教育王國

標題: 自揭「曳學生」 男拔:勿被名校光環騙 副校長盼家長簡介會 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 18-11-5 14:48     標題: 自揭「曳學生」 男拔:勿被名校光環騙 副校長盼家長簡介會

拔萃男書院昨日舉行兩場中一入學簡介會,不少家長帶同兒子出席,該校副校長曹家偉估計兩場簡介會共吸引逾3000人出席。

【明報專訊】不少學校舉行收生簡介會都會向家長學生展示校方優勝的一面,不過,直資名校拔萃男書院副校長曹家偉昨日在中一入學簡介會上,特意展示其學生「頑皮沒手尾」的一面,藉此告訴家長學校也有「曳學生」,不要被學校的「名校光環」欺騙。

「個個係天使  老師不用上班」

副校長曹家偉在簡介會提到,拔萃男書院雖然在坊間被視為「名校、神校」,但他說校內亦有頑皮學生,又指男生難免「粗枝大葉、沒手尾」,例如有學生曾在校園亂拋垃圾。他強調校方重視品德教育,即使是頑皮學生,也會包容、教導他們,「試想想如果全級200多個學生都像『天使』一樣,循規蹈矩,那我和其他老師明天便不用上班」。曹又笑言希望家長不要被學校的「名校光環」欺騙,「事後又說(學校)貨不對辦」。曹家偉估計,昨日兩場簡介會共吸引逾3000人出席。

被問到該校是否曾有「怪獸家長」投訴男拔「貨不對辦」,曹家偉說「少少『怪獸人』總會有,在這個世代哪裏都會有」。他解釋,不欲只一面倒介紹學校的優勝之處,也想讓家長看到「真實的一面」,作「期望管理」。

面試朗讀考信心  或涉時事題

男拔中一入學面試要求學生朗讀中、英文篇章,負責面試的教師陳國恩提醒,學生在預備時發現有字詞不會讀,可看看有信心應付哪些段落,於面試時詢問老師可否先讀那些段落,後讀其他。陳老師稱,朗讀部分除了考核同學的語調、聲線、讀音等,亦會着重是否有信心,學生即使遇到艱深詞語也可嘗試拼音或輕輕帶過。

陳國恩說,中文面試也會問及學生對常見成語的認識,例如考問學生「畫蛇添足」的意思,另外也會要求學生以不同修辭手法造句。曹家偉稱,面試有機會涉及時事題,如問學生如何看政府在應付超強颱風「山竹」的表現、眼看大量樹木倒塌有何感受等。

英文面試方面,陳國恩稱注重考核學生的溝通技巧,認識同學真實一面,有機會請學生介紹自己、問同學是否喜歡看書等,但強調不鼓勵背誦答案,老師也不會有特定的問題。

曹副校表示,2019/20學年會預留90至100個中一學額予非其附屬小學的學生,預料會收到1200份非附小生申請,接着會篩選500至600人面試。有興趣報讀者,須於11月30日或以前提交報名表。現時中一學費為48,650元,與上學年相同。

作者: ilyrd    時間: 18-11-5 15:02

我倒就是喜歡男拔曳曳地,曹副校與鄭校長,一個爽快一個内歛.好.one of the dream schools.
作者: jli008    時間: 18-11-5 15:21

作者: ilyrd    時間: 18-11-5 15:28

我嘅定義"曳"等於"頑皮",同"壞"學生是两碼子不同.
作者: kennyklt    時間: 18-11-5 15:46

ilyrd 發表於 18-11-5 15:28

好多DB仔係曵曵地,但只係百厭同貪玩,絕對唔係壞。
學校對佢地啲百厭係有一定程度嘅容忍,但唔係放任,其實學校對紀律係執得嚴,有清楚底線俾學生知道,唔會模稜兩可。

作者: ANChan59    時間: 18-11-5 16:13

kennyklt 發表於 18-11-5 15:46
好多DB仔係曵曵地,但只係百厭同貪玩,絕對唔係壞。
學校對佢地啲百厭係有一定程度嘅容忍,但唔係放任,其 ...

你冇提到紀律好大程度是頒袖生負責及執行!

作者: 小Monkey    時間: 18-11-5 17:00

今年的超讚政策:無手機校園👍🏻
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-5 17:24

ilyrd 發表於 18-11-5 15:28
我估佢"曳"既意思係"頑皮",唔係"壞"學生。
作者: Soundervolt    時間: 18-11-5 22:26

小Monkey 發表於 18-11-5 17:00
今年的超讚政策:無手機校園👍🏻

今年先至推行無手機校園?

