教育王國

標題: 中三真係要好努力 [打印本頁]

作者: 哈哈笑咯    時間: 19-1-7 17:46     標題: 中三真係要好努力

中三比中一和中二真的辛苦好多,除了讀既科目多了,又要為了中四選科可以揀到心目中科目,所以每次考試都要加倍努力溫習

作者: YolandaTam    時間: 19-1-7 18:11

哈哈笑咯 發表於 19-1-7 17:46
中三比中一和中二真的辛苦好多,除了讀既科目多了,又要為了中四選科可以揀到心目中科目,所以每次考試都要 ...

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地温中史,西史,英國文學

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-8 00:36

YolandaTam 發表於 19-1-7 18:11

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地 ...
我大仔就係咁,理科人之前中文、中史拉低晒,音樂、VA又麻麻,结果選科失敗唔夠人争。
好彩到细仔而家成績好好,完全唔驶擔心。

作者: lm251099    時間: 19-1-8 07:52

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 00:36
我大仔就係咁,理科人之前中文、中史拉低晒,音樂、VA又麻麻,结果選科失敗唔夠人争。
好彩到细仔而家成績 ...

同一理論,文科人對住理科嘢都會一樣無從入手,何況佢地吾會小學雞到為了破壞你選科而去(emoji)一此自己都不喜歡嘅科目掛。

作者: celialing    時間: 19-1-9 09:26

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地 ...
中國歷史真係好難攪, 佢又興趣唔大, 但又一定要背,真係好頭痛, 又無得唔讀
作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 12:59

celialing 發表於 19-1-9 09:26
中國歷史真係好難攪, 佢又興趣唔大, 但又一定要背,真係好頭痛, 又無得唔讀

中史未算最慘:雖然拉牛上樹,但至少死背都合格。
英國文學先攞命:千辛萬苦溫咗成個星期都唔合格,見佢真係有出力溫,但真係讀極都唔識。

作者: mcl203    時間: 19-1-9 13:14

你囡學校都要爭排名選科?~~~

作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 13:21

mcl203 發表於 19-1-9 13:14
你囡學校都要爭排名選科?~~~

一啲啲科啦,小女想揀物理,化學同地理再加 M2。
佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, 物理好似得30個位,地理好啲,聽聞70個位。萬一精英班多人揀物理,排名太後就揀唔到。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-9 13:24

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:21
佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, ...
好多學校phy位都開得唔多,我大仔當年都争唔倒phy. 所以细仔升中選校時我特别留意高中選修科安排。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 13:28

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-9 13:24
好多學校phy位都開得唔多,我大仔當年都争唔倒phy. 所以细仔升中選校時我特别留意高中選修科安排。
...

好彩小女讀嘅係女校,精英班總有堆人揀咗文科,而小女數學同科學都入到頭45名,所以有望爭吓。如果係男女校佢一定無法如願。

作者: mcl203    時間: 19-1-9 13:33

佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, ...

都好激烈~~~

作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 13:44

mcl203 發表於 19-1-9 13:33
都好激烈~~~

所以中三係辛苦同大壓力嘅一年。好彩佢睇得開,有第二選擇的: BAFS,  Economics,  Geography

作者: ilyrd    時間: 19-1-9 14:18

我就話應該中三上學期就要選定中四目標科目.然後升中四時只計算中三選科成績,其他非選科目只需合格便可,不計算成績.咁樣大家响中三就可以專攻目標科,其他合格便算.唔使中三要攻十幾科,讀到氣咳.
作者: celialing    時間: 19-1-9 14:34

我個女仲一啲都唔緊張, 激死
作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 14:46

celialing 發表於 19-1-9 14:34
我個女仲一啲都唔緊張, 激死

放心,正常的,小女係有少少杞人憂天。

作者: celialing    時間: 19-1-9 15:07

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:46
放心,正常的,小女係有少少杞人憂天。
希望佢到時知自己想點, 早點預備好, 怕到時先追就追唔切了
作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 15:23

celialing 發表於 19-1-9 15:07
希望佢到時知自己想點, 早點預備好, 怕到時先追就追唔切了

下學期老師會講,同學之間都會討論,到時唔到佢唔諗㗎啦。好多學校下學期佔分重過上學期,只要上學期唔係差得太離譜(例如想讀嗰科考全級最尾嗰四份一)應該追得切嘅。請支持年輕人加油!

