教育王國

標題: KV vs SKH [打印本頁]

作者: iba    時間: 19-1-9 13:28     標題: KV vs SKH

男仔 家住九龍
雙職父母, 家有三個小孩
邊間會好啲呢?
kv學術上係唔係會高過skh?
skh需唔需要家長參與好多?

作者: caca_yeah    時間: 19-1-9 15:56

iba 發表於 19-1-9 13:28
男仔 家住九龍
雙職父母, 家有三個小孩
邊間會好啲呢?

同問。 同埋知唔知有冇校巴?

作者: iba    時間: 19-1-9 16:15

caca_yeah 發表於 19-1-9 15:56
同問。 同埋知唔知有冇校巴?

Hi, u won't choose MS and KM?

作者: caca_yeah    時間: 19-1-9 16:16

iba 發表於 19-1-9 16:15
Hi, u won't choose MS and KM?

其實我都掙扎緊

作者: caca_yeah    時間: 19-1-9 16:17

caca_yeah 發表於 19-1-9 16:16
其實我都掙扎緊

同埋有細路跟尾,好驚選擇錯咗

作者: iba    時間: 19-1-9 16:27

caca_yeah 發表於 19-1-9 16:17
同埋有細路跟尾,好驚選擇錯咗

我哋都係 MS KV SKH (已放棄 SC)
因為唔target民小, 所以應該都唔會揀MS...
KV SKH 好似係幾唔同類型嘅學校... 真係唔知邊間適合啲

作者: caca_yeah    時間: 19-1-9 16:30

iba 發表於 19-1-9 16:27
KV SKH 好似係幾唔同類型嘅學 ...

其實我比較擔心聖公會派位派得好係因為父母係舊校生. 我自己本身讀名女校, 但係我嗰個係仔仔應該冇分加. 我唔知道佢係因為學術好所以placement 好定係因為其他原因

作者: eeie    時間: 19-1-9 16:36     標題: 回覆樓主

我覺得睇你想香港區定九龍區,小學想考私直定津校⋯尤其是有3個
KV好多人話實而不華,津校扣門同埋考九龍區的私直都強的
聖公會學術都好但我亦相信家長都有比較強的backup; 但聖公會在九龍區私直的成績是否都ok我唔肯定
我係偏愛聖公會
利申:我冇offer

作者: Qawg    時間: 19-1-9 16:48

caca_yeah 發表於 19-1-9 16:30
其實我比較擔心聖公會派位派得好係因為父母係舊校生. 我自己本身讀名女校, 但係我嗰個係仔仔應該冇分加.  ...

其實我同你一樣,有同一個擔心
我都想知skh升小成績亮麗是否所有父母都是該類名校出身

作者: Optical8899    時間: 19-1-9 16:48

我都系家住九龍,而家諗緊KV vs SC  vs SKH. 。唔知有無校巴由九龍去SKH呢?
作者: wccfgoldcard    時間: 19-1-9 16:58

住九龍, k2 轉 基督堂, same level to SKH, also 派位成績優異

住 HK, SKH for sure
作者: happyschooling    時間: 19-1-9 18:31

Optical8899 發表於 19-1-9 16:48
我都系家住九龍,而家諗緊KV vs SC  vs SKH. 。唔知有無校巴由九龍去SKH呢?

同問, 唔知有冇校車呢

作者: mb_lo    時間: 19-1-9 21:27     標題: 回覆樓主

聖公會

作者: mb_lo    時間: 19-1-9 21:29     標題: 回覆樓主

SKH先收百幾人,入到不要放棄

作者: Andrewchan918    時間: 19-1-9 21:36

SKH for sure
作者: 231274    時間: 19-1-10 00:52     標題: 回覆樓主

Skh no doubt

作者: fagola    時間: 19-1-10 08:59

其實我住西九,有校車都會考慮SKH
作者: kukarma    時間: 19-1-10 09:13

SKH 校車有 將軍澳線 及 西九線

作者: caca_yeah    時間: 19-1-10 09:35

kukarma 發表於 19-1-10 09:13

知唔知道 西九線途經邊幾個屋苑?

作者: iba    時間: 19-1-10 09:41

caca_yeah 發表於 19-1-10 09:35
知唔知道 西九線途經邊幾個屋苑?

我都想知!

作者: caca_yeah    時間: 19-1-10 16:15

mb_lo 發表於 19-1-9 21:29
SKH先收百幾人,入到不要放棄

我先生想放棄。原因係識人讀skh,  班入面n無人仕唔多,唔想小朋友每日搭甘耐車。最终可能同讀kv一樣去外補,不如揀返九龍區。

作者: 大波大    時間: 19-1-10 16:33

caca_yeah 發表於 19-1-10 16:15
我先生想放棄。原因係識人讀skh,  班入面n無人仕唔多,唔想小朋友每日搭甘耐車。最终可能同讀kv一樣去外補 ...

