教育王國

標題: 黃棣珊好唔好? [打印本頁]

作者: venus2014    時間: 18-8-15 13:50     標題: 黃棣珊好唔好?

呢度好少資料, 有無用家可分享? 謝謝~
作者: 0030    時間: 18-8-15 14:29

SSP區來講算好學校~
作者: venus2014    時間: 18-8-15 14:46

0030 發表於 18-8-15 14:29
SSP區來講算好學校~
知唔知校風如何?
作者: fatman69    時間: 18-8-15 14:57     標題: 回覆樓主:

和基崇/唐乃勤點比較?

作者: yaya_c    時間: 18-8-15 15:39

venus2014 發表於 18-8-15 13:50
呢度好少資料, 有無用家可分享? 謝謝~

SSP BAND 1保險線.  我地學校男仔大部份都係乙一放銘賢/長天, 乙二已經放黃棣珊.

今年升中暑期作業有3本, 再加中英文讀書報告, 中文暑期作業就係校本版.  
聽講開學之後功課量都幾多下.   

去過open day覺得學校都管得嚴, 我自己對這種教法麻麻, 當然有好多家長鍾意咁教.

另外學校唔俾帶電話, 好似要到中三先可以出外食飯.

作者: venus2014    時間: 18-8-15 16:05

yaya_c 發表於 18-8-15 15:39
SSP BAND 1保險線.  我地學校男仔大部份都係乙一放銘賢/長天, 乙二已經放黃棣珊.

今年升中暑期作業有3本, ...
甘校風應該不錯吧~ 我上年聽唔哂個講座, 最重要部份聽唔到(收生標準), 我只記得校長重申好多次講呢間學校係SSP同英文要好, 學生黎至不同階層, 講到D學生品行好似有問題甘 (希望自己理解錯)~ 唔知黃棣珊DSE成績如何?

自己都喜歡銘賢, 但好似好難入甘....

作者: Explorer1010    時間: 18-8-15 19:00

屬B1c中學,
教學模式幾傳統吓,
如果直資小學或私小
升上去,真係要D時間適應,
校方幾獅子山下精神嗰隻,
叫學生要刻苦,他日有所成就
記得返來回饋深水埗嘅居民,
校方亦有搞一D活動,例如揼心口
揾一班髮型師返來免費幫深水埗
嘅長者剪髮..........等等活動,
功課量多(但未至於勁多),
我囝最遲晚上十點前可完成,

學校成績唔係完全無公佈,幾難揾吓,
印象中全級有30幾人入到三大,

中一開始可帶電話返學,
但會鎖在班房内嘅鐵櫃,
放學先派返,方便學生放學後
去補習、琴棋書畫時聯絡家長,
中三先可外出用膳,

學生的確來自不同層面背景,
相信所有津貼學校也一樣吧,
有來自綜緩家庭,也有醫生、教育工作者、
廠家的子女就讀,

學生的學習態度,有三份一嚟運吉嘅,
有三份一中規中舉,有三份一係認真
讀書,尤其是高年級嗰D係讀書嘅,

希望解答到樓主對此校嘅疑惑。

作者: Explorer1010    時間: 18-8-15 19:09

層經有人話擺十幾都入到,照計深水埗區嘅B1c學校唔多,
我都好有興趣想知佢頭十間
填咩學校  

作者: venus2014    時間: 18-8-15 21:13

Explorer1010 發表於 18-8-15 19:00
屬B1c中學,
教學模式幾傳統吓,
如果直資小學或私小

多謝你甘有用既資料其實我仲想問問d小朋友一般乖吾乖?我自己都比較著重小朋友品行同價值觀多過學術,吾該哂

作者: Explorer1010    時間: 18-8-15 22:36

回覆 venus2014 的帖子

以我囝嗰班有幾個都幾百厭吓,所以校方對初中學生嚴厲管治
亦有其道理,對高中學生自由度
就明顯放寛,整體品行好嘅有三份二嘅。
而嗰D我認為唔乖嘅亦未至於爛仔嘅,
係比較多口、小學鷄行為、唔認真讀書,
浪費咗個B1學位。

作者: vincentyoyo    時間: 18-8-15 23:20

學校作風守舊教學似商會,愛心不足!
係band 1 中透明不高学校

開放曰星期六唔見有老師
校長、副校及訓導主任全男講
要求高高!講到自己好搶手!

