教育王國

標題: 男校還是男女校? [打印本頁]

作者: AHGU    時間: 18-5-18 10:05     標題: 男校還是男女校?

兒子凖備升中,心煩緊男校好還是男女校好。我倆是讀男女校的,未知讀男校會點?有過來人可分享嗎?萬分感激!

作者: b3410    時間: 18-5-18 10:12

我暫時咁睇:女仔-- 男女校
男仔 -- 男校

不過,呢D都係extra考慮,揀適合的學校先。

作者: 熱媽    時間: 18-5-18 10:15

回覆 AHGU 的帖子

呀仔自己點諗?佢想呀媽話事啦?
作者: AHGU    時間: 18-5-18 10:18

熱媽 發表於 18-5-18 10:15
回覆 AHGU 的帖子

呀仔自己點諗?佢想呀媽話事啦?

沒有特別意見,我想選男校,因為不用跟女生爭。小學成績及面試表現女生較好

作者: IloveJJ    時間: 18-5-18 10:21

作者: Yanamami    時間: 18-5-18 10:23

呢d就唔洗煩住先啦,最紧要揀啱程度既学校。第日出黎做野都係男女-齐競爭,無乜好避。
作者: laiping    時間: 18-5-18 12:33

我未算係過來人,但由於亞仔鍾意數理,所以我會揀男校,特别係高中理科選修科會開三班的!我其實好鍾意聖言,因為佢哋高中 physics, chemistry 和 biology 其中兩科都開三班;但好可惜亞仔唔係最鍾意聖言……

人人的情況都不同,看看小朋友的需要吧!

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-18 13:29

AHGU 發表於 18-5-18 10:05
兒子凖備升中,心煩緊男校好還是男女校好。我倆是讀男女校的,未知讀男校會點?有過來人可分享嗎?萬分感激 ...
小朋友既性格係點?
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-18 13:31

AHGU 發表於 18-5-18 10:18
沒有特別意見,我想選男校,因為不用跟女生爭。小學成績及面試表現女生較好
...
唔想同女仔爭,唔應該係選男校既理由,小朋友自己喜歡先係最重要。

作者: A-Mum    時間: 18-5-18 13:39

我覺得男校D仔玩得顛d,打機多d,有好有唔好。不過男校入理科班競爭大,我仔有朋友收到學校紙仔話佢應該派唔到想入嘅科,即場喊左,好慘。
作者: kkhon    時間: 18-5-18 14:17

回覆 AHGU 的帖子

我的是獨生子,讀男校想搵一生的兄弟。
作者: tpmon    時間: 18-5-18 20:04

兒子凖備升中,心煩緊男校好還是男女校好。我倆是讀男女校的,未知讀男校會點?有過來人可分享嗎?萬分感激 ...

將來出來社會工作,一定有男女的。

更早懂得與異性溝通,是讀男女校一項好處。

只是香港很多傳統名中,都是單性學校。

作者: AHGU    時間: 18-5-18 23:08     標題: 回覆樓主

請問男校係咪會常玩happy corner, M人之類遊戲?

作者: Anniemun    時間: 18-5-18 23:34

laiping 發表於 18-5-18 12:33
我未算係過來人,但由於亞仔鍾意數理,所以我會揀男校,特别係高中理科選修科會開三班的!我其實好鍾意聖言 ...
聖言都已經好好了,咁你仔鍾意哪間?
作者: WinnieCatCat    時間: 18-5-18 23:45

我細佬和老公都是讀男校,我自己讀女校,我和老公都喜歡中學讀單性別學校。
1. 男校的兄弟情,可以親如真兄弟。成班男仔為同學打氣喪嗌,在男女校既男生好少會咁做
2. 青春期男女生理心理都有變化,單性別學校少d尷尬。例如女仔大熱天成身濕,唔會因怕尷尬著冷衫遮住。男仔總會講下咸濕野,但有得講下才可平衡心理,而佢地好識分寸,有女仔在場就唔會講
3. 男校既男仔即使唔係最top那批,也會有點領導才能,唔知係咪要威,對住女仔都幾gentleman的。這是我自己當年同男校joint functions、在大學及在職場的觀察。有d男女校出身的男同事,反而唔夠大方、欠自信。

