教育王國

標題: 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎? [打印本頁]

作者: 林金    時間: 18-4-9 12:49     標題: 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?

我仔仔明年考DSE而家依然未緊張,他就讀band 1 英中成績在30名,一點都無所謂的樣子,我唔想太囉嗦希望他可以自覺溫書,請問各位家長你們的小朋友幾時開始溫書應付DSE?

作者: moon88    時間: 18-4-9 15:28

如果平時成績不太差是沒有問題的.
作者: 黃巴士    時間: 18-4-9 16:50

一往KEEP住溫. 中五起明顯再著緊多D溫. 單是中文12篇範文由S.4起陸續教, 陸續背. 再REVIEW至S.6.
其實S.5都開始BUSY, 又IES, 又SBA....
你囝學校老師應開始滲入很多DSE講座及資訊.  他應開始漸感受到要溫書的壓力.
可善用中五暑假全面溫(清底)已教的書.  
中六返3個多月學, 老師教埋所有未教的書.  1-2月開始校內會全套操PAST PAPER了.   3月MOCK或考校外MOCK模擬試.  MOCK後4月已要考DSE了.
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-9 19:16

如果間學校有 120 人左右的話,考 30 唔錯喔,不過都要睇返學校同出面個 grade 係有冇差別。例如學校嘅 4,可能係出面嘅 5。
Form 5-6 要忙 IES,IES hea 不得,所以難免會忽略其他科。到 Form 6 12 月開始黎料知道要認真,最 hea 嘅人到 3 月都會知道要發力。
作者: Yanamami    時間: 18-4-9 20:46

太早搏到盡会謝……我女早搏,中五成績最好,反而到中六讀到謝左,成績回落添……keep住个momentum就好了~
作者: Doula    時間: 18-4-10 10:47     標題: 回覆樓主

講下我個仔,讀Band 1英中,一直讀A班(38名之內),中一至中五每日放學就係同同學打機,直至中五暑假,佢啲打機友開始溫書操卷,佢先停打機,一停打機跟住就每日朝八晚八不停讀,最後,成班打機友考25-38分(計4+2),全部入到大學,所以,唔好太擔心,太早發力,到要考DSE已經好攰,尤其係男仔,耐性支撐唔到咁耐
而且,你哦到佢煩,到時唔知走去邊度玩,你咪仲擔心

作者: 林金    時間: 18-4-10 13:34

好多謝你的分享令我安心好多,我知道孩子面對DSE也很大壓力,不想再依依哦哦但又難免擔心,我會盡量調整相信孩子的能力和自控性。
作者: 林金    時間: 18-4-10 13:56

回覆 1998Ruby1998 的帖子

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中三才開始認真d,中五上學期30名但係都係hea讀,復活節十幾日日日玩,佢爸爸好緊張就黎眼火爆,成日同我投訴,我做左佢地的磨心,唉,慘慘豬🐷
作者: Doula    時間: 18-4-10 15:36

林金 發表於 18-4-10 13:56

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中 ...

似乎間間學校都係咁,我仔中一全級有180人,到考DSE剩返15x人,當中有人跳船,有人被退學,有人留級

作者: donald63    時間: 18-4-11 22:29

回覆 林金 的帖子

讀書係講天份, 唔係一尾死讀, 有人hea讀成績都好好, 相反有人死讀爛讀成績都係緊緊合格, 既然你仔成績唔錯就無須太緊張了, 相信佢自己會有分寸的

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-11 23:44

回覆 Doula 的帖子

我果間中一 216 人,冇插班,到中六剩下 150 人。真係大家走都走唔切,避得就避。
作者: karenc_bb    時間: 18-4-12 10:41

我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又話學校d 試卷深過DSE, 問佢班主任佢咩grade又答唔到, 唉......
作者: 林金    時間: 18-4-12 13:27

karenc_bb 發表於 18-4-12 10:41
我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又 ...
要知道他的排名和學校粗略的升大學率,老師應該有經驗知道學生的程度能否上大學,可能老師沒有十足信心怕對家長造成誤導。