我甲、乙完全冇選佢!
因佢只要求收乜学生
但感觉唔到佢為学生做改變做D乜
好刻板、冇生氣、見D学生在獄中犯咁

同其他招生會比差很多!

作者: Explorer1010    時間: 18-8-16 00:20

之前揾落嘅資料,Cap圖上唔到,
Copy文字上

2016年香港中學文憑考試於四科核心科目平均及格率為98.1%。6位同學獲六科
或以上5**/5*/5,成功升讀本港及各地專上教育課程的學生約90.3%。
本校鼓勵同學參加校外比賽,互相砥礪,現摘錄部份獎項如下:
1. 深水埗區傑出學生選舉:「傑出學生」3名、「優秀學生」3名
2. 九龍地域傑出學生選舉:「傑出學生」2名
3. 香港學校朗誦節(中文朗誦):季軍2名、(英文朗誦):集體朗誦亞軍、獨
誦亞軍、獨誦季軍3名
4. 港澳杯數學比賽:金獎6名、銀獎14名、銅獎25名
5. 再生能源應用設計暨競技大賽:冠軍2項
6. 計算機科學大挑戰:冠軍
7. 香港理工大學數學及科學比賽:高級優異2項、優異2項
8. 香港中學生物奧林匹克比賽:一等獎及優異獎
9. 消費文化考察報告獎:冠軍、季軍、推介作品獎、嘉許作品獎、優異選題獎
10. 明愛樂晴軒話劇比賽:最佳劇本獎
11. 校際戲劇比賽:季軍
12. 香港創意戲劇節:優異獎2項及嘉許獎1項、英文話劇:傑出演員獎5名及傑
出合作獎
13. 賽馬會平等共融戲劇比賽:團體合作獎
14. 生命的誕生藝術年展:金獎、銅獎及優異獎
15. 公民教育攝影故事創作比賽:亞軍
16. 世界學生節攝影比賽:最優秀作品獎
17. 青年義工網絡「VNET嘉許證書」6名
18. 義工運動獎勵計劃:團體嘉許金狀、金獎3名、銀獎6名
19. 香港校際音樂節:初級組女子合唱:優良獎、二胡獨奏:亞軍
20. 香港步操管樂節比賽
巡遊比賽:金獎、中學組:金獎
國際比賽:金獎、鼓樂對戰:金獎、最佳鼓樂獎
銅管樂對戰:金獎
21. 校際田徑比賽第三組:女子甲組團體殿軍、女子丙組團體季軍
22. 校際越野比賽第三組:女子團體全場總冠軍
23. 中學校際游泳比賽:女子乙組團體:亞軍
24. 中學校際乒乓球比賽:九龍第三組:男子團體:季軍
25. 全港躲避盤公開賽:冠軍 代表香港到台灣參賽
26. 學界欖球賽男子丙組碟賽:季軍
27. 香港街馬@中環:街跑少年賽冠軍及亞軍
28. 第十屆聯合國兒童基金會慈善跑籌款:三公里冠軍
29. 傷健無界-高分猛龍慈善跑:(中學組)季軍、女子雙人組亞軍
30. AXA安盛香港街馬@九龍東:亞軍
31. 全港舞蹈比賽
現代舞:銀獎;爵士舞:銀獎;中國舞:銀獎2項
32. 校際舞蹈節
街舞:甲級獎、現代舞:甲級獎;中國舞乙級獎2項
作者: worldcat    時間: 18-8-16 08:47

venus2014 發表於 18-8-15 21:13
多謝你甘有用既資料其實我仲想問問d小朋友一般乖吾乖?我自己都比較著重小朋友品行同價值觀多過學術 ...
係深水埗區,好難做到傳統名校區嘅德育。唔係話小朋友唔好,只係家庭環境影響小朋友價值觀,就算b1成績都係咁話。當然,名校區一樣有咁嘅學生,只係比例相對地少。黃中過去廿年(我所知)都係行嚴謹政策,我覺得對區內學生係有需要,始終本區環境係比較複雜。想當年張明添同黃中並列(甚至話好少少),但就係規管方式唔同再加上環境改變,宜家變左一間係b1c一間b2b。