作者: WinnieCatCat    時間: 18-5-18 23:51     標題: 回覆樓主

不過有d男仔是較適合男女校的。
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我細佬有個師兄,名列前茅也主動選文科,結果A level 考3A,但佢既同學全部是DDEE甚至F,可以想像師兄高中4年都單打獨鬥,很孤單。男女校沒那麼一面倒,文科也會有d叻人讀。

有人話男校理科競爭大,其實男女校一樣大,成績唔好讀咩學校選科也不利。男校理科班數較多,男女校文理科較平均,男校選到理科的機會可能同男女校差不多。

2. 極討厭運動的男仔。男校唔一定要運動叻,但起碼願意運動才較易識朋友。成班男仔課餘會爭取時間打波踢波,如果好唔鍾意運動,在男校都幾另類。

作者: WinnieCatCat    時間: 18-5-18 23:58

AHGU 發表於 18-5-18 23:08
請問男校係咪會常玩happy corner, M人之類遊戲?

我老公同細佬都冇講過有呢d,反而是大學有人玩。其實唔好以為男女校就唔會玩

作者: adriantai    時間: 18-5-19 08:04

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:51
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我 ...

我同意文靜既男仔適合讀男女校多D

作者: gracelam    時間: 18-5-19 08:23

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:51
1. 明顯是喜歡文史科的男仔。在男校讀理科的傾向很強,叻既一定讀理科。我 ...

經你一提茅塞頓開!!   我都糾結緊阿仔讀男校定男女校較適合?

阿仔運動真係唔叻, 直情可以話係O運動細胞, 如果讀男校真係好異類。

作者: mcl203    時間: 18-5-19 08:36

男生選男校咪可以減少同女生爭讀理科囉,平均形勢上女生成績係較好。男仔讀男校,唔一定要運動叻,識搞搞震就有埋堆啦~~~

作者: laiping    時間: 18-5-19 10:08

回覆 Anniemun 的帖子

亞仔鍾意九華多D!佢見到個大球場,就幻想自己日日可以响嗰度踢波!我們舊年去咗九華的升中講座,亦好鍾意佢哋的音樂氛圍!

作者: artroboy    時間: 18-5-19 11:00

我發現男校最大問題唔係運動唔叻被排斥,而係呢班太多係機痴。要埋堆唔打機無話題。

反而喜歡運動果批有克制d.
作者: artroboy    時間: 18-5-19 11:13

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:58
我老公同細佬都冇講過有呢d,反而是大學有人玩。其實唔好以為男女校就唔會玩
...
男校一定有,無可能冇,其實好正常。男女校都有,次數比男校少d又多數係更衣室做,係因為無咁易搵到全男班位置。
女仔玩d野咪一樣,彈人bra 帶。

作者: artroboy    時間: 18-5-19 11:18

WinnieCatCat 發表於 18-5-18 23:45
我細佬和老公都是讀男校,我自己讀女校,我和老公都喜歡中學讀單性別學校。
1. 男校的兄弟情,可以親如真 ...
最top 果間 Co-ed 係男女校喎

其實無需要咁比,亦無得比,按小朋友性格選校便可。

作者: Yanamami    時間: 18-5-19 11:54

AHGU 發表於 18-5-18 23:08
我以前讀男女校……有男同学俾人係後楼梯剝褲……不过而家幾十歲都仲經常飯聚,無隔夜仇。
作者: b3410    時間: 18-5-19 12:03

artroboy 發表於 18-5-19 11:00
我發現男校最大問題唔係運動唔叻被排斥,而係呢班太多係機痴。要埋堆唔打機無話題。

反而喜歡運動果批有克 ...
呢樣最擔心!不過男女校的男仔可能都會有同樣問題。
作者: ABC-DAD    時間: 18-5-19 12:10

現實啲去講,自己小學男女校,中學男校,單性別學校的所謂兄弟情,亦存在男女校,物以類序啫,中學階段,幾個至十幾個合得嚟嘅隊友或同好,那都找得到,除非性格獨特或者有特殊社交偏好啫。建立到自己圈子就可以啦。
作者: TLHE    時間: 18-5-19 12:12

