教育王國

標題: 純呻:考直私真係身心疲累 [打印本頁]

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-6 17:35     標題: 純呻:考直私真係身心疲累

終於完哂所報學校嘅第一次面試,今日仲要走兩場,真係身心疲累,其實大人同小朋友都辛苦每次都問小朋友識唔識,考咗啲乜,次次都唔知佢講乜,完全估唔到佢表現成點,又唔可以不停問怕俾太大壓力佢,唯有等公布結果...

作者: Streetboy    時間: 18-10-6 17:45

helloeunicebb 發表於 18-10-6 17:35
終於完哂所報學校嘅第一次面試,今日仲要走兩場,真係身心疲累,其實大人同小朋友都辛苦每次都問小朋 ...
同感, 不過我冇追問面試做啲乜, 只會問小朋友好唔好玩? 喜歡間學校同啲老師嗎? 但間間都話好玩同鍾意嘅, 包括reject左果啲
作者: moledy    時間: 18-10-6 17:46     標題: 回覆樓主:

其實k1 時都係要in咁多間,現在又重覆呀!

作者: 19841984    時間: 18-10-6 17:58

作者: LedTV    時間: 18-10-6 17:59

攰吖,我都覺~~好彩2場中間有得返屋企抖75分鐘~

如果無人接送, 連抖都無得抖,轉定場都差不多
作者: fred1920    時間: 18-10-6 18:09

helloeunicebb 發表於 18-10-6 17:35
終於完哂所報學校嘅第一次面試,今日仲要走兩場,真係身心疲累,其實大人同小朋友都辛苦每次都問小朋 ...

有同感,講出我心聲。真係心身疲倦, 但見到佢天真爛漫,每次仍都好努力做好自己,乜都值得。努力吧大家。

作者: LedTV    時間: 18-10-6 18:32     標題: 回覆樓主

明天後天仲有各1場

跟住差一間就已經完成晒d first in

作者: joanne02    時間: 18-10-6 18:35

我都覺。好多個假期都係interview. 好攰
作者: deco99    時間: 18-10-6 19:26

Streetboy 發表於 18-10-6 17:45
同感, 不過我冇追問面試做啲乜, 只會問小朋友好唔好玩? 喜歡間學校同啲老師嗎? 但間間都話好玩同鍾意嘅, 包 ...

同感,我都面完就算,唔想小朋友有壓力。有幾場見到有小朋友喊,我都心痛。

作者: grmjessica    時間: 18-10-6 19:29

Same
Very tired and very sad

作者: areyouangry    時間: 18-10-6 19:30     標題: 回覆樓主:

我明日最後一場first in...就快可以鬆一口氣
5,6,7連in三日

作者: LedTV    時間: 18-10-6 19:39

deco99 發表於 18-10-6 19:26
同感,我都面完就算,唔想小朋友有壓力。有幾場見到有小朋友喊,我都心痛。
...

今日有個小朋友喊到老師都搞唔掂
最後應該直接走左

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-6 20:26

moledy 發表於 18-10-6 17:46
其實k1 時都係要in咁多間,現在又重覆呀!

K1時無而家咁緊張,始終當年小朋友太細,個個都差唔多,但到咗5歲,開始發現唔同小朋友分別可以好大,有啲小朋友講嘢真係好叻。

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-6 20:29

LedTV 發表於 18-10-6 17:59
攰吖,我都覺~~好彩2場中間有得返屋企抖75分鐘~

如果無人接送, 連抖都無得抖,轉定場都差不多 ...

今朝6點起身,第一場 in 0800,之後再趕第二場,中間無得休息,踩足7個鐘...大人都呆呆滯滯

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-6 20:31

fred1920 發表於 18-10-6 18:09
有同感,講出我心聲。真係心身疲倦, 但見到佢天真爛漫,每次仍都好努力做好自己,乜都值得。努力吧大家。
...

大家都要努力呀!

