教育王國

標題: 英國學生簽證 [打印本頁]

作者: TKSMOM    時間: 18-5-11 22:19     標題: 英國學生簽證

呀女今年去英國讀Six Form,學校已出CAS,下一步就是攪student visa,好似好多嘢要做。
想問下各位,有必要找代理辦英國簽證文件嗎?
請分享你們的經驗?
謝謝!

作者: katrinafu    時間: 18-5-11 22:31

TKSMOM 發表於 18-5-11 22:19
呀女今年去英國讀Six Form,學校已出CAS,下一步就是攪student visa,好似好多嘢要做。
想問下各位,有必要 ...

Check pm please !

作者: TingTing    時間: 18-5-12 08:43

katrinafu 發表於 18-5-11 22:31
Check pm please !
我孩子也是今年9月去英國,至今仍未收CAS;等待中,可否也pm我有関申請visa的資料嗎?謝謝你…
作者: cow    時間: 18-5-12 13:41

-- deleted --

作者: etoile    時間: 18-5-12 15:30

慢慢填,有乜唔明上嚟問,唔洗錢。

收到CAS第一步去預約照肺先,跟住上網開account填表,慢慢填幾日可填好,跟手就book時間上visa office遞表。
作者: TKSMOM    時間: 18-5-12 23:04

etoile 發表於 18-5-12 15:30

收到CAS第一步去預約照肺先,跟住上網開account填表,慢慢填幾日可填好 ...
昨晚開了Account,因為想睇下。。。。
咁我的去照肺先,約時間攪簽症難嗎?

作者: 喧嘩    時間: 18-5-13 07:26     標題: 回覆樓主:

自己填唔難嗎? agent代辦要收660

作者: kls12    時間: 18-5-13 08:09

喧嘩 發表於 18-5-13 07:26

不難,但要小心,不要填錯。最麻煩是要找回十年的岀境記錄,但這點agent 都幫不到手。

作者: TingTing    時間: 18-5-13 08:55

etoile 發表於 18-5-12 15:30

收到CAS第一步去預約照肺先,跟住上網開account填表,慢慢填幾日可填好 ...
請問各位,未收到cas ;可以先去照肺和體驗嗎?child 和 general cas ; 要做的 body check items 是否相同?我未收CAS…如而家做定先,會否做錯了…?

作者: cow    時間: 18-5-13 23:29

Financial Proof

請問一個月銀行statement可以嗎?
如叫銀行比信, 手續費(如hsbc, 東亞)多少?
作者: dbc421    時間: 18-5-13 23:43

回覆 kls12 的帖子

請問是否只填有在passport 吸左chop 的出入境紀錄?如去台灣、大陸和加拿大等,passport 冇chop 的是否不用填?
作者: jamesj    時間: 18-5-14 00:10

填錯是非常麻煩,要小心睇清楚,填完最好檢查一次至交,如認為600紋可以支付最好比人填,費事煩

作者: etoile    時間: 18-5-14 00:56

TKSMOM 發表於 18-5-12 23:04
昨晚開了Account,因為想睇下。。。。
咁我的去照肺先,約時間攪簽症難嗎?
當大家陸續收到CAS,visa office就會開始難book。
作者: etoile    時間: 18-5-14 01:01

TingTing 發表於 18-5-13 08:55
請問各位,未收到cas ;可以先去照肺和體驗嗎?child 和 general cas ; 要做的 body check items 是否相同? ...
照我所知只需要照肺,冇其他body check喎。
我收到CAS先去照肺,你想早D嘅,不如直接打去照肺嗰度問下得唔得。

作者: etoile    時間: 18-5-14 01:03

dbc421 發表於 18-5-13 23:43

請問是否只填有在passport 吸左chop 的出入境紀錄?如去台灣、大陸和加拿大等,passpor ...
係,10次外遊紀錄只填寫䕶照上有chop嘅就得。
作者: Chole    時間: 18-5-14 08:08     標題: 回覆樓主

請教一下,如有另一本外國護照,是否也要填裏面的外遊紀錄?

