教育王國

標題: 聖羅撒書院自行 [打印本頁]

作者: ATMW227    時間: 19-1-5 22:10     標題: 聖羅撒書院自行

聖羅撒書院自行有50個位,想問問自行多不多收外來生或收聖羅撒小學多,因沒有去聽簡介會,想問問簡介會有冇講,和面試是什麼形式進行,THX
作者: 熱媽    時間: 19-1-5 22:21

回覆 ATMW227 的帖子

應該想收外來生先,直屬位都夠比小學部D學生用。如囡囡適合書院/書院適合囡囡,不防一試。
作者: ATMW227    時間: 19-1-5 22:28

回覆 熱媽 的帖子

THX,想問問自行INTERVIEW 是否個人和小組討論和大約問什麼問題,大約幾多個爭一個位,可否PM我,MANY THX
作者: kirstyau    時間: 19-1-5 22:32

ATMW227 發表於 19-1-5 22:10
聖羅撒書院自行有50個位,想問問自行多不多收外來生或收聖羅撒小學多,因沒有去聽簡介會,想問問簡介會有冇講, ...

我諗除非直小考好頭先會自行收,但通常頭個堆自行都外試多,基本直屬位都收得哂,唔洗自行收。band1外來生入紙應該都好大機會。

作者: 熱媽    時間: 19-1-5 22:35

回覆 ATMW227 的帖子

真係幫你唔到,我唔清楚外來生點面試,只知小學部係用小組形式見。
作者: 小飛亞    時間: 19-1-5 23:17

外來生面試是單獨見校長或副校長的,會用英語面試首先會畀一編英文文章小朋友睇然後問問題,另外會用粤語問ㄧ些日常問題。家長可選擇陪小朋友入內面試(面試過程不會問家長問題的)或在外面等。

作者: limehouse    時間: 19-1-6 13:29

阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目……問了一條數學題、粵語又傾一陣,大約15分鐘。
作者: hopelo    時間: 19-1-6 14:54

limehouse 發表於 19-1-6 13:29
阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目…… ...
咁簡單面試,應該看成績及全港排名為收生準則
作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 15:02

limehouse 發表於 19-1-6 13:29
阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目…… ...

想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有冇得博。

作者: kirstyau    時間: 19-1-6 15:22

ktdanielli 發表於 19-1-6 15:02
想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有 ...

一定有機會,但荃灣返沙田都幾遠。

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 15:49

kirstyau 發表於 19-1-6 15:22

一定有機會,但荃灣返沙田都幾遠。

機會有多大呢?如果細的話,就不想浪費了自行這個機會。荃灣去沙田是ㄧ程車,又不會塞車,都幾方便。

作者: christy2011    時間: 19-1-6 15:53

回覆 ktdanielli 的帖子

會晤會考慮聖母玫瑰?好似近些兼機會高d

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 15:59

christy2011 發表於 19-1-6 15:53

會晤會考慮聖母玫瑰?好似近些兼機會高d

原因是? 聖母玫瑰個頭都幾靜。

作者: christy2011    時間: 19-1-6 16:05

近荃灣兼成績要求俾srl底少少入機會梗大

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 16:06

christy2011 發表於 19-1-6 16:05

近荃灣兼成績要求俾srl底少少入機會梗大

但心儀聖羅撒呢!

作者: 小飛亞    時間: 19-1-6 16:10

其實無話機會大唔大,要睇小朋友面試時能否表現突出,因為自行面試得嘅大部分都是Bl生,成績大概相約。
作者: christy2011    時間: 19-1-6 16:11

如心儀就揀依間,晤需要考慮太多
作者: limehouse    時間: 19-1-6 16:21

想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有 ...