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-6 20:34

LedTV 發表於 18-10-6 18:32
明天後天仲有各1場

跟住差一間就已經完成晒d first in

完哂有如釋重負嘅感覺,但又有開始擔心面試嘅結果,好想快啲完結呢個遊戲...

作者: LedTV    時間: 18-10-6 20:45

helloeunicebb 發表於 18-10-6 20:29
今朝6點起身,第一場 in 0800,之後再趕第二場,中間無得休息,踩足7個鐘...大人都呆呆滯滯
...

我最早個場係sec in 8:45
其他都好好,正常時間
太早真係會呆

作者: LedTV    時間: 18-10-6 20:46

helloeunicebb 發表於 18-10-6 20:34
完哂有如釋重負嘅感覺,但又有開始擔心面試嘅結果,好想快啲完結呢個遊戲...
...

玩埋呢3 日可以抖下

大家加油 ..頂住

作者: deco99    時間: 18-10-6 20:48

LedTV 發表於 18-10-6 20:45
我最早個場係sec in 8:45
其他都好好,正常時間
太早真係會呆

崇真in 平日5:30-7:40pm,我心諗小朋友唔使食晚餐嗎?直頭未去

作者: scgift    時間: 18-10-6 20:53     標題: 回覆樓主:

真係好攰,我今日終於病埋……仲要玩埋聽日

作者: fadgare    時間: 18-10-6 21:05     標題: 回覆樓主:

In 左好多間... 小朋友冇埋怨過冇扭計...辛苦佢了...仲未in完

作者: 蝦米豬    時間: 18-10-6 21:23

19841984 發表於 18-10-6 17:58
小學對升大學有關鍵影響

某程度同意。不過,很多有聯繫中學的好小學都有一批升不上聯繫或更好的中學;那些中學又有一批不能升本地及外地好的大學的學位。我只能說好的小學是將來入大學的一個組件,因為另外最少有3個因素,一是資質越高越見真章;二是遇到學業挑戰不夠堅毅提早放棄;三是遇到更大的誘惑如沉迷打機,誤交損友等等。

作者: LedTV    時間: 18-10-6 21:27

deco99 發表於 18-10-6 20:48
崇真in 平日5:30-7:40pm,我心諗小朋友唔使食晚餐嗎?直頭未去

超長時間

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-6 22:16

身心都好累 仲有十幾日先完成

作者: PW0226    時間: 18-10-6 22:18

LedTV 發表於 18-10-6 19:39
今日有個小朋友喊到老師都搞唔掂
最後應該直接走左

係咪 CKY?

作者: szeszeeee    時間: 18-10-6 22:21

PW0226 發表於 18-10-6 22:18
係咪 CKY?

CKY我都聽到有個小朋友喊得好淒厲

作者: PW0226    時間: 18-10-6 22:33

szeszeeee 發表於 18-10-6 22:21
CKY我都聽到有個小朋友喊得好淒厲

CKY 我見到兩個勁喊,唔肯入去,真係好陰公。明白父母喺呢個時刻嗰種著急同無奈,但又覺得個小朋友好可憐.....

作者: LedTV    時間: 18-10-6 22:39     標題: 回覆樓主

今日我見個個陳守仁

作者: fadgare    時間: 18-10-6 22:41

PW0226 發表於 18-10-6 22:33
CKY 我見到兩個勁喊,唔肯入去,真係好陰公。明白父母喺呢個時刻嗰種著急同無奈,但又覺得個小朋友好可憐. ...

所以真係要報多幾間warm up下, 等到心儀嗰間可以ready小小

作者: man11981    時間: 18-10-6 22:42

CKY 我見到兩個勁喊,唔肯入去,真係好陰公。明白父母喺呢個時刻嗰種著急同無奈,但又覺得個小朋友好可憐. ...