我仔係屬於这第2類,强文史+零運動,所以升中時,我們一開始都target 男女校,因為仔也担入不能融入運動强的男校。
结果,因交通方便及学術上的考虑,我們入了一間"比較上"没有太着重体育的男校。

兒子親身感受是,原來男校更適合他!因為功課少,自由度更高,兄弟情重,同學仔会鼓勵他一斉去玩,雖然他多數做旁观者,但睇下都好开心!相处会简單愉快些!

反而,哥哥读男女校,他说女仔羣是非好多,又喜歡玩排擠,他这些文静男孩,对女同學都係要忍氣吞聲啦!

作者: ABC-DAD    時間: 18-5-19 12:15

我投票男女校。對成長中的青少年,個人覺得這樣的環境,相對可以比較自然去看待異性的存在。
作者: Soundervolt    時間: 18-5-19 12:16     標題: 回覆樓主:

絕大部分全人教育嘅傳統名校(除咗SPCC)都係單性別學校,因為咁樣會更有效集中資源及設計教學模式俾男或女仔喺成長中唔同嘅特質。

至於拍拖就唔擔心得咁多,我讀齋校時一樣拍過幾次拖,阿仔讀男校,小學時已經有女仔打電話搵佢傾偈(不過小學雞男生仍然覺得女仔係茶煲),依家就算讀齋校都有大量校內校外接屬異性機會,有心拍拖根本避無可避。

作者: b3410    時間: 18-5-19 12:22

Soundervolt 發表於 18-5-19 12:16
絕大部分全人教育嘅傳統名校(除咗SPCC)都係單性別學校,因為咁樣會更有效集中資源及設計教學模式俾男或女 ...
離題講拍拖,其實如果拍拖我覺得同學之間拍,好過出面唔識果D。是否男女校呢方面優勝D
作者: artroboy    時間: 18-5-19 12:52

b3410 發表於 18-5-19 12:03
呢樣最擔心!不過男女校的男仔可能都會有同樣問題。
唉,其實打到個情況真係頗嚴重(唔好問我邊間,我唔會開名),相信好多學校都有,唔單係一間。我朋友個仔讀男女校,情況無咁誇,始終女仔會中和返。依家好難避到唔打機,除非比部2G 手機佢,或令佢有班喜運動既波友。
有家長以為已經管到佢,但班靚仔自有計仔破,有好多方法可破家長管制的。醒到呢⋯⋯

作者: artroboy    時間: 18-5-19 12:56

Soundervolt 發表於 18-5-19 12:16
絕大部分全人教育嘅傳統名校(除咗SPCC)都係單性別學校,因為咁樣會更有效集中資源及設計教學模式俾男或女 ...
有心拍避唔到,阿仔d學長 係補習社已經識到,仲要friend 連friend 咁識。
教佢地正確拍拖觀可能更有效。

作者: Soundervolt    時間: 18-5-19 13:12

artroboy 發表於 18-5-19 12:52
唉,其實打到個情況真係頗嚴重(唔好問我邊間,我唔會開名),相信好多學校都有,唔單係一間。我朋友個仔讀 ...

女仔咪一樣玩Facebook、Instagram,一樣嚴重.....

