教育王國

標題: 香港嘉諾撒 vs 港同小 [打印本頁]

作者: donutbmikako    時間: 18-10-16 01:53     標題: 香港嘉諾撒 vs 港同小

如題大家會點揀?
(我嘅小朋友係仔仔黎嘅,而canossa本人就係舊生)
可以的話想要較詳細比較,感謝

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 03:04

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 07:43     標題: 回覆樓主

直資學費不是每年加,港小約隔年。岩岩上星期有朋友問我港同幾錢學費,聽完嘩一聲話仲平過幼稚園
至於讀完直資轉唔轉到津校,都要睇小朋友本身成績吧。一班百幾人總有人叻有人無咁叻。我識個港同叩入喇沙,唔通又等於全部港同學生都咁勁咩
一間傳統、一間活動,讀完12年公開試又如何?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724
(港同公佈5以上,嘉諾撒公佈4以上,樓主可睇d同時公佈4、5嘅換算下)

如果讀嘉諾撒,讀足6年一分也不能少咁爭中學,如果讀港同,一大間b1英中等你入。兩間壓力係一定有分別。事實上一年選擇唔升港同書院,只有約5個,多數都費事煩

作者: SCK824    時間: 18-10-16 07:47

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 07:43
直資學費不是每年加,港小約隔年。岩岩上星期有朋友問我港同幾錢學費,聽完嘩一聲話仲平過幼稚園
至於讀完 ...

請問入了港同小學,是否100%上中學,因為其他直資不一定,謝謝

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 07:55

SCK824 發表於 18-10-16 07:47
請問入了港同小學,是否100%上中學,因為其他直資不一定,謝謝

http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/notice/zh_hk/sy_2019-2020_QNA.pdf

作者: SCK824    時間: 18-10-16 08:02

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 07:55
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/notice/zh_hk/sy_2019-2020_QNA.pdf

謝謝你

作者: Penipony    時間: 18-10-16 09:09

donutbmikako 發表於 18-10-16 01:53
如題大家會點揀?
可以的話想要較詳細比較,感謝: ...
我會要港同啊!感覺d小朋友活d
作者: hohoho888    時間: 18-10-16 09:19

donutbmikako 發表於 18-10-16 01:53
如題大家會點揀?
港同for sure la
Canossa 出名谷, 男又好女又好唔係100%可以上番自己中學,
港同如沒記錯是100%中學收番的
Canossa 谷完小學也是為了升b1 中學吧
港同中學就係b1, 唔駛咁谷就保証上b1 中wor
最緊要是6年後唔駛煩過

作者: mcl203    時間: 18-10-16 09:21

hohoho888 發表於 18-10-16 09:19
港同for sure la
Canossa 出名谷, 男又好女又好唔係100%可以上番自己中學,
港同如沒記錯是100%中學收番的

男係0%上番聯繫中學~~~

作者: polliebb    時間: 18-10-16 09:29

如題大家會點揀?

我小朋友都係仔,我當年25分入嘉諾撒,但最後無讀,揀咗另一間直資。我覺得男仔入嘉諾撒無著數,而且會好辛苦,加上我要過海。

作者: hohoho888    時間: 18-10-16 09:29

mcl203 發表於 18-10-16 09:21
男係0%上番聯繫中學~~~
yes,

所以呢個post 就算樓主個fd 果個唔係仔, 係女, 我都會投港同囉

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 11:30

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 11:33

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 11:39

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 11:43

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 11:45

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 11:46

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 11:46

阿伯特 發表於 18-10-16 11:30
感覺港同不是很高班!

https://www.youtube.com/watch?v=_G7PJ-qYRdw&list=PLuwJy35eAVaJR9SC2GoJpWbz99MX ...

咁你就咪考啦,真係辛苦晒你

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 11:47

作者: hohoho888    時間: 18-10-16 11:47

是但啦,
港同高定低, 自己諗吧,
龍校一般預左讀12年, 所以一般凡人都係會研究中學部(書院)既入U率來評定高定低
作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 11:48

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 11:49

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 11:51

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 11:52

新秦先生 發表於 18-10-16 11:33
我對你都有D感覺,你去睇學校,係會特別留意光線係咪充足. 我同你都有D似,我會入去廁所聞下臭唔臭. ...

