教育王國

標題: 真道 VS 音小 VS 播道 [打印本頁]

作者: mw234    時間: 18-10-19 23:01     標題: 真道 VS 音小 VS 播道

如果有以上offer , 請問應該選邊間好?

作者: kcbaby2013    時間: 18-10-20 00:35     標題: 回覆樓主

你自己有冇心水?如果三間差不多,可以考慮邊間近屋企!小朋友若果車程遠,早出晚歸,還要應付功課會好攰的!冇時間休息及玩

作者: elbar    時間: 18-10-20 02:05

mw234 發表於 18-10-19 23:01

播  

作者: Blueso    時間: 18-10-20 15:59

回覆 mw234 的帖子

真道
作者: andyan324    時間: 18-10-20 16:04     標題: 回覆樓主

福小

作者: mamaaddoiloil    時間: 18-10-20 16:32     標題: 回覆樓主

真道

作者: belgiumchoco    時間: 18-10-20 16:43

kcbaby2013 發表於 18-10-20 00:35
你自己有冇心水?如果三間差不多,可以考慮邊間近屋企!小朋友若果車程遠,早出晚歸,還要應付功課會好攰的 ...

三間都差不多,揀近屋企既

作者: yinghoi98    時間: 18-10-20 16:56

真道

作者: livelihood    時間: 18-10-20 18:12

真道

作者: lovefrancis    時間: 18-10-20 18:19

音小

作者: kumasanee    時間: 18-10-20 18:38

接受唔到IB,又接受唔到宗教氣氛,就選播道吧

作者: smiley7x24    時間: 18-10-20 19:37

播道

作者: Shangrila    時間: 18-10-20 20:01

kumasanee 發表於 18-10-20 18:38
接受唔到IB,又接受唔到宗教氣氛,就選播道吧

想請問一下為什麼呢?播道不也是基督教學校嗎?它較不重視宗教嗎?

作者: kumasanee    時間: 18-10-20 20:03

Shangrila 發表於 18-10-20 20:01
想請問一下為什麼呢?播道不也是基督教學校嗎?它較不重視宗教嗎?

音小係特別濃厚,簡介會已經有詩歌,面試又會問你決唔決志.其他兩間不會這樣吧.

作者: jessip2013    時間: 18-10-21 13:46

真道,有得揀IB

作者: Shangrila    時間: 18-10-21 16:10

kumasanee 發表於 18-10-20 20:03
音小係特別濃厚,簡介會已經有詩歌,面試又會問你決唔決志.其他兩間不會這樣吧.
...

噢,明白!Thanks!

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-10-21 16:20

音小宗教同音樂好濃厚,雖然其他兩間都係宗教背景但冇咁強。學費亦唔少野。

真道 11 年制,鼓勵課餘活動和動手學習。平日比較遲放學(4:15),但功課量不多。IB 成績不錯,但 DSE 嘅整體成績係 Band 2,估計學校重 IB,DSE 較被忽視。

播道係普通輕鬆校,簡單黎講就係「不追成績、自由發揮」的學校。學校唔會積極參與校外比賽,例如朗誦比賽,學校會幫你報名但家長要自己訓練。

冇見識過音小,畀唔到意見。課程真道深過播道,播道英數常都冇教深,中文深少少但都不是深很多,同好多二線學校一樣。真道因為少左 1 年,課程會調快少少但都唔會深很多,大概比播道深半個學期左右。真道中學才開始調快速度,追上其他 Band 1 進度。
作者: 蓮蓉包    時間: 18-10-21 23:24

1998Ruby1998 發表於 18-10-21 16:20
音小宗教同音樂好濃厚,雖然其他兩間都係宗教背景但冇咁強。學費亦唔少野。

真道 11 年制,鼓勵課餘活動和 ...

