教育王國

標題: 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做? [打印本頁]

作者: shuaimei    時間: 18-7-5 23:27     標題: 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做?

有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細項有兩個C,仲要係紀律同禮貌。想考出面好學校係咪機會渺茫?過去4年都唔係咁,我係咪應該同班主任理論?但我怕佢記仇,下年更差!
作者: Charlotte_mom    時間: 18-7-5 23:57     標題: 回覆樓主

識人一樣case,只能等派位,點都有b1,搏一搏

作者: Anniemun    時間: 18-7-5 23:59

shuaimei 發表於 18-7-5 23:27
有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...
試下考直資。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-6 01:11

等派位
作者: asweetmom    時間: 18-7-6 01:44     標題: 回覆樓主:

四年都沒改善,理論甚麼?

作者: ck1666    時間: 18-7-6 01:54     標題: 回覆樓主:

唯有努力考好呈分等派位

作者: rulerL    時間: 18-7-6 02:51

有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...

過去四年都唔係咁,上到五年級先出現問題。我覺得咁你真係要同學校了解下,目的係了解返小朋友喺學校的表現如何;再者都要同小朋友好好傾下,睇下佢喺邊方面出現問題,我意思係小朋友心理層面,多啲關心下佢,觀察佢情緒方面變化。

作者: rulerL    時間: 18-7-6 02:54

asweetmom 發表於 18-7-6 01:44
四年都沒改善,理論甚麼?

樓主係話過去四年都唔係咁,上到五年級先出現操行問題。

作者: shuaimei    時間: 18-7-6 04:27

間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過去四年佢操行一直係B,全級頭十,攞獎學金,做班長,可惜今年一個操行C就好似斷咗條路。我之前同呢個班主任傾過,但佢態度極差,我想同校長傾,又怕佢更記仇,下年萬一又係佢做班主任就大件事。因為係級頭十,只要乙一揀返,直升原校b1中學一定無問题,而我乙一亦一定會揀返佢,因為係保障。所以如果搏其他學校,只能靠考直資、自行或者扣門,這些全睇操行,所以我咁緊張個Grade。
Ps:我係咪應該揾校長傾下?

作者: Yanamami    時間: 18-7-6 06:02

shuaimei 發表於 18-7-6 04:27
間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過 ...
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧……
作者: asweetmom    時間: 18-7-6 06:25

間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過 ...

既然知道原因就改善吧,找校長沒用,校長又沒見証上課情況。上課聊天影響老師授課固然是大忌,不過也不會一次半次就令老師記住她。另外,「禮貌」欠佳原因又是甚麼呢?

作者: nicolemummy    時間: 18-7-6 07:14

Yanamami 發表於 18-7-6 06:02
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧…… ...

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 07:42

作者: ada_fung    時間: 18-7-6 07:49

雖然我覺得作用不大,但我會同老師,學校傾下。
一方面請老師比機會,因呈分操行分好緊要,另外了解一下阿女除上堂傾偈外,有冇其他的問題 (班主任點解對佢印象唔好)。

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 07:55

作者: shuaimei    時間: 18-7-6 07:55

回覆 jumphigh 的帖子

想問下你當年最後結果怎樣?
作者: jumphigh    時間: 18-7-6 08:00

作者: JustAParent    時間: 18-7-6 08:57

五個操行兩個C,其餘呢? 拉勻如果大概B死唔晒既。否則,你唯有等派位, 我未見過一間B1直資或自行肯收操行C既學生。

話說回頭,香港學校好現實,好少成績好"好"但操行好"差"既例子。 你小朋友發生乜嘢事? 老師同佢做乜咁大仇口?

