教育王國

標題: 校長:資源遜直資 津中不宜辦IB [打印本頁]

作者: elbar    時間: 18-9-7 16:32     標題: 校長:資源遜直資 津中不宜辦IB

(星島日報報道)香港大學醫學院錄取持海外資歷,非聯招途徑入讀的本地生比例偏高,引起教育界關注。香港中學校長會署理主席鄧振強昨在電台節目稱,本港津貼中學缺乏相應師資及教學資源,難以開辦國際預科文憑(IB)課程。

有意見認為,本地生持IB等海外資歷,較本港文憑試課程更易取得佳績,造成不公平。鄧振強指評核內容不同,IB與文憑試的評級標準不同,IB最高等級並非與文憑試的5**相等,他認同教育界立法會議員葉建源提出方案,建議當局研究機制,減少文憑試與其他海外學制差異。

鄧振強認為,文憑試與IB均要求考生具備一定語文能力,例如IB考試要求學生修讀文學科目,從文學了解文化,培養世界頂尖人才。他不鼓勵每名學生均修讀IB課程,認為課程必修文學科,對語文能力稍遜、數理能力較高的學生來說,無疑更為困難。對於有校長建議開放津中開辦IB等國際課程,他坦言津中學生學習差異大,加上在班師比例、教學資源上,均遠遜於直資學校,認為IB課程不適合津貼學校。

直資學校啟思中學校長張紹銘稱,不少人誤解有經濟能力的學生,才有機會到直資中學讀IB課程,事實上直資中學會提供不少獎助學金,認為國際課程絕非中上階層學生專利。

作者: samsam123321    時間: 18-9-7 16:41

......
作者: 一家三口    時間: 18-9-7 16:50

samsam123321 發表於 18-9-7 16:41
贊成無論用咩考試入香港的大學,都要有兩科語文的成績,最好可non jupas 考dse 英文 ...
ielts 都可以.

作者: samsam123321    時間: 18-9-7 17:12

一家三口 發表於 18-9-7 16:50
ielts 都可以.

......
作者: brother4    時間: 18-9-7 18:07     標題: 回覆樓主:

主要問題是估因咁多年醫科學生成績出來結果,最後寧到教授倾向收ib生多D,點解?

作者: brother4    時間: 18-9-7 18:37     標題: 回覆樓主:

有心有可能!之前中文中學有微調開英文班一,試神/名/傳统中學(資助)試行-班可,果D家長多數有錢有學歷,其實D家長(ftm)做老師夠資格 , 籌款舊生一呼百應

作者: hkpapa852    時間: 18-9-7 18:48

brother4 發表於 18-9-7 18:07
主要問題是估因咁多年醫科學生成績出來結果,最後寧到教授倾向收ib生多D,點解?
...
錯了,港大醫科收既NJ學生,一向係以GCE-AL資歷為主,只係近年多收了IBDP學生
作者: hkpapa852    時間: 18-9-7 18:51

elbar 發表於 18-9-7 16:32
  (星島日報報道)香港大學醫學院錄取持海外資歷,非聯招途徑入讀的本地生比例偏高,引起教育界關注。香港 ...

IBDP 成本高,津校梗係難開,但GCE-AL成本低,成本效益甚至比NSS還好,絕對諗得過。

問題只係邊間津校有Guts 做先軀。

作者: brother4    時間: 18-9-7 18:55

hkpapa852 發表於 18-9-7 18:48
錯了,港大醫科收既NJ學生,一向係以GCE-AL資歷為主,只係近年多收了IBDP學生 ...

好似是之前IB生多選留學,反而現IB生留港讀大學,有幾年1b醫科成績,D教授才會揾適合學生!

