教育王國

標題: 培x小學 [打印本頁]

作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 11:55     標題: 培x小學

作者: Lucifer3960    時間: 19-2-21 12:31

回覆 Hexadomen 的帖子

您無証, 無據 開曬名. 想點呀?
作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 12:40

作者: anpanman_baby    時間: 19-2-21 12:42

Hexadomen 發表於 19-2-21 12:40
回覆 Lucifer3960 的帖子

你唔睇曬就話沒證據?仲問我想點

請問你係copy 其他定你是當事人呀?

作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 12:48

作者: 大肉兒    時間: 19-2-21 12:53

Hexadomen 發表於 19-2-21 12:40
回覆 Lucifer3960 的帖子

你唔睇曬就話沒證據?仲問我想點

link內有校名
單方面之辭叫有証據?

作者: anpanman_baby    時間: 19-2-21 12:56

Hexadomen 發表於 19-2-21 12:48
回覆 anpanman_baby 的帖子

當事人讀緊小學

I see, 培x感覺都幾多專業人仕同公務員父母,校風好似一向唔錯

作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 13:02

作者: 大肉兒    時間: 19-2-21 13:11

Hexadomen 發表於 19-2-21 13:02
回覆 大肉兒 的帖子

入面有幾張照片,唔知真假,不過睇字跡同文句係似小朋友,大家請自行判斷 ...

I cant see the pix

作者: Yanamami    時間: 19-2-21 13:22

有医生證明可以報警吖~

呢个都唔知係乜野forum......个个粗口爛舌……連帳户名都好特別……

作者: applebot    時間: 19-2-21 13:22

如果件事係真的話,尼間學校真係幾恐怖!好彩佢係一條龍,唔會攪到其他學校。
作者: Yanamami    時間: 19-2-21 13:27

Hexadomen 發表於 19-2-21 12:48
回覆 anpanman_baby 的帖子

當事人讀緊小學
當事人即係受害者X?
作者: fadgare    時間: 19-2-21 13:28

Yanamami 發表於 19-2-21 13:22
有医生證明可以報警吖~

呢个都唔知係乜野forum......个个粗口爛舌……連帳户名都好特別……

作者: applebot    時間: 19-2-21 13:55

有医生證明可以報警吖~

尼個Forum 差不多熱門topic 都有機會上報,因為好多傳媒都留意這個登登....
作者: gracelam    時間: 19-2-21 13:58

有医生證明可以報警吖~

連登科林係咁上下粗口爛舌

作者: Yanamami    時間: 19-2-21 14:19

gracelam 發表於 19-2-21 13:58
連登科林係咁上下粗口爛舌

乜个補習老師喜歡上呢类forum發表禁有趣?我觉得回应既人都唔似有小朋友既家長……有就好弊
作者: Yanamami    時間: 19-2-21 14:28

我不願置評呢个帖既真实性,不过我自己本身PC畢業,同学仔女係PC就讀或已畢業既亦唔少,就从未见过呢d禁恐怖既现象嘞~楼主可以話我本人未见过或我識讀紧既未见过唔代表無件禁既事,不过看官要選擇信定抱懷疑态度,適隨尊便。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-2-21 15:20     標題: 回覆樓主

不宜跟車太貼,見識過小小事就投訴bully的家長+孩子,小學都轉幾間因為全世界都bully佢個女.....呢個世界咩人都有
一封小學生俾老師嘅信,又能代表咩?

