教育王國

標題: 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 [打印本頁]

作者: sunnymama2    時間: 18-7-30 08:08     標題: 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎

我侄女升小五,考級10名內,如果問學校老師,想知剛剛派位10名內是否band 1, 老師有什麼理由唔答呢?

問過老師,老師只係重覆又重覆謝成績唔係最重要,操行才最重要。

BTW, 侄女操行係絕對冇問題的

作者: 29XX86    時間: 18-7-30 08:49

而家先升小五, 呈分都未考, 言之尚早.
作者: 妹妹頭    時間: 18-7-30 08:58

回覆 sunnymama2 的帖子

依家至升小五, 老師真係答唔到你喎, 因為變數仍然很大, 還未呈分, 就算現在考10名內, 到呈分時, 因為會用標準分去計, 而且, 仲要計算音樂同視藝, 這2科每每都可以令到級排名跌10名8名, 所以現階段最好比心機考好校內試, 到5年級下學期, 考完呈一, 才問老師都未遲

作者: 熱媽    時間: 18-7-30 09:00

我囡升上小五時,第一次見到班主任(英文科),我只問老師阿囡如升讀英中,以佢的能力可否應付,老師就如實作答,加多2句評語咁。我就係知老師唔知直接答我阿女屬於B1,因都未呈分,她一定唔會估估吓,但我可從老師的話大約估到。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-30 09:06

sunnymama2 發表於 18-7-30 08:08
我侄女升小五,考級10名內,如果問學校老師,想知剛剛派位10名內是否band 1, 老師有什麼理由唔答呢?

問過 ...

老師有什麼理由唔答呢?

呢個咪係N年前 (其實都係1X手前啫), 大家話唔想標籤學校同小朋友, EDB順應民意發出既指引, 講明學校不能透露學生所屬派位組別既安排囉!

而且, 學校最多只會知上年有幾多個B1學生, 無法肯定邊個B1學生 (當然最Top果批就唔駛講)

作者: os_ecu    時間: 18-7-30 09:12

問過 ...

剛剛派位嗰啲嘅Banding係其他人嘅私穩,正路唔會立亂話俾外人知。

作者: gigayan    時間: 18-7-30 09:19

問過 ...

其實升小五真係未必會講,我地學校都已經算透明度高,係小五頭兩次考試,老師都唔會講屬於band幾。

作者: bb鼠    時間: 18-7-30 09:25     標題: 回覆樓主

我校係考完呈三先講!

作者: dddaddy    時間: 18-7-30 09:29

學校老師係知道學生banding,定都係靠估?
作者: yeungyeungma    時間: 18-7-30 09:37     標題: 回覆樓主:

我仔學校, 小一至小五上學期, 完全唔知名次添. 但 Banding的名次 range , 學校有講大约, 但比較保守.   例如1-70 band 1, 講做 1 -50.     其實睇學校往年派位, 自己數.

作者: yeungyeungma    時間: 18-7-30 09:42

gigayan 發表於 18-7-30 09:19
其實升小五真係未必會講,我地學校都已經算透明度高,係小五頭兩次考試,老師都唔會講屬於band幾。
...

同意!

作者: yeungyeungma    時間: 18-7-30 09:47

os_ecu 發表於 18-7-30 09:12
剛剛派位嗰啲嘅Banding係其他人嘅私穩,正路唔會立亂話俾外人知。

我仔學校在自行前見家長, 家長話想考A校, 老師都會講往年第幾名的同學入到 (冇講學生名, 應該不算私隱)(當然5知自行定抽), 很有用的資料.

作者: miriam    時間: 18-7-30 09:47

將升小五, 呈一都未考, 換轉係我都答你唔到.

去到小五唔少學生會發力, 上學期已經可以名次大執位, 呈一再執一次, 呈二更加唔使講, 呈一失手時家長都會落重本補習, 所以最終想知大約係  band 幾唔到呈二考完都無得估.
作者: miriam    時間: 18-7-30 09:48

我囡就係呈分試過山車既代言人
作者: bettyay    時間: 18-7-30 10:40

問過 ...
升小五!即小四就問小朋友band 幾,梗係答唔到啦!
作者: angiehouse    時間: 18-7-30 11:11

問過 ...