作者: artroboy    時間: 18-5-19 13:16

Soundervolt 發表於 18-5-19 13:12
女仔咪一樣玩Facebook、Instagram,一樣嚴重.....
咁又係⋯⋯,d 女仔日拍夜拍放上網,日日 追Oppa , 但男仔機痴起上來恐怖d
作者: gracelam    時間: 18-5-19 13:17

artroboy 發表於 18-5-19 12:52
唉,其實打到個情況真係頗嚴重(唔好問我邊間,我唔會開名),相信好多學校都有,唔單係一間。我朋友個仔讀 ...

我朋友個仔讀港島男校高中, 又係打機打到天昏地暗, 除左返學就係屋企打機, 我已經唔敢問成績如何, 只係問下有冇拍拖, 朋友話寧願佢拍下拖有D正常社交, 好擔心將來出社會唔識同人溝通。

作者: artroboy    時間: 18-5-19 13:21

gracelam 發表於 18-5-19 13:17
我朋友個仔讀港島男校高中, 又係打機打到天昏地暗, 除左返學就係屋企打機, 我已經唔敢問成績如何, 只係問 ...

情況確實實係咁,書讀唔成有得追,拍下拖都要有互動。最怕變咗呢種,有社交障礙問題。只係識對部機。
話時話,玩下喑戀、發下姣,都可能係杜絶變機痴既一種有效方法。

作者: mcl203    時間: 18-5-19 13:24

artroboy 發表於 18-5-19 13:21
情況確實實係咁,書讀唔成有得追,拍下拖都要有互動。最怕變咗呢種,有社交障礙問題。只係識對部機。:think ...

社交無問題吖,朋友可以成世都未見過~~~

作者: mcl203    時間: 18-5-19 13:25

Soundervolt 發表於 18-5-19 13:12

你無聽過D後生話FB out ed巧耐了~~~

作者: artroboy    時間: 18-5-19 13:27

mcl203 發表於 18-5-19 13:25
話FB 係老餅玩意
作者: mcl203    時間: 18-5-19 13:29

artroboy 發表於 18-5-19 13:27
話FB 係老餅玩意

所以要update下,收窄個gap~~~

作者: jumphigh    時間: 18-5-19 13:35

作者: kkhon    時間: 18-5-19 13:42

artroboy 發表於 18-5-19 13:27
話FB 係老餅玩意
仔早排見我上FB,笑我話FB係老人家先玩,叫我上IG
作者: artroboy    時間: 18-5-19 13:44

mcl203 發表於 18-5-19 13:29
所以要update下,收窄個gap~~~
有呀,扮開明。,如果唔係,我點套到班友仔有咁多古惑招數瞞著家長有機打。
作者: IloveJJ    時間: 18-5-19 13:44

作者: mcl203    時間: 18-5-19 13:48

kkhon 發表於 18-5-19 13:42

作者: kkhon    時間: 18-5-19 13:51

mcl203 發表於 18-5-19 13:48
我乘機扮傻叫佢教我玩IG,follow晒佢d朋友掌握軍情
作者: mcl203    時間: 18-5-19 13:52

kkhon 發表於 18-5-19 13:51
我乘機扮傻叫佢教我玩IG,follow晒佢d朋友掌握軍情

唔俾你join snapchat,甲唔到乜野~~~

作者: kkhon    時間: 18-5-19 13:55

mcl203 發表於 18-5-19 13:52
吾so我果d就冇啦
作者: artroboy    時間: 18-5-19 13:58

mcl203 發表於 18-5-19 13:52
將自己部機 login 佢個account 咪得囉,我有仔IG
不過條友開咗幾個account , 但只要有add 呢個account 我 已經知。

作者: mcl203    時間: 18-5-19 14:06

artroboy 發表於 18-5-19 13:58
將自己部機 login 佢個account 咪得囉,我有仔IG
不過條友開咗幾個account , 但只要有add 呢個acco ...