更正一下,播道英文兩年前開始教快了半個學期

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-10-21 23:43

蓮蓉包 發表於 18-10-21 23:24
更正一下,播道英文兩年前開始教快了半個學期

是嗎?但我肯定上年的小二是未學 past tense,與出面的普通學校一樣。

作者: sinsinlo    時間: 18-10-22 10:00

3間教學方法不同, 難比較,如果唔諗住升中時跳船,用DSE計既話
音小>播道>真道

P.S.既然唔跳船,我唔會諗小學時教既野深定淺
作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 11:51

1998Ruby1998 發表於 18-10-21 23:43
是嗎?但我肯定上年的小二是未學 past tense,與出面的普通學校一樣。
如果一早教深教快, 最後結果都係差過人, 即係成效不彰, 甚至係負增值

作者: Dongs    時間: 18-10-22 11:56

hkpapa852 發表於 18-10-22 11:51
如果一早教深教快, 最後結果都係差過人, 即係成效不彰, 甚至係負增值

你意思真道DSE 11學制唔work?

作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 12:01

Dongs 發表於 18-10-22 11:56
你意思真道DSE 11學制唔work?

除咗第一屆畢業生3322率over 70%, 之後都只能維持5X%-6X%

至少暫時不見得呢個方式係有成效.

作者: Dongs    時間: 18-10-22 12:21

hkpapa852 發表於 18-10-22 12:01
除咗第一屆畢業生3322率over 70%, 之後都只能維持5X%-6X%

謝謝你 因為我有真道waiting,諗緊有offer時要唔要。我小朋友好多野需要人叫先做,唔會主動睇書,所以我覺得IB未必適合佢,我意向係DSE path。

作者: bbliang    時間: 18-10-22 13:03

hkpapa852 發表於 18-10-22 12:01

真道加快同教深應該只是近幾年的事,因此這幾年的DSE result不能作指標?

作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 13:04

bbliang 發表於 18-10-22 13:03
真道加快同教深應該只是近幾年的事,因此這幾年的DSE result不能作指標?
...
你肯定係近幾年? 好似一直如是

作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 13:06

Dongs 發表於 18-10-22 12:21
謝謝你 因為我有真道waiting,諗緊有offer時要唔要。我小朋友好多野需要人叫先做,唔會主動睇書,所以我覺 ...
個人認為, 一心去面對DSE, 呢三間都唔係首選.

專心考入APS/KTS/SFA/TSL (都其它DSE成績更理想既龍校), 或抽入一線官津小學

升中再搏入B1A/B既中學好過.

作者: bbliang    時間: 18-10-22 13:07

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:04
你肯定係近幾年? 好似一直如是

我發表的是疑問,只是見真道高小家長經常表示以前丘校長年代唔係咁而估計。。。

作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 13:12

bbliang 發表於 18-10-22 13:07
我發表的是疑問,只是見真道高小家長經常表示以前丘校長年代唔係咁而估計。。。
...
好簡單, 只用11年時間去完成人地認為12年都比較趕既課程 (不少B1中學都認為只有3年教NSS課程其實唔夠, 所以高中經常有學校要補課), 有乜可能唔教快呢?

所謂以前唔係, 可能只係內容有所不同, 並不代表無教快

作者: bbliang    時間: 18-10-22 13:27

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:12
好簡單, 只用11年時間去完成人地認為12年都比較趕既課程 (不少B1中學都認為只有3年教NSS課程其實唔夠, 所以 ...

其實有樣嘢唔明,睇ek見真道家長都讚學校有愛心,校長領導層又開明,咁應該唔多唔少都有向校方反影11 年學制讀得辛苦嘅問題,甚至有唔少準真道家長可能因為咁而唔要offer,或教師因上課時間長而另謀高就, 如果係咁,點解校方唔變返學校做12 年教學,等教學雙方都輕鬆一D呢?

作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 13:31

bbliang 發表於 18-10-22 13:27
其實有樣嘢唔明,睇ek見真道家長都讚學校有愛心,校長領導層又開明,咁應該唔多唔少都有向校方反影11 年學 ...