老師梗系吾答啦,都未考呈分試,六年班考埋呈二先問啦,家長迫得老師太緊啦

作者: 小黃豆B    時間: 18-7-30 11:24

我小朋友學校除左班或級前三(因為有學業成績獎),其他一律不設名次,老師連講都唔可以,但到選校時,老師會同家長講估計既banding
作者: sunnymama2    時間: 18-7-30 11:42

angiehouse 發表於 18-7-30 11:11
老師梗系吾答啦,都未考呈分試,六年班考埋呈二先問啦,家長迫得老師太緊啦
...

當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?

想早d知道小朋友的位置,從而報署小朋友學習計劃,好正常吧。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-30 11:45

sunnymama2 發表於 18-7-30 11:42
當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?
...
EDB有指引, 學校唔提供資料其實亦好正常.

其實如果學校願意詳細列出每年升中派位結果 (如邊間學校幾多人入), 家長大可自已去衡量, 但如果學校收收埋埋, 點問都唔會問都D有用既資料

作者: angiehouse    時間: 18-7-30 12:05

...

我女學校都吾講得,話有指引,老師叫我地家長上網頁看下之前派位有幾多去左band1校,最尾加句,校長吾比講幾多band1位,但系我地學校如果2x個%都無,你地當初都吾會選啦,甘家長就好識做甘吾問甘多了

作者: 迷你人    時間: 18-7-30 12:10     標題: 回覆樓主

老師答係人情,唔答係道理!
答左都唔一定準確啦,班主任都一樣無答我,即使完左呈三,個banding都係純粹估計,點解覺得老師一定要答你,唔答你住或唔答你,就是老師的問題嗎?

作者: sunnymama2    時間: 18-7-30 12:26

hkpapa852 發表於 18-7-30 11:45
EDB有指引, 學校唔提供資料其實亦好正常.

其實如果學校願意詳細列出每年升中派位結果 (如邊間學校幾多人入 ...

明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老師照實講教署指引,唔答得就是了,我地唔會怪老師。唔明白為何要轉移視線講咩操行最重要呢?侄女操行係A的。

其實學校透明度低,好驚老師為了提升第一志願而降低學生band

想當年我升中一,小學係黃大仙,老師提議我媽幫我揀黃大仙區某校,非band 1 的,好彩我阿媽醒,幫我誇九龍區中左band 1 女校。

所以,我地唔敢全信老師的提議,所以才諗住直接問級10內派到什麼中學。

作者: sunnymama2    時間: 18-7-30 12:28

迷你人 發表於 18-7-30 12:10
老師答係人情,唔答係道理!
答左都唔一定準確啦,班主任都一樣無答我,即使完左呈三,個banding都係純粹估 ...

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題,照實講唔講的原因就是了。不過為何要講什麽操行最重要去(膚)我們呢? 所以我對呢d老師感覺唔好。

作者: bettyay    時間: 18-7-30 12:41

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:26
明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老師照實講教署指引,唔答得就是了,我地唔會怪老師 ...

其實就算真係答你級10去了什麼中學意義也不大的,例如:男定女?自行定抽獎?學校網定住址網?等等都會有所影響!其實如果小學有公佈派位結果,公佈的透明度,其實都估到大約情況。
操行今天A,唔等於小五、小六入了青春期仍然聽教聽話keep住A,升中操行確是重要的,提醒不要只記住排名而忽略操行!我覺得老師不算有問題

作者: angiehouse    時間: 18-7-30 12:42

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:28

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題 ...

老師都系提下家長,德育都好重要,老師都好慘,下下比人怪責

作者: miriam    時間: 18-7-30 12:59

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:28

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題 ...
考到級十又點?

假如操行不幸 C- 你估下仲有咩學校見?

唔少中學收生要求列明操行要係 B+ 或以上, 除非學生有超級特異功能, 見你 C- 可能會畀學生試下 in.

