教育王國

標題: 暑期活動 [打印本頁]

作者: IloveJJ    時間: 18-4-18 10:11     標題: 暑期活動

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-4-18 12:07

IloveJJ 發表於 18-4-18 10:11
就快暑假,又準備報暑期活動,大家會同小朋友報咩活動呢?

我先:

我睇緊YMCA嘅website ,不過未有 Summer Course  嘅 schedule 。

作者: little_yolky    時間: 18-4-18 16:49

我先:
果兩隻嘢嬲到我想成個暑假同佢哋報晒中英收補習班。
作者: HK-MAN    時間: 18-4-18 16:53

我先:

食,痾,玩,瞓...遠離書本...
作者: MissUmuch    時間: 18-4-18 18:53

我先:

預備幫佢報早上游水班, 下晝落補習社3個鐘 當托管做暑期功課同預習, 8月頭報一個本地3日2夜camp,比佢去玩吓, 8歲 升3年級, 應該嘗試吓自已獨立d

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-18 18:56

回覆 little_yolky 的帖子

阿大都激到你??!
冇奶油 wor,阿大勤奮好學,有上進心,成績又名列前茅。

作者: S-Kwok    時間: 18-4-18 22:08

1998Ruby1998 發表於 18-4-18 18:56

阿大都激到你??!

莫非阿大玩手機?

作者: assado    時間: 18-4-18 22:28     標題: 回覆樓主:

1 繼續游水
2 再學番繪畫
3 學校羽毛球班/田徑班(如抽到)
4 去書展買圖書
5 多玩下。

作者: IloveJJ    時間: 18-4-18 23:19

作者: IloveJJ    時間: 18-4-18 23:22

作者: IloveJJ    時間: 18-4-18 23:25

作者: IloveJJ    時間: 18-4-18 23:27

作者: assado    時間: 18-4-18 23:27

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:25
我都想佢哋玩多啲運動。之前幾年,已試過: 欖球、乒乓球、羽毛球、溜冰,今年唔知玩乜好?
...

京士柏道有個係用英語嘅欖球班, 有興趣, 暑假可試下。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-18 23:37

回覆 IloveJJ 的帖子

攀石、壁球、桌球。
作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 00:07

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 00:07

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 00:07

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 00:09

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 00:15

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 01:19

作者: retriever    時間: 18-4-19 07:38

我先:

有經驗家長,知否邊間供應商最平?

作者: dearmm    時間: 18-4-19 08:29

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:27
我細仔都係8歲,我都想佢學下獨立。今年幫佢加入埋制服團隊,有宿營有野外定向,好多野玩。
...

請問制服團隊是童軍嗎?可否介紹英文補習班?
謝謝

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 08:57

1998Ruby1998 發表於 18-4-18 18:56

阿大都激到你??!

阿大~除咗讀書好之外, 日常生活無樣掂, 近期仲學埋駁咀駁舌
阿細~日常生活好掂又孝順, 星期日工人姐姐放假仲會幫手煮飯。不過只係中英數三科唔掂已經激到我血壓高

再者, 阿大下學期統測中英都插水。

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 09:15

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:19
咁慘

其實, 佢兩個恒常班已經分別有三及五個, 游水就游到6月底。阿妹一有位都會加個恒常數研。暑假除咗恒常班, 同埋短期手工藝、烹飪班, 佢哋話想學彈床同科學班, 阿妹話想學跆拳, 數研暑期班又一星期兩日, 我又想同阿妹加個暑期英文班, 又要練8月表演曲目, 阿大又要練8月鋼琴考級, 都真係勁忙。
總結:

阿大~粵曲、中國舞、鋼琴、英文會話、數研、彈床、科學班、教會暑期班、短期課程

阿細~粵曲、芭蕾舞、鋼琴、英文班、數研、彈床、科學班、跆拳、教會暑期班、短期課程

作者: tutik    時間: 18-4-19 09:35

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:25
我都想佢哋玩多啲運動。之前幾年,已試過: 欖球、乒乓球、羽毛球、溜冰,今年唔知玩乜好?
...

可以考慮康民處獨木舟、風帆之類,不過都好爆。
我仔就係暑假兩個月做晒整年運動,每年9月返學,個個問做乜成舊炭!