如果我係你, 我點都會搵學校老師甚至校長傾下睇下有冇得摱, 唔好話去理論咁激,跪地餼豬乸都要,除非你一條心去大抽獎。

作者: CPLA    時間: 18-7-6 09:10

我仔當年都係咁,五年級時五個操行細項全部只係 satisfactory, 成績好嘅同學同一遭遇⋯ 我地係一條龍學校,我報band 1 直資同自行時喺成績表影印本度註明攞呢個grade 係norm,成功有offer。

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-6 09:39

哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧…… ...
我都估係衣車。操行分低既女仔揀中學會煩惱啲,女校都比較睇操行。
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-6 09:42

CPLA 發表於 18-7-6 09:10
我仔當年都係咁,五年級時五個操行細項全部只係 satisfactory, 成績好嘅同學同一遭遇⋯ 我地係一條龍學校 ...
重點係你個係仔,曳仔報LSC、SJC、WKY、WYHK唔會點扣分,如果老師問起,你識自圓其說,甚至有可能加分。
作者: CPLA    時間: 18-7-6 09:44

王家爸爸 發表於 18-7-6 09:42
重點係你個係仔,曳仔報LSC、SJC、WKY、WYHK唔會點扣分,如果老師問起,你識自圓其說,甚至有可能加分。:ha ...

咁你又有道理

作者: OB-father    時間: 18-7-6 09:47

王家爸爸 發表於 18-7-6 09:39
我都估係衣車。操行分低既女仔揀中學會煩惱啲,女校都比較睇操行。
我估吾會係衣車,衣車操行冇細分。

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-6 09:48

OB-father 發表於 18-7-6 09:47
我估吾會係衣車,衣車操行冇細分。
明白
作者: mimi222shi    時間: 18-7-6 10:03

操行差, 成績好也有影響.

聽過唔少朋友講津校老師,俾操行分好狠/偏心,甚至係呈分時亂罰人, 聽到心寒!
作者: gracelam    時間: 18-7-6 10:14

mimi222shi 發表於 18-7-6 10:03
操行差, 成績好也有影響.

聽過唔少朋友講津校老師,俾操行分好狠/偏心,甚至係呈分時亂罰人, 聽到心寒! ...

有直屬中學嘅可能係。 一般津校都想升中派位有亮麗成績, 點會特登比個操行分咁低。

作者: 0030    時間: 18-7-6 10:30

你小朋友的學校算好了,操行B都有獎學金拿,我女的小學,只有全A操行的小朋友先能拿獎學金(操行5A),比如你全年級第一名操行無5A都無獎學金拿~
作者: mimi222shi    時間: 18-7-6 10:30

gracelam 發表於 18-7-6 10:14
有直屬中學嘅可能係。 一般津校都想升中派位有亮麗成績, 點會特登比個操行分咁低。
...
我身邊正有幾位朋友, 都係仔, 津小沒有中學(不同學校)
成績BAND 1頭, 但操行差(B-/C), 好多時唔係小朋友問題, 係被同學累/整, 累被罰/影響操行.
老師唔會理呈分, 家長同小朋友心情大受影響.

考直資無間收, 最後, 只能靠抽獎.

我只想講, 唔少老師都係咁, 重要關頭都亂罰人, 仲要偏心.(聽得多, 有感而發)

作者: littlelamma    時間: 18-7-6 10:42

回覆 shuaimei 的帖子

其實唔緊要的, 我仔的班主任見家長時教的,  一切成績行先, 操行次要,所以學生乖都沒用. 你孩子在頭十, 現時香港教育,很多學校是接受的, 問題不大的。
作者: shuaimei    時間: 18-7-6 10:43

我其實好質疑點解小學老師權力咁大,佢落一個C Grade,無論你成績上點盡力,基本上周圍都唔駛去。
作者: shuaimei    時間: 18-7-6 10:44

個操行無数據支持,全憑印象,點解要由班主任定生死?
作者: jumphigh    時間: 18-7-6 10:46

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 10:48

作者: b3410    時間: 18-7-6 10:58

咁樣就比C
班主任太緊手!
其他同學如何?例如同阿女差唔多表現的小朋友?全班,或者全級,或者歷年操行C的同學多不多?  如果普遍C,B,未必可講到數。但如果好少C,我覺得唔應該咁求其,可能要搵一下校長。理由唔係想改操行分數,而係希望知道如何改善。

