教育王國

標題: 聖心私小升中 [打印本頁]

作者: rinarina    時間: 18-12-28 17:40     標題: 聖心私小升中

有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去其他的二線小學,如東區的北循,北官,衞理,會成為Top 10% , 升中會肯定去到東區BAND 1,  相反, 留在聖心私小, 中下游分子會成為BAND 2生, 升中會不利, 是否如此? 應該如何分析?(因為有好幾位前人經歷過, 所以先提出此疑問)

作者: mcl203    時間: 18-12-28 18:52

rinarina 發表於 18-12-28 17:40
有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去東區小學會成為Top 10% , 升中會肯定去到東區BAND 1,   ...

果位有人話係咪過來人先? ~~~

作者: CPSKWW    時間: 18-12-28 20:32

有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去東區小學會成為Top 10% , 升中會肯定去到東區BAND 1,   ...

Not surprising

作者: rinarina    時間: 18-12-29 08:15

mcl203 發表於 18-12-28 18:52
果位有人話係咪過來人先? ~~~
果位有人話正是私小高年級家長,佢個女的同學仔(有幾個)在小三,小四轉了校之後,的確做左其他的小學Top 10%, 成績好好。老師評語係一定可以升讀Band 1中學,可以放心揀。這樣的迷思,我都吾係好明,如果係咁,咁様讀聖心私小有乜好處?課程深,但對中下游的學生不利。因為中下游分子的程度比其他小學好,但留在本校就有可能派入Band 2?

有冇高人指點?

作者: rinarina    時間: 18-12-29 08:19

CPSKWW 發表於 18-12-28 20:32
Not surprising
可以講多少少嗎?謝謝
作者: dingdingba    時間: 18-12-29 08:55

rinarina 發表於 18-12-29 08:15
果位有人話正是私小高年級家長,佢個女的同學仔(有幾個)在小三,小四轉了校之後,的確做左其他的小學Top  ...

我見佢網頁升中派位派得幾好, 小過5%派band2 ,中下游 係咪指尾尾嗰幾個?

作者: hkpapa852    時間: 18-12-29 09:51

有人話如果在聖心私小只是中下游分子, 小三小四轉去其他的二線小學,如東區的北循,北官,衞理,會成為Top  ...
書院直屬位+自行位都只夠俾兩間小學6成多D嘅學生分,小學部中下游份子升中無著數係正常吧!
作者: mcl203    時間: 18-12-29 10:43

果位有人話正是私小高年級家長,佢個女的同學仔(有幾個)在小三,小四轉了校之後,的確做左其他的小學Top  ...

若果説聖私中下游成績轉去東區小學,可以穩取頭10%,我直覺係個別例子,可能適合性高於學術性機會比較大。

始終,中下游成績係約60%或更後,要成為另一間小學既頭10%,即係要升超過50%,咁要睇下佢轉乜小學了。又始終,過來人唔係第一身,當事人亦未必準確分享。一間普通小學正常有33.3%係B1生,若仲要老師話頭10%肯定係B1,或許該小學程度係一般。

身邊曾見一例子,聖私非常前排生P3插班入我小朋友小學後,成績並非太突出,估計後左20個位,但我小朋友既學校並不催谷成績,屬輕鬆型,所以我估聖私係谷,但為升Banding轉校未必肯定能夠如願~

作者: rinarina    時間: 18-12-29 11:49

dingdingba 發表於 18-12-29 08:55
我見佢網頁升中派位派得幾好, 小過5%派band2 ,中下游 係咪指尾尾嗰幾個?
實在有不少人終途離場,所以派位先咁好
作者: dingdingba    時間: 18-12-29 12:35

rinarina 發表於 18-12-29 11:49
實在有不少人終途離場,所以派位先咁好

我見小一人數同小六都差好遠, 得返唔夠八成人, 係咪走咗唔多插入呢!