作者: kls12    時間: 18-5-14 08:10

cow 發表於 18-5-13 23:29
Financial Proof

請問一個月銀行statement可以嗎?

要HSBC 岀信,上年要最少三星期。我等不到,在總行弄了張certify true copy,不用收費 (可能不同account 不同)。一般月結單不可以,上年有人無比都得,聽講話是抽檢的。

作者: TingTing    時間: 18-5-14 08:25

Chole 發表於 18-5-14 08:08
請教一下,如有另一本外國護照,是否也要填裏面的外遊紀錄?

同另外去中國的(北京\上海)果D洗唔洗填?算不箅出入境?
謝謝,

作者: kls12    時間: 18-5-14 08:48

jamesj 發表於 18-5-14 00:10
填錯是非常麻煩,要小心睇清楚,填完最好檢查一次至交,如認為600紋可以支付最好比人填,費事煩
...

有多麻煩?

或者讓我說回上年的情況,其實每年都可能不同,上年是即場影相,聽講以往是自己帶去的。

由於是經AA的,AA是提供了一很詳細的説明,跟着填便可。但都在其中一頁面,填錯了我的名字。在AA的說眀中,是有教如何處理填錯資料,都是影印簽個名。
上到中心,負責接待的,應該是一個暑期工。他只是收集有用的文件,Scan 在電腦中。他原先沒有處理我的填錯資料,因沒有這程序。後來他多次問了上司,才後補scan 上。

作者: 亮燈    時間: 18-5-14 10:31

算平

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-14 10:54

TingTing 發表於 18-5-13 08:55
請問各位,未收到cas ;可以先去照肺和體驗嗎?child 和 general cas ; 要做的 body check items 是否相同? ...

報告有效期是6個月,未收到都可做

作者: meemeefung    時間: 18-5-14 14:31

原來銀行月結單唔得!咁要銀行出咩信同埋需要啲咩資料先至合乎簽證要求?Thanks!

作者: MsSleepy    時間: 18-5-14 15:18

回覆 meemeefung 的帖子

我本身是收取電子月結單(中銀),申请簽證前,我於網上要求銀行寄月結單正本給我(1份是不用收費),但需時1至2個星期,收到便用銀行發出的那份月結單作為簽證申請用途。 其實銀行寄给我的也是列印版,不過包含一頁 covering letter,內有 this is a computer generated copy does not require signature 的字眼。
另外,就我所知,香港是low risk national, 所以可以在英国簽证部要求時才提交財務證明。不過去年我孩子申請大學簽证時, 為免延誤簽證,我們都有提交財務證明,孩子並在申请表內特別填上以下資料

"I am an applicant under the Differentiation Agreement as a low risk national."

有關 Differentiation Agreement as a low risk national.
的相關資料,詳情可以參看以下英国政府網址

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Visas-and-Immigration/Tier-4-eligibility-and-requirements#layer-5347

作者: MsSleepy    時間: 18-5-14 15:48

回覆 meemeefung 的帖子

還有,若財務證明並非由孩子的銀行戶口持有,家長需要另外寫一封信證明同意願意support孩子在英國讀書的相關費用,若該財務證明是夫婦聯名戶口的,那麼信件便要夫婦同時簽名。
我孩子是自己上網申请的,我就幫手核对。就算經agent辦理,為免有所延誤,大家最好有唔明問清楚agent和核對清楚agent 所提交的資料, 省卻日後跟進的麻煩。去年我朋友經Agent 提交visa 申请,簽证一直都未有進展,追問下才知道因那封sponsorship letter 需要加上丈夫名字和簽名,因朋友提供的財務證明是夫婦联名户口,但那信agent 預備的sponsorship letter 卻只有朋友的資料和簽名。

作者: kls12    時間: 18-5-14 15:51

meemeefung 發表於 18-5-14 14:31

原來銀行月結單唔得!咁要銀行出咩信同埋需要啲咩資料先至合乎簽證要求?Thanks!