作者: hkpapa852    時間: 18-9-7 19:01

撇除錢既問題的,津校想開IBDP仲要面對教協等組織既壓力。因為相信現今香港80%既教師,都不符教授IBDP既條件,津校開IBDP可能會打爛部份教師飯碗......
作者: akys    時間: 18-9-7 22:44

hkpapa852 發表於 18-9-7 18:51
IBDP 成本高,津校梗係難開,但GCE-AL成本低,成本效益甚至比NSS還好,絕對諗得過。

問題只係邊間津校有G ...
大學收AL主要收回流學生還是本地讀?如果冇分,成績中上上嗰班自修都得。
作者: hy2910    時間: 18-9-7 22:48

院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。
作者: hkpapa852    時間: 18-9-7 22:49

akys 發表於 18-9-7 22:44
大學收AL主要收回流學生還是本地讀?如果冇分,成績中上上嗰班自修都得。 ...
相信兩者都有,過往SPCS一直有20%-25%學生(全級計)以GCE-AL成績入3大,港青基信亦有。今年仲多了DGS同SPC

作者: Cherishvalue    時間: 18-9-7 22:53

hy2910 發表於 18-9-7 22:48
院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。

IB 生如果是香港人,點解唔可以跟本地生收費? 理據何在?

作者: akys    時間: 18-9-7 23:06

hkpapa852 發表於 18-9-7 22:49
相信兩者都有,過往SPCS一直有20%-25%學生(全級計)以GCE-AL成績入3大,港青基信亦有。今年仲多了DGS同SPC ...
又諗多啲,可否jupas non-jupas 一齊報?
作者: hy2910    時間: 18-9-7 23:15

IB國際文憑試,本身系面向國際。再講本地官資校並冇IB课程。讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?
作者: poonseelai    時間: 18-9-7 23:48

hy2910 發表於 18-9-7 22:48
"院校應公佈收IB成績分數" - here you go

http://www.info.gov.hk/gia/general/201807/04/P2018070400714.htm?fontSize=1
作者: hy2910    時間: 18-9-8 00:12

院校,例港大醫學院2018收hkdse人數,又收IB人數及分數;2012收hkdse人數,又收IB人數及分數;IB入港大醫學院幾多是香港人呢?這才是我要的院校收生分數和hkdse vs ib收生比例,你錯了。
作者: hy2910    時間: 18-9-8 00:24

港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途科目由富人操控。
我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。

作者: poonseelai    時間: 18-9-8 07:33

hy2910 發表於 18-9-8 00:12
院校,例港大醫學院2018收hkdse人數,又收IB人數及分數;2012收hkdse人數,又收IB人數及分數;IB入港大醫學 ...

之前報導港大医2018年收了114個dse, 唔夠75%所以俾人嘈,聽聞之後call人問会否唔去中大去港大,最後会否收多過114就唔知,最低6科37分,報導有位家長投訴個女36分入唔到。ib去年最低收43分,今年dse收唔夠學生会否收多D ib 定A level 要等大學公布,你看看我 post的資料,往年港大医收A level 多過ib, 其他資歷都多,為何要仇ib? 今年dse考獲6科31分以上少了100+人,這些最有機會考到港大要求37分,所以我覺得港大医根本係收晤夠dse學生,未來幾年考生人數仍下跌,即使下調收36分,仍有機会收唔夠dse學生。亦可能見今年港大情況,估出年手鬆D,多了人報,会超過75%好多

作者: poonseelai    時間: 18-9-8 07:35

hy2910 發表於 18-9-8 00:12
院校,例港大醫學院2018收hkdse人數,又收IB人數及分數;2012收hkdse人數,又收IB人數及分數;IB入港大醫學 ...

