教育王國

標題: 國際學校的運作-個人睇法 [打印本頁]

作者: gabthomas    時間: 18-3-24 13:20     標題: 國際學校的運作-個人睇法

是否管理層係點樣,學校就點樣呢。

作者: bobdylan    時間: 18-3-24 17:14     標題: 回覆樓主

你所説的是那所學校?

作者: Jane1983    時間: 18-3-24 18:38     標題: 回覆樓主:

有咁樣的國際學校嗎?

作者: gabthomas    時間: 18-3-25 23:34

選擇國際學校要小心

作者: andrewwcng    時間: 18-3-25 23:44

gabthomas 發表於 18-3-24 13:20
國際學校的運作一般由管理層話事,可以推理為管理層係點樣,學校就點樣。如果由一班無教育背景及無教育經驗 ...

我諗應該講C__ __ S

作者: funfun0209    時間: 18-3-26 11:13

國際學校的運作一般由管理層話事,可以推理為管理層係點樣,學校就點樣。如果由一班無教育背景及無教育經驗 ...
兼職管理層?! 有兼職? 邊間?
作者: 海賊王粉絲    時間: 18-3-26 11:33     標題: 回覆樓主:

Aaa

作者: QueenBallet    時間: 18-3-26 12:40

andrewwcng 發表於 18-3-25 23:44
我諗應該講C__ __ S

願聞其詳

作者: elainL    時間: 18-3-26 16:02

邊間?
作者: nintendo    時間: 18-3-26 23:20

國際學校的運作一般由管理層話事,可以推理為管理層係點樣,學校就點樣。如果由一班無國際教育背景及無國際 ...

你開咗 topic ,引來有些網友猜側是某一間國際學校,你又冇再回應或澄清,
這樣對學校也不太公平。

作者: gabthomas    時間: 18-3-27 01:08

選擇學校如買股票近似,需要自己做資料搜集。
作者: 964000    時間: 18-3-27 06:47

gabthomas 發表於 18-3-27 01:08
選擇學校如買股票近似,純粹要number,不花時間了解,結果睇彩數;需要自己做資料搜集,forum只能列出冰山一 ...

同意,forum通常報喜不報憂

作者: Radiomama    時間: 18-3-27 10:43

隨著網友提出的疑問,上school website management 一欄細閱,好似明白其意思。不過其他國際學校又如何?
作者: hkie    時間: 18-3-27 10:47

CxS 好多老師請辭, 陳X林坐艇了
作者: skmibb    時間: 18-3-27 10:58

hkie 發表於 18-3-27 10:47

漢基?

作者: bobdylan    時間: 18-3-27 11:13     標題: 回覆樓主

其實你講嘅運作是什麼呢?管理層又是什麼呢?

還有若我沒有記錯的話,你初時的回應包括「留意日後報導」的字眼,但是好似之後刪除了。是否已有傳媒介入?若我記錯的話,就此先致歉。

作者: Jane1983    時間: 18-3-27 11:40

邊個係陳x林? 坐艇係咩意思?

作者: 964000    時間: 18-3-27 12:14

X = 慧

作者: nintendo    時間: 18-3-27 12:26

gabthomas 發表於 18-3-25 23:34
選擇國際學校千萬不要只睇門面,好似買樓咁又要新又要大。

有冇多少少事可以透露?

作者: nintendo    時間: 18-3-27 12:34

Radiomama 發表於 18-3-27 10:43
隨著網友提出的疑問,上school website management 一欄細閱,好似明白其意思。不過其他國際學校又如何? ...

