教育王國

標題: 九華2nd interview ? [打印本頁]

作者: Ericfungck    時間: 18-3-20 18:36     標題: 九華2nd interview ?

請問有冇人知大約幾時會有通知 2nd interview ?
作者: Queenielam88    時間: 18-3-20 19:33

Ericfungck 發表於 18-3-20 18:36
請問有冇人知大約幾時會有通知 2nd interview ?

應該冇咁快卦,睇番之前嘅post,大概會安排4月初2nd in。係呢你地1st in見成點呀?

作者: anitawong21    時間: 18-3-20 19:59

Queenielam88 發表於 18-3-20 19:33
應該冇咁快卦,睇番之前嘅post,大概會安排4月初2nd in。係呢你地1st in見成點呀?
...

你有冇問同校有得見嘅同學?係咪同一間小學同學,全部安排同一時段面試?

作者: Queenielam88    時間: 18-3-20 20:05

anitawong21 發表於 18-3-20 19:59
你有冇問同校有得見嘅同學?係咪同一間小學同學,全部安排同一時段面試?
...

我地見9點,見到十餘個同學呀,咁我又唔敢講係咪group埋一齊見喎。但有同學已經有英華offer都有去in,真係令人擔心呀!

作者: irisanson    時間: 18-3-20 20:11

嘩!原來仲要2nd in架?驚嚇一次都未夠!
作者: RoseRosa    時間: 18-3-20 20:22

Queenielam88 發表於 18-3-20 20:05
我地見9點,見到十餘個同學呀,咁我又唔敢講係咪group埋一齊見喎。但有同學已經有英華offer都有去in,真係 ...

Cancelled

作者: Queenielam88    時間: 18-3-20 20:25

RoseRosa 發表於 18-3-20 20:22
亞仔幾個同學也是已經有英華offer,但唔會注冊,他們也一起去in九華。

唉!咁我呢啲乜offer都冇嘅真係點夠人爭呀!慘慘~

作者: irisanson    時間: 18-3-20 21:12

大家甘話,失望中
作者: Ericfungck    時間: 18-3-21 01:19

回覆 Queenielam88 的帖子

亞仔話讀篇文都OK,到問問題時就冇哂心機
作者: babyguy    時間: 18-3-22 15:08

小朋友是今年中一生,上年有2nd in,後來開學後老師說不是所有入選的校長都見,校長只見部份,即是只有1st in都有可能已收,只不過有2nd in的代表機會很大.
作者: babyguy    時間: 18-3-22 15:09

回覆 Ericfungck 的帖子

如按去年的做法,不一定有2nd in

作者: anitawong21    時間: 18-3-22 16:01

babyguy 發表於 18-3-22 15:08
小朋友是今年中一生,上年有2nd in,後來開學後老師說不是所有入選的校長都見,校長只見部份,即是只有1st in都 ...

對,因為學校自行雖然是收48個,但因為那48個當中有可能其他原因不會被派往九華,所以48個之後,其實仲有一批候補名單,嗰D未必有second in。

作者: bibitom    時間: 18-3-22 17:32

Ericfungck 發表於 18-3-20 18:36

唔知開始call未?

作者: RoseRosa    時間: 18-3-22 17:39

bibitom 發表於 18-3-22 17:32
唔知開始call未?

作者: Queenielam88    時間: 18-3-22 17:59

RoseRosa 發表於 18-3-22 17:39
我諗我仔一定收唔到call, 希望後補有機會。唔係跌落大抽獎都唔知點算,好後悔冇去考Band 2直資,高 ...

你唔好咁講囝囝喇,應該係估唔到原來升中競爭係咁大!你係邊區呀?

作者: RoseRosa    時間: 18-3-22 18:08

Queenielam88 發表於 18-3-22 17:59
你唔好咁講囝囝喇,應該係估唔到原來升中競爭係咁大!你係邊區呀?

你講得啱啊,我仔升中沙田區

作者: Queenielam88    時間: 18-3-22 18:16

RoseRosa 發表於 18-3-22 18:08
你講得啱啊,我諗嘢太負面了,於事無補。我仔升中是沙田區。

沙田區好似都多band 1學校喎,抽獎咪抽獎囉使乜驚,上天會為孩子作最好安排!

作者: RoseRosa    時間: 18-3-22 18:34

Queenielam88 發表於 18-3-22 18:16
沙田區好似都多band 1學校喎,抽獎咪抽獎囉使乜驚,上天會為孩子作最好安排!
...

謝謝你!

作者: FATSHIT    時間: 18-3-24 14:59

RoseRosa 發表於 18-3-20 20:22
亞仔幾個同學也是已經有英華offer,但唔會注冊,他們也一起去in九華。
英華都唔係好多位,理應唔會一間小學收好多個,會不會唔係真係有OFFER,只係家長說謊。因為未有OFFER,去IN也很正常,不過這只是我個人見解而已
作者: RoseRosa    時間: 18-3-24 17:11

FATSHIT 發表於 18-3-24 14:59
英華都唔係好多位,理應唔會一間小學收好多個,會不會唔係真係有OFFER,只係家長說謊。因為未有OFFER,去IN ...