有d高敏感孩子會需要多d時間 warm up 同觀察,完全明白佢地父母嘅無奈

作者: hedy32    時間: 18-10-6 22:47

上星期我都經歷左「喊到入唔到課室」被大姐姐拖回禮堂! 嗰d心情真係.....傷心又無可奈何! 勉強無幸福.....睇開d(emoji)

作者: 宮二    時間: 18-10-6 23:26

考幼稚園時遇見過,考小一又未見過喎。其實有兩年時間可以有方法搞搞呢方面既,去下學校開放日,又或早一點到場看看。

作者: baby_112    時間: 18-10-6 23:33

scgift 發表於 18-10-6 20:53
真係好攰,我今日終於病埋……仲要玩埋聽日

阿Q精神 你病好過小朋友病

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-6 23:40

hedy32 發表於 18-10-6 22:47
上星期我都經歷左「喊到入唔到課室」被大姐姐拖回禮堂! 嗰d心情真係.....傷心又無可奈何! 勉強無幸福... ...

所以好認同港同校長話完成到整個過程已經做得好好

作者: pancake5354    時間: 18-10-7 00:22

作者: hello_kitty123    時間: 18-10-7 00:48

回覆 helloeunicebb 的帖子

我反而覺得而家緊張過K1個陣好多好多。身心俱疲。
作者: jojosesame    時間: 18-10-7 01:51

我都見到個男仔抱著爸爸腳大叫「唔好」。覺得小朋友超可憐😢 其實就算佢仲肯入課室都唔方會表現好,點解唔可以放棄?

作者: monodad    時間: 18-10-7 09:55

唔建議問返佢考咗咩嘢,如果妳想知嘅話,最好換個方式問

作者: retriever    時間: 18-10-7 10:33

咁你未考完唔好問囉!就係呢樣最對細路有壓力!

已經過左去既事,問來都無用。

唔通為左收料報上EK咩?

分享下,我哋當年係考完唔問內容。只會問佢有冇做到一兩件事前約定既根本要求,譬如,有無叫早晨,講野有冇望著老師。

就算佢無做,呃我話今次有。但我次次都係講呢D,佢會知道呢兩樣重要,希望佢下次會記得做。

還有,如果係仔,緊記唔話叫佢入去玩,諗著減低壓力(前文講過最大壓力係你考完盤佢),因為佢可能入去真係當玩。

作者: retriever    時間: 18-10-7 10:35

同感, 不過我冇追問面試做啲乜, 只會問小朋友好唔好玩? 喜歡間學校同啲老師嗎? 但間間都話好玩同鍾意嘅, 包 ...

我唔會問佢好唔好玩,因為佢可以真係當玩。我唔會盤內容,只會問佢有無做到基本野。

作者: retriever    時間: 18-10-7 10:43

我唔會問佢好唔好玩,因為佢可以真係當玩。我唔會盤內容,只會問佢有無做到基本野。

作者: retriever    時間: 18-10-7 10:58

jojosesame 發表於 18-10-7 01:51
我都見到個男仔抱著爸爸腳大叫「唔好」。覺得小朋友超可憐😢 其實就算佢仲肯入課室都唔方會表現好, ...

雖然話純呻帖,係咪都可講下正面既野?

當我哋見到人地細路喊,覺得好可憐,係咪都有DOS AND DONTS 諗下? 因為考CKY都算較輕鬆環境,當年有安排老師攪笑(當時以為係街頭藝人)暖場。

譬如,事前不斷演練怕左? 甚至更久遠既習慣,平時細路玩,父母慣咗跟好貼(公園PLAYGROUND 真係有父母跟到實)?

當年考某校,真係見有細路一直喊一直搖頭唔肯入,我哋出來佢仲喊緊。 又見過有人2ND 抱住堆玩具去等IN,甚至見過有大型電單車仔。

呢D 唔係朝夕既事。。。

作者: 宮二    時間: 18-10-7 11:00

retriever 發表於 18-10-7 10:33
咁你未考完唔好問囉!就係呢樣最對細路有壓力!