看以往數據,應全收本地生。另一方面,中大医今年收了155個dse生,多過港大,有人認為是港大医新面試形式令考生唔肯定自己入到機会,於是放中大做首選,我點我就唔識啦

作者: Norwood    時間: 18-9-8 08:30

有家庭重視教育,兩公婆將一大部分收入供仔女讀直資或國際學校,為的是希望他們將來有更多選擇,他們是香港納稅人,點解要仇他們的仔女?
作者: Norwood    時間: 18-9-8 08:47

讀DSE的學生就是基層?同事選擇仔女讀本地學校放棄直資學校,可著名牌,一年外遊數次,這個是對教育的個人選擇,若果大學教育是要照顧基層,可能在收生時候要睇埋家庭收入及資產申報了。
作者: mother904    時間: 18-9-8 10:11

hy2910 發表於 18-9-7 23:15
IB國際文憑試,本身系面向國際。再講本地官資校並冇IB课程。讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你? ...
這些家長絕大部份是中產,他們是香港稅收的重要來源,如果要用香港港立稅人養不養的概念,可以說其實是他們在養香港的基層市民,為什麼連他們子女享受津貼大學教育的資格都要剝奪?!
中產家庭已經光是交稅,享受極少社會福利,現在連他們選擇子女教育的自由也要受批判,這是什麼道理!

作者: hy2910    時間: 18-9-8 10:40

院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公平嗎?既然面向國際,逃避本地Hong Kong DSE,叫佢自費又不合理嗎?
港人港地,港校港生,一人一言,一人一信,投訴教育局,要求取消大量IB人入讀香港各大學優質學位。

作者: Norwood    時間: 18-9-8 12:27

回覆 hy2910 的帖子

「港人港地,港校港生」為什麼轉讀IB就被剝奪香港人身份,取消他們入讀本地大學資格?這是分化社會的言論,若發展下去,留學外國的香港年輕人是否不可以回港工作,因為他們搶走了香港畢業生的飯碗,這樣會是一個怎樣的社會?
作者: poonseelai    時間: 18-9-8 13:04

hy2910 發表於 18-9-8 10:40
院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公 ...

dse評分不公唔去要求改進,而去要求限制他人,本末倒置喎

作者: ilyrd    時間: 18-9-8 15:47

两邊走牛角尖都唔好,理性的,最好IB同DSE係好唔同嘅課程,比較就冇謂喇,最好就全港港人學生都可以揀,然後一齊排jupas條隊,非港人排non-jupas條隊。大家正正式式明刀明槍比實力,咁樣有邊個會話唔公平!
作者: Lofty    時間: 18-9-9 13:13

poonseelai 發表於 18-9-8 13:04
太同意! 先做好自己,再管其他!
先修身 再齊家 然後再治國平天下

作者: bearbear2003    時間: 18-9-9 14:33

有一部份成績好的轉IB,都係香港人,只係佢地選IB,沒問題㗎,院校收生都以成績行先。好似DBS未開IB前,DSE唔差,近幾年,叻的全部揀IB,咁尖子去晒IB, 咁大學都係睇成绩收生。
作者: hy2910    時間: 18-9-9 15:49

一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。(大部份人走過的路)
走捷徑,走歪路(用IB 國際預科試),不考本地Hong Kong DSE(文憑),入讀大學,應該自費。
長遠,政府可續年cut IB入本地優質大學學位。

作者: Brianmommy    時間: 18-9-9 16:18

Norwood 發表於 18-9-8 08:47
讀DSE的學生就是基層?同事選擇仔女讀本地學校放棄直資學校,可著名牌,一年外遊數次,這個是對教育的個人 ...
同事中不乏有能力買多一層樓收租,出人私家車,一年外遊幾次的。他們的子女也讀資助學校及考DSE。反而有人收入不多,令願夜晚打多一份工也要供仔女出國留學。考咩試根本不能完全反映到家庭經濟狀況。
作者: Radiomama    時間: 18-9-9 18:19

hy2910 發表於 18-9-9 15:49
一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。( ...

你D歪理都好得喎,邊度訓練出來的?

作者: hy2910    時間: 18-9-9 18:57

歪路我見到,國際預科課程。歪理我見唔到,哪一條是歪理?思想,言論不能篏制,真理靠領悟。

英雄莫問出處。

作者: ABC-DAD    時間: 18-9-9 19:54

係咪港人,一向都有法可依,去外國讀書就無左港人身份? 無稽,機制自有規程。
咁基本嘅公民權利都 混淆不清。
愚昧,直接倒退到義和團咁無法理基礎嘅水平。

續...

