教育王國

標題: 子女升小六的家長們,暑假會怎樣 [打印本頁]

作者: mirchan2005    時間: 18-6-20 23:13     標題: 子女升小六的家長們,暑假會怎樣

幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是合格,英88,常識78),真係唔知應該怎樣幫助女兒才好?暫停工作直至呈分完畢,又不知是否有作用?好矛盾,好心煩

作者: kirstyau    時間: 18-6-20 23:37

mirchan2005 發表於 18-6-20 23:13
幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是 ...

1)搵出小朋友5年級唔識既地方重溫重做一次
2)如果可以問到高一級家長,借閱6年級工作紙,校本課程,預習定。因為9月開學2個多月就呈二,所以到時唔太多時間溫書,可能又要趕課程趕功課。
3)暑假每星期作一篇中一篇英作文。有人教到最好,冇都寫多D點都有幫助
4)暑假搵樣運動做下,強身健體。
5)操定oral面試,唔係背答案,只係要令小朋友可以英語交談。
暫時想到咁多。

作者: mirchan2005    時間: 18-6-20 23:55

kirstyau 發表於 18-6-20 23:37
1)搵出小朋友5年級唔識既地方重溫重做一次
2)如果可以問到高一級家長,借閱6年級工作紙,校本課程,預習 ...

多謝你保貴的意見

作者: 熱媽    時間: 18-6-21 06:56

幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是 ...
你不上班不代表能幫助孩子的,不如你問問小朋友自己有沒有心儀中學,如没有,你們一起去找尋(從校網資訊或學校外觀),希望有了目標孩子便有學習動力。從成績上看出小朋友只是中數未如理想,暑假時嘗試借多些書比佢睇(佢有興趣的),另找個數‍學班上上,如佢唔想,買本小五的數學練習每天做一些,加深數個基礎。你有時間就同佢備課(小六上學期的課本)。
作者: 妹妹頭    時間: 18-6-21 08:28

回覆 mirchan2005 的帖子

你要做既, 係 :

1) 上網睇下中學收生資料, 心儀邊幾間中學, mark底open day日期..
2) 上網睇下有邊間直資可以報, 當然係講岩banding, 一定要試2-3間, 唔係一定要讀, 但係一定要取臨場面試經驗, 好有用...
3) 重溫五年級阿女唔明, 唔識既地方, 特別係數學, 因為六年級數學會深好多, 如果五年級都搞唔清楚, 升上六年級更難讀得好..
4) 依樣係最緊要, 要做運動, 增強抵抗力, 呈二, 呈三都唔可以病, 就算有得補考, 都可能會折分, 就算唔折分, 佢地心理上都會做卷比較差....

以上我個人心得, 我順利考晒呈分, 依家等放榜, 希望你小朋友都可以順順利利, 考到心儀中學, 努力

作者: mirchan2005    時間: 18-6-21 08:42

熱媽 發表於 18-6-21 06:56
你不上班不代表能幫助孩子的,不如你問問小朋友自己有沒有心儀中學,如没有,你們一起去找尋(從校網資訊或 ...

多謝你的意見。

作者: mirchan2005    時間: 18-6-21 08:45

妹妹頭 發表於 18-6-21 08:28

你要做既, 係 :

多謝你的意見。不過依個成績,真係唔知可以點選,北區的中學競爭太大

作者: mirchan2005    時間: 18-6-21 08:46

妹妹頭 發表於 18-6-21 08:28

你要做既, 係 :

多謝你的意見。不過依個成績,真係唔知可以點選,北區的中學競爭太大

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-21 08:46

努力啦, 我係荃灣區一樣係死區, 只有4間b1中學, 成村人去考, 都係果句, 做好準備功夫, 做小朋友既最強支援

作者: e2m    時間: 18-6-21 09:09

其實呢個成績,可能好多人恨都恨唔到。

小朋友本身條件,做父母一定最清楚,況且小朋友經歷過呈一,如果真係緊張自己入讀邊間中學,佢哋必會自發性去加強自己實力。

如果小朋友未有方向想入讀邊間中學,或者同佢傾傾先,設定目標。然後再檢討中、數低分嘅原因。

作者: mirchan2005    時間: 18-6-21 10:15

e2m 發表於 18-6-21 09:09
其實呢個成績,可能好多人恨都恨唔到。  

小朋友本身條件,做父母一定最清楚,況且小朋友經歷過呈 ...