上年有人話用月結是ok的,又有人話唔得,要有銀行chop. 由於是抽檢,有些人沒有岀示都ok.所以沒有結論。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3433264&extra=&page=2

作者: TKSMOM    時間: 18-5-14 16:58

etoile 發表於 18-5-14 01:03
係,10次外遊紀錄只填寫䕶照上有chop嘅就得。
咁即是不用寫去澳門同大陸

加拿大是英聯邦國家,要寫嗎?還有,女有加拿大eTA,須要申報嗎?

作者: etoile    時間: 18-5-14 18:41

TingTing 發表於 18-5-14 08:25
同另外去中國的(北京\上海)果D洗唔洗填?算不箅出入境?
謝謝,
我哋用回鄉証,䕶照冇紀錄,冇報。
作者: meemeefung    時間: 18-5-14 18:43

回覆 MsSleepy 的帖子

thanks
作者: meemeefung    時間: 18-5-14 18:44

thanks
作者: etoile    時間: 18-5-14 18:44

kls12 發表於 18-5-14 08:48
有多麻煩?

或者讓我說回上年的情況,其實每年都可能不同,上年是即場影相,聽講以往是自己帶去的。
係,AA份instruction基本上係逐個位教你填,跟住做就OK。
我有諗過好唔好copy n paste上嚟,但係太太太長。

作者: katrinafu    時間: 18-5-14 18:52

TKSMOM 發表於 18-5-14 16:58
咁即是不用寫去澳門同大陸

國內,澳門 如用身份證/回鄉卡入境,那不用報 ,除非你是用你護照入境,見到有出入境印 , 有印便要填 。

總之是睇你證件有 出入境印 先填入去 。

作者: TKSMOM    時間: 18-5-14 19:31

謝謝各位!

作者: cow    時間: 18-5-14 20:09

kls12 發表於 18-5-14 15:51
上年有人話用月結是ok的,又有人話唔得,要有銀行chop. 由於是抽檢,有些人沒有岀示都ok.所以沒有結論。
h ...

statement 啲錢要show 連續28日,visa比錢前31日內.
- estatement 無certified應該唔得
- 正適statement應該得
- 比"estatement 無certified"同無比無乜分別, 因"抽檢到先要比"

作者: DKmum    時間: 18-5-14 21:46

請問大學生Visa申請手續是否和中學生一樣? CAS是否由大學提供?
作者: MsSleepy    時間: 18-5-14 23:47

回覆 DKmum 的帖子

CAS 是由大学發出的,需要几个工作天,每間大学需時可能不一樣,最好問大学或查看大学網頁。放榜後盡快把成績單交给大学,等大学盡快出CAS。
我未试過中学的Visa申请,所以不肯定,留待其它有经驗的家長答你。

作者: etoile    時間: 18-5-15 18:08

DKmum 發表於 18-5-14 21:46
請問大學生Visa申請手續是否和中學生一樣? CAS是否由大學提供?
放榜後如果成績meet到CO,UCAS會直接通知學生confirm offer,之後等學校出CAS。
作者: kykyma2000    時間: 18-5-15 18:22

TKSMOM 發表於 18-5-11 22:19
想問下各位,有必要 ...

我上年幫大仔因為第一次申請,搵Agent 搞$1000; 去到果然一次搞掂,有其他家長要飛的士返家拿文件。 今次細仔,我會自己搞,他的學校要我們先拿到驗身紙和銀行証明才發CAS,上個月一過16 歲先申請換Passport; 今天剛剛去完驗身;相比之下,今年少人好多,不過可能是時間尚早(emoji)

作者: TKSMOM    時間: 18-5-15 18:34

kykyma2000 發表於 18-5-15 18:22
我上年幫大仔因為第一次申請,搵Agent 搞$1000; 去到果然一次搞掂,有其他家長要飛的士返家拿文件。 今次 ...