作者: shuaimei    時間: 18-7-6 11:12

其實如果唔係有避忌,我一定會據理力爭,但依家問題係我擔心下年又係呢個班主任,操行之外,佢其實亦操縱兩個主科成績,事但係作文、說話呢D項目手緊D,又係唔駛玩!
作者: 妹妹頭    時間: 18-7-6 11:22

回覆 shuaimei 的帖子

我地學校呈分係統改, 係由一個老師改晒全級既卷, 即係唔會由自己班既老師負責去改, 放心.....

我地學校係一間普通津小, 呈一, 呈二, 呈三既操行老師都會手鬆, 阿女一直由小一至小五上學期操行都只有B+, 到呈一, 呈二, 呈三, 操行都有A, 老師話要見中學, 唔可以太差, 特別係級頭果D學生

作者: 猴子爸    時間: 18-7-6 11:25

shuaimei 發表於 18-7-6 10:44
個操行無数據支持,全憑印象,點解要由班主任定生死?
你有没有其他有份量的人物例如教会的牧师,制服团体的领导等等给一些辅助的证明?正如其他家长讲,有好成绩的学生,对很多学校来讲,还是有很大吸引力,怎样都先试试。从这个case看来,是否应该从4年班开始,教育孩子要讨班主任欢心,好像大个做事讨老板欢心一样?

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 11:32

作者: IloveJJ    時間: 18-7-6 11:33

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 11:40

作者: bhamcy    時間: 18-7-6 11:43

IloveJJ 發表於 18-7-6 11:33
我哋學校操行唔係班主任一個俾分,係分五份:中英數常+班主任,咁班主任就佔2份。
...

相信好多學校都唔會單一由班主任一個人去決定操行分,只是不會咁高透明度去話俾家長知。

作者: subb    時間: 18-7-6 11:51

jumphigh 發表於 18-7-6 11:40
我孩子小學話就話其他科老師都一齊評操行, 但最後決定都係班主任到,而且细項更加係全部由班主任一個人比 ...
假民主 ! 

我朋友個仔又係咁,老師成日小事,投訴去家長,操行當場比得唔好啦
最後加上見校長傾,老師叫做收歛番D ! 

作者: IloveJJ    時間: 18-7-6 12:00

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 12:12

作者: mimi222shi    時間: 18-7-6 12:19

如果小孩咁識討人歡心, 相信唔會有依家呢個問題

問題係好多老師都麻麻地...明知呈分都玩野!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 18-7-6 13:14

其實當初你發現班主任有問題應第一時間搵校長。無錯,搵完後“可能”會報復。咁如果無呢?你小朋友就可安 穩渡過。你唔搵高層處理,佢會得閒整鬼你,最後受苦都係小朋友。
其實搵高層處理係百利無一害,高層會觀察小朋友/老師行為,有咩事你可以話老師“報復”,操行一定可討回。
作者: Yanamami    時間: 18-7-6 13:37

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 13:14
其實當初你發現班主任有問題應第一時間搵校長。無錯,搵完後“可能”會報復。咁如果無呢?你小朋友就可安  ...
如果高層“默許”班主任咪捉蟲?
作者: JustAParent    時間: 18-7-6 13:58     標題: 回覆樓主:

世上,沒有無緣無故的愛,亦沒有無緣無故的恨。操行C,作為家長,點可以唔搵學校搞清楚?一切豈能一句老師玩野、針對、不近人情作罷。

比如一個自信DSE5**學生,放榜得個3,你估佢查唔查卷?唔出聲,即係默認老師評價,去問去爭取,你可能會得知一些你冇諗過嘅事。

有人話中學收生重成績,操行次要,真?常人認知係操行既野,升中喎,小學會鬆D手咪令學生麻煩,唔A都比個B。你 C,如果我係收生老師,我會好有興趣小朋友係小學發生乜事。我仔女升中時,大大話話都去過十幾間中學升中簡介會,間間都話操行要B以上。唔理操行?我未見過一間B1學校係咁,當然大抽獎乜都無所謂。