其實上學校 website 就可以看到 management 的背景資料。
老外校長老師很多會四圍 ( 不同國家 ) 去,所以佢地好多會 upload 自己資歷上 linkedin 。
想知佢地背影唔難。
如果是華人,有否在外國從事過教育工作的,唔難知。
有 d 嘢冇得厄。

作者: Jane1983    時間: 18-3-27 12:43

964000 發表於 18-3-27 12:14
X = 慧

咁係CxxS,唔係CxS。

作者: shadeslayer    時間: 18-3-27 12:54

Jane1983 發表於 18-3-27 12:43

CXS作育英才咁多年,無可能有樓主的問題喇。

作者: Jmachi    時間: 18-3-27 13:02

Radiomama 發表於 18-3-27 10:43
隨著網友提出的疑問,上school website management 一欄細閱,好似明白其意思。不過其他國際學校又如何? ...

Which school? So confused....

作者: 964000    時間: 18-3-27 13:07     標題: 回覆樓主

其實IS/PIS不同津校,政府是沒有直接監督,而家又一窩蜂地開,然後收到貴一貴,睇中家長怕了本地課程(好多都係本地臨時想轉IS,以致冇乜選擇),唔怕冇人讀,但質素真係唔知點,大家唔好見「國際」就盲目鐘個頭埋去,自己分析下先,否則洗左錢又得不到想要的東西。
(我指普遍情況,樓主講的大家仍不清楚,不便評論)。

作者: 964000    時間: 18-3-27 13:09

Jane1983 發表於 18-3-27 12:43

看舊post, 樓主是CxxS用家,應該有「苦衷」

作者: Jane1983    時間: 18-3-27 13:10

shadeslayer 發表於 18-3-27 12:54
無CXS作育英才咁多年,無可能有樓主的問題喇。

即係點? 唔明?

作者: Radiomama    時間: 18-3-27 13:12

Jmachi 發表於 18-3-27 13:02
Which school? So confused....

我上CAIS school website詳閲了management 的資料

作者: shadeslayer    時間: 18-3-27 13:14

Jane1983 發表於 18-3-27 13:10
即係點? 唔明?

sorry 第一個「無」字係多出來的。

作者: Jane1983    時間: 18-3-27 13:15     標題: 回覆樓主:

而家讀IS的小朋友,好多其實可以讀local school,并唔係走投無路讀IS。咁家長願意比10+萬一年學費,一讀12+年,去追求更好教育質素。理論上,係唸過度過先揀定一間。

如果樓主知道乜嘢資料,咪分享吓,forum係咁用ga啦。

作者: Jane1983    時間: 18-3-27 13:15

shadeslayer 發表於 18-3-27 13:14
sorry 第一個「無」字係多出來的。

明解!

作者: shadeslayer    時間: 18-3-27 13:37

Jane1983 發表於 18-3-27 13:15
而家讀IS的小朋友,好多其實可以讀local school,并唔係走投無路讀IS。咁家長願意比10+萬一年學費,一讀12 ...

我仲有不少朋友以為我女兒走投無路,可憐我咁。。。-

作者: freespeech    時間: 18-3-27 13:57

shadeslayer 發表於 18-3-27 13:37
大把人冇見識,根本冇需理會
作者: poonseelai    時間: 18-3-27 14:01

我D親友認為孩子唔洗讀就可入大學,中文讀鬼佬水平,我都費事解釋咁多,明就明,唔明講極郗唔会明
作者: Jane1983    時間: 18-3-27 14:32

望吓身邊朋友,負担得起的,除了果三幾間本地名校外,全部係揀讀國際。當然覺得好d,你估真係錢多無碇使咩。

作者: poonseelai    時間: 18-3-27 14:35

樓主可会分享你觀察到的事項讓其他家長参考一下?我自己都見過錯配例子,苦了孩子
作者: EconFather    時間: 18-3-27 14:58

可否簡單問一句,你是老師嗎?