可能好多人也沒有收到CAS
少人是指驗身吧?!

我已做了一部分工作,等女得閒D就去影相照肺,希望約到一考完IGCSE即去簽証中心搞手續

作者: DKmum    時間: 18-5-16 00:03

MsSleepy 發表於 18-5-14 23:47
回覆 DKmum 的帖子

CAS 是由大学發出的,需要几个工作天,每間大学需時可能不一樣,最好問大学或查看大学 ...
謝謝回覆!我仔依家喺香港讀緊大學,已收到正式Offer今年九月到英國交流一年,所以不用等放榜!有朋友話我知今年改咗措施要學生自己申請CAS, 而學校不會出CAS, 都唔知係咪真!我仔呢個月搏殺溫緊書唔得閑send email 問大學, 所以睇吓呢度有冇高人指點下姐!
作者: mimiip    時間: 18-5-16 11:18

請問可否pm 有關需要文件,因為要同仔renew visa, 如果暑假回來是否不用再做TB test
作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-16 17:36     標題: 回覆樓主:

想問如果用saving book,是否都要找銀行做 certified true copy,或是copy就可以?

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-16 17:38

DKmum 發表於 18-5-16 00:03
謝謝回覆!我仔依家喺香港讀緊大學,已收到正式Offer今年九月到英國交流一年,所以不用等放榜!有朋友話我 ...

delete
唔好意思,快手錯咗

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-16 17:42

etoile 發表於 18-5-15 18:08
放榜後如果成績meet到CO,UCAS會直接通知學生confirm offer,之後等學校出CAS。

唔好意思,快手錯咗

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-16 17:45     標題: 回覆樓主:

其實我都覺得好奇怪,學校做CAS時,問我取資料,就系 監護人證明信,銀行存款證明等,不是申請visa先用嗎?

作者: 亮燈    時間: 18-5-16 20:21

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-16 17:36
想問如果用saving book,是否都要找銀行做 certified true copy,或是copy就可以?

紅薄仔要正本啊!

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-16 20:32

亮燈 發表於 18-5-16 20:21
紅薄仔要正本啊!

是否用正本紅簿仔+影印本就可以啦! 不用銀行certified true copy?

作者: 亮燈    時間: 18-5-16 21:25

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-16 20:32

是否用正本紅簿仔+影印本就可以啦! 不用銀行certified  ...

作者: cow    時間: 18-5-16 23:16

DKmum 發表於 18-5-16 00:03
謝謝回覆!我仔依家喺香港讀緊大學,已收到正式Offer今年九月到英國交流一年,所以不用等放榜!有朋友話我 ...
"學生自己申請CAS, 而學校不會[主動]出CAS"?
我知有去UK exchange學生一個月前, 一次過收到offer letter, CAS and some useful information letters.

作者: NGOs    時間: 18-5-18 07:46

TingTing 發表於 18-5-12 08:43
我孩子也是今年9月去英國,至今仍未收CAS;等待中,可否也pm我有関申請visa的資料嗎?謝謝你… ...

我都係乜都未收到

作者: 亮燈    時間: 18-5-18 08:07

NGOs 發表於 18-5-18 07:46
我都係乜都未收到

應該差唔多時間收到,亦可問學校CAS幾時會send俾你?應該可用offer letter去照肺先,有CAS就即刻上網攪簽證。

作者: cow    時間: 18-5-18 09:14

NGOs 發表於 18-5-18 07:46
我都係乜都未收到
一般開學前3個月會收到.
作者: dbc421    時間: 18-5-18 09:20

回覆 亮燈 的帖子

請問是否整本存摺每一頁都要影印1個copy? 還是只需最新近1個月的頁數?
作者: NGOs    時間: 18-5-18 09:45

cow 發表於 18-5-18 09:14
一般開學前3個月會收到.

