教育王國

標題: 呈分試要求重考 [打印本頁]

作者: tammyhw    時間: 18-6-22 11:33     標題: 呈分試要求重考

學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校都出深。但如果成績不似預期就要求重考,學校咪以後只可以出人人高分的卷。

以我理解,全級高分和高級低分,對全級排名其實冇太大分別,對嗎?

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-22 11:54

回覆 tammyhw 的帖子

學校係唔會重考的, 因為重考要做好多野, 又要上報教育局, 佢用咩原因去重考? 所以學校一定唔會

作者: bb鼠    時間: 18-6-22 11:57

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...

又點會重考吖!我女呈一中文6x分,嚇到鼻哥隆都無肉,點知之後拎成績表,已經係全級頭幾個高分姐係全級炒哂

作者: greenlover    時間: 18-6-22 12:03     標題: 回覆樓主:

肯定唔會重考,如果學校此例一開,以後分分鐘每次考試前份卷要比家長過目過滿意至出得

不過全級高分同全級低分都唔太影響全級排名,係成績表冇咁好睇

作者: mcl203    時間: 18-6-22 12:10

greenlover 發表於 18-6-22 12:03
肯定唔會重考,如果學校此例一開,以後分分鐘每次考試前份卷要比家長過目過滿意至出得

不過全級高分同全級 ...

學校可以唔使俾卷家長睇,只須考完俾個分家長睇就可以,滿意先落成績表~~~

作者: idakeung    時間: 18-6-22 12:14

學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...
邊有得輸打嬴要架! 學校出份淺卷都死得人多呀! 到時個個100分, 你98分已經係最低.

作者: LingChiBaBa    時間: 18-6-22 12:18

mcl203 發表於 18-6-22 12:10
學校可以唔使俾卷家長睇,只須考完俾個分家長睇就可以,滿意先落成績表~~~
...

咁麻煩,不如將個分square root然後x10。

作者: mcl203    時間: 18-6-22 12:20

LingChiBaBa 發表於 18-6-22 12:18
咁麻煩,不如將個分square root然後x10。

但家長未必滿意,一係出通告問定家長先~~~

作者: LingChiBaBa    時間: 18-6-22 12:23

mcl203 發表於 18-6-22 12:20

唔滿意嘅家長keep返原來分數

作者: idakeung    時間: 18-6-22 12:24

mcl203 發表於 18-6-22 12:20
希..唔駛煩, 個個100喇! 卷都唔駛對.XD

作者: angiehouse    時間: 18-6-22 12:24

家長無知,如果出得淺,個個90幾,你小朋友叻開但一個吾小心就會去到好後,出得深系考實力,出得淺只系考小心,所以好多學校會出深但成績表吾show分數,呈分系爭名次吾系爭分數

作者: anitawong21    時間: 18-6-22 12:28

成績表只係出ABC,有D學校會放拉curve後成績上去,你地係咪咁?

不過又無謂要重考,其實你報考嗰D中學,年年都見盡不同小學成績表,邊D小學分數零捨超高,邊D小學特別超低,佢哋全部都心中有數⋯⋯

作者: tammyhw    時間: 18-6-22 12:30

idakeung 發表於 18-6-22 12:24

我明白呈分緊張,但高分同學係靠自己努力拿到,唔明點解好像要大家都高分先合理。

作者: mcl203    時間: 18-6-22 12:30

個個100,又會要求重考~~~

作者: idakeung    時間: 18-6-22 12:33

tammyhw 發表於 18-6-22 12:30
我明白呈分緊張,但高分同學係靠自己努力拿到,唔明點解好像要大家都高分先合理。
...
卷淺考小心, 卷深考實力. 對有實力既學生黎講, 卷深反而係好事.
不過我地學校無得拉CURVE....要ALL A成績唔係易事. 萬一要叩門就無咁好晒LAW.