作者: karenc_bb    時間: 18-4-12 14:23

小兒全級130人, 上次考60幾名, 上年學校70%符合入大學要求, 佢話出年3月才記範文內容, 佢話夠時間
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-12 14:54

回覆 karenc_bb 的帖子

EK d 年度 DSE 各校業績數據冇你學校嗎?我見 d 3322 70% 左右嘅學校都有至少其他一兩項數據,平均考級 頭 50% 就有科科 4。
你仔仔考到 6X/130,即係成績都唔差,腦筋也不差。不過冇人知出年範文出得是否同今年一樣,早少少今年 9 月背好 d,到時候有咩冬瓜豆腐好容易背唔切。

不過唔少 Band 1 學校嘅學生可以出面每科加一個 grade。

作者: Doula    時間: 18-4-12 18:37

karenc_bb 發表於 18-4-12 10:41
我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又 ...

我仔一直中文好差,我好擔心,每年都問老師佢考唔考到3,老師每次都答*應該有*,然後DSE考出來有5,我諗band 1嘅卷可能真係深D,不過你仔咁多科都麻麻地,可能要去補吓習

作者: 林金    時間: 18-4-12 23:42

我仔英文排第10,數學20,中文唔入五成無排名,叫佢去補中文一直都唔郁
作者: LingChiBaBa    時間: 18-4-12 23:46

karenc_bb 發表於 18-4-12 14:23
小兒全級130人, 上次考60幾名, 上年學校70%符合入大學要求, 佢話出年3月才記範文內容, 佢話夠時間 ...

學校點計排名?衹計core subjects?如計總分,大家elective subjects唔同咁好難比較。

"符合大學要求" = 33222嘅話,但而家入U好多都要332233+,唔好掉以輕心。

作者: 林金    時間: 18-4-13 10:15

每間學校水平都有差異,親戚的女係真光排70幾都考到UST
作者: LingChiBaBa    時間: 18-4-13 11:36

林金 發表於 18-4-13 10:15
每間學校水平都有差異,親戚的女係真光排70幾都考到UST

幾間真光嘅水平都有差異

作者: 林金    時間: 18-4-13 12:10

LingChiBaBa 發表於 18-4-13 11:36
幾間真光嘅水平都有差異
親戚女兒讀真光女書院

作者: long0    時間: 18-4-13 23:01

其實重要睇下你溫既方法,建議暑假先去補通識答題技巧,悟性好四堂開竅,之後經常在腦自我分析問題,基本唔使溫,其他科做PP各5年,中文幫佢排歷史咁溫,就算到時出比較題,因為已經跟咗朝代,前因後果明哂,無須憺心,中國儒學由孔孟 四善端開始, 道家由莊子開始, 只要儒道思想清楚, 之後的課文自然通, 唔使強記, 要記就記詩詞, 因為作文可以偷思想, 平時睇余光中, 龍應台(大江大河) 偷詞句,做足半年,要死都難,只係唔知佢恆心夠唔夠?
以上方法若果BAND2學生跟足,相信要有入大學的分數亦不難.

作者: 林金    時間: 18-4-16 13:32

long0 發表於 18-4-13 23:01
其實重要睇下你溫既方法,建議暑假先去補通識答題技巧,悟性好四堂開竅,之後經常在腦自我分析問題,基本唔使溫 ...

作者: karenc_bb    時間: 18-4-17 09:30

Doula 發表於 18-4-12 18:37
我仔一直中文好差,我好擔心,每年都問老師佢考唔考到3,老師每次都答*應該有*,然後DSE考出來有5,我諗ba ...

佢已經有補習, 但出來成績一般, 平時在學校已有做PP, 還有無其他方法幫助他

作者: Yanamami    時間: 18-4-17 09:39

林金 發表於 18-4-13 12:10
親戚女兒讀真光女書院

真光女書院禁梗係啦!唔出奇~
作者: Glau    時間: 18-4-17 09:44

樓主囝囝成績入大學吾難, 睇下係咪揀倒心儀既科目.
作者: Doula    時間: 18-4-17 11:30

karenc_bb 發表於 18-4-17 09:30
佢已經有補習, 但出來成績一般, 平時在學校已有做PP, 還有無其他方法幫助他
...

