教育王國

標題: 缺席 Pre S1 [打印本頁]

作者: flyda    時間: 18-4-16 08:01     標題: 缺席 Pre S1

想請問如果沒有出席去考 Pre S1 會有什麼問題(如病了或一定要離港等)?有沒有得補考?有沒有人有經驗?
作者: b3410    時間: 18-4-16 08:06

剛剛討論過。。。。。。
對同學自己來講,分班試,唔考等於0分。
對於就讀小學,冇咗成績,是否一樣當0分,拎個包尾位唔知。將來師弟師妹被拖累。
冇補考。

作者: miriam    時間: 18-4-16 08:12     標題: 回覆樓主

完全投降

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3621377

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 08:15

年年都有人问!不要再问这个问題了,去旅行若等不到就安排在同日夜机走吧!有呢个想法真係無言!DSE都可以不去考,第二年重考的,HKAT就只有一次,無得補考,自己衡量啦!
作者: miriam    時間: 18-4-16 08:16

Yanamami 發表於 18-4-16 08:15
年年都有人问!不要再问这个问題了,去旅行若等不到就安排在同日夜机走吧!有呢个想法真係無言!DSE都可以 ...

玩重要過子女日後嘛

我地要記住,有一種假叫「父母要放假」所以一定要離港外遊先叫係放假

作者: gracelam    時間: 18-4-16 08:20

flyda 發表於 18-4-16 08:01
想請問如果沒有出席去考 Pre S1 會有什麼問題(如病了或一定要離港等)?有沒有得補考?有沒有人有經驗? ...

2018年考Pre s1試
對自己小朋友:
冇去考, 中學有可能被編去成績稍遜一班

對自己小朋友的師弟妹:
冇去考, 就多得你唔少咁囉, 冇咩野嘅, 影響未來2年小學升中banding人數咁囉!!

為人為己除非病左冇得好講(好多人病左都去考呈分試), 責任感真係由小培從父母養出來!!

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 08:22

miriam 發表於 18-4-16 08:16
玩重要過子女日後嘛

我地要記住,有一種假叫「父母要放假」所以一定要離港外遊先叫係放假
忘記上年定幾时有个相同帖,竟有唔少支持者話捱左两年準備升中非人生活,-定要relax下~又話家族大旅行,好难就齐禁多人~-係就父母难攞假……鬼禁多理由~歸根究底係唔將个試放係心入边,唔知乜係責任心。見有禁多支持者,心寒晒。
作者: miriam    時間: 18-4-16 08:27

Yanamami 發表於 18-4-16 08:22
忘記上年定幾时有个相同帖,竟有唔少支持者話捱左两年準備升中非人生活,-定要relax下~又話家族大旅行,好 ...

「人人為我,我不為人人」

此乃新一代父母心態,總子我既仔女過左海著陸左就得喇,人地既怪佢鬼事。

作者: kkhon    時間: 18-4-16 08:30

忘記上年定幾时有个相同帖,竟有唔少支持者話捱左两年準備升中非人生活,-定要relax下~又話家族大旅行,好 ...
C弟妹多得佢吾少,依家有種病叫渴望旅遊症候群
作者: miriam    時間: 18-4-16 08:32

kkhon 發表於 18-4-16 08:30

打少左「父母」兩個字

作者: cuby    時間: 18-4-16 08:35     標題: 回覆樓主:

得果一日都就唔到咩,大人咁都唔就,小朋友大過會無承擔,郁小小唔去考/做。今年升中暑期都多活動,盡量去D短程旅行,務求不影響中學安排比新生活動。

作者: kwan_kwan3    時間: 18-4-16 08:38

回覆 flyda 的帖子

你所以是BAND 1 係有賴於2年前的師兄/姐冇缺席去考PRE S1 的成績而得來的, 你冇辦法去報答他/她, 所以要秉承傳統去考PRE S1, 而你的師弟/妹才能夠增加機會入BAND1學校,前人種果後人收, 仲有PRE S1成績一般學校用來分班, 有些學校是以中一分班後直升上中二和中三, 如果入到弱班, 自己去衡量要在弱班度涯3年,因為中四先有機會再分班!有些學校中二會跟中一成績重新編班和中三會跟中二成績重新編班, 看看是那一種?
為了一個活動而影那麼多, 你認為值得嗎?