是真的

作者: anitawong21    時間: 18-3-24 17:17

FATSHIT 發表於 18-3-24 14:59
英華都唔係好多位,理應唔會一間小學收好多個,會不會唔係真係有OFFER,只係家長說謊。因為未有OFFER,去IN ...

其實去得in九華嘅,有其他學校offer都唔奇。不過其他人講D乜嘢,聽咗咪算囉!唔洗估佢講真定講假,最緊要咪俾人左右到自己嘅情緒,呀仔見到你咁擔心,佢會以為自己真係好差記住一件事,自己個仔有得嚟哩度first in其實已經好叻仔

作者: FATSHIT    時間: 18-3-24 20:33

RoseRosa 發表於 18-3-24 17:11
是真的,家長沒有說謊,他們都是Band 1a-b學生,對自行有信心。
吟唔好意思呀,我都係估估下既啫,唔好放係心上,自行都唔只係睇自己校,實在太多勁人,不代表你兒差既
作者: RoseRosa    時間: 18-3-25 17:06

FATSHIT 發表於 18-3-24 20:33
吟唔好意思呀,我都係估估下既啫,唔好放係心上,自行都唔只係睇自己校,實在太多勁人,不代表你兒差既 ...

不會介意

作者: e2m    時間: 18-3-25 18:54     標題: 回覆樓主:

英華收得嘅外來生都一定勁,用來填補佢哋流失左嘅人,既然英華收得,自行九華絕對冇難度。

作者: bbyuen2010    時間: 18-3-28 21:00     標題: 回覆樓主:

今日有人收call 7/4 second in了

作者: anitawong21    時間: 18-3-28 21:25

bbyuen2010 發表於 18-3-28 21:00

作者: EstellaWong    時間: 18-3-28 21:44

bbyuen2010 發表於 18-3-28 21:00

已收到通知了!

作者: laiping    時間: 18-3-28 22:37

回覆 EstellaWong 的帖子

恭喜晒!我都收到了!大家加油!
作者: EstellaWong    時間: 18-3-29 16:21

laiping 發表於 18-3-28 22:37
回覆 EstellaWong 的帖子

恭喜晒!我都收到了!大家加油!

(emoji)(emoji)

作者: DankasChung    時間: 18-4-4 12:11

去完旅行回來,工人姐姐告之上星期收到九華call,剛打電話去九華confirm仔仔今個星期六要去九華2nd interview
作者: DankasChung    時間: 18-4-7 11:35

剛剛見完校長了,阿仔已經收到禮物和暗示
作者: Queenielam88    時間: 18-4-7 11:39

DankasChung 發表於 18-4-7 11:35

恭喜晒呀!

作者: vivicicimimi    時間: 18-4-7 12:20

DankasChung 發表於 18-4-7 11:35
校長好似個個都比校章和説句see you September!
作者: EstellaWong    時間: 18-4-7 15:37

vivicicimimi 發表於 18-4-7 12:20
校長好似個個都比校章和説句see you September!

我有疑問,校章始終係代表學校, 無理由噤隨便個個都俾,噤好容易俾人冒認係佢嘅學生喎!

作者: bbyuen2010    時間: 18-4-7 16:04

EstellaWong 發表於 18-4-7 15:37
我有疑問,校章始終係代表學校, 無理由噤隨便個個都俾,噤好容易俾人冒認係佢嘅學生喎!

...

聽聞second in唔只in48個,所以唔收都唔出奇,或者係後補,校章可能只做記念啫

作者: DankasChung    時間: 18-4-7 16:13

我反而覺得大部份有2nd in的人都收到暗示和禮物是正常,始終校長一個人一日內見曬,無可能仲要佢系百幾人入面㨂,阿仔話校長問的是很普通的問題,見到校長系紙上面圈野但無寫字。
作者: ADaddy    時間: 18-4-7 16:15

請問有冇消息知道2nd Int 中收多少?1st Int 後直入的多不多?
作者: ADaddy    時間: 18-4-7 16:36

請問知否今天有沒有人Int 完沒校章?
作者: DankasChung    時間: 18-4-7 16:41

回覆 ADaddy 的帖子

我都想問
作者: EstellaWong    時間: 18-4-7 17:09     標題: 回覆樓主

亞仔今日見(emoji)個係香港華仁嘅校長。
會唔會上下午 , 唔一樣呢?

作者: b3410    時間: 18-4-7 17:24

EstellaWong 發表於 18-4-7 17:09
恭喜!等九華還是SPC?九華近D方便
作者: anitawong21    時間: 18-4-7 17:48

乜港華都有玩second in㗎?