如果根底OK,可以去大型補習社學答題技巧,有時佢哋係識但答唔中point,所以分唔高

另外有D細間D,阿sIr 自己教,操卷補底好D,Phy當年我都搵唔到好嘅,卒之我仔無補過,chem市面上有兩間比較多人揀,一間叫milestxxx,另一間叫elemxxx, 我仔去咗elemxxx, 好多功課,好多操練,但係真係教得好好

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 11:51

Doula 發表於 18-4-10 10:47
講下我個仔,讀Band 1英中,一直讀A班(38名之內),中一至中五每日放學就係同同學打機,直至中五暑假,佢啲 ...

男仔特質。 我仔又喺初中打機(online, 手機, 機舖), 去到中四都有(少咗), 中五先開始有計劃地讀書, 但佢不是勤力到由朝温到晚, 見佢瞓到中午,好晏出去温書, 簡唔時又晨雞咁早出咗去, 夜一夜先返!

今年考喇,chur 咗幾日,月尾才考2x, 而家仲未起身! 佢望考到24,5(文科人)

作者: karenc_bb    時間: 18-4-17 11:56

Doula 發表於 18-4-17 11:30
如果根底OK,可以去大型補習社學答題技巧,有時佢哋係識但答唔中point,所以分唔高

另外有D細間D,阿sIr  ...
你仔仔中幾開始補, 依家先去遲唔遲? 另外細間d補習班找邊個亞sir?

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 11:57

林金 發表於 18-4-10 13:56

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中 ...

haha, 我與你掉轉, 喺我睇到, 要找爸爸出手。
真喺要學如何調節自己心態,見佢唔tei唔掉咁, 但又不可以哦佢,爸爸叫我忍佢幾個月, 畢竟一定有壓力, 咁我只能心呼吸(emoji)!

作者: karenc_bb    時間: 18-4-17 12:07

pooh仔 發表於 18-4-17 11:51
男仔特質。 我仔又喺初中打機(online, 手機, 機舖), 去到中四都有(少咗), 中五先開始有計劃地讀書 ...
希望你仔仔考試成功, 入到心儀大學.
依家做父母真係好難, 又唔可以哦佢, 但佢又唔係自動波, 真激氣

作者: Doula    時間: 18-4-17 12:10

karenc_bb 發表於 18-4-17 11:56
你仔仔中幾開始補, 依家先去遲唔遲? 另外細間d補習班找邊個亞sir?

我仔好似係中五升中六個暑假開始補,DSE份卷考92分,比5**仲高咗幾分,真心係操練返來,試過為咗追進度,2星期做100條題(因為其他人都係中四五開始上堂,佢要追返佢之前未做嘅題目),少D決心都做唔哂

間補習社得一個阿sir, 你仔應該識,因為多數補chem 唔係milesxxx 就係elemxxx

作者: karenc_bb    時間: 18-4-17 12:15

Doula 發表於 18-4-17 12:10
我仔好似係中五升中六個暑假開始補,DSE份卷考92分,比5**仲高咗幾分,真心係操練返來,試過為咗追進度,2 ...
咁勁, 但你仔仔底子是否好好?

作者: Doula    時間: 18-4-17 12:24

pooh仔 發表於 18-4-17 11:51
男仔特質。 我仔又喺初中打機(online, 手機, 機舖), 去到中四都有(少咗), 中五先開始有計劃地讀書 ...

我因為怕個仔去機舖打機會學壞,所以將屋企部電腦upgrade到最新最快,兼唔阻佢打機,我呢個阿媽真係唔容易(emoji)(emoji)
男仔遲熟,中五/六發力我覺得可以接受,就算讀唔到好嘅學系,反正讀完第一個學位先再算,過幾年思想成熟D,會知道自己要咩嘢,我仔依家D同學都有幾個係2nd degree, 不知幾勤力,幾認真

作者: Doula    時間: 18-4-17 12:25

karenc_bb 發表於 18-4-17 12:15
咁勁, 但你仔仔底子是否好好?