作者: celialing    時間: 19-1-9 15:25

YolandaTam 發表於 19-1-9 15:23
下學期老師會講,同學之間都會討論,到時唔到佢唔諗㗎啦。好多學校下學期佔分重過上學期,只要上學期唔係 ...
多謝你鼓勵, 聽你講完無咁擔心, 最近都學習緊要放鬆一下, 加上佢青春期都無以前咁,你話咩就咩, 都唔到我唔放開
作者: mcl203    時間: 19-1-9 17:25

ilyrd 發表於 19-1-9 14:18
我就話應該中三上學期就要選定中四目標科目.然後升中四時只計算中三選科成績,其他非選科目只需合格便可,不 ...

S3上學期可以知道自己去向係有D難度,始終仲需要D時間去確認下~~~

作者: YolandaTam    時間: 19-1-9 19:04

mcl203 發表於 19-1-9 17:25
S3上學期可以知道自己去向係有D難度,始終仲需要D時間去確認下~~~

係呀,除非係嗰啲好似小女咁能力十分懸殊嘅人。唔少人其實好多科都差不多,成績好嘅更如是。加上而家選科自由咗,需要更長時間考慮。

作者: mcl203    時間: 19-1-9 19:21

YolandaTam 發表於 19-1-9 19:04
係呀,除非係嗰啲好似小女咁能力十分懸殊嘅人。唔少人其實好多科都差不多,成績好嘅更如是。加 ...

個人經驗,見自己小朋友S2還可,上到S3上學期分數又跌番,問佢係咪無興趣D分唔靚仔,佢話唔係,有興趣但分唔多好。問老師又話係喎,麻麻地,唔使理唔得就去補習,佢當年都係咁。兩老反思,咁即係點?揀錯一科最多drop,揀錯3科咪大㷛~~~

同小朋友傾完,去補習社傍住好唔好,但又辛苦D,用多半年望清楚岩唔岩先選科。過2星期去搵補習社,同負責人吹下水,佢話佢學校係咁喎,唔使驚唔使理,S4少左科一定得,又心諗,係真唔係?又同老師意見一樣。入左去唔得咪玩完。決定試一試去馬,又得喎,下學期好番晒,始終答題技巧都係有人提下好,認清楚先去選科穩陣D~

作者: little_yolky    時間: 19-1-11 10:51

lm251099 發表於 19-1-8 07:52
同一理論,文科人對住理科嘢都會一樣無從入手,何況佢地吾會小學雞到為了破壞你選科而去(emoji)一此自己都 ...
Personally覺得文科生讀理科嘢仲攞命, 文科嘢肯背肯讀都有D渣拿, 理科嘢唔明就真係企响度。不過, 好彩叫文科唔會咁多人同你爭。阿女話, 以後要選中史同歷史, 我同佢講, 咁你打橫行都得, 無人會同你爭。
作者: little_yolky    時間: 19-1-11 10:55

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:28
好彩小女讀嘅係女校,精英班總有堆人揀咗文科,而小女數學同科學都入到頭45名,所以有望爭吓。 ...
唔怪得HKpapa 建議阿女考女校, 原來男女校選科時女仔都好唔著數。
作者: mcl203    時間: 19-1-11 11:04

little_yolky 發表於 19-1-11 10:51
Personally覺得文科生讀理科嘢仲攞命, 文科嘢肯背肯讀都有D渣拿, 理科嘢唔明就真係企响度。不過, 好彩叫文 ...

