教育王國

標題: 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11 [打印本頁]

作者: Ktfk    時間: 18-11-1 21:26     標題: 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11

http://www.htc.edu.hk/p6/

~溫馨提示~

報了名的家長,記得今星期六便是....

作者: 熱媽    時間: 18-11-1 21:32

Ktfk 發表於 18-11-1 21:26

~溫馨提示~
多謝提醒
作者: Nozomi806    時間: 18-11-2 08:15

~溫馨提示~
Thanks!!!

作者: Joyceyim    時間: 18-11-2 12:01

我報唔到
請問大家知唔知自行是否全部交表學生都會IN?
作者: Ktfk    時間: 18-11-2 12:26

Joyceyim 發表於 18-11-2 12:01
我報唔到
請問大家知唔知自行是否全部交表學生都會IN?

試下到時 walk in

禮堂高坐應有位... 同埋總有人報咗名又冇去嘅...

作者: Joyceyim    時間: 18-11-2 16:07

Ktfk 發表於 18-11-2 12:26
試下到時 walk in

禮堂高坐應有位... 同埋總有人報咗名又冇去嘅...
好的, thank you

作者: S1Parents2017    時間: 18-11-2 16:45

Nozomi806 發表於 18-11-2 08:15
Thanks!!!
第一round是全部IN嘅,之後會通知是否有second in。

作者: Nozomi806    時間: 18-11-2 16:48

S1Parents2017 發表於 18-11-2 16:45
第一round是全部IN嘅,之後會通知是否有second in。

知唔知道first in 大概問乜呢?只知十分注重英文!

作者: S1Parents2017    時間: 18-11-2 16:56

Nozomi806 發表於 18-11-2 16:48
我女2017年IN嘅,她說有讀英文報紙和答問題,有問過香港Disney點改虧損。

作者: Nozomi806    時間: 18-11-2 16:59

S1Parents2017 發表於 18-11-2 16:56
我女2017年IN嘅,她說有讀英文報紙和答問題,有問過香港Disney點改虧損。

謝謝你!!問題真的唔簡單你囡囡入到上智嗎?

作者: S1Parents2017    時間: 18-11-2 17:08

Nozomi806 發表於 18-11-2 16:59
謝謝你!!問題真的唔簡單你囡囡入到上智嗎?
入到。

作者: Nozomi806    時間: 18-11-2 17:15

S1Parents2017 發表於 18-11-2 17:08
入到。

叻女呀!

作者: 熱媽    時間: 18-11-2 18:30

Nozomi806 發表於 18-11-2 16:48
我朋友個囡上年 in, 比幾幅圖你,就你睇到咩就講咩,不停講足1分鐘(幅幅都要講)
作者: Nozomi806    時間: 18-11-3 08:48

熱媽 發表於 18-11-2 18:30
我朋友個囡上年 in, 比幾幅圖你,就你睇到咩就講咩,不停講足1分鐘(幅幅都要講) ...

感激你呀!

作者: BBCoffee    時間: 18-11-4 18:36

~溫馨提示~

見有好多荔天小朋友入倒上智,有冇人知點解? Thanks!

圖片附件: myimage.jpg (18-11-4 18:36, 1.79 MB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxMTAxfGFiMTdkYjNjfDE3MTcyMDkxNTZ8MA%3D%3D

作者: ngokwan    時間: 18-11-4 19:44

BBCoffee 發表於 18-11-4 18:36

因為是同區?乙郚抽入?

作者: ngokwan    時間: 18-11-4 19:45

BBCoffee 發表於 18-11-4 18:36

我想看看其他區,thx

作者: BBCoffee    時間: 18-11-4 20:23

ngokwan 發表於 18-11-4 19:44
因為是同區?乙郚抽入?

