, 做好學習功夫先。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-18 09:10

assado 發表於 18-3-18 09:03
明白, 我是想指出俾其他家長知, 平衡學習生活, 做好學習功夫先。

當然啦,好似嗰個同學,就算佢管樂吹到識飛,但考級幾十名,我估YW都唔會理佢。考級10名內算是好讀得書啦

作者: kennyklt    時間: 18-3-18 10:17     標題: 回覆樓主

宣小對音樂訓練係認真卻不是強迫。學校邀請嘅導師都係名師,樂團亦係專業訓練。學校目標其實係想同學認真做好每一件事,音樂亦一樣。宣小裏就算名列前矛嘅同學大部分音樂都好叻,五六年級仍然積極參加樂團同比賽,仍然繼續考級。體藝學業其實可以雙缐發展。

作者: Beauty222    時間: 18-3-18 10:43

kennyklt 發表於 18-3-18 10:17
宣小對音樂訓練係認真卻不是強迫。學校邀請嘅導師都係名師,樂團亦係專業訓練。學校目標其實係想同學認真做 ...

—-

作者: assado    時間: 18-3-18 11:23     標題: 回覆樓主:

學業, 特別功能外, 小朋友自己玩時間, 留白俾空間成長, 各方面都要平衡。

作者: SCboy    時間: 18-3-18 13:11

Beauty222 發表於 18-3-18 10:43
那請問TSL呢?
在特別技能方面如何
見很少提及

TSL好似比較著重個人發展多d,校內英雄海報都係個人項目多。
記得以前出過個羽毛球港隊。

作者: 小Monkey    時間: 18-3-18 15:59

其實,APS 出過不少運動猛人,游泳的莫XX,乒乓球港隊,不同的可能是宣小不強調個人,不想標榜個人,更著重團體。宣小除了運動猛人,亦有許多音樂猛人。
另外,我想講的是空白時間,囝仔未轉入宣小前在地區學校(有聯繫Band 1A 校)考頭果浸,但學習風氣不行,小孩愛打機、玩閃咭。囝仔在宣小的氛圍下更享受閱讀,同學間看金鏞、Star War, Harry Porter, 喜歡音樂、享受樂團練習、Drama.... 這些令同學間不會有打機風氣。學校的閱評對訓練critical thinking 好有幫助。
相信TSL 亦有學校強調的価值,家人可各自選擇。
作者: Heihomami    時間: 18-3-18 16:05

回覆 小Monkey 的帖子

而家冇乜小朋友唔打機...不過總之會識分輕重、學習同遊戲平衡。APS 小朋友的團隊精神及同學間互相幫助係強的。

作者: GreenMaDad    時間: 18-3-18 16:35

雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高TSL 一班,小朋友在小學六年間的變化很大,很受學校、同學影響,如果有得揀,我們揀一間有較多空間可以讓小朋友發展,所以我會揀APS.
作者: Qqbb2015    時間: 18-3-18 19:30

GreenMaDad 發表於 18-3-18 16:35
雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高 ...

謝謝

作者: GreenMaDad    時間: 18-3-18 22:08

APS好像比TSL多有成績的校隊。我自己小朋友在初小朋友幾乎沒有參加學校的活動,但他見到其他同學上台表演或在校學其他活動,他慢慢提出自己想試下,之後還入了校隊,這是我們從來想像不到的。我也見過朋友的小朋友本身運動好勁,但他學校運動不強,所以小朋友永遠參加不到校際D1.  所以我覺得學校的資源、级數真的有很大影響。
作者: Wmacy89    時間: 18-3-18 22:11

Qqbb2015 發表於 18-3-18 19:30
你好
為何APS會較多空間讓小朋友發展?!
謝謝
我估指的不是學校的走動空間,而是指全人發展,讀書、音樂、體育,每項也不弱,咁就有多D唔同類型嘅空間去發展,是這樣嗎?
作者: GreenMaDad    時間: 18-3-18 22:13

回覆 Wmacy89 的帖子

Yes!
作者: GreenMaDad    時間: 18-3-18 22:33

況且六年後升中,吾睇學術、ECA成績就假,這也可能是TSL比APS升中差的原因。

(我小朋友不在APS, 也不在TSL)
作者: mcl203    時間: 18-3-18 22:48

GreenMaDad 發表於 18-3-18 16:35
雖然兩間風格不同,但既然在這兩選一間,即代表家長都不肯定小朋友適合那一間。APS 學術或課外活動都好似高 ...