純粹好奇想知,點樣可以知道班入面真係n無既人士唔多?學校又無公布學生父母背景,你又唔會續個同學家長咁問人是不是專業人士 家景好不好 邊間中學畢業,咁有可能知班中有幾多人係有關係人士嗎?

利申:skh現讀生

作者: caca_yeah    時間: 19-1-10 16:42

大波大 發表於 19-1-10 16:33
純粹好奇想知,點樣可以知道班入面真係n無既人士唔多?學校又無公布學生父母背景,你又唔會續個同學家長咁 ...

只係朋友口述,佢小朋友剛升小一。當然佢覺得應該揀skh

作者: caca_yeah    時間: 19-1-10 16:50

大波大 發表於 19-1-10 16:33
純粹好奇想知,點樣可以知道班入面真係n無既人士唔多?學校又無公布學生父母背景,你又唔會續個同學家長咁 ...

我指n無不包括專業人仕/家境,只係講舊校生同宗教信仰

作者: iba    時間: 19-1-10 16:53

我先生想放棄。原因係識人讀skh,  班入面n無人仕唔多,唔想小朋友每日搭甘耐車。最终可能同讀kv一樣去外補 ...

SKH 學術應該係比較淺同埋一定要外補...

作者: happyschooling    時間: 19-1-10 17:52

kukarma 發表於 19-1-10 09:13
只限PM, AM無九龍
作者: happyschooling    時間: 19-1-10 17:53

SAME~HARD TO CHOOSE, IF NO SCH BUS MAY GIVE UP SKH
作者: Ern    時間: 19-1-10 18:18     標題: 回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lokkayung    時間: 19-1-10 23:07

聖公會
作者: yuetyat    時間: 19-1-10 23:18

iba 發表於 19-1-9 16:27
KV SKH 好似係幾唔同類型嘅學 ...

借問,點解第一個放棄sc? 我仲struggle 緊sc or kv

作者: iba    時間: 19-1-10 23:33

yuetyat 發表於 19-1-10 23:18
借問,點解第一個放棄sc? 我仲struggle 緊sc or kv

因為覺得佢學費貴 唔值

作者: kukarma    時間: 19-1-11 00:59

happyschooling 發表於 19-1-10 17:52
只限PM, AM無九龍

有的

作者: joeytp    時間: 19-1-11 07:01

kukarma 發表於 19-1-11 00:59
有的

Hello 麻煩你可否pm 我九龍AM 校車的資料?

作者: happyschooling    時間: 19-1-11 10:23

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: mypekkle    時間: 19-1-11 10:55

yuetyat 發表於 19-1-10 23:18

我個人覺得,想學校配合考小,就KV/ SC啦

作者: sailormercury    時間: 19-1-11 13:39     標題: 回覆樓主:

SKH for sure. 但要調整自己心態,唔好覺得入到就會容易考到神校。聽聞此校N無人士相對少過其他,所以考小學好啲都唔出奇。

作者: RockMusicLover    時間: 19-1-11 22:39

現讀生,我反而認為N無人仕起碼佔六成(以我認識的家長群)

作者: crystalupala    時間: 19-1-12 00:12

RockMusicLover 發表於 19-1-11 22:39
現讀生,我反而認為N無人仕起碼佔六成(以我認識的家長群)

你可以分享一下skh 各方面嗎?我有唔熟的朋友女女讀,聽佢講我覺得學術偏淺,不過唔熟我冇問好多。如學術淺,但考小又好好,係咩原因呢?

作者: minia    時間: 19-1-12 00:43

回覆 crystalupala 的帖子

我朋友都係咁講, 中英數普通話補足晒。 成日話skh 係happy school 所以要外補,因為教得好淺,唔知係咪真呢?
作者: RockMusicLover    時間: 19-1-12 07:33

crystalupala 發表於 19-1-12 00:12
你可以分享一下skh 各方面嗎?我有唔熟的朋友女女讀,聽佢講我覺得學術偏淺,不過唔熟我冇問好多。如學術 ...

比根德園果d係淺,但小兒無補中英數,普通話有另外學,已覺夠用。

作者: yancb    時間: 19-1-12 17:04     標題: 回覆樓主:

梗係skh啦
難入過kv
名氣又大d
好似話間學校同聖保羅有關嫁
考名小點都有幫助

作者: 千語mami    時間: 19-1-14 00:21     標題: 回覆樓主

SKH, 因為就算讀KV 都係要外補,不如讀間名氣更大嘅SKH 再補

作者: yancb    時間: 19-1-14 09:40

千語mami 發表於 19-1-14 00:21
SKH, 因為就算讀KV 都係要外補,不如讀間名氣更大嘅SKH 再補

作者: hyao    時間: 19-1-14 10:37

RockMusicLover 發表於 19-1-12 07:33
比根德園果d係淺,但小兒無補中英數,普通話有另外學,已覺夠用。

請問有否參加很多課外活動和考cert?
升spcc是否仍有優勢?