Delete

作者: gigayan    時間: 18-11-4 20:26

BBCoffee 發表於 18-11-4 20:23

Delete

荔天在深水埗興華街

作者: BBCoffee    時間: 18-11-4 20:27

ngokwan 發表於 18-11-4 19:45
我想看看其他區,thx

如下

圖片附件: myimage.jpg (18-11-4 20:27, 1.97 MB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxMTA2fGM4MjQyM2ZmfDE3MTcyMDkxNTZ8MA%3D%3D

作者: gigayan    時間: 18-11-4 20:27

我想看看其他區,thx

他區

圖片附件: myimage.jpg (18-11-4 20:27, 2.43 MB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxMTA4fDcxNzMwYzhmfDE3MTcyMDkxNTZ8MA%3D%3D

作者: 雪兒coco    時間: 18-11-4 20:27

我想看看其他區,thx

外區

圖片附件: myimage.jpg (18-11-4 20:27, 2.94 MB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxMTEzfDQ5MWZlOGVkfDE3MTcyMDkxNTZ8MA%3D%3D

作者: soscho    時間: 18-11-4 20:28

S1Parents2017 發表於 18-11-2 17:08
入到。

請問有冇精英班?

作者: 熱媽    時間: 18-11-4 21:17

soscho 發表於 18-11-4 20:28
請問有冇精英班?

上智無精英班,但F1&2的A B班(所謂補底班)是中英科小班教學~只係中英2科,較弱的同學分組上堂(分3組,20人一組上),其他科就全班一齊上。
作者: Ktfk    時間: 18-11-4 21:18

soscho 發表於 18-11-4 20:28
請問有冇精英班?

上智是沒有精英班...

只 S1 與 S2  有 中文科 及 英文科 滋潤加強班各一班...

作者: soscho    時間: 18-11-4 21:21

熱媽 發表於 18-11-4 21:17
上智無精英班,但F1&2的A B班(所謂補底班)是中英科小班教學~只係中英2科,較弱的同學分組上堂(分3組,20人 ...

作者: soscho    時間: 18-11-4 21:21

Ktfk 發表於 18-11-4 21:18
上智是沒有精英班...

只 S1 與 S2  有 中文科 及 英文科 滋潤加強班各一班...

作者: little_yolky    時間: 18-11-5 09:06

S1Parents2017 發表於 18-11-2 16:56
吓? 咁深既?!
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 09:10

little_yolky 發表於 18-11-5 09:06
吓? 咁深既?!
唔洗-定識答,識用英文帶人遊花園就得我女果年同佢講打棒球,識鬼咩?
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 09:16

Yanamami 發表於 18-11-5 09:10
唔洗-定識答,識用英文帶人遊花園就得我女果年同佢講打棒球,識鬼咩? ...

咁大鑊? 係咪可以遊花園架? 簡介會校長都話可以, 不過唔知係咪真。

另外好奇怪, 唔知點解簡介會唔似其他參觀過既學校, 無咁熱鬧, 佢明明成績好過好多我之前參觀過既。我同阿女講, 1st in重英文口語, 你有著數呀。校長仲好老實咁講, 話外區自行有優勢。

不過, 完全見唔到同學仔去參觀。

作者: soscho    時間: 18-11-5 09:31

little_yolky 發表於 18-11-5 09:16
咁大鑊? 係咪可以遊花園架? 簡介會校長都話可以, 不過唔知係咪真。

另外好奇怪, 唔知點解簡介會唔似其他 ...

有家長問今年DSE level 5嘅數字時, 唔知點解校長會無準備, 呢個係好多人都關心嘅問題
作者: S1Parents2017    時間: 18-11-5 09:35

little_yolky 發表於 18-11-5 09:16

另外好奇怪, 唔知點解簡介會唔似其他 ...

2017年去嘅open day都幾熱鬧哦

作者: S1Parents2017    時間: 18-11-5 09:38

little_yolky 發表於 18-11-5 09:06
吓? 咁深既?!

沒有標準答案的,只有識用英文講到自己的見解即可

作者: little_yolky    時間: 18-11-5 10:04

soscho 發表於 18-11-5 09:31
有家長問今年DSE level 5嘅數字時, 唔知點解校長會無準備, 呢個係好多人都關心嘅問題 ...
我聽下午, 無人問啊
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 10:04

S1Parents2017 發表於 18-11-5 09:35
我2017年去嘅open day都幾熱鬧哦
人多架, 不過, 好安靜.............
作者: soscho    時間: 18-11-5 10:09

little_yolky 發表於 18-11-5 10:04
我聽下午, 無人問啊
是上午場問的, 其實同學們攞5的數字多不多呢?
校長強調好多事都係學生們自己做的, 老師從無協助, 這是可喜的, 反而學術上嘅成績就只有兩幅圖表, 再無任何補充

作者: cakecakecake    時間: 18-11-5 10:18     標題: 回覆樓主:

係呀上智成績好過好多學校,甘多年都吾係好多人認識(我係他區校網,好多家長吾知有Lee 間女校),真係好低調, 不過心諗都好嘅,少d人apply 多個choice    

作者: Ktfk    時間: 18-11-5 10:44

其實主要都係睇你明唔明條英文問題。答得出建議 Disney 賣吓廣告、promotional offer  .. 應該夠。 唔需要一定 work 嘅..