你囡囡成績似乎好好,應該大機會,書院鍾意收英文好嘅女仔(因為學校英文讀早半年、通識用英文敎、亦有英國文學),英文好會較易適應,所以如果囡囡英文好應該自行入冇問題。其實書院本身收生有客觀困難(佢唔係top女校、沙田好多好嘅B1校、只收女仔、傳聞好嚴好恐怖...),唔係好多人鍾意揀佢,所以如果本身係B1成績應該唔係咁難入

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 16:32

limehouse 發表於 19-1-6 16:21
你囡囡成績似乎好好,應該大機會,書院鍾意收英文好嘅女仔(因為學校英文讀早半年、通識用英文敎、亦有英國 ...

多謝分析,個囡英文都唔差,小ㄧ至小六英文都是9X,從未失過手,佢想讀返天主教中學,我個頭冇乜。

作者: kirstyau    時間: 19-1-6 16:37

ktdanielli 發表於 19-1-6 16:32
多謝分析,個囡英文都唔差,小ㄧ至小六英文都是9X,從未失過手,佢想讀返天主教中學,我個頭冇乜。
...

上智會試嗎?

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 16:54

kirstyau 發表於 19-1-6 16:37
上智會試嗎?

不敢高攀.

作者: kirstyau    時間: 19-1-6 17:33

ktdanielli 發表於 19-1-6 16:54
不敢高攀.

因為HTC前校長多次強調要英文好,英文好有優勢。

以你女名次及英文好,如面試SRL對答正常,應該機會都好大。

利申,阿女係直小。

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 17:51

kirstyau 發表於 19-1-6 17:33

好多謝分析。

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 18:02

kirstyau 發表於 19-1-6 17:33

不好意思問多句,聖羅撒返放學的時間是?另要唔要ㄧ體ㄧ藝制服團體要參加?

作者: kirstyau    時間: 19-1-6 18:10

ktdanielli 發表於 19-1-6 18:02
不好意思問多句,聖羅撒返放學的時間是?另要唔要ㄧ體ㄧ藝制服團體要參加?
...

咁就唔清楚,因細既未升中。前面有書院家長可以請教佢地

作者: 小飛亞    時間: 19-1-6 18:19

8:05am前返到學校、夏令放學2:45pm、冬令3:35pm放學另課外活動自由參加制服團隊有聖約翰救傷隊。
作者: limehouse    時間: 19-1-6 18:19

我都覺得樓主自1可試上智
作者: limehouse    時間: 19-1-6 18:27

所謂Compulsory只有四個星期一次嘅課外活動, 視乎你玩咩(都有制服團隊),阿女玩English club。 之前有玩籃球隊,一星期一次,後尾drop咗,學校好彈性,冇强制玩咩樂器/體育。
作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 18:31

小飛亞 發表於 19-1-6 18:19

8:05am前返到學校、夏令放學2:45pm、冬令3:35pm放學另課外活動自由參加制服團隊有 ...

夏令時間由幾時至幾時?

作者: ktdanielli    時間: 19-1-6 18:33

limehouse 發表於 19-1-6 18:19
我都覺得樓主自1可試上智

校级頭5,我就博啫。

作者: elbar    時間: 19-1-6 18:51

ktdanielli 發表於 19-1-6 18:33
校级頭5,我就博啫。

蕭明 / 玫瑰

作者: ktdanielli    時間: 19-1-7 09:32

elbar 發表於 19-1-6 18:51
蕭明 / 玫瑰

玫瑰冇供報DSE 成績,唔係好透明。

作者: wega    時間: 19-1-7 11:02

ktdanielli 發表於 19-1-6 18:31
夏令時間由幾時至幾時?

通常開學頭兩個禮拜,及5月中之後

作者: Ktfk    時間: 19-1-7 11:18

ktdanielli 發表於 19-1-7 09:32
玫瑰冇供報DSE 成績,唔係好透明。

聖母玫瑰

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3721071&extra=page%3D1

4+ (中/英/數/常)

53.4% / 58.6% / 69% / 54.3%

平均 58.825% ( band 1B)

作者: ktdanielli    時間: 19-1-7 11:18

wega 發表於 19-1-7 11:02
通常開學頭兩個禮拜,及5月中之後

Thanks

作者: 417bbs    時間: 19-1-9 07:12

小飛亞 發表於 19-1-6 18:19

8:05am前返到學校、夏令放學2:45pm、冬令3:35pm放學另課外活動自由參加制服團隊有 ...