一直都只係普通,唔特別差,唔特別叻

作者: moon88    時間: 18-4-17 12:41

林金 發表於 18-4-13 12:10
親戚女兒讀真光女書院
我女也是, 已經畢業幾年.

作者: 林金    時間: 18-4-17 12:56

pooh仔 發表於 18-4-17 11:57
haha, 我與你掉轉, 喺我睇到, 要找爸爸出手。
真喺要學如何調節自己心態,見佢唔tei唔掉咁, 但 ...
希望你仔仔考試順利入到心儀的大學。
我已説服爸爸放鬆D,比多D空間和自主小朋友,家長要自我控制和調節心態,好多時唔理甘多兩公婆走去行街食飯shopping,再打包返來,反正阿仔関在房間都唔知係唔係溫書,無眼屎乾净盲

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 13:47

karenc_bb 發表於 18-4-17 12:07
希望你仔仔考試成功, 入到心儀大學.
依家做父母真係好難, 又唔可以哦佢, 但佢又唔係自動波, 真激氣
...

謝謝你

明年到你仔仔, 這刻唯有相信佢哋,大家齊齊努力(emoji)

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 13:53

Doula 發表於 18-4-17 12:24
我因為怕個仔去機舖打機會學壞,所以將屋企部電腦upgrade到最新最快,兼唔阻佢打機,我呢個阿媽真係唔容易 ...

你真是好媽媽!  

而家上咗大學,仔仔是否成熟咗,明白媽媽對佢擔憂!

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 13:59

林金 發表於 18-4-17 12:56
希望你仔仔考試順利入到心儀的大學。
我已説服爸爸放鬆D,比多D空間和自主小朋友,家長要自我控制和調節心 ...

多謝你

最緊要另一半肯配合, 大家努力(emoji)

作者: Doula    時間: 18-4-17 16:05

pooh仔 發表於 18-4-17 13:53
你真是好媽媽!  

而家上咗大學,仔仔是否成熟咗,明白媽媽對佢擔憂!

佢其實除左打機,唔溫書之外,一直都好乖,亦keep到留嗨A班嘅成績,所以我都無咩話佢
除咗中六停咗大半年無打機之外,一考完DSE已經又來沒完沒了打機,到而家都係,性格係唔會改㗎,佢知我擔心,所以成日叫我放心,佢話佢會畢到業

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 17:41

Doula 發表於 18-4-17 16:05
佢其實除左打機,唔溫書之外,一直都好乖,亦keep到留嗨A班嘅成績,所以我都無咩話佢
除咗中六停咗大半年 ...

佢哋打機嚟減壓!男仔有排先定性,我哋只能等待

作者: October.    時間: 18-4-17 18:17

Doula 發表於 18-4-17 11:30

另外有D細間D,阿sIr  ...
請問你仔幾時開始補chem呀?聽講果間要考你程度幾多先收你?
作者: Doula    時間: 18-4-17 20:20

October. 發表於 18-4-17 18:17
請問你仔幾時開始補chem呀?聽講果間要考你程度幾多先收你?

係呀,要測驗分班,我仔band 1 英中,普通水平,不過就入咗唔記得係advance 定elite,然後呢2班得2個5*,其他全部5**,但係D練習嘅份量係真心多到

作者: Doula    時間: 18-4-17 20:30

pooh仔 發表於 18-4-17 17:41
佢哋打機嚟減壓!男仔有排先定性,我哋只能等待

雖然仲未考完DSE, 但D大學有機會呢輪email叫interview, 所以記得提阿仔每日check email, 我仔當年唔習慣睇email, 然後miss 咗中大醫學院嘅interview回覆,好彩後來中大話無問題,可以照去in

作者: pooh仔    時間: 18-4-17 20:48

Doula 發表於 18-4-17 20:30
雖然仲未考完DSE, 但D大學有機會呢輪email叫interview, 所以記得提阿仔每日check email, 我仔當年唔習慣睇 ...