似乎,我估,只可以認同體藝APS比TSL更積極,和成績稍勝,學術成績未必係,英小和中小,根本已無從直接比較~~~

作者: Heihomami    時間: 18-3-18 22:50

回覆 Wmacy89 的帖子

如果希望有大面積的「空間」的家長,APS 真的不會是他們那杯茶,高年級還要走到牛津道球場上體育課。"空間" - 我覚得APS對小朋友的德育也有很多的教導,APS 的操行分數係出名緊的。

作者: Cavebaby    時間: 18-3-19 03:41

magtam0520 發表於 18-3-3 19:46
你真係客氣!

哈哈哈,講得好。
APS已六十幾年歷史,老師有愛心,升中有保障。TSL教活動,重啟發。

簡邊間都好,只係睇同個小朋友夾唔夾,呢樣野只有父母先知。APS讀上去,真係唔鐘意,小二跳船都仲得!好多人小二、小三跳DBS。

作者: Cly2008    時間: 18-3-19 06:51

真心分享,讀一缐津校和直資私校的,大家對升中真的抱著一點不同的觀點及想法,當然讀書學習知識係重要,但如果小朋友可以找到一間合適的學校讓佢發揮個人的興趣及潛能,這真的可以增加小朋友的自信及升中機會。老實說DB校長都說,就算我只收全港小學考第一的,我們中學也沒有足夠的學位,那麼我為什麼要收你的小朋友?現實係殘酷的,不過人一生中,如果可以係讀書以外找到另一點色彩,那麼應該可以對成長更有幫助。
作者: Wmacy89    時間: 18-3-19 07:42

mcl203 發表於 18-3-18 22:48
似乎,我估,只可以認同體藝APS比TSL更積極,和成績稍勝,學術成績未必係,英小和中小,根本已無從直接比 ...

言下之意是否認為因為宣小是中文小學,所以學術可能會比英小Tsl弱?
咁我又覺得唔可以咁睇,極其量你可以話Tsl語境較好,但學術是否就因為咁而會比宣小強呢?香港很多名小學也是中小,如spcc, 喇沙,st mary天神,人地中學也是一流英中,咁為什麼小學卻不是英小而又一様咁強勁呢?
不過我同意係唔可以直接比較係真,只可用升中成績去作參考啦

作者: assado    時間: 18-3-19 07:54

Wmacy89 發表於 18-3-19 07:42
言下之意是否認為因為宣小是中文小學,所以學術可能會比英小Tsl弱?
咁我又覺得唔可以咁睇,極其量你可以 ...

中文小學, 吾等於英文吾好, 視付學校英語教學方法。
另外, 英文小學, 初小學生未適應, 學科知識吸收冇中文小學好。

作者: mcl203    時間: 18-3-19 08:06

Wmacy89 發表於 18-3-19 07:42
咁我又覺得唔可以咁睇,極其量你可以 ...

我無意去為2校作比較,原本原意如此~~~

作者: retriever    時間: 18-3-19 09:19

小Monkey 發表於 18-3-18 15:59
其實,APS 出過不少運動猛人,游泳的莫XX,乒乓球港隊,不同的可能是宣小不強調個人,不想標榜個人,更著重 ...

學校風氣, 確係影響好大.

作者: Wmacy89    時間: 18-3-19 10:18

其實宣小和Tsl都各有優缺點,都係各取所需啦,你想小朋友有良好語境咪去Tsl,想讀書以外可以發掘多D小朋友嘅內在潛質,又有良好的訓練方式,咁我就一定揀宣小,無錯Tsl係勝在學費平語境好,的確好吸引,但係咪輕鬆學習我就有保留,同埋如果佢學費同宣小睇齊,咁就未必有咁多人爭住入了!
作者: 猴子爸    時間: 18-3-19 13:03

Qqbb2015 發表於 18-3-3 08:33
小朋友性格內斂,被動,欠信心,需鼓勵
專注,觀察形,在校自律守規,在家比較懶散,雖不停提點
老師眼中文 ...
我真心主观直觉觉得,楼主儿子如果在APS会如鱼得水,如果在TSL就会令他脱胎换骨。
能够同时拿到这两个offer, 肯定是0力仔啦,现在是幸福的选择而已。

作者: 小Monkey    時間: 18-3-19 13:07

我相信TSL除了學費平, 語境, 應該還有其他值得家長垂青

雖然APS是中小, 但英文基礎絕不馬夫, guided writing, 高小IPA,Drama training, presentation training, Science subject ...... 絕對無蝕底, 當然比起native or 直資的French Boy(top 果浸會差少少)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5