想問學校活動多嗎?會不會只著重讀書?

作者: Bigtaoc123    時間: 19-1-9 07:21

ktdanielli 發表於 19-1-6 15:49

機會有多大呢?如果細的話,就不想浪費了自行這個機會。荃 ...

有無諗過蕭明 ?

作者: ktdanielli    時間: 19-1-9 07:23

Bigtaoc123 發表於 19-1-9 07:21
有無諗過蕭明 ?

原因是?

作者: conly    時間: 19-1-9 08:51

樓上媽媽囡囡咁好成績SRL一定收啦! 我囡61/162 & 46/160 學校話佢B1B, 但我成日覺得佢係B1C, 好驚嘥咗個機會, 我哋小學每年都有70-80人派B1, 是否值得一博?
作者: sukitelfold    時間: 19-1-9 09:09

conly 發表於 19-1-9 08:51
樓上媽媽囡囡咁好成績SRL一定收啦! 我囡61/162 & 46/160 學校話佢B1B, 但我成日覺得佢係B1C, 好驚嘥咗個機 ...

咁不可能有band 1B喎

作者: conly    時間: 19-1-9 09:11

所以我好驚囉
作者: Bigtaoc123    時間: 19-1-9 18:57

ktdanielli 發表於 19-1-9 07:23
原因是?

兩間都係天主教女校,蕭明dse成績有過之而無不及,就近入學,選蕭明方便。

作者: Bigtaoc123    時間: 19-1-9 19:00

sukitelfold 發表於 19-1-9 09:09
咁不可能有band 1B喎

有d學校級90幾都係B1。

作者: Bigtaoc123    時間: 19-1-9 19:03

kirstyau 發表於 19-1-6 16:37
上智會試嗎?

同區自行比較小,外區多,值得諗。

作者: ktdanielli    時間: 19-1-9 19:19

Bigtaoc123 發表於 19-1-9 18:57
兩間都係天主教女校,蕭明dse成績有過之而無不及,就近入學,選蕭明方便。
...

多謝意見。聖英文好蕭中文好。整體差不多。咁就自ㄧ蕭自二聖。聖就ㄧ程巴士,蕭係山上要地鐵轉巴士,時間差不多。

作者: 熱媽    時間: 19-1-9 19:23

回覆 Bigtaoc123 的帖子

雖也是天主教中學,蕭明收的根本全是B1囡,坦‍‍白程度相約容易教D。聖羅撒收的有B1及B2自己友,但大家D‍SE出的成績就差不多,這就是分別。
作者: lamjane82    時間: 19-1-9 20:00

聖母玫瑰深數,聖羅撒深英文(高1班書),蕭明深中文,3間都有熟人讀過

姪女讀聖羅撒小學,因為住市區,唔想直升聖羅撒中學,考聖母玫瑰得左,記得聖母玫瑰校長話佢地深數,最後姪女去左更top女校,畢竟聖母玫瑰,聖羅撒同最top啲女校,如St.Mary,DGS有差距,佢話聖羅撒中學好變態,S.1-6唔凖出街食飯,掛個公仔係書包都唔凖,又嚴又煩又晤係最好,連沙田d人都麻麻地佢

有friend個女讀過蕭明,深中文,佢蕭明S.1-3頭3名,中四去左U.K.讀boarding school,又係麻麻地蕭明
作者: limehouse    時間: 19-1-9 20:36

lamjane82 發表於 19-1-9 20:00
聖母玫瑰深數,聖羅撒深英文(高1班書),蕭明深中文,3間都有熟人讀過

姪女讀聖羅撒小學,因為住市區,唔想直升 ...