我再問下agent
Thx

作者: 亮燈    時間: 18-5-18 11:43

dbc421 發表於 18-5-18 09:20
回覆 亮燈 的帖子

請問是否整本存摺每一頁都要影印1個copy? 還是只需最新近1個月的頁數? ...

要每頁都影,有數就要影,仲要交埋正本俾佢。

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-18 12:30

亮燈 發表於 18-5-18 11:43

檢查後當日比返,或是他們要hold,事後先計Passport一起寄回?

作者: 亮燈    時間: 18-5-18 12:58

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-18 12:30
檢查後當日比返,或是他們要hold,事後先計Passport一起寄回?

好似passport咁之後寄回俾你

作者: cow    時間: 18-5-18 14:26

亮燈 發表於 18-5-18 11:43
應該有名果頁,同近一個月而筆錢cover多過28日.
作者: 亮燈    時間: 18-5-18 15:33

cow 發表於 18-5-18 14:26
應該有名果頁,同近一個月而筆錢cover多過28日.

我影晒,唔好煩。

作者: XYZABC    時間: 18-5-19 14:48

亮燈 發表於 18-5-18 08:07

應該差唔多時間收到,亦可問學校CAS幾時會send俾你?應該可用o ...

請問是否開學前3個月才可申請,如9月3號開學,6月3日方可申請?

作者: 亮燈    時間: 18-5-19 14:57

XYZABC 發表於 18-5-19 14:48
請問是否開學前3個月才可申請,如9月3號開學,6月3日方可申請?

係呀!或者出發前三個月。

作者: XYZABC    時間: 18-5-19 15:02

亮燈 發表於 18-5-19 14:57
係呀!或者出發前三個月。

我已收到CAS,囝又已照肺,都要等多2星期先上綱做?可否現在上網做咗先,比曬錢,預約6月3號上簽証中心。咁樣得唔得?

作者: 亮燈    時間: 18-5-19 15:42

XYZABC 發表於 18-5-19 15:02
我已收到CAS,囝又已照肺,都要等多2星期先上綱做?可否現在上網做咗先,比曬錢,預約6月3號上簽証中心。 ...

你可上網登記填表,睇下佢受喇受。

作者: emmafish    時間: 18-5-19 21:09

kls12 發表於 18-5-13 08:09
不難,但要小心,不要填錯。最麻煩是要找回十年的岀境記錄,但這點agent 都幫不到手。
...

其實自己都唔記得,係咪对住舊passport 逐項填?

同埋想7月頭做visa, 係咪6月先網上填表?

謝謝

作者: cow    時間: 18-5-21 18:08

XYZABC 發表於 18-5-19 15:02
我已收到CAS,囝又已照肺,都要等多2星期先上綱做?可否現在上網做咗先,比曬錢,預約6月3號上簽証中心。 ...
幾時開學?
作者: XYZABC    時間: 18-5-21 18:29

cow 發表於 18-5-21 18:08
幾時開學?

9月3日

作者: etoile    時間: 18-5-21 23:13

emmafish 發表於 18-5-19 21:09
其實自己都唔記得,係咪对住舊passport 逐項填?

同埋想7月頭做visa, 係咪6月先網上填表?
係呀,慢慢對清楚每個國家嘅出入境日期,最近10次就夠。

作者: 喧嘩    時間: 18-5-23 22:40     標題: 回覆樓主:

今日搵亞女passport, 得番3本, 冇左bb果本, 請問洗唔洗交番正本架? 而最新果本係啱啱攞, 冇任何出入境記錄, 定係齋填去過邊度就可以?

