教育王國

標題: 上智要甲級成績同操行先收叩門表,請幫手解答,謝謝 [打印本頁]

作者: sugerlucy    時間: 18-7-5 13:50     標題: 上智要甲級成績同操行先收叩門表,請幫手解答,謝謝

如果我冇睇錯好似唔洗考試,如果揸咁既成績好唔好去試下叩?最尾個次成績係四個A,萬一派得唔好,請問叩邊間四十網比較有機會中?我自行左聖母玫瑰同德雅,但大抽獎聽左老師建議冇擺聖母玫瑰落去抽,所以預左會叩玫瑰,還有什麼建議可以參考?

圖片附件: myimage.jpg (18-7-5 13:50, 2.25 MB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=MjM3NTMzfGRiMmJkYzE2fDE3MTc1NTE2MTZ8MA%3D%3D

作者: yuiyui82    時間: 18-7-5 14:23

回覆 sugerlucy 的帖子

Conduct係 b? 正常都b+成績應該冇問題啦,係conduct

作者: yuiyui82    時間: 18-7-5 14:25     標題: RE: 上智要甲級成績同操行先收叩門表,請幫手解答,謝謝

回覆 yuiyui82 的帖子

最好第一時間玫瑰,上智講明要操行A
作者: Yanamami    時間: 18-7-5 15:28

不叩白不叩,叩下無損失,除非撞期先要選擇,否則叩下無妨~
作者: little_yolky    時間: 18-7-5 15:35

Yanamami 發表於 18-7-5 15:28
不叩白不叩,叩下無損失,除非撞期先要選擇,否則叩下無妨~
但唔meet target喎, 點叩? 學校網上話conduct要A, 樓主小朋友要B喎。

BTW, 佢唔考筆試, 咁點收生? 係咪主要收自行果批?

作者: kirstyau    時間: 18-7-5 15:40

little_yolky 發表於 18-7-5 15:35
但唔meet target喎, 點叩? 學校網上話conduct要A, 樓主小朋友要B喎。

BTW, 佢唔考筆試, 咁點收生? 係咪主 ...

唔係喎,上智校長話知有D學校比操行好緊,暗示冇A都得。個時聽自行

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 15:47

入左form, 人地話唔達標,無損失吧~叩门面試,或者合眼緣啱咀形呢~点解唔試?六合彩夠無乜机会中啦,-样禁多人買?我大女个同学自行甲-乙-乜都無揀过上智,-样叩入。
作者: 馬騮狗    時間: 18-7-5 15:56

sugerlucy 發表於 18-7-5 13:50
如果我冇睇錯好似唔洗考試,如果揸咁既成績好唔好去試下叩?最尾個次成績係四個A,萬一派得唔好,請問叩邊間 ...

凡事要盡力,唔試過,又點知呢?
試咗,就算唔得,都盡力過!
唔好俾自己後悔!加油

作者: kkhon    時間: 18-7-5 16:10

照去交,吾收表咪算。试左有1%或以上机会,吾试0%机会。good luck!
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-5 16:17

yuiyui82 發表於 18-7-5 14:23

Conduct係 b? 正常都b+成績應該冇問題啦,係conduct
反而問題唔係操行,係成績。叩門位少,一定係睇成績先。當個個人都勁過你,機會就細。
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-5 16:20

操行A,同操行B,好多時係班主任既主觀感覺。學校未必按本子辦事。

作者: sugerlucy    時間: 18-7-5 16:29     標題: 回覆樓主

我有冇理解錯?話不設筆試

圖片附件: myimage.jpg (18-7-5 16:29, 693.79 KB) / 下載次數 33
/forum.php?mod=attachment&aid=MjM3NjI5fGU3NjYwZTYxfDE3MTc1NTE2MTZ8MA%3D%3D

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 16:35

sugerlucy 發表於 18-7-5 16:29
係面試咋
作者: little_yolky    時間: 18-7-5 17:44

王家爸爸 發表於 18-7-5 16:20
操行A,同操行B,好多時係班主任既主觀感覺。學校未必按本子辦事。
但人哋咁講, 我咪好老實以為要跟足指引LOL。
作者: Yanamami    時間: 18-7-5 18:16

little_yolky 發表於 18-7-5 17:44
-睇就知你老实人
作者: little_yolky    時間: 18-7-5 18:17

Yanamami 發表於 18-7-5 16:35
係面試咋
其實面試仲難。我諗學校係主考英文。
作者: emibaby    時間: 18-7-5 18:31     標題: 回覆樓主:

成绩咁好一定試,上智真係一間好好既校學

作者: little_yolky    時間: 18-7-5 18:34

emibaby 發表於 18-7-5 18:31
成绩咁好一定試,上智真係一間好好既校學
校服仲好靚。
作者: Yanamami    時間: 18-7-5 19:44

little_yolky 發表於 18-7-5 18:17
其實面試仲難。我諗學校係主考英文。
傾閒偈~
作者: Anniemun    時間: 18-7-5 20:38

有3次遲到? 不知會否影響印象分。
作者: bhamcy    時間: 18-7-5 20:41

如果我冇睇錯好似唔洗考試,如果揸咁既成績好唔好去試下叩?最尾個次成績係四個A,萬一派得唔好,請問叩邊間 ...

3科主科和操行唔一定要全A的,上智係會考慮埋來自邊間小學

作者: bhamcy    時間: 18-7-5 20:51     標題: 回覆樓主:

叩門交表後,佢哋會即時決定會否安排面試的,所以建議預留半小時在學校等消息

作者: lm251099    時間: 18-7-5 21:06

如果英文部分無理解錯,佢地祗要求,中英數要A 及有良好嘅操行(無指明評分),無筆試,以我理解應該都無面試。

相信佢地只會收自行嘅同學。

作者: tpmon    時間: 18-7-5 21:17

留意英文版沒有要求操行要A。照入表啦!

作者: happy105    時間: 18-7-5 21:18     標題: 回覆樓主

其實ABCD間間定義都一樣唔同,我都唔合要求!但都照去交表叩一下,唔收咪只好接受現實!

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 21:28

little_yolky 發表於 18-7-5 17:44

Yolky, 通告中文版話“中英数操行甲級才有机会被取錄”,無話唔叩得~所以一試無妨。
作者: sugerlucy    時間: 18-7-5 21:51

bhamcy 發表於 18-7-5 20:41
3科主科和操行唔一定要全A的,上智係會考慮埋來自邊間小學

例如邊幾間會唔多考慮?

作者: bhamcy    時間: 18-7-5 22:50

sugerlucy 發表於 18-7-5 21:51
例如邊幾間會唔多考慮?

你睇吓上智過往主力收哪間學校便略知一二

作者: celiaroyfamily    時間: 18-7-6 06:45

Sfa好大機會冇A都得
作者: Ktfk    時間: 18-7-6 07:42

bhamcy 發表於 18-7-5 22:50

參考下..

作者: Ktfk    時間: 18-7-6 07:44

bhamcy 發表於 18-7-5 22:50
...

作者: joeyxlma    時間: 18-7-6 10:32

來問下柯校長是不是明年退休?
作者: bhamcy    時間: 18-7-6 11:35

joeyxlma 發表於 18-7-6 10:32
來問下柯校長是不是明年退休?

作者: kirstyau    時間: 18-7-6 13:13

Ktfk 發表於 18-7-6 07:44
...

我校他區榜上有名

作者: tester5    時間: 18-7-6 14:48

我曾經去過上智的簡介會.
我記得自行收生階段, 校長講明冇A 都可以申請, 她說她明白某些小學的做法, 不會讓某些學生取得操行A....
所以, 我直覺操行若冇A 也可申請, 不過扣門階段有沒有此要求就不太清楚......

作者: IloveJJ    時間: 18-7-6 15:07

作者: Ktfk    時間: 18-7-7 09:17

IloveJJ 發表於 18-7-6 15:07
贊成!俾我就唔會理佢要求乜,要叩。我搵工都專搵俾我條件高啲既申請
...

學校嗌高一些叩門要求...  

家長又叩高一格學校 ...

可能結果都係差唔多....

都係個一斑學生入個一間學校..

作者: 迷你人    時間: 18-7-7 11:37

sugerlucy 發表於 18-7-5 21:51
例如邊幾間會唔多考慮?