作者: b3410    時間: 18-4-16 08:45

上年有D唔同因為上年 pre-s1  唔計次第,所以只影響小朋友自己。自己冇所謂分咩班,覺得旅行緊要的話,自己決定。

作者: miriam    時間: 18-4-16 08:47

b3410 發表於 18-4-16 08:45
上年有D唔同因為上年 pre-s1  唔計次第,所以只影響小朋友自己。自己冇所謂分咩班,覺得旅行緊要的 ...

我囡中學一直都唔考呢個試,我囡係無考過,舊年決定要考,應該係要考埋家長既責任心有幾大!

作者: flyda    時間: 18-4-16 08:55

大家毋須咁緊張,我有此一問只因囝仔有機會嗰排要做牙有關手術又唔想另外安排醫生(因跟咗好多年)所以預先請教以安排所有可能的情況。如另人不快請見諒。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-16 09:09

Yanamami 發表於 18-4-16 08:15
年年都有人问!不要再问这个问題了,去旅行若等不到就安排在同日夜机走吧!有呢个想法真係無言!DSE都可以 ...
都唔明點解年年有人問,其實定夜啲既機票或者遲一日走,都無問題。
作者: little_yolky    時間: 18-4-16 09:14

flyda 發表於 18-4-16 08:55
大家毋須咁緊張,我有此一問只因囝仔有機會嗰排要做牙有關手術又唔想另外安排醫生(因跟咗好多年)所以預先 ...
做手術可以一早同E生講約另一時間, 就算公立E院都可以安排到的。
作者: miriam    時間: 18-4-16 09:17

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:09
都唔明點解年年有人問,其實定夜啲既機票或者遲一日走,都無問題。

夜機咪玩少左大半日囉

作者: jumphigh    時間: 18-4-16 09:20

作者: miriam    時間: 18-4-16 09:21

little_yolky 發表於 18-4-16 09:14
做手術可以一早同E生講約另一時間, 就算公立E院都可以安排到的。

我囡舊年四月對眼做手術,我排到去完左學界賽先入院,同另一場比賽都相隔 1x,根本事在人為。

另一場比賽打搏擊,醫生話唔拆線住打完先搞,我囡兩單應該大鑊好多。

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 09:24

miriam 發表於 18-4-16 09:21
我囡舊年四月對眼做手術,我排到去完左學界賽先入院,同另一場比賽都相隔 1x,根本事在人為。

另一場比賽 ...
吓? 做乜阿女未讀完個中學就五勞七傷?
作者: miriam    時間: 18-4-16 09:29

little_yolky 發表於 18-4-16 09:24
吓? 做乜阿女未讀完個中學就五勞七傷?

打搏擊好難唔傷,係大鑊定細鑊既分別。

依家加埋排球,佢傷到我化左。

舊年係做睫毛倒生手術,因為問題幾大要做埋開眼頭,每隻眼至少 9 針,我都可以夾晒兩場比賽囉。

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 09:35

miriam 發表於 18-4-16 09:29

打搏擊好難唔傷,係大鑊定細鑊既分別。
搏擊係咪即係曹星如果D?????

開完眼頭對眼係咪大咗? sorry, 搞下爛gag輕鬆下

作者: miriam    時間: 18-4-16 09:38

little_yolky 發表於 18-4-16 09:35

跆拳道

開埋眼頭我話益左佢一次過做晒,慳返唔少錢。

作者: b3410    時間: 18-4-16 09:39

另一場比賽 ...
傷的咁緊要!!囡勁女強人果種?

作者: miriam    時間: 18-4-16 09:40

little_yolky 發表於 18-4-16 09:35

有諗過學埋曹星如既自由搏擊,時間.......