睇下咩場合先
平時唔多人用,應該正常
面試日、開放日幾千人輪住用,仲要只局部開放1、2個廁所,需要強大支援至頂得住

除廁所,建議睇埋小工程小改善,有無以學生為本。例如水機蚊機新唔新,有無善用空間(例如在公共空間加梳化、櫈、卷閘冷氣變多間房),低小課室有無幼兒友善設施,本身學校大圍保養,都係值得留意嘅

作者: 千語mami    時間: 18-10-16 11:52

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 11:46
咁你就咪考啦,真係辛苦晒你

佢好得意,唔知點解又要去考,又要係咁踩

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 11:54

千語mami 發表於 18-10-16 11:52

實地考察了解學校同醫院距離丫嘛,人人把呎唔同呀。

作者: hohoho888    時間: 18-10-16 11:56

大包圍掛...

作者: legolas625    時間: 18-10-16 11:57

乜人都有

作者: aztecs    時間: 18-10-16 12:03

每年都有膠人
作者: marctse    時間: 18-10-16 12:05

爆趣呀

作者: legolas625    時間: 18-10-16 12:12

原來大家有同感
我都唔想留意佢,但佢度度留言,語氣同內容充滿娱楽性
作者: 千語mami    時間: 18-10-16 12:13     標題: 回覆樓主

回應返樓主,如果我有港同 vs 嘉諾撒,我會揀港同,港同賣點唔係輕鬆,而係佢地嘅教學方針,好欣賞佢地肯去接受除了model answer 以外的可能性,唔會打擊學生創意思維,呢個態度真係唔係傳統學校做到的,港同DSE 近年成積亦有目共睹,唔需要多講

作者: legolas625    時間: 18-10-16 12:15

入到就港同
嘉諾撒,我係中學舊生,我觉得間学校好悶,唔啱仔
作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-16 12:41

阿伯特 發表於 18-10-16 11:51
很有道理!
你係隔離post 都話考到唔讀, 港同又唔讀? 咁你又考港島學校咁辛苦為個offer 張證明?
作者: mimi1102    時間: 18-10-16 12:59

阿伯特 發表於 18-10-16 11:30
感覺港同不是很高班!

https://www.youtube.com/watch?v=_G7PJ-qYRdw&list=PLuwJy35eAVaJR9SC2GoJpWbz99MX ...

當年依個比賽, 我女有幸可以去現場做啦啦隊, 我都有得入場睇.

講句老實話, 我地一路睇, 一路都睇得好肉緊, 因為其他學校都準備充足, 老師同所有參賽者都有特訓, 其中訪問冠軍隊的時候, 隊長話好緊張, 前一晚瞓唔著, 第二朝晨早就起身溫習. 學校老師仲特登買左個"鐘仔" 黎訓練佢地, 等佢地可以搶答問題時快人一步.

當日我見港小隊, 個個都好輕鬆, 一啲都唔緊張, 全部都係打天才波, 校長冇諗過會入到決賽, 入到之後, 亦都冇特別緊張地想佢地攞奬, 校長只係話比佢地當玩吓, 攞吓經驗. 所以完全冇特訓, 冇為左想嬴比賽而迫佢地記一大堆資料.

我冇記錯, 參賽的幾位同學, 有人中學去左協恩, 有人中學去左co-edu.

作者: kudon    時間: 18-10-16 13:06

回覆 鬆一鬆 的帖子

算啦~有啲人剩係識批評,呢樣又唔好嗰樣又唔好,但又硬係要考又要去2nd in,或者可能對自己個小朋友冇信心,講多d負面嘢等其他家長放位,咁佢咪有機囉。
作者: kudon    時間: 18-10-16 13:10

回覆 legolas625 的帖子

對啊~見到佢留言,好似睇緊娛樂版
作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 13:17

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 13:20

作者: Dinhorse    時間: 18-10-16 13:22

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 11:54
實地考察了解學校同醫院距離丫嘛,人人把呎唔同呀。
我都有留意……每次都有著重間學校同醫院嘅距離,好似成日覺得會有嚴重嘅事故或者意外發生咁……有啲恐怖!
作者: RockMusicLover    時間: 18-10-16 13:28

如題大家會點揀?

Delete

作者: Penipony    時間: 18-10-16 13:39

legolas625 發表於 18-10-16 12:12
原來大家有同感
我都唔想留意佢,但佢度度留言,語氣同內容充滿娱楽性
呢排唔見左1984,就黎左呢個...
作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 13:40

新秦先生 發表於 18-10-16 13:17
板主你講野又真係幾鬼聰明,咁又比你賣左一個植入式廣告.