作者: little_yolky    時間: 18-11-5 10:50

Ktfk 發表於 18-11-5 10:44
其實主要都係睇你明唔明條英文問題。答得出建議 Disney 賣吓廣告、promotional offer  .. 應該夠。 唔需要 ...
係咪即係吹得掂就得...............聽校長講, 1st in應該係全部用英文單獨in, 咁其實second in group in又想in D乜呢? 好似無話 2nd in係用英文喎。
作者: soscho    時間: 18-11-5 10:58

little_yolky 發表於 18-11-5 10:50
係咪即係吹得掂就得...............聽校長講, 1st in應該係全部用英文單獨in, 咁其實second in gro ...
當日我問過學生, 當年2nd in會俾半小時你睇本英文書, 老師再圍繞本書嘅問題問
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 12:01

soscho 發表於 18-11-5 09:31
有家長問今年DSE level 5嘅數字時, 唔知點解校長會無準備, 呢個係好多人都關心嘅問題 ...
因為不嬲只係佈4+
作者: soscho    時間: 18-11-5 12:02

Yanamami 發表於 18-11-5 12:01
因為不嬲只係佈4+
何解呢? 5唔夠標青?
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 12:07

soscho 發表於 18-11-5 12:02
何解呢? 5唔夠標青?

这是问句还是反问句?我成曰唔識教女分~同傳統名校自然有距離,但我地不能代表校方解答呢~
作者: joeyxlma    時間: 18-11-5 12:42

cakecakecake 發表於 18-11-5 10:18
係呀上智成績好過好多學校,甘多年都吾係好多人認識(我係他區校網,好多家長吾知有Lee 間女校),真係好低調,  ...
我一直唔覺上智沒人識, 因為我自己由中學已經識佢PS: 非校友

作者: Yanamami    時間: 18-11-5 13:01

joeyxlma 發表於 18-11-5 12:42
我一直唔覺上智沒人識, 因為我自己由中學已經識佢PS: 非校友
唔洗多人識,收足5班学生已足夠
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 13:14

joeyxlma 發表於 18-11-5 12:42
我哋隔離區真係唔識, 原來係間咁好既學校, 好彩有上EK。
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 13:16

soscho 發表於 18-11-5 10:58
當日我問過學生, 當年2nd in會俾半小時你睇本英文書, 老師再圍繞本書嘅問題問 ...
即係.........again.............要用英文答.................仲要係group in, 即搶答..................
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 13:25

little_yolky 發表於 18-11-5 13:14
我哋隔離區真係唔識, 原來係間咁好既學校, 好彩有上EK。

十幾年前我大女出世时我睇星島教育版已知上智係黑馬。當年AL年代入U%好劲,家下DSE好似無當年禁厲利。-早已猴住呢间中学~
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 13:28

Yanamami 發表於 18-11-5 13:25
十幾年前我大女出世时我睇星島教育版已知上智係黑馬。當年AL年代入U%好劲,家下DSE好似無當年禁厲利。-早 ...
之前見有開放日, 我哋早兩年又有師姐叩門入咗, 所以响家長谷度報料, 點知, 有家長問:係咪B1呀? 我實在唔想睬佢。
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 14:02

little_yolky 發表於 18-11-5 13:28
之前見有開放日, 我哋早兩年又有師姐叩門入咗, 所以响家長谷度報料, 點知, 有家長問:係咪B1呀? 我實在唔想 ...