已經過左去既事,問來都無用。

同意,其實除了滿足自己的好奇心外,考左咩有咩好問呢?
我會問下鐘唔鐘意呢間學校和老師,哥哥姐姐校服靚唔靚。

作者: 宮二    時間: 18-10-7 11:06

retriever 發表於 18-10-7 10:58
雖然話純呻帖,係咪都可下正面既野?

當我哋見到人地細路喊,覺得好可憐,係咪都有DOS AND DONTS 諗下?  ...

咁又係喎,依家公園真係牛高馬大都有很多父母貼身陪玩攀架。
帶玩具或喊住入去面試就未見過,反而見過有人在等入面試時操卷

作者: retriever    時間: 18-10-7 11:06

宮二 發表於 18-10-7 11:00
我會問下鐘唔鐘意呢間學校和老師,哥哥姐姐校服靚 ...

係,最幣係呢D 盤問,極可能梅花三弄。

賽後盤完,上EK 見眾人“分享”,人有我無,返去對細路再盤過。。。

我在EK 勸人唔好賽後問長問短,仲俾人鬧呢。

作者: retriever    時間: 18-10-7 11:14

宮二 發表於 18-10-7 11:06
咁又係喎,依家公園真係牛高馬大都有很多父母貼身陪玩攀架。
帶玩具或喊住入去面試就未見過,反而見過有人 ...

帶大型電單車小仔去二面,相信唔係父母意願,父母應唔係傻的。

估都估到,極可能係唔帶電單仔,呀仔唔肯出門口,二面機會,豈能放棄?

所以話呢D 見聞,唔係朝夕培養既事。

我亦見過考某私校,等待期間,家長俾手機細路打機,仲有幾個細路相互追逐。。。

作者: tomatojuice    時間: 18-10-7 19:26

retriever 發表於 18-10-7 11:06
係,最幣係呢D 盤問,極可能梅花三弄。

賽後盤完,上EK 見眾人“分享”,人有我無,返去對細路再盤過。。 ...

賽後盤完,上EK 見眾人“分享”,人有我無,返去對細路再盤過。。

100分認同。考都考完啦。問黎一d意思都無。考你小朋友個d亦唔等於考我小朋友個d吖。盤2次,真係對口供咩。。。仲有,報上黎ek的最終得益者只有「面試班!」

作者: hkpapa852    時間: 18-10-8 10:44

宮二 發表於 18-10-7 11:00
我會問下鐘唔鐘意呢間學校和老師,哥哥姐姐校服靚 ...
其實係嫁, 問嚟做咩?

就算小朋友講得番晒所有嘢兼話"識晒", 又如何呢? 最後一樣可能只係收 Reject

作者: 宮二    時間: 18-10-8 10:56

hkpapa852 發表於 18-10-8 10:44
其實係嫁, 問嚟做咩?

就算小朋友講得番晒所有嘢兼話"識晒", 又如何呢? 最後一樣可能只係收 Reject

題外話
如果有幸入到second in
first in 成績是否已經一筆勾消?

作者: mcl203    時間: 18-10-8 10:57

hkpapa852 發表於 18-10-8 10:44
其實係嫁, 問嚟做咩?

‘識晒’,可以上EK分享嘛~~~

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-8 11:01

宮二 發表於 18-10-8 10:56
題外話
聽聞累積
作者: nostradamus    時間: 18-10-8 12:09

宮二 發表於 18-10-8 10:56
題外話
我相信大部份學校都會計第一次interview 成績,有些甚至比重最高。
作者: adrio    時間: 18-10-8 12:34

作者: retriever    時間: 18-10-8 13:13

adrio 發表於 18-10-8 12:34
回覆 retriever 的帖子

奇蹟是會發生的。我 覺得現正家長 承受的樂趣。也是自發 地 安排又要 出力 也要 用 ...

