教育王國

標題: 如果補習姐姐上親黎 [打印本頁]

作者: trenycebaby    時間: 18-4-14 16:53     標題: 如果補習姐姐上親黎

間吾中都比個手機我話要叉电,你比吾比?

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-14 17:04

我個電話電池唔多得,冇點做任何野 3 個鐘就跌到落去 40%,我仲要日日早上 8 點出門,10 點回家,都從來冇問過家長叉電,咁容易冇電就自己帶多個叉電器。一個叉電器最多都係 200-300,補兩三次就買到個。

除非你係補到好夜,8、9 點咁,佢電話又剩返 5-6%咁。  
作者: assado    時間: 18-4-14 17:08

trenycebaby 發表於 18-4-14 16:53

俾, 但如多次, 就提佢自己帶充電器。

作者: ar_mak    時間: 18-4-15 11:37

作者: assado    時間: 18-4-15 11:42

ar_mak 發表於 18-4-15 11:37
我會每次都先主動提供比佢。

是咁的,雖則補習老師是來收費工作,但過門都係客,入得來自己屋企,點都會倒 ...

老師上來, 我每次都斟杯茶俾老師。

作者: ar_mak    時間: 18-4-15 11:46

作者: assado    時間: 18-4-15 11:58     標題: 回覆樓主:

飲茶可以心平氣和,希望老師不用太勞氣教。

作者: Bobo1210    時間: 18-4-15 12:06

點解唔俾?
作者: Babyeddie    時間: 18-4-15 13:48     標題: 回覆樓主

一定方便佢
個電話去咗义電
佢又可以專心教人
利人利己

作者: MrBeast    時間: 18-4-15 14:29

當然比,攞開個電話冇得一路上堂一路打機
作者: 星星的後裔    時間: 18-4-15 15:40

MrBeast 發表於 18-4-15 14:29

有point

樓主為咩唔比? 若老師態度唔好,又老馮咁。我都會唔比。

差一兩個鐘電,唔會要你幾錢。佢可專心d, 為何不可?! 而且你會唔會杯水都同佢計錢? 你跟跟引較,佢又同你計,又辛苦又無益。

再講,佢貪小便宜仲好,證明佢會緊張份工,怕少左收入。相黎佢比你仲有錢,隨時鍾意就黎唔鍾意就唔黎。

作者: assado    時間: 18-4-15 16:08

Babyeddie 發表於 18-4-15 13:48
一定方便佢
個電話去咗义電
佢又可以專心教人

記得提老師離開時取回手機。

作者: Jane1983    時間: 18-4-15 18:09     標題: 回覆樓主:

點解唔比?補習呢d私人教授,好落力同唔多出力,效果差好遠。你覺得佢老土/克人憎/貪小便宜到連charge電都唔想借佢,不如换過個新老師。

作者: HaYi    時間: 18-4-15 20:22

我覺得茶水係禮貌, 如果係我都會準備, 尤其是夏天.   但老師成日比個手機話要叉电有點"老馮" , 態度上我覺得唔係幾想個老師如此. 學Ruby 話, 手機是一個人常備的工具, 都會盡量帶夠尿袋照顧好佢, 唔好煩到其它人. 成日要去家長家用人地資源, 俾人感覺都luk 漏, 對老師都唔好.
作者: siden    時間: 18-4-15 22:03     標題: 回覆樓主

你都識講「間唔中」

其實有乜問題?楼主會蝕咗啲乜?!

點解依家香港咁多人咁計較?

以前鄰舍借油借鹽糖幫手睇埋隔離屋個細路,以助人為樂,依家俾個老師义個電都要猶豫?!

我小朋友老師何止會义電話?仲會义電腦。有時見上堂踏正晚餐時間,老師又未食飯,老火湯/糖水/雞蛋三文治都會順手拿給老師暖胃

我小朋友自己仲會主動幫老師找义電線

除非個老師無禮又態度老馮,成個太后咁丟個電話俾楼主處理,否則,真係問呢個問題嘅人先真正有問題!