無人識少d对手咪仲好?多数听嫌係屋邨间品流複雜就真~
作者: soscho    時間: 18-11-5 14:11

little_yolky 發表於 18-11-5 13:16
即係.........again.............要用英文答.................仲要係group in, 即搶答.................. : ...
校長好強調英文
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 15:52

Yanamami 發表於 18-11-5 14:02
無人識少d对手咪仲好?多数听嫌係屋邨间品流複雜就真~
深水埗又真係雜D咁既, 不過見D學生好斯文咁。老師就好似有D嚴肅。你哋學校係大戶, 就緊係無乜對手啦, 我哋學校去到邊都要血染黃沙架。
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 15:56

soscho 發表於 18-11-5 14:11
校長好強調英文
唔知你上午果場校長有無講, 佢話有人interview, 老師問佢用乜交通工具嚟, 同學答咗自我介紹, 老師問第二次, 同學啞咗唔識答, 我覺得無乜可能囉。考得上智都唔會差得去邊, 有乜理由基本應對都唔識呢。台上叩門果個女仔同我哋學校叩門入個師姐, 都係先接受赤提個offer再去叩門, 赤提收得一定英文掂, 所以我諗上智真係收英文好掂果D。
作者: soscho    時間: 18-11-5 16:06

little_yolky 發表於 18-11-5 15:56
唔知你上午果場校長有無講, 佢話有人interview, 老師問佢用乜交通工具嚟, 同學答咗自我介紹, 老師問第二次, ...
same example, 我估佢主要想強調真誠, 勿背誦
可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入, 佢有5班, 得50個自行位, 其餘大部份抽入, 少量叩門, 又未必個個英文都lok lok 聲嘅

作者: Yanamami    時間: 18-11-5 16:19

soscho 發表於 18-11-5 16:06
可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入 ...
正正就係禁,自行時你英文講到收放自如,好大机会收~
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 16:21

little_yolky 發表於 18-11-5 15:52
深水埗又真係雜D咁既, 不過見D學生好斯文咁。老師就好似有D嚴肅。你哋學校係大戶, 就緊係無乜對手啦, 我哋 ...

果度近石峽尾、白田,比起真係深水埗果邊,其实唔雜,老人多d.
作者: little_yolky    時間: 18-11-5 16:29

可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入 ...
我只可以諗自行, 因為唔同區的。
作者: ksli312    時間: 18-11-5 16:30

其實以數計, 過去三年來自他區自行收取的名單上: 20 + 16 + 9 + 6 + 6 + 48間少於5名
已經係 : 57 + 48間少於5名

如果48間都各1名 : 57 + 48間少於5名 = 105 ÷ 3 = 35

如果48間都平均各1.5名 : 57 + 72 (48間少於5名) = 129 ÷ 3 = 43

如果48間都平均各2名 : 57 + 96 (48間少於5名) = 153 ÷ 3 = 51

以每年只得50個自行位黎計, 好大機會真係9成以上係他區小學攞哂

所以其他非白行入、無面試的乙部抽入的, 英文水平當然好難控制及保證

作者: gigayan    時間: 18-11-5 16:33     標題: 回覆樓主

想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top,但本身理科成績比文科較突出,都可選理科嗎?

作者: little_yolky    時間: 18-11-5 16:37

gigayan 發表於 18-11-5 16:33
想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...
校長當時講, 全部人要讀3科選修科, 無特定package, 不過, 佢無詳細講係咪成績好既先揀, 要問下Yanimama。
作者: ksli312    時間: 18-11-5 17:06

想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...

Compulsory subjects: English Language, Chinese Language, Mathematics, Liberal Studies
必修科目:英國語文、中國語文、數學、通識教育

Elective subjects: Business, Accounting and Financial Studies (BAFS), Biology, Chemistry, Chinese History, Economics, Geography, History, Information & Communication Technology, Physics, Visual Arts
選修學科:企業及會計與財務概論、生物、化學、中國歷史、經濟、地理、歷史、資訊及通訊科技、物理、視覺藝術

A

B

C

D

E

Core Subjects

English Language, Chinese Language, Mathematics, Liberal Studies

英國語文、中國語文、數學、通識教育

Elective Subjects

選修科

---

---

---

Maths Extension

Module 1

(Calculus &
Statistics)

數學延伸
單元一

(微積分與統計)

Maths Extension

Module 2

(Algebra &
Calculus)

數學延伸
單元二

(代數與微積分)