作者: sunnygirl    時間: 18-6-22 12:36

一於個個100分啦!學獎門人話齋:呢舖打和,super   

作者: Lucifer3960    時間: 18-6-22 12:53

唔滿意成績, 個別申請APPEAL, 好正常, 但要全部人陪你再考, 好似未聽過, 公開試也有機制, 但最多是找第三者再批改申請者份卷多一次..
作者: 馬騮狗    時間: 18-6-22 13:37

如果真係重考,對其他學校唔公平

作者: little_yolky    時間: 18-6-22 13:50

tammyhw 發表於 18-6-22 12:30
...
放心啦, 學校無你咁得閒, 出一份卷好多程序的, 要批好多重。卷深低分就只能嘆自己實力不足, 好似我哋, 卷深時, 級頭果幾位, 點都係9X既, 有乜辦法。
作者: IloveJJ    時間: 18-6-22 14:04

作者: amychan13    時間: 18-6-22 14:18

little_yolky 發表於 18-6-22 13:50
放心啦, 學校無你咁得閒, 出一份卷好多程序的, 要批好多重。卷深低分就只能嘆自己實力不足, 好似我哋, 卷深 ...

真係事實.... 份卷無論幾深, 級頭哥幾個都可以九十幾分。

你未必知道, 每追一分平均分, 人地背後所付出既努力。我見過d 級頭, 補習之餘, 平時仲做高自己一兩級既練習。

所以高份唔係必然, 背後付出很多。

重考, 對佢地好唔公平。

作者: Haz-mama    時間: 18-6-22 14:26

我真係聽過有學校,因為某一科考得勁差,全級要重考……
作者: 大檸樂    時間: 18-6-22 14:36

重考機會可以話係零.即係好似dse , pre-s1個d.都冇咩機會重考.學校要分出高低去配派b1-3就係靠份巻.請問你個間係咪一線小學
作者: pamelaywy    時間: 18-6-22 15:05

深先分到高下
我仔呈一中文份卷
有人100、4個99.5、2個99
攞98嗰個,已經排班十以外
佢可能只唔小心做少一條MC或寫少兩個標點, 其他全對,已班十以外
作者: little_yolky    時間: 18-6-22 15:14

amychan13 發表於 18-6-22 14:18

真係事實.... 份卷無論幾深, 級頭哥幾個都可以九十幾分。 ...
最可恨係, 級最頭果幾個, 人哋無補習, 係阿爸/媽教/輔導, 真係有乜辦法, 人哋係叻丫嘛。
作者: bb鼠    時間: 18-6-22 15:16

IloveJJ 發表於 18-6-22 14:04
咁大鑊?你哋學校都好狠喎!
咁你女啲同學考直資考到嗎?會否因此而影響機會?
...

好似無乜人考直資我地d郷下小學,有個福中收咗,個校長講明我地英文淺,入咗佢地學校要努力

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 15:17

點可能重考?其實係睇排名。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 15:18

mcl203 發表於 18-6-22 12:10
...
亦可以滿唔滿意都落成績表。反正成績唔會因為唔滿意而增減。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 15:20

idakeung 發表於 18-6-22 12:14
邊有得輸打嬴要架! 學校出份淺卷都死得人多呀! 到時個個100分, 你98分已經係最低.
...
如果有三成三B1,又個個都100分,即係個個人都係B2B成績。

作者: greenlover    時間: 18-6-22 16:09

pamelaywy 發表於 18-6-22 15:05
深先分到高下
我仔呈一中文份卷
有人100、4個99.5、2個99

係呀,卷淺重混亂,個個都9x, 自我感覺雖好,但可能已經排好後,間接導致鬆懈

作者: little_yolky    時間: 18-6-22 18:01

bb鼠 發表於 18-6-22 15:16
好似無乜人考直資我地d郷下小學,有個福中收咗,個校長講明我地英文淺,入咗佢地學校要努力
...
咁唔怪得我哋呈一份卷咁淺, 我哋1/3考直資的。利申, 我係既得利益者, 因為阿大一定係靠小心食糊。
作者: dearmm    時間: 18-6-22 18:31     標題: 回覆樓主

出卷老師變千古罪人了。

除要求重考,有冇要求以後要家教會審核完,同學考試前先做一次才可出卷。

作者: TLHE    時間: 18-6-22 19:06

其實人人高分也是冇意義的,因為自行收生是睇教育局排名!
朋友投訴沙田band 1 位不足,他兒子平均分有90都竞然派不到band1 校,再問之下是二線小学,级一平均分可達99.....好明顯,平均分90都巳经不是band 1, 但由於家長未能認清事实,盡填band 1 校,當然不会有好结果了!