管理層你想講是董事會,還是校長級?大部分學校董事會都是沒有教學經驗,例如東華三院,博愛醫院概董事大多是商人。但公平講句,即使有經驗,俾你撞到好似「德興」那個肥校長,漢基都好快誠信破產。我自己做人會分事件是普遍性,還是特殊性。

感覺樓主有難言之隱,但如果是不道德或犯法,公開佢係正確做法。但如果只係內部問題,價值觀或管理層問題,家長可以寫信俾董事局,反映家長睇法,用機制去解決佢。一間學校係要由管理層,老師,學生,家長等等共同努力。

如果你不是老師,只是家長,說出來又有何問題? 如果你們是站在道理那一面,真的不怕公開。但如果講一半又講一半,對這一間學校就是中傷,是不公平的。
我也希望大家用一個比較平常心,也不要說什麼「坐艇」。真的是有問題,家長都是受害者,對大家並無得益。

謝謝。

作者: shadeslayer    時間: 18-3-27 15:46

Jane1983 發表於 18-3-27 14:32
望吓身邊朋友,負担得起的,除了果三幾間本地名校外,全部係揀讀國際。當然覺得好d,你估真係錢多無碇使咩 ...

所以我行我素,同親戚朋友好少談教育。

作者: hkie    時間: 18-3-27 17:04

Sorry, It should be CAXS
作者: hkie    時間: 18-3-27 17:06

I merely know many teachers will resign. It may have problems in school management, any insider enlighten us.
作者: gabthomas    時間: 18-3-27 17:26

回覆 EconFather 的帖子

no comment
作者: gabthomas    時間: 18-3-27 17:28

食飯未?
作者: EconFather    時間: 18-3-27 17:32

gabthomas 發表於 18-3-27 17:26

你是指校長? 那就直接寫信俾董事會,真心建議你咁做。德興事件也是這樣解決的。

這不是學校你承認不承認,而是你們都是stakeholder。

作者: EconFather    時間: 18-3-27 17:42

gabthomas 發表於 18-3-27 17:28

你見過Micro Management未?

真心想幫你。有乜可以大家一齊解決。(申下都好)

我這一句說話我有點不明白,如果是mirco management,那是指校長對老師?  mirco management一般指老闆壓迫下屬的一種方法,如果學校要mirco management學生,係好大鑊一件事。

如果校長mirco management 老師,而令老師集體辭職,暫時呢個故事可以講得通。而受害者就係學生,對嗎?

作者: EconFather    時間: 18-3-27 17:47

我只係想講,呢度唔會有人識你,你都唔洗怕,如果學校對家長或學生唔公平,係度公開俾其他家長知係好事。德興事件已經係一個好好概例子,如果校長係誤人子弟,呢d野一定要公開。
作者: nintendo    時間: 18-3-27 17:53

如果有一間國際學校不承認自己parent association的地位,拒絕溝通,是否舉世無雙?

PTA ? 點解唔承認?咁就真的很怪。
是否多年來也一直不承認?還是只不承認今年這一屆的 PTA ?

作者: mamaishere    時間: 18-3-27 17:55

Jane1983 發表於 18-3-27 14:32
望吓身邊朋友,負担得起的,除了果三幾間本地名校外,全部係揀讀國際。當然覺得好d,你估真係錢多無碇使咩 ...

Just by supporting the visions of a relatively new private school in Local P1 page last week had already caused a lot of negative comments from traditional education fans, saying private school and IS parents love wasting money to look for the so-called “balanced life”, and happy schools are all unrealistic, we should believe no pain no gain, traditional style learning is the best, happy school = can’t get into good secondary = poor results in public exam = bad university = ruining your child’s entire life...

So tired to argue with these local school parents; especially those with bigger kids in secondary who think they are representing EK

作者: gabthomas    時間: 18-3-27 18:06

回覆 mamaishere 的帖子

Two different systems. Two different mindsets.  Don't waste time to change LS side. They are addicted.
作者: Jane1983    時間: 18-3-27 18:22

mamaishere 發表於 18-3-27 17:55
Just by supporting the visions of a relatively new private school in Local P1 page last week had al ...