作者: WinnieCatCat    時間: 18-7-6 14:11

你擔心下年又對住佢,操控住操行加作文口試分,真係不得了!搵班主任傾下,唔係質問或投訴,係要誠懇(即使係扮既)。係人都鍾意人氹、讚美自己,尢其那些鍾意掌權既人。你扮晒知衰,多謝班主任今年教導,想了解下點樣幫女女,話阿女其實好鍾意班主任教云云。必要時灑幾滴眼淚,話好擔心阿女去左差既學校。班主任條氣順晒,又覺得自己做緊救世主,知道家長亦緊張,應之後手鬆點吧!呢d禁虛偽既野梗係唔好要阿女做,做阿媽真係好偉大的,為仔女甚麼事也可做,包括放低樽鹽。條氣好唔順要忍忍忍,最多之後食buffet鬧老公發洩返。到阿女派到心儀學校,你返轉頭串爆班主任是後話啦

作者: 猴子爸    時間: 18-7-6 14:27

WinnieCatCat 發表於 18-7-6 14:11
你擔心下年又對住佢,操控住操行加作文口試分,真係不得了!搵班主任傾下,唔係質問或投訴,係要誠懇(即 ...
好有宫心计feel, 好正题外话:如果学生家长一直都参与学校义工,跟学校校长老师熟络,是否比较容易避免类似被班主任针对的情形出现?

作者: 仔仔錫錫你    時間: 18-7-6 14:36

Yanamami 發表於 18-7-6 13:37
如果高層“默許”班主任咪捉蟲?
其實老師有問題你估高層唔知?只係無人投訴就由他吧!搵過高層,老師點都會收斂吓!我仔從小1開始操行不嬲都係b+,小4唔知咩事最尾果次得個c,我即刻搵副校問咩事!2次家長日都話阿仔無問題,只係上堂有點不專心,手冊無寫堂上有問題,從來無收過電話,有咩原因比c,你話係主科老師決定?!好,我叫阿仔問主科老師,中文老師話我比b唔係c,英文老師話我係想嚇你等你出年做好d。副校都知出事,我再問同班同學打交,剪人頭髮都係c,校方比c我接受!但唔該校方比返資料我同級無事無乾有多少個b,麻煩全部改返比c佢地。最後校方解釋文書出錯,比返個b了事。

作者: shuaimei    時間: 18-7-6 14:41

回覆 JustAParent 的帖子

上學期紀律同禮係C時,已找班主任傾過(低聲下氣),佢比我嘅理由一直只係話小朋友上堂傾偈,沒有其他。點知下學期又係咁,又無記過,仲有5個優點,咁叫人點接受呢!

作者: mcl203    時間: 18-7-6 14:57

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 14:36
其實老師有問題你估高層唔知?只係無人投訴就由他吧!搵過高層,老師點都會收斂吓!我仔從小1開始操行不嬲 ...

咪以為高層真會出手去處理。我小朋友試過某訓練完後,老師捉住佢鬧左1堂時間,問佢乜咁無禮貌’廟,佢,全程佢係被威脅下認左,因佢係老師。但佢返家後致電我家負責人講左件事,咸到豬頭,佢根本唔知乜係,廟,,更加無做過。負責人致電班主任問乜事,班主任唔肯處理,駁線去該老師,老師話佢已認左,處理合適~~~