作者: jumphigh    時間: 18-4-15 23:18     標題: 回覆樓主:

作者: dorandka    時間: 18-4-16 01:17     標題: 回覆樓主:

老師開到聲,我會俾。
但我認為斟水俾老師,同要提供叉電,兩樣野。換轉我係老師,我盡量不希望麻煩人,如果我知我電話需要叉電,我會自備,不會開聲問。

作者: little_yolky    時間: 18-4-18 16:56

ar_mak 發表於 18-4-15 11:46
咁你屋企有預備茶葉就冇問題。

但係我屋企一係飲啤酒,一係飲水喉水。老師,你想飲咩?
要煲滾過既水喉水, 加D熱水添, 水溫大既40度左右就啱啱好喇。放多片檸檬唔該。
作者: ar_mak    時間: 18-4-18 17:50

作者: ar_mak    時間: 18-4-18 17:52

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 08:54

ar_mak 發表於 18-4-18 17:52
家長:阿補習老師,每個人做野都要講專業,你連叉機都唔帶咁樣學咩人補習?

老師:喂,咁你個仔夠堂堂都唔 ...
係喎。
作者: 貝珠    時間: 18-4-19 09:53

Babyeddie 發表於 18-4-15 13:48
一定方便佢
個電話去咗义電
佢又可以專心教人

Exactly , 唔係咁mean 呀?义個電都介意?

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 10:41

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 10:44

ar_mak 發表於 18-4-19 10:41
家長:係喎。
老師:咁仲唔拿拿聲拎個叉雞出黎!?
老師:咁仲唔拿拿聲拎個叉雞出嚟!?家長:咁老師你個叉座係咪原裝廠貨先?雜嘜唔俾叉架, 爆炸點計數。
阿仔:咪住先, 媽咪我堂堂都好專心上堂喎。

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 10:46

1998Ruby1998 發表於 18-4-14 17:04
我個電話電池唔多得,冇點做任何野 3 個鐘就跌到落去 40%,我仲要日日早上 8 點出門,10 點回家,都從來冇 ...
換過舊電啦!
作者: jumphigh    時間: 18-4-19 11:03     標題: 回覆樓主:

作者: trenycebaby    時間: 18-4-19 12:03     標題: 回覆樓主:

其實個補習姐姐從來冇徵求過我叉电,佢每次都係叫小朋友直接去叉

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-19 12:09

回覆 little_yolky 的帖子

一電難求,去過幾間都話冇入我電話果種電池(型號太舊)。睇黎都係要去返深水埗或者上 Amazon 買。
作者: vpo0615    時間: 18-4-19 12:11

其實都係舉手之勞, 不過如果老師態度老馮, 又確實係令人唔順氣.
另一方面, 如果老師都知道自己手機用電快, 就應該自己常備尿袋 - 呢個係做人態度問題, 應該要自己照顧好自己嘅嘢, 唔係吓吓要人幫.
作者: little_yolky    時間: 18-4-19 12:12

1998Ruby1998 發表於 18-4-19 12:09

一電難求,去過幾間都話冇入我電話果種電池(型號太舊)。睇黎都係要去返深水埗 ...
換過部機啦!
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-19 12:12

回覆 trenycebaby 的帖子

下?咁樣...有 d 唔係咁好 wor,你係屋主、畀補習費果個,補習果陣你又在場... 我連去廁所都會問家長、工人先。不過你依家都「默許」左佢,如果佢補得唔錯的就由佢。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-19 12:16

我都諗過換唔換好。我用 mini s3,依家 d 機又長又大塊,好唔就手。有冇好介紹?
作者: little_yolky    時間: 18-4-19 12:20

1998Ruby1998 發表於 18-4-19 12:12
回覆 trenycebaby 的帖子

下?咁樣...有 d 唔係咁好 wor,你係屋主、畀補習費果個,補習果陣你又在場...  ...
其實個point 咪就係補習姐姐無規無矩囉。我用挨瘋既。
作者: csbaik    時間: 18-5-5 14:31

MrBeast 發表於 18-4-15 14:29

作者: 濼晴    時間: 18-5-6 19:48

又唔係日日叉 一叉 叉十個鐘
連電都咁計較?