佢咁乖仲有account俾你知咪好囉~~~

作者: kkhon    時間: 18-5-19 14:06

artroboy 發表於 18-5-19 13:58
不過條友開咗幾個account , 但只要有add 呢個acco ...
道高一尺 魔高一丈,以前都仲可以,依家係冇法知道任何密碼
作者: Soundervolt    時間: 18-5-19 14:20

mcl203 發表於 18-5-19 13:25

我仲以為玩EK先至係老餅玩意

作者: mcl203    時間: 18-5-19 14:22

kkhon 發表於 18-5-19 14:06
道高一尺 魔高一丈,以前都仲可以,依家係冇法知道任何密碼

手機都lock密碼啦,仲有乜計去破解,又指紋又面容,難了~~~

作者: kkhon    時間: 18-5-19 14:31

mcl203 發表於 18-5-19 14:22
手機都lock密碼啦,仲有乜計去破解,又指紋又面容,難了~~~
試過亂開佢手機,原來佢裝左個app影低左我個樣
作者: mcl203    時間: 18-5-19 15:23

kkhon 發表於 18-5-19 14:31
試過亂開佢手機,原來佢裝左個app影低左我個樣

要戴頭套或口罩先去破解~~~

作者: TLHE    時間: 18-5-19 15:55

IloveJJ 發表於 18-5-19 13:44
原來你仔係「強文史,零運動」?但你仔學校數學好勁喎!咁佢數學都叻嗎?
...
數學係好一般水平!雖然佢唔承認 :p
作者: IloveJJ    時間: 18-5-19 17:14

作者: TLHE    時間: 18-5-19 17:53

IloveJJ 發表於 18-5-19 17:14
我覺得正常,文史強,數學應該唔係同一個腦  
咁唔會好辛苦嗎?我指在數理咁強既學校,而數學普通 ...
都唔会辛苦,相反十分輕鬆又舒服!因為没有什麼功課,他只是因為兴趣大,所以只是考测前臨急抱佛脚一下,基本概念还是有的,只是疏於練習,成绩中等而已!反正他又沒感压力,所以也無辛苦可言哦!

作者: miaooo    時間: 18-5-19 19:40

kkhon 發表於 18-5-19 13:42

我個仔都係咁,不過我仲未好識用IG

作者: IloveJJ    時間: 18-5-19 20:18

作者: Soundervolt    時間: 18-5-19 21:21

b3410 發表於 18-5-19 12:22
離題講拍拖,其實如果拍拖我覺得同學之間拍,好過出面唔識果D。是否男女校呢方面優勝D ...

學校內拍拖,喺其他同學之間嘅一舉一動都會有尐壓力,就算唔係移情別戀,萬一分手都唔易搞,校外拍拖好多時只係兩個人之間嘅事,唔使喺咁多人眼裡生活,分咗手唔使仲要經常喺學校見到面眼怨。

作者: silvia_ng    時間: 18-5-19 23:08     標題: 回覆樓主:

讀男校好呀!佢地都好冇所謂,成班兄弟咁。唔怕識唔到女仔,而家啲女仔都好主動,我仔都有話我知IG有女仔add佢(某名女校生), 約佢出街喎。如果男女校,第日分手後尷尷尬尬咁呢。我女反之讀男女校,我覺得佢地班男仔好可憐,比呢班女同學係咁嘈生哂

作者: TLHE    時間: 18-5-20 10:50

其實,男校或男女校各有優点,还是看看孩子程度,性格及喜好吧!文静的男孩其實也不一定不適合男校的,不過还是看他自己的意願為要!
建議選校時,選一間孩子有信心在中上游位置的中学,進可攻,退可守,不用太担心在能力上力有不及,心理压力也可以輕鬆些,長期在下游追趕,不但吃力,也不是每个孩子也適合的長途赛……

再者上高中選科也有更大勝算,这点也很重要,始終孩子的目標是大學相见,中学只是其中一个中途站,平安到步就好!互勉之!

作者: Hellomimi112    時間: 18-5-20 12:07

TLHE 發表於 18-5-20 10:50
其實,男校或男女校各有優点,还是看看孩子程度,性格及喜好吧!文静的男孩其實也不一定不適合男校的,不過 ...