黃暫時都係區內大部分B1b~b1c學生首選,其中以b1c佔多數,聯繫小學升上嚟嘅更有機會係b2。要係dse輸出方面大提升係比較難,但亦唔會比其他區b1c學校差太多。

作者: yaya_c    時間: 18-8-16 09:34

vincentyoyo 發表於 18-8-15 23:20
學校作風守舊教學似商會,愛心不足!
係band 1 中透明不高学校

好認同, 叻既學生唔會乙一揀佢, 咁多年佢都只可以做保險線.

佢因為係SSP先可以要求高高, 換轉係其他區多BAND 1位仲可以咁要求.

老實講, 係這區既男仔考慮下誇區喇, 唔駛局限係本區讀書既.

作者: hkpapa852    時間: 18-8-16 09:51

worldcat 發表於 18-8-16 08:47
係深水埗區,好難做到傳統名校區嘅德育。唔係話小朋友唔好,只係家庭環境影響小朋友價值觀,就算b1成績都係 ...
聯繫小學係區內寶校, 但中學一直無嫌棄年年照收所有聯繫學生, 其實學校算係咁了!

作者: worldcat    時間: 18-8-16 10:28

yaya_c 發表於 18-8-16 09:34
好認同, 叻既學生唔會乙一揀佢, 咁多年佢都只可以做保險線.

佢因為係SSP先可以要求高高, 換轉係其他區多B ...
如果唔係ssp,學校成績可能更加好呢。。
呢啲真係無如果。
正如如果ls同瑪神掉區,ls仲係咪大家所知ls。

認同成績top嘅一班未必揀黃中,但認唔認同黃中校規係個人選擇。

作者: venus2014    時間: 18-8-16 10:44

hkpapa852 發表於 18-8-16 09:51
聯繫小學係區內寶校, 但中學一直無嫌棄年年照收所有聯繫學生, 其實學校算係咁了!
...

請問對銘賢又有乜COMMENT?去過OPEN DAY, 校長同學生只不停SELL話同學好純.....我相信銘賢都好鬼難入.....其實自行同抽獎都想轉葵涌區, 但又怕跌BANDING....

作者: hkpapa852    時間: 18-8-16 10:47

venus2014 發表於 18-8-16 10:44
請問對銘賢又有乜COMMENT?去過OPEN DAY, 校長同學生只不停SELL話同學好純.....我相信銘賢都好鬼難入..... ...
個人對呢間學校印象麻麻.... 主要係校方管理手法問題

作者: ok3    時間: 18-8-16 11:06

worldcat 發表於 18-8-16 10:28
如果唔係ssp,學校成績可能更加好呢。。
呢啲真係無如果。
正如如果ls同瑪神掉區,ls仲係咪大家所知ls。
地區肯定有影響啦! ssp係全港人均收入最低嘅地區, 父母能投放於小朋友嘅資源亦相對少! 所謂"限米煮限飯"

作者: venus2014    時間: 18-8-16 11:36

ok3 發表於 18-8-16 11:06
地區肯定有影響啦! ssp係全港人均收入最低嘅地區, 父母能投放於小朋友嘅資源亦相對少! 所謂"限米煮限飯":ig ...
你甘講, 攪到想轉番葵青區tim....
作者: worldcat    時間: 18-8-16 12:06

ok3 發表於 18-8-16 11:06
地區肯定有影響啦! ssp係全港人均收入最低嘅地區, 父母能投放於小朋友嘅資源亦相對少! 所謂"限米煮限飯":ig ...
中學已經好啲,小學校內學生差距仲大。所以搵區內同區外比真係無乜意思。

作者: worldcat    時間: 18-8-16 12:49

venus2014 發表於 18-8-16 11:36
如果肯定小朋友唔係邊沿人,我就一定轉。以b1b~b2a計,葵青會多啲選擇。但如果係1c邊沿人,就要諗清楚風險。但老土咁講,1c邊沿人就算留係ssp都有風險跌落b2。