除非你選男女校,否則雙史可能情況一樣多人爭~~~

作者: little_yolky    時間: 19-1-11 11:05

mcl203 發表於 19-1-11 11:04
吓? 乜唔係大家都鐘意理科咩????
作者: mcl203    時間: 19-1-11 11:08

little_yolky 發表於 19-1-11 11:05

強校生就搏到盡phychembiom1/2,主攻神科。部分中學係主攻入U,可以參考下佢地phychembiom1/2唔係咁多位,務求搶夠分入U就得,我估~~~

作者: gracelam    時間: 19-1-11 11:20

little_yolky 發表於 19-1-11 10:55
唔怪得HKpapa 建議阿女考女校, 原來男女校選科時女仔都好唔著數。

讀女校仲難爭, 級前嗰堆叻女爭理科讀, 之後嗰D爭文商讀。 想讀雙史, 男女校比較大機會讀到。

作者: little_yolky    時間: 19-1-11 11:40

gracelam 發表於 19-1-11 11:20

但唔係間間開雙史呀。
作者: mcl203    時間: 19-1-11 12:05

little_yolky 發表於 19-1-11 11:40
但唔係間間開雙史呀。

所以話女校難D囉,女校女生取向係偏向集中D,資源分配亦比較男女校昜分配D,開科會易D。可以留意下,部分女校女生理科成績幾好,係基於人數少,選修既都係前列生~~~

作者: lm251099    時間: 19-1-11 18:12

mcl203 發表於 19-1-11 11:04

吾使爭,我女果年雙吏被殺,無開。。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-12 13:20

little_yolky 發表於 19-1-11 11:05
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以前大好多。
作者: YolandaTam    時間: 19-1-12 13:59

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 13:20
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以 ...

係㗎
小女今次考 chem, 只有4份1人攞 75%以上, 更有近3份1人唔合格。老公睇過話份卷只係中上難度而已 ,如果男校應有4成或以上人攞高於75%喎。

作者: TwinWong    時間: 19-1-12 17:45

little_yolky 發表於 19-1-11 10:55

係 男女校理科女仔入到少到無10個
我fd 當年唔比佢細女上民生
因為佢家姐讀得好過佢都入唔到理科
細女去咗第二間 讀得輕鬆仲入到理科

作者: TwinWong    時間: 19-1-12 17:49

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 13:20
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以 ...

我囡當年個屆大部份同學都去理科班
所以名次后點的都難入理科
我囡就全部选科都相差一两分
佢就棄理入文科班 唔跟大隊
所以日日有得早瞓 因為無咁多SBA搞

作者: IloveJJ    時間: 19-1-13 08:03

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-13 12:30

IloveJJ 發表於 19-1-13 08:03
但其實所有學校都係按成績揀科,咁有咩分別呢?

係按成績,但有學校除了总成績外亦會加大選修科比重,不過呢類學校唔多,有啲開套餐有啲自由選擇,所以選校時都要了解多啲。甚至有網友提過佢學校修3X不能修M1,若到中三才知道就會進退兩難。
當然你會话现在先升中三年後都可能會變啦,但有樣幾重要嘅就係,已經预計到自己小朋友為理科人,咁就要找理科强及開理科班位多嘅學校,相反文科人就要睇请楚學校高中有冇開果啲科及强项再去選擇。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-13 13:04

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-13 12:30
係按成績,但有學校除了总成績外亦會加大選修科比重,不過呢類學校唔多,有啲開套餐有啲自由選擇,所以選 ...

大部分情況都係咁。惟有讀有中學部嘅小學,情況會比較複雜:一班人一齊等上中學部嗰陣,唔係咁多人有勇氣出去搏。

作者: MrBeast    時間: 19-1-16 12:34

倒想問下:學校不是以理或文科成績to assign 學生的嗎?為何以overall 成績?倒自己米?
作者: YolandaTam    時間: 19-1-16 12:49

MrBeast 發表於 19-1-16 12:34
倒想問下:學校不是以理或文科成績to assign 學生的嗎?為何以overall 成績?倒自己米? ...

唔係呀,係以總排名決定優先權。

作者: MrBeast    時間: 19-1-16 12:59

YolandaTam 發表於 19-1-16 12:49
唔係呀,係以總排名決定優先權。

咁樣若本身文科但揀左理科最後dse 成績唔好實在校和生都lose lose
至少都用不同比重去計選科總成績。

ps 身邊有個例子就正是數唔好但阿媽叫入精算,最後畢業唔到,e加做宅男

作者: YolandaTam    時間: 19-1-16 13:27

MrBeast 發表於 19-1-16 12:59
咁樣若本身文科但揀左理科最後dse 成績唔好實在校和生都lose lose
至少都用不同比重去計選科總 ...