豈料,明早副校捉住我小朋友,話佢昨日全程在場觀看,根本無甚麼‘廟’老師出現過,望住佢俾人出氣狂鬧~~~

作者: Yanamami    時間: 18-7-6 15:18

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 14:36
其實老師有問題你估高層唔知?只係無人投訴就由他吧!搵過高層,老師點都會收斂吓!我仔從小1開始操行不嬲 ...
我意思係:高層為留成績好既学生上中学部,默許老師係操行分手紧,甚至不合理……所以告上校長处都未必有用。
作者: 仔仔錫錫你    時間: 18-7-6 15:19

mcl203 發表於 18-7-6 14:57

咪以為高層真會出手去處理。我小朋友試過某訓練完後,老師捉 ...
你呢啲口同鼻拗好難贏。 我在校方唔知 情下叫小朋友直接去搵主科老師問過究竟。 我係有足夠證據去講道理。 你個case要搵証人去support,如果唔係最後都係官官相衛自己硬食。 我投訴到校長處有3次,每次我都搵足3個証人先去投訴,基本上校方搵咩藉口我都諗埋,最後雖然迫唔到老師道歉,但校長都代為道歉 承認處事不妥。事後小兒 都叫做安穩度過到今天畢業。
作者: little_yolky    時間: 18-7-6 15:37

mcl203 發表於 18-7-6 14:57

咪以為高層真會出手去處理。我小朋友試過某訓練完後,老師捉 ...
咁你都唔處理? 我阿大俾班主任狂閙咗10分鐘, 因為話佢唔食盒飯, 浪費。其實皆因佢果日照顧嘔同學, 聞到嘔味, 自己都想嘔, 無胃口。班主任無問原因, 總之係狂鬧咗10分鐘。不過, 我知個班主任係好有教育熱誠, 只係呢個位處理得有D問題, 所以無寫信去高層鬧爆佢, 只係直接寫信俾佢。之後佢打電話俾我承認咗處理失當, 無俾機會阿大解釋, 亦有當面同阿大道歉。呢D都係年青老師至有咁既胸襟, old seafood就一定死不認錯。
作者: mcl203    時間: 18-7-6 16:12

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 15:19
你呢啲口同鼻拗好難贏。 我在校方唔知 情下叫小朋友直接去搵主科老師問過究竟。 我係有足夠證據去講道理。  ...

成件事係副校自己親口講目暏成件事喎,只係佢完全無去處理~~~

作者: mcl203    時間: 18-7-6 16:15

little_yolky 發表於 18-7-6 15:37
咁你都唔處理? 我阿大俾班主任狂閙咗10分鐘, 因為話佢唔食盒飯, 浪費。其實皆因佢果日照顧嘔同學, 聞到嘔味 ...

9X9老師間私人恩怨,捉個學生出氣~

作者: beagoodman    時間: 18-7-6 16:37

唔會啦,你講嗰間操行無細分。樓主,可否提示下邊間?好似操行有細分的唔多

作者: shuaimei    時間: 18-7-6 16:53

揸住咁嘅操行係咪到此為止,乜都唔駛玩,乜嘢直資、自行、扣門都唔再有份,好灰,小五就玩完!而我更唔想升佢嘅中學。

作者: Yanamami    時間: 18-7-6 17:05

shuaimei 發表於 18-7-6 16:53
揸住咁嘅操行係咪到此為止,乜都唔駛玩,乜嘢直資、自行、扣門都唔再有份,好灰,小五就玩完!而我更唔想升 ...
你想申請直资定津校?直资都会睇埋小四成績表。一般亦会睇过你女師姐既成績表,大概有个概念貴校俾操行分手法。未至於太灰。
作者: jumphigh    時間: 18-7-6 17:13

作者: beagoodman    時間: 18-7-6 17:14

shuaimei 發表於 18-7-6 16:53
揸住咁嘅操行係咪到此為止,乜都唔駛玩,乜嘢直資、自行、扣門都唔再有份,好灰,小五就玩完!而我更唔想升 ...

直接同校長溝通。恕我直言,此處除左俾妳訴苦或得到安慰,幫唔到你解決呢個問題。勇敢d。

作者: jumphigh    時間: 18-7-6 17:18     標題: 回覆樓主:

作者: subb    時間: 18-7-6 17:32

衣車, 即係????再比D提示呀 !??!!!!