小女宜家响聖羅撒讀中二,剛剛問佢,佢話佢好多同學書包都掛公仔,阿女自己都掛咗隻史迪仔,從來冇出事喎。至於唔比出去食飯,老實講學校附近冇咩好食,第—城又遠。學校其實都安排得唔錯,除咗可訂飯,小食部都有lunch提供,有簡單飯、車仔麺都有,阿女話响學校食,食完同朋友倾下計,做下自己野仲好,好過出去又迫又熱又趕。
反而阿女有時假期前嘅星期五or放半晝時放學都會同dclose d嘅同學出去食lunch行—陣街先番屋企,學校亦冇話唔比著住校服周街行。
如果你有去沙田市中心/又—城/第一城,有時都會見到聖羅撒d女仔,完全唔覺佢地係—群被變態學校控制下嘅學生喎,同普通女仔—樣,不過就斯文嘅。

作者: kirstyau    時間: 19-1-9 20:37

咁有能力去更Top中學人之常情! 我夠想阿女去神校,收先得架。每間學校都有佢存在價值,大家都係搵緊合適自己仔女既中學吧!同埋何謂最好?IS LS都有排爭論,唔好講話跳出香港。

作者: gigiyyc    時間: 19-1-9 20:51

limehouse 發表於 19-1-9 20:36
小女宜家响聖羅撒讀中二,剛剛問佢,佢話佢好多同學書包都掛公仔,阿女自己都掛咗隻史迪仔,從來冇出事喎 ...

我以前個書包都勁多公仔

作者: limehouse    時間: 19-1-9 20:56

gigiyyc 發表於 19-1-9 20:51
我以前個書包都勁多公仔

所以傳聞好可怕

作者: wega    時間: 19-1-9 21:01

limehouse 發表於 19-1-9 20:56
所以傳聞好可怕

小女都係st rose學生, 書包都有掛公仔, 都ok 冇事喎

作者: sukitelfold    時間: 19-1-9 21:16

Bigtaoc123 發表於 19-1-9 19:00
有d學校級90幾都係B1。

但網友話70-80人《派》入band 1喎,70-80人未扣符碌band 2執雞入band 1,對上幾年好多人執雞入band 1呀,70-80人扣20個假band 1就差不多了!

咁網友考50-60名,點可能band 1b呢?

作者: limehouse    時間: 19-1-9 21:18

417bbs 發表於 19-1-9 07:12
想問學校活動多嗎?會不會只著重讀書?
活動好多,任君選擇,只可以話學校唔太重視學界獎項。
作者: limehouse    時間: 19-1-9 21:39

真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使你係band2成績。上面仁兄個姪女,佢因住址問題,不繼續上書院,轉讀其他中學,之後更上—層樓(恭喜哂)。但,有冇諗過如果你姪女不幸成績只有B2, 聖羅撒係唔會放棄你,會比你上自己書院,會再盡力幫你
作者: ktdanielli    時間: 19-1-9 21:49

小女宜家响聖羅撒讀中二,剛剛問佢,佢話佢好多同學書包都掛公仔,阿女自己都掛咗隻史迪仔,從來冇出事喎 ...

所有天主教女校既傳聞都係差唔多,冇乜新意,可以不需理會。

作者: 熱媽    時間: 19-1-9 21:51

回覆 limehouse 的帖子

好鬼贊同你的講法,書院真係唔理你咩B1定B2料,都盡力幫你搶救每一位囡囡。
作者: 我掛念嫲嫲    時間: 19-1-9 22:13

請問你囡囡係小學直升定其他小學考/派入去?
知唔知自行上兩年多少一報?
all in 嗎?如b1b-c 成績…無特異功能唔知有無機會

作者: anitawong21    時間: 19-1-9 22:37

我記得呀女幼稚園時,老師叫佢唔好掛公仔響書包,話上樓梯時,怕排後面個同學手痕搞個公仔,好容易拉跌佢。之後小學、中學都冇聽過話唔準掛公仔喎

至於出外午膳!其實佢哋得一個鐘頭時間食飯咋,老師經常遲放,而且最近可以食飯地方都要行十分鐘,未計午膳時間要等位。我個女話你請我都唔出去,最好你拎埋碗飯上課室俾佢

作者: limehouse    時間: 19-1-9 22:43

我掛念嫲嫲 發表於 19-1-9 22:13
請問你囡囡係小學直升定其他小學考/派入去?
知唔知自行上兩年多少一報?
all in 嗎?如b1b-c 成績…無特 ...
阿女係校外生。抱歉,不清楚多小人報。
睇番書院website話會儘量安排所有學生参加面試。
書院自行應該主要睇成績,如英文好就更好,因為佢英文讀早一年,通識用英文敎