説笑吧,這樣的分誰人恨?中、數成績不理想,係佢一向比較弱,以前細個已經不愛看書,上年先開始有改善,起步已經比人慢,迫也迫不到。數學就資質問題,理解唔到,要多番解釋先點得明。就算日日講嗰類令佢難明的數,最後令佢理解到了,隔左一、兩星期,佢又試忘記得一乾二淨。所以真係好嘔血!

作者: e2m    時間: 18-6-21 10:34

mirchan2005 發表於 18-6-21 10:15
説笑吧,這樣的分誰人恨?中、數成績不理想,係佢一向比較弱,以前細個已經不愛看書,上年先開始有改善, ...

有沒有想過,有很多小朋友比你小朋友更差。
最緊要小朋友盡了力,問問他心儀是那一間中學,再作調整。小朋友有時唔一定科科9X先叫叻,先叫醒。如果能發揮自己小宇宙與潛能,呢啲先叫醒!

作者: little_yolky    時間: 18-6-21 12:03

mirchan2005 發表於 18-6-21 10:15
説笑吧,這樣的分誰人恨?中、數成績不理想,係佢一向比較弱,以前細個已經不愛看書,上年先開始有改善, ...
呢個分數响北區真係有D麻煩, 佢中文一直唔理想, 有無諗過考直資?
作者: mirchan2005    時間: 18-6-21 12:10

little_yolky 發表於 18-6-21 12:03
呢個分數响北區真係有D麻煩, 佢中文一直唔理想, 有無諗過考直資?

學費咁貴,邊有能力呀

作者: little_yolky    時間: 18-6-21 12:20

mirchan2005 發表於 18-6-21 12:10
學費咁貴,邊有能力呀
如果係咁, 真係有D麻煩, 北區係難搞D。
作者: 熱媽    時間: 18-6-21 12:39

mirchan2005 發表於 18-6-21 12:10
學費咁貴,邊有能力呀
咁好好利用呢個暑假,盡力提升中/數的能力,雖然不算好長時間,但只要有心,利用上面提議,應該改善到(我一樣用呢個暑假用上面某些方法令呀女可改善佢的弱科)。希望呈二能看見你在這報喜。

作者: mirchan2005    時間: 18-6-21 13:53

熱媽 發表於 18-6-21 12:39
咁好好利用呢個暑假,盡力提升中/數的能力,雖然不算好長時間,但只要有心,利用上面提議,應該改善到(我一 ...

真係非常感激每位jm的意見,希望用自己有限的力量,能幫助女兒渡過這個大難關。

作者: 牛拔雞肉腸    時間: 18-6-21 14:02

作者: cosyfook    時間: 18-6-21 19:00

e2m 發表於 18-6-21 10:34
有沒有想過,有很多小朋友比你小朋友更差。
最緊要小朋友盡了力,問問他心儀是那一間中學,再作調整。小朋 ...

睇完你咁講,我個心舒服咗D,可以自我安慰一下,謝謝!

作者: tutik    時間: 18-6-21 19:03     標題: 回覆樓主:

暑假係追落後既好時機,大家加油。

作者: IloveJJ    時間: 18-6-21 22:40

作者: tutik    時間: 18-6-21 23:00

IloveJJ 發表於 18-6-21 22:40
你仔點呀?呈分出咗成績未呀?我仔剛轉了去數研。

平均分跟之前差唔多,未知名次,好似好多人追上黎,呀仔科英文、數谷唔起,又係8字頭,係失望,因為佢同我都下咗唔少苦功。希望佢把握下次取分機會。
數研報咗暑期班(預習),開咗學先睇讀唔讀恆常,想自己買練習同佢操,如果揾到综合練習一份份似数研果類,我真係唔使花時間走來走去,預計下年相當忙。

作者: IloveJJ    時間: 18-6-21 23:07

作者: e2m    時間: 18-6-22 00:26

cosyfook 發表於 18-6-21 19:00
睇完你咁講,我個心舒服咗D,可以自我安慰一下,謝謝!

有些小朋友不是讀書料子,但可能是作曲家、烘焙師、廚師、設計師.....
只要朝向目標,為將來一步一步打拼,闖出新天地。

作者: cosyfook    時間: 18-6-22 07:35

e2m 發表於 18-6-22 00:26
有些小朋友不是讀書料子,但可能是作曲家、烘焙師、廚師、設計師.....
只要朝向目標,為將來一步一步打拼 ...