仔仔最後入咗中大醫科, 恭喜晒!

好多謝你提點!

作者: Doula    時間: 18-4-17 20:56

pooh仔 發表於 18-4-17 20:48
仔仔最後入咗中大醫科, 恭喜晒!

好多謝你提點!

唔好客氣

不過我仔最後無揀中大醫,㨂咗港大牙醫,因為佢怕辛苦,醫生要on call, 時間長,牙醫如果唔開疹所,可以返朝九晚五,佢話收工之後仲有時間打機

作者: October.    時間: 18-4-17 23:48

Doula 發表於 18-4-17 20:20
係呀,要測驗分班,我仔band 1 英中,普通水平,不過就入咗唔記得係advance 定elite,然後呢2班得2個5*, ...

你仔好叻呀,佢高中修PHY,CHEM,BIO + M嗎?讀得辛唔辛苦?

我記得你仔數學都好好

作者: Doula    時間: 18-4-18 07:31

回覆 October. 的帖子

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦

作者: October.    時間: 18-4-18 08:01

Doula 發表於 18-4-18 07:31

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦:ahmeownota ...
輕鬆又讀得好,叻仔

作者: 林金    時間: 18-4-18 10:03

Doula 發表於 18-4-18 07:31

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦:ahmeownota ...
你仔有讀書的天分

作者: Doula    時間: 18-4-18 10:25

October. 發表於 18-4-18 08:01
輕鬆又讀得好,叻仔

應該歸功於學校,我仔嗰班D同學都考得唔差,全班38人得6個讀唔到大學,其中5個去咗副學士,得1個出來做嘢

作者: October.    時間: 18-4-18 12:05

Doula 發表於 18-4-18 10:25
應該歸功於學校,我仔嗰班D同學都考得唔差,全班38人得6個讀唔到大學,其中5個去咗副學士,得1個出來做嘢
...
勁校吧?但都要本身你仔讀得。

我仔都考慮揀PHY,CHEM BIO + M2, 但我驚驚地。

佢係考試肯溫書,但只限于書本,小學我叫佢做乜就做乜,升中后叫唔郁,佢一本補充練習都未做過,昨晚我說服佢暑假去補習,佢話數學唔補,做課本練習題就得,肯去補CHEM,  我聽住先。

作者: Doula    時間: 18-4-18 12:17

October. 發表於 18-4-18 12:05
勁校吧?但都要本身你仔讀得。

我仔都考慮揀PHY,CHEM BIO + M2, 但我驚驚地。

唔係勁校,只係港島東一間普通Band one中學

升左中學之後,唔再係小學雞,你不如俾返佢自己決定,等佢自己負責任,自己承擔後果,好過迫佢遊住雲咁敷衍你,浪費時間之餘又破壞關係,拿嗰啲時間同佢出去玩下,食吓野,親吓子

作者: October.    時間: 18-4-18 13:48

Doula 發表於 18-4-18 12:17
唔係勁校,只係港島東一間普通Band one中學

升左中學之後,唔再係小學雞,你不如俾返佢自己決定,等佢自 ...
冇強逼,叫唔郁就算,下次再叫過,
打機都冇禁,只不過間中提佢打得機多壞眼,
好在佢幾中意運動,放假夏天游水冬天打波,呢樣野我地就幾安慰。
揀科分析左好壞處俾佢聽,都係打算由佢自己決定讀乜,
上學期攞成績表時,老師話以佢名次每個組合套餐都揀到,正正因為咁,揀科要更加小心。

作者: Doula    時間: 18-4-18 17:32

October. 發表於 18-4-18 13:48
冇強逼,叫唔郁就算,下次再叫過,
打機都冇禁,只不過間中提佢打得機多壞眼,
好在佢幾中意運動,放假夏天 ...