作者: mcl203    時間: 18-4-16 09:42

miriam 發表於 18-4-16 09:17
夜機咪玩少左大半日囉

再夜D又可以玩多半日~~~

作者: 小時了了    時間: 18-4-16 09:43

另一場比賽 ...

唔好意思題外話.  
miriam, 有一樣野好想請教妳, 問妳意見. 知妳女女係體藝讀及係港隊, 好多時見妳帖提過唔少次妳女女整親呢度, 撞到嗰度, 不時要去醫治. 想問妳:

1) 有無好及相熟嘅跌打師傅介紹
2) 妳女做運動成日整傷, 妳會點面對?

點解我咁問? 因為小女小學時只係打乒乓球校隊而已, 唔多傷身. 但中學時佢唔想再打乒乓球改打籃球或排球, 當時我諗打籃球好啲, 可以增高, 所以阿女大半年打籃球校隊. 點知, 籃球原來好多撞擊, 阿女成日整親手腳, 腰.... 睇咗幾個跌打, 最近連中大教中醫嘅教授都睇埋, 洗屋企唔少錢. 自己諗住俾阿女一樣運動嗜好想佢可以有得壓力及均衡生活嘛, 我無想過會成日受傷, 傷到阿女身體, 又傷父母銀包  C6 前兩日無啦啦自己同阿女講話阿女再成日整親唔俾佢打籃球, 我明 C6 想法, 但我覺得唔應該係咁樣處理, 所以好想聽吓妳見解

作者: miriam    時間: 18-4-16 09:46

b3410 發表於 18-4-16 09:39

拆完藥去比賽同訓練我已經慣左

作者: mcl203    時間: 18-4-16 09:46

小時了了 發表於 18-4-16 09:43
唔好意思題外話.  
miriam, 有一樣野好想請教妳, 問妳意見. 知妳女女係體藝讀及係港隊, 好多時見妳帖提過 ...

買意外保吖嗎~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 09:47

咁我認為, 無論咩原因缺席Pre-S1既學生, 點都好過出席但係Hea考既學生
作者: miriam    時間: 18-4-16 09:50

mcl203 發表於 18-4-16 09:46
買意外保吖嗎~~~

意外保,我囡 claim 到加 100% loading

作者: mcl203    時間: 18-4-16 09:51

hkpapa852 發表於 18-4-16 09:47
咁我認為, 無論咩原因缺席Pre-S1既學生, 點都好過出席但係Hea考既學生

其實,若大量B3生缺席PS1,會否推高B1率~~~

作者: mcl203    時間: 18-4-16 09:51

miriam 發表於 18-4-16 09:50
意外保,我囡 claim 到加 100% loading

好過無啦,起碼,父母無咁傷~~~

作者: miriam    時間: 18-4-16 09:54

mcl203 發表於 18-4-16 09:51
好過無啦,起碼,父母無咁傷~~~

舊年照續保,但我懶得 claim

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 10:04

b3410 發表於 18-4-16 09:39
你而家先知?十项全能仲要瓣瓣强度高运动……鉄人也~
作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 10:04

咁可能係"寶校"翻身方法之一

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 10:06

唔好意思題外話.  
miriam, 有一樣野好想請教妳, 問妳意見. 知妳女女係體藝讀及係港隊, 好多時見妳帖提過 ...
唔好话篮球,就算好似斯文既羽毛球同無身体接触既游水都可以好多伤患~
作者: miriam    時間: 18-4-16 10:13

唔好意思題外話.  