作者: supersjcandy    時間: 19-2-21 15:20

Yanamami 發表於 19-2-21 14:28
我不願置評呢个帖既真实性,不过我自己本身PC畢業,同学仔女係PC就讀或已畢業既亦唔少,就从未见过呢d禁恐 ...
點解用簡體?
作者: Yanamami    時間: 19-2-21 15:29

supersjcandy 發表於 19-2-21 15:20
點解用簡體?
有问題?
作者: b3410    時間: 19-2-21 15:38

事件中的小朋友,家長可以考慮報警,如果事件屬實,的確要認真處理。
不過,作為家長,我從未聽聞這件事。我小朋友有近年升中,也有正在讀高小的,一起搭車的各個年級小朋友亦有,每年升班,各班小朋友會打散重新分班,入咗唔知幾多個PC家長group, 都未聽聞過。

小朋友有時曳,學校處理方法也經歷過,或者同班有些小朋友比較百厭,學校處理方法也見過。未必完美,不過我覺得處理的合情合理,嚴格,不過亦會包容。

小朋友大部分幼稚園一起上,感情好好,外來考入的,一樣融入。冇話欺凌,幾個女仔搞小圈子,唔俾另外一個女仔加入group project, 已經被老師逐個邀請去面談。

作者: gracelam    時間: 19-2-21 15:49

Charlotte_mom 發表於 19-2-21 15:20
不宜跟車太貼,見識過小小事就投訴bully的家長+孩子,小學都轉幾間因為全世界都bully佢個女.....呢個世界咩 ...

無錯, 最近我女嗰班有個怪獸家長投訴個老師, 嗰D罪項完全無中生有, 全班同學都話冇D咁嘅事, 係個家長聽到個女一面之詞就走去投訴到校長度, 呢個世界乜人都有

作者: Yanamami    時間: 19-2-21 15:49

b3410 發表於 19-2-21 15:38
事件中的小朋友,家長可以考慮報警,如果事件屬實,的確要認真處理。
不過,作為家長,我從未聽聞這件事。 ...
啊~~而家係打散哂升班~我地以前係由小-上小六都同-班,所以情同手足。
作者: b3410    時間: 19-2-21 15:51

Yanamami 發表於 19-2-21 15:49
啊~~而家係打散哂升班~我地以前係由小-上小六都同-班,所以情同手足。
依家幼稚園一直同班,小一打散3分一同班。之後每年全部打散再分。畢業時全級都係friend

作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 15:55

作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 16:03

作者: Yanamami    時間: 19-2-21 16:08

Hexadomen 發表於 19-2-21 16:03
回覆 Yanamami 的帖子

培x小學教寫簡體

自学……抄筆記快d, 会考答卷都可以寫快d(唔好challenge我,会考可以寫半繁简既~). 唔知呢个答案滿意無。我-开始十幾年前入EK已係禁寫法,識我既都知我PC畢業,如果你觉得礙眼,先賠个不是~
作者: cclemon2009    時間: 19-2-21 16:09

有医生證明可以報警吖~

同感!呢d是什麼forum?個個都句句粗口嘅

作者: Yanamami    時間: 19-2-21 16:13

b3410 發表於 19-2-21 15:51
依家幼稚園一直同班,小一打散3分一同班。之後每年全部打散再分。畢業時全級都係friend
...
我果时係異类,愛、忠、誠、正班都讀過……成日好似搭枱禁~
作者: b3410    時間: 19-2-21 17:36

gracelam 發表於 19-2-21 15:49
無錯, 最近我女嗰班有個怪獸家長投訴個老師, 嗰D罪項完全無中生有, 全班同學都話冇D咁嘅事, 係個家長聽到 ...
可能之後可以被理解為全班同學bully 佢。
作者: b3410    時間: 19-2-21 17:44

Hexadomen 發表於 19-2-21 15:55
回覆 Charlotte_mom 的帖子

真係要睇下學校點回應
件事本身的存在可能性極高,不過整個事件的真相有待證實。因為現在只有一方面的陳述,是否可以即刻下結論呢?原貼已經post 嗮老師D相,而且粗口爛言橫飛,是否未審先判?

作者: Hexadomen    時間: 19-2-21 18:48

作者: 李大人    時間: 19-2-21 19:32

作者: Felix223    時間: 19-2-21 20:00

李大人 發表於 19-2-21 19:32
新聞出咗,如果係真,好恐佈

係!

https://topick.hket.com/article/2276977/?r=mcsdfb

作者: pekovian    時間: 19-2-21 20:09

Felix223 發表於 19-2-21 20:00
係!

https://topick.hket.com/article/2276977/?r=mcsdfb

媽媽親自接受訪問,應該真有其事
孰是孰非,下回分曉

作者: Mrs.Luckycat    時間: 19-2-21 21:51

Felix223 發表於 19-2-21 20:00
係!