實話實說呀!睇邊間都係一樣,facility management我唔覺得係無關痛癢嘅小事

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 13:55

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 14:19

新秦先生 發表於 18-10-16 13:55
我就打死唔信,你唔係一路打字,個腦就一路諗緊自己仔女讀緊果間D一二三四五六事然後娓娓道來......

拿,就好 ...

咁你真係小人之心wor
我唸緊陳守仁開放日俾人話廁所污糟

幾千人去面試/開放日,只得港同一間?思想咪咁狹窄啦

我認小氣,你嘅帖我唔回了。順便講句,管理團隊唔止我一個,邊個再煽風點火九唔搭八,俾人封艇唔好賴我公報私仇。

作者: 阿伯特    時間: 18-10-16 14:27

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 14:45

作者: 新秦先生    時間: 18-10-16 14:52

作者: edumama    時間: 18-10-16 16:31

作者: edumama    時間: 18-10-16 16:48

作者: edumama    時間: 18-10-16 16:51

作者: Dinhorse    時間: 18-10-16 17:05

改個名又嚟過……?
作者: edumama    時間: 18-10-16 17:19

作者: edumama    時間: 18-10-16 17:41

作者: Dinhorse    時間: 18-10-16 17:43

edumama 發表於 18-10-16 17:19
EK唔俾討論學校事宜的嗎?唔係俾人刪咗,點會要再註冊呀?你們的智慧都唔知用什麼來形容! ...
動不動就用咁嘅語氣同用詞……難免被block.
作者: legolas625    時間: 18-10-16 18:05

闪電封埋,真係自己拿黎衰
作者: maccy523    時間: 18-10-16 19:48

legolas625 發表於 18-10-16 18:05
闪電封埋,真係自己拿黎衰

連分身都封埋,EK終於回復平靜

作者: 蝦米豬    時間: 18-10-16 19:57

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 07:55

請問怎樣埋解一條龍歡迎畢業生入讀港同中的安排?曾見報中學不收某原校小學學生被家長投。是否真的有人小學畢不到業的同學?學校會否有留班制度?公津會把連續留班2次的人踼走,直資如港同會嗎?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 20:20

蝦米豬 發表於 18-10-16 19:57
請問怎樣埋解一條龍歡迎畢業生入讀港同中的安排?曾見報中學不收某原校小學學生被家長投。是否真的有人小 ...

港同做法
其實小學中學都有留班制度。小學唔chur,亦唔係話x分就唔合格要留班,而係學校在需要時會同家長商議,認為小朋友升上去會越黎越吃力,家長會否考慮讀多一年
(小女幾乎年年有幸被邀請數學補底,但無被要求過留班)
聽過(唔知堅定流)話家長堅持一樣可以升,間中有家長想留而無得留我就聽過
升中情況,好多好多年前曾有港同家長攪到見報話唔俾佢升中,多謝佢啦,以後都直升。同升班做法相若,如老師認為學生勉強都無幸福(例如英文能力真係極差),會一早同家長傾options,而非強硬地唔俾學生升。呢類例子一年真係一個半個。我女果年有一個(係成績操行同時有問題的)

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 20:24     標題: 回覆樓主

升中後書院對學術要求就高d,始終要面對公開試。有聽過晴天霹靂式學期尾被要求留班,亦有聽過試升
因成績被踢出校就暫時未聽過。係家長自己都頂唔住所以選擇走定係點,我又唔清楚(中學一年十幾廿個走好常見,年年都有人出國移民,轉校都有不過好少)

作者: flowertree    時間: 18-10-16 20:30

Dinhorse 發表於 18-10-16 17:05
改個名又嚟過……?

有得佢講飽佢啦

作者: lileikam    時間: 18-10-16 20:33     標題: 回覆樓主:

港同

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-16 20:35

flowertree 發表於 18-10-16 20:30
有得佢講飽佢啦

翻生又翻生

作者: edubk14d    時間: 18-10-16 20:53

作者: edubk14d    時間: 18-10-16 20:54

作者: edubk14d    時間: 18-10-16 21:00

作者: edubk14d    時間: 18-10-16 21:03

作者: edubk14d    時間: 18-10-16 21:04

作者: edubk14d    時間: 18-10-16 21:06

作者: Charlotte_mom    時間: 18-10-16 21:07

edubk14d 發表於 18-10-16 21:04
咁多網民睇住,你玩封艇???