作者: sunnymama2    時間: 18-7-30 13:04

angiehouse 發表於 18-7-30 12:42
老師都系提下家長,德育都好重要,老師都好慘,下下比人怪責

有幾慘? 照直講因為教署指引唔講得,我地點會怪佢? 我地都係講道理的人的。

老師表達能力有問題,家長都好慘的。

作者: sunnymama2    時間: 18-7-30 13:05

miriam 發表於 18-7-30 12:59
考到級十又點?

假如操行不幸 C- 你估下仲有咩學校見?

都話左侄女操行A,冇問題喎, 如果侄女操行有問題,我地會處理。

但當操行冇問題,關心成績好正常吧

作者: miriam    時間: 18-7-30 13:06

sunnymama2 發表於 18-7-30 13:05
都話左侄女操行A,冇問題喎, 如果侄女操行有問題,我地會處理。

但當操行冇問題,關心成績好正常吧 :igi ...
咩叫舉例呢

作者: LJ3981    時間: 18-7-30 13:10

...

你叫老師點答你。萬一你小朋友考第十,你當B1 但最後派不到B1, 到時候老師就做左罪人。
所以只能說估計。不能說一定。

作者: angiehouse    時間: 18-7-30 13:47

sunnymama2 發表於 18-7-30 13:04
有幾慘? 照直講因為教署指引唔講得,我地點會怪佢? 我地都係講道理的人的。

老師表達能力有問題,家長都 ...

又會吾會甘睇,考第十已是邊緣人,又或者所有人操行都系比A的,老師吾知點答又認為個小朋操行要改進,為有甘講囉

作者: ok3    時間: 18-7-30 14:41

會唔會係嗰D一級得幾個B1生嘅小學, 所以老師唔答, 再帶樓主遊花園去咗操行到, 費事露了底牌

作者: Jasonhaha    時間: 18-7-30 15:28

我囡學校老師不會公開講 , 但個別打電話去問 , 老師都會講嘅 , 仲會分析埋我囡囡應讀那類型學校 , 不過會比較保守啲
作者: mch411    時間: 18-7-30 17:44

如果考第十果個係BAND1生, 但佢偏偏去考中中,
甘點算??
作者: Yanamami    時間: 18-7-30 18:31

楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中学。未考呈分試又难作準d既。
作者: miriam    時間: 18-7-30 18:55

mch411 發表於 18-7-30 17:44
如果考第十果個係BAND1生, 但佢偏偏去考中中,
甘點算??
當年有位同學成績畀我囡好, 入左間 B2A, 原因係佢屋企對面.........夠近.................

作者: Chenglc    時間: 18-7-30 19:26

...
有呢個部署都好正常,不過老實講,我係由阿仔讀幼稚園已開始部署。所以當時區內各小學升中情況,都略知一二,當初揀呢間,就係貪佢派得好。
作者: angiehouse    時間: 18-7-30 21:16

Yanamami 發表於 18-7-30 18:31
楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中 ...

我覺得尼個case級10,操行又話ok,其實家長心中有數,只不過要老師一句肯定,老師吾肯講再加一句操行都好重要,家長未吾多開心,其實吾講好應該,今年考pres1,出年band1位已經有變數

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 07:53

ok3 發表於 18-7-30 14:41
會唔會係嗰D一級得幾個B1生嘅小學, 所以老師唔答, 再帶樓主遊花園去咗操行到, 費事露了底牌

...

你好醒呀!

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:01

Yanamami 發表於 18-7-30 18:31
楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中 ...

間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知還差幾多係band 1, 因為仲有個細仔,阿嫂又成日唔喺香港,得阿哥一對二,好辛苦呀。

如果老師一句頭3係band 1, 咁知道個女係咩料,就唔駛太谷佢。

如果係差少少就band 1, 都可以有個希望,諗吓點谷。

如果係band 2, 咁就算,維持現狀唔退就算。因為阿哥真係好忙,連瞓覺的時間都唔夠

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:07

angiehouse 發表於 18-7-30 13:47

其實我地忟的原因,就係你所講的遊花園。侄女操行在校一點問題都冇,老師好鐘意佢,有比賽成日揾佢,又揾佢做風紀,又有幾個優點,所以覺得老師說操行呢樣最重要根本就係“膚”我們。

講真,如果肯定小朋友操行冇問題,家長下一步緊張成績都好正常

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:10

Jasonhaha 發表於 18-7-30 15:28
我囡學校老師不會公開講 , 但個別打電話去問 , 老師都會講嘅 , 仲會分析埋我囡囡應讀那類型學校 , 不過會比 ...

