教育王國

標題: 7月10日流程 [打印本頁]

作者: Jasmine-4711    時間: 18-6-14 15:26     標題: 7月10日流程

中一放榜日,回校拿了派位结果後即刻可以走?
i .e.早些開始叩門(如有需要)

12/13号登記左應該唔洗立即買書掛?如之後叩門成功,書單都唔同啦。

作者: 熱媽    時間: 18-6-14 15:36

Jasmine-4711 發表於 18-6-14 15:26

好似書同校服唔洗咁早買,會有通告話幾時再回校買/訂。

作者: yvonnetsang    時間: 18-6-14 15:40

Jasmine-4711 發表於 18-6-14 15:26
間間學校唔同, 有D 學校會註冊日, 已經可以訂校服, 書.  
作者: 馬騮狗    時間: 18-6-14 15:44

請分享 希望個個都要立刻買校服及買書

作者: Jasmine-4711    時間: 18-6-14 15:54

馬騮狗 發表於 18-6-14 15:44
請分享  希望個個都要立刻買校服及買書

唔打算叩門的,登記時一次過搞掂唔洗再去一次。

但想叩門的,冇咁快知结果,想拖得就拖唔買住。

作者: e2m    時間: 18-6-14 16:50     標題: 回覆樓主:

Pre S1時都差不多塵埃落定,嗰日好多學校都會訂書訂校服。不過真係間間學校唔同。

作者: little_yolky    時間: 18-6-14 17:09

e2m 發表於 18-6-14 16:50
Pre S1時都差不多塵埃落定,嗰日好多學校都會訂書訂校服。不過真係間間學校唔同。
...
聽講音樂椅係有機會轉到8月既。
作者: e2m    時間: 18-6-14 17:12

little_yolky 發表於 18-6-14 17:09
聽講音樂椅係有機會轉到8月既。

其實係架,轉到9月都會有人轉。

作者: kirstyau    時間: 18-6-14 17:36

e2m 發表於 18-6-14 17:12
其實係架,轉到9月都會有人轉。

如果9月係叩到心儀,之前比左個D豪比佢啦!

不過利申我地唔打算叩門

作者: e2m    時間: 18-6-14 17:37

kirstyau 發表於 18-6-14 17:36

都係呀!

作者: ivyscyip    時間: 18-6-14 18:50     標題: 回覆樓主

學校安排係咁:小朋友上班房拎派位證,家長係禮堂(分班A->B->C->D)一個個排隊上台睇結果。

作者: angiehouse    時間: 18-6-14 19:01

吾會10号就要訂書校服,註冊日自然有通知,要帶定支票簿

作者: AppleChow    時間: 18-6-14 19:02

ivyscyip 發表於 18-6-14 18:50
學校安排係咁:小朋友上班房拎派位證,家長係禮堂(分班A->B->C->D)一個個排隊上台睇結果。
...

扣門後會即日考試,會否即曰有结果及需即時註册呢? Tks!

作者: amychan13    時間: 18-6-14 19:25

ivyscyip 發表於 18-6-14 18:50
...

家長大禮堂睇結果, 會唔會見到好多人喊? 如果派得差, 會好難堪 無地自處...

作者: Jasmine-4711    時間: 18-6-14 20:11

kirstyau 發表於 18-6-14 17:36

未派你已咁有信心唔洗叩?直資收左?

作者: kirstyau    時間: 18-6-14 20:46

Jasmine-4711 發表於 18-6-14 20:11
未派你已咁有信心唔洗叩?直資收左?

no r,最壞都係乙一入直屬   係睇下會唔會有驚喜入到自行是旦一間。

作者: yf03    時間: 18-6-15 11:11

作者: M6    時間: 18-6-15 21:12     標題: 回覆樓主

學校一早知的,若果你仔女派位結果不好,好的老師會通知家長早D去叩門(我聽過來人講)唔知道係咪有咁既事!

作者: Junjun7    時間: 18-6-15 22:37

M6 發表於 18-6-15 21:12
學校一早知的,若果你仔女派位結果不好,好的老師會通知家長早D去叩門(我聽過來人講)唔知道係咪有咁既事 ...
我上次問班主任,佢答唔會提前知!唔知真假
作者: Chenglc    時間: 18-6-15 22:50

學校係早一天去取派彩的,如學生派得唔好,有D學校係會致電家長暗示
作者: M6    時間: 18-6-16 11:22

Chenglc 發表於 18-6-15 22:50
學校係早一天去取派彩的,如學生派得唔好,有D學校係會致電家長暗示

原來真有呢回事!