問題唔應該咁問,你應該問...鍾意收邊間多?我諗佢地心目中都有target 的小學

作者: ricetaster    時間: 18-7-7 12:13

little_yolky 發表於 18-7-5 18:34
校服仲好靚。

驚唔驚入咗之後變咗"盈盈"咁款    

作者: sugerlucy    時間: 18-7-7 12:27     標題: 回覆樓主

班主任剛發了這資料給我,終於有少少獎可以填下

圖片附件: myimage.jpg (18-7-7 12:27, 471.82 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MjM4NDc0fDM3Y2I4NDg3fDE3MTc1NTE2MTZ8MA%3D%3D

作者: Yanamami    時間: 18-7-7 13:05

ricetaster 發表於 18-7-7 12:13

盈盈应該唔係学校教成禁啩?或者似糖妹呢~
作者: babycute2009    時間: 18-7-7 13:59

請問Grade A成績是幾多分以上?
作者: sugerlucy    時間: 18-7-7 14:01

babycute2009 發表於 18-7-7 13:59
請問Grade A成績是幾多分以上?

我女間小學好似85

作者: KittyMelody1    時間: 18-7-7 14:39

佢呢自己搞出黎唔自愛姐,未必關學校事。。。。一間學校咁多學生,緊有D枯枝佗衰家。。。。。。

作者: ricetaster    時間: 18-7-7 23:21

回覆 Yanamami 的帖子

咁高 ?!

作者: ricetaster    時間: 18-7-7 23:25

回覆 KittyMelody1 的帖子

睇佢反應及應對,佢係好醒目嘅, 不過唔係一般父母眼中嘅乖乖女囉!

作者: Yanamami    時間: 18-7-7 23:57

ricetaster 發表於 18-7-7 23:21

咁高 ?!
禁甜~
作者: YuenBaBa    時間: 18-7-7 23:57

Yanamami 發表於 18-7-7 13:05
盈盈应該唔係学校教成禁啩?或者似糖妹呢~
嘜糖妹又係同一間?
作者: Yanamami    時間: 18-7-8 00:02

YuenBaBa 發表於 18-7-7 23:57
嘜糖妹又係同一間?
魏绮珊同欧阳妙芝
作者: Ktfk    時間: 18-7-8 00:09

翁靜晶...

作者: little_yolky    時間: 18-7-9 16:17

sorry, 邊位?
作者: YuenBaBa    時間: 18-7-9 16:50

little_yolky 發表於 18-7-9 16:17
sorry, 邊位?

粗口港姐。

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 17:05

little_yolky 發表於 18-7-9 16:17
sorry, 邊位?
吔~~禁都唔識?馮盈盈呀~
作者: 蚊蚊PIG    時間: 18-7-10 11:38

請問樓主可以分享點解老師唔建議大抽獎放聖母玫瑰呢?
呢兩間叮噹馬頭,當然上智應該高一線,名氣也響O的。但聽完聖母玫瑰講座,覺得學校注重德育發展,比較上覺得上智只看重成績。

所以心大心細,明年自行應該邊間放自一、自二。有無家長可以分享下。

作者: 蚊蚊PIG    時間: 18-7-10 11:39

回覆 bhamcy 的帖子

知唔知邊位接任?
作者: worldcat    時間: 18-7-10 11:43

蚊蚊PIG 發表於 18-7-10 11:38

我估係樓主本身擺乙一二係兩間女校,但好大機會兩間乙一都入唔晒。學校角度緊係唔想學生嘥左一個機會。因為影響入頭三志願百分比。

作者: sugerlucy    時間: 18-7-10 13:22

worldcat 發表於 18-7-10 11:43
我估係樓主本身擺乙一二係兩間女校,但好大機會兩間乙一都入唔晒。學校角度緊係唔想學生嘥左一個機會。:hap ...

正確~因為呈一失左手做左邊緣人,老師話德雅放第二就等於浪費個機會唔中會跌到較後(佢話德雅放第二已經無機會),如果放玫瑰做第一以邊緣人來說又好似較冒險,所以我選擇保守,大抽獎無放自行的一間聖母玫瑰落去,放左德雅做第一志願而中左

作者: AprilBB    時間: 18-7-11 00:29

sugerlucy 發表於 18-7-10 13:22
正確~因為呈一失左手做左邊緣人,老師話德雅放第二就等於浪費個機會唔中會跌到較後(佢話德雅放第二已經 ...
樓主,老師通常都好保守的。                                                                  最後扣問成功嗎?
作者: Yanamami    時間: 18-7-11 00:54