最驚老師咁做,為左提高第一志願。

我覺得好的老師應該比個range 俾家長,要高風險高回報,定保本投資,就家長自己決定

作者: gigayan    時間: 18-7-31 08:11

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:01
間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知 ...

級十和級三都係差幾名,如果係我,我會當級三係目標。

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:12

miriam 發表於 18-7-30 18:55
當年有位同學成績畀我囡好, 入左間 B2A, 原因係佢屋企對面.........夠近.................
...

其實又理解到。。。不過就唔同意咁做, 幼稚園,小學就話就近入學,中學我會以校風和成績為主。

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:12

gigayan 發表於 18-7-31 08:11
級十和級三都係差幾名,如果係我,我會當級三係目標。

我地知道侄女係咩料,冇可以能

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:14

angiehouse 發表於 18-7-30 21:16

我覺得尼個case級10,操行又話ok,其實家長心中有數,只不 ...

係唔係要今年小6畢業生考pre s1, 才會影響今年升小五的學生的banding?

作者: bettyay    時間: 18-7-31 08:17

間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知 ...

已經明知派位一般,係我有理無理,盡力做到最前!不是聽了頭10派了什麼學校才想如何步處,這想法做法都極危險!要知道即使寶校,小五小六也會有人發力追前,發覺惰後才追!就立自己於危險。
仲有襯細佬細,可以轉校就試下快D轉走!免得再擔心多次!

老老實實,考到咁前仲要擔心banding,我覺得好唔扺

作者: bettyay    時間: 18-7-31 08:21

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:14
係唔係要今年小6畢業生考pre s1, 才會影響今年升小五的學生的banding?
Yes! 到你侄女的一屆,則用相同數據,比較易掌握
作者: b3410    時間: 18-7-31 08:26

如果係咁,好大機會老師自己都唔知級几先係band1, 唯有叫小朋友努力考前D,keep 住操行A。
希望自行可以進取D,入到心儀學校。

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:37

bettyay 發表於 18-7-31 08:17
已經明知派位一般,係我有理無理,盡力做到最前!不是聽了頭10派了什麼學校才想如何步處,這想法做法都極 ...

咁間學校係寶校嘛,冇話扺唔扺

作者: angiehouse    時間: 18-7-31 08:38

今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,band1生都話做吾晒,如果小學多band23生,下年可能重小dband1位,所以現時最大步署就系保住成績盡量排最前,二年後選校要有策略,而且二年後學童又多左

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:48

angiehouse 發表於 18-7-31 08:38
今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,ban ...

oh my god  

仲諗住搏吓band 1 學校。。。。

作者: miriam    時間: 18-7-31 08:57

Chenglc 發表於 18-7-30 19:26
有呢個部署都好正常,不過老實講,我係由阿仔讀幼稚園已開始部署。所以當時區內各小學升中情況,都略知一二 ...
想當年我囡決定讀邊間小學後, 真係死搵爛搵返學校既升中派位資料出黎做統計, 睇下派位情況, B1% 由高變低時即刻再作調整, 預計要考到幾多名內先可以係 B1, 亦係報依家呢間中學前同我囡講定幾多名內最好, 否則幾努力都好, 成績達唔到要求時我都唔敢報.
作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 08:59

多數區內寶校既升讀B1中學比例, 都係15%或以下, 叫親友自己評估吓.

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 09:01

angiehouse 發表於 18-7-31 08:38
今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,ban ...
今年考既Pre-S1成績, 係影響未來4年既小六畢業生

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 09:04

miriam 發表於 18-7-31 08:57
想當年我囡決定讀邊間小學後, 真係死搵爛搵返學校既升中派位資料出黎做統計, 睇下派位情況, B1% 由高變低時 ...