作者: Queenielam88    時間: 18-4-7 17:57

唔明!去九華2nd in見港華校長?

作者: anitawong21    時間: 18-4-7 18:01

EstellaWong 發表於 18-4-7 15:37

...

有時響D二手網站,都見到都有人收購名校校章。其實有D小朋友可以返學校話跌咗個校章就可以買過另一個,我個女間學校叫做嚴D,要封家長信先買到。你話舊嗰個唔見咗去邊?

作者: EstellaWong    時間: 18-4-7 18:11     標題: 回覆樓主

噢!
對不起!
因 港華 同 九華 我都有去聽 簡介會。所以,一時 攪錯咗。
令大家唔會,真的很對不起!

作者: anitawong21    時間: 18-4-7 18:30

bbyuen2010 發表於 18-4-7 16:04
聽聞second in唔只in48個,所以唔收都唔出奇,或者係後補,校章可能只做記念啫
...

其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好未必萬能。

作者: kkhon    時間: 18-4-7 18:52

EstellaWong 發表於 18-4-7 18:11
噢!
對不起!
因 港華 同 九華 我都有去聽 簡介會。所以,一時 攪錯咗。
可能遲下兩华親到校长兩边走
作者: DankasChung    時間: 18-4-7 18:52

anitawong21 發表於 18-4-7 18:30
其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好 ...
其實校長的問題十分簡單,似傾閒計多過似考核,同1st in情況好唔同。
作者: ADaddy    時間: 18-4-8 10:59

anitawong21 發表於 18-4-7 18:30
其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好 ...
如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少><
作者: 小鹿揀學校    時間: 18-4-8 11:12

ADaddy 發表於 18-4-8 10:59
如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少> ...

其實呢....2nd in 既真締呢....
並不是再考核 「首選學生」
而是送一個校章比「首選學生」.
認真的....當中的玄機就心照不宣了 .

作者: bbyuen2010    時間: 18-4-8 13:42

如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少> ...

係有人直入唔使second in㗎

作者: HM168    時間: 18-4-8 14:12

bbyuen2010 發表於 18-4-8 13:42
係有人直入唔使second in㗎

如果油尖旺區咪有咁機會,因自行有揀,甲一、乙一有揀,但又冇2nd in

作者: HM168    時間: 18-4-8 14:12

小鹿揀學校 發表於 18-4-8 11:12

作者: anitawong21    時間: 18-4-8 14:22

你明唔明?係入到去見校長,但校長可以勾走態度差嘅出嚟,咁咪入唔到囉。

作者: ADaddy    時間: 18-4-8 14:29

anitawong21 發表於 18-4-8 14:22
你明唔明?係入到去見校長,但校長可以勾走態度差嘅出嚟,咁咪入唔到囉。
...
謝謝你的分享!
作者: ADaddy    時間: 18-4-8 14:30

小鹿揀學校 發表於 18-4-8 11:12

作者: DankasChung    時間: 18-4-8 14:31

其實「首選學生」更加要靠2nd in俾暗示留住佢地才合理,當然校長會最後把關叮走一些態度差或英文溝通有問題的同學仔也不出奇,阿仔話見到前面嗰位學生出來時手上無校章,不過我自己就無乜留意。
作者: kkhon    時間: 18-4-8 14:32

如果一心等的話去買定校服啦!
作者: kkhon    時間: 18-4-8 14:33

HM168 發表於 18-4-8 14:12
如果油尖旺區咪有咁機會,因自行有揀,甲一、乙一有揀,但又冇2nd in
屬於大戶的校長話每年自行入約6-8個
作者: yuenkw    時間: 18-4-8 14:37

anitawong21 發表於 18-4-8 14:22
...

正路學生有機會 2nd int 都唔態度差啩。

作者: anitawong21    時間: 18-4-8 14:50

yuenkw 發表於 18-4-8 14:37
正路學生有機會 2nd int 都唔態度差啩。

未必㗎,有D人串咀開嘅,可以唔知自己有問題,大人都會啦,何況係細路?

仲有我懷疑學障小朋友,一同佢傾計就分到,我估通常名校都唔想收哩類學生。

作者: HM168    時間: 18-4-8 14:52

kkhon 發表於 18-4-8 14:33
屬於大戶的校長話每年自行入約6-8個

2間油天

所以冇2nd in 已入不出奇,此終抽入大家都是band 1生都係靠幸運指數

作者: kkhon    時間: 18-4-8 14:55

HM168 發表於 18-4-8 14:52
2間油天  

所以冇2nd in 已入不出奇,此終抽入大家都是band 1生都係靠幸運指數
所以外區都會有人直入
作者: HM168    時間: 18-4-8 14:58

kkhon 發表於 18-4-8 14:55
所以外區都會有人直入

有,可以轉地址抽及甲部

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5