蚊蚊PIG 發表於 18-7-10 11:39
回覆 bhamcy 的帖子

知唔知邊位接任?
副校
作者: S1Parents2017    時間: 18-7-11 08:58

蚊蚊PIG 發表於 18-7-10 11:38

聽完兩間講座後我的感覺和你剛好相反

作者: cherrieshum    時間: 18-7-11 09:05

YuenBaBa 發表於 18-7-9 16:50
粗口港姐。
我本人不太喜歡上智,雖然是深水埗區最好成績的學校,但我覺得上智英文水平未能去到名校水準。(我在圖書館觀察所得)
作者: 猴子爸    時間: 18-7-11 09:07

cherrieshum 發表於 18-7-11 09:05
我本人不太喜歡上智,雖然是深水埗區最好成績的學校,但我覺得上智英文水平未能去到名校水準。(我在圖書館 ...
请问在图书馆怎样可以观察一间学校学生的英语程度?
作者: cherrieshum    時間: 18-7-11 09:09

猴子爸 發表於 18-7-11 09:07
请问在图书馆怎样可以观察一间学校学生的英语程度?
不便多說!總之讓人失望!
作者: 猴子爸    時間: 18-7-11 09:16

cherrieshum 發表於 18-7-11 09:09
不便多說!總之讓人失望!
方法不讲,但sample size够大吗?在图书馆里进进出出的上智学生,有很多都根据你的方法评核过?
作者: cherrieshum    時間: 18-7-11 09:28

猴子爸 發表於 18-7-11 09:16
方法不讲,但sample size够大吗?在图书馆里进进出出的上智学生,有很多都根据你的方法评核过? ...
我只能說見過約10個,當然不能做準,但已經令我失望,加上鋼琴老師與我一致評價。
作者: yuiyui82    時間: 18-7-11 09:36

回覆 cherrieshum 的帖子

吃不到的葡萄是酸的
作者: cherrieshum    時間: 18-7-11 09:46

yuiyui82 發表於 18-7-11 09:36

吃不到的葡萄是酸的
吃不到??應該說我不想吃!
作者: sugerlucy    時間: 18-7-11 10:26

AprilBB 發表於 18-7-11 00:29
樓主,老師通常都好保守的。                                                                  最後扣問 ...

其實無期望就冇失望,主要係去聖母玫瑰時路經而試下入表,去交表時感覺到上智其實好串,收表老師冷漠沒有表情和眼神接觸,估計落空居多,而家去玫瑰面試,都不抱太大期望,呀女都幾鐘意德雅

作者: Yanamami    時間: 18-7-11 10:38

我本人不太喜歡上智,雖然是深水埗區最好成績的學校,但我覺得上智英文水平未能去到名校水準。(我在圖書館 ...
同意啊……我女亦話上智英文水平同傳統名校有距離。-定有!呢个亦係事實。其实家庭背景亦已有不同。所以地区名校就算DSE追貼近傳統名校,其實亦真係有分别。就算勁如鄧顯或林護,我觉得齋講英文都同傳統名校有距離。地区名校係考試上可以做到,但比例上少学生做到活用英語/英語生活化。所以唔会話cherrie既評語係offensive. 只係講出事实吧~
作者: little_yolky    時間: 18-7-11 10:50

Yanamami 發表於 18-7-11 10:38
同意啊……我女亦話上智英文水平同傳統名校有距離。-定有!呢个亦係事實。其实家庭背景亦已有不同。所以地 ...
所以我哋呈分級一位同學都係諗住自行報華英, 無諗住報MCS, st Mary呢D, 因為英文一定跟唔上。

BTW, 阿女同學個親戚係迦密老師, 佢話我哋學校入既同學英文好鬼差。死啦, 好驚喎, 係咪如果自行入得就正路跟得上架? 阿大一聽到之後就叫我書展買部kindle俾佢睇多D英文書喎。一早叫佢睇多D Discovery Channel啦, 佢又成日掛住睇Asian Food Channel。唉!

作者: little_yolky    時間: 18-7-11 10:51

sugerlucy 發表於 18-7-11 10:26
其實無期望就冇失望,主要係去聖母玫瑰時路經而試下入表,去交表時感覺到上智其實好串,收表老師冷漠沒有 ...
其實德雅都唔錯, DSE成績都幾好。
作者: sissysze    時間: 18-7-11 10:54

yuiyui82 發表於 18-7-11 09:36

吃不到的葡萄是酸的

點及要比學費嘅學校好

作者: cloudcloudrobot    時間: 18-7-11 11:07

little_yolky 發表於 18-7-11 10:50
所以我哋呈分級一位同學都係諗住自行報華英, 無諗住報MCS, st Mary呢D, 因為英文一定跟唔上。

迦密已經係KLN3的B1(唔係B1A都一定係B1B),咁都叫差,其他又點?

