教育王國

標題: 有無人今年入左理工Poly視光/放射?可以分享分數嗎 [打印本頁]

作者: ELJCHL    時間: 18-9-25 21:40     標題: 有無人今年入左理工Poly視光/放射?可以分享分數嗎

越來越高分好難入

作者: hugub    時間: 18-9-26 16:37

好友仔仔入左放射 26分.. 聯招前有奬學金信
作者: ^—^    時間: 18-9-26 20:11

hugub 發表於 18-9-26 16:37

請問是否計5科26分?

作者: kwokyk    時間: 18-9-27 00:24

^—^ 發表於 18-9-26 20:11
請問是否計5科26分?

Radiography 計best 5.
Average HKDSE Scores of Admittees :
2016-17: 28.2
2017-18: 28.3
2018-19: 27.6

Optometry 計best 6

Average HKDSE Scores of Admittees :
2016-17: 27.5
2017-18: 26.9
2018-19: 32.0

作者: ^—^    時間: 18-9-27 00:26

kwokyk 發表於 18-9-27 00:24
Radiography 計best 5.
2016-17: 28.2

Thank you for your info.

作者: hugub    時間: 18-9-27 11:25

^—^ 發表於 18-9-26 20:11
請問是否計5科26分?
Yes.. best 5 26分...
作者: ^—^    時間: 18-9-27 12:13

hugub 發表於 18-9-27 11:25
Yes.. best 5 26分...

謝謝回覆

作者: happychan2013    時間: 18-9-28 13:17

作者: LingChiBaBa    時間: 18-9-28 16:49

happychan2013 發表於 18-9-28 13:17
有25分入到視光

佢講5科定6科先?

作者: kwokyk    時間: 18-9-29 12:01

有聽聞今年有best 5 25分 入放射。
可能係 subject weighting 後夠分入到。
作者: 文仔媽    時間: 18-10-4 21:07

作者: kwokyk    時間: 18-10-5 00:04

回覆 文仔媽 的帖子

可參考這個
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2019/js3612

作者: 文仔媽    時間: 18-10-5 12:08

作者: LingChiBaBa    時間: 18-10-5 13:59

文仔媽 發表於 18-10-5 12:08
回覆 kwokyk 的帖子

Admission Score CalculationAdmission Score Calculation Mechanism for the Current ...

聽日去問清楚,上星期資料仲係Any Best 5,另外,Preferred subjects加咗中文,取消咗M1/M2。

作者: ilyrd    時間: 18-10-5 14:22

其實視光師响香港係咪未飽和?重好多人請?
作者: TwinWong    時間: 18-10-5 15:05

ilyrd 發表於 18-10-5 14:22
其實視光師响香港係咪未飽和?重好多人請?
放射前景好过視光少少,
雖近視的人越來越多, 多人配眼鏡
但第時讀完視光出來唔開餔做連鎖店日日返工輪休,
放射去私院返5日工, 人工唔錯

作者: kwokyk    時間: 18-10-5 23:34

回覆 文仔媽 的帖子

前幾日睇都係 any best 5 !明天 information day 要去聽聽了。

作者: kwokyk    時間: 18-10-5 23:58

視光 讀5年, 其就業前景 如何 唔太淸楚,其它人代答。

放射讀4年,課程分醫療影像 (Medical Imaging) 及放射治療 (Radiation Therapy) . year 2 開始分stream 讀。RT 學生人数較少.

詳細可参考以下:

https://lihkg.com/thread/738114/page/1

作者: kwokyk    時間: 18-10-6 00:04

東華開辦的是放射治療 RT 課程。
如果想讀 medical Imaging ,  全港只得 polyu 有得讀。
作者: Lofty    時間: 18-10-7 13:57

回覆 kwokyk 的帖子

開放日放射系資料好像轉左best 6. 31.5分 (如果我冇睇錯)
作者: kwokyk    時間: 18-10-7 14:16

回覆 Lofty 的帖子

Yes yes yes yes
作者: ELJCHL    時間: 18-10-7 17:14

hugub 發表於 18-9-26 16:37

請問佢係咪放A1?