耐人尋味

作者: methy    時間: 19-2-21 22:25

李大人 發表於 19-2-21 19:32
新聞出咗,如果係真,好恐佈

出左新聞唔代表咩,總有人樣樣不滿,一日到黑都話學校點唔好,病態咁。

工作就遇過d人,天天黎投訴,真的是天天,佢既存在感就係黎玩d員工。

作者: 李大人    時間: 19-2-21 22:31

作者: OP妮歌    時間: 19-2-21 22:39     標題: 回覆樓主

https://www.hk01.com/article/298046

有埋受傷的圖

唔知校方點講

作者: lulumelody    時間: 19-2-21 22:47     標題: 回覆樓主:

每次出依D事,總有D die hard 家長話一定假,當然自己仔女係度讀自然唔想校名嗅,但無論件事點,有理性家長除非是當事人,否則不能一早否定這件。當然,現在揚開也是好,自然可以查出事件是真定是假。

作者: anpanman_baby    時間: 19-2-21 22:57

lulumelody 發表於 19-2-21 22:47
每次出依D事,總有D die hard 家長話一定假,當然自己仔女係度讀自然唔想校名嗅,但無論件事點,有理性家長 ...

其實我相信無論神校、band 1學校都會有頑劣的學生,有欺凌不足為其。這件事我重視校方的處理態度,如果校方縱容、息事寧人、甚至褊袒欺凌者,我對這學校十分失望。

作者: Forgetmenot999    時間: 19-2-21 22:57     標題: 回覆樓主

好恐怖
培正又怎樣,師生共欺,校風好極有限

作者: Lingfung813    時間: 19-2-21 23:33

作者: Hexadomen    時間: 19-2-22 00:01

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-22 00:28

讀培正咪盲撐囉!如果發生自己仔女仲盲撐?臭名遠揚了現在
作者: Felix223    時間: 19-2-22 00:42

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-21 21:51
耐人尋味

迷底一路開緊,已經有傳媒影埋當日受傷醫生寫的醫生紙。

作者: Alanchengjj    時間: 19-2-22 01:04

作者: shelliemaymayma    時間: 19-2-22 01:22     標題: 回覆樓主

睇黎跟車太貼係樓上d人wor, 個呀媽親口承認加有醫生紙仲要轉埋校都仲可以話係小事化大同盲撐?

Btw佢地係咪現實中無聽過人講粗口? 講粗口等於壞人? 會唔會好似傅穎咁聽到打冷震? 我想講大把專業人士醫生果d 係會上連登高登

作者: Hexadomen    時間: 19-2-22 02:21

作者: Forgetmenot999    時間: 19-2-22 02:30

回覆 Hexadomen 的帖子

訓導帶頭叫學生一齊欺(emoji),睇到好心痛,仲離譜過董之英。

作者: dreamdream081    時間: 19-2-22 06:50

每次出依D事,總有D die hard 家長話一定假,當然自己仔女係度讀自然唔想校名嗅,但無論件事點,有理性家長 ...

同意

作者: sunnymama2    時間: 19-2-22 07:10

Alanchengjj 發表於 19-2-22 01:04
鏈结網址上的補習老師似乎關心得有點不符情理,對案中過程所知甚詳。要细節有细節,要圖有圖,和該受害學 ...
好多補習老師都好有heart ga!
作者: Forgetmenot999    時間: 19-2-22 07:46

Andrewchan918 發表於 19-2-22 00:28
讀培正咪盲撐囉!如果發生自己仔女仲盲撐?臭名遠揚了現在

好彩當年侄女考唔到,上至校長訓導,下至老師學生都不知所謂,個個都吾知點為人師表。仲話教咩學生至善至正,真係得啖笑。訓導叫欺(emoji)就照做,真係無批判思維,同順民無分別,上上下下一啲同理心都無,旺為基督教,我睇到O哂嘴