作者: mykate    時間: 18-12-29 12:59

作者: rinarina    時間: 18-12-29 13:12

mykate 發表於 18-12-29 12:59
其他傳統私小都有類似情況。

校內排後列,已經大約知道升唔到直屬中學。
所以諗吾通應否選其他小學。
作者: mcl203    時間: 18-12-29 13:13

mykate 發表於 18-12-29 12:59
其他傳統私小都有類似情況。

校內排後列,已經大約知道升唔到直屬中學。

引用同區例子可能易明D~~~

用你既例子,假若學生係A校100人中排80,為左刻意入英中,轉去B校50人中排第3,最終順利升英中。假設任何條件不變,學生本身無刻意出多左力,佢留係A校排80一樣係可以升英中,一樣係B1,派位係計Banding,轉校去升Banding可能只係心理上既效應,未必係真正既原因~~~

BTW,轉區可能有少少影響,若可以由B2C或以下,去升至B1B或以上,或許浮誇左DD~~~

作者: rinarina    時間: 18-12-29 13:14

dingdingba 發表於 18-12-29 12:35
我見小一人數同小六都差好遠, 得返唔夠八成人, 係咪走咗唔多插入呢!
...
小五,小六,好少轉校㗎,要走的話,最遲係小四。
作者: mykate    時間: 18-12-29 13:15

rinarina 發表於 18-12-29 13:12
所以諗吾通應否選其他小學。

我自己心態係,俾機會小朋友去試。

睇清楚,如真係力有不逮,要懂得找時機放手。

作者: rinarina    時間: 18-12-29 13:20

mcl203 發表於 18-12-29 13:13

用你既例子,假若學生係A校100人中排80,為左刻意入英中,轉去B校50人中排 ...
但假設聖心課程咁深,小孩子只有是Band 2 A, 但在其他小學可以讀淺一些的課程,但結果係評為Band 1B或C, 咁是否應該要轉校?

作者: mykate    時間: 18-12-29 13:22

mcl203 發表於 18-12-29 13:13

用你既例子,假若學生係A校100人中排80,為左刻意入英中,轉去B校50人中排 ...

Case 是有,但我都係道聽途說,考 top 3 亦係沒有求証的。
肯定的是,原校排80, 一定升唔到直屬。

想請教,如在原校只排 band 2, 因轉校後,同學較弱,而新校又有幾個 band 1 位,咁佢有冇可能真係因為轉校而變成 band 1 生?
Thanks

作者: Sing13    時間: 18-12-29 13:27     標題: 回覆樓主:

冇必要轉,聖心私小一直都有8X%入band1中學,band2都有機會中學自行收返,轉之後是否一定是band1?即使入band1中學,與聖心書院相比如何?
唔少二三線小學,報自行時會自動叫學生唔好報叻嘅band1
小學程度差異大,band1中學留級既大把人.

作者: mcl203    時間: 18-12-29 13:29

rinarina 發表於 18-12-29 13:20
但假設聖心課程咁深,小孩子只有是Band 2 A, 但在其他小學可以讀淺一些的課程,但結果係評為Band 1B或C, 咁 ...

首先,你要清楚聖私評既2A是否真實,我知有D小學係自評,未必係真正評級,始終EDB係唔會提供,亦唔鼓勵提供~~~

學術深淺成效,若能真正反映出來,亦會係學生Banding人數多少上反映。即係A校可以有50% B1,為何B校只有 10% B1。升中自行或統一都係參考Banding,係全港或本區學生成績既排位,唔係校內成績既排位~~~