應該咁講,社會現象,反映社會問題。

個人經歷係,考小唔係咁恐怖,當然有不少係長遠安排。

唔係講緊中英數,譬如前文提到有細路帶埋玩具去面試,四圍追逐,呢D 唔係朝夕培養出來既事。

我最反對係覺得唔上COURSE 唔得。實際係浪費時間金錢,顧此失彼。

作者: Streetboy    時間: 18-10-8 13:55

retriever 發表於 18-10-7 10:43
...
咁我又唔太介意佢擋玩, work hard play hard嘛, 我都係第一次玩小一面試, 頭兩間真係會好緊張, in完出來問長問短, 阿女初初都會講下內容, 之後乜都話記得, 一係hea講一兩樣, 有一間佢喊住入去, 之後阿女又問啲學校收唔收, 我就照講有間waiting喊果間唔收, 再去in果啲佢開始會話我都冇喊啦, 我就知出事喇, 所以而家in完問下開唔開心就算
作者: retriever    時間: 18-10-8 14:21

Streetboy 發表於 18-10-8 13:55
咁我又唔太介意佢擋玩, work hard play hard嘛, 我都係第一次玩小一面試, 頭兩間真係會好緊張, in完出來問 ...

可能你個係女所以唔明白。。。

仔如面試當玩,可以專登答錯D奇怪,以為整蠱大人,類似里埋等你搵唔到佢咁,自己係度傻笑。

作者: Tant    時間: 18-10-8 14:26     標題: 回覆樓主

所有 interview result 都係 reject,真係好灰。小朋友每次 in 完都話ok,但結果卻令人失望(emoji)

作者: moledy    時間: 18-10-8 14:50

我仔佢好肯跟老師入去INTERVIEW...但不過慢熱唔主動...好多時都係等人答晒問題先...所以都係失敗多..FIRST IN通常都係GROUP IN先..我地都係衰左幾間了..都唔知係會衰晒...
作者: helloeunicebb    時間: 18-10-8 15:02

Tant 發表於 18-10-8 14:26
所有 interview result 都係 reject,真係好灰。小朋友每次 in 完都話ok,但結果卻令人失望(emoji)
...

小朋友真係唔知咩叫啱,佢地都好純,以為答左老師就係識哂,我小朋友次次出黎都話識,聽完咪算囉!
雖然我地剛剛先完成所有報左既學校第一次面試而家等緊消息,但我都成日同自己講萬一全軍覆沒,都要堅強面對,繼續努力預備統一派位同叩門,一日未到下年9月,一日都仲有希望,就算開左學,之後都可以插班,總之只要唔放棄,都會有機會成功!唔好灰心,加油,大家都要努力呀!

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-8 15:19

pancake5354 發表於 18-10-7 00:22
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

——-

作者: SzeForCat    時間: 18-10-8 16:17

helloeunicebb 發表於 18-10-8 15:19
你估得好啱,我係第一次經歷呢個遊戲,真係無諗過會咁大壓力,我小朋友其實無乜壓力,只係我自己俾自己壓 ...
一星期五間真係好多... 佩服!  我一星期兩間都覺得多
作者: sailormercury    時間: 18-10-8 16:50

helloeunicebb 發表於 18-10-8 15:19
你估得好啱,我係第一次經歷呢個遊戲,真係無諗過會咁大壓力,我小朋友其實無乜壓力,只係我自己俾自己壓 ...

X2, 我都好大壓力,但感覺到同學仔啲家長都唔係太想講,屋企人又唔覺得考小學好大件事,所以都無從傾訴。幸好有呢個平台俾大家抒發一下。
小朋友咁細其實未意識到考小的壓力,但怕自己的壓力會不經意流露咗出來,甚至發洩在小朋友身上。

真係想快啲收成正果呀!

作者: sailormercury    時間: 18-10-8 16:53     標題: 回覆樓主:

已經去到好累(其實係大人累),近來已經有幾間放棄咗無去了!