作者: Yanamami    時間: 18-7-6 17:37

subb 發表於 18-7-6 17:32
佢地話唔係……never mind~~
Btw, 你-定係好後生果輩……

作者: mcl203    時間: 18-7-6 17:38

subb 發表於 18-7-6 17:32

名品牌,Singga衣車~~~

作者: subb    時間: 18-7-6 17:40

Yanamami 發表於 18-7-6 17:37
佢地話唔係……never mind~~
Btw, 你-定係好後生果輩……

好後生果輩

作者: subb    時間: 18-7-6 17:43

我真係想講, 橫C豎死, 同佢博過

搵老師傾,. 再唔係搵校長 ! 

作者: shuaimei    時間: 18-7-6 20:02

回覆 beagoodman 的帖子

多謝你嘅鼓勵,我太多顧慮,真係需要勇氣。
作者: nicolemummy    時間: 18-7-6 20:32

唔好意思,你是否之前一間學校,之後另一間學校?如果係的話,就比較難去解說。

無論如何,都希望你最終考到最心儀的學校

作者: PW530    時間: 18-7-6 22:51

作者: b3410    時間: 18-7-6 23:33

Yanamami 發表於 18-7-6 15:18
我意思係:高層為留成績好既学生上中学部,默許老師係操行分手紧,甚至不合理……所以告上校長处都未必有用 ...
用呢種方法留,唔想走都被逼走
作者: beagoodman    時間: 18-7-7 00:12

shuaimei 發表於 18-7-6 20:02
回覆 beagoodman 的帖子

多謝你嘅鼓勵,我太多顧慮,真係需要勇氣。

做正路方法,自己不要顧慮太多,亦唔好聽人地亂up陰謀論。Good luck。

作者: Marie_m    時間: 18-7-7 06:55     標題: 回覆樓主

可以問下俾操行嘅準則係點,未必一位老師決定哂,尤其是五年級咁重要時期,我覺得知清楚好d,又或者問下老師點可以改善

作者: JustAParent    時間: 18-7-7 12:12

shuaimei 發表於 18-7-6 14:41
回覆 JustAParent 的帖子

上學期紀律同禮係C時,已找班主任傾過(低聲下氣),佢比我嘅理由一直只係話小朋友 ...

邊個細路唔傾偈呀?而且秩序還秩序,禮還禮,傾偈可以係破壞課堂秩序,但唔應該當無禮,除非老師話佢時佢駁嘴駁舌。

拿出勇氣,去同校長傾啦。當然,如果你小朋友上堂真係好多嘢講,叫佢忍吓口啦。

作者: 408littlepig    時間: 18-7-7 18:31

睇咁耐,一直都係指班主任有問题!

從無檢討小朋友既問题!
作者: areyouangry    時間: 18-7-7 22:49     標題: 回覆樓主:

咁就已經C???
好恐怖

作者: rulerL    時間: 18-7-8 00:24

你學校俾操行分係咪好手緊?我仔小四,佢喺小三時上堂都經常同同學傾計(佢自己講),不過操行連續幾年都有B+,我提醒過佢上堂唔好傾計,會令老師有壞印象,上小四後佢戒咗上堂傾計呢個壞習慣,今次操行升咗上去A-,下年可以做風紀添。

你女一路都攞B,跟住直插落C,即係中間跳過B-同C+,連降兩級喔,真係要好好了解一下,無論校方或自己女兒。

作者: pekovian    時間: 18-7-8 01:16     標題: 回覆樓主

完全覺得係留住級名次考得前果批小朋友既手段
我覺得學校默許左咁做(sad but true)
樓主搵唔搵到d情況相似既家長一齊同學校講?或者知道有同學記過缺點都係俾C?

作者: mcl203    時間: 18-7-8 01:25

408littlepig 發表於 18-7-7 18:31
睇咁耐,一直都係指班主任有問题!