所以有啲學校係會將某啲科乘大或只考慮某幾科
例如小女學校
chem: 英,數,chem
phy: 數, phy
如果合資格又選修嘅同學多於該科學額,總排名較高者先選。僧多粥少,有時都無計,因此為穩陣,要爭高排名。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-16 13:53

其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。而中三计算总成績方法都有比重,中、英、數科目一般都會放大,中英會X3,數X2,但此计法都頃重文科。
我很滿意小兒學校中三计分方法,中/英/數 X3,IS X2,其他科X1,唔會頃重文科,咁對理强文弱嘅學生較為公平。

作者: MrBeast    時間: 19-1-16 14:57

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-16 13:53
其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。 ...
一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不過因中史高分拉高總成績而入到理科就唔太make sense
作者: mcl203    時間: 19-1-16 15:38

MrBeast 發表於 19-1-16 14:57
一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不 ...

3X ~~~

又咁講,同2位老師傾過下,佢哋都話S3分數麻麻,並不等於S4,S4一集中會好得多~~~

作者: gracelam    時間: 19-1-16 15:42

一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不 ...

大部分中學係跟總平均分成績排名來分先後次序揀科, 即全級第一個揀科先, 如此類推。。。

以上例子因中史分數高拉高平均分, 咁該學生又特意揀理科的話, 咁佢科數學要好好, 同埋phy chem bio呢3科都要見得下人, 起碼唔炒, 否則揀理科(如果仲有位比佢揀)係自掘墳墓。

作者: little_yolky    時間: 19-1-16 16:30

YolandaTam 發表於 19-1-16 13:27
所以有啲學校係會將某啲科乘大或只考慮某幾科
例如小女學校
chem: 英,數,chem
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁俾A定B?
作者: YolandaTam    時間: 19-1-16 17:42

little_yolky 發表於 19-1-16 16:30
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁 ...

咦,係喎,等我叫阿女問吓先。多謝提醒!

作者: little_yolky    時間: 19-1-16 17:45

YolandaTam 發表於 19-1-16 17:42
咦,係喎,等我叫阿女問吓先。多謝提醒!
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭, 可以點玩法。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-16 17:48

little_yolky 發表於 19-1-16 16:30
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁 ...
通常都會以总分计,呢個情況正常應該B同學優先選擇。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-16 17:58

其實好難完美,唔少學校只會乘大中英主科,數可能只X2,咁對理強文弱嘅學生非有利。但明明文科叻嘅學生除非理科亦强,否則中四走去揀理科對自己都未必有好處。不過現今制度已經非理科或文科,文中有理或理中有文嘅選擇已比以往彈性大好多。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-16 18:06

little_yolky 發表於 19-1-16 17:45
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭,  ...

小女正担心俾中文拖累
佢有個同學仲慘,數理好小女啲啲,但中英文中西史都係中下。

作者: JJDBB    時間: 19-1-16 19:08

哈哈笑咯 發表於 19-1-7 17:46
中三比中一和中二真的辛苦好多,除了讀既科目多了,又要為了中四選科可以揀到心目中科目,所以每次考試都要 ...

我們中學任報,不計名次,所以見我件比S1不努力,S2又比S1 hea,S3比S2仲hea,連頭一個星期無夜車,無早起。

作者: MrBeast    時間: 19-1-16 19:11

mcl203 發表於 19-1-16 15:38
3X ~~~

又咁講,同2位老師傾過下,佢哋都話S3分數麻麻,並不等於S4,S4一集中會好得多~~~
諗深一層,我自己都是中五先開hill,可能咁仲有利
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-16 19:38

little_yolky 發表於 19-1-16 17:45
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭,  ...
同十項全能嘅同學爭,認命囉…
作者: October.    時間: 19-1-16 19:49

最容易揀錯科既係,中等成績,而本身文理成績都差不多,而走去讀全理科,到高中容易出事。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-16 19:57

gracelam 發表於 19-1-16 15:42
大部分中學係跟總平均分成績排名來分先後次序揀科, 即全級第一個揀科先, 如此類推。。。

以上例子因中史 ...
若以上列例子,如果在小兒學校,IS差但中史高分,假设其他成績相约,IS X2. 中史X1,都未必可以將總分大升,若中/西史都好但IS差,在我兒學校因IS X2,中/西史 X1,所以都是打個和,這樣計分方法唔會偏重文科,我覺得相對較公平。不過這些計分比重並非太多學校會用。選科除了看成績外能力亦十分重要,數理弱走去揀理科,只會自討苦吃,揀倒都未必讀倒。

作者: 蘑菇    時間: 19-1-29 15:06

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你細仔好勁呀! 全部火箭。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-29 18:45

蘑菇 發表於 19-1-29 15:06

你細仔好勁呀! 全部火箭。

我仔都成日打機架,不過佢算勤力亦會自己分配好。
時間過得真快,你仔仔應該都讀得好開心,佢地今年都選科啦!