作者: plg    時間: 18-10-8 17:02     標題: 回覆樓主

朋友個小朋友未識寫自己中文名,因為佢老婆要,所以報左10間直資

作者: 蝦米豬    時間: 18-10-8 17:23

plg 發表於 18-10-8 17:02
朋友個小朋友未識寫自己中文名,因為佢老婆要,所以報左10間直資

乜幼稚園,尤其私幼,不是重抄寫一早教寫名

作者: plg    時間: 18-10-8 17:26

蝦米豬 發表於 18-10-8 17:23

乜幼稚園,尤其私幼,不是重抄寫一早教寫名

佢小朋友讀啟x,我都奇怪

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-8 17:49

SzeForCat 發表於 18-10-8 16:17
一星期五間真係好多... 佩服!  我一星期兩間都覺得多

總共報咗6間,咁啱5間都同一個星期

作者: fadgare    時間: 18-10-8 17:51

sailormercury 發表於 18-10-8 16:53
已經去到好累(其實係大人累),近來已經有幾間放棄咗無去了!

me too

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-8 17:56

sailormercury 發表於 18-10-8 16:50
X2, 我都好大壓力,但感覺到同學仔啲家長都唔係太想講,屋企人又唔覺得考小學好大件事,所以都無從傾訴。 ...

好認同

作者: sailormercury    時間: 18-10-8 19:06     標題: 回覆樓主:

最怕同人訴苦時,有啲人會話 "駛咩驚,實會有書讀"!

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-8 20:21

sailormercury 發表於 18-10-8 19:06
最怕同人訴苦時,有啲人會話 "駛咩驚,實會有書讀"!

鬼唔知有書讀咩!針唔㓤到肉唔知痛!考得直私當然係想讀先考,啲人講就天下無敵囉~

作者: bobbyyy1111    時間: 18-10-8 20:42

helloeunicebb 發表於 18-10-8 17:56
好認同,同校既家長好少交流(可能諗住係競爭對手,人地唔會同你講),屋企人都覺得好小事,唔係考過或唔 ...

同你一樣,我只報6間,反而俾家長朋友話少,唔想報太多,見有些一日由朝到下晝走幾場,家長和小朋友太辛苦了。或者有offer大部份都係同一班小朋友,今年亦有不少龍b㴝考小一,報考人數還是不少,競爭都係咁多,無offer唔出奇,5,6歲小朋友的能力並不代表將來的能力是一樣,唔好對孩子失望呀。

作者: cutieringo    時間: 18-10-8 21:40

plg 發表於 18-10-8 17:26
佢小朋友讀啟x,我都奇怪

學校係K3開學先教,其實學校係預你入小一前識寫自己個中英文名!

不過,要知道玩直私既遊戲,自身就要提前教小朋友寫,而唔係等學校教!

利申:我小朋友都係讀呢間既分校

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-8 21:55

bobbyyy1111 發表於 18-10-8 20:42
同你一樣,我只報6間,反而俾家長朋友話少,唔想報太多,見有些一日由朝到下晝走幾場,家長和小朋友太辛苦 ...

唔好理人點講,大家睇法唔同,自己清楚知道自己做乜就可以!

作者: Kenise-mama    時間: 18-10-8 22:11

helloeunicebb 發表於 18-10-8 21:55
唔好理人點講,大家睇法唔同,自己清楚知道自己做乜就可以!啱嘴型咪傾多兩句,唔啱既咪笑笑就算!每間直 ...

真係總有鼓勵
做家長真的不易

作者: TAIOU4    時間: 18-10-8 23:50

盡了力就得
一切都是為了小朋友的前途

今天有人話你怪獸因為佢o地未經歷過
尼種三八不用理會
你有好學校就唱你怪獸
你沒有好學校時難道就會收口嗎?