肯運動就叫佢去多D,消耗體力又減壓

你要評估下阿仔係校內嘅名次,然後根據舊生嘅DSE分去預計下佢可能入到嘅大學學系,睇下會唔會揀工程或者精算,呢類需要M1/2嘅學系,再決定要唔要讀M1/2,因為呢科勁浪費時間而且好多學系唔計1科,讀完真心覺得好唔抵
其實㨂科真係要睇興趣,雖然phy, chem, bio係絕配,但係如果好似我仔咁唔鍾意Bio嘅,捱3年都好辛苦

作者: October.    時間: 18-4-18 20:27

Doula 發表於 18-4-18 17:32
肯運動就叫佢去多D,消耗體力又減壓

你要評估下阿仔係校內嘅名次,然後根據舊生嘅DSE分去預計下佢可能入 ...

我咁諗,點都要讀吓M既,訓練吓數學邏輯思維都好,到時讀唔掂先DROP.

認同揀科要睇興趣,再加能力。你仔點解唔中意BIO呀?多野背?

你仔覺得phy, chem, bio,邊科最難讀呢?

我中意男仔讀工程,唔明點解係香港咁不受歡迎。

我地有朋友係前MPF高層,佢讀精算出身,我請教佢阿仔選科,佢都話要興趣行先,佢當年讀精算但唔中意數學,讀到想死,不過,捱過左,回報就好好。

作者: Doula    時間: 18-4-19 13:32

October. 發表於 18-4-18 20:27
我咁諗,點都要讀吓M既,訓練吓數學邏輯思維都好,到時讀唔掂先DROP.

認同揀科要睇興趣,再加能力。你仔 ...

Bio多嘢背,多嘢抄,唔同phy, chem, 只要理解+寫小小嘢就已經有分,對於一個懶人來講,簡直係天堂同地獄

初中時因爲阿仔鍾意數學,所以都考慮過精算,但又擔心已經飽和,除非願意到大陸工作,不過我仔又極嫌棄返大陸,所以早已放棄

作者: Doula    時間: 18-4-19 13:38

October. 發表於 18-4-18 20:27

認同揀科要睇興趣,再加能力。你仔 ...

難唔難讀好睇個人,我仔覺得physics 好易,但係有同學覺得好難,特別係中五下學期,好多人click住,我仔又ok, 教wave 時有人覺得好易,反而我仔Click住

作者: October.    時間: 18-4-19 21:20

Doula 發表於 18-4-19 13:32
Bio多嘢背,多嘢抄,唔同phy, chem, 只要理解+寫小小嘢就已經有分,對於一個懶人來講,簡直係天堂同地獄:w ...

Bio多嘢背照計岩我仔讀,但係佢中三科Bio成績我覺得麻麻地,phy反而比較好,我諗Bio要俾啲時間佢開竅。
作者: October.    時間: 18-4-19 21:22

Doula 發表於 18-4-19 13:38
難唔難讀好睇個人,我仔覺得physics 好易,但係有同學覺得好難,特別係中五下學期,好多人click住,我仔又o ...
你仔physics,bio都有**吧? physics冇補習,bio有補嗎?
作者: Doula    時間: 18-4-20 09:01

October. 發表於 18-4-19 21:20
Bio多嘢背照計岩我仔讀,但係佢中三科Bio成績我覺得麻麻地,phy反而比較好,我諗Bio要俾啲時間佢開竅。:ig ...

Phy, chem, bio 3科有部份內容互相有關連,如果肯讀晒三科的確會好D

作者: Doula    時間: 18-4-20 09:09

October. 發表於 18-4-19 21:22
你仔physics,bio都有**吧? physics冇補習,bio有補嗎?

除非大學諗住讀文學院,如果唔係3x應該比中文通識緊要(因為 3x 比重大好多),所以揀啱科目好緊要

Bio補習資料我PM你呀, 以免好似賣廣告

作者: J-smama    時間: 18-5-1 20:43

Doula 發表於 18-4-20 09:09
除非大學諗住讀文學院,如果唔係3x應該比中文通識緊要(因為 3x 比重大好多),所以揀啱科目好緊要

Bio補習 ...