從無檢討小朋友既問题!
認同...先暸解小朋友態度是否出現大变化...針對問題會更到位
當然...問題未必係出現於小朋友身上 ~~~

作者: 瑩希媽媽    時間: 18-7-8 02:05

rulerL 發表於 18-7-8 00:24
你學校俾操行分係咪好手緊?我仔小四,佢喺小三時上堂都經常同同學傾計(佢自己講),不過操行連續幾年都 ...

我見有D學校只有ABC,沒有加或減的

作者: rulerL    時間: 18-7-8 02:11

瑩希媽媽 發表於 18-7-8 02:05

我見有D學校只有ABC,沒有加或減的

咁可能樓主女兒學校都係無+、- 的,否則係連降三級唔係兩級添呀!

作者: tutik    時間: 18-7-8 08:44

mimi222shi 發表於 18-7-6 10:30
我身邊正有幾位朋友, 都係仔, 津小沒有中學(不同學校)
成績BAND 1頭, 但操行差(B-/C), 好多時唔係小朋友問 ...

是的,我仔班主任都係咁!預咗考好呈分抽學校。

作者: Band5    時間: 18-7-8 10:24     標題: 回覆樓主:

操行由B降到C都好嚴重,咁學校有冇喺中間同學生或者家長溝通過警告過,如果冇,學校真係好唔負責任!

唯今之計,我建議可以心平氣和咁同學校老師或者校長詳談多一次,了解一下學校俾C嘅準則,百分比,同埋學校對學生操行嘅要求,作有建設性嘅改善方法,了解完之後,最好主動將交談嘅重點(避重就輕),做一個總結,WhatsApp老師,連同佢回應紀錄低,作為下次操行分數嘅參考,中間多次主動同老師聯絡,了解進度,確保下次操行分數提升!

WhatsApp嘅重點,連同操行分數嘅提升,在報學校需要時,可以在操行C隔離加入備註,既可解釋為何得C,又可睇到改善嘅決心,WhatsApp就係證據支持。

作者: mcl203    時間: 18-7-8 10:56

Band5 發表於 18-7-8 10:24
操行由B降到C都好嚴重,咁學校有冇喺中間同學生或者家長溝通過警告過,如果冇,學校真係好唔負責任!

唯今 ...

報學校仲係操行自己加remark,自我申報,可能真係自尋找C~~~

作者: Band5    時間: 18-7-8 11:55

mcl203 發表於 18-7-8 10:56
報學校仲係操行自己加remark,自我申報,可能真係自尋找C~~~

如果學校講明要操行B以上,你當佢冇到?唔通你唔填操行C?你估人哋會俾機會你?

作者: mcl203    時間: 18-7-8 11:59

Band5 發表於 18-7-8 11:55
如果學校講明要操行B以上,你當佢冇到?唔通你唔填操行C?你估人哋會俾機會你?
...

我唔識估㗎,亦唔會去估 ~~~

作者: 爸媽baby    時間: 18-7-8 12:02

你直接同校長傾,佢操行得C好難有學校收。同時間同自己小朋友傾不要同老師作對,只會攪到自己,好難㨂學校

作者: shuaimei    時間: 18-7-8 12:55

回覆 408littlepig 的帖子

上堂傾偈,學生一定有問题,問咗原因之後,我第一時間係向自己個女問責,亦無向個女提及質疑班主任比Grade嘅準則,只是如何責備、懲治、輔導、規勸,不是討論重點,不贅。我質疑的是,上堂傾偈呢個罪名,得出C呢個操行,繼而斷絕派位以外所有考学校之路。個罪名同個懲罰是否相稱呢?