我校只有全级頭2位学生,平均分達90以上。但其他级三至十都可自行考入英華女,張祝珊,保一,聖馬可,中婦等地区名校。

所以,只看分數高低是沒有意義的,反而会令家長有錯誤期望,明明band 2成绩,又不甘心選band 2 校,到最後才面对现實,不是更失望嗎?

作者: Jasmine-4711    時間: 18-6-22 20:08     標題: 回覆樓主:

同校排名可能冇變,但係會唔會影响區內排名呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-6-22 21:50

王家爸爸 發表於 18-6-22 15:17
點可能重考?其實係睇排名。

係囉,差唔多睇到尾都未有人出黎解釋呈分玩法(又!)

作者: hkpapa852    時間: 18-6-22 22:12

Charlotte_mom 發表於 18-6-22 21:50

我買咗花生等睇

作者: IloveJJ    時間: 18-6-22 23:29

作者: TLHE    時間: 18-6-23 09:51

IloveJJ 發表於 18-6-22 23:29
我仔學校也是與你的近似,一科只有頭幾個%的人攞90以上,平均分有90,我諗都十分前了。咁我有個疑問,成日 ...
我們小学成绩表只有等级,沒有分數86-90 A-
91-95 A
96-100 A+

所以,拿A - 也有好多的, 有2X位同學可跨区自行入band 1之中,亦只有2个有90分以上的平均分。所以,只要4A 有点奇怪,如果学校將80分以上定為A也可以的呀?

我估4A要求只是学校放出的{非诚勿擾}招牌,当然竹門对竹門,木門对木門的階级制度好明顯,就是告訴你沒有强的学術能力不作考慮,但何謂强呢?就看看師兄姐往積最客觀有力!

我們见東区某1A校,叩門要求是级十以內,但结果我校有同學,並無特異功能,只是级三十以內也叩門成功哦!老实說,成绩表並無级排名,每間学校呈度又有差距,学校一定是以"師兄姐往積"去微調哦!

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-23 10:27

Jasmine-4711 發表於 18-6-22 20:08
同校排名可能冇變,但係會唔會影响區內排名呢?
同校排名一定有變,啲靠死背既一定低咗。區內排名、全港排名係用校內排名配對返PS1排名,同校內分數無關。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-23 10:27

Charlotte_mom 發表於 18-6-22 21:50
其實啲人唔睇教育局既影片,所以唔知道個遊戲點玩。

作者: Happy小米    時間: 18-6-23 10:39     標題: 回覆樓主

我囝學校五年級成績巳是拉curve.
上學期is(integrated studies)出得深,79巳是最高,成績表顯示係A了!

作者: Happy小米    時間: 18-6-23 10:43

王家爸爸 發表於 18-6-23 10:27
其實啲人唔睇教育局既影片,所以唔知道個遊戲點玩。

師兄師姐考pre-S1的成績巳經基本上決定左對下幾屆學弟學妹的全港排名最高同最低位置吧!

我有沒有理解錯?

作者: josewing    時間: 18-6-23 11:17

到了呈分試, 求學不是求分數, 求學是求名

作者: IloveJJ    時間: 18-6-23 11:26

作者: gracelam    時間: 18-6-23 12:44

IloveJJ 發表於 18-6-23 11:26
謝謝你的分享,我就覺得無理由用咁來決定,每間學校程度不同,每間學校的A又不同,咁點可以此界定呢?
...

我地間小學88分或以上先係A, 所以攞到A係唔容易。 如果攞到4科A, 通常都考到全級25名內(全級15x人), 我地小學約50%升band 1中。

如果要嘈剩係呢樣家長都可以嘈, 但係ABC真係唔太重要, 邊間小學同名次先最重要。

作者: IloveJJ    時間: 18-6-23 14:07

作者: gracelam    時間: 18-6-23 15:59

IloveJJ 發表於 18-6-23 14:07
我哋90以上先A呀!每科只有30人左右攞A,你估4A幾多個?

12-3個?

作者: IloveJJ    時間: 18-6-23 16:38

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-23 16:48

Happy小米 發表於 18-6-23 10:43
師兄師姐考pre-S1的成績巳經基本上決定左對下幾屆學弟學妹的全港排名最高同最低位置吧!