作者: limehouse    時間: 19-1-9 23:00

熱媽 發表於 19-1-9 21:51

好鬼贊同你的講法,書院真係唔理你咩B1定B2料,都盡力幫你搶救每一位囡囡。 ...
咁啱宜家有條link講緊某校連自己band one成績D女都唔收
作者: 我掛念嫲嫲    時間: 19-1-10 10:10

limehouse 發表於 19-1-9 22:43
阿女係校外生。抱歉,不清楚多小人報。
睇番書院website話會儘量安排所有學生参加面試。
書院自行應該主要 ...

唔該曬   

作者: ejb-2007    時間: 19-1-10 10:20

limehouse 發表於 19-1-9 21:39
真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使 ...

絕對同意!
親生囡都唔要,點教學生去愛!
唔通教呀囡唔好同成績差的同學仔玩

如果間學校可以陪養到任何小朋友都做到一個band1 的學生,咁先至叫做勁喎!

作者: little_yolky    時間: 19-1-10 11:39

ktdanielli 發表於 19-1-6 18:33
校级頭5,我就博啫。
今次死定了, 阿女無級頭5..............
作者: hkpapa852    時間: 19-1-10 11:53

limehouse 發表於 19-1-9 23:00
咁啱宜家有條link講緊某校連自己band one成績D女都唔收
個間都唔係第一年咁做啦! 近三年都係咁, 所以近年小學部先多人跳船

作者: apple1990    時間: 19-1-10 12:13

天主教蕭明如何?
作者: ktdanielli    時間: 19-1-10 12:33

apple1990 發表於 19-1-10 12:13
天主教蕭明如何?

多謝意見。

作者: limehouse    時間: 19-1-10 14:01

hkpapa852 發表於 19-1-10 11:53
個間都唔係第一年咁做啦! 近三年都係咁, 所以近年小學部先多人跳船
朋友比我精明,個女又叻,今年考中學全選"神校",佢都冇揀“個間“,佢話佢哋呢幾年DSE成績都唔太好,我冇特別研究,究竟係咪?
作者: hkpapa852    時間: 19-1-10 14:19

limehouse 發表於 19-1-10 14:01
朋友比我精明,個女又叻,今年考中學全選"神校",佢都冇揀“個間“,佢話佢哋呢幾年DSE成績都唔太好,我冇 ...
個間中學, DSE成績由2014年開始一直下跌, 到今年止跌回升

作者: 奥脫福    時間: 19-1-10 14:23

limehouse 發表於 19-1-9 20:56

所以傳聞好可怕

偏偏EK甚多傳聞,仲講到似層層。。。真係外人聽到會嚇死,但
局內人聽到會笑死!

所以看任何文章都要小心判斷!

作者: limehouse    時間: 19-1-10 14:38

hkpapa852 發表於 19-1-10 14:19
個間中學, DSE成績由2014年開始一直下跌, 到今年止跌回升

咁似乎佢哋方針係啱,不過係同“敎會辦學精神”背道而馳,校監係修女,佢仲好“親身”參與,唔係“行嚟行去”。不過D女真係好傷,阿女宜家有個同學係 “受害人”,直言話好憎阿女間小學(因為個間好鍾意收),令到D細路有D咁嘅心態,真係無言
作者: limehouse    時間: 19-1-10 14:42

奥脫福 發表於 19-1-10 14:23
偏偏EK甚多傳聞,仲講到似層層。。。真係外人聽到會嚇死,但
局內人聽到會笑死!