作者: cow    時間: 18-5-23 23:04

喧嘩 發表於 18-5-23 22:40
今日搵亞女passport, 得番3本, 冇左bb果本, 請問洗唔洗交番正本架? 而最新果本係啱啱攞, 冇任何出入境記錄, ...
過去十年紀錄. 2本舊嘅已10年.
作者: dbc421    時間: 18-5-23 23:23

回覆 etoile 的帖子

想問問如最近8次外遊都是日本,是否照填曬日本就行?還是要填再之前去其他國家的紀錄?
作者: 喧嘩    時間: 18-5-23 23:52

cow 發表於 18-5-23 23:04
過去十年紀錄. 2本舊嘅已10年.

唔該晒你呀, 但唔夠10年, 第2本係09年開始, 咁有冇問題

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-24 07:57

亮燈 發表於 18-5-18 12:58
好似passport咁之後寄回俾你

是否交個certified true copy嘅銀行証明,就不用收我本正本呢?

因收咗本正本saving booking 會好唔方便,因需要用

作者: 亮燈    時間: 18-5-24 08:00

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-24 07:57

是否交個certified true copy嘅銀行証明,就不用收我本 ...

我都唔太清楚,如果你唔想俾正本,可叫銀行寫資產證明都得!

作者: cow    時間: 18-5-24 09:15

喧嘩 發表於 18-5-23 23:52
唔該晒你呀, 但唔夠10年, 第2本係09年開始, 咁有冇問題
無問題.
作者: 喧嘩    時間: 18-5-24 12:23

cow 發表於 18-5-24 09:15
無問題.

唔該晒

作者: etoile    時間: 18-5-24 22:43

dbc421 發表於 18-5-23 23:23
回覆 etoile 的帖子

想問問如最近8次外遊都是日本,是否照填曬日本就行?還是要填再之前去其他國家的紀錄 ...
計8次。
作者: emmafish    時間: 18-5-25 10:28

可否pm 我那間agent? thanks

作者: 喧嘩    時間: 18-5-25 13:46

emmafish 發表於 18-5-25 10:28
可否pm 我那間agent? thanks

我係bu嘅agent, 唔知有冇walkin架

作者: emmafish    時間: 18-5-25 14:40

喧嘩 發表於 18-5-25 13:46
我係bu嘅agent, 唔知有冇walkin架

我問咗BU, 佢地話太忙唔收街客

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 12:35

亮燈 發表於 18-5-24 08:00
我都唔太清楚,如果你唔想俾正本,可叫銀行寫資產證明都得!

問咗銀行,封信要收300和等2星期,再郵寄比我,前後可能要3星期

作者: 一家三口    時間: 18-5-30 12:57

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 12:35
問咗銀行,封信要收300和等2星期,再郵寄比我,前後可能要3星期

邊間銀行?

作者: 亮燈    時間: 18-5-30 12:59

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 12:35

係呀!一定收錢!

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 13:05

一家三口 發表於 18-5-30 12:57
邊間銀行?

獅子銀行

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 13:06

亮燈 發表於 18-5-30 12:59
係呀!一定收錢!

我都知一定要收錢,但300算唔算合理呢?
是否現在做定,或是等收到CAS先?怕到時要等3星期,就好遲

作者: 亮燈    時間: 18-5-30 13:07

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 13:06
我都知一定要收錢,但300算唔算合理呢?

差唔多啦!

作者: 一家三口    時間: 18-5-30 13:07

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 13:05
獅子銀行

我上星期去問,佢哋話幾日就有,如要快就自己去分行攞。

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 13:08

一家三口 發表於 18-5-30 13:07

你都是同一銀行?

作者: 一家三口    時間: 18-5-30 13:17

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 13:08
你都是同一銀行?

我問 近荃灣地鐵 的獅子銀行㗎。

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 13:20

一家三口 發表於 18-5-30 13:17
我問 近荃灣地鐵 的獅子銀行㗎。

等我再問?如果一星期內取到,就不用太早整啦!

作者: 一家三口    時間: 18-5-30 13:30

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 13:20
等我再問?如果一星期內取到,就不用太早整啦!