今年打算如下:

1.3至4個游水班(康民處第三期果隻游足捷、胸、蝶,即是weekday 差不多日日游)
2.weekend 睇下抽唔抽到水上话動
3.社區活動旅行之数,2至3個, 都想搵war game
4.一個camp + 一個大陸短線家庭樂
5.一個中作班,一個數预習班(未定)

以上全部空想末到時間報。

作者: Jane1983    時間: 18-4-19 10:11

回覆 retriever 的帖子

一般教會機構搞的活動,係最平,平過Ymca添。
不過都要近自己至得,否則搭車又要錢又花時間。

作者: Jane1983    時間: 18-4-19 10:14

我女幼稚園和初小好鍾意參觀,之前每年暑假都會好緊張周圍搵,pizza nut、嘉頓麵包廠、益力多、警犬訓練...不過今年高小,睇佢應該無乜興趣,要唸其他
作者: ar_mak    時間: 18-4-19 10:23

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 10:51

作者: retriever    時間: 18-4-19 11:31

ar_mak 發表於 18-4-19 10:23
其實我經常都係保持認真,嘈交要認真,講笑要認真。
每年我都有參與安排暑期活動。運動方面,由低低能能既 ...

似我細路參加果隊都有波衫波褲送,唔通係隊友?

D 西人見面又握手又盛,真係唔係好慣。

作者: tutik    時間: 18-4-19 11:31

ar_mak 發表於 18-4-19 10:51
我都認同康文署d活動唔錯,如果唔係太要求高,志在玩下見識下,係一個好好既選擇,而且收費好平,no s ...

邊樹有平平地榄球?等我留意下。

作者: retriever    時間: 18-4-19 11:34

tutik 發表於 18-4-19 11:31

全部都唔貴,你可以上網查小型欖球。

一千蚊左右玩成年,送衫褲襪牙膠背囊。

西人欖球隊,除咗講英文,仲可以學埋 摔跤,爬樹。。。

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 11:41

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 11:42

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 11:46

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 11:46     標題: 回覆樓主:

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 11:49

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 11:58

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-4-19 12:00

tutik 發表於 18-4-19 11:31

你看看這個course,如果時間、地點配合,都幾抵。

圖片附件: myimage.jpg (18-4-19 12:00, 1.35 MB) / 下載次數 7
/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNzg0fDlkNjAzODcxfDE3MTY5MjYxOTd8MA%3D%3D

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 12:10

IloveJJ 發表於 18-4-19 11:49
我都想同細佬加個暑假英文班,唔知邊款好呢?
大我就俾佢參加英文面試班。
...
你阿細又唔同我阿細, 我阿細係要去補底。
作者: S-Kwok    時間: 18-4-19 12:25

little_yolky 發表於 18-4-19 09:15
其實, 佢兩個恒常班已經分別有三及五個, 游水就游到6月底。阿妹一有位都會加個恒常數研。暑假除咗恒常班,  ...

兩個都節目豐富。

請問邊樹有科學班?
科學班好難揾哦!

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 12:42

S-Kwok 發表於 18-4-19 12:25

兩個都節目豐富。
工聯會。

工聯會仲有騎馬仔, 我哋前年學過, 幾好玩的, 係熱D, 無冷氣, 因為响戶外。

作者: kvvvcheung    時間: 18-4-19 12:44

assado 發表於 18-4-18 23:27

京士柏道有個係用英語嘅欖球班, 有興趣, 暑假可試下。

請問邊個團體攪ga,謝謝

作者: tutik    時間: 18-4-19 12:53

IloveJJ 發表於 18-4-19 11:58
哈哈哈,兩個月做全年運動,好貼切!  
你仔肯游水都好,我仔唔太肯架  
你講嗰啲康民署水 ...

响呢度search

http://www.lcsd.gov.hk/tc/programmes/programmeslist/districtsports/searchrsprog.php

另外謝謝幾位報料攬球,我睇下先。

作者: tutik    時間: 18-4-19 13:21

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-19 12:00
你看看這個course,如果時間、地點配合,都幾抵。

原來咁快full 晒!

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-4-19 13:24

tutik 發表於 18-4-19 13:21
原來咁快full 晒!

Really? 咁你book mark個website,明年要早些喇。

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 14:30

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 14:38

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 14:41

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 14:41

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 14:43

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 14:45

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 14:45

作者: little_yolky    時間: 18-4-19 15:13

retriever 發表於 18-4-19 07:38
有經驗家長,知否邊間供應商最平?
康民署。
作者: retriever    時間: 18-4-19 15:25

ar_mak 發表於 18-4-19 14:41
以我所知,除左暑期班,另外每個地區都有自己既球隊,你都可以留意下,收費都係平到忍唔住喊,真係搭車食野 ...

你以為平就無人投訴?

EK 見過有人開帖話本地欖球隊原來係家長教唔專業云云...

無知佢見西人家長教會否覺得專業好多...

"另外玩開欖球足球,再大d先轉去打個人球類,會有好大好大幫助。"

以上你呢句岩口味!

作者: S-Kwok    時間: 18-4-19 15:32

IloveJJ 發表於 18-4-19 14:43
你想搵邊種科學班?我知道明愛YMCA嗰啲有,做實驗、砌電子玩具咁,科大平時長假都有,但暑假我唔清楚。另外 ...