今朝咁啱同奶奶飲茶,聽佢講是非,又話聽阿邊個個邊個講.....d口吻不禁令我諗起EK d 人,心裡暗笑之餘有點無奈。
作者: ejb-2007    時間: 19-1-10 15:18

hkpapa852 發表於 19-1-10 14:19

車!淨係收叻既學生,DSE成績實靚啦⋯⋯

作者: 奥脫福    時間: 19-1-10 15:33

limehouse 發表於 19-1-9 21:39

真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使你係band2成績。上面仁兄個姪女,佢因住址問題,不繼續上書院,轉讀其他中學,之後更上—層樓(恭喜哂)。但,有冇諗過如果你姪女不幸成績只有B2, 聖羅撒係唔會放棄你,會比你上自己書院,會再盡力幫你

咁先至係一間教好 學生 的學校。

上個月有機會親口問左阿仔學校的中學部校長幾條問題(其實我經常都會
趁有機會問校長問題):

SJC中一入學簡介會: #11

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3565036&page=1#pid45608704

九華中三選科家長會: #74

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3243594&page=4#pid42651258

返番正題先:我問中學部潘校長叩門位主要收什麼同學,他很爽快地回答
:小學部派不入的B3同學!唔知同天主教學校是否有關,但中學部確是
十分眷顧小學部上來的同學。

作者: ktdanielli    時間: 19-1-10 15:41

limehouse 發表於 19-1-10 14:38
咁似乎佢哋方針係啱,不過係同“敎會辦學精神”背道而馳,校監係修女,佢仲好“親身”參與,唔係“行嚟行 ...

天主教不多真資學校,唔多唔少同佢地起初到港要普羅大眾要接受教育有關,所以好欣賞ㄧ啲老牌天主教學校唔轉真資,事實上他們有條件有客源。可惜時代變了,價值觀也變了 , 好多都想轉真資。

作者: limehouse    時間: 19-1-10 16:05

ktdanielli 發表於 19-1-10 15:41

天主教不多真資學校,唔多唔少同佢地起初到港要普羅大眾 ...
啱啱都去睇下佢地website, Sister 原來仲係小學校長(因為之前聽過中學seminar,知係中學校監),其實佢自己一手培育出嚟嘅學生,唔明點解佢可以咁恨心,如果成績唔得就話啫,人哋明明ok,你都唔要人就真係有D那個!

作者: limehouse    時間: 19-1-10 16:08

奥脫福 發表於 19-1-10 15:33

其實以我所知書院中段不断有學生讀唔掂離開,今年阿女都話有三個讀完中一走咗(當然亦可能有其他原因),但起碼比機會佢上中學囉
作者: limehouse    時間: 19-1-10 16:15

奥脫福 發表於 19-1-10 15:33
“小學部派不入的B3同學!"唔知同天主教學校是否有關,但中學部確是
十分眷顧小學部上來的同學。
好勇敢亦好欽佩(真心毛筒有點棟一棟,鼻子酸一酸)

作者: ejb-2007    時間: 19-1-10 16:33

limehouse 發表於 19-1-10 16:08
其實以我所知書院中段不断有學生讀唔掂離開,今年阿女都話有三個讀完中一走咗(當然亦可能有其他原因),但 ...

咁學校程度深,有人跟唔上,好正常。
但中學課程同小學分別好大,小朋友也長大了,可能小學的叻豬識應唔到,慢慢變到跟唔到。亦可能小朋友突然開竅,讀得很開心。
所以最起碼,中學冇嫌棄自己囡,比機會佢地發揮!

作者: gigiyyc    時間: 19-1-10 16:55

limehouse 發表於 19-1-10 14:38
咁似乎佢哋方針係啱,不過係同“敎會辦學精神”背道而馳,校監係修女,佢仲好“親身”參與,唔係“行嚟行 ...