作者: hugub    時間: 18-10-8 09:33

ELJCHL 發表於 18-10-7 17:14
請問佢係咪放A1?
Yes... 運動特異功能入... 封奬學金信講明有18分放 A1 就收
作者: ELJCHL    時間: 18-10-8 10:10

hugub 發表於 18-10-8 09:33
Yes... 運動特異功能入... 封奬學金信講明有18分放 A1 就收

哦,唔怪得

作者: Charissema    時間: 18-10-8 13:08

hugub 發表於 18-10-8 09:33

乜大學都睇特異功能㗎咩?

作者: kwokyk    時間: 18-10-8 15:07

回覆 Charissema 的帖子

有每年都有精英運動員 經 運動員計劃 入大學

作者: natnatbaby    時間: 19-3-13 00:04

kwokyk 發表於 18-10-5 00:04
回覆 文仔媽 的帖子

可參考這個

我睇吾明subject weighting運作,那些科係高weighting。現S3,選科是否很大關係?目標科糸視光。煩指教下!

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-13 09:50

natnatbaby 發表於 19-3-13 00:04
我睇吾明subject weighting運作,那些科係高weighting。現S3,選科是否很大關係?目標科糸視光。煩指教下! ...

看以下PolyU連結。

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements

Core subject (non-preferred subject) : x7
Preferred subject : x10
Other subject : x5

Average HKDSE score未計weighting。

作者: kwokyk    時間: 19-3-13 10:22

回覆 natnatbaby 的帖子

Pls see
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2019/js3650?qt-jupas_prog_detail=4#qt-jupas_prog_detail

作者: natnatbaby    時間: 19-3-14 00:05

LingChiBaBa 發表於 19-3-13 09:50

我囡去年參觀過Poly Optometry ,無去講座,但同師兄姐傾過下,她話考DSE沒指定必修subject,只不過無讀果D科的話,第時會辛苦D。如她只選修Bio及其他兩科有興趣,但無weighting科目,是否難入D?

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-14 08:45

natnatbaby 發表於 19-3-14 00:05
我囡去年參觀過Poly Optometry ,無去講座,但同師兄姐傾過下,她話考DSE沒指定必修subject,只不過無讀果D ...

先了解Opto計分方法。
如果選修科係Bio+2科非preferred subjects,到時DSE計分係
English/Maths/Bio :x10
Chinese/LS :x7
2 electives :x5

你要睇返亞女Chinese及LS成績如何。因為視光計Any Best 6,修4C+3X得一科走盞。

如果Chinese/LS有5**,即7x7=49分,相對其他修哂preferred subjects嘅考生,攞到Level 5已經有5x10=50分, 高分過Chinese/LS攞5**。

如果食糊科係2科興趣科,攞5**都係得7x5=35分,即係其他嘅考生喺preferred subject 攞Level4都高分過你。咁你評估下有幾難。

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-14 08:45

natnatbaby 發表於 19-3-14 00:05
我囡去年參觀過Poly Optometry ,無去講座,但同師兄姐傾過下,她話考DSE沒指定必修subject,只不過無讀果D ...

……continue

啱啱過咗去嘅講座,個講者提到Preferred subject 包括咁多science subjects係因為想收D學生有理科底子。至於你話D師兄師姊話無必修科,所以無問題。要留意上面講嘅計分方法,同埋D師兄師姊入學時好大可能係計Any Best 5,同Any Best 6係
策略上有D分別。

其實,如果亞女修2科興趣科不在視光的preferred subject,何不選一些與興趣科有關嘅大學學系?

作者: natnatbaby    時間: 19-3-14 09:45

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 08:45
……continue

啱啱過咗去嘅講座,個講者提到Preferred subject 包括咁多science subjects係因為想收D學生 ...

吾該你,現在清楚多了。因為囡不是數理科的人,所以怕chem and phyis讀得吾好,又話想接觸多些不同科目,所以想只修bio.另外有一科叫健社,health care and social management. 我見poly u 網係屬於relevant subjects. 但無weighting. 如選修這科會否有幫助?謝謝!

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-14 09:54

natnatbaby 發表於 19-3-14 09:45
吾該你,現在清楚多了。因為囡不是數理科的人,所以怕chem and phyis讀得吾好,又話想接觸多些不同科目, ...