作者: Soundervolt    時間: 18-11-5 22:32     標題: 回覆樓主

「曵」係大部份傳統男校學生嘅特色~

作者: joannespapa    時間: 18-11-6 09:49

Soundervolt 發表於 18-11-5 22:26
今年先至推行無手機校園?
以往被老師沒收手機已經是要由家長親自到校取回,今年罰則大幅提升,首次沒收扣留一天,第二次三天,第三天扣留一個月+留堂見家長,情況明顯改善
作者: Soundervolt    時間: 18-11-6 10:02

joannespapa 發表於 18-11-6 09:49
以往被老師沒收手機已經是要由家長親自到校取回,今年罰則大幅提升,首次沒收扣留一天,第二次三天,第三天 ...

自從Ronnie主政之後嘅DBS喺各方面都比之前做得更好。

作者: tutik    時間: 18-11-6 10:04

joannespapa 發表於 18-11-6 09:49
以往被老師沒收手機已經是要由家長親自到校取回,今年罰則大幅提升,首次沒收扣留一天,第二次三天,第三天 ...

家長取回?咁似係罰家長多啲。

作者: ilyrd    時間: 18-11-6 11:10

Soundervolt 發表於 18-11-6 10:02
覺得Ronnie踏實,沉穩.
作者: dreamdream081    時間: 18-11-6 12:19

ilyrd 發表於 18-11-6 11:10
覺得Ronnie踏實,沉穩.
Good principal is very important for any school!!

作者: dreamdream081    時間: 18-11-6 12:22

Soundervolt 發表於 18-11-6 10:02
So good!

作者: jli008    時間: 18-11-6 12:23

作者: jli008    時間: 18-11-6 12:27

作者: ANChan59    時間: 18-11-6 13:18     標題: 回覆樓主

我見到啲答案有些混亂不清,我又講講我當年的情況!

十一年前開學已經講明無手機校園,係十一年前,不是開心大發現。

學校明白部分學生居住地區遙遠,雙職父母,學校讓學生家長申請讓學生可以攜帶手機返學,但在上堂時手機要在震機或關機狀態,亦不能上課時用手機,違者會處罰!

如果開學時為子女申請了帶手機,點會唔明白學校的手機政策!

作者: b3410    時間: 18-11-6 13:47

ANChan59 發表於 18-11-6 13:18
我見到啲答案有些混亂不清,我又講講我當年的情況!

十一年前開學已經講明無手機校園,係十一年前,不是開 ...
囡囡學校可以帶手機,不過學校範圍唔可以使用。我估大家都差不多
作者: ANChan59    時間: 18-11-6 13:49

b3410 發表於 18-11-6 13:47
囡囡學校可以帶手機,不過學校範圍唔可以使用。我估大家都差不多

所以我奇怪開心大發現!

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 10:06

jli008 發表於 18-11-6 12:23
很難定"曳"是不是"壞", 或許簡單點說所有學校內學生的品德都有好與不好,會否學壞也會從中學階層那裡做成.   ...
品德無問題既就唔係"壞",最多只係"曳"。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-7 10:08

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 10:11

jli008 發表於 18-11-6 12:27
這就應該,証明孩子不夠自覺於學習期間不適當使用手機,一定要有罰則令孩子明白適當情形下才可做適當的事情. ...
無得用手機,真係好難知道係好係壞,我估呢啲應該留俾學校既決定。
我仔學校個個都帶手機返學,始終需要做好多學會活動、小組功課,無手機、無得用學校既WIFI,根本溝通唔到。
但係轉換另一角度睇,無得用手機,會唔會反而迫同學直接面對面溝通,亦可能有另一方面既好處。

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 10:14

IloveJJ 發表於 18-11-7 10:08
其實學校點解要自揭「 曳」學生,又要話自己唔係名校呢?
而退為進?個個人都知道男校啲學生都「曳」,個個人都知道男拔係名校。
作者: jli008    時間: 18-11-7 10:20

作者: IloveJJ    時間: 18-11-7 10:20

作者: jli008    時間: 18-11-7 10:21

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 10:41

jli008 發表於 18-11-7 10:21
曳過頭就會轉壞方向~~~
講真句,喺呢啲 B1 名校,又可以有幾"曳"?加上有宗教信仰既學校,都會做品德教育既工作。唔太 hard sell,軟性咁推,男仔反而容易接受。
作者: jli008    時間: 18-11-7 11:01

