教育王國

標題: 港島、九龍直資Band 2英中 [打印本頁]

作者: smartcash    時間: 18-7-9 13:33     標題: 港島、九龍直資Band 2英中

亞仔呈一哀左數學, 名次勁跌.......
我想問有邊間港島或九龍直資, 係英中又會收Band 2生呢?

謝謝!

作者: littlelamma    時間: 18-7-10 07:26

回覆 smartcash 的帖子

聖道迦南,播道都是band2直資
作者: PP媽媽    時間: 18-7-12 19:16

littlelamma 發表於 18-7-10 07:26
回覆 smartcash 的帖子

聖道迦南,播道都是band2直資
請問仲有無其他九龍或香港的BAND 2直資? 阿女又係衰數,
作者: shamrock    時間: 18-7-12 21:08

培基書院都可以試下,了一過在沙田
作者: struggle    時間: 18-7-12 22:05

深水埗基督教崇真中學,將軍澳真道書院 (主力 IB 課程)

作者: Silverhawk    時間: 18-7-12 22:08

李國寶, 不過英文要好
作者: LokNa    時間: 18-7-12 22:40

Silverhawk 發表於 18-7-12 22:08
李國寶, 不過英文要好
李國寶今年好似勁加學費至每月三千二百多元。
作者: PP媽媽    時間: 18-7-13 10:20

LokNa 發表於 18-7-12 22:40
李國寶今年好似勁加學費至每月三千二百多元。

學費不是問題,最重要是收唔收啫!

作者: HappyYW    時間: 18-7-13 10:58     標題: 回覆樓主

我都想知,我女都應該b2
中華基金係b1 or b2?

作者: wongkaka    時間: 18-7-13 11:18

回覆 LokNa 的帖子

李國實學費不是加好多,约101而已
作者: 小時了了    時間: 18-7-13 11:31

smartcash 發表於 18-7-9 13:33
我想問有邊間港島或九龍直資, 係英中又會收Band 2生呢?
可以研究吓呢個網站 list 晒直資中學: https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

作者: Kellydoris26    時間: 18-7-13 14:15

聖道迦南band 2 英中
作者: LokNa    時間: 18-7-13 14:30

wongkaka 發表於 18-7-13 11:18
回覆 LokNa 的帖子

李國實學費不是加好多,约101而已

佢去年好像二千多元,但實際多少忘記了。

作者: terrylyy    時間: 18-7-13 16:31

HappyYW 發表於 18-7-13 10:58

B1C今年收嘅同學仔全部B1, 有幾個、B2頭同學仔去in全軍覆沒,唔知係唔係升中人數多咗,學校多咗選擇!

作者: lingling0601    時間: 18-7-16 15:22

我都想知有冇邊間B2既直資中學
作者: crazyhippo    時間: 18-7-16 15:51

lingling0601 發表於 18-7-16 15:22
我都想知有冇邊間B2既直資中學

小時了了提供左個LIST, 按自己地區, 遂間問下. 車程太久的, 叩都無謂, 苦了孩子

作者: mytsoi    時間: 18-7-16 16:20

回覆 crazyhippo 的帖子

其實依家重有無機會叩?上星期叩果D都無回音.....

作者: Happykidss    時間: 18-7-16 16:36

印像中崇真的學費這幾年加了不少, 現在應該比 李國寶還要高

作者: lingling0601    時間: 18-7-16 16:50

crazyhippo 發表於 18-7-16 15:51
小時了了提供左個LIST, 按自己地區, 遂間問下. 車程太久的, 叩都無謂, 苦了孩子
...

其實我仔過2年先升中,而家響度諗緊荃灣區定深水埗區,我住就響深水埗區,返學就響荃灣區二線小學,唉~ 佢成績B2A(暫時既走勢),我怕萬一直資唔收要攪珠,而家響度諗緊.... 出深水埗區又驚跌BAND,留響荃灣區又怕多人爭跌到B3....

作者: crazyhippo    時間: 18-7-16 16:52

mytsoi 發表於 18-7-16 16:20
回覆 crazyhippo 的帖子

其實依家重有無機會叩?上星期叩果D都無回音.....

如到現在無消息, 機會好微. 如有人之後放位, 可能有位既, 睇下好吾好彩.
媽咪朋友透露直資有幾間位好少. 多數睇成績.
就算筆試也排成績決定叩吾叩得入, 咩推薦信, 家長信全部吾睇!
難叩呀!!

作者: shamrock    時間: 18-7-16 16:54

培基係1C還是2A?
作者: wongkaka    時間: 18-7-27 03:08

LokNa 發表於 18-7-13 14:30
佢去年好像二千多元,但實際多少忘記了。
2017~18年度 3099
作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 08:19

smartcash 發表於 18-7-9 13:33
跌到去咩位置?
作者: smartcash    時間: 18-7-27 09:46

hkpapa852 發表於 18-7-27 08:19
跌到去咩位置?
由Band 1 尾跌落 Band 2 尾, 中西區官小。
我望住中西區統一派位校網的學校, 都唔太清楚邊間係band 2, 請問可唔以給些意見呢? 如維官、香港仔浸信會呂明才、陳白沙、聖伯多祿.....金文泰唔知仲有冇可能, 不過亞仔英文好, 中文較弱。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 09:49

smartcash 發表於 18-7-27 09:46
我望住中西區統一派位校網的學校, 都唔太清楚邊間係band 2, 請問 ...
官小簡單, 選金文泰或維官

男仔中西區仲有間B2中學St Louis, 不過佢應該無乜位可以留到俾街外B2學生了

B2學生, 除非英文能力好強, 否則勉強入B2直資英中, 都係無好結果

作者: smartcash    時間: 18-7-27 10:01

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝意見。
亞仔英文係好的, 不過數學真的差。咁邊間直資會收band 2呢?  九龍區有地鐵到我覺得都OK。

作者: mcl203    時間: 18-7-27 10:01

smartcash 發表於 18-7-27 09:46
我望住中西區統一派位校網的學校, 都唔太清楚邊間係band 2, 請問 ...

