教育王國

標題: 請問大家對<查理九世>有咩comment? [打印本頁]

作者: bibikids119    時間: 18-6-5 14:35     標題: 請問大家對<查理九世>有咩comment?

請問大家對<查理九世>有咩comment?thanks!

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 15:01

比光緒帝更不幸既君主。
作者: bbsonyy    時間: 18-6-7 02:07     標題: 回覆樓主:

我仔小二, 睇緊同作者的另一著作"怪物大師", 非常入迷, 我自己有睇幾本, 覺得主角正面, 用詞豐富, 唯劇情有點熟口熟面

作者: b3410    時間: 18-6-8 09:11

口水書
好似快餐,零食,薯片。如果小朋友唔鐘意睇書,而可以通過呢套書開始自行閱讀,都好值得。之後慢慢引導睇其他更加有營養價值的書。
作者: bobbob    時間: 18-6-8 12:21

b3410 發表於 18-6-8 09:11
口水書
好似快餐,零食,薯片。如果小朋友唔鐘意睇書,而可以通過呢套書開始自行閱讀,都好值得。 ...
邊啲書營養價值高?
作者: b3410    時間: 18-6-8 15:11

bobbob 發表於 18-6-8 12:21
邊啲書營養價值高?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567844&extra=page%3D2
可以參考

我覺得通常小朋友如果英文能力高過中文,故事類的書會喜歡英文書,科學類可能也情願揀英文書。

不過中國歷史故事,成語故事,傳統古典小說,一定睇中文喇。還有就是兒童文學等短文。高年級一大套金庸,中文閱讀能力可以好快提高。

作者: bbsonyy    時間: 18-6-9 17:51

b3410 發表於 18-6-8 15:11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567844&extra=page%3D2
可以參考

請問初小, 未睇到金庸之前, 有冇推介呢?

作者: 拿拿利    時間: 18-6-11 14:21

我仔覺得恐怖, 驚左唔敢再睇, 冒險小虎隊都係
作者: 牛拔雞肉腸    時間: 18-6-13 17:45

作者: bbsonyy    時間: 18-6-14 01:38

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-13 17:45
小說還是兒童繪本?

小說

作者: bibikids119    時間: 18-6-20 12:03

回覆 王家爸爸 的帖子

唔明白意思添,sorry
作者: bibikids119    時間: 18-6-20 12:06

回覆 bbsonyy 的帖子

會唔會係西遊記之類?
作者: bibikids119    時間: 18-6-20 12:06

回覆 拿拿利 的帖子

係呀,就係聽有小朋友講得恐怖呀
作者: bbsonyy    時間: 18-6-20 13:10

bibikids119 發表於 18-6-20 12:06
回覆 拿拿利 的帖子

係呀,就係聽有小朋友講得恐怖呀

甘你轉睇怪物大師丫, 我自己兩套都有睇過, 覺得怪物大師岩小朋友多一點點, 故事講主角帶住自己的怪物一邊四處冒險, 一邊找爸爸, 不斷成長的

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-20 14:06

bibikids119 發表於 18-6-20 12:03
回覆 王家爸爸 的帖子

唔明白意思添,sorry
雖然係故事,但係感覺查理九世係一個不幸既人物。
作者: 拿拿利    時間: 18-6-20 14:29

最近我仔睇緊封神榜, 下次帶佢去睇下 "怪物大師" 先, 希望書展會多 D 選擇

作者: S-Kwok    時間: 18-6-20 18:03

拿拿利 發表於 18-6-20 14:29
最近我仔睇緊封神榜, 下次帶佢去睇下 "怪物大師" 先, 希望書展會多 D 選擇

...

睇完封神榜,可以睇埋西遊記、三國演義 呢類中國故事

作者: 拿拿利    時間: 18-6-21 10:34

回覆 S-Kwok 的帖子

西遊記, 同三國都睇左, 依家最後係封郎榜
作者: bibikids119    時間: 18-6-21 11:00

就係阿仔睇過怪物大師,話查理好睇D呀其實中文書,真係好難令到我小朋友熱烈追看,情況正正同英文相反,英文書係你唔比佢睇,都要睇,唔罷休果隻~
所以努力想搵到佢鐘意,而又比較好的中文書籍

作者: bibikids119    時間: 18-6-21 11:01

回覆 王家爸爸 的帖子

會很負面嗎?仲考慮緊書展入唔入手,暫時我一本都未買,係朋友借過一兩本睇過咋
作者: 我係c奶    時間: 18-6-21 21:31

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:01
比光緒帝更不幸既君主。

你講真?查理九世係一隻狗喎

作者: 我係c奶    時間: 18-6-21 21:32

bibikids119 發表於 18-6-21 11:01
回覆 王家爸爸 的帖子

會很負面嗎?仲考慮緊書展入唔入手,暫時我一本都未買,係朋友借過一兩本睇過咋 ...

我買咗成set,仔好中意(小三)

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 08:21

我係c奶 發表於 18-6-21 21:31
你講真?查理九世係一隻狗喎
原來講緊浙江少年出版嗰套,小朋友墨多多既故事。我以為係講法國諾曼第公爵既故事。

作者: 我係c奶    時間: 18-6-22 08:27

王家爸爸 發表於 18-6-22 08:21
原來講緊浙江少年出版嗰套,小朋友墨多多既故事。我以為係講法國諾曼第公爵既故事。

...

作者: bobbob    時間: 18-6-22 11:27

王家爸爸 發表於 18-6-22 08:21

...
你啲戲麻麻
作者: kittyBB2018    時間: 18-7-30 14:52

bibikids119 發表於 18-6-21 11:01
回覆 王家爸爸 的帖子

會很負面嗎?仲考慮緊書展入唔入手,暫時我一本都未買,係朋友借過一兩本睇過咋 ...
我小朋友很喜歡,我也看過,意識正面,主人公不畏艱難,不怕强權,聰明果敢。很不錯的。
作者: Rachelmummy2008    時間: 18-8-3 10:57

b3410 發表於 18-6-8 15:11
可以參考

跳入link看了,原来有自己的帖子。

昨晚本來興致勃勃寫了一段回覆,怎知現在EK像學校作文,限字數的。send不到出來。

作者: winya    時間: 18-8-15 17:30

回覆 bibikids119 的帖子

detective story 睇唔睇? 少年偵探CSI 都好睇

作者: bibikids119    時間: 18-8-16 10:11

回覆 winya 的帖子

多謝意見,我會去書局比佢試下睇
作者: Lingfung813    時間: 18-8-21 00:36

查理九世幾好睇,仔仔間中也要求去書店買,記得早2個星期買了第19册。上星期已經被"修煉"修復咗,要集中完成整本才有興趣再看其他中文書了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5