作者: 蘑菇    時間: 19-1-29 20:21

你仔成日打機都考得咁好,真犀利。
呀份讀得開心㗎! 但我仔無你仔咁叻,所以都煩緊選科。

作者: JJDBB    時間: 19-1-29 23:07

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-16 13:53
其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。 ...

請教下,如果地理,西史,中史咁多年考試都是頭十,而IS 只有S1級4×,之後都級五,問題來了,最近考試IS 分開三科,三科有兩科8x分,但未有級名次,明顯比其他要讀的科目低分,要如何選擇文科定理科呢?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-29 23:24

JJDBB 發表於 19-1-29 23:07
請教下,如果地理,西史,中史咁多年考試都是頭十,而IS 只有S1級4×,之後都級五,問題來了,最近考試IS  ...

個人意見,IS 拆科後小朋友有冇覺得邊科興趣較大?小朋友本身喜歡數學嗎?Math成績ok?有冇谂過將來想做咩?或者大學想讀咩?
入大學方面理科明顯比文科多選擇,若小朋友數理强亦有興趣,我會顷向選理科,但並非要像我地果代揀纯理,可以選2科理再加其他。

我兒數理强亦喜歡數,理科出路較廣,雖然佢中史成績亦是级一,但都唔會揀中史做選修。

作者: JJDBB    時間: 19-1-29 23:56

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-29 23:24
個人意見,IS 拆科後小朋友有冇覺得邊科興趣較大?小朋友本身喜歡數學嗎?Math成績ok?有冇谂過將來想做咩 ...

他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡phy,是否可以換一換其他科,未必要讀純理科?他考慮ECO或地理。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-30 00:23

JJDBB 發表於 19-1-29 23:56
他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡p ...

有冇得揀 ECO + BAFS (Accounting)?
高中地理有相當部份例如 tropical rain forest, dynamic earth 係要死背後再分析, 串字亦不可少.  令郎會唔會都覺得煩架?
(小女高中想修地理, 買咗高中課本返嚟睇, 以上資料係佢睇咗書話俾我聽的)

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 00:25

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:23

中三無ECO和AC,中四有ECO,無AC。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-30 00:31

JJDBB 發表於 19-1-30 00:25
中三無ECO和AC,中四有ECO,無AC。
咁有啲棘手...有 ICT 嗎? 呢科係其中一科無咁要死背嘅... 其實理科裏面 BIO 都係靠背, CHEM 都有部份係咁.

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 00:33

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:23
高中地理有相當部份例如 tropical rain forest, dynamic earth 係要死 ...

佢系認為自己地理是最穩定的一科,放嘅時間又比較少。實際上,佢未知有多少野讀。

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 00:36

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:31
咁有啲棘手...有 ICT 嗎? 呢科係其中一科無咁要死背嘅... 其實理科裏面 BIO 都係靠背, CHEM 都有部份係咁.
...

我覺得佢BIO同Chem可以的,phy 有些数學上比較困難,上一次UT, phy是全班最高分的,可能,還要出了級名次先,只是問下意見。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-30 00:38

JJDBB 發表於 19-1-30 00:33
佢系認為自己地理是最穩定的一科,放嘅時間又比較少。實際上,佢未知有多少野讀。
...
似乎高中地理同初中係兩回事喎.  你提吓佢一係向師兄師姐或老師打聽吓, 又或者睇吓DSE雞精書, 睇睇自己頂唔頂得住先?我當年揀科, 乜都唔知又唔識人, 就係去書局睇雞精書, 知道自己唔係讀地理同會計嘅材料.  小女都係用呢個方式知道自己無耐性讀高中歷史.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-30 08:09

他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡p ...
現今學校會鼓勵選修科文中有理,理中有文,所以無需要揀純理科。除非你打算做醫護否則如果唔喜歡背野就唔好揀 Bio .識人選修 Bio 但高中背那些專用名词背到暈,非常後悔所以好睇孩子意願,若Phy 又興趣不大则可考慮揀Chem. 现今重視Stem .所以 ICT都多左人揀,如果唔喜歡死背鍾意上網搜尋下資料,ICT亦是一個不錯的選擇,Econ都多人選因背嘅野不多。我兒都是不喜歡背誦死记,所以佢會揀Phy+Chem+Econ+M2
作者: JJDBB    時間: 19-1-30 08:20

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-30 08:09
現今學校會鼓勵選修科文中有理,理中有文,所以無需要揀純理科。除非你打算做醫護否則如果唔喜歡背野就唔好 ...

