教育王國

標題: 德愛中學好唔好? [打印本頁]

作者: winniebobo    時間: 18-3-27 14:55     標題: 德愛中學好唔好?

請比點意見

作者: chanwendy    時間: 18-3-29 10:01

黃大仙區其中一間BAND 1學校, 又天主教, 唔會差得去邊, 啲學生都好純好乖.
作者: winniebobo    時間: 18-3-29 10:45

會否難入??
作者: chanwendy    時間: 18-3-29 10:53

你指經乙部抽入? 始終女校, 少咗男生的競爭, 所以每年都應該有少部分BAND 2 生抽入的.  如果你係穩BAND 1, 放乙一應該冇問題.
作者: christy2011    時間: 18-3-30 10:10

一間英文幾好女校
通識用英文
作者: Viman    時間: 18-4-7 21:00

christy2011 發表於 18-3-30 10:10
一間英文幾好女校
通識用英文

同意呀。我囡小學英文較弱,一直都擔心英文通識;但學校卻有自己一套去引導她們去學習及應考。所以如囡不擴拒女校,德愛亦是間不錯的學校

作者: gloriahung    時間: 18-4-10 23:26     標題: 回覆樓主:

請問德愛放乙二有機會嗎?它接受叩門嗎?

作者: christy2011    時間: 18-4-11 07:56

回覆 gloriahung 的帖子

如本區,排晒所有b1中學先都得因之前b2女放乙一都派到

作者: gloriahung    時間: 18-4-11 08:45

christy2011 發表於 18-4-11 07:56

謝謝!

作者: chanwendy    時間: 18-4-11 18:17

gloriahung 發表於 18-4-10 23:26
請問德愛放乙二有機會嗎?它接受叩門嗎?
黃大仙好似仲有居子協定, 不接受本區叩門的. 就算有得叩門, 位都好少, 唔知上年定前年, 得2-3個叩門位咋, 因為中一都有人跟唔上要留班.
作者: gloriahung    時間: 18-4-11 18:39

chanwendy 發表於 18-4-11 18:17
黃大仙好似仲有居子協定, 不接受本區叩門的. 就算有得叩門, 位都好少, 唔知上年定前年, 得2-3個叩門位咋,  ...

謝謝!

作者: christy2011    時間: 18-4-11 20:18

回覆 chanwendy 的帖子

德愛英文係咪比一搬1c中學深?見佢dse 英文都考得幾好加上通識英文

作者: emibaby    時間: 18-4-11 20:49

christy2011 發表於 18-4-11 07:56

真嘅?!黃大仙一向唔夠B1位架bor,居然有位淨比B2

作者: chanwendy    時間: 18-4-12 17:25

emibaby 發表於 18-4-11 20:49
真嘅?!黃大仙一向唔夠B1位架bor,居然有位淨比B2
女校嘛, 少咗男仔爭, 咪有位淨比B2 生囉, 但我估都唔多, 如果男女校就應該B2生冇機喇.
作者: chanwendy    時間: 18-4-12 17:29

christy2011 發表於 18-4-11 20:18

德愛英文係咪比一搬1c中學深?見佢dse 英文都考得幾好加上通識英文
我冇深究過佢地DSE 英文成績如何, 因為搵唔到資料, 好似校報都冇提供每科的成績.  我自己係舊生, 小女都今年小六, 曾經同校長傾過偈, 都有問佢意見通識係選中文定英文.  校長對用英文好有信心, 仲話佢地通識成績考得幾好架.  校長強調, 只要英文好, 用英文考通識係絕對冇問題的.  可以咁有信心, 我都相信佢地英文教得唔錯.
作者: christy2011    時間: 18-4-12 17:58

佢地通識連續幾年level 4, 有6x%英文就上年第一年有70%,其他年無公佈

作者: nelsonlum    時間: 18-4-14 07:01

呾德愛同聖母比較,邊間好D?
作者: Viman    時間: 18-4-14 12:01

nelsonlum 發表於 18-4-14 07:01

以學業成績,德愛比較好,校風大家都是良好!

作者: lilysun123    時間: 18-4-14 13:18

nelsonlum 發表於 18-4-14 07:01

德愛。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5