剛才有提,轉區或許有少幫助,例如B2A 可以升去他區變B1C,但無保證囉,無人會有十足數據去肯定做法一定work~~~

作者: mcl203    時間: 18-12-29 13:46

mykate 發表於 18-12-29 13:22

原校一定升唔到直屬,應該係本區B2抽輸或B3。剛才有提,你用相同能力搬去新校,就算考級一,你仍然係B2或3,根本無分別。

分別在你可能本身勤力左,或少功課可以多左時間溫書,本身英弱中強,讀番中小好D,等等,呢D係非直接轉校求升Banding既主觀因素。

若某些B2或B3學生肯主動放棄直升,已經可以摒除直屬位既加鎖,理應結果一樣。

極端假設,A校係神中之神,全校100人最尾果個都勝B校級一。全區只有A校和B校,共200人,本區排頭既首100人全部係A校生,所有B1組別67人全為A校生,B校級一都係B2生。C直屬中學有70個直屬位,A校級80不能直升,係因屬B2抽輸左~~~

再續~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-29 13:48

mykate 發表於 18-12-29 13:22
原校排80點解一定升唔到直屬?根據學校既資料,每年都有大約90個入到SHCC同水平或者更好既學校。
http://www.shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

作者: mcl203    時間: 18-12-29 13:50

mcl203 發表於 18-12-29 13:46
原校一定升唔到直屬,應該係本區B2抽輸或B3。剛才有提,你用相同能力搬去新校,就算考級,你仍然係B2或3, ...

就算該學生轉去B校,又成為級一,佢仍然改變唔到事實,仍係本區B2生,排位仲由之前80跌落101,因B校最前一位係本區係排101,排位係依前2次師兄姊既PS1去做配對~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-29 13:54

Sing13 發表於 18-12-29 13:27

冇必要轉,聖心私小一直都有8X%入band1中學,band2都有機會中 ...
我都覺得無必要轉,原因同你講既一樣,唔轉可以入到 band 1 中學,轉之後反而未必。聖心私小一直都有8X%入 band 1 中學,我唔相信佢哋既 band 1 比率有咁高,所以我估唔少 band 2 真係有機會俾自己中學收返,呢點係中學既 DSE 成績亦反映咗出來(假設中學部唔係負增值)。
作者: mcl203    時間: 18-12-29 13:58

王家爸爸 發表於 18-12-29 13:54
我都覺得無必要轉,原因同你講既一樣,唔轉可以入到 band 1 中學,轉之後反而未必。聖心私小一直都有8X%入  ...

我估都係,幾大比例經自行位收番,雖然早幾年已取消承諾,但似乎仲未實行~~~

作者: mykate    時間: 18-12-29 13:58

王家爸爸 發表於 18-12-29 13:48
原校排80點解一定升唔到直屬?根據學校既資料,每年都有大約90個入到SHCC同水平或者更好既學校。
http://ww ...

我講個 case 唔係聖心私

不過,佢未升中,可能如你地所講,到時唔一定派到 band 1 中學
我地係因為見佢轉讀的學校,舊年有 over 10人升到 band 1 女津,所以有呢個估計。

作者: mcl203    時間: 18-12-29 14:02

mykate 發表於 18-12-29 13:58
我講個 case 唔係聖心私
不過,佢未升中,可能如你地所講,到時唔一定派到 band 1 中學
...

聖嘉勒更加唔應該轉啦,一來本身B1流失率高,二來係本區B2機乎肯定可以直升,三來英小轉中小風險存在。要搏都搏直資中學,私小去搏有絶對優勢~~~

作者: mykate    時間: 18-12-29 14:07

mcl203 發表於 18-12-29 14:02
聖嘉勒更加唔應該轉啦,一來本身B1流失率高,二來係本區B2機乎肯定可以直升,三來英小轉中小風險存在。要 ...

同意!
根本用唔晒直屬位,真係可以博下係 band 2 生入直屬。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-29 14:14

mcl203 發表於 18-12-29 14:02
聖嘉勒更加唔應該轉啦,一來本身B1流失率高,二來係本區B2機乎肯定可以直升,三來英小轉中小風險存在。要 ...
更重要既係似乎聖嘉勒係有增值既學校,雖然收返自己既 B2,但係 DSE 成績近年進步咗唔少。
作者: mcl203    時間: 18-12-29 14:17

王家爸爸 發表於 18-12-29 14:14
更重要既係似乎聖嘉勒係有增值既學校,雖然收返自己既 B2,但係 DSE 成績近年進步咗唔少。 ...