作者: 964000    時間: 18-5-6 21:40     標題: 回覆樓主

長知識,乜原來有人會介意呢樣野,我自己就絕對不介意人問我借。

作者: retriever    時間: 18-5-8 07:52

jumphigh 發表於 18-4-19 11:03
成屋冇个空插頭??唔明点解小事化大,告訴補習老師插頭係边就得啦,冇人叫家長次次親自代叉吖嘛!
...

樓主可能唔鍾意老馮。

作者: Junjun7    時間: 18-5-8 08:01

assado 發表於 18-4-15 11:42
老師上來, 我每次都斟杯茶俾老師。
我女個鋼琴老師不會要水或茶,係其他飲料。第一次就答我:水我有
作者: jumphigh    時間: 18-5-8 08:02

作者: jumphigh    時間: 18-5-8 08:08

作者: retriever    時間: 18-5-8 08:17

jumphigh 發表於 18-5-8 08:02
其實巴士、餐厅都提供叉电插頭啦,即今時今日週圍叉电已經是生活模式一种,何必仲要视補習老師需要叉电係 ...

有時亦感覺補習老師難撈,兩位老闆都唔易服侍。

猛火快炒,細路仔唔配合,或嫌辛苦跟呀媽講唔願補,炒得。

慢火煎魚,固本培元保底,呀媽見咁耐無5分10分交數,炒得。

特別補語文作文果D,本來就係細路底差睇書少,或細路家長唔配合(不容有失,安排課外活動多,無時間睇書寫野),短時間好難提昇。

而家要諗埋差雞呢D碎料。。。

作者: Yanamami    時間: 18-5-8 08:28

retriever 發表於 18-5-8 08:17

放心,其实補習老師亦唔会特刻loyal. 要考試交project旅行拍拖会甩底,大家都係合則来不合則去心态,所以揾著个好既,真係要mark实~
作者: Junjun7    時間: 18-5-8 11:53

jumphigh 發表於 18-5-8 08:08
始终上人屋企饮食要小心,尤其女性,主人家奉茶水係礼貌,但身為半陌生人的私人上門導師当然要考慮自己安 ...
係老師要飲檸檬茶、汽水之類的,水佢唔會要
作者: jumphigh    時間: 18-5-8 11:58

作者: little_yolky    時間: 18-5-8 12:07

retriever 發表於 18-5-8 08:17

咁又係真呀, 好似阿大補兩個月即係有10分進帳, 仲派息穩定, 咁先有信心長揸丫嘛。阿細之前都試過同一老師, 補兩個月仲狂升20點, 仲要keep足一年, 你話唔mark住呢D老師點得。
作者: 馬霸    時間: 18-5-9 23:14

無諗過有人計較到咁
作者: sthnothing    時間: 18-5-11 15:47

叉下電好碎料, 我女之前個鋼琴老師, 次次上親來好似開餐咁, 自己去抄野食, 筆湯飲, 佢話好肚餓哦。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-5-11 16:10

回覆 sthnothing 的帖子

咁都得?!當正係自己屋企???!咩依家 d 導師係咁架

作者: 小雞組    時間: 18-5-22 10:10

Bobo1210 發表於 18-4-15 12:06
點解唔俾?

其實好小事,义電好普通,我個女上巴士搭飛機係吾係都揾有無得义電,見到一定义,呢代機不離手,佢哋好驚無電!帶後備電,睇二套卡通片,又無電,出到街同周圍搵WiFi 一樣,大家就個方便!算啦!

作者: crystal媽咪    時間: 18-5-22 17:05     標題: 回覆樓主:

下次如果你唔想幫佢义,你照幫。
跟住拎入房, 到落堂嘅時候,就同佢講可能條線壞咗,所以义唔到。試多一兩次佢唔該唔會咁過份

作者: cyhin    時間: 18-6-6 19:57     標題: 回覆樓主:

我會同佢义!

作者: angiehouse    時間: 18-6-7 08:15

吾比好小家,用得幾多電丫

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5