唔好騎劫左人地既帖,你去初中版問大家再分享

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 10:15

唔好意思題外話.  
乜你無睇NBA嗎?
作者: little_yolky    時間: 18-4-16 10:18

miriam 發表於 18-4-16 09:38
跆拳道

開埋眼頭我話益左佢一次過做晒,慳返唔少錢。
吓? 跆拳都咁傷? 阿細仲話想玩跆拳道, 咁唔俾佢學了。
作者: Yanamami    時間: 18-4-16 10:19

miriam 發表於 18-4-16 10:13
唔好騎劫左人地既帖,你去初中版問大家再分享
呢个話題無野好再討論結論係:除非touch wood入厂大修,否則-定要考~
作者: HaYi    時間: 18-4-16 10:20

唔好意思題外話.  
上次去匯基又係見女子藍球, 好似好注重呵.
作者: Yanamami    時間: 18-4-16 10:21

little_yolky 發表於 18-4-16 10:18
你阿細幾时先去到佢女既境界呢?学学無妨?詠春係咪好d?
作者: cloudcloudrobot    時間: 18-4-16 10:21

前人考得好,我食晒好處。現在上左岸,咁就關人乜事

師弟妹真係多得你唔少
作者: miriam    時間: 18-4-16 10:24

Yanamami 發表於 18-4-16 10:19
呢个話題無野好再討論結論係:除非touch wood入厂大修,否則-定要考~

總結係乜運動都會傷,只係傷得大鑊定細鑊。

曾經同我囡個跌打師傅討論過邊種運動唔傷,答案係無,齋係屋企訓都可以傷頸椎喇。

作者: miriam    時間: 18-4-16 10:26

little_yolky 發表於 18-4-16 10:18

睇你點操喇,好似我囡咁乜運動都岩,想唔傷好難

作者: HaYi    時間: 18-4-16 10:26

其實我都想問,
哩度個個都說唔考是冇責任心, 其實因為個個仔女都是b1生, 可以造福師弟妹 ?  但如果不幸自己個是Band 2/Band 3 生, 唔去考先係對小學最好 ?  (唔針自己中學分班因素).  

作者: mcl203    時間: 18-4-16 10:28

miriam 發表於 18-4-16 10:24
總結係乜運動都會傷,只係傷得大鑊定細鑊。

曾經同我囡個跌打師傅討論過邊種運動唔傷,答案係無,齋係屋 ...

跌打C傅話,唔傷我咪要轉行~~~

作者: miriam    時間: 18-4-16 10:30

mcl203 發表於 18-4-16 10:28
跌打C傅話,唔傷我咪要轉行~~~

跌打師傅係前港隊,亦有打自由搏擊,佢教識我囡好多野

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 10:30

Yanamami 發表於 18-4-16 10:19
但係羅家英當年癌症要入院開刀, 佢都堅持做埋台戲至入廠, 因為答應咗人, 呢D就係責任。
作者: 小鹿揀學校    時間: 18-4-16 10:31

點知, 籃球原來好多撞擊, 阿女成日整親手腳, 腰.... ...
我仔升中後又係變成籃球狂熱份子,打到呢年身形變左條鋼條咁..
不過暫時只係間唔中 督下魚蛋、駁下柴咁,未有大損傷..
如找到好跌打師傅,可否也介紹一下..終有用到的一天.

作者: cuby    時間: 18-4-16 10:35

HaYi 發表於 18-4-16 10:26
其實我都想問,
哩度個個都說唔考是冇責任心, 其實因為個個仔女都是b1生, 可以造福師弟妹 ?  但如果不幸自 ...

其實有個別例子是雖然小朋友派位時評為B2/B3,實際自己應是B1/B2生,只因師兄/姊考得差,拎好少B1位,自己成為受害人,跌左Band。所以應盡力考。

作者: 妹妹頭    時間: 18-4-16 10:35

回覆 little_yolky 的帖子

我女個班主任, 本來9月初要入院做手術, 佢都DELAY到等阿女佢地考完呈二至入院開刀, 寧願食2個月止痛藥, 我地家長知道左, 都有教子女, 依D就係 "責任感", 係好好既親身教材

作者: angiehouse    時間: 18-4-16 10:35

flyda 發表於 18-4-16 08:01
想請問如果沒有出席去考 Pre S1 會有什麼問題(如病了或一定要離港等)?有沒有得補考?有沒有人有經驗? ...