英小生升番英中,始終潛力會好D,適應能力亦高D。可能反映為何英小生考中學可以考高一兩級~~~

作者: mykate    時間: 18-12-29 14:25

王家爸爸 發表於 18-12-29 14:14
更重要既係似乎聖嘉勒係有增值既學校,雖然收返自己既 B2,但係 DSE 成績近年進步咗唔少。 ...

題外話,中學部都幾慘,直屬 band 1 生,似乎都傾向轉讀其他中學。。。

所以 st clare 書院補底方面,應該做得好好。

作者: mcl203    時間: 18-12-29 14:29

mykate 發表於 18-12-29 14:25
題外話,中學部都幾慘,直屬 band 1 生,似乎都傾向轉讀其他中學。。。

所以 st clare 書院補底方面,應 ...

位處摩星嶺,已經趕客啦,我住港島都唔識去~~~

作者: mykate    時間: 18-12-29 14:33

mcl203 發表於 18-12-29 14:29
位處摩星嶺,已經趕客啦,我住港島都唔識去~~~

都係。。。我住同區都覺得遠。

其實上到車,15分鐘落到般咸道。
但心態上,就係覺得好遠。

作者: mcl203    時間: 18-12-29 14:39

mykate 發表於 18-12-29 14:33

都係。。。我住同區都覺得遠。

其實我小朋友好多年前都決定入聖嘉勒小,連學費書簿費都交左,只係估唔到仲有最後~~~

我小朋友有朋友仔係SCGS讀,住港東,中中仲要坐校車,交通係一趕客主因~~~

作者: rinarina    時間: 18-12-29 15:15

王家爸爸 發表於 18-12-29 13:48
http://ww ...
有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-29 15:29

rinarina 發表於 18-12-29 15:15
有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯ ...
應該比較難揾,4班係好耐之前既事,當年透明度無咁高。前年小一至六分別係3、3、4、4、3、3班;舊年係3、3、3、4、4、3班。今年同明年先至有4班小六。
作者: rinarina    時間: 18-12-29 16:08

王家爸爸 發表於 18-12-29 15:29
應該比較難揾,4班係好耐之前既事,當年透明度無咁高。前年小一至六分別係3、3、4、4、3、3班;舊年係3、3 ...
4班小六的話,可能升中會差左。
作者: hkpapa852    時間: 18-12-29 17:13

mcl203 發表於 18-12-29 13:50
就算該學生轉去B校,又成為級一,佢仍然改變唔到事實,仍係本區B2生,排位仲由之前80跌落101,因B校最前一 ...

係有分別,A校排名只能配對去B2,B校排名可能配到去B1

作者: LingChiBaBa    時間: 18-12-29 17:33

王家爸爸 發表於 18-12-29 15:29
應該比較難揾,4班係好耐之前既事,當年透明度無咁高。前年小一至六分別係3、3、4、4、3、3班;舊年係3、3 ...

作者: LingChiBaBa    時間: 18-12-29 17:42

有冇聖心私小,共4班個屆的升中概況?網上只有聖心私小共3班的升中概況⋯⋯ ...

作者: rinarina    時間: 18-12-29 18:19

LingChiBaBa 發表於 18-12-29 17:42
Omg, 如果睇2013-14, 有十幾個派得非常差,btw, 多謝你的資料
作者: mcl203    時間: 18-12-29 18:29

hkpapa852 發表於 18-12-29 17:13
係有分別,A校排名只能配對去B2,B校排名可能配到去B1

不可能吧,本區學生係一齊排位,係同一PS1成績,理應位置係相若喎~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-12-29 18:47

mcl203 發表於 18-12-29 18:29
不可能吧,本區學生係一齊排位,係同一PS1成績,理應位置係相若喎~~~
...
A校太多神對手,唔夠人爭要做後備。B校人才凋零,輕鬆做正選。