Business, Accounting & Financial Studies/Chinese History / Geography / Biology

企業、會計與財務概論
中國歷史地理生物

Chemistry

化學

Physics

物理

Geography /History / Economics / Visual Arts /

Information & Communication Technology

地理/ 歷史 / 經濟 / 視覺藝術/ 資訊及通訊科技

Chemistry/ Biology / Information & Communication
Technology

化學 / 生物 /
資訊及通訊科技

Business, Accounting & Financial Studies / Economics

企業及會計與財務概論
/ 經濟

Business, Accounting &
Financial Studies
/
Biology / Physics /Economics

企業及會計與財務概論 / 生物 / 物理 /
經濟

OLE

其他學習經歷

Ethics & Religious Education , P.E. / Art Appreciation

倫理及宗教教育、體育 / 藝術欣賞

作者: ksli312    時間: 18-11-5 17:09

文科班 : A B C
理科班 : D E

作者: gigayan    時間: 18-11-5 17:21

ksli312 發表於 18-11-5 17:09
文科班 : A B C
理科班 : D E

謝謝寶貴資料。

請問入文科班和理科班是如何挑選的?

作者: Yanamami    時間: 18-11-5 17:38

little_yolky 發表於 18-11-5 16:37
校長當時講, 全部人要讀3科選修科, 無特定package, 不過, 佢無詳細講係咪成績好既先揀, 要問下Yanimama。 ...
我大女时係套餐喎……梗係按成績做揀科优先~
作者: ksli312    時間: 18-11-5 18:11

gigayan 發表於 18-11-5 17:21
謝謝寶貴資料。

請問入文科班和理科班是如何挑選的?
P.S. C 班雖然係文科, 但係可以揀一科理科讀, 而去年DSE 成績係 C 班最好
而揀科係按學生成績排選科優先次序, 如果成績不在前列, 就只好依餘下文、理班位編配。

作者: Yanamami    時間: 18-11-5 18:17

ksli312 發表於 18-11-5 18:11
P.S. C 班雖然係文科, 但係可以揀一科理科讀, 而去年DSE 成績係 C 班最好
而揀科係按學生成績排選科優先次 ...

文科班就只可揀bio?
作者: ksli312    時間: 18-11-5 18:19

Yanamami 發表於 18-11-5 18:17
文科理就只可揀bio?
Yes, 係咁安排
作者: Yanamami    時間: 18-11-5 18:22

ksli312 發表於 18-11-5 18:19
Yes, 係咁安排
"可以揀-科理科讀”,怕佢地誤会Phy Chem Bio任揀~
作者: ksli312    時間: 18-11-5 18:24

Yanamami 發表於 18-11-5 18:22
"可以揀-科理科讀”,怕佢地誤会Phy Chem Bio任揀~
其實個表寫得好清楚
作者: Ktfk    時間: 18-11-5 19:48

Yanamami 發表於 18-11-5 18:22

女校泥講 理科 一向都算唔錯,bio 今年仲特別抽上來..

2018 4+

Phy 97.5%
Chem 84.2%
Bio 81.7%

作者: Ktfk    時間: 18-11-5 19:58

little_yolky 發表於 18-11-5 15:52
深水埗又真係雜D咁既, 不過G見D學生好斯文咁。老師就好似有D嚴肅。你哋學校係大戶, 就緊係無乜對手啦, 我哋 ...

可以有幾複雜呢.. ?

學校留唔到6點半後,包冇夜鬼...

20 秒鐘就行咗入地鐵.. 仲唔夠安全?

11點幾就放 lunch. d走江湖人士係張床都仲未轉身 ..

作者: Yanamami    時間: 18-11-5 20:09

Ktfk 發表於 18-11-5 19:58
可以有幾複雜.. ?

你未計隔个公園就係差館
作者: Ktfk    時間: 18-11-5 20:42

Yanamami 發表於 18-11-5 20:09
你未計隔个公園就係差館

咪係囉...
仲有皇氣照住...

作者: gigayan    時間: 18-11-5 21:43

ksli312 發表於 18-11-5 18:11
而揀科係按學生成績排選科優先次 ...

謝謝資料,希望阿女有幸入讀啦

作者: sukitelfold    時間: 18-11-5 22:36

gigayan 發表於 18-11-5 21:43
謝謝資料,希望阿女有幸入讀啦

機會高聳入雲,加油,等你好消息!