好奇一問,你女同學係自行定統一派位
如果自行,應該成績唔差SRL先收,如果佢自行入SRL,咁難怪佢心中有刺
除非轉校網,如果唔係嗰間校網應該無得揀SRL

作者: limehouse    時間: 19-1-10 17:14

gigiyyc 發表於 19-1-10 16:55

好奇一問,你女同學係自行定統一派位

我又冇諗到咁詳盡

作者: limehouse    時間: 19-1-10 17:17

ejb-2007 發表於 19-1-10 16:33
咁學校程度深,有人跟唔上,好正常。
但中學課程同小學分別好大,小朋友也長大了,可能小學的叻豬識應唔到 ...
係吖,其實除非好top嗰班,有時B1/B2一線之差,細路D野好難講
作者: 熱媽    時間: 19-1-10 17:31

書院有班有經驗嘅老師,唔理你係B1定B2生,初中時中英數利用小班教學令同學們打穩個底,再谷上去令大家係DSE中摘到小星星,雖然未必多,不過已令家長們滿意。
作者: conly    時間: 19-1-10 17:55

究竟書院e+係咩banding, 我怕太進取
作者: kirstyau    時間: 19-1-10 18:07

conly 發表於 19-1-10 17:55
究竟書院e+係咩banding, 我怕太進取

你當1B啦。始終沙田多英中,小學讀開男女校,唔多沙田女仔自行首選女校,另九龍人又太多選擇,唔洗走入沙田讀。所以覺得band1加英文好機會好大。

作者: kirstyau    時間: 19-1-10 18:15

熱媽 發表於 19-1-10 17:31

書院有班有經驗嘅老師,唔理你係B1定B2生,初中時中英數利用小班教學令同學們打穩 ...

書院DSE算有交代,話哂收哂band2親生女。

大女讀緊個間全收band1生,成績好某程度上係應該,可惜近年都跌左。

有直屬小學而中學要keep到band1成績,真係得來不易,學校同同學都付出好大努力先有,所以唔可以怪校長一黎就講讀書。

作者: lamjane82    時間: 19-1-10 21:30

我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係楊校長年代走左!

聖羅撒小學因住址問題去報其他好中學好多,e.g.上智

我姪女無諗過band2,人地幼稚園已經考第一,無諗過呢個問題,你係佢我相信你都唔會上聖羅撒中學,一早起身轉2,3程車,你估唔辛苦?

作者: kirstyau    時間: 19-1-10 21:57

lamjane82 發表於 19-1-10 21:30
我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係 ...

冇人話你姪女band2生,只係話一個細路入去小學都未知頭定尾,咁一個唔好彩自己小朋友band2,書院都一定收埋,唔會拒諸門外(亦可以話冇得拒 )。

亦冇人話你姪女有問題,人望高處好正常。利申我大都冇直上。

作者: limehouse    時間: 19-1-10 22:12

真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使你係band2成績。上面仁兄個姪女,佢因住址問題,不繼續上書院,轉讀其他中學,之後更上—層樓(恭喜哂)。但,有冇諗過如果你姪女不幸成績只有B2, 聖羅撒係唔會放棄你,會比你上自己書院,會再盡力幫你。

不如睇多次,以免引起誤會
作者: gigiyyc    時間: 19-1-10 22:28

lamjane82 發表於 19-1-10 21:30
我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係 ...

我係馮修女,蕭校長年代嘅產品
嗰位老師,我掛野喺書包又無比佢捉過,
但裙長,襪頭佢真係好鍾意捉,
我地都無估過佢最後會離開書院

作者: carolnlk    時間: 19-1-10 23:51     標題: 回覆樓主

我大囡喺st rose書院讀緊F.2,細囡喺st rose小學讀緊P.6,佢哋由讀st rose幼稚園開始已經有掛公仔喺書包,從來都冇老師話唔俾掛喎,只係大囡喺小學時有老師提醒過學生唔好掛太大隻呀(emoji)

頭先問大囡學校嚴唔嚴,老師惡唔惡?佢話除咗訓導主任較惡外,其餘老師都算好nice,一啲都唔覺學校嚴喎。上年開始中六學生已經可以出街食午餐,但係佢話極少中六姐姐出去食,一來覺得出去遠,二來佢地好怕學校門口條路,冇遮冇掩,好曬(emoji)