入大學唔係排隊輪籌,排某條龍一定着數左,讀咩學制都要付出,讀DSE 有獎學金去外國升學又係咪無左香港人身分,Jupas已經係完全只容許DSE 考生可參與嘅機制。基層向上流都係要通過自身努力去曾取,無須要靠 抹黑對方揾着數,亂點一通係教壞年青人。

作者: 978212    時間: 18-9-9 20:42

自己冇能力俾仔女多條路揀,而唔俾人哋有多條路,思維模式同大陸人嘅精緻利己主義冇分別。
作者: bearbear2003    時間: 18-9-9 21:40

hy2910 發表於 18-9-9 15:49
一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。( ...
咁不如話所有人資助都睇吓父母纳幾多税,纳多呢就資助多呢,香港你可以選擇,考DSE,IB,GCE,有本事咪去考囉,没人阻止你㗎,入唔到只能怪自己技不如人,唔係埋怨唔公平。
作者: ANChan59    時間: 18-9-9 22:32

poonseelai 發表於 18-9-8 13:04

Can’t agree more.

作者: LingChiBaBa    時間: 18-9-10 08:48

ANChan59 發表於 18-9-9 22:32
Can’t agree more.

陳Sir, 你對改善DSE評分有乜嘢高見?

作者: ANChan59    時間: 18-9-10 12:48

LingChiBaBa 發表於 18-9-10 08:48
陳Sir, 你對改善DSE評分有乜嘢高見?
Very busy for the coming business trip, reply to you later.
作者: LingChiBaBa    時間: 18-9-10 13:45

ANChan59 發表於 18-9-10 12:48
Very busy for the coming business trip, reply to you later.

你得閑先啦。  

作者: hy2910    時間: 18-9-10 14:13

一條跑道,一個终點。一個终點,二條跑道,得嗎?最終有人切線,會有碰撞。直資系新產物,直資下有IB,系唔系試驗場呢?
選IB前有冇諗過?
教局唔批新直資?又點解?

IB系唔系歪路?幾時末路?

作者: ilyrd    時間: 18-9-10 14:45

當然有幾條跑道啦,如果唔係點可以快的到终點.你跑嗰條唔啱跑都要跑完佢.最多比的掌聲你,冠亞季就攞咗,人地终點係擇優而取.不過唔緊要啦,重有好多個安慰奬分比你地.一定要攞冠亞季至出人頭地咩.
作者: nanadog    時間: 18-9-11 11:05

hy2910 發表於 18-9-10 14:13
一條跑道,一個终點。一個终點,二條跑道,得嗎?最終有人切線,會有碰撞。直資系新產物,直資下有IB,系唔 ...

考IB 試並不是行歪路。
不過用國際試(IB/ IAL)成績入讀本地大學,大學應該收取非本地生的學費。

作者: hy2910    時間: 18-9-11 19:08

中華民族源遠流長,文化博大精深,歷朝歴代選拔人材(擇優而錄)都系一個考試制度。
大道歸一,一個國家,一種制度,一種文字,一種語言,一個擇優而錄制度,IB呢?末路?

不不不,
系死路!

作者: Radiomama    時間: 18-9-11 20:01

hy2910 發表於 18-9-11 19:08
中華民族源遠流長,文化博大精深,歷朝歴代選拔人材(擇優而錄)都系一個考試制度。
大道歸一,一個國家,一 ...

中國古代歷史實行過不同的選拔官員的制度,大概分成世卿世祿制、察舉制和科舉制。
單是唐代開始實行的科舉考試按種類劃分,就有貢舉、制舉、武舉、童子舉等⋯

以上只要稍為讀過中史都會認識。

不說古代,回看現在,已進入講求多元文化的世代。香港是一國兩制,法定語文是英文及中文;條條大路通羅馬,跑好當跑的路吧!