好心吾好吾考,重要盡力考,做人要有責任心,吾好累人累己

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 10:36

little_yolky 發表於 18-4-16 10:30
但係羅家英當年癌症要入院開刀, 佢都堅持做埋台戲至入廠, 因為答應咗人, 呢D就係責任。 ...
呢个係佢个人選擇,佢个病差-两日开刀唔会有太大影响。有小朋友既病要入厂,就唔係小事或危急性相对高~
作者: Yanamami    時間: 18-4-16 10:37

妹妹頭 發表於 18-4-16 10:35
回覆 little_yolky 的帖子

我女個班主任, 本來9月初要入院做手術, 佢都DELAY到等阿女佢地考完呈二至入院開 ...
辛苦了……
作者: 妹妹頭    時間: 18-4-16 10:41

回覆 Yanamami 的帖子

所以阿女果班, 呈二個個都考得好好

作者: Junjun7    時間: 18-4-16 10:53

妹妹頭 發表於 18-4-16 10:41
回覆 Yanamami 的帖子

所以阿女果班, 呈二個個都考得好好
睇完覺得好感動
作者: 小鹿揀學校    時間: 18-4-16 10:56

HaYi 發表於 18-4-16 10:26
其實我都想問,
哩度個個都說唔考是冇責任心, 其實因為個個仔女都是b1生, 可以造福師弟妹 ?  但如果不幸自 ...
又調番轉黎講...如果有一年好多師兄姐入 SPCC, DGS, IS...唔洗考pre-s1, 呢d學生都是級頭果班,咁咪會拖低班 級頭師弟妹 入SPCC, DGS, IS 的機會

作者: mcl203    時間: 18-4-16 10:57

小鹿揀學校 發表於 18-4-16 10:56
又調番轉黎講...如果有一年好多師兄姐入 SPCC, DGS, IS...唔洗考pre-s1, 呢d學生都是級頭果班,咁咪會拖低 ...

要考ps1喎~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 18-4-16 11:00

mcl203 發表於 18-4-16 10:57
要考ps1喎~~~
SPCC  都要?

作者: mcl203    時間: 18-4-16 11:01

小鹿揀學校 發表於 18-4-16 11:00
SPCC  都要?

咁要等spcc用家去確認~~~

作者: yanflora    時間: 18-4-16 11:19     標題: 回覆樓主

無知一問,
請問考ps1, 大概會幾點鐘開始?考幾耐時間?
Thx

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 11:34

小鹿揀學校 發表於 18-4-16 11:00
SPCC  都要?
DGS要考HKAT,另再加自己分班試~相信SPCC都-样。
作者: Yanamami    時間: 18-4-16 11:34

yanflora 發表於 18-4-16 11:19
無知一問,
Thx
一个上午
作者: miriam    時間: 18-4-16 11:55

唔好意思題外話.  

口痕一問

UCCKE 籃球隊係咪劉華教?

作者: 小時了了    時間: 18-4-16 12:04

miriam 發表於 18-4-16 11:55
口痕一問
UCCKE 籃球隊係咪劉華教?
嗯! 聽阿女講好似係學校老師教咋喎, Mrs Wong.

作者: 小時了了    時間: 18-4-16 12:07

HaYi 發表於 18-4-16 10:20
上次去匯基又係見女子藍球, 好似好注重呵.

又唔係. 有手有腳就得架, 就可以入校隊, 學校呢方面好隨和的, 志在俾多啲機會學生搵佢哋嗜好及長處

P.S. 學校校際女藍打 D2 咋, 唔勁架

作者: miriam    時間: 18-4-16 12:20

小時了了 發表於 18-4-16 12:04
嗯! 聽阿女講好似係學校老師教咋喎, Mrs Wong.