作者: kira09    時間: 18-10-8 23:55

已經 In 到尾聲 ,也知道了不少結果 ( reject 為主 ),係時候上來吐下苦水,說説心聲 ....
這兩個月最辛苦絕對是一班小朋友,大部分週末也
是去不同感覺陌生的學校面試 , 面對他們可能説不出的壓力 ..
我們家長除了關心他們的健康,心情,同樣也關心面試的結果.....
感覺比自己個人去面試,壓力更大.......說到底,
大家也只想為自己子女找一間好學校,最合適的學校,
但可惜的是,此類學校若要通過自己去揀選的,就必須通過面試,
就在那短短的時間去決定一個可能將要渡過六年的地方......

作者: cherrychan827    時間: 18-10-9 00:53

helloeunicebb 發表於 18-10-8 17:56
好認同,同校既家長好少交流(可能諗住係競爭對手,人地唔會同你講),屋企人都覺得好小事,唔係考過或唔 ...

非常同意(emoji)

作者: plg    時間: 18-10-9 08:48

cutieringo 發表於 18-10-8 21:40
學校係K3開學先教,其實學校係預你入小一前識寫自己個中英文名!

不過,要知道玩直私既遊戲,自身就要提 ...

普遍幼稚園係幾時學寫自己中文名呢?

作者: cutieringo    時間: 18-10-9 08:51

plg 發表於 18-10-9 08:48

我都唔太清楚其他學卷學校既情況

作者: bobbyyy1111    時間: 18-10-9 08:57

helloeunicebb 發表於 18-10-8 21:55
唔好理人點講,大家睇法唔同,自己清楚知道自己做乜就可以!啱嘴型咪傾多兩句,唔啱既咪笑笑就算!每間直 ...

一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時唔同往日了。除了朋友街坊家長,同校家長無乜人分享   見到有人有offer又嫌棄唔夠好,話當水泡backup ,甚至話學校有學生係有sen,有些想有一個offer的都無...上㴝EK會見到好多不同類型的家長。

作者: mayyylai    時間: 18-10-9 08:58

只可以說香港這地方讀書真係身心疲累,考到好嘅小學,家長也要保持作戰狀態,因為要考中學、跟住大學。 考到唔好嘅小學,又要諗定考插班,整個讀書時代就係惡夢的延續(當然不包括品學兼優的小朋友)

純粹個人意見及感慨,不喜勿插!
作者: bbliang    時間: 18-10-9 09:02

bobbyyy1111 發表於 18-10-8 20:42
同你一樣,我只報6間,反而俾家長朋友話少,唔想報太多,見有些一日由朝到下晝走幾場,家長和小朋友太辛苦 ...

無錯啦,今年有龍尾超大B,考直私比我大女五年前題難好多,每間報考人數又更多,小一考唔到心儀直私真係唔代表小朋友唔得,只係形勢比人強。

作者: Streetboy    時間: 18-10-9 09:02

plg 發表於 18-10-9 08:48

真係間間唔同,我間K1已經寫一二三,K2教筆順寫自己名同其他字,K3默書

作者: hkpapa852    時間: 18-10-9 09:06

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 08:57
一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時 ...
對於學習能力唔夠全面或SEN既小朋友, 可能要考慮吓呢條路:

1. 小學搵D較輕鬆關愛型既學校, 主要係等佢唔好抗拒學習, 同打好中, 英, 數既基礎
2. 中學就唔好強求, 搵D校風好學校又包括既學校, 自己早D開始專攻GCE-AL

GCE-AL因為只需要考3-4科, 已可申請入本地大學, 而且科目選擇自由度大 (不過好似都係理科為主). 咁學習能力唔夠全面既學生, 可集中火力, 專攻個3-4科,

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-9 09:09

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 08:57
一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時 ...

係呀,就算有whatzapp group,同校/同班家長都唔會問或唔會分享有無考學校,大家都只會問下功課上嘅嘢,甚至喺bk都愈來愈少人分享,因為大家都驚講錯嘢引來罵戰,攪到個個都一係唔出聲只讀不回,又或者講完都會加句「不喜莫插」。

作者: bobbyyy1111    時間: 18-10-9 09:20

bbliang 發表於 18-10-9 09:02
無錯啦,今年有龍尾超大B,考直私比我大女五年前題難好多,每間報考人數又更多,小一考唔到心儀直私真係唔 ...

