教育王國

標題: 港同vs荃灣官立 [打印本頁]

作者: Syswmom    時間: 19-1-26 09:46     標題: 港同vs荃灣官立

1A女生,如果不考慮學費負擔,應該揀港同還是自行荃官呢?
作者: gracelam    時間: 19-1-26 10:04

Syswmom 發表於 19-1-26 09:46

最重要睇小孩性格, 2間style好唔同。

其次2間地點都天各一方, 中學活動多, 近屋屋或交通方便係重要考慮因素。

作者: Syswmom    時間: 19-1-26 10:23

女兒玩得亦谷得,性格兩間都應該適合
作者: Charlotte_mom    時間: 19-1-26 10:28     標題: 回覆樓主

DSE計兩間好相近,簡單唸,肯讀書兩間都會幫到你更進一步
相信荃官係教傳統,港同會活d,但要留意同仔仔約發三章,港同好要求自發性,唔會係印定晒notes背晒就得,阿媽見到就迫你讀,補習見到就知要背果種學校,你要pair學校好大自由度由得你pair!呢樣在入讀港同前係要好小心考慮係咪ready接受呢一套
Once ready,港同係可以好開心好多野玩

而荃官係老校,名人輩出,本身俾人感覺都係elite school。咁港同都有少少reputation ,辦學團體同家長支援都足,但呢方面荃官有佢優勝之處

高中選科,港同好flexible,選得都俾你選咁滯,就無話傳統學校要排成績又揀人果d,高中有咩科你可去網頁了解

作者: Syswmom    時間: 19-1-26 10:57

女兒兩間都鐘意,亦相信可以適應兩間的學習模式,只係港同要一小時車程,荃官半小時內,但等自行荃官要等7月放榜,有不穩定因素,所以有點兩難
作者: gracelam    時間: 19-1-26 11:17

Syswmom 發表於 19-1-26 10:57
女兒兩間都鐘意,亦相信可以適應兩間的學習模式,只係港同要一小時車程,荃官半小時內,但等自行荃官要等7 ...

跨區考荃官定荃灣區? 一線小學嗎? 如果唔係top band 1a生, 自行荃官比較難入。

作者: Syswmom    時間: 19-1-26 11:36

女兒係荃灣區一線小學band 1A
作者: Syswmom    時間: 19-1-26 13:29

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問港同返學放學時間係幾點呢?學生需要出外補習嗎?

作者: 大時了了    時間: 19-1-26 14:18

兩間學術都強,荃官傳統,港同活動教育,要自主性多d. 如要選就就近入學。

作者: b3410    時間: 19-1-26 14:22

女兒兩間都鐘意,亦相信可以適應兩間的學習模式,只係港同要一小時車程,荃官半小時內,但等自行荃官要等7 ...
不如揀距離近的一間。
時間成本每日往返加埋1小時,而且一讀就係6年。小朋友既然兩間都鐘意,還是值得搏一搏自行+抽,機會頗大。

作者: ilyrd    時間: 19-1-26 14:29

如果係一綫band1A,需要考級幾多至穩入荃官自行呢?如果穩入,我提揀近的荃官。
作者: Syswmom    時間: 19-1-26 14:42

回覆 ilyrd 的帖子

無得話級幾穩入,除了成績還要睇面試
作者: b3410    時間: 19-1-26 15:17

Syswmom 發表於 19-1-26 14:42
回覆 ilyrd 的帖子

無得話級幾穩入,除了成績還要睇面試
小學有冇聯繫位入荃官?
作者: Syswmom    時間: 19-1-26 15:56

無聯繫位的,靠自己,所以有風險
作者: Charlotte_mom    時間: 19-1-26 16:07

Syswmom 發表於 19-1-26 13:29

請問港同返學放學時間係幾點呢?學生需要出外補習嗎?