說得對! 的確是,自會有佢哋嘅出路

作者: lingwang    時間: 18-6-22 09:35     標題: 回覆樓主

我暑假比小朋友放鬆心情去玩下,之後開學就再努力過!雖然佢成績都係一般

作者: mirchan2005    時間: 18-6-22 09:56

lingwang 發表於 18-6-22 09:35
我暑假比小朋友放鬆心情去玩下,之後開學就再努力過!雖然佢成績都係一般
...

如果我可以咁豁達就好了,否則不用打算八月開始自己停工

作者: IloveJJ    時間: 18-6-22 10:00

作者: 雪兒coco    時間: 18-6-22 11:51     標題: 回覆樓主

我會報暑期班,我女比較懶散,要人督促
如成個暑假冇活動,好驚呈二插水

作者: little_yolky    時間: 18-6-22 12:23

IloveJJ 發表於 18-6-21 23:07
我仔今次平均分都係同上次差不多,大家的確好認真,但今次啲卷又好似深咗,每份都只有幾個人9字頭。

我都 ...
咦? 數研暑期班7月10號至開始喎, 你哋係咪上恒常班呀? 我哋Centre幾個老師呢個月尾都放大假, 唔好話細路, 見佢哋6月初都勁辛苦。
作者: IloveJJ    時間: 18-6-22 12:35

作者: lingwang    時間: 18-6-22 17:06

mirchan2005 發表於 18-6-22 09:56
如果我可以咁豁達就好了,否則不用打算八月開始自己停工

其實我好緊張架,我逢個女考試測驗我會發惡夢胃痛訓唔到,但我覺得依家小朋友好辛苦一早返學到三點幾放學,有時仲要課外活動都成五點先返到屋企,仲要做功課!所以放暑假我想比佢多d戶外活動,學自己想學既野!

作者: ching070707    時間: 18-6-29 23:58     標題: 回覆樓主

同路人
我女成績 一般之中既一般 呢個暑假只補左呈分班 唔錦再額外谷佢 !

作者: mokstick    時間: 18-6-30 10:14     標題: 回覆樓主

放暑假前已經係學校買左升小六嘅書,所以呢個暑假,我會先教定呀囝小六嘅中英數頭四課,十一月已經呈二了。

作者: mirchan2005    時間: 18-6-30 10:22

mokstick 發表於 18-6-30 10:14
放暑假前已經係學校買左升小六嘅書,所以呢個暑假,我會先教定呀囝小六嘅中英數頭四課,十一月已經呈二了。 ...

我都有依個打算,因為八月開始暫停工作

作者: kkwy719    時間: 18-7-23 14:29

唔好緊张...在暑假期間去補吓中文和数学, 到呈二時揀一些校風好的中学去自行...这样比較穏陣入到心儀中学....现今中学不論band1,2,3都有校風好的中学。只是英文中学和中文中学唔同之麻...選擇ㄧ間適合自己子女的中学是最重要。

作者: ZELY1005    時間: 18-7-23 15:49     標題: 回覆樓主:

坊間都有唔少暑期呈分試班,而家應該仲報得切,試吓無妨呀~

作者: pypy405    時間: 18-7-23 16:24

little_yolky 發表於 18-6-22 12:23
咦? 數研暑期班7月10號至開始喎, 你哋係咪上恒常班呀? 我哋Centre幾個老師呢個月尾都放大假, 唔好話細路,  ...

數硏你地報邊間
我都苦腦中

作者: dddaddy    時間: 18-7-23 17:17

唔係只睇校內成績,而係要睇係全港屬Band幾,讀個間小學係咪好勁?如果係,係校內排名低少少都有可能係全港排名高。

同意有d家長講,你唔返工都未必幫到個細路,可能困獸鬥仲衰。睇清楚個細路需要咩幫忙提升成績先。
作者: bbforever    時間: 18-7-23 22:32

放暑假前已經係學校買左升小六嘅書,所以呢個暑假,我會先教定呀囝小六嘅中英數頭四課,十一月已經呈二了。 ...