我就係問定,比自己有預算。

作者: bigbrother    時間: 18-5-30 14:11

一家三口 發表於 18-5-30 13:07

關於銀行信,雖然唔係一定需要,但如果攞,一定攞一封有用的,好多銀行的信,只是寫客戶的過去一個月或三個月的平均結餘,並不是領使館的簽證要求。小心問清楚,以免嘥時間等一份冇用嘅嘢。

注意:資金存放於銀行不少於28日,即是過去28日的最低結餘,並不等於平均結餘。

作者: 一家三口    時間: 18-5-30 14:14

bigbrother 發表於 18-5-30 14:11
關於銀行信,雖然唔係一定需要,但如果攞,一定攞一封有用的,好多銀行的信,只是寫客戶的過去一個月或三 ...

謝謝資料。我都知道有這情況,最怕連銀行職員自己都唔清楚。

作者: bigbrother    時間: 18-5-30 14:15

一家三口 發表於 18-5-30 14:14
謝謝資料。我都知道有這情況,最怕連銀行職員自己都唔清楚。

真的是十間九間都唔清楚的,其中仲有幾間可能唔肯咁出比你

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 14:25

關於銀行信,雖然唔係一定需要,但如果攞,一定攞一封有用的,好多銀行的信,只是寫客戶的過去一個月或三 ...

銀行話會交比後勤某部門專門負責,他們會再從系統列印資料,再做封信。

作者: bigbrother    時間: 18-5-30 14:31

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 14:25
銀行話會交比後勤某部門專門負責,他們會再從系統列印資料,再做封信。
...

最差是「建X銀行」,就算是甚麼Premier Select客,結果都係好大個鼻咁答你,我哋銀行只有呢個格式,不會因應客戶要求,出一封我哋的格式

作者: 喧嘩    時間: 18-5-30 14:56

下, 咁點要求銀行出? 係米要佢出一個月, 好似人地紅薄仔咁, 清楚列明出入數? 我好多出入喎" 呢排逐少唱英鎊。
另外如果佢唔肯, 我喺中銀有50萬港幣定期, 8萬人仔定期, 夠唔夠數當證明? 咁樣係米簡單d

作者: bigbrother    時間: 18-5-30 15:23

喧嘩 發表於 18-5-30 14:56
下, 咁點要求銀行出? 係米要佢出一個月, 好似人地紅薄仔咁, 清楚列明出入數? 我好多出入喎" 呢排逐少唱英 ...

1)叫銀行出信,列出過去28日的每日結餘;
2)信上寫明過去28日的每日結餘都多於$xxx,xxx,xxx
3)叫銀行出定期存款證明,上邊列出存款的起存及結束日期

作者: DOUGLASMAMA    時間: 18-5-30 16:07

bigbrother 發表於 18-5-30 15:23
1)叫銀行出信,列出過去28日的每日結餘;
2)信上寫明過去28日的每日結餘都多於$xxx,xxx,xxx
3)叫銀行出 ...

不是話只計流動現金?定期唔計嗎?28日內有足夠一年學費,對嗎?

作者: bigbrother    時間: 18-5-30 16:09

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 16:07
不是話只計流動現金?定期唔計嗎?28日內有足夠一年學費,對嗎?

我唔知幾多錢...

作者: kykyma2000    時間: 18-5-30 16:55

bigbrother 發表於 18-5-30 16:09
我唔知幾多錢...

我去DBS 拿證明,勁麻煩和問左三個星期最後都幫唔到手,佢哋竟然用中文入我的姓名;之後唯有去東亞銀行叫經理幫手在月結單打個圓印,交到學校出CAS , 個學校職員唔䛊睇Integrated Statement, 再折騰了兩轉highlight埋d緊要資料先出到CAS, 星期五去Visa Center, 希望順利啦

作者: 喧嘩    時間: 18-5-30 17:10

DOUGLASMAMA 發表於 18-5-30 16:07

我之前爬文, 見過話最好定期, 我估定期代表你有多餘錢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5