我有沒有理解錯 ...
每兩年計一次,所以如果係計算既年份,係會影響未來四年既師弟師妹。
作者: os_ecu    時間: 18-6-23 17:20

出卷淺對成績一向好嗰啲同學不利,好易洗牌。

某啲人可符符碌碌咁碌上嚟。

作者: baubaulee    時間: 18-6-23 17:27     標題: 回覆樓主

呈分應該喺考實力,贊成深卷分出高下。

其實還有呈二、呈三,今次低估咗,下次再努力追番。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-6-23 17:54

josewing 發表於 18-6-23 11:17
到了呈分試, 求學不是求分數, 求學是求名

掌聲鼓勵

作者: bb鼠    時間: 18-6-25 11:26

little_yolky 發表於 18-6-22 18:01
咁唔怪得我哋呈一份卷咁淺, 我哋1/3考直資的。利申, 我係既得利益者, 因為阿大一定係靠小心食糊。 ...

我地呈一中英都深,數淺,益咗我女

作者: little_yolky    時間: 18-6-25 11:49

bb鼠 發表於 18-6-25 11:26
我哋係中英淺, 數稍深, 不過, 阿女都係不論卷深淺, 都係永遠的89。

可能平時多人考直資, 所以學校呈一淺D, 等成績表好睇D。

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 11:54

bb鼠 發表於 18-6-25 11:26

我哋呈二,三數出得深。
加上每次考多你哋幾課。對於亞女數差真係死係數手上

作者: bb鼠    時間: 18-6-25 11:56

little_yolky 發表於 18-6-25 11:49
我哋係中英淺, 數稍深, 不過, 阿女都係不論卷深淺, 都係永遠的89。

可能平時多人考直資, 所以學校 ...

數淺呀,我女93都只是排1x

作者: little_yolky    時間: 18-6-25 12:00

bb鼠 發表於 18-6-25 11:56
數淺呀,我女93都只是排1x
數學全級1X對我阿女嚟講, 係mission impossible了。
作者: bb鼠    時間: 18-6-25 12:01

little_yolky 發表於 18-6-25 12:00
數學全級1X對我阿女嚟講, 係mission impossible了。

無啦,可一不可再呈二88老師已經話below average

作者: little_yolky    時間: 18-6-25 12:02

bb鼠 發表於 18-6-25 12:01
無啦,可一不可再呈二88老師已經話below average
點解你哋個average咁高既?
作者: bb鼠    時間: 18-6-25 12:07

little_yolky 發表於 18-6-25 12:02
點解你哋個average咁高既?

Miss 話無9字唔達標全級得7-8個無9字

作者: idakeung    時間: 18-6-25 12:11

bb鼠 發表於 18-6-25 12:07
不過萬一要叩門, 就著數dd law. 我見有d中學, 寫明last exam要中英數都a先可以叩. 但我地全級得幾個人有a咋woo.....
作者: bb鼠    時間: 18-6-25 13:38

idakeung 發表於 18-6-25 12:11
不過萬一要叩門, 就著數dd law. 我見有d中學, 寫明last exam要中英數都a先可以叩. 但我地全級得幾個人有a咋 ...

有d直資都話要3a1b

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 13:53

bb鼠 發表於 18-6-25 12:07

你哋學校有幾多% 係b1?
你女讀將軍澳保良局小學其中一間?

作者: bb鼠    時間: 18-6-25 14:05

kwankwanchun 發表於 18-6-25 13:53
你哋學校有幾多% 係b1?
你女讀將軍澳保良局小學其中一間?

我女野雞小學咋保記果d一缐小學
我地乜都唔講㗎,點會知道幾多%b1

作者: idakeung    時間: 18-6-25 14:16

bb鼠 發表於 18-6-25 14:05
...
你數下上年師兄師姐派成點, 數下呀麻! 今年用2014&2016 PRE S1成績, 同上年一樣, 應該唔會差太遠. 不過要減番少少借左出去既位. 好似TKO區今年少左好多位.
作者: bb鼠    時間: 18-6-25 14:18

idakeung 發表於 18-6-25 14:16
你數下上年師兄師姐派成點, 數下呀麻! 今年用2014&2016 PRE S1成績, 同上年一樣, 應該唔會差太遠. 不過要減 ...