8:25前要拍卡,3:50放學
補唔補習就睇個人,高中點都有去下「天王班」

作者: Syswmom    時間: 19-1-26 16:26

是不是經常要留校做project呢,另課外活動是否都係課後的呢?
作者: LittlePigmom    時間: 19-1-26 16:50

回覆 Syswmom 的帖子

課外活動都係指課後,一般4-5:30pm or 4-6pm. 如果運動,多數係一星期兩次。時間會近放工時間,所以地鐵都幾迫。project係自己同學安排,由於好多同學都有課外活動,未必平日放學做。
作者: LittlePigmom    時間: 19-1-26 17:00

不要當直資係水泡,考慮小朋友的適合度,家長自己的睇法,如緊張小朋友的成績,港同未必好適合,因唔係好似傳統學校咁清晰知道小朋友的學習進度。同時如果放榜後,其他差過自己的同學入左名校,自己都無唔開心,一樣好喜歡自己的選擇。
作者: maggieandrachel    時間: 19-1-26 17:31

Charlotte_mom 發表於 19-1-26 16:07

8:25前要拍卡,3:50放學

Charlotte mom, 借位問下,港同多唔多運動比小朋友參加,是否需要運動有天賦,可以獲得獎項才可以參加。

作者: JenniferKwok214    時間: 19-1-26 17:55

你個2間都係好學校,真係用家話事,始終佢讀,好似我咁我比較喜歡傳統中學,仔仔就喜歡直資中學,佢話唔想讀死書,話小學已經谷到嘔,直資個間多活動,自由風d, C6話由得仔仔選擇,佢話適合先係重點!

作者: Charlotte_mom    時間: 19-1-26 18:09

maggieandrachel 發表於 19-1-26 17:31
Charlotte mom, 借位問下,港同多唔多運動比小朋友參加,是否需要運動有天賦,可以獲得獎項才可以參加。
...

我唔係適當人選wor,我兩件都運動白痴又無興趣,所以唔清楚

作者: EPB    時間: 19-1-26 19:45

maggieandrachel 發表於 19-1-26 17:31
...
課外活動基本上都多運動嘅活動你可自由參加,無話有獎項才可參加。不過中一體育堂時in charge PE 個老師都會留意有無啲有天份嘅同學,如果本身無參加運動課外活動嘅,佢會叫你參加埋,加入校隊,參加學界。佢哋男女子田徑係D1, 個老師都好chur 吓。
作者: maggieandrachel    時間: 19-1-26 21:24

Charlotte_mom 發表於 19-1-26 18:09
我唔係適當人選wor,我兩件都運動白痴又無興趣,所以唔清楚

即係兩個小朋友都係純腦力勞動者

作者: maggieandrachel    時間: 19-1-26 21:25

EPB 發表於 19-1-26 19:45
課外活動基本上都多運動嘅活動你可自由參加,無話有獎項才可參加。不過中一體育堂時in charge PE 個老師都 ...

明白,聽落去安排的好好。想問多句,除左田徑,有冇類似籃球,排球,足球呢地

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-26 21:35

Syswmom 發表於 19-1-26 11:36
女兒係荃灣區一線小學band 1A
老實講如果係住荃灣附近,荃官會更好,始終返學時間係個問題。
作者: Syswmom    時間: 19-1-26 21:47

請問港同有沒有choir和弦樂團呢?
作者: starry_night    時間: 19-1-26 22:09     標題: 回覆樓主:

如果你怕7月先放榜,不如要左港同offer先,再去荃官扣門
萬一到時荃官唔得,你一定後悔無揀港同

作者: EPB    時間: 19-1-26 22:14

maggieandrachel 發表於 19-1-26 21:25
明白,聽落去安排的好好。想問多句,除左田徑,有冇類似籃球,排球,足球呢地
...

有呀,仲有欖球同劍擊都好出色㗎
作者: EPB    時間: 19-1-26 22:16

Syswmom 發表於 19-1-26 21:47
請問港同有沒有choir和弦樂團呢?
都有呀
作者: Charlotte_mom    時間: 19-1-26 22:27

maggieandrachel 發表於 19-1-26 21:24
即係兩個小朋友都係純腦力勞動者

係好食懶飛型
可以hea的話,不會郁

作者: YDLFATHER    時間: 19-1-26 23:48

TWGSS都多嘢玩!
作者: Syswmom    時間: 19-1-26 23:52

回覆 YDLFATHER 的帖子

請問荃官有什麼課外話動呢?有無choir和弦樂團呢?
作者: YDLFATHER    時間: 19-1-26 23:57

有啊 還有中西樂團 牧笛隊 中國舞

作者: TLHE    時間: 19-1-27 00:06

其實博唔博得过,要睇你副牌的勝算,不如問下老師,孩子師兄姐近似级名次,自行入荃官机会大嗎?若是大机会的,其實都值得博,因為孩子合適,車程又近,还免学费……
唯一是失敗的話,反正一線小学1A生,叩band1 津校、直资,也是很有机会的嘛!
我兒子當年有港同offer時,也是与你一样纠结,老師也是这样分析,所以當下就決定博下,也好好彩成功了!
1A生有本錢當然可以博自己喜欢的,反正最差也必然叩門入到B1校,风险有限啦!