你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名內,我地都覺得有些進步空間。可惜,我地點利誘佢,佢都好似BB咁,唔識驚囉,連老師話佢的思想,係比一般小朋友迉熟

所以聽完你地咁講,我放棄了。

作者: miriam    時間: 18-7-31 09:04

邊間小學?

作者: angiehouse    時間: 18-7-31 09:05

hkpapa852 發表於 18-7-31 09:01
今年考既Pre-S1成績, 係影響未來4年既小六畢業生

系的,重疊的,pres1就二年一次,即學校二年有一次上訴機會,今年考出年就有調整啦

作者: miriam    時間: 18-7-31 09:06

今年小六畢業生既 PS-1 成績係影響未來 4 年既 B1% (多謝某人提醒改返岩先)

作者: miriam    時間: 18-7-31 09:08

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:04
你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名 ...
佢唔乖又唔叻, 只係早早畀呢間中學吸引左, 所以為左入讀我全力幫佢.

我都有講過佢呈分試玩過山車, 跌到老師都驚, 佢知衰派唔到要叩門時一定要成績好, 所以力追咋.

作者: angiehouse    時間: 18-7-31 09:08

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:48
oh my god   

仲諗住搏吓band 1 學校。。。。

吾一定的,小五六真系過五關斬六將,而家可以做的攪好成績,再睇定中意邊間中學啦,一步一步甘過啦

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 09:18

miriam 發表於 18-7-31 09:04
邊間小學?

係黃大仙區的x仁小學,我目標係德愛中學,請問級10有可能嗎?

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當年佢就係升小一唔識填表,所以才跌到呢間小學

作者: miriam    時間: 18-7-31 09:37

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:18
係黃大仙區的x仁小學,我目標係德愛中學,請問級10有可能嗎?

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當 ...
超級神校

睇左三年校務報告, 再加埋校訊, 隻字不提升中派位結果, 剩係識講校外比賽獎項, 完全玩野 feel.

數班相人數兩班加埋有 42 人, 當衰衰地真係 1/3 係 B1, 即 14, 但今次會打個 6 折計數, 最好考到頭 8 名內, 以咁神級學校, 我都擔心級 8 會危.

作者: miriam    時間: 18-7-31 09:39

hkpapa852 發表於 18-7-31 08:59
多數區內寶校既升讀B1中學比例, 都係15%或以下, 叫親友自己評估吓.
數人頭 17/18 P.4 有 42 人..............15%...........即級 6 內...............

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 10:16

miriam 發表於 18-7-31 09:39
數人頭 17/18 P.4 有 42 人..............15%...........即級 6 內...............

咁如果級8, 有可能搏曚入德愛嗎?

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 10:20

所以ek攞的料,仲好過問學校老師

作者: miriam    時間: 18-7-31 10:22

sunnymama2 發表於 18-7-31 10:16
咁如果級8, 有可能搏曚入德愛嗎?

根據 hkpapa 所講, 同埋 "學校提供神級資料" 未必得...........

你要諗返到你侄女升中個年人數又多左..............

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3618052&page=1#pid46315760

作者: angiehouse    時間: 18-7-31 10:31

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:18

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當 ...

你目標吾系高丫,尼間好似band2頭,你密切留意一卜bk討論,到時再取意見啦

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 10:37

黃大仙間X仁又未到寶校級, 起碼都未好似天虹, 大成咁又去到殺校邊緣, 應該會好少少, 有1X%-20%左右

作者: miriam    時間: 18-7-31 10:40

hkpapa852 發表於 18-7-31 10:37
黃大仙間X仁又未到寶校級, 起碼都未好似天虹, 大成咁又去到殺校邊緣, 應該會好少少, 有1X%-20%左右
...
有你出手更加好, 我開頭計 1/3 再打個 6 折, 級 8/9 B1 止步

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 11:05

其實係黃大仙區, 就算係B2既女仔都還好, 起碼乙1可以偷雞入德愛 (過去2年都有B2入到), 或者直接放B2A既聖母係乙1

男仔仲慘, 連一間B2A都無得揀
作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 11:08

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:05
其實係黃大仙區, 就算係B2既女仔都還好, 起碼乙1可以偷雞入德愛 (過去2年都有B2入到), 或者直接放B2A既聖母 ...

hkpapa,想請教好似我侄女的case, 當佢考級8好了,德愛好,定還是文理,可立好?