學校唔講網站又無,我地都唔知上年派咗乜中學
係呀,借咗好多位得返200內b1位抽

作者: idakeung    時間: 18-6-25 14:19

bb鼠 發表於 18-6-25 14:18
學校唔講網站又無,我地都唔知上年派咗乜中學
係呀,借咗好多位得返200內b1位抽
...
咁大獲....我地學校年年POST晒有幾多個派去咩中學架. 所以可以數到.
作者: bb鼠    時間: 18-6-25 14:20

idakeung 發表於 18-6-25 14:19
咁大獲....我地學校年年POST晒有幾多個派去咩中學架. 所以可以數到.

唔慌派得好所以咪唔公佈

作者: idakeung    時間: 18-6-25 14:21

bb鼠 發表於 18-6-25 14:20
唔慌派得好所以咪唔公佈
上年連貼都無貼出黎? 通常D學校貼門口既.
作者: bb鼠    時間: 18-6-25 14:23

idakeung 發表於 18-6-25 14:21
上年連貼都無貼出黎? 通常D學校貼門口既.

幾年都無貼,我地有聯中,想我地唔走掛

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-25 14:26

回覆 idakeung 的帖子

我地都係, 通常早一日學校已收到派位, 咁佢地會做表, 幾多個同學派邊間.... 到放榜果日, 一早就會貼出去大門口, 行過既人都可以睇到, 所以我地知道, 學校一定係早一日會知, 唔係點做果個表?

作者: bb鼠    時間: 18-6-25 14:27

妹妹頭 發表於 18-6-25 14:26
回覆 idakeung 的帖子

我地都係, 通常早一日學校已收到派位, 咁佢地會做表, 幾多個同學派邊間.... 到放榜 ...

我有問阿女,佢話咩都無貼

作者: idakeung    時間: 18-6-25 14:33

bb鼠 發表於 18-6-25 14:23
幾年都無貼,我地有聯中,想我地唔走掛
好有可能

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 16:38

bb鼠 發表於 18-6-25 14:05
...

學校無講第幾名內為b1?
我見佛教志連咁三線好似都b1 都
佔20-30%

作者: idakeung    時間: 18-6-25 16:49

kwankwanchun 發表於 18-6-25 16:38
佔20-30%
正常小學係唔係通常都係1/3 B1; 1/3 B2; 1/2 B3架.

作者: bb鼠    時間: 18-6-25 16:52

kwankwanchun 發表於 18-6-25 16:38
佔20-30%

級30話邊沿人

作者: idakeung    時間: 18-6-25 16:52

bb鼠 發表於 18-6-25 16:52
級30話邊沿人
全級幾多人???
作者: idakeung    時間: 18-6-25 16:53

我地小學, 級100/163都仲係BAND 1
作者: hkpapa852    時間: 18-6-25 16:53

佔20-30%
志蓮好似從來無公佈過升中派位資料,點知佢有20%-30%學生升讀B1中學?

作者: hkpapa852    時間: 18-6-25 16:57

idakeung 發表於 18-6-25 16:53
我地小學, 級100/163都仲係BAND 1

一級163人,應該唔係APS, KTS, SFA, TSL,蘇淅,禮賢呢幾間

除非嗰間係有直屬B1中學既津小/私小,否則一般官津小學,私小或者直資小學,應該唔會有呢個百份比既B1學生

有~60%學生入到B1中學, 唔等於有~60%B1學生

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:01

hkpapa852 發表於 18-6-25 16:57
一級163人,應該唔係APS, KTS, SFA, TSL,蘇淅,禮賢呢幾間
唔係厘幾間, 屋村小學ONLY.
學校咁講咋! 不過我覺得級90後既都要保守D.

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:01

hkpapa852 發表於 18-6-25 16:53
志蓮好似從來無公佈過升中派位資料,點知佢有20%-30%學生升讀B1中學?

佢學校門口大大張banner 貼左係度。

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:02

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:01
係呀..好多小學放榜日都會大大張BANNER貼出黎.