我一向暑假都有預備英、數,就是忽略中、常。
仔現在青春期反叛唔係咁易叫得郁,希望佢生生性性,努力學習。
我學校可能10月尾呈2,真係愈來愈近。

作者: greentea000    時間: 18-7-23 23:18

你絕對唔寂寞,見好多同事都咁做。

作者: mch411    時間: 18-7-24 09:12

我同都太太返工, 小朋友每日放學去托管班做功課同溫書,
暑假一樣係返托管班, 托管班每日大約1.5小時做暑期功課,
1.5小預教六年班課程, 其他時間係玩, 夜晚返屋企沖涼,食飯
後半小時佢自己私人時間, 之後同佢1小時互動時間(有時操下佢英文,有時傾下心事, 有時講下時事, 有時同佢講下將來升中要注意和同學社交相處之道) 星期六日全運動
作者: elderberry    時間: 18-7-24 16:39

請教大家,我想2019的農歷新年或升中的暑假带仔去2星期旅行。但我有D担心新年2月,返来3月底就第三次呈分,怕仔玩到心散忘形。如果升中的暑假去,又怕升中派得唔好,暑假要扣門等電話,請問幾時去安全呢?

作者: kirstyau    時間: 18-7-24 17:34

elderberry 發表於 18-7-24 16:39
請教大家,我想2019的農歷新年或升中的暑假带仔去2星期旅行。但我有D担心新年2月,返来3月底就第三次呈分, ...

點都有影響,冇時間溫書,我2個2018新年去左旅行齊齊跌,大個個仲呈三平均分跌左幾分,好在最後自行收左,如果要叩門都有D危。
細既由班1跌到班6

所以以後我都唔會考試前去旅行。

作者: ok3    時間: 18-7-24 19:10

elderberry 發表於 18-7-24 16:39
請教大家,我想2019的農歷新年或升中的暑假带仔去2星期旅行。但我有D担心新年2月,返来3月底就第三次呈分, ...
唔去最安全
作者: elderberry    時間: 18-7-24 20:36

我都知唔去最好,但婆婆在加國,年纪己大7x歲,身體漸差(上年入過院),一年唔知一年事,她好想我带仔女去見她,所以有此煩惱……
作者: b3410    時間: 18-7-24 21:11

elderberry 發表於 18-7-24 20:36
我都知唔去最好,但婆婆在加國,年纪己大7x歲,身體漸差(上年入過院),一年唔知一年事,她好想我带仔女去見 ...
暑假穩陣D
作者: elderberry    時間: 18-7-24 21:25

b3410 發表於 18-7-24 21:11
暑假穩陣D
係咪8月去就ok呢?因聽說扣門多在派位後的頭幾日,之後會好少有call, 是這樣嗎?
作者: kirstyau    時間: 18-7-24 21:44

elderberry 發表於 18-7-24 21:25
係咪8月去就ok呢?因聽說扣門多在派位後的頭幾日,之後會好少有call, 是這樣嗎? ...

Easter?直資自行咩都完哂

作者: elderberry    時間: 18-7-24 22:47

kirstyau 發表於 18-7-24 21:44
Easter?直資自行咩都完哂
4月直资自行己完咩?我仲以為未完。咁可以考慮吓,thanks
作者: b3410    時間: 18-7-24 22:50

elderberry 發表於 18-7-24 21:25
係咪8月去就ok呢?因聽說扣門多在派位後的頭幾日,之後會好少有call, 是這樣嗎? ...
8月初,通常叩門已經結束,bridging course 又未必開始。
作者: kirstyau    時間: 18-7-24 22:53

elderberry 發表於 18-7-24 22:47
4月直资自行己完咩?我仲以為未完。咁可以考慮吓,thanks

阿女in過4間,完哂!直資早好多in,由12月頭到3月中,早過自行。

作者: pypy405    時間: 18-7-25 07:51     標題: 回覆樓主

聆聽差 應該補咩好呢

作者: cacachow    時間: 18-7-25 10:28

回覆 elderberry 的帖子

間間中學BRIDGING COURSE 時間都唔同.  我個仔嗰間係18/7 , 17/7考完PRE S1即刻上.  
EASTER去最穩陣.  完晒全程呈分最安樂.

作者: elderberry    時間: 18-7-25 10:47

謝謝各位的意見,我會認真考慮
作者: cacachow    時間: 18-7-25 11:50

分享埋我升小六的暑假.....

阿仔基本上在升小六暑假已經學晒呈二考試範圍的數學課程(佢中英基本上一向都OK).  咁開學上堂基本上就當温書同操卷, 呈二成績非常理想......以我所知, 呈分試根本全班都係長期超前學習, 個個未上堂都已經識.....