作者: hy2910    時間: 19-7-19 09:19

IB VS DSE
作者: Acatmom    時間: 19-7-19 17:48

ANChan59 發表於 18-9-10 12:48

Can’t wait
期待高見,很早已有這個疑問...

作者: Acatmom    時間: 19-7-19 17:53

Acatmom 發表於 19-7-19 17:48
Can’t wait
期待高見,很早已有這個疑問...

最奇怪係,董伯伯突然跳出來話dse LS 係失敗... 一科主科都可以講得咁兒戲... 好擔心成個dse評分制度

作者: mingmingyinyin    時間: 19-7-19 18:47

回覆 Cherishvalue 的帖子

其實那些IB生都是香港人子女,都有交税,理應交香港人的(大學)學費, 他們不選擇DSE課程,大概是因為IB更適合他們的子女
作者: ABC-DAD    時間: 19-7-24 09:15

ilyrd 發表於 18-9-10 14:45
當然有幾條跑道啦,如果唔係點可以快的到终點.你跑嗰條唔啱跑都要跑完佢.最多比的掌聲你,冠亞季就攞咗,人地 ...
佢可能連田徑都未見過,唔好講話新嘅國際機場有幾多條跑道
作者: ABC-DAD    時間: 19-7-24 09:28

hy2910 發表於 18-9-11 19:08
大道歸一,一個國家,一 ...

閣下對語言文化嘅法定地位唔太瞭解,有多個國家超過一種法定語言,聯合國就唔駛講,瑞士,新架坡等等都唔講,連中華人民共和國,都對其他小數民族方言給予法定地位去肯定。讀DSE 同學都去外國讀書啦,講啲咁嘢,態度同鎖國論調唔差太遠喎

作者: ABC-DAD    時間: 19-7-24 09:54

咁啱呢排睇返錢穆大師嘅歴史著作,其中有論述中國歴代政治,治史嘅態度係值得反覆閱讀。
有興趣去誠品揾下,繁體,而且史學嘅書係好抵買。
作者: ABC-DAD    時間: 19-7-24 10:16

對不同學制的評分有不滿,在網絡上有唔少嘅,連外國大學都曾經有過作敝嘅情況出現,焦點就係睇返有關方面如何去處理,重建公信力啫。
Human Factor 係永遠存在於風險評估裏面。
作者: samsam123321    時間: 19-7-24 11:18

ilyrd 發表於 18-9-8 15:47
两邊走牛角尖都唔好,理性的,最好IB同DSE係好唔同嘅課程,比較就冇謂喇,最好就全港港人學生都可以揀,然 ...

.....
作者: shadeslayer    時間: 19-7-24 14:10

nanadog 發表於 18-9-11 11:05
考IB 試並不是行歪路。
不過用國際試(IB/ IAL)成績入讀本地大學,大學應該收取非本地生的學費。
...

如果香港人也要交非本地費用,即稅有分納,公帤資助大學學位就無分?和非洲國家學生,內地學生同一學費?

好得意,有啲人只會看到自己的利益,看不到別人的情況,不能設身處地。

作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 06:41

撇除take IB 入u 係唔係歪路,但最離譜係IB 唔識中文和LS 可以照入神科,但dse 就一定要3、2最低要求,咁IB 就唔識都得,咁即係其實u 對中文和LS 係無要求,咁就唔應該剩係對考dse 有這要求啦!最簡單嘅方法係同收IB 要求畫一,一係一齊對中文和LS 有要求,一係就大家都對中文和LS 冇要求, 將中文和LS 變electives, 咁先fair

作者: poonseelai    時間: 19-7-25 07:51

oasismcmug 發表於 19-7-25 06:41

撇除take IB 入u 係唔係歪路,但最離譜係IB 唔識中文和LS 可以照入神科,但dse 就一定 ...