唔知我有冇揾錯,科大今年暑假得2個,1個網上數學,1個coding.
我仔唔鍾意coding,我又唔想報嗰喺屋企做數。
我仔鍾意做實驗,上網Google 暑假科學實驗班都揾唔到香港有,反而見到台灣有。

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 15:40

作者: ar_mak    時間: 18-4-19 15:46

作者: retriever    時間: 18-4-19 16:31

ar_mak 發表於 18-4-19 15:46
其實有d運動係唔岩太細既小朋友去操,所有有大班人,有草地有陽光,間中淋下雨,跑跑跳跳既運動就最好。而 ...

我覺得團體活動對細路成長重要, 但而家D 家長鍾意個人項目, 想要業績鴉嘛...

BTW, 邊個閱讀狂? 我以為你對頭係"呀愁" ...

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 17:18

作者: greentea000    時間: 18-4-19 17:24     標題: 回覆樓主:

教協夏令班 2018

https://www.hkptu.org/summer-class

作者: greentea000    時間: 18-4-19 17:28     標題: 回覆樓主:

教協暑期創科學堂2018
https://www2.hkptu.org/course/camp/summerstem/summerstem.php

作者: Jane1983    時間: 18-4-19 18:37

IloveJJ 發表於 18-4-19 14:41
我都鐘意參觀。可能因為細個窮,無乜出去見識,所以好記得細個參加既參觀活動,最記得係參觀麥當勞,好開 ...

暑假係重要時刻,咁多時間可以玩好多、學好多。安排得好,小朋友在各方面都可以長進好多。我自己都好期待  

作者: S-Kwok    時間: 18-4-19 18:44

IloveJJ 發表於 18-4-19 17:18
明愛有呢種

many thx

作者: S-Kwok    時間: 18-4-19 18:44

greentea000 發表於 18-4-19 17:28
https://www2.hkptu.org/course/camp/summerstem/summerstem.php

many thx

作者: MissUmuch    時間: 18-4-19 20:07

多謝資訊, 本身係教協會員, thx

作者: asweetmom    時間: 18-4-19 21:01

這個很不錯,人仔參加嗎?

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 23:12

作者: IloveJJ    時間: 18-4-19 23:52

作者: retriever    時間: 18-4-20 07:16

Jane1983 發表於 18-4-19 18:37
暑假係重要時刻,咁多時間可以玩好多、學好多。安排得好,小朋友在各方面都可以長進好多。我自己都好期待  ...

謝謝你提起。

暑期亦係重要時刻,唔係培養成術,而係培養自理和良好習慣好時機。

因為唔怕影響課業考試,可以更多時間同佢哋磨。

培養自理或良好習慣,就係要有時間磨。

作者: retriever    時間: 18-4-20 07:19

IloveJJ 發表於 18-4-19 14:38
點解你唔報「基督少年軍」呀!又平又多野玩!

其實佢跟童軍有咩分別。

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 07:29

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 07:33

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 08:17

回覆 IloveJJ 的帖子

阿仔今年啱啱10 歳, 可以報喇!
不過, 資優學院係咪要自身提名咗, 學院收先可以報? 我上網睇咗, 好混亂, 我諗要打電話問吓.

作者: retriever    時間: 18-4-20 08:43

IloveJJ 發表於 18-4-20 07:33
今年我打算重點培訓煮食同洗碗。

雖然之前有教過下,但始終細又輪盡,只係接觸下,無真係做到熟練。今年 ...

我留意到而家唔少成年人都係食完野就擺係度, 年青人飲完野杯都唔洗...

所以作為開始, 我要細路食完野(早餐) 自己洗自己隻碗同杯, 自己洗底褲...

總之, 從小開始左先 ....

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 09:35

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 09:39

作者: ar_mak    時間: 18-4-20 09:50

作者: little_yolky    時間: 18-4-20 10:01

雖然之前有教過下,但始終細又輪盡,只係接觸下,無真係做到熟練。今年 ...
阿細煮飯、洗菜做得好好喇。佢仲識煎蛋。之前個工人姐姐煮嘢懶, 有次佢把火自己去廚房煎咗隻蛋加餸。不過無煎埋俾家姐..................
作者: little_yolky    時間: 18-4-20 10:04

ar_mak 發表於 18-4-20 09:50
自理真係好緊要,唔識自理,就唔會明白,佢地一直以來冇做到既野,其實係有好多人幫佢地做緊。
自理+運動 ...
自理+運動+閱讀,3串1奪命三重彩,跑出黎真係讀書成績差極有個譜 <==== 笑到肚痛。