我女也是讀Phy, Chem, Bio + M2,你可否PM 我係邊度補Phy 同 Bio 嗎?謝謝!

作者: wangmami    時間: 18-5-6 19:01

我仔今年都中五,又係Phy, Chem, Bio + M2, 但個人懒,又唔肯比爸爸同佢補 (爸爸AL兩科數同Phy係A,冇理由比錢出外補),好彩朋友個女都係M2,而家老公同兩個一起補,有D互動,但Phy仲未揾到伴讀,頭痛中
作者: 林金    時間: 18-5-8 12:23

個人認爲父母補習效果不理想,因爲有角色衝突,有時分寸把握唔好容易影響親子關係,所以小朋友最好放手讓別人教。
我家爸爸大學主修phy也衹是和小朋友探討一D學習中遇到的問題,補習留比補習老師
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-8 12:31

林金 發表於 18-4-9 12:49
我仔仔明年考DSE而家依然未緊張,他就讀band 1 英中成績在30名,一點都無所謂的樣子,我唔想太囉嗦希望他可 ...
明年考DSE而家開始溫書會唔會太遲,其實好睇個人既情況,但係對大部分人來講,係有啲比較遲。
作者: karenc_bb    時間: 18-5-8 17:29

我個小朋友明年考DSE,但有好多都唔識, 學校已經有操卷, 又話到中六會不停操, 見佢平時已經好夜訓, 到出年都唔知幾點訓
作者: 黃巴士    時間: 18-5-8 19:22

唔遅
作者: 林金    時間: 18-5-11 12:56

阿仔學校而家push好犀利,已經有同學頂唔順病倒,日日ut和quiz想偷懶都無機會
作者: karenc_bb    時間: 18-5-15 08:50

我有個朋友個仔星期日都要返學校操卷
作者: DFSON    時間: 18-6-1 21:20

Doula 發表於 18-4-19 13:38
難唔難讀好睇個人,我仔覺得physics 好易,但係有同學覺得好難,特別係中五下學期,好多人click住,我仔又o ...

你好,有野想請教,我仔今年中四都係phy, chem, bio+m2, 讀左一年佢覺得m2幾吃力想drop , 但我又唔係好讚成,佢話零願擺多d時間谷其他科,如果佢唔打算讀工程果科其實drop m2係咪無所謂呢?但佢心儀係讀醫,如果㨂醫m2有冇幫助因我未開始睇資料?

作者: LingChiBaBa    時間: 18-6-1 21:47

DFSON 發表於 18-6-1 21:20
你好,有野想請教,我仔今年中四都係phy, chem, bio+m2, 讀左一年佢覺得m2幾吃力想drop , 但我又唔係好讚 ...

中大醫科計7科,M1/2可與7科最低分嗰科拉average,如果M2係最差,咁就無乜用。

作者: DFSON    時間: 18-6-1 23:55

LingChiBaBa 發表於 18-6-1 21:47
中大醫科計7科,M1/2可與7科最低分嗰科拉average,如果M2係最差,咁就無乜用。
...

謝謝,7科要求要幾分呢?

作者: LingChiBaBa    時間: 18-6-2 13:06

DFSON 發表於 18-6-1 23:55
謝謝,7科要求要幾分呢?

15年 : 7科 Median 42.5分, LQ 42分
16年 : 7科 Median 42分, LQ 40.5分
17年 : 4C+2X Median 36分, LQ 36分,估計7科 Median 都要42分

19年加學位嘅話希望減1分半分。

作者: DFSON    時間: 18-6-2 23:01

LingChiBaBa 發表於 18-6-2 13:06
15年 : 7科 Median 42.5分, LQ 42分
16年 : 7科 Median 42分, LQ 40.5分
17年 : 4C+2X Median 36分, LQ 36 ...

thank you.

作者: Doula    時間: 18-6-6 15:23

DFSON 發表於 18-6-1 21:20
你好,有野想請教,我仔今年中四都係phy, chem, bio+m2, 讀左一年佢覺得m2幾吃力想drop , 但我又唔係好讚 ...