作者: sunnymama2    時間: 19-2-22 08:05

Forgetmenot999 發表於 19-2-22 07:46
好彩當年侄女考唔到,上至校長訓導,下至老師學生都不知所謂,個個都吾知點為人師表。仲話教咩學生至善至 ...
令我諗起親友孩子就讀的一間寶校,校長向家長成諾 絕不容許欺凌案在校發生。孩子在校讀左5年,校風好,從未聽過有欺凌案發生,校長好肯聽家長意見而作一些課程改變。學校好主動關心學生(最後亦揭發一些事上新聞)。有學生突然失去父親,小朋友情緒不穩,學业退大步追不上,學校老師連續一年課後幫學生補習。
其實什麽是好學校,成績好,名氣大就是好學校嗎

作者: applebot    時間: 19-2-22 08:53

正常嘅,無人想自己仔女讀嗰間學校係有問題,如果我啲仔女喺學校攞過獎,更加對學校聲譽緊張啦~不過緊張還緊張,如果件事情唔查清真相,只會令學校有污點,始終係學校聲譽,如果學校都唔出來認真處理,我唸間學校好極有限。

無論事件真假,都應該報警處理。解決問題才是正道,收埋問題只係不負責任的態度。
如果件係真係嘅,應該立即處理有關人員,唔好俾這些人繼續破壞學校應有的風氣和態度。

作者: picamama    時間: 19-2-22 09:15

anpanman_baby 發表於 19-2-21 22:57
其實我相信無論神校、band 1學校都會有頑劣的學生,有欺凌不足為其。這件事我重視校方的處理態度,如果校 ...

作者: b3410    時間: 19-2-22 09:16

anpanman_baby 發表於 19-2-21 22:57
其實我相信無論神校、band 1學校都會有頑劣的學生,有欺凌不足為其。這件事我重視校方的處理態度,如果校 ...
係,任何欺凌,都絕對不可以容忍。不過暫時傳媒報道的,只是一面之詞,而今日家長group 內,有完全不同的另一個版本。

作者: bobbob    時間: 19-2-22 09:39

b3410 發表於 19-2-22 09:16
係,任何欺凌,都絕對不可以容忍。不過暫時傳媒報道的,只是一面之詞,而今日家長group 內,有完全不同的另 ...
有乜唔同?你哋家長應該清楚啲
作者: shelliemaymayma    時間: 19-2-22 09:47     標題: 回覆樓主

其實咁多舊生走出黎話個訓導同學校有問題都9成9真

作者: OP妮歌    時間: 19-2-22 09:50

b3410 發表於 19-2-22 09:16
係,任何欺凌,都絕對不可以容忍。不過暫時傳媒報道的,只是一面之詞,而今日家長group 內,有完全不同的另 ...

是如何的?

作者: fadgare    時間: 19-2-22 10:18

https://www.baby-kingdom.com/for ... &extra=page%3D1 bk好多人討論
作者: Yanamami    時間: 19-2-22 10:50

其实有另-小学家長係直接出律師信,洗乜上網唱禁轉折?保護自己仔女係first priority。有證有據就重鎚出擊好了~
作者: applebot    時間: 19-2-22 10:59

Yanamami 發表於 19-2-22 10:50
其实有另-小学家長係直接出律師信,洗乜上網唱禁轉折?保護自己仔女係first priority。有證有據就重鎚出擊 ...
最簡單直接係培正訓導主任黃SIR同社工出來講,根本無咁嘅事發生~解決~佢哋俾人擺上枱做主角,唔澄清自己清白,由得件事估來估去咩?香港人最喜歡食花生睇小鳯姐表演。

作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 11:04

applebot 發表於 19-2-22 10:59
最簡單直接係培正訓導主任黃SIR同社工出來講,根本無咁嘅事發生~解決~佢哋俾人擺上枱做主角,唔澄清自己 ...
通常传媒揭内幕,都是先放一些证据,引当事人否认,然后再出放多d料,营造当事人一个大话精的形象,最后形象破产,兼要道歉及被惩罚。