劉華係男老師

作者: 熱媽    時間: 18-4-16 12:22

回覆 flyda 的帖子

病咗去唔到無得講啦,但1為自己分班(中學未開學就缺席考試,學校點睇小朋友),2為咗D師弟/妹,我一定要呀女去考!
作者: 小時了了    時間: 18-4-16 12:25

miriam 發表於 18-4-16 12:20
劉華係男老師
哈!哈! 我以為你講笑仲咩講 "劉華"(劉德華)

妳仲熟過我女學校體育野,我要今晚返屋企問吓阿女先至知

作者: miriam    時間: 18-4-16 12:33

小時了了 發表於 18-4-16 12:25
哈!哈! 我以為你講笑仲咩講 "劉華"(劉德華)

妳仲熟過我女學校體育野,我要今晚返屋企問吓阿女先至 ...
佢係我中學學兄嘛

作者: gracelam    時間: 18-4-16 12:39

yanflora 發表於 18-4-16 11:19
無知一問,
Thx

阿女當年記得由9時考到12時, 中間有break. 我就等左佢一個上午!!

作者: b3410    時間: 18-4-16 12:41

Yanamami 發表於 18-4-16 11:34
DGS要考HKAT,另再加自己分班試~相信SPCC都-样。
上年冇考pre S1,  因為唔計成績,今年唔知。
作者: HaYi    時間: 18-4-16 13:17

mcl203 發表於 18-4-16 11:01
咁要等spcc用家去確認~~~

朋友仔入学有個分班,是=ps1?(好似同大圍吾同日子)

作者: jk923    時間: 18-4-16 13:37     標題: 回覆樓主:

我理解係其實每年都有pre S1卷比中學,隔年要呈分,就算唔洗呈分果年,好多學校都一樣照考,因為唔洗另出一份卷for學校自己分班用。

作者: miriam    時間: 18-4-16 13:52

jk923 發表於 18-4-16 13:37
我理解係其實每年都有pre S1卷比中學,隔年要呈分,就算唔洗呈分果年,好多學校都一樣照考,因為唔洗另出一 ...
學校抱住部份學生覺得 PS-1 關佢鬼事既心態, 可以 hea 考或唔去考, 所以另出一份卷分班用, 呢份無得 hea 掛.

作者: mcl203    時間: 18-4-16 14:01

miriam 發表於 18-4-16 13:52
學校抱住部份學生覺得 PS-1 關佢鬼事既心態, 可以 hea 考或唔去考, 所以另出一份卷分班用, 呢份無得 hea 掛 ...

或許,有某些中學覺得PS1份卷未必完全適合該校去評核,始終PS1卷係大圍程度既評核卷,所以另外出卷做分班試。

至於會唔會hea考,我小朋友果年唔使考PS1,但佢學校係唔重視PS1和TSA既,所以近乎肯定佢D師姊要考PS1都唔會認真面對。

作者: Yanamami    時間: 18-4-16 14:04

HaYi 發表於 18-4-16 13:17
朋友仔入学有個分班,是=ps1?(好似同大圍吾同日子)
SPCC同DGS都有自己校內分班試,順便考埋scholarship.
作者: miriam    時間: 18-4-16 14:07

mcl203 發表於 18-4-16 14:01

或許,有某些中學覺得PS1份卷未必完全適合該校去評核,始終P ...
我囡小學有一年既 P.6 家長話上一屆既學生 hea 考, 搞到佢地派位派得差.

我囡中學換左校長先要考 PS-1, 以前都唔使考.

作者: jk923    時間: 18-4-16 14:09

miriam 發表於 18-4-16 13:52
學校抱住部份學生覺得 PS-1 關佢鬼事既心態, 可以 hea 考或唔去考, 所以另出一份卷分班用, 呢份無得 hea 掛 ...

若果學校無出另一份卷,學生知道/家長知道分班用!都唔會hea考,反而知道有另一份卷係分班,pre s1唔關事就有可能hea考,但我又咁諗,學校教得好,學生有責任感,hea考因數會較低。

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:16

jk923 發表於 18-4-16 14:09
若果學校無出另一份卷,學生知道/家長知道分班用!都唔會hea考,反而知道有另一份卷係分班,pre s1唔關事 ...
別忘記可能學生好想考, 但有 "家庭因素" 去唔到考.