不過點解阿細三樣都足, 佢成績咁既? 點解釋先。

作者: little_yolky    時間: 18-4-20 10:07

IloveJJ 發表於 18-4-20 09:39
係呀!我仔啲同學嚟到,食完就走,我叫佢哋清理,佢哋好奇怪點解要咁做?仲問我  
咁你仔細呀!正 ...
我中學時有次去同學屋企, 佢無工人, 係婆婆照顧。咁婆婆好好整下午茶我哋食, 我食完整係隨手執嘢啦, 點知同學阻止我, 問駛乜執, 又唔係工人, 我當堂O咗咀.......
作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 10:22

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 10:23

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 10:27

作者: retriever    時間: 18-4-20 10:34

自理真係好緊要,唔識自理,就唔會明白,佢地一直以來冇做到既野,其實係有好多人幫佢地做緊。
自理+運動 ...

唔識自理, 一係覺得佢細, 另一係呀媽覺得幫仔女自己舒心...

BTW, 除左三重彫, 有無六環彩介紹?

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 10:36

點會唔識,唔煮啫,最多咪唔好食

作者: retriever    時間: 18-4-20 10:36

IloveJJ 發表於 18-4-20 10:27
咁你要培養家姐囉!我都係細嗰個乜都識做,大嗰個就雞手鴨腳。佢好明顯大個諗住請工人,但佢又唔想俾錢, ...

你會否覺得, 教到個細仔咁好, 第時俾老婆駛佢做野, 你會唔咁心?

作者: retriever    時間: 18-4-20 10:38

自理+運動 ...

"ps:IQ題,閱讀狂徒激到成晚紮紮跳,你估下最慘係邊個?"

梗係佢樓下果個啦!!!

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 10:41

IloveJJ 發表於 18-4-20 09:35
我以為你仔已經係會員添,撈亂了!你睇返資優嗰邊個帖呀!如果你仔做咗會員,我見好多呢啲班,可能有佢啱架 ...

我希望佢做到。怕佢無資格。
同佢報中大資優數學課程,報咗3次,都係後備。第一次後備第三,最近嗰次係後備第一,無人退,一直讀唔到,無辦法,唔夠叻。

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 10:46

retriever 發表於 18-4-20 08:43
我留意到而家唔少成年人都係食完野就擺係度, 年青人飲完野杯都唔洗...

所以作為開始, 我要細路食完野(早 ...

係呀!所以從今年小四開始,我要阿仔食完早餐,要自己將碗筷攞入廚房。
每個星期要自己開機洗衫 (佢自己一機),試過臨瞓先發現第二日無校服/底褲著,臨急臨忙都要自己開機洗。

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 10:48

little_yolky 發表於 18-4-20 10:04
自理+運動+閱讀,3串1奪命三重彩,跑出黎真係讀書成績差極有個譜

時侯未到啫

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 10:51

IloveJJ 發表於 18-4-20 10:22
咦,睇嚟我哋睇法好接近喎,我一直都好著重培養呢三樣野。可惜我啲仔對運動真係幾無興趣,尋日問佢哋今年 ...

golf、桌球咁細都有得學?
我仔同你大仔差不多。平時鍾意保齡球、扔發標,今年問佢想玩咩,佢答我地壺(emoji)

作者: retriever    時間: 18-4-20 10:57

S-Kwok 發表於 18-4-20 10:46
係呀!所以從今年小四開始,我要阿仔食完早餐,要自己將碗筷攞入廚房。
每個星期要自己開機洗衫 (佢自己 ...

"攞入廚房" 要唔要跟手洗埋?

個人意見, 一隻半隻, 堅持要佢跟手洗埋...

眼見真係有年青人甚至成年人, 在屋企食完飲完, 將碗杯完放SINK 盤就走左去....

PS.  慣放SINK 盤走左去既人, 佢地係從來唔知 (因從來唔做), 咁樣係仲難洗, 因為D 油汁隨著SINK 盤內水位, 攪到個碗底都好肥膩

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 11:08

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 11:10

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 11:11

作者: S-Kwok    時間: 18-4-20 11:28

retriever 發表於 18-4-20 10:57
"攞入廚房" 要唔要跟手洗埋?

返學日子無叫佢洗,叫佢放喺洗碗盆開水浸住。

作者: crysta2l    時間: 18-4-20 13:03

IloveJJ 發表於 18-4-20 07:29
你問過啦喎!
我無玩過童軍…基督少年軍有好多隊,每星期集隊,活動內容好多,大約三、四星期一個類別,例 ...
我有興趣幫我小一囡囡報, 請問咁細, 有什麼活動玩?  多戶外活動嗎?   另外我見網站唔多覺間分隊聯絡的資料.  
作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 13:24

作者: ar_mak    時間: 18-4-20 14:06

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5