作者: rinarina    時間: 18-12-29 18:52

hkpapa852 發表於 18-12-29 18:47
A校太多神對手,唔夠人爭要做後備。B校人才凋零,輕鬆做正選。

我就是聽得太多呢種講法,吾係聖心人就吾會明。(不過吾代表聖心小學的學生上到中學好讀得書)
作者: mcl203    時間: 18-12-29 18:57

hkpapa852 發表於 18-12-29 18:47

但大家都係派代表考同一份卷,又舉例,係A校考DSE有4仔,轉去另一學校可以有5**,始終由PS1同一份卷去決先後,無可能係B校級一代表會取高D分,當中亦應有少許變化,係前人因素所引致既分別,假設次次水平一樣,但不可能大變吧~~~

作者: mykate    時間: 18-12-29 18:58

rinarina 發表於 18-12-29 18:19
Omg, 如果睇2013-14, 有十幾個派得非常差,btw, 多謝你的資料

唔係近8成半 band 1中學嗎?
要全數派band 1 中學,應該好難有這種小學。

我覺得已經比我想像中好。。。

作者: hkpapa852    時間: 18-12-29 19:07

mcl203 發表於 18-12-29 18:57
但大家都係派代表考同一份卷,又舉例,係A校考DSE有4仔,轉去另一學校可以有5**,始終由PS1同一份卷去決先 ...
A校校內份卷唔同B校校內份卷
作者: mcl203    時間: 18-12-29 19:16

hkpapa852 發表於 18-12-29 19:07
A校校內份卷唔同B校校內份卷

但配對Banding係考PS1定本區先後喎,如先前所講,係B校級一唔會自動提升,由係A校既4變5**嘛,校內名次最終都係配對公開試既PS1~~~

作者: sawn    時間: 18-12-29 22:44

回覆 mykate 的帖子

唔同人看入眼裏面嘅嘢係唔同嘅,我就鐘意睇band1除升本校外,仲有可能有乜選擇。
作者: LingChiBaBa    時間: 18-12-29 23:01

Remind返小小資料。

除咗13-14畢業生較12-13年多外,13-14年是2-1-1/1-1-1的第2年,整體中學學位比12-13年少。

作者: rinarina    時間: 18-12-29 23:34

LingChiBaBa 發表於 18-12-29 23:01
Remind返小小資料。

除咗13-14畢業生較12-13年多外,13-14年是2-1-1/1-1-1的第2年,整體中學學位比12-13 ...
什麼是2-1-1/1-1-1?
作者: mykate    時間: 18-12-29 23:37

rinarina 發表於 18-12-29 23:34
什麼是2-1-1/1-1-1?

當年教育署推出的全港官津中學減派方案

作者: fefemom    時間: 18-12-30 10:21

手上只有較舊的資料,因看不到LingChiBaba's 相片,不知是否重覆了。

圖片附件: 1546136645451.JPEG (18-12-30 10:24, 57.86 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgwOTQ0fDExMDE0YzYxfDE3MTc2MzQwMDF8MA%3D%3D

圖片附件: Screenshot_20181230-102345_CamScanner.JPEG (18-12-30 10:24, 93.1 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgwOTQ5fDYwYjVmMzg2fDE3MTc2MzQwMDF8MA%3D%3D

作者: LingChiBaBa    時間: 18-12-30 14:08

fefemom 發表於 18-12-30 10:21

無重複。不過08-09畢業應該係3班,06-07畢業先係4班。

作者: fefemom    時間: 19-1-1 12:02

LingChiBaBa 發表於 18-12-30 14:08
無重複。不過08-09畢業應該係3班,06-07畢業先係4班。

你心水清,我見畢業人數12x, 14x 以為4班,只有07-08 是4班。原來以前3班到畢業都12x人,和現在4班人數相約。

作者: gigiyyc    時間: 19-1-1 12:09

mcl203 發表於 18-12-29 14:39
其實我小朋友好多年前都決定入聖嘉勒小,連學費書簿費都交左,只係估唔到仲有最後~~~

我小朋友有朋友 ...