另外,呈分級一自行華英係可以,但估佢都應該搵間神津做自一吧

作者: little_yolky    時間: 18-7-11 11:11

cloudcloudrobot 發表於 18-7-11 11:07
迦密已經係KLN3的B1(唔係B1A都一定係B1B),咁都叫差,其他又點?

另外,呈分級一自行英華係可以,但估佢 ...
唔...............我上面係話迦密老師話我哋學校小朋友英文好鬼差......................唔係人哋差...............

我諗佢係堅自一華英喎(唔係英華), 我哋學校無乜人報神津的, 最叻果幾個, 可能係報華英配迦密, 可能驚神津跟唔上。班主任話, 舊年級一都係報迦密, 搞到我鬼咁擔心, 咁多人爭。

作者: HaYi    時間: 18-7-11 13:29

little_yolky 發表於 18-7-11 11:11
唔...............我上面係話迦密老師話我哋學校小朋友英文好鬼差......................唔係人哋差....... ...

迦密上智我覺得的学生英文未必如傳統名校,但应夠考公開試用,要追不會太難. 勤力的人最合適.

作者: ksli312    時間: 18-7-11 16:19

咁要好視乎你用什麼標準去衡量, 如果用中六的水平去衡量中二的學生, 一定差, 那些你

見到的學生你知道佢地咩班級,什麼標準去衡量佢地嘅程度才叫做差呢?

同樣道理, 相比國際學校、英基學校而言, 名校的英文水平也很差, 可以咁講嗎?,

坦白講, 我本人雖然在加拿大生活了差不多10年、讀中學、大學、有多個學位, 其中有法律學士LLB、法律碩士LLM, 但到了今天, 自問英文水準也不好, 當然主觀地,一路

也覺得家裡的小朋友英文水準也很差, 怎知道某天我在家裡執拾舊書什物, 發現大女兒曾

經用過的6年級英文書, 翻看內容, 有少少驚訝, 所有書內的生字, 女兒都用鉛筆寫了解釋,

但一個中文字都無, 全是英文解釋。當然這樣沒有什麽了不起, 但相對一個6年級生的水

平, 已經是不錯,但是,到今天我還是很主觀地覺得家裡的小朋友英文水準仍然是很差。

所以, 要真正去評估一些只片面接觸的街外人, 我相信任何批評都可能只是武斷亦不公道。

P.S. 我覺得英文水準很差的大女兒現正就讀上智, 請見諒!

作者: yuiyui82    時間: 18-7-11 16:40

回覆 ksli312 的帖子

講得好
小女今年自行入了上智,小學學校學概英文基本上已經夠用成個中學生涯,所講既英文音已經係可以去到外國人口音,小學校長琴日同囡講去到上智要努力,上智既英文都唔好睇少,因為之前d師姐去到讀都要keep住,因為上智學生真係叻,最緊要自住學習,因為我女小學係全英文上堂(除中文堂),所以我從來都唔會擔心上智英文會差同失望,但就搞到佢好擔心
難道幾個學生英文唔係好叻就代表學校英文差,咁見到d 一,兩個好叻英文又代表好好,學校係b1a 一定有優點囉

作者: ccfa_hp    時間: 18-7-11 17:06

yuiyui82 發表於 18-7-11 16:40

講得好

扣門已又獲得取錄是否已收到通知?

作者: ccfa_hp    時間: 18-7-11 17:08

講得好

請問妳女兒是那間小學,英文程度咁好?

作者: little_yolky    時間: 18-7-11 20:27

ksli312 發表於 18-7-11 16:19
咁要好視乎你用什麼標準去衡量, 如果用中六的水平去衡量中二的學生, 一定差, 那些你

見到的學生你知道佢 ...
我份人就好客觀既, 阿女D中、英文就真係差, 所以我擔心佢升中適應係不無道理。
作者: HaYi    時間: 18-7-11 20:40

講得好
聽在上智讀的朋友女說上智中以SFA升上來的女仔英文較勝, 你女亦是SFA ?
作者: Yanamami    時間: 18-7-11 20:55

little_yolky 發表於 18-7-11 20:27
我份人就好客觀既, 阿女D中、英文就真係差, 所以我擔心佢升中適應係不無道理。 ...
信我地区band1同傳統band1係有d出入~你又唔係target傳統band1, 適應晤会有太大問題。而且你女学习态度好又对自己有要求,唔会唔掂。
作者: ksli312    時間: 18-7-12 09:22

little_yolky 發表於 18-7-11 20:27
我份人就好客觀既, 阿女D中、英文就真係差, 所以我擔心佢升中適應係不無道理。 ...