都未知有没有ICT,應該不會純理,等我過完年家長日問下班主任意見,其實,他背書可以,BIO佢話背得來有意義些,中西史背來興趣不大。多謝意見。

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 08:21

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:38
似乎高中地理同初中係兩回事喎.  你提吓佢一係向師兄師姐或老師打聽吓, 又或者睇吓DSE雞精書, 睇睇自己頂唔 ...

叫他試下去書局望下,Thanks

作者: 妹妹頭    時間: 19-1-30 08:43

回覆 JJDBB 的帖子

你地果間冇BAFS? 咁M1, M2 有冇得揀?

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 08:45

妹妹頭 發表於 19-1-30 08:43

你地果間冇BAFS? 咁M1, M2 有冇得揀?

有M2

作者: 妹妹頭    時間: 19-1-30 08:46

咁我女果間好似比較多選擇, 有BAFS, M1, M2, ICT 都有

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 08:48

妹妹頭 發表於 19-1-30 08:46

咁我女果間好似比較多選擇, 有BAFS, M1, M2, ICT 都有

其實,我不太清楚,等我上網望下。

作者: JJDBB    時間: 19-1-30 08:52

JJDBB 發表於 19-1-30 08:20
都未知有没有ICT,應該不會純理,等我過完年家長日問下班主任意見,其實,他背書可以,BIO佢話背得來有意 ...

有ICT

作者: Funny    時間: 19-1-31 15:27

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-9 13:24
...
想請教吓,選科的時候,最好根據以下邊一種去選最為合適:

1) 興趣
2) 自己個別科目的成績
3) 學校以往個別科目的整體成績

作者: TwinWong    時間: 19-1-31 17:13

little_yolky 發表於 19-1-11 11:40
但唔係間間開雙史呀。
雙史几符無學校敢搞, 只能选其一

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-31 17:14

Funny 發表於 19-1-31 15:27
想請教吓,選科的時候,最好根據以下邊一種去選最為合適:

1) 興趣

個人覺得呢三點都要考慮,其次大學有没有心儀學系,或者將來想做甚麽職業都可以作参考。但最重要當然應以能力及興趣行先,能力不足或欠興趣勉強選修會好痛苦。

作者: TwinWong    時間: 19-1-31 17:32

我囡同當年同你仔一样, 佢科科都係差一至兩分, MATH最好的
最后佢take BAFS / ECON / GEOG / M2 (中四下學期drop M2)
三选科比較 GEOG讀得較 軽松, ECON 多鬼野寫(因為啊SIR勁勤力),
BAFS 好鬼亂, 成日左右放錯数, 覺得好BAFS麻煩

作者: JJDBB    時間: 19-1-31 17:38

TwinWong 發表於 19-1-31 17:32
我囡同當年同你仔一样, 佢科科都係差一至兩分, MATH最好的
最后佢take BAFS / ECON / GEOG / M2 (中四下學 ...

現在就是Chem,Phy,Bio不是低分,只是無要背的科目比較好少少,佢意思是phy唔修……,不過我都是隨他意思!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-1-31 18:29

TwinWong 發表於 19-1-31 17:32
最后佢take BAFS / ECON / GEOG / M2 (中四下學 ...

BAFS syllabus 之前超長,亂到呢,而家改了已經好少少,不過冇興趣真係唔好揀。
我大仔當年爭輸左 phy .學校派科 bafs 比佢,真係嘥時間一年就drop左啦,Econ 反而容易好多。
作者: b3410    時間: 19-1-31 21:36

JJDBB 發表於 19-1-16 19:08
我們中學任報,不計名次,所以見我件比S1不努力,S2又比S1 hea,S3比S2仲hea,連頭一個星期無夜車,無早起 ...
請問邊間咁好
作者: b3410    時間: 19-1-31 21:45

mcl203 發表於 19-1-9 19:21

個人經驗,見自己小朋友S2還可,上到S3上學期分數又跌番,問 ...
請問你女學校揀科是否比較自由?記得之前簡介會校長話會儘量俾同學揀鐘意的科目?
作者: JJDBB    時間: 19-1-31 21:47

b3410 發表於 19-1-31 21:45
請問你女學校揀科是否比較自由?記得之前簡介會校長話會儘量俾同學揀鐘意的科目? ...