但返學就遠咗D

作者: gigayan    時間: 18-11-5 23:02

sukitelfold 發表於 18-11-5 22:36
機會高聳入雲,加油,等你好消息!

但返學就遠咗D

我去到到都遠,呢到算無咁遠了

承你貴言,希望真係得啦

作者: little_yolky    時間: 18-11-6 08:29

Yanamami 發表於 18-11-5 17:38
我大女时係套餐喎……梗係按成績做揀科优先~
吓? 校長話學生鐘意點揀都得既? 佢話又文又理又得, phy chem bio都得喎。
作者: little_yolky    時間: 18-11-6 08:33

Ktfk 發表於 18-11-5 19:58
可以有幾複雜呢.. ?

交通真係勁方便呀, 我同阿女一出地鐵站, 馬上見到間學校, 我同阿女都即時哇哇聲, 心心眼呀 不過機會係細D, 我哋係5間以下果批學校呀, 當年叩入位師姐, 好似係級二架, 阿女無咁叻。
作者: Yanamami    時間: 18-11-6 08:45

little_yolky 發表於 18-11-6 08:33
交通真係勁方便呀, 我同阿女一出地鐵站, 馬上見到間學校, 我同阿女都即時哇哇聲, 心心眼呀 不過機 ...
我地咪-样係少人入?我女係开荒牛添~初初副校见派位證上Trinity仲个心離一離,以為碌左去聖三一?後尾望真地址先知此Trinity非彼Trinity呀~
作者: Yanamami    時間: 18-11-6 08:47

little_yolky 發表於 18-11-6 08:29
吓? 校長話學生鐘意點揀都得既? 佢話又文又理又得, phy chem bio都得喎。
Bio His BAFS咪文理商齐哂
作者: little_yolky    時間: 18-11-6 08:50

Yanamami 發表於 18-11-6 08:45
我地咪-样係少人入?我女係开荒牛添~初初副校见派位證上Trinity仲个心離一離,以為碌左去聖三一? ...
我噚晚問阿女Disney果題佢會點答, 佢話開間書店同博物館, 我話好彩你唔係Disney高層, 唔係實執笠。
作者: ppww    時間: 18-11-6 09:02

作者: ksli312    時間: 18-11-6 09:21

little_yolky 發表於 18-11-6 08:29
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。
作者: S1Parents2017    時間: 18-11-6 09:27

little_yolky 發表於 18-11-6 08:50
我噚晚問阿女Disney果題佢會點答, 佢話開間書店同博物館, 我話好彩你唔係Disney高層, 唔係實執笠。:excited ...
其實咩答案不重要,只要她用流利英文講到就OK. 我女當年回答說香港Disney太細.
另外,2017年second-in主要是小組遊戲(比如用報紙搭橋、空樽建塔之類,總之幾個小朋友出來都和阿媽說好好玩)我想是要觀察團隊合作能力吧。

祝願你女兒順利入讀!

作者: Yanamami    時間: 18-11-6 09:29

ksli312 發表於 18-11-6 09:21
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。:unk ...

上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀。唉!我女果时係Geog His BAFS. BAFS都係夾硬揀。
作者: ksli312    時間: 18-11-6 09:37

Yanamami 發表於 18-11-6 09:29
上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀
呀囡只係中文,中史同西史成績比較好, 其他差不多, 佢今年中三要讀成十一科, 暫時仲未知咩科會合適D, 我只叫佢盡量享受每一科, 睇下邊科會讀得舒服D而又事半功倍。
作者: Yanamami    時間: 18-11-6 09:45

ksli312 發表於 18-11-6 09:37
呀囡只係中文,中史同西史成績比較好, 其他差不多, 佢今年中三要讀成十一科, 暫時仲未知咩科會合適D, 我只叫 ...

我細女都係中三(唔係上智),乜都話無兴趣,只係out走Phy CHis His M1M2-定唔讀。佢有去问師姐意见,人多意见多仲煩
作者: ksli312    時間: 18-11-6 09:50

Yanamami 發表於 18-11-6 09:29
上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀。唉!我女果时係Geog His BAFS. BAFS都係夾硬揀。 ...