作者: mcl203    時間: 18-7-8 13:21

mcl203 發表於 18-7-8 11:59

發表吓個人睇法:
不少網友既睇法,未必能中肯地反映樓主現在面對情況。須知樓主學校係用5小項去表達操行評級,用ABC或甚D去表示,而並非大部分網友既一個ABC去統一評級,當中理應已有分別~~~

引用我小朋友前小學去參考,佢哋操行學習態度係有10小項添,分別係超卓,滿意,有待改善和不滿意,可能就係等同樓主既ABCD,所以當中一項取C並非一件大不了既事,亦好易就攞到所謂既C,亦未必會對考中學有太大影響。

分得咁細既操行評級,係有別於用一個A或B去概括整個操行,報考既中學應有相關經驗去理解,但我係估既~~~

作者: mcl203    時間: 18-7-8 13:31

Band5 發表於 18-7-8 11:55
...

反正都講左,中學要我填級排名,班次排名,操行評級,我真係唔會理噃,填左’學校無提供‘,請看頁件第幾版,咁佢地又真係無俾嘛~~~

作者: siden    時間: 18-7-8 14:11

You’re right

作者: siden    時間: 18-7-8 14:14

JustAParent 發表於 18-7-6 13:58
世上,沒有無緣無故的愛,亦沒有無緣無故的恨。操行C,作為家長,點可以唔搵學校搞清楚?一切豈能一句老師 ...

作者: Band5    時間: 18-7-8 15:12

我話“需要時”,你睇唔到?

作者: Band5    時間: 18-7-8 15:17

mcl203 發表於 18-7-8 13:31

反正都講左,中學要我填級排名,班次排名,操行評級,我真係 ...

“學校冇提供”就梗係你鍾意點都得啦!

如果操行C,唔出現喺成績表,呢個帖嘅討論都冇意義啦!

作者: Band5    時間: 18-7-8 15:18

mcl203 發表於 18-7-8 11:59

唔識唔緊要,明白嘅!

作者: mcl203    時間: 18-7-8 17:06

Band5 發表於 18-7-8 15:17
“學校冇提供”就梗係你鍾意點都得啦!

如果操行C,唔出現喺成績表,呢個帖嘅討論都冇意義啦!

你似乎睇唔到我既估估下~~~

引用我既例子,我已經無提供操行評級,舉例,若我9個A,1個C,我應該填乜呢?

況且,我地根本唔清楚C係代表乜,若如我前校一樣,‘有待改善’,我個人睇法唔算太差噃,又即係話學生無弱點在該項都係取B。當然我唔清楚樓主學校如何,但某些學校取高Grade係有好認真對待既~~~

似乎,你唔明成績表用一個數字 Vs 5個數字 去評操行既分別。 點都好,我只係想表示,若不能改變既事實,希望樓主放鬆D,事情未必去到咁壞而已~~~

作者: Band5    時間: 18-7-8 20:27

mcl203 發表於 18-7-8 17:06
你似乎睇唔到我既估估下~~~

引用我既例子,我已經無提供操行評級,舉例,若我9個A,1個C,我應該填乜 ...

我只知道幾乎間間中學都要求成績表副本,你當然可以掩耳盜鈴,當學校見唔到,當學校唔介意!

不過我始終都建議應該有所準備,如果面試被問到,都預備好點樣答!用同小學老師傾好嘅解釋,就係最有力嘅答案!

作者: mcl203    時間: 18-7-8 22:17

Band5 發表於 18-7-8 20:27
我只知道幾乎間間中學都要求成績表副本,你當然可以掩耳盜鈴,當學校見唔到,當學校唔介意!

不過我始終 ...

我只回應你第一段,有D基本野唔好搞亂:
第一: 我係無講過考學校唔使成績表唔使副本,唔使既你可以分享下邊間唔使
第二: 掩耳盜鈴似乎用錯左,學校要填乜,我寫乜,仲有埋第一點,所以係不成立既
第三:亦從來無否定學校應該見到,亦係佢責任應該咁做,我只會應同若有中學因其中有隻C,拒收申請表,果間真係鉄板一塊,否則,都係交個校名出黎好D~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5