你仔如果唔讀醫會讀咩科?唔使M2嘅醫護系?要M2嘅商科/工程?
另外,學校俾唔俾drop 科?
我仔M 2一直都麻麻地,而且佢預咗只會考慮醫護系,讀M2都無用,我都唔想佢浪費精神時間嗨呢科(真係好哂時間),所以我都鼓勵佢drop左佢,  點知學校唔俾,老師話hea考都應該有5,卒之真係5

作者: 牛拔雞肉腸    時間: 18-6-13 17:19

作者: ckm327    時間: 18-6-19 09:46

Doula 發表於 18-4-17 20:20
係呀,要測驗分班,我仔band 1 英中,普通水平,不過就入咗唔記得係advance 定elite,然後呢2班得2個5*, ...

可以pm邊間補習社嗎?

作者: ELJCHL    時間: 18-6-19 18:48

Doula 發表於 18-4-17 16:05
除咗中六停咗大半年 ...

請問你仔有無補通識?有無補習老師介紹,我女出年DSE, 希望佢可以加油,做父母真係只有默默支持

作者: ELJCHL    時間: 18-6-19 18:55

ELJCHL 發表於 18-6-19 18:48
請問你仔有無補通識?有無補習老師介紹,我女出年DSE, 希望佢可以加油,做父母真係只有默默支持
...

另外想問下係咪考完DSE後就(emoji)️野做等放榜,因為諗住plan下出年6月頭去旅行等阿女relax下

作者: hw1115    時間: 18-6-22 23:42

ELJCHL 發表於 18-6-19 18:55
另外想問下係咪考完DSE後就(emoji)️野做等放榜,因為諗住plan下出年6月頭去旅行等阿女relax下
...

你上大学website 睇吓你心儀的学系係幾時面試就可。应該年年差不多日子

作者: ELJCHL    時間: 18-6-23 00:15

hw1115 發表於 18-6-22 23:42
你上大学website 睇吓你心儀的学系係幾時面試就可。应該年年差不多日子

...

ok thx

作者: Doula    時間: 18-6-25 09:00

ELJCHL 發表於 18-6-19 18:48
...

無補通識,因為已經升中六個暑假先去補習,加上佢學校返學返到3月,上完堂再補完chem, bio, 中文,已經無咩時間剩

作者: DFSON    時間: 18-6-25 15:24

Doula 發表於 18-6-25 09:00
無補通識,因為已經升中六個暑假先去補習,加上佢學校返學返到3月,上完堂再補完chem, bio, 中文,已經無 ...
pls check pm.
作者: evayanyan    時間: 18-6-25 18:36

Doula 發表於 18-6-25 09:00
無補通識,因為已經升中六個暑假先去補習,加上佢學校返學返到3月,上完堂再補完chem, bio, 中文,已經無 ...

pls check pm. thx

作者: ^O^    時間: 18-6-27 14:35

Doula 發表於 18-4-10 10:47
講下我個仔,讀Band 1英中,一直讀A班(38名之內),中一至中五每日放學就係同同學打機,直至中五暑假,佢啲 ...
你好。我女將會升S5,佢讀Bio、Chem & Econ,雖然學校成績暫時都OK,但你可唔可以都照比中、Bio & Chem既補習資料比我,以備不時之需呢?

同埋,唔知你介唔介意講下你仔每日既溫書時間表呢?每日12小時平均溫7科?每日都去補中、Phy、Chem、Bio?因為完全冇idea要點溫書,見你話太早發力溫驚後勁不繼,但又見有人話由S4開始每個週末用幾小時溫各科。雖然我知好睇每人既特性,但想搵d idea做參考。謝謝。

作者: ELJCHL    時間: 18-6-28 00:41

Bio補習 ...

可以pm我嗎,thx

作者: wendyyy    時間: 18-7-16 04:33

Bio補習 ...

bio 補習,可否pm?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5