作者: mcl203    時間: 18-4-16 14:22

miriam 發表於 18-4-16 14:16

仲有D係唔知有升中有分班試,我小朋友好友當年就係咁,放榜日先知要返去分班試,但已安排去旅行,父母問佢考試定去旅行,佢選擇去旅行唔考~~~

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:25

mcl203 發表於 18-4-16 14:22
仲有D係唔知有升中有分班試,我小朋友好友當年就係咁,放榜日先知要返去分班試,但已安排去旅行,父母問佢 ...
其實小學係每次升中家長會都不厭其煩地提完又提, 有 PS1 或分班試要考, 唔好諗住註完冊就算.

作者: mcl203    時間: 18-4-16 14:31

miriam 發表於 18-4-16 14:25
其實小學係每次升中家長會都不厭其煩地提完又提, 有 PS1 或分班試要考, 唔好諗住註完冊就算.
...

我相信一般係會提,但我小朋友果間係直小,一向係唔理TSA/PS1,所以根本D學生係唔會刻意去求知,我都係係EK先知有PS1呢樣嘢。仲記得佢P6,學校只係出通告要佢地返學校考TSA,同學準時報到就得,無須準備~

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:36

mcl203 發表於 18-4-16 14:31
我相信一般係會提,但我小朋友果間係直小,一向係唔理TSA/PS1,所以根本D學生係唔會刻意去求知,我都係係E ...
直小唔知唔出奇, 但官津都可以完全唔知乜事, 真係無野講.

作者: mcl203    時間: 18-4-16 14:37

miriam 發表於 18-4-16 14:36
直小唔知唔出奇, 但官津都可以完全唔知乜事, 真係無野講.

直小係指直屬小學~~~

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:40

mcl203 發表於 18-4-16 14:37
直小係指直屬小學~~~
基本上大部份都直升直中, 學校仲邊會咁有心去提呢.

作者: mcl203    時間: 18-4-16 14:47

miriam 發表於 18-4-16 14:40
基本上大部份都直升直中, 學校仲邊會咁有心去提呢.

係唔太focus係成績啫,ps1用黎計banding,佢哋中學係1A~~~

作者: jk923    時間: 18-4-16 14:50

miriam 發表於 18-4-16 14:16

係嘅係嘅!可能呢個唔會係我嘅因數,所以一路都沒諗…

作者: jk923    時間: 18-4-16 14:51

mcl203 發表於 18-4-16 14:22
仲有D係唔知有升中有分班試,我小朋友好友當年就係咁,放榜日先知要返去分班試,但已安排去旅行,父母問佢 ...

校曆表無寫?我地一早已列明。

作者: mcl203    時間: 18-4-16 14:53

jk923 發表於 18-4-16 14:51
校曆表無寫?我地一早已列明。

唔知有無,無人理,老師又無提~~~

剛睇下網,真係無提~~~

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:53

jk923 發表於 18-4-16 14:50
係嘅係嘅!可能呢個唔會係我嘅因數,所以一路都沒諗…
識人一考完試對晒卷就飛走, 可以成績表都唔拎, 你話有幾咁出奇.

作者: ANChan59    時間: 18-4-16 14:54

kkhon 發表於 18-4-16 08:30

可能是出於好意,因为学生成绩太差,唔考,反而不会拉低成绩!

作者: ANChan59    時間: 18-4-16 14:56     標題: 回覆樓主

小儿的小学讲到好前楚,因为暑假提早放假,是作为旷课,所以一直都冇乜人咁做!

作者: jk923    時間: 18-4-16 15:03

mcl203 發表於 18-4-16 14:53

唔知有無,無人理,老師又無提~~~

因為有聯中?

作者: jk923    時間: 18-4-16 15:05

miriam 發表於 18-4-16 14:53
識人一考完試對晒卷就飛走, 可以成績表都唔拎, 你話有幾咁出奇.

我自己做唔出…

作者: mcl203    時間: 18-4-16 15:26

jk923 發表於 18-4-16 15:03
因為有聯中?

學校本身非催谷型,傳統唔太緊張成績~~~

作者: jk923    時間: 18-4-16 15:31

mcl203 發表於 18-4-16 15:26
學校本身非催谷型,傳統唔太緊張成績~~~

oic

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5