你睇清楚ib要求先啦,規定兩種語文,多數香港學生也考中文,ib無LS, core 有TOKand EE, 其中一樣fail已取不到ib diploma 。至於dse中文要求,相信不是從學術角度考慮。

作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 19:57

回覆 poonseelai 的帖子

我講完你都唔明?我梗係知IB 無LS , 我估全球都無其它國家u 要求要LS , 我個point 米講左考IB 個d 唔識or 唔得中文和LS 的u 都能接受,那邊DSE 卻是必修,咁你都get 唔到我講物?咁米即刻其實u 根本對中文和LS 無要求law. 咁點解dse 入u 要達標而另一邊相一d 中文和LS 唔識都得尼?
作者: poonseelai    時間: 19-7-25 19:59     標題: 回覆樓主:

A level也無要求,美國AP, 加拿大澳洲學制都無,一樣可申請本地大學,不同學制怎比?你的問題要問政府,如何制定入大學標準,至於中文,你唔会唔明掛

作者: poonseelai    時間: 19-7-25 20:08

oasismcmug 發表於 19-7-25 19:57

我講完你都唔明?我梗係知IB 無LS , 我估全球都無其它國家u 要求要LS , 我個point ...

唔知你有無留意,近年中文合格率同英文差多,今年仲高過英文,通識一直合格率唔低,死亡卷現在似係英文喎

作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 23:01

算吧啦!講極你都唔明,根本唔係中英文LS 合格多和小的問題,好似英文,在外國such as 澳洲,英國,美國、加拿大,即使我是中國人or 佢地眼中的外國人,你要入佢地u, 伱都要pass 英文and it is their compulsory subject(考唔到佢地local high school 英文都要考返ielts 之類的公開試) , 當然math 好多國家也是compulsory, 唔pass 根本meet 唔到佢地大學入學要求,亦都一定要at least pass ,入u 後才跟得上佢地水平,唔會因為我是外地人就唔洗考英文(好似香港咁唔洗考中文,唔係剩係講IB , AL 牙之類一様),亦唔會因為我是外地人,考個英文試就考易d 個隻( 好似IB and GCE ),u 的英文and math 的要求是一様因為practically 是必須的。點呀,明未呀?唔明就算啦,你明同唔明都對整件事情毫無影響。

作者: poonseelai    時間: 19-7-25 23:11

oasismcmug 發表於 19-7-25 23:01

算吧啦!講極你都唔明,根本唔係中英文LS 合格多和小的問題,好似英文,在外國suc ...

我亦唔明為何你唔明點解本地人考入香港的大學要考中文。考外地大學要求英文水平因授課語言係英文,你去德國讀也可能要求德文水平,在香港除了讀中文中史会用中文上堂,其他英文,但入學大都要求中文合格,雖然同授課無關,你自己想下點解

作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 23:17

我係唔明點解本地人用dse 就要中文和LS , 本地人用IB or AL etc 就唔洗。
作者: poonseelai    時間: 19-7-25 23:20

oasismcmug 發表於 19-7-25 23:17

我係唔明點解本地人用dse 就要中文和LS , 本地人用IB or AL etc 就唔洗。 ...

IB and AL又不是本地政府學制,如何規範人家讀什麼科?

作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 23:21

米就係根本入大學practical 對中文無要求law , 唔識or 唔掂都收因為根本practically 無這需要law
作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 23:23

算啦!嘥氣!
作者: poonseelai    時間: 19-7-25 23:31

oasismcmug 發表於 19-7-25 23:21

米就係根本入大學practical 對中文無要求law , 唔識or 唔掂都收因為根本practical ...

一開始覆你咪話要求中文有3並非學術考慮,以前香港考会考加A level年代,亦無要求A level要考中文啦

作者: oasismcmug    時間: 19-7-25 23:33

唔係要求人家讀什麼牙,係要求人家達什麼標牙 , 伱要報u 米另外加,達佢要求law, 再者,我而家唔係話要IB 識中文,LS 牙,係唔識唔掂都得,咁點解u 要dse 就compulsory 牙. Anyway , it doesn’t matter. Your understanding make no difference on this matter .  I go to sleep now .

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5