都未夠7個鐘,咁快就....
多得你咁快返黎證明版主做版務有原因

你覆住先,我煲埋劇至處理

作者: pccw2017    時間: 18-10-16 21:18

踩者愛也嘛!佢驚多人同佢爭港同緊係要唱衰港同。

作者: legolas625    時間: 18-10-16 21:43

成隻小强,支持版主
作者: littlefaith    時間: 18-10-16 21:52

pccw2017 發表於 18-10-16 21:18
踩者愛也嘛!佢驚多人同佢爭港同緊係要唱衰港同。
呢位人兄/人姐,之前都踩過真道,話真道生滿雜草,隔籬地盤又多塵,唔適合小朋友讀。轉個頭又話自己等緊結果,真係唔知佢邊句真。
作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-16 21:56

littlefaith 發表於 18-10-16 21:52
呢位人兄/人姐,之前都踩過真道,話真道生滿雜草,隔籬地盤又多塵,唔適合小朋友讀。轉個頭又話自己等緊結 ...

大部份直私都踩過

作者: hohoho888    時間: 18-10-16 22:10     標題: 回覆樓主:

咁勁,好有效率!
真係好怕d人揾野來講之後比人話又高呼"言論自由"
佢口口聲聲話討論學校,但就揾唔到野踩就踩下環境呀,校園呀果d.  真係網友講得岩"ek小強"

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-16 22:30

hohoho888 發表於 18-10-16 22:10
咁勁,好有效率!
真係好怕d人揾野來講之後比人話又高呼"言論自由"
佢口口聲聲話討論學校,但就揾唔到野踩 ...

ek 小強無限復活中 留意下用咩身份又復活

作者: antiek2018    時間: 18-10-16 22:37

作者: 蝦米豬    時間: 18-10-16 22:38

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 20:20
港同做法
其實小學中學都有留班制度。小學唔chur,亦唔係話x分就唔合格要留班,而係學校在需要時會同家長 ...

thanks 版主詳細回答。

作者: haihaimom    時間: 18-10-16 22:42

littlefaith 發表於 18-10-16 21:52
呢位人兄/人姐,之前都踩過真道,話真道生滿雜草,隔籬地盤又多塵,唔適合小朋友讀。轉個頭又話自己等緊結 ...

呀,我記得之前又有人話過優才對面係垃圾站,又影響健康云云⋯⋯

作者: antiek2018    時間: 18-10-16 22:51

作者: maccy523    時間: 18-10-16 22:54     標題: 回覆樓主:

咁快又多一個分身?
1變4,4變12,點夠你講

作者: legolas625    時間: 18-10-16 22:59

封左佢啦,剩係識留言鬧人
作者: legolas625    時間: 18-10-16 22:59

真係好易認
作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:01

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:03

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:08

作者: Felix223    時間: 18-10-17 00:12

antieduk 發表於 18-10-17 00:03
你地係咪EK職員嚟?話封人就封!點解唔俾會員言論自由???

你玩細胞分裂?分裂得咁快?究竟有幾多張電話卡?

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:14

作者: maccy523    時間: 18-10-17 00:14

Felix223 發表於 18-10-17 00:12

太空卡幫到佢

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:14

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-17 00:14

Felix223 發表於 18-10-17 00:12

小強卵 一開幾百隻咁爆出黎

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-17 00:15

antieduk 發表於 18-10-17 00:14
討論學校心得不可以嗎?

正常討論無問題 挑機就唔歡迎

作者: Felix223    時間: 18-10-17 00:15

antieduk 發表於 18-10-17 00:14
你地點解要封艇?不可言論自由嗎?

其實我唔清楚發生咩事!

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:16

作者: 鬆一鬆    時間: 18-10-17 00:17

antieduk 發表於 18-10-17 00:16
全世界睇住你地班人控制住個EK,唔俾人發言。

而家全EK 睇住你無限復活

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:17

作者: antieduk    時間: 18-10-17 00:18

作者: maccy523    時間: 18-10-17 00:23     標題: 回覆樓主:

哎呀,掛住睇黎姿,冇睇到佢既留言tim, 咁快又封左

作者: mypang    時間: 18-10-17 09:17

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 14:19
咁你真係小人之心wor
我唸緊陳守仁開放日俾人話廁所污糟

佢冇立場,冇資料性提供,但又成日出來撩交嗌、搧風點火,已經不是第一次出現在EK

作者: hohoho888    時間: 18-10-18 09:16

mypang 發表於 18-10-17 09:17
佢冇立場,冇資料性提供,但又成日出來撩交嗌、搧風點火,已經不是第一次出現在EK
...
係囉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5