今年唔覺少左人考,我覺得有些學校報考人數仲係咁多,競爭一樣咁大,我果個係蛇B

作者: bobbyyy1111    時間: 18-10-9 09:22

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:06
對於學習能力唔夠全面或SEN既小朋友, 可能要考慮吓呢條路:

1. 小學搵D較輕鬆關愛型既學校, 主要係等佢唔好 ...

好有用的分享,謝謝妳  

作者: Korira    時間: 18-10-9 09:28     標題: 回覆樓主

點少都唔會4千幾人跌到2-3千人報,即使2千幾人爭百幾個位,都仲係好大競爭囉...
蛇仔蛇女強項就是能屈能伸,繼續加油!

作者: areyouangry    時間: 18-10-9 09:43

mayyylai 發表於 18-10-9 08:58
只可以說香港這地方讀書真係身心疲累,考到好嘅小學,家長也要保持作戰狀態,因為要考中學、跟住大學。 考 ...

同意

作者: Streetboy    時間: 18-10-9 10:26

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 09:20

今年唔覺少左人考,我覺得有些學校報考人數仲係咁多, ...
係, 我報左果啲4/5千人係基本, 有間7千人報
作者: 134729    時間: 18-10-9 11:35

其實最慘係0的小朋友
要陪家長玩呢個遊戲
作者: kcbaby2013    時間: 18-10-9 13:20

134729 發表於 18-10-9 11:35
其實最慘係0的小朋友
要陪家長玩呢個遊戲

冇錯!但喺香港教育制度下,萬搬無奈

作者: hkpapa852    時間: 18-10-9 13:26

"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出路?

煩惱很多時都是自找的
作者: fadgare    時間: 18-10-9 13:29

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:26
"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出 ...

有私校backup 才能更好的製定抽獎策略, 不過考直私心態真的要睇開些,否則好大壓力。

作者: fadgare    時間: 18-10-9 13:31

helloeunicebb 發表於 18-10-9 09:09
係呀,就算有whatzapp group,同校/同班家長都唔會問或唔會分享有無考學校,大家都只會問下功課上嘅嘢,甚 ...

係呀....費時比較,有時分享咗人哋又會批評, 除非志同道合都唔會講了,自己覺得應該點做就點做。

作者: hkpapa852    時間: 18-10-9 13:31

fadgare 發表於 18-10-9 13:29
有私校backup 才能更好的製定抽獎策略, 不過考直私心態真的要睇開些,否則好大壓力。
...
如果一早諗住私小只用嚟作backup, 又何需為考唔到而太失落呢?

作者: fadgare    時間: 18-10-9 13:36

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:31
如果一早諗住私小只用嚟作backup, 又何需為考唔到而太失落呢?

所以我都唔會強求,有就當然好。有嘢喺手同冇嘢喺手嘅策略可以好唔同。只不過係嘗試將個保險線set高少少。 如果唔得都冇辦法, 盡咗力就算㗎啦。

作者: fadgare    時間: 18-10-9 13:37

"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出 ...

多謝你分享。我都睇好多你啲文。

作者: helloeunicebb    時間: 18-10-9 15:08

"考直私真係身心疲累"

每日都會反思...究竟小朋友係適合邊類型嘅學校?我地對小朋友嘅期望?我嘅小朋友受唔受谷?
點解我只係揀6間直私考,而唔係十幾廿間,就係因為我真心想讀先去考,我好清晰自己心儀學校,我揀學校,學校亦揀我地,除咗呢幾間學校之外,我都會有心儀津校,所以唔會話因為考唔到心儀直私就係世界末日,覺得自己小朋友差過人!相反,呢幾個月,我對小朋友嘅表現好滿意,我自問我自己5歲時一定做唔到佢而家嘅嘢。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5