作者: 9629    時間: 19-1-27 11:57

TLHE 發表於 19-1-27 00:06
其實博唔博得过,要睇你副牌的勝算,不如問下老師,孩子師兄姐近似级名次,自行入荃官机会大嗎?若是大机会 ...

但荃官有2間官小升上去,如果你不是官小學生,到叩門階段會否機會不大?

作者: hohol    時間: 19-1-27 12:18

扣門最緊要成績,都唔理你有冇聯繫
作者: Syswmom    時間: 19-1-27 16:23

回覆 TLHE 的帖子

請問荃官讀得開心嗎?會唔會因為有精英班所以好大壓力呢?有無時間玩課外活動?
作者: TLHE    時間: 19-1-27 17:01

Syswmom 發表於 19-1-27 16:23
回覆 TLHE 的帖子

請問荃官讀得開心嗎?會唔會因為有精英班所以好大壓力呢?有無時間玩課外活動? ...
Sorry, 我是你那区的,所以自行另一間官校, 所以不清楚哦!
作者: GreenMaDad    時間: 19-1-27 19:39

我覺得兩間style 很不同,我認識的荃官人係叻人,不過他們很local, 港同好像比較"中產", 荃官跟港同好像是翠華同starbucks的分別,差不多錢,但不同口味。
作者: EPB    時間: 19-1-27 20:15

GreenMaDad 發表於 19-1-27 19:39
我覺得兩間style 很不同,我認識的荃官人係叻人,不過他們很local, 港同好像比較"中產", 荃官跟港同好像是 ...
好like 你呢個翠華同Starbucks 嘅比喻
作者: sukitelfold    時間: 19-1-27 21:46     標題: 回覆樓主

估計最終不是去港同or荃官之間的選擇!!!

作者: 1209yoyo    時間: 19-1-27 22:22

sukitelfold 發表於 19-1-27 21:46
估計最終不是去港同or荃官之間的選擇!!!
當年我friend 都煩惱穩take港同好,還是搏入QC好, 最後spcc收咗
作者: sukitelfold    時間: 19-1-27 22:23

1209yoyo 發表於 19-1-27 22:22
當年我friend 都煩惱穩take港同好,還是搏入QC好, 最後spcc收咗

所以⋯⋯言之尚早!

作者: Syswmom    時間: 19-1-28 08:47

回覆 YDLFATHER 的帖子

請問你的兒子/女兒在荃官讀得開心嗎?會唔會因為有精英班所以好大壓力呢?有無時間玩課外活動?
作者: subb    時間: 19-1-28 10:11

荃官校長不是在今年簡介會上, 講了一定要選過荃官1 先比叩門 ???!!!
作者: 大時了了    時間: 19-1-28 12:42

subb 發表於 19-1-28 10:11
荃官校長不是在今年簡介會上, 講了一定要選過荃官1 先比叩門 ???!!!

有提過,但他區及特異功能除外。

作者: YDLFATHER    時間: 19-1-28 21:26

問過女兒, 她笑說級頭一定無壓力, 級尾一定有壓力. 她認為自己無壓力. 參加校內兩個CLUB, 經常有課外活動.
作者: subb    時間: 19-1-29 09:02

大時了了 發表於 19-1-28 12:42
有提過,但他區及特異功能除外。

所以樓主個CASE, 如果選了港同
唔選荃官, 應該照校長所講叩不得了門!

作者: Charlotte_mom    時間: 19-1-29 09:30     標題: 回覆樓主

直到上年,港同都仲有在政府派位後接受叩門,亦有人叩入,消息人士指,係之前放棄左offer的
當然相信叩入唔易,而港同申請人數亦較往年多

作者: hippoo    時間: 19-1-29 10:00

Charlotte_mom 發表於 19-1-29 09:30
直到上年,港同都仲有在政府派位後接受叩門,亦有人叩入,消息人士指,係之前放棄左offer的
當然相信叩入唔 ...

欣賞港同大方

作者: Syswmom    時間: 19-1-29 11:25

請問大家兩間學校的校風如何呢?
作者: Bchan65    時間: 19-1-29 12:10     標題: 回覆樓主:

港同是要付六年學費,有什麼原因會令你想去讀?