其實佢兩個小五小六時已經話唔讀其他中學,一定要升去st rose書院,佢地都話要同同學一齊讀,好多friend! 所以都冇報其他中學,始終係佢地自己讀書,自己決定。

作者: carolnlk    時間: 19-1-10 23:54     標題: 回覆樓主

其實st rose 小學應該唔算好多band 2學生,記得大囡六年級時好似有118人,有家長問過副校長,大約有幾多Band 1同Band 3學生,佢好隱晦咁話,如果你囡囡考八十幾,應該極大機會係Band 1。至於Band 3,佢話好坦白講每年都有,但一隻手數得哂,唔知真唔真!

今年到細囡,副校長再三提醒家長,若果自行唔揀st rose 書院的話,都唔緊要,但記得一定要揀同書院同級或比書院程度高的中學,就算喺小學排名較後的都一樣,佢話出到去都唔會差。副校長仲同學生講,自行唔好揀九龍塘某間中學住(多數人認為Band 2頭嗰間),佢話大抽獎先揀佢都一定唔會遲。

作者: carolnlk    時間: 19-1-10 23:56     標題: 回覆樓主:

其實佢兩個都好鍾意st rose,大囡有時間都會同啲同學返去小學探老師。唯一佢地唔太like嘅就係學校每日嘅功課比較多,間唔中會做到好夜(emoji)唔知係咪佢地做功課做得慢呢!

作者: wawa70    時間: 19-1-11 00:43

1請問有沒有其他國籍的學生?2還有精英班教的東西和普通班有沒有分別?
3成績較好的學生多數是外來生?還是聖小升上來的學生?

作者: 熱媽    時間: 19-1-11 06:57

回覆 wawa70 的帖子

我聽今年D  S1師姐講:-
今年精英班有半數是聖小上‍‍的〈精英班是用PS1和另外一次分班試成績分〉,教材其實差不多只係佢地教快咗,默測功課比普通班多D。上次考試級一又非出自精英班喎,証明咗只要努力普通班慢慢教,一樣可以追上去。

作者: 417bbs    時間: 19-1-11 07:08

carolnlk 發表於 19-1-10 23:56
其實佢兩個都好鍾意st rose,大囡有時間都會同啲同學返去小學探老師。唯一佢地唔太like嘅就係學校每日嘅功 ...

做功課太約做幾小時?中一中二會不會無咁忙?是否中三開始才多?

作者: 417bbs    時間: 19-1-11 08:32

carolnlk 發表於 19-1-10 23:56
其實佢兩個都好鍾意st rose,大囡有時間都會同啲同學返去小學探老師。唯一佢地唔太like嘅就係學校每日嘅功 ...

我希望中一、二都可以有直間比女兒及發展下自己興趣,中三以後功課忙都合理,但希望中學首兩年可以有空間玩下,學下其他興趣

作者: 熱媽    時間: 19-1-11 08:50

回覆 417bbs 的帖子

坦白,要睇番自己囡囡和你嘅要求啦。我識有D師姐唔多補習(有D直頭無補),成績中上,仲有時間睇書,玩樂器跳吓舞。有D師姐就日做夜補咁,為的係追家長要求‍‍明名次。如果你同囡囡唔係要求太高,應該唔難應付書院D功課。

作者: conly    時間: 19-1-11 08:51

我還在十五十六, 亞囡成績一般我怕嘥咗個機會, 始終跨區有可能趺BANDING, 但亞女又鍾意, 煩死我
作者: 熱媽    時間: 19-1-11 08:59

回覆 conly 的帖子

做家長當然希望為囡囡選擇一間好中學,但書係佢讀,佢意願應該要尊重的。你咪比過自一佢决定囉,自二就要諗清諗楚。我都係咁,跟佢意願比機會佢博,博唔到就繼續直上,大家都開心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5