Health care and social management 並不是PolyU視光要求的科目。網上所指的2個relevant subject 係APL(即Cat. B) subject,並無關係。

作者: natnatbaby    時間: 19-3-14 10:12

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 09:54

Health care and social management 並不是PolyU視光要 ...

ok.我地再商量下,如有心入尼科,看她肯吾肯選埋chem,機會高D。

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-14 11:23

natnatbaby 發表於 19-3-14 10:12
ok.我地再商量下,如有心入尼科,看她肯吾肯選埋chem,機會高D。

亞女未選好科,應了解多一些大學學系,一併考慮,因不同大學嘅收生要求也不一。

視光收生分數不低,也需有多手準備。如兼讀Chem在選大學時當然較理想。

作者: October.    時間: 19-3-14 11:37

唔知點解,上邊網址搵唔到點WEIHTING 點計?

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-14 12:03

October. 發表於 19-3-14 11:37
唔知點解,上邊網址搵唔到點WEIHTING 點計?

你click 入喺#28樓條link,見到中間有"Amission Score Calculation Mechanism for the Current Admission Exercise"後面個"?", Click 咗個"?"會跳去另一版面,中間第三項係"Admission Score Calculation"。

作者: October.    時間: 19-3-14 12:29

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 12:03

你click 入喺#28樓條link,見到中間有"Amission Score  ...
清楚明白晒,謝謝你指路。

作者: October.    時間: 19-3-14 12:47

麻煩你有時間可唔可以分析下,物理治療及職業治療既分數?

謝謝!

作者: natnatbaby    時間: 19-3-14 13:31

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 11:23

亞女未選好科,應了解多一些大學學系,一併考慮,因不 ...

她只有Optometry 一個目標,其次就糸讀design 或相關科。這些科沒大要求。其實opto要求糸吾低,我都擔心吾得,又吾可以吾比佢試下。

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-14 23:32

October. 發表於 19-3-14 12:47
麻煩你有時間可唔可以分析下,物理治療及職業治療既分數?

謝謝!
唔敢話分析,大家研究一下好了。EK好多高人架。

PT &OT收生要求,Any Best6

English/Chinese/Physics/Biology :x10
Maths/LS :x7
Others :x5

留意OT嘅Combine Science Phy+Chem 同Bio+Chem應該係x7,Phy+Bio先會x10。

同Optometry唔同,雖然都計Any Best6,理科人如果修Phy/Chem/Bio/M1或M2(要明白呢幾科嘅L5+百分率好高),Optometry可以計盡Eng/Maths/Phy/Chem/Bio/M1或M2,6科都x10。中文同LS合格就達標。

PT &OT也計6科、但係Preferred Elective得Phy同Bio,4C成績反而變得重要,除咗中英文x10外,LS嘅x7喺weighted score有明顯幫助,唔hea得。

作者: LingChiBaBa    時間: 19-3-15 09:42

natnatbaby 發表於 19-3-14 13:31
她只有Optometry 一個目標,其次就糸讀design 或相關科。這些科沒大要求。其實opto要求糸吾低,我都擔心吾 ...

當然唔可以唔俾佢試啦,前途係佢自己決定。

最重要係了解整體形勢,做好後備方案。

作者: natnatbaby    時間: 19-3-15 09:53

LingChiBaBa 發表於 19-3-15 09:42
當然唔可以唔俾佢試啦,前途係佢自己決定。

最重要係了解整體形勢,做好後備方案。

糸。她話她巳睇友學友社資料,但沒看Poly U資料。她心中有自己的計劃,肯揾資料及考慮,但問題可能經驗不足及想得不全面。她比較有主見,覺得自己巳看很多資料,有時想好才話我知道,所以同她談是比較花力&時間。我責任提醒她及最後她自己決定。

作者: October.    時間: 19-3-15 11:32

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 23:32
唔敢話分析,大家研究一下好了。EK好多高人架。

謝謝您。

PT &OT都睇重中英文,Maths
Chem
唔重視;而Optometry,英文、理科就全部最高加權,可能需要計數。

就咁睇,Optometry就利于理科生;PT &OT要求仲全面。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5