其實為左要應付DSE黎上大學, 香港地讀書真係興趣要放第二, 無奈!
垃圾教育制度, 再加埋D垃圾局長

港大為左果幾科難入既科目唔降低收生分數, 寧願少收DSE學生而加收IB學生! 咁都得?? 我地個垃圾局長竟然 no say

作為本地學府竟然唔照顧本地主流制度嘅學生, 咩Jupas 都係廢嘅, 政府又當睇唔到, 咁DSE學生又爭崩頭, 為乜?

見到囡囡又咁努力讀書真係有D唏虛!

作者: Yanamami    時間: 18-11-6 09:57

ksli312 發表於 18-11-6 09:50
其實為左要應付DSE黎上大學, 香港地讀書真係興趣要放第二, 無奈!
垃圾教育制度, 再加埋D垃圾局長

唔洗禁嬲……絕处蓬生、風中劲草……我大女文科班咪一样入到中大A1? 反正神科唔关佢事,懶理人点計分,全力以赴就得。
作者: ksli312    時間: 18-11-6 10:18

Yanamami 發表於 18-11-6 09:45
我細女都係中三(唔係上智),乜都話無兴趣,只係out走Phy CHis His M1M2-定唔讀。佢有去问師姐意见,人多 ...
咁其實依家都係言之尚早, 都要睇埋下學期讀成點先可以作出結論。
呀囡成績唔太擔心, 反而擔心揀錯科。

其實衣家都係煩緊小六嘅二囡, 因為呈一唔理想, 無家姐咁好, 好難揾學校。

作者: little_yolky    時間: 18-11-6 12:09

ksli312 發表於 18-11-6 09:21
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。:unk ...
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭
作者: ksli312    時間: 18-11-6 12:15

little_yolky 發表於 18-11-6 12:09
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭  ...
預祝你女順利入讀!
不過你咁快就知你囡中意讀呢幾科?

作者: little_yolky    時間: 18-11-6 12:22

ksli312 發表於 18-11-6 12:15
預祝你女順利入讀!
不過你咁快就知你囡中意讀呢幾科?
多謝先, 不過要等考咗呈二再打算, 如果保持到就去馬, 保持唔到就要諗過其他學校了。

佢自己話既:媽咪記得揀間有歷史同中史讀既學校。我諗讀得兩科史, 第三科正路都係地理掛。

作者: ksli312    時間: 18-11-6 12:34

little_yolky 發表於 18-11-6 12:22
多謝先, 不過要等考咗呈二再打算, 如果保持到就去馬, 保持唔到就要諗過其他學校了。

佢自己話既:媽咪記得 ...

中意讀中史係好,但係最慘就係個垃圾教育局成日改 syllabus, 無所適從
地理呀囡就中一果時好似話唔係咁好讀

作者: Yanamami    時間: 18-11-6 12:54

little_yolky 發表於 18-11-6 12:09
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭  ...
最弊第三科係套餐中只可以Econ/BAFS二選-呢
作者: 加菲    時間: 18-11-7 12:50

請問上智對申請學生的成績要求是否要達A級 ? (尤其中英數)
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明成績和操行要達B級才合資格申請。

作者: ksli312    時間: 18-11-7 14:29

加菲 發表於 18-11-7 12:50
請問上智對申請學生的成績要求是否要達A級 ? (尤其中英數)
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明 ...

之前有討論過 :
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567020&fromuid=760506

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3640359&extra=&page=4

作者: gigayan    時間: 18-11-7 14:35     標題: 回覆樓主

網上更新,自行有51個位

作者: little_yolky    時間: 18-11-7 17:53

加菲 發表於 18-11-7 12:50
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明 ...
簡介會有家長問過, 校長答, 佢哋好有經驗, 知道每間學校既成績, 所以唔會要求要幾多科A。言下之意, 即係佢收開果幾間, 就無乜所謂, 一般二線學校, 就緊係要成績好。另外, 校長講明面試係好重視英文程度, 即係, 英文口語掂, 又著數好多。
作者: BBCoffee    時間: 18-11-7 19:54

little_yolky 發表於 18-11-7 17:53
簡介會有家長問過, 校長答, 佢哋好有經驗, 知道每間學校既成績, 所以唔會要求要幾多科A。言下之意, 即係佢 ...

如果個全港次弟高,但英文oral一般, 對比如果oral 非常好,但全港次弟稍遜,咁學校都應該選擇前者吧!! 對嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5