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 11:16

jli008 發表於 18-11-7 11:01
講系咁講,但在校外可能都會有另一個面孔. 所有的學校不論有否宗教信仰,正常都一樣會教好品德教育,總知曳都 ...
特殊例子既黑天鵝總會有既,但係一定唔多。
作者: b3410    時間: 18-11-7 11:23

jli008 發表於 18-11-7 11:01
講系咁講,但在校外可能都會有另一個面孔. 所有的學校不論有否宗教信仰,正常都一樣會教好品德教育,總知曳都 ...
可能大家對“曳”的理解不同。我覺得學校想表達的是學生有個性,不會任人擺佈,喜歡嘗試新嘢and take risk等等。

作者: jli008    時間: 18-11-7 11:26

作者: jli008    時間: 18-11-7 11:32

作者: ilyrd    時間: 18-11-7 11:50

人地男拔指嘅"曳",明白嘅家長自會明白,不明白便可以聯想到:(我嚟粗俗的)穿著校服攬住條女,担住支煙,講晒粗囗. (我細個見倒以前間威靈頓學校門囗.....就係咁)不過亞媽只話我"曳",但話呢班門口嘅學生係"壞",唔好學佢地.
作者: smartwong    時間: 18-11-7 12:03

回覆 jli008 的帖子

同意,講得好!
作者: jli008    時間: 18-11-7 12:19

作者: akazaka    時間: 18-11-7 17:03

因為唔想大家誤會, 家長心中嘅名校情況, 可能同拔萃嘅有好大出入
作者: akazaka    時間: 18-11-7 17:08

王家爸爸 發表於 18-11-7 10:41
講真句,喺呢啲 B1 名校,又可以有幾"曳"?加上有宗教信仰既學校,都會做品德教育既工作。唔太 hard sell, ...
其實地區名校仲管得嚴
作者: b3410    時間: 18-11-7 17:16

已故的“光纖之父”會不會到處宣揚自己是諾貝爾得主?
作者: ajfamily    時間: 18-11-7 18:01

呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似「天堂」咁,所以副校可能想搞清楚雖則拔萃都係一間名校,但大家都係凡人來,仲要係年輕嘅男仔。
作者: akazaka    時間: 18-11-7 18:37

ajfamily 發表於 18-11-7 18:01
呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似 ...
家長們都係諗多左
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 19:08

akazaka 發表於 18-11-7 17:08
其實地區名校仲管得嚴
地區名校一定比傳統名校嚴。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-7 19:11

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 19:12

ajfamily 發表於 18-11-7 18:01
呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似 ...
唔少家長根本唔太了解自己小朋友,又唔太了解學校,所以落差可以好大。

作者: akazaka    時間: 18-11-7 19:33

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:11
唔到處宣揚自己「叻」,唔等於要話自己差喎!起碼我去其他名校,都係話自己有幾叻,而無話自己差。
...
咁佢應該喺個talk上面嘅意思唔會係話自己差, 我相信係lost in translation, 下年早啲攞飛去聽聽你應該會明
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-7 19:37

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:11
唔到處宣揚自己「叻」,唔等於要話自己差喎!起碼我去其他名校,都係話自己有幾叻,而無話自己差。
...
其實又可以理解為 Expectation Management。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-7 19:37

作者: mcl203    時間: 18-11-7 20:02

王家爸爸 發表於 18-11-7 10:41
講真句,喺呢啲 B1 名校,又可以有幾"曳"?加上有宗教信仰既學校,都會做品德教育既工作。唔太 hard sell, ...

D學生成日都係蒲係男拔,總好過周街走~~~

作者: akazaka    時間: 18-11-8 10:55

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:37
我聽咗喎!
oh sorry, 佢真係講自己好差? 咁又幾得意
作者: akazaka    時間: 18-11-8 10:56

mcl203 發表於 18-11-7 20:02
D學生成日都係蒲係男拔,總好過周街走~~~
行上山行到腳跛
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-8 11:01

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:37
我聽咗喎!
自己去聽最重要,我當年連續聽咗三年。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-8 11:14

作者: IloveJJ    時間: 18-11-8 11:15

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-8 11:23

IloveJJ 發表於 18-11-8 11:14
咪就係覺得好奇怪囉!所以我想知點解?
可能好似十幾年前,英國係東歐賣廣告,話英國好差咁,減少啲人偷渡去英國。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-8 11:27

作者: akazaka    時間: 18-11-8 11:39

IloveJJ 發表於 18-11-8 11:27
咁佢做乜要減少人申請啫!
因為, 聽得明嘅家長就會知, 聽唔明嘅就可能真係唔申請
process大家嘅申請都要時間............

作者: IloveJJ    時間: 18-11-8 11:52

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5