作者: hkpapa852    時間: 18-6-25 17:03

idakeung 發表於 18-6-25 17:01
唔係厘幾間, 屋村小學ONLY.
學校咁講咋! 不過我覺得級90後既都要保守D.
屋村小學, 更加無可能

不少學校會有意無意去誤導家長, 會暗示: 升讀"英中" =  升讀"B1中學" = B1學生

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:10

hkpapa852 發表於 18-6-25 17:03
屋村小學, 更加無可能

不少學校會有意無意去誤導家長, 會暗示: 升讀"英中" =  升讀"B1中學" = B1學生

如果要睇過往升B1 % b2 %係咪計反本區嘅中學? 因有d b1 唔係本區咁有幾會係自行入而不是派位入

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:11

hkpapa852 發表於 18-6-25 17:03
屋村小學, 更加無可能

咁心水清既家長, 要減番D既. 所以我覺得100內唔會太穩陣, 咪當佢80-90 LAW.
作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:13

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:10
如果要睇過往升B1 % b2 %係咪計反本區嘅中學? 因有d b1 唔係本區咁有幾會係自行入而不是派位入
...
我又覺得, 自行入又好, 直G又好, 只係都係BAND 1中學都要計埋既. 因為自行/直G, 其實咪仲選人. 自行入得誇區勁校. 一定都係勁人.
作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:17

idakeung 發表於 18-6-25 17:11
咁心水清既家長, 要減番D既. 所以我覺得100內唔會太穩陣, 咪當佢80-90 LAW.

有80 都好犀利50%B1

作者: hkpapa852    時間: 18-6-25 17:18

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:01
有冇人可以影番嚟睇睇呢?

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:23

idakeung 發表於 18-6-25 17:13
我又覺得, 自行入又好, 直G又好, 只係都係BAND 1中學都要計埋既. 因為自行/直G, 其實咪仲選人. 自行入得誇 ...

但自行有面試因素加上唔係使對前人pre S
大抽派位就真係對前人preS 分banding 。
我哋小學過往派位計埋他區同直資都有30% 入左b1, 但老師同我哋講考十幾差不多邊緣人

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:26

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:23
但自行有面試因素加上唔係使對前人pre S
大抽派位就真係對前人preS 分banding 。
我哋小學過往派位計埋他 ...
好多直G中學/自行都係成績次弟架WO...
作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:28

好似我地學校咁, 其實前20名O個D, 好多都已經有直G OFFER, 而厘D人去派位既話, 都一定係BAND 1首選. 所以我覺得要計埋.
作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:31

idakeung 發表於 18-6-25 17:26
好多直G中學/自行都係成績次弟架WO...

所以我係覺得好混亂,老師講同過往派位完全二樣野

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:36

hkpapa852 發表於 18-6-25 17:18
有冇人可以影番嚟睇睇呢?

16-17
8% 迦密主恩
8% 官中
21% 景嶺
4%宣基
8% 王華湘

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:37

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:31
所以我係覺得好混亂,老師講同過往派位完全二樣野
我覺得應該睇埋咩野直g/誇區中學. e.g. 有dgs收既, 唔通你當個小朋友係band 2生? 又e.g. 誇區bps收既, 你又唔計佢band 1?

當然, 有d band 1c 直g, 其實都會收d band 2, 但表現好既學生既. 又有d 係英中得黎, 唔係band 1既中學. 厘d, 就要自己計下law.

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:38

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:36
16-17
8% 迦密主恩
8% 官中
王華湘應算是2a中學.
作者: hkpapa852    時間: 18-6-25 17:41

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:36
16-17
8% 迦密主恩
8% 官中
TKO四大英中加埋有40%?

咁仲乜仲要去111搏王余, 聖安, 信義?

最好有個幅資料原文..... 好多資料依家係有古惑

作者: kwankwanchun    時間: 18-6-25 17:41

idakeung 發表於 18-6-25 17:37
我覺得應該睇埋咩野直g/誇區中學. e.g. 有dgs收既, 唔通你當個小朋友係band 2生? 又e.g. 誇區bps收既, 你又 ...

係呀!
我計本區派b1 又真係老師講嘅十幾個

我哋學校又唔谷,6月中考完試已經唔使點返學等畢業,完全唔操pre S, 有時覺得b1 % 咁底真係唔奇

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:44

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:41
係呀!
我女學校日操夜操....

作者: idakeung    時間: 18-6-25 17:45

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:41
係呀!
一級好少人?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5