請問你小朋友最後邊一間令你放棄聖嘉勒

作者: mcl203    時間: 19-1-1 19:59

gigiyyc 發表於 19-1-1 12:09
請問你小朋友最後邊一間令你放棄聖嘉勒

佢去左有直屬既津小~

作者: Poyau    時間: 19-10-6 01:22

2019年4班升中 成績依然亮麗
跟hkpapa名單 101人(90.2%)升B2A-1
另外10人B2(8.9%) 得1人B3(0.9%)
以上不包括1人cdnis同5人海外升學

https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

作者: baby_jkk    時間: 19-10-6 16:43

mykate 發表於 18-12-29 18:58

唔係近8成半 band 1中學嗎?

係,派得好好!我都想我仔學校派得咁好

作者: babysharky    時間: 19-10-8 11:30

作者: Poyau    時間: 19-10-8 13:30

babysharky 發表於 19-10-8 11:30
中下遊點解唔升返聖心中學?

今時唔同住日
自2015年起開放自行學位申請

名校聖心突撤直升保證
開放中一學位自行分配
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141210/mobile/bkn-20141210202615636-1210_00822_001.html

作者: sheffield    時間: 19-10-9 20:20

babysharky 發表於 19-10-8 11:30
中下遊點解唔升返聖心中學?

因為唔敢博,驚返唔到,跟住就唔知碌咗去邊間。亦都有覺得去到都讀得太辛苦,不如搵間適合自己嘅。其實如果呢六年小學覺得辛苦嘅小朋友,再上書院都會慘,好fed up. 今年比較後嗰啲都去到唔錯嘅直資,比着大家都會先take offer唔想博,又會認為讀得更加開心輕鬆。

作者: c94905138    時間: 19-10-28 00:58

中學千祈唔好讀,師資好X,不斷摧毀小朋友學習興趣,包你同小朋友都後侮一生!! 入去真係要後果自負!! 唔信問下現時家長,相信冇一個會推薦。
作者: Poyau    時間: 19-10-28 18:45

c94905138 發表於 19-10-28 00:58
中學千祈唔好讀,師資好X,不斷摧毀小朋友學習興趣,包你同小朋友都後侮一生!! 入去真係要後果自負!! 唔信 ...

請問可否分享多些關於師資

作者: fionaytwong    時間: 19-10-28 18:49

回覆 c94905138 的帖子

可以講多少少嚟聽下嗎?
作者: c94905138    時間: 19-10-28 20:13

Poyau 發表於 19-10-28 18:45

請問可否分享多些關於師資

唔想講喇,因為呢期好流行文革式批鬥, 費事畀啲玻璃心針對, 而且我個女已經轉咗學校喇, 你最好搵一啲現在讀緊的家長問一問你就知道㗎啦。

作者: LingChiBaBa    時間: 19-10-28 22:11

c94905138 發表於 19-10-28 20:13

如果學校不適合,離開會是最好的選擇。
作者: sheffield    時間: 19-10-31 15:11

咩學校都有人鍾意有人唔鍾意,能力同性格夾到學校就如魚得水,唔夾唔適合,小朋友就好慘慘了。好幸運,我女6年碰到的都是好老師,只返左2個月中學但已返左小學2次去探老師了。by the way, 我前兩日至同ex 私小家長傾開讚私小黃修女改用進展性評估代替一般測考週。好多中學都有密集式quiz and test等,私小女上到中學好快已適應了,因為同小學差不多。每次範圍唔多,習慣溫下書。
作者: LingChiBaBa    時間: 19-10-31 18:33

sheffield 發表於 19-10-31 15:11
咩學校都有人鍾意有人唔鍾意,能力同性格夾到學校就如魚得水,唔夾唔適合,小朋友就好慘慘了。好幸運,我女 ...

囡囡是上了書院還是去了其他中學?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5