作者: Syswmom    時間: 19-1-29 13:47

回覆 Bchan65 的帖子

港同學術上比傳統學校並不遜色,直資學校資源多,校舍設備、師資亦較官校優勝,所以係傳統教育和活動教學之間的掙扎
作者: maggieandrachel    時間: 19-1-29 14:52

Syswmom 發表於 19-1-29 13:47

港同學術上比傳統學校並不遜色,直資學校資源多,校舍設備、師資亦較官校優勝,所以 ...

你我應該係掙扎梗同一樣野,傳統學校穩穩陣陣,未來六年求學之路一目了然,但港同的教育理念實在太吸引,好希望女女嘗試一種開放有挑戰的教學模式,但始終有未知因素要考慮。

作者: LittlePigmom    時間: 19-1-29 15:34

回覆 maggieandrachel 的帖子

上年我都係咁諗,結果揀左博一博。其實,揀港同家長要學懂放手,真係唔知他們攪咩,同唔會好似傳統見到進度。
作者: haihaimom    時間: 19-1-29 17:36

LittlePigmom 發表於 19-1-29 15:34
回覆 maggieandrachel 的帖子

上年我都係咁諗,結果揀左博一博。其實,揀港同家長要學懂放手,真係唔知他 ...

讀開傳統,梗係揀傳統穩陣,除非孩子同家長都好有準備求變。中一課程都冇特別快,又冇話成曰要測驗。見啲同學都幾輕鬆。

作者: LittlePigmom    時間: 19-1-29 17:46

回覆 haihaimom 的帖子

認同呢個講法,家長和小朋友都準備好一個開放的態度去接受改變,先好選擇。如果家長想監控小朋友多d,揀傳統啦。如果小朋友都好想脫離傳統,家長又調整心態支持,港同係個好選擇,可能發揮機會更大。
作者: haihaimom    時間: 19-1-29 17:53

LittlePigmom 發表於 19-1-29 17:46
回覆 haihaimom 的帖子

認同呢個講法,家長和小朋友都準備好一個開放的態度去接受改變,先好選擇。如果家 ...

不過都有唔少同學入咗黎中學後話開心過以前間小學,都係嗰句,有心理準備先好。

作者: Bchan65    時間: 19-2-11 20:25

請問樓主,最後有冇take到港同offer ?

作者: Syswmom    時間: 19-2-14 12:06

有呀
作者: JaneJaneT    時間: 19-2-14 12:08

good. I like 港同
作者: Bchan65    時間: 19-2-14 12:42

Syswmom 發表於 19-2-14 12:06

有呀

我諗今年競爭咁大,會放棄嘅人唔多,恭喜樓主

作者: Syswmom    時間: 19-2-14 12:46

謝謝大家!
作者: LittlePigmom    時間: 19-2-14 14:35

恭喜。一個不一樣的學習體驗,充滿歡樂

作者: 0712-1703    時間: 19-2-14 15:29

LittlePigmom 發表於 19-2-14 14:35

恭喜。一個不一樣的學習體驗,充滿歡樂
你是外來生? 同小學升上去的融洽嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-2-14 15:37

0712-1703 發表於 19-2-14 15:29
你是外來生? 同小學升上去的融洽嗎?

我女係直升,到而家畢左業了,好朋友中有男有女,有自己小學上亦有外來生
有時緣份好得意,明明小學一齊玩,上到中學慢慢又唔再熟;有d小學6年無同一班零交流,上到中學又糖痴豆;有d唔同小學,讀讀下又成為一生好友

作者: bbeasy25    時間: 19-2-14 16:03

Syswmom 發表於 19-2-14 12:06

有呀
今年仔仔也會入讀港同
作者: LittlePigmom    時間: 19-2-14 16:43

回覆 0712-1703 的帖子

我仔係外校生,算慢熱,d同學仔好主動,一定會有人主動揾你玩,同埋他們主張男女係要玩埋一齊,所以唔似小學,男女分開玩,他們男女都可以有計傾。
作者: bbeasy25    時間: 19-2-14 16:49

LittlePigmom 發表於 19-2-14 16:43
回覆 0712-1703 的帖子

我仔係外校生,算慢熱,d同學仔好主動,一定會有人主動揾你玩,同埋他們主張男女係 ...
我小朋友係慢熱, 希望可以融入
作者: LittlePigmom    時間: 19-2-15 09:29

回覆 bbeasy25 的帖子

一定可以。返學真係開心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5