因為阿哥話諗住揀文理,可立,我驚佢會重蹈覆轍呀。但我心目中,德愛應該好過呢兩間

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 11:12

sunnymama2 發表於 18-7-31 11:08
hkpapa,想請教好似我侄女的case, 當佢考級8好了,德愛好,定還是文理,可立好?

因為阿哥話諗住揀文理,可 ...

文理多年嚟沒有公佈過半點DSE成績, 我對佢好有保留, 而且佢好似下年搬去九龍城網, 到時應該無得揀.

可立除咗第一/二屆有公佈過少許DSE成績 (都只係得B1尾B2頭水平), 一直都再無公佈資料, 有可能只有英中之名, 沒有英中之實.

所以女生我會推介德愛同聖母

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 11:18

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:12
文理多年嚟沒有公佈過半點DSE成績, 我對佢好有保留, 而且佢好似下年搬去九龍城網, 到時應該無得揀.

可立 ...

明解,多謝你資料呀

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 11:19

miriam 發表於 18-7-31 10:40
有你出手更加好, 我開頭計 1/3 再打個 6 折, 級 8/9 B1 止步

多謝超級版主解答

而家頭頂冇咁多“疑”雲啦

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 11:23

sunnymama2 發表於 18-7-31 11:19
多謝超級版主解答  

而家頭頂冇咁多“疑”雲啦

澄清一下,我唔係版主,更加唔係超級版主, 只係一塊厚多士。
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-31 11:34

hkpapa852 發表於 18-7-30 09:06
老師有什麼理由唔答呢?

呢個咪係N年前 (其實都係1X手前啫), 大家話唔想標籤學校同小朋友, EDB順應民意發 ...
講得啱,的確係順應民意,呢啲係回歸之後,啲前前輩家長留底既「好野」。表面上係唔標籤學校、唔標籤學生,話就話降低升學壓力,但係現實剛好相反。
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-31 11:36

dddaddy 發表於 18-7-30 09:29
學校老師係知道學生banding,定都係靠估?
學校老師係大概知道既,當然有估既成份。
作者: 王家爸爸    時間: 18-7-31 11:39

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:26

明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老 ...
點解唔問啲高年班家長?
作者: Yanamami    時間: 18-7-31 12:11

明白~禁計真係头3先叫稳陣~Maybe头5都叫band1, 但係級3內先比較穩妥,級4,5都可能有d危。既然明知学校派位差,唯有全力以赴谷盡呢两年,好过到时後悔。
作者: Yanamami    時間: 18-7-31 12:16

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:12

可立 ...
过九龍城揀九真培道有無机?
作者: miriam    時間: 18-7-31 12:38

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:23
搽左極厚牛油既厚多士

作者: little_yolky    時間: 18-7-31 14:58

原因為你侄女只係P4, 所以只有校內排名, 校內排名同呈分排名有好大出入, 如果答咗你阿哥今年10名內係B1, 會有誤導, 呈分排名同校內排名可以差好遠的。其實, 你阿哥應該係同老師了解, 學校會唔會提供呈分排名, 如會, 每次提供既呈分排名係單獨計, 抑或累計名次, 好過問級10今年係咪B1。

BTW, 如果係寶校, 要再努力D比較好。

作者: sblam    時間: 18-7-31 15:00

升小五問band幾實在言之尚早,報呈分試都未做。現在趁暑假多看圖書,打好語文基礎先。小五開始好多人的成績會追上來,只要保持成績好的情況下,不要大起大落,一般來說band 1是沒問題的。
比心機讀書考好小五(呈一)和小六(呈二)既考試後,學校老師先會比較準確估計學生是band幾。

作者: little_yolky    時間: 18-7-31 15:04

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:04
你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名 ...