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-22 11:27

姑勿論係咪同學間過火行為!其實每個學生受壓吾同!學校冇嚴肅處理已好大問題!起碼找社工介入!心理輔導!調班!經此一役!佢已跌落神壇!校譽受損!因為吾係以兒童為中心!令我諗起一句!金玉其外!.......
作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 11:40

Andrewchan918 發表於 19-2-22 11:27
姑勿論係咪同學間過火行為!其實每個學生受壓吾同!學校冇嚴肅處理已好大問題!起碼找社工介入!心理輔導! ...
据报道:社工快退休,不想处理。。。不想处理,如何介入?据家长爆料:此校的文化是discouraging学生投诉; 没有投诉,世界更美好。

作者: sunnymama2    時間: 19-2-22 11:49

fadgare 發表於 19-2-22 10:18
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22329411&extra=page%3D1 bk好多人討論

睇完,發覺原來欺凌事件唔係個別事件。
除左x同學,原來仲有其他受害者。

期待學校出黎澄清,始終培x係大家心目中一直都好校風良好的學校。

作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 12:07

sunnymama2 發表於 19-2-22 11:49
睇完,發覺原來欺凌事件唔係個別事件。
除左x同學,原來仲有其他受害者。
仲话召集培正旧生,集合所有黑材料,爆大wok。看来培正旧生,怨气冲天

作者: fadgare    時間: 19-2-22 12:14     標題: 回覆樓主:

有訪問 https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/298046/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%96%91%E7%88%86%E6%AC%BA%E5%87%8C%E4%BA%8B%E4%BB%B6-%E5%B0%8F%E5%9B%9B%E7%94%9F%E7%A8%B1%E8%A2%AB%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%89%93%E5%85%BC%E6%81%90%E5%9A%87-%E6%A0%A1%E6%96%B9%E6%9C%AA%E5%9B%9E%E6%87%89

作者: supermom1    時間: 19-2-22 12:16     標題: 回覆樓主

欺凌講真大部分學校都有,問題是學校怎去教育及處理。現在這事件最大問題是校方不但沒有去幫(欺凌及受害學生),反而是做埋欺凌者角色。

作者: fadgare    時間: 19-2-22 12:25

applebot 發表於 19-2-22 10:59
最簡單直接係培正訓導主任黃SIR同社工出來講,根本無咁嘅事發生~解決~佢哋俾人擺上枱做主角,唔澄清自己 ...

作者: b3410    時間: 19-2-22 12:29

bobbob 發表於 19-2-22 09:39
有乜唔同?你哋家長應該清楚啲
暫時了解到,這位同學平時平日比較多投訴, 而且每次投訴後,返去又即刻和被投訴的同學傾計。
同學的家長也經常投訴,主任整日要同父母傾電話。

作者: anpanman_baby    時間: 19-2-22 12:41

supermom1 發表於 19-2-22 12:16
欺凌講真大部分學校都有,問題是學校怎去教育及處理。現在這事件最大問題是校方不但沒有去幫(欺凌及受害學 ...

係,我等緊學校的回覆。今早上x登,好多舊生對老師原來好不滿,包括今次事件中的訓導!

一齊重點狙擊培正小學欺凌事件嘅黃訓導!
https://lih.kg/1031888

作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 12:45

b3410 發表於 19-2-22 12:29
暫時了解到,這位同學平時平日比較多投訴, 而且每次投訴後,返去又即刻和被投訴的同學傾計。
同學的家長也 ...
即是话“投诉人”和他的家长是麻烦友?但问题是“身体伤痕”。言语暴力比较难入罪,但有身体伤痕可以报警,当然未够11岁就不可落charge.