大部份父母對子女都是主觀的, 正所謂“養兒一百歲,長憂九十九”, 既對兒女有期望, 又擔心佢地做得比人差。

客觀標準是相對的、需要有一個制度或機制去評定的,正如你女可能在校內成績在中位以下,你可以話差,如果相對名校,可能更差,但反過來相對弱的學校,你女可能已經是級頭了,對在這些學校的父母來講真的會歡喜到不得了。當然父母對兒女有高期望是合理的,但亦不需太過妄自菲簿,給點耐性、時間、幫助給他們吧!

絕對同意Yanamami的睇法, 單以英文水平黎講,"地区band1同傳統band1係有d出入", 正如我所講,英基、國際學校的英文比名校好一樣, 是不爭的事實。但並不可以用“差"來形容囉!

個人睇法, 以英文黎講(只以英文水平, 不評政冶立場), 政客中, 不是演講因演辭是有寫手的, 只是訪問或即場答問的表現, 我覺得彭定康英文水平很高, 相對, 奧巴馬稍遜, 而特朗普的英文更是粗皮,大家可以比較一下。但咁樣可以話特朗普的英文差嗎?

所有野都是相對的, 什麼程度, 真的要客觀的話, 只用一個“差”字是等於無講任何野而只是貶意罷了。

作者: yuiyui82    時間: 18-7-12 09:38

有人知道今日註冊會派書單嗎?謝謝
作者: ksli312    時間: 18-7-12 09:43

yuiyui82 發表於 18-7-12 09:38
應該會掛,我不記得了。只知今天見家長, 派成績表!
作者: little_yolky    時間: 18-7-12 10:04

ksli312 發表於 18-7-12 09:22
大部份父母對子女都是主觀的, 正所謂“養兒一百歲,長憂九十九”, 既對兒女有期望, 又擔心佢地做得比人差。 ...
我的標準很簡單, 不論中英, 只要能寫出一篇好文章就是好了, 英文要外加說得流利。這個跟答卷考試標準無關, 所以亦可能因此自行面試有其重要性。寫不出好文章, 考試100分也是沒有用的。
作者: little_yolky    時間: 18-7-12 10:08

Yanamami 發表於 18-7-11 20:55
信我地区band1同傳統band1係有d出入~你又唔係target傳統band1, 適應晤会有太大問題。而且你女学习 ...
即係只要俾心機, 一般英中係可以適應到既? 阿妹就老老實實踢佢入中文中學就可以了。今個學期幾經辛苦, 終於爬返上B2成績了, 辛苦C6, 一邊同家姐溫, 一邊同妹妹溫。
作者: IloveJJ    時間: 18-7-12 10:40

作者: IloveJJ    時間: 18-7-12 10:42

作者: cherrieshum    時間: 18-7-12 10:43

HaYi 發表於 18-7-11 13:29
迦密上智我覺得的学生英文未必如傳統名校,但应夠考公開試用,要追不會太難. 勤力的人最合適.
...

迦密英語語境很少,學生閱讀及寫作較好,說話要改進,不過校風很好。

作者: IloveJJ    時間: 18-7-12 10:43

作者: S1Parents2017    時間: 18-7-12 11:06

ksli312 發表於 18-7-12 09:22
大部份父母對子女都是主觀的, 正所謂“養兒一百歲,長憂九十九”, 既對兒女有期望, 又擔心佢地做得比人差。 ...
我承認上智的校內語言環境一定是沒有一線直資好(直資自主收生,資源豐富,基本上和國際學校沒有兩樣),我原本以為上智系校內會要求同學之間講英文,結果並非硬性要求。如果不是硬性要求,同學梗系揀自己舒服的母語來溝通啦,唯獨這一點我有少少失望,但我也理解始終70%的學生系派位入來,中一的英文程度有較大差異。