咁你哋帶佢參觀咗中學未呀? 我P4帶阿女去參觀咗小學, 佢有目標, 一上P5即刻發力, 所向披靡呀!小朋友可能要有實質嘢俾佢哋睇到, 佢哋至有動力架。不過, 記得提提你阿哥, 唔好亂開奬勵條件, 話考到級幾就奬乜嘢咁, 唔係會破產架。
作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 17:18

little_yolky 發表於 18-7-31 15:04
咁你哋帶佢參觀咗小學未呀? 我P4帶阿女去參觀咗小學, 佢有目標, 一上P5即刻發力, 所向披靡呀!小朋友可能要 ...
妳係咪指參觀學呀!

作者: little_yolky    時間: 18-7-31 18:31

hkpapa852 發表於 18-7-31 17:18
妳係咪指參觀中學呀!
係呀, 中學呀。
作者: miriam    時間: 18-7-31 18:58

little_yolky 發表於 18-7-31 18:31
係呀, 中學呀。
你幾時生多左個要由頭黎過丫

作者: little_yolky    時間: 18-7-31 19:00

miriam 發表於 18-7-31 18:58
啋, 大吉利是。
作者: nillnill    時間: 18-7-31 20:25

little_yolky 發表於 18-7-31 15:04
咁你哋帶佢參觀咗中學未呀? 我P4帶阿女去參觀咗小學, 佢有目標, 一上P5即刻發力, 所向披靡呀!小朋友可能 ...
認同。剛剛呢年小四,星期六日幾忙都帶小朋友參觀左當區band1英中及培僑書院。小朋友好明顯唔鍾意培僑,目標收窄左。希望九月五年級可以繼續努力
作者: 芙蓉808    時間: 18-7-31 20:56

nillnill 發表於 18-7-31 20:25
認同。剛剛呢年小四,星期六日幾忙都帶小朋友參觀左當區band1英中及培僑書院。小朋友好明顯唔鍾意培僑,目 ...
可否講乜原因唔鍾意培僑呢?
作者: little_yolky    時間: 18-8-1 09:25

芙蓉808 發表於 18-7-31 20:56
可否講乜原因唔鍾意培僑呢?
小朋友既喜好真係好難講, 我個小朋友居然唔鐘意新既黃笏南, 鐘意舊既銀禧, 真係估佢哋唔到既。
作者: hkpapa852    時間: 18-8-1 09:25

miriam 發表於 18-7-31 18:58
人地個女仲係讀緊小學, 仲可以參觀其它小學去考插班家嘛!

作者: miriam    時間: 18-8-1 09:27

little_yolky 發表於 18-7-31 19:00
啋, 大吉利是。
點知你係咪好回味個種地獄式生活啫

作者: miriam    時間: 18-8-1 09:28

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:25
人地個女仲係讀緊小學, 仲可以參觀其它小學去考插班家嘛!
由頭黎過挑戰性更大

作者: hkpapa852    時間: 18-8-1 09:30

miriam 發表於 18-8-1 09:27
點知你係咪好回味個種地獄式生活啫
引用K歌女皇其中一首歌既歌詞, 可能佢係回味呢個滋味:

來回地獄又折返人間

作者: iloveu3939    時間: 18-8-4 01:33

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:23

超級隊長!

作者: bb鼠    時間: 18-8-4 13:13

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:30
引用K歌女皇其中一首歌既歌詞, 可能佢係回味呢個滋味:

來回地獄又折返人間

喂!呢句係將軍澳綫上錯康城車輪迴嘅名句

作者: Hoining    時間: 18-8-4 20:50

作者: Joe8889    時間: 18-8-4 23:03

little_yolky 發表於 18-8-1 09:25
小朋友既喜好真係好難講, 我個小朋友居然唔鐘意新既黃笏南, 鐘意舊既銀禧, 真係估佢哋唔到既。 ...
我個仔都唔鐘意黃笏南

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5