作者: mlaihk    時間: 19-1-14 16:01

crystalupala 發表於 19-1-12 00:12
你可以分享一下skh 各方面嗎?我有唔熟的朋友女女讀,聽佢講我覺得學術偏淺,不過唔熟我冇問好多。如學術 ...
因為小學唔係只睇學術
作者: wlisab    時間: 19-1-14 18:33

回覆 mlaihk 的帖子

同意,同埋幼稚園只係小朋友學習嘅一部份。何謂加操/外補?父母嘅付出人人唔同,無得比較~

作者: crystalupala    時間: 19-1-17 13:59

mlaihk 發表於 19-1-14 16:01
因為小學唔係只睇學術

我小朋友已上小學,當然明白唔只睇學術,所以先想問下用家SKH的過人之處。但未有人答

作者: columbae    時間: 19-2-7 09:59

回覆 千語mami 的帖子

KV 學生多數只補英文至於中文和數學,學校課程已足夠

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-7 12:42

Skh for sure ! No need compare
作者: c.szeying    時間: 19-2-7 12:46

crystalupala 發表於 19-1-17 13:59
我小朋友已上小學,當然明白唔只睇學術,所以先想問下用家SKH的過人之處。但未有人答
...

SKH課程重學生探索,學生soft skills如禮貌,自律,求知欲強。睇佢面試模式你都知佢教學模式同其他幼稚園嘅唔同了(emoji)

利申:skh現讀生

作者: peterrusty    時間: 19-2-8 10:55

回覆 c.szeying 的帖子

請問面試過程係點架呢?
作者: ceciduck    時間: 19-2-8 17:07

不如倒轉諗,扣除神校,其他o係SKH網見到的直私係咪都係樓主喜愛先?始終傳統名校如非舊生or特別標青都唔係咁容易單靠幼稚園training(or傳聞的關係)可以考到
朋友住港島,仔仔讀緊SKH,係教友但非任何名校舊生,雙職父母,唔谷冇乜外補,只報咗幾間最top神校,有學校封推薦信但暫時未有offer(呢一刻好多學校未call waiting o既)佢坦言眼見傳統神校真係舊生/關係人仕入到居多,同學有D都有港同之類新派學校的offer,感覺上新派學校較易入到(可能因為少咗舊生呢個因素)

當然佢係好認同SKH係一間好好o既學校,老師好有經驗,仔仔都喜歡返學,不過係較少時間教英文

我反而覺得其實SKH個網只得個%...真係好難估到究竟最後有幾多人入到SPCC...

作者: vincenthocs    時間: 19-2-8 20:08

KV for sure

作者: CHUKAREEN    時間: 19-2-9 10:47

Skh with no doubt
作者: Monghar    時間: 19-2-10 17:55

我個人就咁睇…一 你的小學目標是否神校?
1) 無論你讀邊一間幼稚園課程係不足夠去考小一
2)聖公會幼稚園係有優勢去聖保羅男女同拔拔應為佢哋係同一教會關係幼稚園
3)學術方面係根德園幼稚園係最好-勁貼現在小一課程同叩門之用
4)根德園幼稚園托生入神校也不錯
5)近屋企返學都要留意
6)關係人士超多入聖保羅男女同拔拔 (舊生分/sibling 分)
7)神校重學術+全人發展 (sport & music)

應為你有細佬妹跟尾所以要考慮清楚。最終能去到邊一間學校你最想入的小學有機會是幫助到細佬妹。神校唔一定收細佬妹。你要記住:每一位小朋友都不一樣,所以一定要重新努力雖然有優勢入現在的幼稚園或者小學。洗費用一定多如果你的小孩可以加谷到。 如果想慳錢的話選擇根德園也不錯。因為不加出邊學嘢嘅話都可以頂得住。
作者: pekovian    時間: 19-2-10 21:18     標題: 回覆樓主

聽聞SKH每年都有最少20人入spcc,係咪真?

作者: flyseeker    時間: 19-2-16 02:14

c.szeying 發表於 19-2-7 12:46
SKH課程重學生探索,學生soft skills如禮貌,自律,求知欲強。睇佢面試模式你都知佢教學模式同其他幼稚園 ...

請問女仔讀skh是否冇男仔有利?見升小男校多d

作者: bape0060    時間: 19-5-22 22:08

女仔skh 多人入女拔,spcc 嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5