網上萍水相逢,大家各抒己見,有乜所謂呢,無需要說服對方wor。

作者: mamaishere    時間: 18-3-27 18:25

gabthomas 發表於 18-3-27 18:06
回覆 mamaishere 的帖子

Two different systems. Two different mindsets.  Don't waste time to change L ...

Agree! Please share more of what you have come across in your school.. I believe school management also read parents’ comments here, what you write can definitely help the teachers, parents and students in your school..

作者: mamaishere    時間: 18-3-27 18:28

Jane1983 發表於 18-3-27 18:22
網上萍水相逢,大家各抒己見,有乜所謂呢,無需要說服對方wor。

I love your sharings Jane1983, always genuine and useful..

作者: gabthomas    時間: 18-3-27 18:40

Ha Ha
作者: 964000    時間: 18-3-27 18:45

如果不肯和家長溝通接納意見,是非常差勁的。

作者: EconFather    時間: 18-3-27 20:41

mamaishere 發表於 18-3-27 17:55
Just by supporting the visions of a relatively new private school in Local P1 page last week had al ...
深信no pain no gain就如在21世紀相信罰炒聖經係複印概唯一方法。但其實家陣已經有printer。
國際學校開心不是不學習,而是有效率學習。

深信加班到11點才可以升職係好老土概想法。

作者: EconFather    時間: 18-3-27 20:42

gabthomas 發表於 18-3-27 18:40
「移動迷宮」第一集,反抗浪費時間, 早d離開,算吧
咁我希望你無事,小朋友健康成長,新校開心d啦
作者: nintendo    時間: 18-3-28 09:50

gabthomas 發表於 18-3-27 18:40
「移動迷宮」第一集,反抗浪費時間, 早d離開,算吧

既然離開,就放下啦。

作者: 支持CAIS    時間: 18-3-28 12:53

呢所學校真是不錯,我的小孩讀書也開心,像加拿大教育一樣! 不像這位 樓主 說那麼差,支持這所又大又高質數的學校!   

心想放下, 支持離開,阿門!
作者: yanyantsang    時間: 18-3-28 13:12

我想講. 逃避是不是一個好方法呢? 有問題, 可以積極去改善,
如果轉去第二問, 也難保沒有管理問題. 那時又轉校嗎.
作者: skmibb    時間: 18-3-28 15:21

支持CAIS 發表於 18-3-28 12:53
呢所學校真是不錯,我的小孩讀書也開心,像加拿大教育一樣! 不像這位 樓主 說那麼差,支持這所又大又高質 ...

相信將2個校舍合併,無論人事/教育管理,老師層面,學生方面都需要點時間去磨合。沒有可能一拍即合吧!

作者: lovecasey    時間: 18-3-28 16:27

回覆 支持CAIS 的帖子

i think everyone can tell you are a SUPER supporter of this school with your nickname and the recent registration to this forum.  

作者: EconFather    時間: 18-3-28 16:30

lovecasey 發表於 18-3-28 16:27
回覆 支持CAIS 的帖子

i think everyone can tell you are a SUPER supporter of this school with your n ...

我都發現,感覺好怪。

作者: canteen31    時間: 18-3-28 17:06

EconFather 發表於 18-3-28 16:30
我都發現,感覺好怪。

係咪曲線支持

作者: gabthomas    時間: 18-3-28 22:49

支持CAIS 發表於 18-3-28 12:53
呢所學校真是不錯,我的小孩讀書也開心,像加拿大教育一樣! 不像這位 樓主 說那麼差,支持這所又大又高質 ...

香港係能夠包容不同意見的地方.