作者: b3410    時間: 19-2-22 13:04

猴子爸 發表於 19-2-22 12:45
即是话“投诉人”和他的家长是麻烦友?但问题是“身体伤痕”。言语暴力比较难入罪,但有身体伤痕可以报警, ...
點解你已經到咗考慮如何入罪階段?事實真相都未知,只聽單方面表述已經可以入罪

作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 13:08

b3410 發表於 19-2-22 13:04
點解你已經到咗考慮如何入罪階段?事實真相都未知,只聽單方面表述已經可以入罪

...
我意思是“身体伤痕”就不是普通麻麻烦烦投诉那么简单,警方已经可以控告打人的一方(如果够岁数的话),并不是学校以为是小事,就可以变无事。即使受害人之前是多么麻烦,惹人讨厌,etc(unconfirmed), 只要他有被其他人伤害的痕迹,整个事情就应该提升到另外一个层次。

作者: b3410    時間: 19-2-22 14:01

猴子爸 發表於 19-2-22 13:08
我意思是“身体伤痕”就不是普通麻麻烦烦投诉那么简单,警方已经可以控告打人的一方(如果够岁数的话),并 ...
謝謝提醒,我諗當時應該報警,對雙方都有好處。
作者: poonseelai    時間: 19-2-22 14:08     標題: 回覆樓主:

已上了蘋果

作者: shelliemaymayma    時間: 19-2-22 14:10

b3410 發表於 19-2-22 14:01
謝謝提醒,我諗當時應該報警,對雙方都有好處。

報左,差佬不受理

作者: nicholasnip    時間: 19-2-22 14:53

回覆 b3410 的帖子

是非黑白的確未知, 但最大問題是學校至今仍未有出來面對公衆, 危急應變能力.............
作者: mena    時間: 19-2-22 14:58     標題: 回覆樓主:

得一面之詞,點解家長有哂証據不報警?又不向教育局投訴?在綱絡公審,對雙方都不公平。有無可能果位小朋友都有打人呢?定係另有耐情?

作者: applebot    時間: 19-2-22 15:08

香港人好善忘,好快就會忘記尼啲嘢。
作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 15:10

nicholasnip 發表於 19-2-22 14:53

是非黑白的確未知, 但最大問題是學校至今仍未有出來面對公衆, 危急應變能力........... ...
相信因为此事牵涉的人物众多,要对口供,要找旧记录,同时也要咨询法律意见,颇费时的。在还未组织到同一口径的故事前,不宜作出反应,否则越描越黑。
作者: baby7    時間: 19-2-22 15:15     標題: 回覆樓主

我小朋友係培小低年級
平時冇接觸過嗰位訓導
喺班中未聽過有欺凌事件
反而我覺得大部分都同學都幾純冇太多比較(可能還是低年班)
而我小朋友都是經常「睇唔過眼」嗰種
小小野都要report比老師,問過佢話老師都有處理,會搵相關同學小息留低傾偈
不過小朋友非培幼上,我又比較少返學校冇乜家長朋友,唔算對學校好了解,暫時就覺得老師都幾好冇乜唔妥。

不過今次咁大嘅指控
實在希望學校盡快交代清楚事件

作者: nicholasnip    時間: 19-2-22 15:41

猴子爸 發表於 19-2-22 15:10
相信因为此事牵涉的人物众多,要对口供,要找旧记录,同时也要咨询法律意见,颇费时的。在还未组织到同一口 ...
現在已經越描越黑, 越遲回應公衆只會對學校傷害更大. 事件學校點樣善後也是關鍵, 點去關愛小朋友的補救行為也很關鍵.
作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 15:48

nicholasnip 發表於 19-2-22 15:41
現在已經越描越黑, 越遲回應公衆只會對學校傷害更大. 事件學校點樣善後也是關鍵, 點去關愛小朋友的補救行為 ...
[p=35, null, left]“培正多個家長群組流傳,不少X的同班同學昨向家長反映是X「先出手打人」,「打架後受傷又有醫生紙不出奇。學校認為同學(X)犯錯,所以被罰,那名家長便不滿老師處理方法。」另一位培正家長則稱,X因打架被罰,其家長才會投訴,「黃Sir因處理此事,被她投訴,根本惡人先告狀,其實有不少家長知情」。