作者: venus2014    時間: 18-8-16 14:29

worldcat 發表於 18-8-16 12:49
如果肯定小朋友唔係邊沿人,我就一定轉。以b1b~b2a計,葵青會多啲選擇。但如果係1c邊沿人,就要諗清楚風險 ...
謝謝意見~ 另外, 知唔知邊度可以睇到有幾多B1位同B1生, 因為想知道夠唔夠分d B1位~
作者: gracelam    時間: 18-8-16 14:41

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:47

願聞其詳。。。

作者: hkpapa852    時間: 18-8-16 14:56

gracelam 發表於 18-8-16 14:41
願聞其詳。。。
你又無睇毒果新聞?

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20160613/55220304

作者: gracelam    時間: 18-8-16 15:00

hkpapa852 發表於 18-8-16 14:56
你又無睇毒果新聞?

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20160613/55220304

oic. 仲諗住年尾帶阿仔去睇下間學校, 不過照睇下先。thx.

作者: Explorer1010    時間: 18-8-16 15:05

回覆 worldcat 的帖子

十分認同   
早年政府玩教改,
區內一堆學校跌落B2,
黄依然企得住脚,
唔應該完全抹殺佢嘅辦學方式。

同埋我想講返,
唔識佢就比佢嚇親,
讀落唔係噤地獄嘅,
校方都係重視學生德行啫,
所以多年來黄被認為校風好
亦有其原因。

作者: gigiic    時間: 18-8-18 09:27

你又無睇毒果新聞?

呢個係兩年前的舊聞, 請問有冇新近的消息?
作者: fatman69    時間: 18-8-18 10:08

你又無睇毒果新聞?

若校方任何事都要學生同意先實行,間校唔跌band先奇!
例如問學生:做少D功課好唔好/放半晝好唔好/著便服好唔好/明天放假好唔好,用呢類問題咨詢學生,肯定大比數通過。有幾多間「愉快學習」的學校出到優秀成績?
兩年前出過呢D新聞,今日銘賢又係咁多人報,對佢有乜影響?始終論學校成敗係成績行先。

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-8-31 19:22     標題: 回覆樓主

深水埗:
B1:長天、上智、黃棣珊、銘賢(現在好似B2A,差了)、瑪利諾神父
B2: 大雄、聖母玫瑰、德雅、莫慶堯

這幾間都是在深水埗區比較好

作者: ktdanielli    時間: 18-8-31 19:51

晞晞媽媽咪 發表於 18-8-31 19:22
深水埗:
B1:長天、上智、黃棣珊、銘賢(現在好似B2A,差了)、瑪利諾神父
B2: 大雄、聖母玫瑰、德雅、莫慶 ...

聖母玫瑰是band 2?

作者: fungfung060922    時間: 18-8-31 22:36

深水埗:

銘賢無可能會差過黃埭珊

作者: mingmama    時間: 18-9-1 07:48

ktdanielli 發表於 18-8-31 19:51

同問~聖母玫瑰點會係B2?

作者: ktdanielli    時間: 18-9-1 10:37

深水埗:

瑪神是公認B2A。

作者: Heihomami    時間: 18-9-1 10:56

回覆 mingmama 的帖子

聖母玫瑰不會係band 2
作者: gracelam    時間: 18-9-1 11:03

深水埗:

如果銘賢是band 2a,咁ssp好多中學係band 3了

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-1 11:25

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:47
深水埗區選擇唔多,鍾唔鍾意都要揀佢。
作者: fatman69    時間: 18-9-1 13:16     標題: 回覆樓主:

唐乃勤係B2abc?

作者: Olympian    時間: 18-9-1 13:41

你又無睇毒果新聞?

差點忘記了這件事。個校長真係正到爆!

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-1 22:58

ktdanielli 發表於 18-8-31 19:51

不是嗎? 聽聞是

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-1 22:59

mingmama 發表於 18-9-1 07:48
同問~聖母玫瑰點會係B2?