亦好多謝EK前輩們的寶貴經驗分享, 升小六暑假非常重要。呈二真係大執位.  個個暑假都博到盡架.  
作者: Froggy_joe    時間: 18-7-25 19:40

繼續俾小朋友睇中文、英文課外書

作者: IloveJJ    時間: 18-7-25 21:13

作者: asweetmom    時間: 18-7-25 22:04

IloveJJ 發表於 18-7-25 21:13
阿仔仲日日掛住睇卡通

你兒子看的是英文卡通,等於練英文聽力了,沒有浪費時間呀!

作者: IloveJJ    時間: 18-7-25 23:53

作者: asweetmom    時間: 18-7-26 07:17

IloveJJ 發表於 18-7-25 23:53
梗係唔係啦!英文卡通只係每日一次,係其他卡通呀!

你要平衡不怪獸嘛,為何又不滿意了?

作者: IloveJJ    時間: 18-7-26 07:42

作者: asweetmom    時間: 18-7-26 07:51

IloveJJ 發表於 18-7-26 07:42
我邊有話不滿意呢?

有報面試班嗎?旅行會帶書去看嗎?

作者: IloveJJ    時間: 18-7-26 09:58

作者: piv    時間: 18-7-27 11:22     標題: 回覆樓主:

小女都是升小六,由6月考完試到現在都俾佢hea。但講到明8月要開始準備呈二。
首先重溫番小五的數,然後預習小六的數,其他都未有巨體計劃,見步行步啦!

作者: joanray    時間: 18-7-27 12:51     標題: 回覆樓主

我舊年原先打算
-問佢面試題目,慢慢教佢應該點答
-每日一篇中文閱讀理解
-自己教定呈二常識內容
-準備好面試文件
-教定呈二數學

結果只做到一部份,但起碼比個囝只到要緊張

作者: greentea000    時間: 18-7-27 13:38     標題: 回覆樓主:

見兩個比較緊張成績既同事係日頭俾仔女上面試班/英普會話班/視藝班,夜晚自己教六上中英數常課本。

作者: 樹熊MA    時間: 18-7-27 17:15

回覆 lingwang

作者: piv    時間: 18-7-27 23:47     標題: 回覆樓主:

樓上幾位媽媽的意見都非常實用,偷到師

作者: little_yolky    時間: 18-8-1 18:49

cacachow 發表於 18-7-25 11:50
分享埋我升小六的暑假.....

阿仔基本上在升小六暑假已經學晒呈二考試範圍的數學課程(佢中英基本上一向都OK ...
咁今次死定了, 阿女成個暑假hea到爆!!!我諗, 唯一有用既係好彩一早報咗數研暑期班, 今次真大鑊, 早知報埋英文班同中文班啦。

除咗恒常既英語會話班之外, 本來報咗個中文作文班, 但一D用都無, 上咗3堂就無再上了, 又報咗個面試班, 除此之外, 佢日日練琴1.5小時(因為8月考級, 真係勁後悔報考級), 一個禮拜練兩次表演嘢, 之後就百無聊賴咁, 日日响度睇Asian food channel、睇修煉、睇kindle。教科書7月頭買咗俾佢, 佢全部掀過一次就丟埋一邊了。唉!等我今晚返去又嚇下佢先

作者: greentea000    時間: 18-8-1 18:56

little_yolky 發表於 18-8-1 18:49
咁今次死定了, 阿女成個暑假hea到爆!!!我諗, 唯一有用既係好彩一早報咗數研暑期班, 今次真大鑊, 早知報 ...

用獎勵效果大好喎!

作者: ppww    時間: 18-8-2 09:06

我女都好hea
作者: 山海兒女    時間: 18-8-2 13:15

回覆 elderberry 的帖子

建議你等學校出埋六年級考試時間表,才定機票,因為有些學校是Easter 後考呈三的。我地小學多年來也是Easter前考,但上年突然改Easter後,最後我們在Christmas 去,即呈二後,因冇打算報直資,自行又未開始見。

作者: b3410    時間: 18-8-2 13:17

little_yolky 發表於 18-8-1 18:49
咁今次死定了, 阿女成個暑假hea到爆!!!我諗, 唯一有用既係好彩一早報咗數研暑期班, 今次真大鑊, 早知報 ...
呈一考的好,已定乾坤主攻面試,目標直資

作者: little_yolky    時間: 18-8-2 14:04

b3410 發表於 18-8-2 13:17
呈一考的好,已定乾坤主攻面試,目標直資
我哋學校考得好果批, 基本上都係報官津, 年年都只有一兩個直資。反而B2、B3生入直資多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5