[p=35, null, left]X的家長昨更指黃Sir着其他同學疏遠X,又派同學跟著X上洗手間。有家長則反駁,有子女透露黃Sir的原意是想找同學陪伴X,而非監視他。

[p=35, null, left]據悉,培小家長擬今天午飯時間發動簽名大行動支持黃Sir,澄清黃並無欺凌學生。另有家長向《蘋果》表示,其子女也曾遭黃Sir處罰,但對方絕對是對事不對人,平常教學也很用心,希望網民停止欺凌黃,不要只聽聲稱受害一方的一面之詞。“

[p=35, null, left]苹果日报建立時間 (HKT): 0222 14:45

作者: Regengen    時間: 19-2-22 16:04     標題: 回覆樓主

無論真定假,有呢啲新聞,空穴來風未必有因,我就唔會比小朋友讀呢啲學校!

作者: Sing13    時間: 19-2-22 16:07

我會認為: 這位同學平時比較敏感多投訴, 當投訴多左, 老師都唔想理佢, 就算真是有嘢都懷疑佢真唔真.
作者: 李大人    時間: 19-2-22 16:08

作者: manmonster    時間: 19-2-22 16:10

回覆 猴子爸 的帖子

依稀記得,上次沙田有小學校長涉澳洲遊學開支一事,起初該校家長甚為團結,自發到學校支持學校,後來傳媒越揭越臭,很少再聽到家長公開撐。

一面之詞當然不足為信。以至正至善為校訓的學校,只單以涉及個人資料和調查中,就不作出回應了嗎?網上瘋傳有老師涉偷望女生體育課前換衫的指稱呢?難道又只是該老師被網上欺凌?

作者: Felix223    時間: 19-2-22 16:15

其實, 今早我在yahxx news 留言版, 見到另一個培小已畢業學生家長說佢個女都受過相頖似欺凌的情況....
作者: 李大人    時間: 19-2-22 16:17

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-22 16:29

未必巧合!
作者: Andrewchan918    時間: 19-2-22 16:56

培正之前僭建都係舊生爆料!其實咁多舊生不滿!一定有原因
作者: b3410    時間: 19-2-22 17:30

Andrewchan918 發表於 19-2-22 16:56
培正之前僭建都係舊生爆料!其實咁多舊生不滿!一定有原因
一件事還一件事。之前事件是管理層,校監,舊生校友等等之間的問題。多年恩怨,好難辨別。

今次是對前線老師,全班同學的指控,完全不同意義。話有個別百厭同學,刁鑽家長有可能。不過全班師生集體欺凌,好嚴重的指控。

同情事主的困擾,不過不等於可以肆意拖人落水。

作者: lulumelody    時間: 19-2-22 17:49

baby7 發表於 19-2-22 15:15
我小朋友係培小低年級
平時冇接觸過嗰位訓導
喺班中未聽過有欺凌事件

上次塔巴士見兩兄妹係培小初班,上車初前面婆婆話佢地推佢,唔知那個才對,不過上到車,兩兄妹不斷單單打打,態度也沒有禮貌。無諗到咁細個都咁惡。

作者: baby7    時間: 19-2-22 18:05

lulumelody 發表於 19-2-22 17:49
上次塔巴士見兩兄妹係培小初班,上車初前面婆婆話佢地推佢,唔知那個才對,不過上到車,兩兄妹不斷單單打 ...

有甚麼關係呢

作者: 猴子爸    時間: 19-2-22 18:22

baby7 發表於 19-2-22 18:05
有甚麼關係呢
在这时候,所有培正黑材料都是有关系的。人们很自然会把所有东西归类。
例如,如果一间学校出状元,然后见到一位学生拖着一位盲人过马路,自然联想到整间学校都是高质素的,能教出品学兼优的学生,反过来亦然。

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-22 18:23

言下之意!僭建係啱
作者: Yanamami    時間: 19-2-22 19:38

baby7 發表於 19-2-22 18:05
有甚麼關係呢
想表達:其实培正学生係好曳~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5