聖母玫瑰與黃棣珊相比 不是黃棣珊較好只
嗎? 我聽聞是B2

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-1 23:00

ktdanielli 發表於 18-9-1 10:37
瑪神是公認B2A。

那可能我搞錯了

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-1 23:01

gracelam 發表於 18-9-1 11:03
如果銘賢是band 2a,咁ssp好多中學係band 3了

銘賢以前很勁,但聽聞這兩年差了

作者: mingmama    時間: 18-9-1 23:06

晞晞媽媽咪 發表於 18-9-1 22:59
嗎? 我聽聞是B2

聖母玫瑰一定比黃棣珊好啲

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-1 23:08

mingmama 發表於 18-9-1 23:06

我還一直以為黃棣珊很好

作者: mingmama    時間: 18-9-1 23:10

晞晞媽媽咪 發表於 18-9-1 23:08
我還一直以為黃棣珊很好

咁黃棣珊都是B1~都是好學校

作者: gracelam    時間: 18-9-1 23:11

晞晞媽媽咪 發表於 18-9-1 23:01
銘賢以前很勁,但聽聞這兩年差了

http://www.cccmyc.edu.hk/doc/1617/school%20report%202015-16%20(web%20version).pdf#27

留意銘賢舊年校務報告, 咁都叫差, ssp中學好多都好差了。

作者: miriam    時間: 18-9-2 00:25

gracelam 發表於 18-9-1 23:11
http://www.cccmyc.edu.hk/doc/1617/school%20report%202015-16%20(web%20version).pdf#27

留意銘賢舊年 ...
街坊以訛傳訛不再求證
作者: miriam    時間: 18-9-2 00:27

深水埗:
聖母玫瑰係 B1
銘賢都穩企 B1
德雅面帳係 B2A, 但實際成績係 B1
瑪利諾神父 B2A

作者: miriam    時間: 18-9-2 00:30

晞晞媽媽咪 發表於 18-9-1 22:58
不是嗎? 聽聞是

女校最好係上智, 跟住聖母玫瑰, 德雅第三, 德雅實際成績係 B1C, 聖母玫瑰會跌落 B2...........

作者: miriam    時間: 18-9-2 00:32

mingmama 發表於 18-9-1 23:06
同意

我囡 P.4 時開始搵埋跨區中學, 識人曾經教過黃, 話已經無以前咁好, 呢幾年有無改善不下評論

作者: WinnieCatCat    時間: 18-9-2 10:21

嗎? 我聽聞是B2

你的資訊似乎不太準確啊。銘賢一定是b1,在ssp男生冇咩選擇下,銘賢、長天是b1男生首選。玫瑰雖然不及上智,但成績也很好,是ssp b1女仔乙一或乙二之選。反而黃棣珊好少b1生會作首選,應是b1學生的保險線,邊緣人則會首選黃

作者: 0030    時間: 18-9-3 09:54

回覆 晞晞媽媽咪 的帖子

據我所知
深水埗:
B1:上智、銘賢 黃棣珊,長天、聖母玫瑰、德雅、
B2: 瑪利諾神父,大雄、
B3:莫慶堯

作者: yaya_c    時間: 18-9-3 10:03

嗎? 我聽聞是B2

唔知你係邊聽返來, band 1 大多數人只放黃棣珊做保險線.

你仔囡升中未? 自己要查證下學校既banding, 唔好揀錯學校.

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-3 10:13

ktdanielli 發表於 18-9-1 10:37
瑪神是公認B2A。
我會將上智、長天、銘賢放係同一組。然後,黃棣珊、瑪神、聖母玫瑰放係另一組。六間都係區內好學校。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-3 10:18

晞晞媽媽咪 發表於 18-9-1 23:08
我還一直以為黃棣珊很好
個名好,諧音係皇帝生。點都好,黃棣珊都係區內好學校。
作者: ktdanielli    時間: 18-9-3 10:21

王家爸爸 發表於 18-9-3 10:13
我會將上智、長天、銘賢放係同一組。然後,黃棣珊、瑪神、聖母玫瑰放係另一組。六間都係區內好學校。 ...

聖母玫瑰冇理由和瑪神同banding.