我個仔又係文科史類强又不太運動,所以佢同你個仔中學相遇,仲做埋死黨,果然物以類聚呀!

男校好好呀,兄弟情重又玩得開心,不用就住女仔,我真常常說讀男校真好!

作者: maths    時間: 18-5-22 16:03     標題: 回覆樓主

係小朋友讀書,所以最緊要問小朋友意見。

作者: Yanamami    時間: 18-5-22 16:08

silvia_ng 發表於 18-5-19 23:08
讀男校好呀!佢地都好冇所謂,成班兄弟咁。唔怕識唔到女仔,而家啲女仔都好主動,我仔都有話我知IG有女仔ad ...
其实男女校女生嫌男仔上堂搗乱、多費話阻住哂就真……
作者: YDLFATHER    時間: 18-5-22 16:23

我都支持男仔應讀男校, 女仔應讀女校
作者: BBKDWLAM    時間: 18-5-22 17:38

男仔打機同讀男校或男女校真係關係唔大,呢啲係個人興趣及性格問題。男女校一樣有好多男同學,有冇一世死黨或兄弟情係人嘅際遇。
最大分別應該係青春期時學校生活有無女仔,有男仔唔鐘意同女仔玩,係男校佢覺得好舒服好自然。有啲男仔鐘意同女仔相處(未必係拍拖),係男校佢哋會覺得好DRY,欠缺咗啲嘢咁,呢類男仔即使讀咗男校佢都可能會好積極係外面識女仔的。寄宿生活時間長影響會大啲,但普遍中學的影響未必咁大。

作者: LeeCC    時間: 18-5-23 14:23

Hellomimi112 發表於 18-5-20 12:07
我個仔又係文科史類强又不太運動,所以佢同你個仔中學相遇,仲做埋死黨,果然物以類聚呀!

男校好好呀, ...

我仔文史音樂藝術科目強,數理運動弱, 佢自己心儀的男校band1中,我心儀的男女校band1尾,我都唔知點選擇

作者: Hellomimi112    時間: 18-5-23 14:42

LeeCC 發表於 18-5-23 14:23
我仔文史音樂藝術科目強,數理運動弱, 佢自己心儀的男校band1中,我心儀的男女校band1尾,我都唔知點選 ...

我個人認為為小朋友選中學,佢自己鍾唔鍾意好重要,另外學校比較注重甚麼,吸引那類學生入讀,小朋友與很多同類的人相處,啱嘴型自然更愉快了。

我個仔就話男校好正,不用就住女仔玩呢……

作者: LeeCC    時間: 18-5-23 14:47

Hellomimi112 發表於 18-5-23 14:42
我個人認為為小朋友選中學,佢自己鍾唔鍾意好重要,另外學校比較注重甚麼,吸引那類學生入讀,小朋友與很 ...

我擔心佢數理弱,入到男校墊底,又怕佢高中揀唔到科

作者: Hellomimi112    時間: 18-5-23 15:14

LeeCC 發表於 18-5-23 14:47

肯讀歷史而中英文强既男仔,應該係肯讀書既人,如果相對之下數理比較弱而不是差,其實可暫時不用太擔心高中選科住,上到中學全新環境及學習模式,小朋友努力習慣環境後會有自己調校方法的,我相信肯讀書既人會嘗試努力追的。小兒學校屬於數理強,雖然小兒數只算中等,但學校高中開理科也不少。見佢也算應付到,我暫時也不太擔心。

作者: BBKDWLAM    時間: 18-5-23 15:17

LeeCC 發表於 18-5-23 14:47
呢個應該係級數匹配的問題,舉例在B1A男女校都可能會墊底的。如果預咗讀文科,咁都無嘢好驚。如果想讀自己弱的數理科,咁真係要搵間程度底啲先得喎
作者: LeeCC    時間: 18-5-23 15:21