作者: ZackMama    時間: 18-3-28 23:05     標題: 回覆樓主

好奇怪,我發現欣賞嘅通常係低年班家長,但係高年班家長就有好唔同嘅comment

作者: poonseelai    時間: 18-3-28 23:17

ZackMama 發表於 18-3-28 23:05
好奇怪,我發現欣賞嘅通常係低年班家長,但係高年班家長就有好唔同嘅comment
...
一般小學跟中學要求可能不同,小學見到孩子開心愉快可能已滿足,到中學對學術成績等開始有要求,我講一般情況,不是針對某一學校
作者: Radiomama    時間: 18-3-28 23:57

poonseelai 發表於 18-3-28 23:17
一般小學跟中學要求可能不同,小學見到孩子開心愉快可能已滿足,到中學對學術成績等開始有要求,我講一般情 ...

認同,中學家長對學校管理、老師教學、課程、教學質素、升學輔導各方面的要求更高。

作者: applepie87    時間: 18-3-30 21:37

...

請問高年級家長有何意見?因小女將入讀..

作者: erida    時間: 18-3-31 21:08

applepie87 發表於 18-3-30 21:37
請問高年級家長有何意見?因小女將入讀..

C記中學+小學部家長
中學要睇遇唔遇到好老師(咁多科目,真心講,有好有唔好嘅)
我本身來自全local港產貨,中學時期讀tier 1 LS也一樣有好又有混飯吃嘅老師
2個孩子在C記小學咁多年(elder one 6 years, younger one 3 years),未遇過唔好的
讀書都係一個自由市場,啱咪讀,唔啱咪轉。
自己衡量取捨

作者: applepie87    時間: 18-3-31 22:49

erida 發表於 18-3-31 21:08
C記中學+小學部家長  
我本身來自 ...

謝謝分享

作者: Cara2006    時間: 18-4-1 12:21

讀書都係一個自由市場,啱咪讀,唔啱咪轉。

非常同意。
印象中,有好幾間 IS 都有人開類似的 topic 批評過。
其實再問深入少少,就知投訴的,係本身小朋友讀得唔好成績麻麻,或是行為有問題。
家長就將責任全推比學校,頼學校呢樣果樣。
大家客觀的分析下啦。
當大部分人都讀得 OK ,三兩個人成績差,相信是佢地自己的問題。
利申:我仔女不是 CAIS 學生。

作者: Cara2006    時間: 18-4-1 12:25

...

因為,小學一般都開心,又冇咁大壓力,上到中學就點都是要看成績。
有些家長見自己小朋友成績不及他人,就唔開心,覺得係學校責任。

作者: nintendo    時間: 18-4-1 13:32

Cara2006 發表於 18-4-1 12:21
印象中,有好幾間 IS 都有人開類似的 topic 批評過。

你心水清。係,九成係學生行為和成績有問題,我記得起碼兩個家長,幫仔女轉了兩次校,轉一次校,就開 topic 鬧學校,有一個好似最後送咗小朋友去 boarding 。

作者: 964000    時間: 18-4-1 16:49

Cara2006 發表於 18-4-1 12:21
非常同意。
其實再問深入少少,就知投訴的,係本身小 ...

.......

作者: HKTiger-Mom    時間: 18-4-1 17:24

回覆 nintendo 的帖子

咁九成都真係幾多喎!原來得返一成係其他...
作者: HKTiger-Mom    時間: 18-4-1 17:28

C記中學+小學部家長  
我本身來自 ...
請問咁多年係咪即係講緊兩年初小?
作者: erida    時間: 18-4-1 20:14

HKTiger-Mom 發表於 18-4-1 17:28
請問咁多年係咪即係講緊兩年初小?