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-3 10:25

ktdanielli 發表於 18-9-3 10:21
聖母玫瑰冇理由和瑪神同banding.
都係區內B1C學校(全港計應該都係B2A),無話邊間好啲,邊間差啲。
作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-3 13:29

yaya_c 發表於 18-9-3 10:03
唔知你係邊聽返來, band 1 大多數人只放黃棣珊做保險線.

你仔囡升中未? 自己要查證下學校既banding, 唔好 ...

兒子已升
女兒還未升
所以先新開戶口 想了解下
要選深水埗區

作者: ppww    時間: 18-9-4 11:13

聖玫b1
作者: ok3    時間: 18-9-4 13:30

王家爸爸 發表於 18-9-3 10:25
都係區內B1C學校(全港計應該都係B2A),無話邊間好啲,邊間差啲。
聖母玫瑰大家一直都話佢係B1B喎?! 點會變咗B2A, 同瑪神同級? 你係咪將佢同聖母書院撈亂咗呀?!

作者: yfhofep    時間: 18-9-4 15:42

我覺得一間中學係band幾,唔會分區內定全港。聖母玫瑰算係傳統嘅band 1英文中學。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-4 15:51

ok3 發表於 18-9-4 13:30
聖母玫瑰大家一直都話佢係B1B喎?! 點會變咗B2A, 同瑪神同級? 你係咪將佢同聖母書院撈亂咗呀?!
...
我係講緊以前用中文教通識、宗教(唔知道係唔係仲係用中文教),喺又一村附近嗰間。唔係話佢唔好,只係話瑪神同佢差唔多,甚至好啲啲。瑪神高中係用英文教通識(唔知道係唔係仲係用英文教)、中文教宗教(同樣,唔知道係唔係仲係用中文教)。
作者: Vivi212    時間: 18-9-4 19:16

可以参考以下link
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3568799

我唔係好知點分析, 大家分析吓

作者: gracelam    時間: 18-9-4 20:49

王家爸爸 發表於 18-9-4 15:51
我係講緊以前用中文教通識、宗教(唔知道係唔係仲係用中文教),喺又一村附近嗰間。唔係話佢唔好,只係話瑪 ...

瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒channel用英文考通識?

反而聖母玫瑰一向定位為band 1, 但揾唔到近幾年校務報告。

作者: Happykidss    時間: 18-9-4 22:17

Vivi212 發表於 18-9-4 19:16
可以参考以下link
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3568799

2 cores (Eng and Maths) level 4 or above ~70% ~B1B
作者: Happykidss    時間: 18-9-4 22:18

gracelam 發表於 18-9-4 20:49
瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒chan ...
有2班英文班 or 有3班英文班?
作者: Happykidss    時間: 18-9-4 22:25

我係講緊以前用中文教通識、宗教(唔知道係唔係仲係用中文教),喺又一村附近嗰間。唔係話佢唔好,只係話瑪 ...

為確保學生能學好通識科, 本校經常檢視學生的學習情况, 並於上月邀請外評者到校觀課。與此同時, 家教會亦舉辦了家長會, 聆聽各家長對通識科教學語言的意見。經過一連串的諮詢,校方決定於下學年度(2010)起, 改用中文教授通識科。
http://notice.mfs1.edu.hk/2010/Moi_Liberal%20Studies.pdf

作者: ktdanielli    時間: 18-9-5 07:16

如果這樣來定義,好多都由band 1 變 band 2。另好多學校由 band 2 變 band 1.

作者: hkpapa852    時間: 18-9-5 07:48

瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒chan ...

聖母玫瑰近年係隔年先公開校務報告

作者: christy2011    時間: 18-9-5 08:35

回覆 Happykidss 的帖子

中文, 通識無寫%, 不是OVER 70%

不過佢係1B中學

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-5 09:32

就係因為近年無咗校務報告,所以我估可能已經差過瑪神。反而瑪神由兩班中文班變咗一班中文班,係進步緊。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-5 09:35

hkpapa852 發表於 18-9-5 07:48
聖母玫瑰近年係隔年先公開校務報告
其實有無佢哋既DSE數據?有數據先有真相。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-5 09:49

Vivi212 發表於 18-9-4 19:16
可以参考以下link
英文、數學兩科有B1B水平,但係中文、LS兩個主科可能只係高香港平均啲啲(即係最差情況呢兩科係B2B水平)。因為化學60%有寫,所以呢兩科應該低過60%,所以最好既情況亦可能只係B1C水平),所以我一直都覺得坊間高估咗佢哋。
作者: hkpapa852    時間: 18-9-5 10:49

王家爸爸 發表於 18-9-5 09:35
其實有無佢哋既DSE數據?有數據先有真相。
佢地只公佈入U率

作者: hkpapa852    時間: 18-9-5 10:56

王家爸爸 發表於 18-9-5 09:49
英文、數學兩科有B1B水平,但係中文、LS兩個主科可能只係高香港平均啲啲(即係最差情況呢兩科係B2B水平)。 ...
對比一下同區中學既水平:

中學: 主科4+ (中/英/數/LS)
寶血上智: 53%/81.5%/93.4%/58.9%
聖母玫瑰: ?/70%/72%/?
銘賢書院: 60.74%/55.56%/79.26%/42.96%
英華書院: 52.1%/63.6%/77.1%/43.6%

英文明顯較銘賢同英華好, 數學相比之下略差

中文同通識, 相信都係同呢兩間一樣, 會再差一D

所以我會認為 聖母玫瑰, 銘賢 同 英華 應該係同級

作者: 猴子爸    時間: 18-9-5 11:01

hkpapa852 發表於 18-9-5 10:56

YW数只有77.1%? 男校来讲是否算是很低?
作者: Ktfk    時間: 18-9-5 11:46

猴子爸 發表於 18-9-5 11:01
YW数只有77.1%? 男校来讲是否算是很低?

Top tier  男校通常數理都較佳。

按我自己有留意開的學校,2017 整體數學成績都好咗,故此 77.1% 成績應不算是高。

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-5 12:21

hkpapa852 發表於 18-9-5 10:56

如果假設中文同通識係同銘賢、英華差唔多,咁就有機會係同級。不過呢啲係建基於假設,所以家長揀學校時最好去入學講座,私底下問清楚老師。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-5 12:28

Ktfk 發表於 18-9-5 11:46
Top tier  男校通常數理都較佳。

按我自己有留意開的學校,2017 整體數學成績都好咗,故此 77.1% 成績應 ...
近兩年,SPC、SJC、KC都係大約82~84%。
作者: gracelam    時間: 18-9-5 13:10

王家爸爸 發表於 18-9-5 12:28

上智科數學有93.4% level 4 or 以上, 叻過班仔好多

作者: hkpapa852    時間: 18-9-5 13:11

gracelam 發表於 18-9-5 13:10
上智科數學有93.4% level 4 or 以上, 叻過班仔好多
上智係少有數學強既女校

作者: Ktfk    時間: 18-9-5 16:03

王家爸爸 發表於 18-9-5 12:28

那裡可找到 KC 近年 DSE 各科整級成績的資料呢?

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-6 00:32

Ktfk 發表於 18-9-5 16:03
那裡可找到 KC 近年 DSE 各科整級成績的資料呢?
入學講座有講,平時去學校都睇到。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-6 00:36

gracelam 發表於 18-9-5 13:10
我一直都覺得女仔數學差主要係Social Conditioning既結果。
作者: Ktfk    時間: 18-9-6 07:45

回覆 王家爸爸 的帖子

那 ... 有冇人到場影低咗KC DSE results 呢?

同大家分享吓 ..