作者: pcy307    時間: 18-6-17 08:54

M6 發表於 18-6-16 11:22
原來真有呢回事!

我地間學校好似都係咁,但只限派位特別不符合預期的個案,暗示提醒家長準備叩門文件,攞完派位証可以即刻飛去叩門。

作者: minglam240179    時間: 18-6-17 22:49

pcy307 發表於 18-6-17 08:54
我地間學校好似都係咁,但只限派位特別不符合預期的個案,暗示提醒家長準備叩門文件,攞完派位証可以即刻 ...

我上年派位前一晚whatsapp 班主任需要影多幾份資料扣門嗎?佢話不用!咁結果係第一志願!

作者: suzmic2004    時間: 18-6-17 23:13

回覆 minglam240179 的帖子

真好, 有老師的whats app !

作者: M6    時間: 18-6-17 23:21

suzmic2004 發表於 18-6-17 23:13
回覆 minglam240179 的帖子

真好, 有老師的whats app !

近排仔仔都加了班主任WhatsApp 唔知係咪佢老師預備呢?

作者: TwinWong    時間: 18-6-20 22:26

熱媽 發表於 18-6-14 15:36
好似書同校服唔洗咁早買,會有通告話幾時再回校買/訂。

我地學校註冊日 已可買差不多9九成書
校服 都可即買走

作者: muimuimandy    時間: 18-6-21 07:57

pcy307 發表於 18-6-17 08:54
我地間學校好似都係咁,但只限派位特別不符合預期的個案,暗示提醒家長準備叩門文件,攞完派位証可以即刻 ...

請問如果要叩門,請問要準備什麼?另外如果注册當天,小朋友自己一個去注册可不可以?

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-21 08:21

回覆 pcy307 的帖子

我上次都聽聞副校都同樣講我知, 話學校係早一日既下午已經收到派位証, 佢地會先睇一下, 派位正唔正常, 跟手會做定個chart, 放榜果朝早, 一早會貼晌禮堂....

p.s. 我女係同你同一間小學

作者: 顏值高    時間: 18-6-30 14:53

amychan13 發表於 18-6-14 19:25
家長大禮堂睇結果, 會唔會見到好多人喊? 如果派得差, 會好難堪 無地自處...
...

派得差就即刻走去叩門 既可爭取時間又吾駛面對D人難堪

作者: mw7183    時間: 18-6-30 16:22

顏值高 發表於 18-6-30 14:53
派得差就即刻走去叩門 既可爭取時間又吾駛面對D人難堪

如派得唔好好唔好要求班主任9號通知?

作者: 顏值高    時間: 18-6-30 17:29

mw7183 發表於 18-6-30 16:22
如派得唔好好唔好要求班主任9號通知?

我諗系可以事先同班主任單聲

作者: mw7183    時間: 18-6-30 18:15

顏值高 發表於 18-6-30 17:29
我諗系可以事先同班主任單聲

唔知班主任肯唔肯?

作者: crazyhippo    時間: 18-6-30 21:56

就算成績好都吾好以為一定中自一自二. 我小朋友果屆, 個同學在小五及小六均考第一, 級十以內, 個家長一心個小朋友入自一或自二(某區區內名津中1A), 點知兩間都吾中, 直落大抽獎. 結果都係B1校但吾係心儀校

作者: missshasha    時間: 18-7-1 21:52

crazyhippo 發表於 18-6-30 21:56
就算成績好都吾好以為一定中自一自二. 我小朋友果屆, 個同學在小五及小六均考第一, 級十以內, 個家長一心個 ...

咁即係interview 唔好?

作者: LokNa    時間: 18-7-2 00:00

mw7183 發表於 18-6-30 18:15
唔知班主任肯唔肯?
我仔學校以前有此例子,試試看。
作者: crazyhippo    時間: 18-7-2 00:10

missshasha 發表於 18-7-1 21:52
咁即係interview 唔好?
(1) interview 無競爭者咁好 /
(2) 全港排名無競爭者咁高 /
(3) 其他因素 (學校先知)

作者: ccllmama    時間: 18-7-4 20:55

我反而想知,註冊日係咪學生要到?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5