"咁多年"指老大6年小學和老二3年小學,老大現讀8年級

作者: Jane1983    時間: 18-4-1 20:58     標題: 回覆樓主:

同一間學校,因為小朋友的經歷和家長的期望,唔同用家可以有好唔同的意見。咪話「好唔好」呢d咁主觀的問題,連多唔多功課,老師嚴唔嚴呢d相對比較客觀的問題,都可以有兩極的答案  

作者: HKTiger-Mom    時間: 18-4-1 21:15

erida 發表於 18-4-1 20:14
"咁多年"指老大6年小學和老二3年小學,老大現讀8年級
唔好意思,自己冇睇清楚,見諒。

作者: scyauchris    時間: 18-4-1 22:51

回覆 964000 的帖子

唔通公開講學校壞話,同人講都無人信,就算睇返學校網站,輝煌成績背後,更本是小朋友本身能力再加家長努力!
作者: scyauchris    時間: 18-4-1 23:03

回覆 shadeslayer 的帖子

可以撰擇一定IS,最少不是死讀書!
作者: gabthomas    時間: 18-4-1 23:56

no comment
作者: nintendo    時間: 18-4-2 13:07

scyauchris 發表於 18-4-1 22:51
回覆 964000 的帖子

唔通公開講學校壞話,同人講都無人信,就算睇返學校網站,輝煌成績背後,更本是小朋友 ...

用網名 ,冇前文後理,又唔開校名要人估,叫人點信 ?
一間有點歷史的私校,雖然未至於個個是狀元,但整體成績見得人。
讀書就當然是學生自己努力成果,越高班越要看學生自己。
唔通日日唔做功課唔溫習,都想科科 100分 ?
管理層背景,是公開資訊,唔信學校網頁,自己去 google 一下就知。
不喜歡本地華人做管理,一早就唔好申請,出面大把 IS 。

作者: karenbabe    時間: 18-4-2 16:20     標題: 回覆樓主

請問可以pm我嗎?
因為我仔仔剛考完

作者: scyauchris    時間: 18-4-2 16:34

網頁上資料其實我只會作參考,但會進一步去同現有家長了解,我心儀的學校通常我會直接問係間學校就讀的小朋友!其實人地唔直接公開名無乜問題,其實現在唔好話高年級小朋友是要自己努力學習,低年級已一早自主學習的!
作者: bobdylan    時間: 18-4-2 17:11

scyauchris 發表於 18-4-2 16:34

網頁上資料其實我只會作參考,但會進一步去同現有家長了解,我心儀的學校通常我會直 ...

不公開名確不是問題,但其他網友點出是否某某國際學校,但也不見得樓主已否認是該校,那同默認沒有分別,對該校管理層、師生及家長也是非常不公平。

作者: erida    時間: 18-4-2 19:31

nintendo 發表於 18-4-2 13:07
用網名 ,冇前文後理,又唔開校名要人估,叫人點信 ?
一間有點歷史的私校,雖然未至於個個是狀元,但整體 ...

個人意見……
家長選校, 首要配合自己教學理念, 千祈唔好委屈, 覺得自己被騙。 IS 又好LS又好, 咁多學校選擇,何處無芳草!
小朋友反而是被動的, 由父母鎖定目標, 適合的學校點止一間呢!
小朋友如果潛能被發掘,right matching, 無論喺邊間學校讀,都會很出眾, 唔會因為學校管理層 係華人定外國人, 而受影響的.
能遇上有愛心有能力的老師, 加上週遭朋輩品格善良樂助, 比起入讀神級學校, 或許所學所得對個人成長更全面, 對畢生更有幫助呢!

作者: erida    時間: 18-4-2 20:07

gabthomas 發表於 18-4-1 23:56
我個人預計下一年度係老師大遷徙, 接收大量本地老師,有望打造成 Int'l 中的Local School ...

哩點 係一部分家長個人睇法, 推斷出來並傳開去
學校在parent forum雖然澄清
但這部分家長仍只相信自己嘅睇法和推理才是真相
其實 大家都是有分析能力的成年人
只管忠於 自己的判斷和選擇 無怨無悔

作者: gabthomas    時間: 18-4-2 22:11

回覆 erida 的帖子

多謝你的意見

作者: cmir    時間: 18-4-2 23:13

gabthomas 發表於 18-4-2 22:11

多謝你的意見,令我想起呢首歌.....是誰令青山也變,

可否分享學校的運作及理念會有什麼改變?