你無睇校長最近既訪問嗎?

http://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=2076387506

校長自詡課程係盡取NSS和IB學制既優勝之處, 再減少"浪費時間"既地方, 去俾學生"充實"學習.

如果你唔buy"充實"學習, 無謂諗佢了!

作者: Dongs    時間: 18-10-22 14:14

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:31
你無睇校長最近既訪問嗎?

www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C ...

睇唔到條link

作者: hkpapa852    時間: 18-10-22 16:14

Dongs 發表於 18-10-22 14:14
睇唔到條link
改過條link, 再試試

作者: chilungmail    時間: 18-10-22 16:37

恭喜樓主先。
不過我相信如果你有齊音小丶真道及播道offer, 你最終的選擇好可能係其它。

作者: hinhinling    時間: 18-10-22 21:17

chilungmail 發表於 18-10-22 16:37
恭喜樓主先。
不過我相信如果你有齊音小丶真道及播道offer, 你最終的選擇好可能係其它。
...

我都係咁話

作者: masarubb    時間: 18-10-24 13:35     標題: 回覆樓主:

如果3間學校學費都係一樣,排序又會係點呢?

作者: deco99    時間: 18-10-24 14:39

bbliang 發表於 18-10-22 13:27
其實有樣嘢唔明,睇ek見真道家長都讚學校有愛心,校長領導層又開明,咁應該唔多唔少都有向校方反影11 年學 ...
因為好多家長都唔只睇dse成績,仲有課外活動等等方面真道雖然近年教深咗,但都無三私一直或一線津校咁谷,11年同埋唔趕人走,成績未到一線也好正常
好多家長都冇咁介意成績,也鐘意讀少一年

作者: lovely_meloci    時間: 18-10-24 14:41

Deleted
作者: hinhinling    時間: 18-10-24 14:49

masarubb 發表於 18-10-24 13:35
如果3間學校學費都係一樣,排序又會係點呢?

好難只用學費去評,有人鍾意學費平,有人鍾意學費貴,原因自己唸。
但還有交通,真道播道於將軍澳近地鐵站,在接送方面的確較有優勢

作者: bbliang    時間: 18-10-24 15:48

deco99 發表於 18-10-24 14:39
因為好多家長都唔只睇dse成績,仲有課外活動等等方面真道雖然近年教深咗,但都無三私一直或一線津校咁谷,1 ...

真道嘅真正活動教學及特別的課程設計引發小朋友探究精神,再加上專業有愛心的教職員團隊又的確很吸引的。

作者: miujoey    時間: 18-10-24 16:23

回覆 lovely_meloci 的帖子

讀得真道直資的家長我想唔會諗16歲出來做野, 會憂慮畢了業唔夠年齡升海外大學多d.  
作者: bbliang    時間: 18-10-24 17:11

miujoey 發表於 18-10-24 16:23
回覆 lovely_meloci 的帖子

讀得真道直資的家長我想唔會諗16歲出來做野, 會憂慮畢了業唔夠年齡升海外大學 ...

其實真道係咪準備推中學時會比一年同學仔工作實習呢?

作者: littlefaith    時間: 18-10-24 17:26

bbliang 發表於 18-10-24 17:11
其實真道係咪準備推中學時會比一年同學仔工作實習呢?
去年初步諮詢過家長意見,之後就冇再提,或者唔係太多家長有興趣。不過,就算成事,應該只係個別學生,唔會推俾全級。始絡,如果當初唔buy十一年理念,根本好少會揀真道。

作者: littlefaith    時間: 18-10-24 17:30

lovely_meloci 發表於 18-10-24 14:41
咁如果讀小一年,但係DSE成績又唔太理想的話,咁小朋友咪要16歲就出嚟做嘢?:) ...
當然唔會。

依家升學出路多如牛毛,大學之外,還有Asso、HD、CC… 總之好難冇書讀。除非你決心要出嚟工作。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5