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 15:17
呢個應該係級數匹配的問題,舉例在B1A男女校都可能會墊底的。如果預咗讀文科,咁都無嘢好驚。如果想讀自己 ...
佢成個藝術家甘,唔似會讀理科,所以我擔心男校唔開佢想讀的科目咋
作者: BBKDWLAM    時間: 18-5-23 15:34

LeeCC 發表於 18-5-23 15:21
佢成個藝術家甘,唔似會讀理科,所以我擔心男校唔開佢想讀的科目咋
明白。學生人數多啲的男校應該開的科目會大機會闊啲,上網應會搵到學校高中通常開咩科。
作者: LeeCC    時間: 18-5-23 15:38

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 15:34
明白。學生人數多啲的男校應該開的科目會大機會闊啲,上網應會搵到學校高中通常開咩科。 ...

我區多學生的男校,佢應該未夠班入啦,最多試下另一間較細的男校,就係朋友話我知某些文科的科目試過唔夠人開唔到

作者: BBKDWLAM    時間: 18-5-23 15:56

LeeCC 發表於 18-5-23 15:38
我區多學生的男校,佢應該未夠班入啦,最多試下另一間較細的男校,就係朋友話我知某些文科的科目試過唔夠 ...
有啲係自助餐,學校真係俾學生㨂,有啲文科真係會失蹤,開唔到。有啲學校係套餐,基本上年年都有果啲科。
直接去間中學討論區問,可能有人答到你。

作者: LeeCC    時間: 18-5-23 16:07

BBKDWLAM 發表於 18-5-23 15:56
有啲係自助餐,學校真係俾學生㨂,有啲文科真係會失蹤,開唔到。有啲學校係套餐,基本上年年都有果啲科。
...

謝謝你

作者: BBKDWLAM    時間: 18-5-23 16:13

LeeCC 發表於 18-5-23 16:07
謝謝你
高中教育果版都多人傾選科的
作者: @[email protected]    時間: 18-5-31 16:21

我小朋友話男女校,佢話全部男仔,好臭
作者: ICbaby    時間: 18-5-31 22:46     標題: 回覆樓主:

我一定選女校!
因為自己以前讀男女校!
無错!男女校有男生係好玩d!
搅笑d!但成日对住,真係多嘢諗!

作者: mami42    時間: 18-6-1 02:51     標題: 回覆樓主

讀男校,如果個性不太強,比人蝦既情況是否普遍?

作者: BBKDWLAM    時間: 18-6-1 13:41

mami42 發表於 18-6-1 02:51
我覺得呢個年代唔普遍啦,宜家好興入學時安排一個組爸俾你,好似有大佬照咁,開學時會帶隊出去食飯
作者: TLHE    時間: 18-6-1 19:50

mami42 發表於 18-6-1 02:51
其實,男女校,也一样有机会比人蝦的,女孩子有時比男孩更難應付呢!
是否容易成為被欺凌的对像,主要着校风和自身性格吧!

我認為有特長的男孩子,自己培養到自信,有别人欣賞的優点,自然会多朋友,也不易被欺凌吧!所以,個性不强反而沒太大关系,最怕孩子对自己失信心,遇到不公義的事情又不敢反抗,身邊沒有良朋好友,那就最麻煩,反而不是男校的問題吧!

作者: GreenMaDad    時間: 18-6-2 13:14

我會揀男校或女校,這幾天有新聞講"冷衫黨",35度仲有女中學生著冷衫,好明顯為了遮住身形,驗俾男同學笑或比較.....
作者: Yanamami    時間: 18-6-2 14:33

GreenMaDad 發表於 18-6-2 13:14
我會揀男校或女校,這幾天有新聞講"冷衫黨",35度仲有女中學生著冷衫,好明顯為了遮住身形,驗俾男同學笑或 ...
Peer pressure. 我以前讀男女校时都唔兴禁~而家我女讀女校都著(好dd, 棉質),因為肥,背脊成曰爆紐~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5