作者: gabthomas    時間: 18-4-3 18:52

回覆 karenbabe 的帖子

no comment
作者: licpd    時間: 18-4-3 19:42

卑甘多錢讀IS,唔會撿澗本地人或者Asian做管理層的吧?如果加上本地人多過外囯人,甘好像讀LS一樣?這學校都research過,這兩個特點好奇怪係IS學校出現。
作者: 964000    時間: 18-4-3 20:24

gabthomas 發表於 18-4-3 18:52
回覆 karenbabe 的帖子

多位家長問我有關CAIS學校的情況,你們可參考以下資料,你們便會略知一二。

Y3 每天做一個鐘頭功課在IS來說似乎比較多又咁多測考,同local school差不多?

作者: 海賊王粉絲    時間: 18-4-3 22:06

gabthomas 發表於 18-4-2 22:11

多謝你的意見,令我想起呢首歌.....是誰令青山也變,

Rrrrrr

作者: erida    時間: 18-4-3 22:50     標題: 回覆樓主:

CAIS 的小測和測驗都是考返上課內容,
我的孩子沒有特別為測驗準備( 尤其不會準備默書)
中文方面,插班G3第一年讀繁體中, 真係讀唔上。
G4 轉簡體中便應付到了。
如果覺得功課量太多,可以直接向老師反映呀!
我就成日覺得兩個仔 成日話學校冇乜功課, 太hea了

作者: erida    時間: 18-4-3 22:56     標題: 回覆樓主:

有別於一般國際學校,CAIS老師對品格要求是嚴謹的。 如果一班同學杯葛一位同學, 或說一些不合宜的說話,老師是會step in的。

作者: mandy_ng207    時間: 18-4-4 00:08

我想問下學生放學後有時間閲讀嗎?一星期看多少本書?學校閲讀風氣強嗎?謝謝。
作者: gabthomas    時間: 18-4-4 00:39

回覆 mandy_ng207 的帖子

亦視乎一本書有幾頁 Chapter Book, Friction, non-friction,

作者: poonseelai    時間: 18-4-4 04:54

erida 發表於 18-4-3 22:56
有別於一般國際學校,CAIS老師對品格要求是嚴謹的。 如果一班同學杯葛一位同學, 或說一些不合宜的說話,老 ...

好奇一問, 你如何知道其他一般國際學校對品格要求不嚴謹?

作者: mamaishere    時間: 18-4-4 08:18

erida 發表於 18-4-3 22:50
CAIS 的小測和測驗都是考返上課內容,
我的孩子沒有特別為測驗準備( 尤其不會準備默書)
中文方面,插班G3第 ...

兩個仔話學校無功課就代表太hea,就呢點已經可以知道CAIS parents mix應以香港人為主。「學校無功課好hea」係港媽嘅口頭襌⋯⋯

作者: bobdylan    時間: 18-4-4 08:56

mamaishere 發表於 18-4-4 08:18
兩個仔話學校無功課就代表太hea,就呢點已經可以知道CAIS parents mix應以香港人為主。「學校無功課好hea ...

事實上,上得Education Kingdom的家長絶大部分也是香港人,以此去推斷該校的本地生比例,又是否合理呢?

作者: EconFather    時間: 18-4-4 09:02

我不了解樓主情況,也不是這學校嘅用家。客觀地睇,小學三年級是大部分國際學校和本地學校嘅分野。

有部分小學會用本地資源加國際學校課程來作賣點,而對比較保守嘅家長,呢類學校可以令你覺得讀國際學校但小朋友唔會咁鬼仔。但事實上,針無兩頭利。本人在另一IS vs CKY也指出,小三開始就會受地心吸力所影響。

假如一間學校唔打算用長遠嘅目標來教學生,而中間有過多評審,為左學校升中時好睇些,在小學三年級開始就必須要加緊操練。

所以好多家長第一二年會超happy,但三年級就會180度轉晒。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5