作者: 猴子爸    時間: 18-9-6 09:05

王家爸爸 發表於 18-9-6 00:36
我一直都覺得女仔數學差主要係Social Conditioning既結果。
对数学的喜爱程度,由细细个开始,普遍上男孩跟女孩又的确有分别wo
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-6 10:46

猴子爸 發表於 18-9-6 09:05
对数学的喜爱程度,由细细个开始,普遍上男孩跟女孩又的确有分别wo
真係唔知道,香港(或者應該話亞洲人)可能係男仔數學叻啲,不過我讀研究院時,啲鬼妹同學啲數學唔差得過男仔。
我留意到有歐美既研究發現,性別對數學影響唔大(唔係無,只係唔大),反而學生對數學既信心同實際既數學成績有好大既相關性。但係佢哋同時發現,男女仔解決數學問題既方法好唔同。如果考試題目係典型書本教過既題目,女仔反而高分啲;但係如果考試題目係要諗既(需要用novel problem-solving strategies),男仔會高分啲。

作者: venus2014    時間: 18-9-6 11:00

無上黎一排, 原來多左甘多意見, 真係長知識了。 代友問, 女仔SSP 區召, 呈一老師話BAND 1成績(無詳細問頭,中, 定尾, 當係BAND 1尾先), 抽獎如果甘排, 安全嗎? 聖母玫瑰 (排第一), 黃棣珊 (排第二), 德雅 (排第三), 謝謝。
作者: 猴子爸    時間: 18-9-6 11:07

王家爸爸 發表於 18-9-6 10:46
真係唔知道,香港(或者應該話亞洲人)可能係男仔數學叻啲,不過我讀研究院時,啲鬼妹同學啲數學唔差得過男 ...
“如果考試題目係典型書本教過既題目,女仔反而高分啲;但係如果考試題目係要諗既(需要用novel problem-solving strategies),男仔會高分啲。“女仔乖d, 肯读书; 男仔天生爱数多些,要諗既,证明男仔的脑袋适合计数多些。这只是指一般情况而已,超班数女当然比比皆是。

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-6 13:15

猴子爸 發表於 18-9-6 11:07
“如果考試題目係典型書本教過既題目,女仔反而高分啲;但係如果考試題目係要諗既(需要用novel problem-so ...
有可能係,不過香港無人好系統化咁去研究。
作者: 猴子爸    時間: 18-9-6 13:24

王家爸爸 發表於 18-9-6 13:15
有可能係,不過香港無人好系統化咁去研究。
其实即使在男女校,奥数有奖的,成个长list要找个女生名都有d难。。。 这是我的research materials
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-6 13:30

猴子爸 發表於 18-9-6 13:24
其实即使在男女校,奥数有奖的,成个长list要找个女生名都有d难。。。 这是我的research materials ...
問題係唔係個個數學好既人都會參加奥數,我啲小朋友升中之後都無參加奥數,原因只係比較friends既同學都無參加(小學時參加亦都只係因為friends啲既同學都參加,大家熱熱鬧鬧咁去玩下)。
作者: newcomer550    時間: 18-11-19 11:01

venus2014 發表於 18-8-16 11:36
請問點樣由SSP轉去葵青區?

作者: gracelam    時間: 18-11-19 12:45

newcomer550 發表於 18-11-19 11:01
請問點樣由SSP轉去葵青區?

小六响學校申請轉屋企地址, 要有水電煤証明, 做法同升小時一樣。

作者: newcomer550    時間: 18-11-22 14:14

gracelam 發表於 18-11-19 12:45
小六响學校申請轉屋企地址, 要有水電煤証明, 做法同升小時一樣。
明白

作者: 加菲    時間: 18-11-22 15:21

請問有冇初中生家長可分享黃棣珊及銘賢。例如學生質素、品德、有冇分精英班、學校活動等。謝謝。
作者: AppleChow    時間: 18-11-23 15:16

加菲 發表於 18-11-22 15:21
請問有冇初中生家長可分享黃棣珊及銘賢。例如學生質素、品德、有冇分精英班、學校活動等。謝謝。 ...
以上問題我都想知呀!  Tks!

作者: amj    時間: 18-11-28 17:35

Explorer1010 發表於 18-8-15 22:36
回覆 venus2014 的帖子

以我囝嗰班有幾個都幾百厭吓,所以校方對初中學生嚴厲管治

朋友話學校行政混亂

例如:修訂出左街D通告
甚至考試範圍都出錯

是真的?

作者: fungfung060922    時間: 18-11-28 22:52

amj 發表於 18-11-28 17:35
朋友話學校行政混亂

例如:修訂出左街D通告

黃埭珊?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5