如果硬性要求可能會令部分同學有壓力不中意返學。但我個人還是希望學校會要求同學之間用英文溝通比較好,我女英文閱讀能力比我強很多,小5-6已經看完Warriors和Horry Potter系列,但她生活上的應用卻真的有點差,去外國旅行不太敢主動問野,在家讓她和工人姐姐溝通交代好一件事也不盡如意。當然這和個人性格和家長教育也有關係,並非完全是學校的錯。作為家長,我也不能全面否定自己的女兒,說她英文很差。只能努力做到有則改之,無則加勉。
另,之前我和阿女傾到我看到有關校園欺淩的個案,順便想了解一下她的看法。她說“你不用套系我身上,我們學校不會有校園欺淩的,就算系成績差的同學老師也會幫的。” 聽到這一點我突然淚盈滿眶,覺得自己沒有選錯學校,雖然她有時候仍是稀裡糊塗,但她至少對學校和老師有安全感。

作者: hoching2011    時間: 18-7-12 11:10

yuiyui82 發表於 18-7-12 09:38

今天派了

作者: yuiyui82    時間: 18-7-12 12:04

聽到很多師姐去了上智都話學校好好,反次有些朋友係一線直資學校讀都很多要轉校,因為太多明爭暗鬥,至於語文環境當然不及直資好,但我相信最重要係小朋友喜歡,因為我唔想佢去一線直資去比邊個有錢,邊個屋企環境好,邊個去邊到旅行,呢樣係我要顧及青春期成長,所以要搵一間唔會有大多壓力又開心又要有學習氣氛既學校,其實大家有去過聽校長講座同學分享,就會好自然咁比佢地吸引左,正如校長所講上智個個都係勁亦唔會放棄任何一個學生
作者: Yanamami    時間: 18-7-12 12:39

S1Parents2017 發表於 18-7-12 11:06
我承認上智的校內語言環境一定是沒有一線直資好(直資自主收生,資源豐富,基本上和國際學校沒有兩樣),我 ...

我諗我最有代表性了大女上智,細女直资。
大女認為校內英文語境係不足既,唔止同学间無用英語交流,上課有时甚至係半中半英,而非全英語。但apple to apple, 地区名校就跟地区名校比好了,拿上智跟傳統直资比是不公平的。再說,細女在直资中学也沒跟同学用英語溝通(有-班人会,但不会全人类),但老師在校內-定無时無刻用英語的。

对~當絕大部份同学係SSP区派入时,好难同千揀万揀,家庭背景相近既直资相比。S1Parent2017說得中肯,很多时跟家庭教育关系更大。不过,或者我女好彩?細女好友不止是外來生,亦有直资小学部的同学。同学家景相对优越,不过沒有比家底或看不起同学的。这我兴幸她们家庭教育都好。的確,她们每个假期都外遊,我女两年也没出-次门,沒有hard feeling, 同学更買手信給她,感情要好。小朋友沒这机心,很多时是大人煞有戒事?

說回头,很感恩上智校內的关愛文化,老師对学生的关心也是很多学校难以相比的。

作者: Yanamami    時間: 18-7-12 12:44

little_yolky 發表於 18-7-12 10:08
即係只要俾心機, 一般英中係可以適應到既? 阿妹就老老實實踢佢入中文中學就可以了。今個 ...
我同你大女加油!
作者: vvmakyy    時間: 18-7-12 13:25

Yanamami 發表於 18-7-12 12:39
大女認為校內英文語境係不足既,唔止同学间無用英語交流 ...
上智真係一間好有愛心的學校, 上至校長, 下至校工, 全部都好有愛心, 關愛學生, 我成日同阿女講, 能夠讀到上智, 真係要感恩, 好好珍惜自己係其中一份子 - 上智人

作者: itsz    時間: 18-7-12 13:28

其實成績好之外又真正英文好的官津中學確實唔太多. 有的話都比較難考入. 明白你所講的.

作者: S1Parents2017    時間: 18-7-12 14:17

Yanamami 發表於 18-7-12 12:39
大女認為校內英文語境係不足既,唔止同学间無用英語交流 ...
我覺得家境比較等價值觀的野多數系受父母影響較多而非學校,與學校是否直資沒有太大關係。
我有自知之明,覺得入到上智已經很滿足了。當然如果考到一線直資我也會讀,沒有考到也就不用掙扎讀與不讀了

作者: AprilBB    時間: 18-7-12 17:22

請問上智現在是行 “自主學習”的嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5