若果P6呈2後都仍係B2,可能考慮係自行選番相應既中學,務求穩陣可以係自行離到場~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-27 10:09

mcl203 發表於 18-7-27 10:01
若果P6呈2後都仍係B2,可能考慮係自行選番相應既中學,務求穩陣可以係自行離到場~~~
...
其實係任何情況下,我都係比較贊成自行階段選番相應既中學,然後穩陣離場。
作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 10:10

smartcash 發表於 18-7-27 10:01

謝謝意見。
英文好可以試吓李國寶, 呢間收唔少B2學生

作者: smartcash    時間: 18-7-27 10:14

回覆 mcl203 的帖子

你講得有道理呀, 所以我最希望直資收左會比較放心。
自行報咩學校比較有利呢, 佢英好數差, 如著重數理的學校, 我估亞仔冇機。同埋佢係乖仔有禮, 但唔係醒目形。

自行唔知鄧鏡波會唔會有機? 或報南區學校, 請問可給些意見嗎? 謝謝!

作者: mcl203    時間: 18-7-27 10:14

hkpapa852 發表於 18-7-27 10:10
英文好可以試吓李國寶, 呢間收唔少B2學生

音中都似係~~~

作者: smartcash    時間: 18-7-27 10:20

李國寶我都覺得好, 我怕唔收亞仔o者, 但會申請。

咁中基、羅氏聖瑪加利男女有冇機會呢?

作者: mcl203    時間: 18-7-27 10:30

smartcash 發表於 18-7-27 10:20

李國寶我都覺得好, 我怕唔收亞仔o者, 但會申請。

我直覺及曾經知道,中基,播道,音中,李國寶,都曾經會收B2生,英文水平唔錯既B2生,但以前得又未必等於宜家得。做定份靚Profo,想去試既都去試吓,況且份份申請表差不多,呈1失手啫,仲有前和後既成績,努力做靚份呈2/3,機會仍在,祝好運!

作者: smartcash    時間: 18-7-27 10:35

謝謝! 我都想問o下, 其實份Portfolio要有o的咩呢? 亞仔冇参加比賽, 只係有學校服務獎, 和橾行長期A。
作者: mcl203    時間: 18-7-27 10:50

smartcash 發表於 18-7-27 10:35

謝謝! 我都想問o下, 其實份Portfolio要有o的咩呢? 亞仔冇参加比賽, 只係有學校服務獎, ...

只可以簡單D講有乜寫乜,或者加多封自薦信,我覺得父母寫都得,介紹吓佢性格,興趣,長處,你地既期望等等~~~

作者: smartcash    時間: 18-7-27 10:51

謝謝!
作者: ms.aeroplane    時間: 18-8-21 21:28

terrylyy 發表於 18-7-13 16:31
B1C今年收嘅同學仔全部B1, 有幾個、B2頭同學仔去in全軍覆沒,唔知係唔係升中人數多咗,學校多咗選擇!
...

舊年我女小學有十幾個入左中基,有好幾個係band 2都入左!當時其實都算係band 2水泡!
但睇今年,只得4個入左(但唔知學生band 幾),民生丶中婦、st mark 多左人入左,好似係因為幾間中一加開一班,所以個個都選E幾間band 1津校!而少左人揀中基!

作者: wongkaka    時間: 18-8-22 02:29

李國寶由中一開始,中英數要合格才可升班
所以數太差要留意
作者: chai    時間: 18-9-8 21:26

HappyYW 發表於 18-7-13 10:58

我哋間普通小學,今年幾個b2生入左。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-2 13:33

作者: hkpapa852    時間: 18-11-2 14:57

IloveJJ 發表於 18-11-2 13:33
你話聖類斯無乜位俾街外B2生,但聖彼得咁多人入了聖類斯,我覺得一定不會全部是抽的,我一直以為有部分B2 ...
相信SLS街外位最多應只有2X-3X個.

令郎學校咁多人入到SLS, 我諗要問吓相關家長, 到底校內排名係名, 自行有冇報過SLS, 先可估計

作者: IloveJJ    時間: 18-11-2 15:14

作者: hkpapa852    時間: 18-11-2 15:19

IloveJJ 發表於 18-11-2 15:14
問題係無法問到,先要估計。
你話SLS只有2X-3X個街外位,係指自行定抽獎?
...
我指統一.

啱啱再睇番, 可能實際係統一可抽既位會再多D, 有4X-5X個.

SLS小學部有至少70個學生, 少極點都有3X-4X人會升上SLS, 咁統一個67個直屬位, 應有~30個剩.

計埋公開個15個, 應該至少有~45剩.

作者: mcl203    時間: 18-11-2 15:27

hkpapa852 發表於 18-11-2 15:19
我指統一.

啱啱再睇番, 可能實際係統一可抽既位會再多D, 有4X-5X個.

要考慮3仔~~~

作者: IloveJJ    時間: 18-11-2 15:28

作者: hkpapa852    時間: 18-11-2 15:46

IloveJJ 發表於 18-11-2 15:28
咁係咪即係應該有B2生自行或抽到?
B2生自行入到唔出奇, 抽到相信都可能有, 但數量有幾多真係好難估

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5