作者: mcl203    時間: 19-1-31 22:16

b3410 發表於 19-1-31 21:45
請問你女學校揀科是否比較自由?記得之前簡介會校長話會儘量俾同學揀鐘意的科目? ...

你指邊間?~~~

作者: b3410    時間: 19-1-31 22:21

mcl203 發表於 19-1-31 22:16
你指邊間?~~~
你女果間女校
作者: mcl203    時間: 19-1-31 22:36

b3410 發表於 19-1-31 22:21
你女果間女校

仲未明,邊間女校?~~~

作者: 978212    時間: 19-1-31 22:51

我屋企嘅小朋友仲係好迷糊,雖然成績ok,想讀咩唔知,有咩興趣又唔知,反正一慨唔知,男仔真係太唔成熟喇。
作者: jli008    時間: 19-1-31 23:05

作者: b3410    時間: 19-1-31 23:12

mcl203 發表於 19-1-31 22:36
仲未明,邊間女校?~~~
唔係D記吖?

作者: mcl203    時間: 19-1-31 23:17

b3410 發表於 19-1-31 23:12
唔係D記吖?

有少少條件限制。但達標都係昜選科既,又自己見識少,未必知得晒~

作者: TwinWong    時間: 19-2-1 09:43

JJDBB 發表於 19-1-31 17:38
現在就是Chem,Phy,Bio不是低分,只是無要背的科目比較好少少,佢意思是phy唔修……,不過我都是隨他意思 ...
由啊仔睇讀佢鐘意的科目, 唔好睇分
我囡付出時間多而較高分的科不會选(好似雙史),
3科SCI 比雙史低1-2分, 決定 定走商,  唔係SCI 唔得, 係想讀得軽松,
佢話佢唔係要讀神科, 唔洗咁辛苦自己

作者: 妹妹頭    時間: 19-2-1 09:54

回覆 TwinWong 的帖子

我近排都有同過阿女傾 (阿女只係剛中一, 想比心理預備佢), 中三選科係靠佢成績排名先後去揀, 佢話可唔可以唔選中/西史? 要死背好辛苦, 佢緊係想讀SCI, 不過佢一定唔夠D男仔爭, 要有心理預備, 可能會選商, 比較輕鬆DD

作者: TwinWong    時間: 19-2-1 10:21

妹妹頭 發表於 19-2-1 09:54

我近排都有同過阿女傾 (阿女只係剛中一, 想比心理預備佢), 中三選科係靠佢成績排名 ...
讀理第時入U都可以揀埋商, 但中學讀商的, 入U就不可以揀理,
我女好清楚讀商係軽松, 但路窄, 佢係軽松派, 見好就收型  

作者: 妹妹頭    時間: 19-2-1 10:27

咁似我女, 佢都係見好就收, 唔會去到盡既人

作者: 妹妹頭    時間: 19-2-1 10:29

但我岩岩補習社識個PART TIME 女老師, 佢大學讀緊CIVIL ENGINEER, 但佢中學係收商架, 都可以上到大學唔讀商

作者: ilyrd    時間: 19-2-1 11:07

978212 發表於 19-1-31 22:51
我屋企嘅小朋友仲係好迷糊,雖然成績ok,想讀咩唔知,有咩興趣又唔知,反正一慨唔知,男仔真係太唔成熟喇。 ...
我都係咁話,女就好早知自己想要咩,初中已可定第日大學目標,但個仔同你嘅一樣,咩都唔知,主要唔知自己鐘意邊個方向.
作者: TwinWong    時間: 19-2-1 11:15

妹妹頭 發表於 19-2-1 10:27

咁似我女, 佢都係見好就收, 唔會去到盡既人
係所以校園生活又愉快好多

作者: TwinWong    時間: 19-2-1 12:27

妹妹頭 發表於 19-2-1 10:29

但我岩岩補習社識個PART TIME 女老師, 佢大學讀緊CIVIL ENGINEER, 但佢中學係收商架 ...
我囡無興趣依科, 所以路好窄

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5